Voi cât soft pirataţi?

vechituri

Ieri am căutat-o. Am intrat cu IE pe net şi în 2 minute aveam deja oaspeţi noi, care au belit antivirusul şi blocat sistemul. În timp ce instalam softurile pe care le folosesc zilnic, am constatat că folosesc din ce în ce mai puţin. Firefox, WLW, Photoshop, Lightroom, Xnview, TCMD, Pidgin, mIRC şi alte câteva mici.

În ultimii ani am învăţat să nu mai instalez softuri doar pentru că pot. Au trecut vremurile cdurilor de la Chip si XPC, de unde instalam tot. Da, ştiu, pot pirata Adobe CS8 dacă vreau, dar eu nu folosesc decât Photoshop, şi versiunea 8 face exact ce îmi trebuie mie (editări de bază). Plus că îl am cu licenţă. Pe de altă parte, pizduţele care îl pornesc mai rar ca mine se grăbesc să instaleze tot CS4-ul, nene! Că nu se ştie când am nevoie de Illustrator, să îl am acolo. Dacă primesc un fisier şi trebuie să îl văd?

E plin de oameni care instalează tot ce prind, doar pentru că pot. Si apoi se miră că le merge greu sistemul. Office? E pe net, e gratis, îl instalez tot, chiar dacă nu am folosit vreodată Access! E românesc să iei tot ce e gratis şi să îl bagi în traistă, că nu se ştie când ai nevoie. Aşa e şi cu computerele. Tot softul, toată muzica, toate filmele. Nu contează că sunt proaste! Bagă tot acolo! Plăteşti 2€ să vezi un film? Ah, nu mersi, poate o dată pe lună. Cumperi un soft absolut util? Ah, nu mersi, găsesc eu unul gratuit pe net.

Dacă aveţi chef să vă enervaţi un pic, urmăriţi discuţia care începe de aici.

Da, în poza aia e şi o motoretă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

153 comentarii

  1. Am scris recent pe tema asta si am aratat care sunt alternativele legale la piratat muzica, film ori soft – unele free, altele la niste costuri super – mici. Iar pentru Photoshop, exista vresiunea light Ph. Elements care, cu doar 370 de lei, ofera acces la toate functiile importante ale editorului foto.

    00
  2. iacarasu fa! am doar photoshopu, si cum n`am licenta la nicio versiune de ce sa n`o pun pe cea mai noua? (poate vin rachetii peste mine ca am recunoscut ca am cs4 instalat fara licenta, acum mi`e frica)

  3. platesc o serie de chestii pe internet de la serverul de ventrilo la contul de wow la credit la un joc online si hostingul pt. forumul de wow.
    softuri nu am, in afara de MS word (din windows), winamp (gratis), world of warcraft- platit, cu licenta si tot oficial, ceva player media gratis si ventrilo (gratis).
    „În ultimii ani am învăţat să nu mai instalez softuri doar pentru că pot. Au trecut vremurile cdurilor de la Chip si XPC, de unde instalam tot.”
    asta faceam si eu, dar citeam level si pcgames asa ca in afara de toate softurile mai puneam si toate demo`urile si le jucam.
    as cumpara si filme/muzica de pe itunes dar nu stiu din ce motive obscure nu`mi merge cardul cu care platesc toate cele de mai sus si pentru apple.

    00
  4. Sunt adeptul lucrurilor free. Şi uneori chiar bune. GIMP, Foobar, OpenOffice (ştiu, e prost, dar asta este, pentru ce am eu nevoie mă ajută), Avira şi alte câteva din aceeaşi gamă. Strictul necesar, fără fiţe, fără să cheltui inutil pentru lucruri care nu-şi au neapărat rostul.

    00
    • @DeMaio: asta era si ideea. daca ii pui pe oameni sa plateasca, o sa descopere ca nu au nevoie neaparat de zeci de softuri :)

  5. Nu era Muvix.ro ? muviz.ro nu exista

    00
  6. Of, azi mi-a expirat (windows 7) RC-ul !

    00
  7. Cel putin sistemul de operare si cateva softuri de baza trebuie cumparate din punctul meu de vedere. Restul programelor majoritatea utilizatorilor nu stiu cum sa le foloseasca sau pentru ce sunt concepute, caz in care nu se mai pune problema in a da sute de euro pe ele.

    00
  8. NOU
    #10

    Esti tare , bag un bax de apa plata la intaintare pentru ca o sa ai peste 200 de comentarii. Acuma ca iti permiti sa cumperi vrei ne arati noua ca esti mai bun fata de altii , nu uita de unde ai plecat si ce ai facut , daca ne iei cu d-alea „trecutul nu conteaza” o sa vezi ca a contat si ca te-ai folosit de el.

    00
    • @Ryan Pivovar: daca te uitai la pagina de about, ai fi vazut ca nu imi e rusine cu trecutul meu. si comentariul tau ar fi devenit inutil.

  9. Eu nu prea piratez decat Solitaire ;)

    00
  10. daca as instala toate programele pe care le am stocate nu mi-ar mai porni calculatorul :)

    00
  11. Cum zicea si DeMaio, si eu incerc sa ma rezum la strictu’ necesar (si am observat ca nu-s chiar asa multe), si daca aplicatia are un pret accesibil (win7 home premium upgrade = 120$ => accesibil) il cumpar.
    Mai un photoshop, un after effects, un word sau un excel – cam astea sunt h4xx0r pe pc (+/- cateva jocuri care stau maxim 1 luna pe PC). In rest, variante free de AV, Visual C++ 2008 etc.
    Da’ nah, romanului ii place sa fi avut, sa aibe mult, asa cum sunt aia de care ziceai si de care am vazut ca au 1000 aplicatii pe aiFoun.

    00
  12. hm, cam agramat ultimul meu comentariu..

    00
  13. Da, în poza aia e şi o motoretă.

    Si nu orice motoreta, pare a fi romaneasca Mobra 50 :))

    00
  14. NOU
    #17

    Da , ai dreptate , uitasem de pagina aia , prea dimineata :) . Intr-un fel ai dreptate cu programele instalate doar ca sa fie acolo . Oricum , intrebarea mea este urmatoarea , se numeste piraterie daca asculti o melodie de pe youtube si este pusa de un homeuser ? Multe piese de pe youtube sunt unreleased , site-urile legale de muzica iti ofera 30 de secunde din melodie. Culmea nesimtirii este sa ai 3 masini scumpe si sa downloadezi de pe odc :) . Pana la urma bagi un bax de apa plata la inaintare :) ? Nu bagam la socoteala comentariile mele si ale tale .

    00
  15. Cred ca toata lumea a folosit la inceput cate un soft piratat, ba chiar a instalat tot ce putea pentru ca asta e primul contact cu calculatorul: ti se face sete de a vedea ce se poate si cum.

    Insa pe masura ce te maturizezi, poate si din cauza ca incepi sa muncesti si sa apreciezi munca, devii mai responsabil si intelegi ca nici tie nu ti-ar placea sa-ti foloseasca altcineva rezultatele muncii fara sa plateasca.

    Plus ca alternativele gratuite au devenit din ce in ce mai bune (vezi de ex Picasa vs ‘Acdsee’ pentru cunoscatori :)

    Printre primele programe pe care mi le-am cumparat acasa au fost Total Commander, o inventie geniala pentru heavy-users, principalul program prin care imi organizez fisierele pe Windows, Office pentru acasa, pe care am dat 200 si ceva de RON la pachet cu un mouse si o tastatura Microsoft, pe care inca le folosesc, si cateva jocuri. Abia astept sa-mi cumpar Starcraft 2.

    Pe langa astea, mai am instalate in Windows 7 nelipsitul Winamp, iTunes, trei browsere, skype si YM, si cateva utilitare legate de muzica, foto, si clipuri video.

    Plus, bineinteles, jocurile :)

    Pe Mac e misto ca gasesti din cand in cand cate un bundle, si la 30-40 dolari iti cumperi programe de cateva sute, din care instalezi ce-ti trebuie. Si utilitare, si chiar si jocuri (am de ex Starcraft 1 si Diablo II cu tot cu extensii si pt mac, pt ca le-am cumparat de pe magazinul online Blizzard, la categ digital download, unde iti alegi ce versiune vrei)

    00
  16. acum 10-15 ani erau multi care se credeau hackeri doar pt ca aveau un keygen pt nu stiu ce soft.. intre timp, pt un utilizator casnic, au aparut o multime de softuri free (si culmea, unele mai smechere ca alea pe bani).

    00
  17. Cred că aici merge linkul cu freeware de la PigBrother Nu sunt de acord chiar cu toate, mă rog chestie de obișnuință mai mult, dar e un bun punct de plecare.

    00
  18. In liceu eram si eu una din prostutele alea: piratam si instalam tot. Intr-o zi mi-am dat seama k
    1) partitia cu sistemul de operare era plina
    2) vreau sa ma fac si eu developer si nu mi-ar conveni sa-mi fure altii munca
    De atunci platesc pentru strictul necesar (Windows si Office) si in rest folosesc freeware (AVG, FF sau Chrome, Thunderbird, Pidgin, Winamp, VLC, Eclipse). Si compu mai nou merge fara probleme. Mijto, nu?

    00
  19. Maxim am spus! Stai ca s-a blocat sistemul!

    00
  20. mda,,, a cam trecut vremea cand cumparam reviste cu CD uri si instalam absolut tot :))))

    00
  21. NOU
    #25

    Ai mare dreptatea la faza cu lucrurile inutile pe care romanii le aduna, lasa sa fie acolo ca nu se stie. Nu cred ca este cineva in tara asta care sa nu fii piratat nimic, o piesa, un film, un joculet, ceva tot este. Cand nu am avut nevoie de xp cu licenta, il aveam piratat, acum ca aM nevoie de licenta am scos banii din buzunar si am cumparat, la fel si cu antivirusul. Softuri necesare: in loc de Ms Office am Open Office care e free(nu am nevoie de mai mult) si exemplele pot continua. E nasol ca multi nu constientizeaza faptul ca daca nu ai nevoie de X soft, nu trebuie sa-l piratezi( nu are rost bai!)

    00
  22. Daca ai Linux ca sistem de operare nu rezolvi nicio problema si acesta poate fi spart,cat despre produsele Windows, eu cred ca nu merita sa platesti mii de euro licenta pentru Photoshop cand ai Gimp gratis care face acelasi lucru.

    00
  23. Avast – free pt homeuse
    Open office – free
    foxit reader – PDF reader – free
    winamp – free
    bs player – free / mplayer – free
    nero lite – free / cdburnerXp – free
    gimp – free
    free commander – free
    irfan view + plugins ver. 4.10 e mai rapida – free
    thunderbird – free

    plus o gramada de alternative la aprox. toate softurile s-ar gasi versiuni free

    00
  24. @maddy, şi windows-ul e cu licenţă? :B

    00
  25. Pai ca sa platesti 2 euro pe muvix.ro, ar trebui sa nu ai nici macar un neuron, la ce filme au acolo.

    00
  26. Folosesc exclusiv Linux de vreo 7-8 ani asa ca n-am de-a face cu programe piratate. Am tot ce-mi trebuie si e open-source. Cat despre muzica si filme – da, le piratez. Dar inca mi se pare absurd sa dau bani pe ele.

    00
    • @Cypress: eu ma gandeam ca am aruncat in jur de 50 de cduri originale, pentru ca nu le puteam căra după mine.

  27. @Alexcsandru – ai fura si din magazin CD-urile cu softurile dorite, daca riscul de a prins ar fi spre zero?

    @Ionut Oprea – absolut corect ce ai scris, toti am calcat pe bec la inceput. stii, asta e ca si faza cu fumatul: de ce te iei de fumatori, daca si tu ai fumat la un moment dat. ca am renuntat acum 10 ani, nu mai conteaza pentru fumatorii inraiti.

    00
  28. Eu am incercat sa fac o fapta buna:

    https://razvanbb.ro/scrisoare-deschisa-catre-mihai-margineanu/

    Nu mi-a iesit :)… nu am avtu nici un raspuns

    00
  29. Frate, ce dobitoci! Cat de socialista conceptie – de ce sa faca ala bani de pe mine, si cum adica eu sa nu ma joc? Intrebarea de paza care trebuie pusa atunci cand ai impresia ca tu ai gasit o solutie buna, gen ‘piratarea e ok’, e simpla: daca toti ar face ca mine, unde am ajunge? Am ajunge la dracu – nimeni n-ar mai produce nimic pentru ca toti ar fura. Pai stai, tata, vor exclama geniile neintelese, ca nu fura toti, sunt destui care platesc… Exact – nu fura toti. Si aia care nu fura platesc si pentru voi, aia de furati. Da, piratez si eu, ca un soi de ‘trial period’ full function – dar daca gasesc ceva ce-mi place, cumpar. Si niciodata nu as folosi ceva piratat ca sa fac bani – cu alte cuvinte, niciodata nu as vinde poze editate intr-un CS4 piratat.

    re argumentul ‘nu e furt, e copie’ – fratilor, incercati sa copiati direct bancnote, e mai profitabil. Pe bune. Din motive oarecum neclare, cica statul se oftica… da nu cred c-are dreptate, asa ca go ahead.

    00
  30. Nu am cumpărat soft şi nu intenţionez să fac asta prea curând. Un sistem de operare îmi face cu ochiul dar cam atât. Multimedia nu cred că voi cumpăra vreodată.

    00
  31. NOU
    #36

    Ce pot sa zic, sa cumperi softuri mi se pare , o risipa de bani , adica in romania , trebuie sa dai un salariu pe o luna sa iti permiti sa iei ceva, si dupa un an , trebuie sa cumperi iar ca a aparut o versiune noua de care ai nevoie! :) da’ noi ce mai manacam ?

    00
    • @Alexcsandru: stii care e circuitul banului in natura? cumperi soft ca sa poti face chestii cu el, chestii pe care iei bani

  32. De cand am trecut pe mac, totul pe bune…

    00
  33. ce imbecil pe CG. domne feri… :D

    00
  34. Mărturisesc în faţa voastră că am greşit. Am piratat softul uneia şi acum am hardul plin. Îl descarc zilnic şi văd că-mi merge mai bine sistemul.
    Sunt atâtea softuri! Hard să ai…

    00
  35. M-am obisnuit cu Windoze (desi am fost ispitit de vreo cateva ori bune de Ubuntu si Kiwi Linux). Da, pe win si pe MS Office consider ca merita sa dau bani. Pt. MS Office mi-ar fi suficient word, excel, powerpoint si publisher. In rest la ce fac eu, exista softuri gratuite. Chiar si in teritoriul pasiunii mele (fotografia) folosesc frecvent doua free-uri: Photofiltre si Photoscape cu care-mi fac excelent treaba. A, si Picasa wiewer e perfect. Restu, winamp, firefox, chrome, bsplayer, adobe pdf, avira, IM-urile si (mai ales) wlw-ul care sunt free, imi sunt f. ok. Poate m-as mai gandi si la Kaspersky dar inca nu am patit belele prea mari din cauza virusilor. Si eu am fost prins in vremurile in care instalam multe din CHIP, PCPRACTIC, COMPUTERBILD, dar azi stau mult mai linistit. In cel mai rau si curios caz instalez si dc nu-l consider util, il dezinstalez.

    00
  36. Eu unu sincer recunosc ca toate filmele/programele/melodiile pe cale le descarc de pe net sunt moca (a se citii furate). Nu platesc pentru ca nu-mi permit sa platesc pentru fiecare melodie care o vreau pe mp3…ca sa fim seriosi in romania trebe sa iei de la gura pentru o licenta…

    Dar mai rau ma deranjeaza ipocrizia…”Da sunt de acord …sunt contra-piraterie…” si daca e sa iti iau PC la puricat concluzia va fi alta..macar recunoasteti si gata…ca doar nu vine Microsoftu’ peste voi sa va amendeze pentru windows fara licenta..

    PS: Cati dintre voi a platit pentru windowsu’ de pe pc?

    00
  37. Eu am doar strictul necesar in materie de soft, in general softuri free, dar am si softuri piratate.Intr-un fel da, ma simt prost ca fur munca unora, dar momentan nu am de ales, sunt student, numai de bani pentru softuri nu dispun. :)

    00
  38. back in time am cumparat CHIP si am instalat Caesar 3, demo.
    Apoi, l-am piratat si am jucat ca dementul zile intregi…
    Azi, fiind mai bogat, as fi dispus sa-l cumpar, in amintirea vremurilor trecute.
    Pana la urma, si revistele cu demo-uri au rolul lor. :p

    00
  39. NOU
    #45

    Mă doare capu’ când văd ce scuze și argumente penibile folosiți toți pe aici.

    Sistemul de monetizare al producătorilor de software suge grav și degeabă se insistă pe schimbarea mentalității utilizatorilor, pentru că acest lucru este puțin probabil.
    De ce să plătesc pentru un soft mișto dacă nu am obligatoriu nevoie de el? De ce să plătesc dacă îl găsesc cu crack? Mulțumesc, banii ăia mai bine îi bag în hardware.

    P.S. Un truecrypt instalat pe partiția system și un kubuntu pus la derută alături este tot ce îți trebuie să te pui la adăpost de curioși. Ce nu poate fi dovedit nu te poate incrimina.

    In rest, dacă nu vrei să îți bați capul cu activatoare și căutari pe torrente etc… amazon.co.uk e mai ieftin când vrei o licență de windows, un winrar sau un teracopy costă doar câțiva euro acolo, etc.

    00
  40. NOU
    #46

    Și dacă mai ai și puțin habar de assembler și îți instalezi un IDA Pro (desigur piratat) că doar ce dracu’ îți plac provocările și îți faci singur singurel un patcher sau keygen, păi nu e păcat să cumperi software? :)

    00
  41. De vreo 3 ani de zile…. pe masura ce disponibilitatea financiara mi-a si permis asta, am inceput sa platesc pt tot ce folosesc.. acolo unde variantele free nu ma satisfaceau.
    Asa am ajuns sa platesc anual:
    – licenta pt antivirus (Bitdefender).
    – abonamentul pt Animoto.com unde imi fac toate mixajele video si foto (totul se face online pt cine nu cunoaste inca site-ul).
    – abonamentul pt Picasa (spatiu 80 GB)… unde acelasi spatiu il folosesc atat pt salvarea pozelor cat si a tuturor documentelor importante… si in felul asta pot sa imi accesez toate fisierele de oriunde si sa le folosesc oriunde am nevoie.fara a mai depinde de calculatorul personal.

    Jocurile care imi plac cu adevarat le am cu licenta.. pentru ca m-am saturat sa joc numai impotriva calculatorului…. e mai palpitanta competitia online intre fiinte umane. :))

    Si cand ma uit la cat de multe servicii online folosesc.. abia astept trecerea la „Cloud Computing” la scara mare… cam ceea ce incearca acum sa faca Chrome OS.

    00
  42. *post kilometric*

    Oricata bunavointa as avea, tot stupid mi s-ar parea sa cumpar Windows X (unde X poate fi XP, Vista, 7, 98, 2000, whatever), sa zicem (se poate adapta la photoshop sau altceva, nu conteaza).

    Lumea compara in mod retardat furtul de benzina, cum face alde PigBrother, cu „furtul” de soft. Bine, eu n-o sa discut daca-i furt sau nu, ca nu conceptul ala ma intereseaza. Sa zicem ca ESTE furt. Intrebarea este, de ce nu cumpara nici dracu’ produsele alea, in Romania (in afara de firme, care tremura de teama BSA/ORDA). Raspunsul e ceva mai subtil (Ca ala cu pretul si puterea de cumparare e primul care sare-n ochi, un american nu simte 100 de dolari in minus cum simt eu 20 de milioane in minus)

    Bun, ziceam ca raspunsul e ceva mai subtil: ei bine, produsul e DEFECT. Daca ti-ai pune benzina in masina si n-ar mai porni, ai fi nemultumit si-ai face scandal. Daca ti-ar spune cineva „iti vand benzina, dar nu poti s-o folosesti decat in trabantul cu care esti si n-ai voie s-o scoti din rezervor, s-o pui in dacie”, te-ai uita ca la felul 14. Cred ca stim ce-nseamna OEM, nu?

    Cand ati avut ultima oara un produs SOFTWARE care sa nu aiba nevoie de 30 de updates pentru a functiona APROAPE de corespunzator, dupa cele 30 de updates a avut nevoie de un PC nou si cand sperai ca-ncepe sa mearga, hop cu tata, apare o versiune noua – dar vai, nu-i gratuita pentru utilizatorii existenti, costa, taica. Asta numesc eu produs defect. Nu-i nimeni pe-aici care s-a plictisit de updates de windows? Dar oameni care si-au pierdut date, documente, identitatea virtuala, multumita unui virus/trojan, trojan/virus care afecteaza sistemul de operare pe care ei AU DAT BANI? Solutia oferita de microsoft, in cazul windows? Cumpara si-un antivirus. Cumpara si-un firewall. Exista si-n sistem, dar sunt proaste si nu functioneaza, ei, nu-i nimic, arunca tu cu banii, prostule!

    Cand ati avut ultima data un produs software cu care sa puteti face fix ce vreti? Nu ma refer la dezasamblat sau ceva, ci pur si simplu, daca va luati 10 pc-uri, sa-l puteti instala pe toate 10, chit ca doar voi le folositi, unul cate unul?

    E bullshit. Toate astea sunt prevazute in EULA, tu nu „Cumperi” produsul, ci dreptul de folosire, dar numai daca-l folosesti dupa cum vrea producatorul, care producator iti spune de la bun inceput ca-i defect, doar ca o face in asa fel incat sa nu intelegi (legal shit din EULA, criptic).

    Imi pare rau, nici daca as castiga 30,000 de euro/luna, tot nu as da banii pe windows7, desi il folosesc, piratat. Pur si simplu nu face banii si-am facut deja 3 giga de updates, cred. Pe un dual core la 2.0ghz, ca tot stiu lumea foarte ingrjiorata ca mi-am luat o racheta de PC si sunt bulangiu ca nu vreau sa dau banii pe soft.

    La toate produsele de pe planeta, ai un fel de garantie. Daca nu merge, daca-ti ia foc casa din cauza lui, daca whatever, primesti o despagubire, poti da firma in judecata and so on. La soft, nu.

    Eu de-asta piratez – tot ce-mi trebuie. Ma rog, nu-mi trebuie prea mult in ultima vreme, de vreme ce free software bate de la distanta rahaturile comerciale (outlook vs tbird? firefox vs ie? sa fim seriosi!) Putin imi pasa de producatorii de software, n-au decat sa ma considere hot, atata paguba, o sa fiu sigur sa mai dau una sub plapuma, noaptea, in somn, de deprimare…

    Postez de pe firefox, pe linux.

    00
  43. @Mana-n Var – Game. Set. Match.

    00
  44. NOU
    #50

    Mi se pare normal sa platesc pt softurile pe care le folosesc constant si imi plac, muzica, jocuri, filme etc. Astfel rasplatesc munca celui care a creat acel lucru. Dar ce faci cand nu iti permiti? Si acum nu ma refer la oameni care in loc sa invete, sa se specializeze in ceva au frecat menta, ci sa zicem la tineri adolescenti de 19 ani. De unde sa ai bani sa platesti atata muzica? dar jocuri sau filme? Si nu-mi spuneti ca trebuia deja sa pun osu la munca, sa muncesc pe un salariu de caca si sa dau (cel putin) 50% din bani pe software…Ce ar trebuii sa faca un astfel de tanar, sa se uite la pc-ul lui, ce frumos e „gol” ? (a se scoate din ecuatie caunteristu’ care baga tot ce prinde)

    00
  45. Vreau sa clarific o chestie, ca poate nu s-a inteles.

    Cand eu ma duc si cumpar, LEGAL, un PC, cu win xp, cum facea una din firmele in care lucram, mi se da in brate un pentium III la 800, cu 64 de mega si win xp chior (pre-sp1) instalat. Bun, am fost baiat gigea, da? Am dat banii, da?

    Peste cativa ani, s-a ajuns la SP3 (+ alte miliarde de updates, de putea sa fie si SP4, da’ deja incepea sa puta treaba). Ce optiuni am?

    1. Trebuie sa cumpar un PC nou, pentru ca SP3 deja NU mai misca pe amaraciunea aia cu 64 si, vai, ghinion si nesansa, oricum nu se mai fabrica RAM de-ala. Nasol moment?

    2. Nu fac update la SP3. La prima iesire online, mi-o fur, ca na, colcaie netul de worms/mass shit scanner si tot asa. Eu am platit pentru un sistem de operare functional, corect? Nu vine nimeni sa-ti spuna-n magazin „noi ti-l vindem, daca vrei sa ne dai banii, dar probabil ca nu functioneaza…si daca functioneaza acum, peste 2 ani nu mai merge anyway”. Nu.

    Bai, taica, sunteti furati pe fata. La nici un alt tip de produs sau serviciu, n-ati accepta asa ceva. Ati face spume la gura daca v-ati duce la piscina si-ar veni unul „ba, prietene, ia lasa tu crawl si baga delfin, ca noi doar asta permitem aici, mda? A, si vezi ca daca inoti in apa asta, iei herpes si carcaieci, ca doar nu era s-o intretinem noi. Scoate banii, hai si roiul”. Daca nu spume, macar un pre-infarct.

    Care-i perioada de garantie a produsului ala soft, ca-i clar ca nu mai functioneaza dupa o vreme?

    De ce pirateaza romanii, in frunte cu mine? Din acelasi motiv pentru care producatorii software ii tepuiesc cu fiecare produs in toate felurile posibile si imposibile: pentru ca pot.

    Restul…vorba multa, fara urma de valoare. Daca vrea cineva sa educe, sa inceapa prin a educa firmele de soft. A, nu se poate, acolo nu aveti cojones sa va duceti sa le bagati sub nas drepturile consumatorului, ca e cah si ei ARE bani. Asa ca, din varful budei, ne rastim la consumator: „da, ba fraiere, banii!”.

    Pe cuvantul meu, e jenant, iar pe mine ma lasa rece. Firmele de soft discuta de piraterie. Hai sictir, hotul striga hotii.

    00
  46. ba voi sunteti nebuni? chiar piratati???

    00
  47. NOU
    #54

    Atunci recunosc ca nu prea mai ai scuze. Mai ales cand bagi la gramada sa fie si te mai si bati in piept ca ai fentat si ca esti mai boss decat un „prost” care da banul pe el. In RO mai e mult pana se schimba mentalitatea. O sa le dea in viitor cateva amenzi si se linistesc :)

    00
  48. E fantastic puștiul cu „pirateria nu e furt, că doar copiez”. Și dacă tot zice de MSDNAA sunt TARE curios pe unde-i student. Nu de alta da’ prin locurile unde se asigură MSDNAA lumea știe să folosească un Linux în cazuri extreme.
    În altă ordine de idei pot să dau în scris că nu vă mănâncă bau-bau și nici nu vă mușcă nimeni de cur dacă nu vă jucați jocuri sau nu folosiți software piratat.
    Mai calc pe bec cu filme și muzica. Dar de când cu grooveshark, last.fm și altele de genul ăsta încerc să scap și de obiceiul ăsta prost. Că doar și mie îmi place să câștig bani când muncesc.

    00
  49. @Ryan Pivovar: la partea cu Vista, raspunsul e simplu. E o vorba destul de veche, cica nu-i prost cine cere, e prost cine da si mda, ce sa zic, planeta nu-i neaparat in criza de prosti, nu?

    Uite, eu, daca as vrea sa cumpar „office”, l-as lua strict pentru word si excel. Nimic mai mult. Nu folosesc nici word, nici excel, daca tot veni vorba, nu de bunavoie, ca m-am obisnuit cu openoffice, dar sunt tot felul de oameni care-mi trimit diverse .docx .xls si altele. Imi poate spune si mie cineva care-i versiunea de office pe care o pot cumpara, doar cu astea doua chestii, fara sa platesc si restul mizeriilor de care n-am nevoie? Nu vreau sa platesc pentru powerpoint si onenote, ca nu le folosesc niciodata…dar cred ca trebuie, ca asa e normal, daca vrei un telefon mobil, sa platesti si pentru sifonier. Wait, what?

    00
  50. Asta cu interzicerea copierii de muzică seamănă cu interzicerea împrumutării de cărți. Adică ți-ai cumpărat o carte, dar dacă mai vrea un prieten sau coleg să o citească trebuie să plătească drepturi de autor. Bine că muzicienii noștri s-au adaptat, resemnat, și și-au dat seama că dacă vor să câștige bani trebuie să pună osul la muncă prin concerte. Unii, dacă știu că vor avea succes, nu se sfiesc să-și lanseze hiturile direct pe youtube.
    Cât despre softuri, hai să fim serioși, ce student ar mai învăța inginerie folosindu-se de CAD, dacă ar trebui să plătească până la 10.000 de euro pe un program performant. Eu cred că și firmelor care au conceput astfel de programe le convine situația – atâta timp cât recrutează personal din țările est-europene, sau India, cu costuri infinit mai mici.
    Ideea e ca firmele utilizatoare de la noi să nu pirateze, dar pentru asta ar trebui să le fie furnizate programe traduse complet în limba română. Adică pe un importator de ace, brice și carice îl obligi să traducă instrucțiunile de folosire pe când un importator de programe nu?!

    00
  51. @Mana-n Var, gândește-te la suita Office ca la un telefon cu mai multe funcții (camera, GPS, media player, etc.). Nu ai nevoie de toate funcțiile, ok, te orientezi spre alt producător/telefon.
    Problema principală a suitei office este legată de standardele folosite pentru fișiere. Odată standardizate tipurile de fișiere folosite, poți folosi lejer orice suita office. Cum uzez eu google docs (de exemplu).

    00
  52. Mana-n Var, imi place ca spui de comparatia mea ca este retardardata dar argumentatia ta suge mai grav. Produsul este prost? Nu-l cumperi, nu-l folosesti, nu te intereseaza ca exista. Iti trimite X-ulescu fisiere XLSX? Nasol, problema ta, zi-i sa-ti trimita altceva. Ti se pare ca ai fost pacalit? Da-i in judecata. Foarte simplu.

    00
  53. Nu comparati Romania cu restul tarilor din UE,acolo nu ar trebui sa se pirateze avand in vedere ce venituri au.Dar noi cu 10 milioane,ce ar vrea,sa dau jumate din salariu numai pe softuri/filme/muzica?

    00
  54. @DanM, studenții români ar trebui să învețe CAD în facultate. Nu să pirateze. Da, știu, sunt naiv… Dar și atunci când începi să scoți bani din CAD design, n-o prea poți face cu software piratat. Autodesk e destul de bine reprezentat de BSA.

    00
  55. Pai, daca esti troll, poti sa sari peste tot, evident. Pot si eu sa-ti spun ca argumentatia ta suge, pentru ca exista deja legi care spun foarte clar ce-i aia monopol, ce-i aia practica anticoncurentiala, dar se aplica numai pentru catei, ca stim cu totii cum s-a ales praful de windows7 FARA internet explorer, de exemplu, nu-i asa? Pana la urma, s-a facut tot cum a vrut microsoftul.

    Produsul este prost, da. Nu-l cumpar. Incerci sa ma furi? E, naspa, ca nu-s un bun crestin si nu intorc celalalt obraz, te fur si eu. Nu-ti convine? Naspa, gimme your best shot…daca poti.

    Uite, eu m-am jucat WoW 5 ani. Cand a fost lansat, a fost lansat cu taxa lunara de catre Blizzard. Justificarea lor (ca pana atunci, totul s-a dat pe battle.net, la free- vezi diablo1, diablo2, starcraft, warcraft) a fost : „dom’le, sa vedeti, ca in primul rand, serverele necesita intretinere (asta traducandu-se printr-o zi de downtime saptamanal) si-n al doilea rand, VOM ADAUGA CONTENT”. Bun. Rezultatul? Au *SCOS* content. Mai e cineva level 60? Daca da, hai, fuga sa vedeti naxxramasul. Oh, wait, nu mai puteti, c-a fost scos, sa forteze lumea sa cumpere expansion packs. Content adaugat? Sigur, o data la 9 luni. Da’ tu platesti taxa aia LUNAR. S-a spus „veti avea suport de la game masters (i.e customer service)”. Si-am avut. Asteptai 3 zile pentru un ticket. Daca te-as pune sa astepti 3 zile la telefon, ai spumega. Acolo, e acceptabil.

    Bai, uite care-i treaba, fiecare face cum vrea. Pe mine nu ma deranjeaza sa vina unul si sa-mi spuna „esti hot, ca ai windows7 fara licenta”. Da’ as prefera sa n-o faca o firma de software, pentru ca, asa cum am mai spus, e un caz clar de HOTUL STRIGA HOTII.

    De ce, ma rog, la absolut orice produs/serviciu, ai un fel de garantie, ceva, iar la soft nu? Mai clar, sa reformulez, de ce sunt astia cu softul asa de SPECIALI? Daca eu vand haleala otravita si moare unul, infund puscaria. Daca aol are buguri si o gagica de 14 ani moare ucisa din cauza asta, ca i s-a descoperit adevarata identitate (da, s-a intamplat), e, asta e, lasa ca scoatem un update mai incol, da-o dracu’, faceti alt copil, kknp?

    Asta e problema ta, iar argumentatia ta e stupida. Poti sa ma tratezi de sus cand vin sa-ti cer ceva si sa-mi spui „nu-ti convine, nu-l cumpara”. Da’ vezi tu, eu nu-ti cer nimic. Eu trag linistit iso-ul si mi se rupe daca tie iti convine sau nu. Ti-am spus doar ca e retardata situatia imaginata de tine, ca imi iau x5 si ma plang ca n-am bani de benzina.

    In primul rand, nu toata lumea isi permite un core i7 (eu am, da’ nu conteaza, ca ruleaza free software). In al doilea rand, daca eu ma duc sa cumpar benzina, fac fix ce-am eu chef cu ea, inclusiv foc de tabara sau hell, 10 focuri de tabara, daca am chef, simultan.

    Ma furi? Te fur. That simple. Cat despre treaba cu „Da-i in judecata”, nu pot decat sa-ti rad in nas. Nu-ti convine ca „fur” software? Da-ma-n judecata. There you have it, nu esti singurul care poate posta comentarii de troll.

    00
  56. In cazul in care nu s-a inteles: eu stiu foarte bine ca puteti posta mizerii, cum ar fi „nu-ti convine, nu-l cumpara, oricum probabil n-ai nevoie”. Eu nu incerc sa justific „furtul”, ca n-am nevoie. Putin imi pasa daca mai gandeste cineva ca mine.

    Tot ce spun e „furati/jepcariti/abuzati pentru ca puteti” (ca stim cu totii, multumita unui EULA pe care nu-l citeste nimeni si multumita costurilor unui proces, eu nu pot da cu Microsoft de pamant, la o adica sau cu mizeria de bitdefender sau cu altele). Bun, atunci, va fur si eu, tot pentru ca pot.

    Daca are cineva nevoie de boii mei de bicicleta, sunt acolo ====>

    00
  57. ictin: pai, tocmai asta-i problema, pe care o ignora toti „avocatii” de ocazie. La absolut orice produs, poti sa testezi inainte ceva, poti sa-l returnezi daca-i nasol, poti obtine despagubiri daca nu functioneaza cum trebuie si-ti cauzeaza neplaceri, poti….o tona de chestii.

    Nu inteleg, adica Toyota trebuie sa plateasca o tona si sa retraga temporar de pe piata ditai masinile, pentru un defect, Intel a facut la fel cu p5/60 (parca) iar companiile de soft iti rad in nas si-ti spun „teapa ta, prostule, nu-ti convine, nu mai cumpara”? (presupunand ca nu esti AOL, caz in care, nu mai ai nevoie sa cumperi, c-ai murit)

    Vreti respect, oferiti respect, asa functioneaza. „Proprietate intelectuala” pe dracu’. Oricine a vazut faimosul Vista stie ca asa ceva nu poate avea nici un fel de legatura cu intelectul.

    00
  58. @Anonimul No.1
    Vrei muzica si nu ai bani? Nici o problema, exista RADIO. Vrei filme? sunt la TV cate vrei. De ce sa le furi?
    Daca eu nu-mi permit sa-mi cumpar caviar pot sa il fur? Din punctul meu de vedere nu exista nici o scuza pentru furt. Unul care nu are bani de paine si o fura tot hot se numeste ca si cel care fura sute de milioane, evident pedeapsa o sa fie pe masura pagubei produse dar fapta e aceasi.
    Si nu, nu am muzica, filme sau softuri furate cam de cand am facut majoratul si am inceput sa realizez anumite lucruri. Nu cred ca unui home user nu-i ajunge OpenOffice sau GIMP.

    00
  59. @disneyland: asta-i partea pe care n-ai inteles-o. Atitudinea aia de „sigur, ti le dau doar pe-alea doua, dar te costa cat 10 pachete de office nu stiu de care, asa, ca sa-ti arat eu tie cine sunt” denota un singur lucru: lipsa de respect fata de consumator. De la buguri, pana la lipsa de suport *REAL* si ruperea maxima, pute a fix acelasi lucru: miserupism din partea firmeilor de soft. Ti-am luat banii, da-te dracu’, fraiere!

    E, vezi, de-asta pirateaza lumea (nu ma refer la romani, astia oricum sunt saraci ca vai de ei oricum): pentru c-au invatat si ei acelasi lucru: ti-am tras iso-ul si nu-ti dau banii, da-te dracu’, fraiere!

    Eu n-as fi zis ca-i asa greu de priceput. Teapa contra teapa, miserupism contra miserupism, nesimtire contra nesimtire. Nu-ti place, vorba aluia de mai sus: „da-ma-n judecata”, doar asa, ca sa vezi ca userul poate fi mult mai nesimtit decat compania. Nu stiai?

    Asa-zisa campanie de educare a utilizatorului e o mare vrajeala. Il educa sa ce, sa-si uite si sa-si abandoneze drepturile, pentru un viitor glorios? No, thanks, in cazul asta, prefer sa mor prost, pastrandu-mi banii si pe deasupra ranjind in fata cu faimosul „da-ma-n judecata”.

    Cat despre softurile tale cu garantie, eu nu folosesc nici macar unul, asa ca putin imi pasa ca „exista”. Eu discut aici de Windows si Office, ca alea sunt probabil singurele chestii pentru care as avea nevoie de licenta. Care-i garantia lor, smechere?

    00
  60. La cum merg lucrurile, in citiva ani max Victoras daca nu plateste nu mai vede ochiul lui „multimedia”. Sau vede si dupa aia vede si buzunarul lui amenda.

    Cit despre Alexcsandru, e amuzant cum unii nu au bani de „risipit” pe soft, dar isi permit sa-si cumpere domenii – si dupa modul de utilizare a virgulelor e clar ca acelasi agramat a scris si comentariul si a facut si banner-ul ala cu cursul de CSS si HTML. Zau daca nu m-am plictisit de cocalari care isi cumpara „bemveu” si dupa aia il tin in fata blocului ca n-au bani de benzina.

    @Omuldelamunte – Ai un simt al umorului deosebit, faci glume subtile, de o calitate remarcabila si pline de subintelesuri. NOT. (Doar ca sa fie clar, in realitate glume d’astea poate sa faca si un maistru de santier. ex „I-am turnat uneia beton ieri noapte – direct in fundatie, si fara sa folosesc cofraj. Ha ha ha. Te-ai prins, Dorele ?”)

    Cit despre softuri si pirati … si eu mai calc strimb din cind in cind, dar macar sunt constient ca ce fac e gresit. Nu ma imbat cu apa rece ca daca eu imi sparg banii pe Dom Pérignon de la Moët et Chandon si pe caviar si nu-mi ramin bani de software asta constituie vreo scuza. In mod evident ca daca nu ai bani corect e ori sa nu folosesti software-ul/muzica/filmul ori sa gasesti alternative free (pt software – sau chiar si pt muzica).

    Mai ales in ultima vreme cu Mac-ul ca computer si PS3 pt jocuri peste 95% din timp folosesc doar produse cumparate pe bune. Si platesc si pt streaming online – nu filme, ci meciuri, si nu foLbal.

    Cu ce nu-s de acord e incercarea de a te taxa inca o data pt chestii pe care ai platit o data (sa zicem ca le-ai vazut la TV). Daca le-am vazut la TV, inseamna ca aveam dreptul legal de a le inregistra si re-vedea. Asa ca nu mi se pare corect ca record labels sa incerce sa ma taxeze inca o data daca vreau sa revad, sa zicem, Seinfeld. Pt ala am platit deja – cind am platit abonamentul la cablu si am vazut reclamele din pauze. Aiureala cu suportul pe care sunt ele si incercarea de a ti le vinde de 10 ori pe 10 suporturi diferite vine din lacomia companiilor, si aici cred ca ar putea interveni un organism ca de ex Comisia Europeana pt ca mi se pare abuz de putere din partea record labels. La fel cum au intervenit pt tarife de mobil si roaming, pt cazul de monopol al Microsoft etc, ar trebui sa intervina sa legisleze faptul ca daca ai platit o data pt un film/o melodie/o emisiune atunci sa ai dreptul sa o inregistrezi si redai pe ce suport si format vrei tu.

    @Zoso – e exact aceeasi mentalitatea defecta a romanilor si asteptarile de a „ni se da” si „ni se face” ca in cazul parcarilor cu plata.

    Am avut discutia asta cu rude, prieteni, cunoscuti. Le-am explicat ca in mod normal masinile parcate aiurea ar trebui ridicate si date amenzi ENORME. Raspunsul a fost mereu: „primaria ar trebui sa faca parcari inainte de asta”. Degeaba am incercat sa le explic ca parcarile in general le fac firmele, si sunt afaceri. Pt ca o afacere cu o parcare sa mearga trebuie ca oamenii sa fie dispusi sa plateasca parcarea, ori atita vreme cit oamenii pot parca aiurea pe strada fara sa le fie ridicate masinile nu vine nimeni la tine in parcare sa dea 1E pe ora. EI dadeau inainte cu „in tarile civilizate sunt parcari multe”. Da, dar daca alea sunt pline, nu iti datoreaza primaria tie personal un loc de parcare. Daca lasi masina aiurea cu scuza „era parcarea plina” iti iei amenda fara discutie.

    Urmatorul argument era „si de cind incep sa se ridice masini pina se fac parcarile, eu unde parchez”. Iti imaginezi ca raspunsul „la 100m, 200m, 500m sau 1km, unde gasesti loc liber sau mergi pe jos/cu taxi-ul/cu metro-ul” nu-mi aducea prea multi fani.

    Insa vitele se indruma cu batul, si cum mare parte din poplatia Ro e formata din bizoni mioritici, degeaba le explici frumos, ca ei nu inteleg ca „pirateria” e furt, ca daca vor ca altii sa le respecte drepturile ar trebui sa respecte si ei drepturile altora si ca faptul ca n-ai bani nu-ti da dreptul sa furi, daca ti-e foame nu ai dreptul la o friptura, daca ti-e frig nu ai dreptul la haine sau incalzire – ai doar dreptul de a munci mai mult pt a obtine chestiile de care ai nevoie. Dar nu vor invata asta pina cind nu vor fi suficient de multi pusi sa plateasca daune de sa-i usture curul.

    /huge rant

    PS: Winrar. E unul dintre cele mai bune si utile softulete ever, insa nu stiu pe nimeni sa fi platit licenta. Speaking of which, o sa il includ pe lista – pt ca am o lista de softuri pe care vreau sa le cumpar. :)

    00
  61. NOU
    #68

    Din ce in ce mai putin piratez programe , ce nu folosesc sterg , adevarul e ca unele chiar sunt bune si isi merita banii , gen (acronis ,hdd regenerator + multe altele). Sa zicem ca ai cumpara muzica de pe beatport si junodownload , le cumperi cu un card , le descarci pe hdd-ul tau , dupa cativa ani buni strangi sute/mii de melodii , sa zicem ca intr-o buna iti crapa hdd-urile si pierzi tot , de unde mai recuperezi acele melodii ? Acum stiu ca exista dvd-uri , stick-uri , hdd-uri externe si alte prostii , intrebarea e , de unde mai iei muzica daca o pierzi ? Acuma au aparut softuri free care dau peste nas celor cu plata kmplayer > bsplayer si tot asa. Lumea pirateaza pentru ca n-au bani , nu toti sunt asa addicted de pc . Crezi ca aia care au fost CS4 nu s-au inspirat din alte programe facute de altii ? Se fura intre ei , toti fac manarii , chestia e ca nu se arata :) , putem sa vorbim la infinit de lucrurile astea.

    PS : VISTA a fost cel mai prost OS scos vreodata , trebuia sa fie free , nu stiu cum au putut sa ceara bani pe tampenia aia .

    00
  62. @Jordan: incep cu o precizare: m-am infuriat cand am vazut apelativul „Frate”, dar am vorbit cu tata si n-a negat, aparent, la betie, a facut tot felu’ de tampenii, inclusiv pe tine. Bun, acum ca suntem frati, hai sa lamurim niste chestii:

    1. Microsoft a supt-o-n Europa. Eu in Europa traiesc. Ma bucur. Deci, se poate? Se poate sa ne pese si de consumator, nu numai de firme? Daaaa. Doar ca trebuie sa urlam si sa batem din picior, cu frumosul nu se poate.

    2. Zici „nu e bun, nu-l lua”. Hai, ma? Si de unde stiu daca-i bun sau nu? Mi se da un trial semifunctional, in care nu-s prezente functiile de care am nevoie. Dupa ce-l iau, daca nu-s multumit, n-am decat sa cant la alta masa, satisfactia clientului nu conteaza, ca i-am luat banii. Da-l dracu’. Perfect. Ti-am luat iso-ul, da-te dracu’.

    3. Nu ti se benzina in plastic pentru ca-i PERICULOS, nu pentru ca NU VREA benzinaria. Poti s-o iei in canistre (iar in unele locuri, ti se da si-n plastic). Chimia E GRELE.

    4. Cand esti retardat, taci. O pustoaica folosea chatul de AOL, asa, sa vorbeasca si ea cu colegele de clasa. Un retardat mintal a inceput cu stalking, abuse, chestii. Daca nu i-a mers, a gasit un bug in clientul de AOL, bug care l-a ajutat sa-i descopere identitatea reala, pornind de la screenname. Astfel, a gasit-o si a omorat-o. Povestea e veche. La tine, evident, n-a ajuns, asa ca „aia erau niste retardati ca mine, care foloseau clientul pentru altceva”.

    5. Exact. Daca-mi convine, cumpar. Daca nu-mi convine, nu cumpar. De acord. Nu cumpar. Doar folosesc. Te seaca? Naspa, ia un diazepam.

    6. Blabla, placa retardata cu „Tara de cacat”. Da, ma, semizeule, ca numai in Romania se pirateaza, piratebay e romanesc, la fel ca demonoid. Inspira…expira…

    00
  63. Ia te uita, sunt absurd daca ar fi sa retraga o firma un produs defect si sa-l inlocuiasca urgent cu unul bun, eventual pe banii ei? Justificarea: e soft. Da’ la orice altceva se aplica, iar consecintele sunt drastice. La haine, masini, mancare, nu ti se mai pare absurd, ba esti in stare sa urli sus si tare LA PARNAIE CU MANAGEMENTUL! La soft, e, lasa, nu conteaza, E SOFT. Naspa, nu halesc placa asta, ca tot BANI mi se cer pe el, bani pe care eu unul muncesc…

    Ca asa functioneaza softul „de cand lumea” e semi-adevarat (n-a functionat asa mereu, au existat jocuri care porneau si fara 30 de update-uri online, pe vremea cand nu era netul la discretie, ca se facea beta-testing serios, altfel dadeai faliment dupa primul titlu). Asta nu inseamna ca-i si OK.

    Sunt amuzant „not”? Good, ca nu gasesc nimic amuzant intr-o teapa continuata la infinit, cu atat mai putin cand mi se justifica prin „E soft, nu fii si tu absurd”.

    00
  64. Mana-n Var a inceput el ceva mai promitator, dar tot la „toti este hoti, maica, neste capitalisti putrezi”.

    Monopol? Care monopol? Nu ai alternative de este monopol? Mie mi se pare ca ai. Ia ia-ti un Mac, sa vezi ca poti. Sau un Linux gratuit, si mai simplu. Unde este monopolul ala? Ia mai citeste, te rog, inca o data definitia monopolului. Vai, au zis socialistii din UE ca este monopol. Permite-mi sa nu-mi pese de ieftinaciunile astea poplare.

    Refuzi sa cumperi? Nu ar putea sa-mi pese mai putin, este decizia ta. Doar nu mai servi scuze d-astea puerile, ca ma faci sa rad si am buzele crapate. „Piratez 7 pentru ca MS sunt monopolisti”. „Piratez 7 pentru ca scot patchuri dese”. „Piratez 7 pentru ca am copii multi acasa”. Ma lasi?

    Ryan Pivovar, eu nu-s un om atat de ocupat ca matale. Dar ma intreb, daca esti atat de ocupat si prin cu valmesul asta al lumii, cum de mai ai timp sa consumi materialele de care discutam aici.

    00
  65. Elementul cheie in piraterie este „protejarea proprietatii intelectuale”. Toata dezbatarea porneste de la ce inseamna acea proprietate intelectuala si pana unde trebuie protejata.
    De ani de zile, bibliotecile aveau copiatoare cu ajutorul carora oricine putea sa copieze o carte din arhiva bibliotecii, fara sa plateasca bani in plus autorului. De asemenea bibliotecile puteau sa imprumute carti oamenilor fara sa ceara expres acordul autorului. Ba mai mult, oamenii de rand puteau (si inca pot) sa isi imprumute cartile unii altora fara sa ceara acordul autorului, sau al editurii.
    Odata cu aparitia operelor digitale, aceste practici au inceput sa fie interpretate drept furt.
    Ba mai mult, daca la o carte ai ocazia sa o rasfoiesti inainte de a o cumpara, softul/filmele/muzica digitale sunt singurele produse pe care nu le mai poti returna la magazin odata ce le-ai cumparat.
    In mod normal e normal sa protejezi proprietatea intelectuala in sensul in care altcineva nu poate scoate profit de pe urma creatiei unui autor. De aceea bibliotecile puteau imprumuta carti si se puteau copia carti, bibliotecile fiind societati non-profit.
    Si de aici incepe asa zisul razboi impotriva pirateriei. Producatorii de soft/jocuri/filme/muzica au inceput sa scoata produse din ce in ce mai slabe calitativ. Cum s-a dat exemplul Vista, ce firma serioasa ar instala Vista pe calculatoare de bunavoie? Deci ce profit ar putea scoate cineva de pe urma acestei creatii intelectule? ZERO!
    De asemnea in industria de divertisment lucrurile stau jalnic. Jocurile nou aparute sunt varza. Nu au game play si timp de joc foarte scurt. Sunt facute niste trailere sa iti ia ochii si dupa ce cumperii jocul si il instalezi iti dai seama ca e o tampenie si nu are nimic in comun cu ce ai vazut. Dar ghici ce? Nu poti sa iti iei banii inapoi ca la orice produs, ramai cu teapa. Iar noul trend in materie de stors banii e chiar patetic. In loc sa rasplateasca cumparatorii jocului, oferind cate ceva de downloadat moca de daca se verifica licenta, producatorii de jocuri ii pun sa mai plateasca niste banii daca vor sa aiba acces la toat jocul. Si atunci cum sa nu il piratezi? Cand solutia e sa oferi niste chestii in plus celor care cumpara, cum ar fi jocul in retea. E simplu sa faci o verificare de licenta cand se conecteaza la server. Nu are licenta, nu joaca online si nu are acces la contentul online.
    La windows e la fel. Daca il iei cu licenta iti blestemi zilele cu activarea lor daca schimbi la componente in calculator. Asa ca de ce nu sa il folosesti piratat, adica nici nu dai bani nici nu ai batai de cap.
    In conculzie sunt de acord ca daca scoti de pe urma unuie creatii a altcuiva ar trebuie sa platesti obligatoriu, dar atata timp cat nu scoti profit sa existe optiunea „pirateriei”.
    Si in incheire o mica lectura despre piraterie: https://www.ign.com/articles/2008/03/11/developer-stardock-says-piracy-isnt-killing-pc-gaming

    00
  66. @Mana-n Var E corect ce zici. Dar intrebarea este de ce folosesti un soft daca tu consideri ca e prost? E Windows X de cacat? Nu il cumpara. Dar nici nu il folosi. Nu iti place modelul de afaceri in soft? Nici mie nu imi place. Dar nu furtul e raspunsul la o chestie cu care nu esti de acord. Nici mie nu imi convin accizele la benzina (ca tot era folosita ca exemplu), dar nu fur benzina. Da, e aiurea faptul ca tot felul de case de discuri si de producatori de soft folosesc doar partea care le convine din Internet (lor nu le cere nimeni bani pentru ca folosesc TCP/IP) si din lumea digitala (produsele care exista doar ca 0 si 1 sunt usor copiabile si asta e bine doar cand e in avantajul alora care le produc). Dar daca vrei sa schimbi asta nu o poti face copiind muzica, filme si jocuri pentru ca daca toti ar face asta, atunci produsele pe care le copiezi nu ar mai exista. Faptul ca esti un parazit nu poate fi scuzat de neincrederea intr-un business model. Da, cantaretii si actorii castiga fani prin faptul ca pot fi ascultati/vazuti gratis. Dar hai sa ii lasam pe ei sa decida daca vor sa isi ofere munca gratis (si multi o fac) in ideea de a castiga bani din alte activitati (concerte, tricouri). Oricum, ideea articolului lui zoso era alta, si anume ca daca astfel de produse nu ar mai putea fi procurate gratis, ne-am da seama ca ca nici nu avem nevoie de ele. Nu iti trebuie nu stiu ce soft specializat daca nu esti specialist. Nu iti trebuie toata discografia unui artist daca tie iti place doar o melodie. Si asa mai departe.

    @razvanbb Scrie la gsp sau da-le un telefon. La ce foame de bani au aia il produc intr-un singur exemplar pentru tine daca aud ca vrei sa il cumperi.

    00
  67. Ah, si inca o chestie. Exista multe softuri care vin cu garantie, la care suni firma producatoare si se prezinta in 2 ore la tine sa rezolve problemele. Dar softurile alea nu costa 100 de euro. Vrei produse de masa? Ai produse de masa. Vrei produse fiabile si personalizate? Platesti pentru produse fiabile si personalizate. Pentru cateva mii de euro si un procent interesant pentru mine iti fac eu rost de un pachet MS Office doar cu Word si Excel. Si ar fi si personalizat, cu ce fonturi si functii vrei tu.

    00
  68. @Jordan: amice, tu esti deja isteric. Lasa Carslberg si treci pe ceva mai puternic – Rudotel, de exemplu. Parerea mea sincera. N-am chef sa-ti citesc toate elucubratiile, ma multumesc sa-ti raspund la una singura

    2. Tu esti anti-piraterie, dar imi recomanzi, pentru testare, sa piratez si folosesc produsul respectiv, apoi sa-l cumpar. Lasand la o parte ridicolul situatiei, ca nu prea iti dai seama cat esti de penibil, eu am o singura intrebare: de ce-as fi atat de prost incat sa dau banii pe el, dupa ce-l am deja, piratat si functional? Pentru ca altfel, platesti tu mai mult? Pai, ce-mi pasa mie de tine? Tu esti un isteric, unul din fraierii care mentin in viata o escrocherie gigantica, daca tu crapi maine, nici macar n-o sa ma bucur, atat de indiferent imi esti. Gee, logica e grele.

    00
  69. @Mana-n war – din ciclul ‘ce-i mana pe ei in lupta, ce dorea acel Apus?’, ai face mai bine sa nu te bagi in chestii care te depasesc – monopol, practica anticoncurentiala. Microsoft a supt-o, true, dar doar in Europa, pentru ca americanii sunt oarescum mai capitalisti putintel. Daca vrei, putem discuta extensiv pe tema.

    In rest, frate, Pigbrother are dreptate (si esti primul pe care-l vad ca il face troll, asta asa, ca idee) – nu e bun, nu-l lua, tata, nu e pentru tine. Uite, daca tu vrei sa-mi faci un site si ceri 10 USD, eu ma uit la ce ai mai facut tu, vad daca imi place si dau sau nu. Mai bine, apuca-te tu si fa un SO mai bun decat Windows (side note – la cati wankeri tot spun ca e prost, ma mir ca nimeni nu face unul mai bun, mai usor de folosit, mai economic re resurse etc).

    Re comparatia cu benzina, esti oarescum pe langa. Daca mergi la o benzinarie, scrie mare ‘nu dam benzina in recipiente de plastic’. De ce? D-aia, ca benzina o pui in rezervor, pentru a o folosi ca si combustibil. Nu pentru cocktail Molotov sau aprins foc. In fine, ei nu se pot asigura total ca nu o folosesti la altceva…dar asta este, incearca, daca o faci tu.

    Re aol, aia erau tot niste dobitoci ca tine, care foloseau produsul pentru altceva decat era prevazut in contract – adicatelea il spargeau ca asa erau ei destepti, puteau face orice, ca doar era produsul lor.

    Re software developers = hoti, esti cam pe langa din nou. Poate incompetenti, dar nimeni nu te pune sa le cumperi tu produsul. Sunt 100.000 de jocuri pe planeta asta, ce te fute grija pe tine de WOW? Nu-ti convine, nu joci, e PRODUSUL lor. Eu, ca producator, pot sa pun limitari pe CE VAND. Tu stii ce cumperi – cumperi dreptul de a folosi doar tu, pe un singur PC, produsul meu. Daca iti convine cumperi, daca nu nu cumperi. Ce naiba e atat de greu?

    Bottom line – NU TREBUIE sa ai tu jocuri cool daca alea costa – sunt sute de oameni care lucreaza la ele. NU TREBUIE sa ai tu core i7, NU TREBUIE sa ai BMW, NU TREBUIE sa ai o viata buna, NU TREBUIE sa fi fericit. Trebuie sa .. SUSPANS………………MUNCESTI pentru toate astea. Si sa ti le PERMITI. Si, poate, chiar daca muncesti nu o sa le ai. Si eu vreau un Canon 1Ds MK IV (cand o sa iasa) la 10.000 USD, da’ mai stau un pic (2-3-4 ani) si-l iau dupa.

    In fine, de asta e tara asta de kkt, ca sunt prea multi dobitoci care TREBUIE sa aiba ceva, indiferent daca pot, merita whatever. Ei TREBUIE sa aiba, deci cer sau fura.

    00
  70. NOU
    #79

    Pai multi isi permit sa dea banii pe muzica/software/hardware pentru ca n-au 2 copii si stau cu parintii sau cu chirie prin cartiere bastinase :) . Fac pariu ca aia care au 2 copii nu prea le mai arde de cumparat chestii de pe net , stiu familii care au salarii 4000-5000 RON si isi calculeaza banii pe lucruri utile , leasing , rate , pat , zugraveala , mobila , gresie + multe chestii. Cum naiba sa dai pe o licenta cateva sute sau mii de euro ? Nu vreau sa fac talmes/balmes pe aici dar mai am cateva intrebari pentru PigBrother . Ai copii ? Ai familie ? Ai apartamentul tau ? Ai masina ? Daca le ai pe toate sa ne zici si noua ce salariu ai , asta daca nu e secret de stat , am vazut ca iti platesti toate jocurile pe steam , asta imi da de gandit ca nu prea ai un copil mic si d-asta iti permiti , nu vreau sa te jignesc cu nimic dar banii se duc pe lucruri mai utile , toti vrem cate un copil(cred) , in orice caz multi vor sa lase ceva in spate si sa aiba niste realizari maricele , doar n-o sa le zici copiilor tai peste 30 de ani ca ai avut jocuri pe steam , asta fiind cea mai mare realizare a ta. Unele merita banii , altele nu .

    00
  71. @Mana-n Var, esti cam singurul troll de aici facand niste comparatii aberante: ce treaba are licenta de windows cu moartea unei fete de 14 ani?! Vrea sa-ti retraga M$ windowsul si sa ti-l dea reparat ca la masini? xD Esti amuzant. Not.

    Nu vad nimic in neregula cu updateurile si patchurile. Asa functioneaza soft-ul de cand lumea si asa o sa fie cat timp se vor mai face programe. Cu un minim de inteligenta ai fi realizeat ca nu poti face un produs perfect din prima, mai ales ceva mamut la care lucreaza zeci de echipe independente, indiferent de cat de mult stai cu biciul pe toti cei implicati, de la PM la programator, inginer QA etc, ceva undeva scapa. Asta e, lumea s-a obisnuit. Nu exista v1 perfect.

    @ctin – „Cum s-a dat exemplul Vista, ce firma serioasa ar instala Vista pe calculatoare de bunavoie? Deci ce profit ar putea scoate cineva de pe urma acestei creatii intelectule? ZERO!” .Ia intreaba-i pe aia care fac jocuri, cum e cu programarea DX pe linux.

    Apropo, voi ati auzit de demo-uri? :D

    00
  72. @Darth Glacious: iata o problema: daca ma dau cu firefox (soft free) pe net, sunt mai in siguranta decat as fi cu internet explorer, chestie care mi-e bagata pe gat, COMERCIAL, de microsoft (vine cu windows, windows costa, blabla).

    La asta ma refer cand spun ca e tratat clientul cu miserupism. Cum, tati, owneru’ companiei ajunsese printre cei mai bogati oameni din lume (daca nu CEL MAI?), mergeti pe profit de nu mai stiu cand, cereti o gramada de bani, iar la schimb faceti si livrati un produs mai prost decat unul care-i gratuit, iar ca sa fie treaba-treaba, nici nu vreti sa ma lasati sa folosesc unul gratuit si veniti cu povesti nemuritoare, ca windows nu poate functiona fara internet exploder, povesti care se schimba doar cand se arata la orizont niste amenzi de ceva miliarde de dolari (miliarde pe care le platesc fara sa clipeasca, asta asa, ca idee, de cat „sufera” ei si cat de mult jefuiesc clientii, de fapt)

    E doar unul din exemple, poate cel mai nevinovat. Astea-s practici de tot rahatul, facute pentru a jefui consumatorul, nu o data, ci la infinit. Eu unul pur si simplu refuz sa incurajez asa ceva. Putin imi pasa de cat sufera producatorul de soft si de ce zbiara in directia mea via youtube/reclame sau alte alea. Vorba unuia, sa ma dea-n judecata, daca nu-i convine. Mie-mi convine.

    00
  73. Sa-ti umpli hardul cu programe pe care nu le folosesti e la fel de absurd ca si platitul pentru ceva ce poti lua gratis.

    00
  74. khruel, aia cu DirectX e singura utilitate la Vista, si a din cauza asta au facut DX10 sa mearga doar pe Vista. Daca ne intrebam de ce se foloseste DX si nu OGL in jocuri ar trebui sa studiezi un pic de istorie sa afli despre presiunile facute de Microsoft pt. ca producatorii de placi video sa nu ofere suport pt. OGL cand a inceput revolutia 3D.
    Cat despre demo-uri e gluma buna, cu Bill Gates care ajunge in Iad. Ideea e ca un demo iti arata ce vrea producatorul, iar cand cumperi descoperi cu totul altceva.
    Si ca idee, atata timp cat scriitorii faceau banii din vanzarii de carti, iar copierea cartilor era perfect legala, daca nu vindeai acea copie, asa pot trai si firmele de soft. Problema e, exact cum a punctat Mana-n Var, ca producatorii de soft (mai ales cei mari), merg pe varianta de a pacali clientii. Si calitatea produselor a scazut in toate domenii, doar ca la alte produse ai dreptul legal ca in 24 de ore (10 zile cumparate online) sa le returnezi. La soft/muzica/filme nu se aplica aceste lucruri.
    Si exista solutii sa se scoata banii din fiecare: muzicienii scot din concerte, filemele din vizionatul la cinema (e altfel experienta la cinema decat acasa), jocurile din mici avatanje pt. cei cu licenta (content downloadabil, acces la servere officiale), soft-ul din folosirea lui in scop comercial (scrii o carte pe care vrei sa o vinzi, atunci trebuie sa platesti pt. Office si Windows).
    Dar acum a inceput sa apara aceasta noua moda a fandoseli: „Eu nu piratez ca sunt corect!”. Povesti. Da, am cumparat si eu jocuri de steam, am luat, am platit MMORPG-uri, am platit niste soft-uri, dar asta numai pt. ca meritau si pt. ca imi ofereau ceva in plus fata de versiunea piratata.

    00
  75. @Mana-n war: taticul tau nu te-a facut nici pe tine (BTW, call your mother, tell her I’m gonna be over at 7, she needs to take a shower and save me a place, and go get me a cold beer – Carlsberg. Thx). Trecem la substanta.

    1. Nimeni nu a spus ca nu ne pasa de consumator. Nimeni. De aici insa logica e siluita profund daca spui ca respectivul consumator poate folosi orice fara sa plateasca. Nici Comisia nu a obligat Microsoft sa dea ceva gratis (daca chiar te fute grija, Comisia voia ca Microsoft sa ceara bani pe WMP si pe IE).
    2. Pai e simplu, download it, piratat, use it, si daca e ok, cumpara-l. Majoritatea softurilor au trial versions complete, dar daca nu au, varianta de mai sus functioneaza.
    3. Moron. Self explanatory.
    4. Da, cretinule, nici tampiul ala nu folosea programul asa cum spune in contract. In mod sigur contractul – stii tu, chestia aia incheiata cand apesi pe ‘I AGREE’ – le interzice sa umble in codul sursa. Foloseau PRODUSUL, morun mic, PRODUSUL pentru altceva. Tot asa un dobitoc poate merge cu 200kmh in oras cu Ferrari si omora trei oameni – e vina Ferrari? Eu spun ca nu.
    5. Nu ma seaca, nu mai mult decat ma seaca cand un dobitoc imi zgarie masina, imi fura casetofonul sau telefonul mobil sau imi sparge casa. Din cauza ta eu platesc mai mult pentru ca aleg sa fiu cinstit.
    6. Nu, fiule, nu doar in Romania se pirateaza, dar aia de afara inteleg macar sa taca din gura cand nu au alte solutii si sa cumpere software cand isi permit. Atata tot. Pot intelege pe cineva care, mort de foame, fura o paine (desi echivalenta paine – soft si foame – vreau sa ma joc e oarecum fortata), dar nu pot sa inteleg un om care, avand bani, nu cumpara alimente ci le fura.

    00
  76. Momentan piratez putine chestii dar pe aia de la Adobe o sa ii piratez cat se poate pentru ca sunt niste cacati cu ochi, am Photoshop si Dreamweaver versiune portabila ca sa nu instalez tot sistemul lor de operare pentru astea doua chestii.

    00
  77. *10 seconds later edit: Mama ce rezultat are poll-ul ala de pe cg…

    00
  78. Omule, e fix aceeasi treaba:

    – duci masina, ii inlocuiesc piesa stricata -pe banii firmei- si iti dau inapoi masina reparata.
    – iei softul cu bug, ei scot un patch PE BANII LOR (doar si la patchurile alea stau niste oameni si lucreaza), tu pui patchul si ai softul reparat.

    Care e diferenta?

    00
  79. @ictin, calitatea jocurilor – ca despre asta vb mai devreme – a scazut datorita CONSUMATORILOR! Celor cu attention span de 10 secunde si care nu pot petrece mai mult de 10 ore sa termine un joc. Ia si citeste ce zic developerii din europa de est despre chestia asta si ai sa vezi de ce jocurile sunt din ce in ce mai proaste. Pentru ca asta se cere.

    00
  80. NOU
    #90

    Acum ca stau sa ma gandesc, antivirusul e gratuit, Open Office la fel, Firefox si Thunderbird pe langa ca sunt gratuite au si dictionare misto pentru diferite limbi, sistemul de operare e academic…
    De placere mai pun un Office 2007 si un Acrobat de la Adobe, ca sa am optiunea de editat mai elegant in .pdf-uri.
    Uneori mai trebuie un convertor de muzica, pentru trecut din flac in ogg, ca deh, d-rele blonde sunt la stadiul cu mp3.

    00
  81. softuri mai putin, mai o licenta de windows de acolo, una de antivirus de dincolo, in cazul meu. eventual photoshop, ca la asta nu imparte nimeni licente. filmele si jocurile sigur sunt piratate mai mult si mai des.

    00
  82. Pai tu nu faci diferenta intre stocarea de kituri si cea a programelor propriu-zise.
    In ceea ce priveste downloadul, am mai spus: eu cumpar legal si cu acte in regula produsul Internet. Tot ce accesez acolo, ca e streaming, download, etc, nu e responsabilitatea mea. Asa cum nu e responsabilitatea mea daca achizitionez produse contrafacute de la magazin legal. Orice lege care zice altceva e abuziva.

    00
  83. Teoria cu incearca si apoi cumpara functioneaza cred la jocuri si in ultimul timp mi se pare destul de corecta, jocurile au ajuns in mare parte doar marketing, de exemplu am cumparat primul Mass Effect dupa ce l-am piratat initial, dupa telenovela Mass Effect 2 am tras apa desi aproape toate site-urile de „specialitate” au avut orgasm cand i-au facut review. In cazul programelor iti poti face o idee mult mai buna despre ce cumperi, inainte sa cumperi si in principiu ar fi normal sa si ai nevoie de respectivul produs comercial. Exista produse gratuite pentru 90% din produsele ce le folosesc utilizatorii obisnuiti din Romania, dar, in mod evident, mare parte sunt simpli retarzi cu calculatoare (si Internet mai nou), care, cum zicea si zoso, instaleaza Office (si in general orice) apasand next next next, ce naiba te poti astepta de la ei ?

    00
  84. Eu sunt studenta (nu in Romania) si am toate softurile de care am nevoie gratis, cu licenta de student, de la facultate: Windows, Mathematica, Matlab si alte chestii de care mai am nevoie. Pidgin folosesc ca e multiuser si mai putin kitsch ca yahoo mess. Sa editez poze nu ma pasioneaza. Oricum ideea e ca constat si eu ca pe masura ca trec anii de utilizator de pc te cam descotorosesti de ce nu ai nevoie.

    00
  85. Nu degeaba am incropit si eu o lista cu alternative gratuite la programele de zi cu zi ( ), ca mi-am dat seama ca nimic, sau aproape nimic, din ceea ce piratezi, nu are cum sa nu aibe inlocuitor gratuit.

    Trecand peste faza cu Linuxul (si fanaticii lui) care, sa fim seriosi, nu poate inlocui asa, cu una cu doua, Windows-ul, aproape orice aplicatie poate fi inlocuita cu una gratuita, poate chiar mai buna.

    00
  86. Nu ma refer in cele ce urmeaza la noi:
    Era odata in Universul asta mare un dumnezeu care avea o planeta cu fiinte „umanoide” pe ea. Le-a dat el niste legi sa le respecte. Si ei chiar le respectau cu sfintenie pe toate. Dar intr-o zi dumnezeul lor le-a zguduit planeta cu eruptii vulcanice, cutremure si tzunami, si le-a trimis cativa virusi devastatori. Oamenii mureau in chinuri groaznice dupa multa suferinta. Si dumnezeul lor chiar vorbea cateodata cu „oamenii” de acolo. L-au intrebat toti de ce face asta, la multi nu le-a raspuns, la altii le-a dat motive diverse. Unuia singur i-a raspuns, inainte sa moara: „Pentru ca pot” Asa si cu pirateria, unii o fac doar pentru ca se poate. Ar fi multe de spus, dar lumea merge inainte asa, iar noi degeaba discutam aici, lumea nu se schimba cu discutii, dar nici cu legi stricte. Legile nu vor reusi niciodata sa reduca semnificativ pirateria. Dar vor reusi sa-i sperie pe multi, in timp ce smecherii vor gasi mereu cai de a pirata fara sa fie prinsi.

    00
  87. La intrebarea ”voi cat piratati”, raspunsul era mai dificil. La intrebarea ”cat soft”, raspunsul e maxim 1-2 programe si doar atunci cand am urgenta nevoie de ele. Da, am Windows 7-le original venit cu laptopul (pe care de altfel l-am luat pentru configuratie, nu pentru windows).

    00
  88. ca să răspund pe scurt la întrebarea din titlu: înainte destul de mult, acum încerc pe cât posibil deloc. Windows-ul e cu licență, Office-ul la fel. în rest, toate aplicațiile care-mi sunt mie utile sunt freeware/open-source. N-am nevoie de un mamut ca Photoshop cât timp există Paint.NET și GIMP, n-am nevoie de antivirus pe bani cât timp n-am avut probleme cu Avast sau Avg etc. iar puținele jocuri ce-mi plac cu adevărat și le joc constant – Medieval Total War, de ex – le cumpăr. nu sunt chiar exorbitante

    00
  89. @Mana-n Var: Pentru a ajunge sa faci soft(sisteme de operare,jocuri,programe) ai nevoie de multi ani de studiu(personal nu se invata la scoala asa ceva )si bataie de cap si inca ceva: nimeni nu te obliga sa folosesti calculatorul,daca nu ai bani il lasi balta.

    00
  90. Piracy FTW! Fara pirateria am fi pe nicaieri, eu unul as fi rulat pe XP doar de 1-2 ani, nu as fi stiut sa lucrez in Photoshop and so on. Nu stiu cine se risca sa cumpere un program fara sa aiba cea mai mica idee despre cum se foloseste. IE: After Effects, sa dai bani apoi sa-l stergi.. just saying..

    00
  91. Singurul lucru pe care îl piratez în momentul ăsta sunt jocuri pe care vreau să le văd ca să știu dacă merită sau nu (nu investesc într-un joc dacă nu merită, ultima cumpărătură a mea, Guild Wars, încă mă ține ca și timp de joc).
    Mai greu cu cărțile – dar din ‘fericire’ nu mai am atîta timp cît să citesc acum.
    Singurul soft fără licență pe care îl am pe calculatorul meu e un total commander pe care îl țin în shareware mode, ca să-mi amintească faptul că nu l-am cumpărat, dar nu mă deranjează să apăs o tastă în plus la pornire. În rest încerc chestiile open source pe cît se poate. OpenOffice, gimp, pidgin sunt arhisuficiente pentru ce am nevoie.
    Mda, și filmele care nu apar la cinema (măcar din punctul ăsta de vedere, cu noul cinema din Brașov, lucrurile s-au mai echilibrat)

    00
  92. @Mana-n Var – si la 1 iti pot raspunde eu dar ar fi degeaba, la tine e exact invers decat in reclama la Colgate – chestiile inteligente nu au cum penetra, dar ai si tu rolul tau in lumea asta, esti o reclama vie la prezervative. Citand un clasic in viata, moriinbeznakthxpa.

    00
  93. NOU
    #103

    Razboiul evanghelistilor, software proprietar vs open source, Linux vs Windows, frectii. Doua tabere intre care nu va exista niciodata concilierea, cel mai bun lucru este sa nu-ti bati capul.
    Doar un lucru il gasesc enervant: cei cu scuza „nu dau banii pe un produs de cacat, asa ca-l iau piratat”. Astia sunt cei mai constinciosi bizoni.

    00
  94. :asteptand commentul 200: :D
    Mana-n Var are niste idei. La fel si PigBrother. Unde o fi adevarul, frate, unde o fi? Cacat, intre idele alea.

    Opinia mea, de nespecialist.
    1. PB: adevarat, capitalismul ala salbatic, pe care ti-l doresti, ar arata mai bine ca meritocratie. Nu, fiecare sa ajunga unde ajunge pe propriile coaie. Corect, MS e deocamdata cel mai coios OS comercial. DAR: monopolul apare atunci cand o companie are o cota de piata si o pozitie din care-si permite sa abuzeze de mecanismele pietei libere. Ia hai sa facem o glumitza despre intel. Mac? Pai tocma’, ce ziceam de intel? Eu vreau sa aleg. Atunci cand nu am de ales decat intre Windows si Mac, OS-uri comerciale, vs Linux, geek shit, am de ales? Nu. E monopol. Ia sa vedem cum e cu telefonia mobila in ro, sau cum era inainte de desprinderea Cosmote… A, duopol, combinatii intre doi smecheri, chestii.
    Exercitiu de imaginatie: cum ar fi piata automobilelor, cu un player, Dacia, care are 90% din ea? Brrrr.

    @Mana-n Var: Munca trebuie retribuita. Eu cer, nu vrei, nu ma angajezi. Ai alternative? Muie, du-te acolo! Iei ceva ce nu a fost scris de tine? Accepti TOS. A, da, corect, ar trebui sa ai garantie, ca la un cacat de aspirator, macar un an. Reglementarile sug, pentru ca cineva e cocotat sus si are cota de piata prea mare. Asta nu justifica faptul ca, de fapt, furi. Fii destept, fa un OS mai smecher. Foloseste free-uri. Sau fura si taci. Cum plm boii aia de americani procesomani n-au dat in judecata MS pentru diverse crime in care s-a folosit Win? Pai l-au dat. Sa acuzam pe Prometeu pentru incendiile de padure.

    Pe scurt, ca m-am lungit: se exagereaza, din ambele tabere, va zic eu, om batran, cu XP la bord. Intrebarea e alta: daca tot e asa simplu de facut un OS, de ce plm nu apare revolutia?

    *fac typos

    00
  95. @Andrei J: Da’ trial-u de 30 de zile nu-ti ajunge, nu ?

    00
  96. Pina la urma cu articolul si comentariile ai ajuns la aceeasi concluzie la care ai ajuns citind forumul ala, nu ? Ca sunt o circa de romanasi pomanagii, care nu inteleg ca nu li se cuvine totul, ca nu au dreptul sa fure pe motiv ca nu au bani sa cumpere, ca nu pricep ca trebuie rasplatita munca altora etc. „Sa ne dea statu”. E asta ceva nou ? Ma indoiesc.

    Si nu zic asta in calitate de inocent, insa macar am bunul simt sa-mi dau seama cum sta treaba si sa incerc pe cit posibil sa cumpar produsele care imi plac.

    00
  97. NOU
    #107

    @zoso: lucrez in IT din 2000 legal, si vreo 2 ani inainte am lucrat „la negru”. Nu incep sa insir certificari and shit, ca n-are rost, da’ uite cum vad eu treaba:

    Si eu vreau, cum zici tu, ca munca mea sa fie retribuita – si este. Da’ treaba e ca munca mea trebuie sa fie de calitate, pentru a fi retribuita – iar daca nu este, imi cade tavanul in cap. Nu accepta nimeni scuze de-alea „a, stai, prietene, ca am gresit niste chestii la configurare si ti s-a dus in ma-ta clusterul ala java, sorry si n-am cuvinte, da’ uite, pentru INCA NISTE BANI, iti dau eu fisierul de configurare corect”. Cred ca putem fi de acord cu asta, nu? La fel de bine putem fi de acord cu faptul ca daca eu configurez vreo 30 de servere, nu-s platit pana nu-s up & running, cel mult pot obtine un avans, ceea ce, pana la urma, e CORECT.

    Bun. Acum discutam de programatorii firmelor mari de soft (de la microsoft la adobe si dracu’ mai stie ce). Un job facut cu picioarele, cu suport din partile sociale, fara urma de testare, fara urma de nimic, cu o maxima rupere fata de „consumator”. Bun. Nu inteleg de ce aia ar fi tratati diferit? La vreo 16 ani de cand se chinuie microshitu’ (nu pun win 3.11 sau ce-a fost inainte), au facut miliarde de euro, pe spinarea prostilor cinstiti. Rezultatul e ca in continuare ai blocari, ecrane albastre (da, inca exista, doar ca acum ti se si reseteaza pc-ul imediat) si-n continuare, treij’ de tone de probleme. Spui ca-ti merge prost PC-ul daca instalezi o tona de rahaturi? Aoleu, da’ de ce? Pe linux iti pun eu toate aplicatiile de pe planeta, pe cat pariu c-o sa booteze fix la fel de repede/incet?

    Aici e problema mea. Da, vreau ca munca mea sa fie platita, fara dubiu. Doar ca daca munca mea ar fi la calitatea AIA, as fi concediat urgent. Nu mi se pare absurd ca, atunci cand dau banii mei, bani pe care muncesc, sa am pretentia sa primesc un produs livrat/fabricat la fel, din punct de vedere al calitatii. La cheie, adica, fara probleme. Daca nu se poate, nu se poate, ce sa zic, da’ in cazul ala, nici n-o sa-mi pierd somnul din cauza pirateriei. That simple.

    Am mai spus, la absolut orice alt produs/serviciu, daca ati da de asa „calitate”, ati spumega. Sunt unii, sa nu dam nume, care fac o adevarata tragedie din faptul c-au cumparat 6 chestii de iaurt, iar una din ele era mucegaita, fac si poze si filme si-s indignati etc etc. Ai cumva idee cam cate chestii MUCEGAITE contin aplicatiile alea? Si totusi, acolo lumea tace, ba, culmea, se mai si indigneaza.

    Am inteles, nu-i nevoie sa-mi repete nimeni: nu-ti place, nu cumpara. Pai, e fix cum am zis, nu cumpar. Nu inteleg problema.

    00
  98. NOU
    #108

    Corect pe dracu.

    Toti sunt lei pe Internet, toti critica pentru ca ei produc doar perfectiune. Mana-n Var, spune-ne domnule si noua unde produci tu perfectiune, sa ne minunam si noi. Pe scurt, cine n-a gresit sa ridice mana, merci.

    Care programe facute in dorul lelii? Un OS nu este un scriptulet bash facut de tine, se strecoara si incompatibilitati, buguri si alte magarii. Zici ca ti se dau lucruri proasta care raman proaste? Ma, nu ma innebuni, Windows Update ce este?

    Apoi incepi sa bati campii cu ecrane albastre si rahaturi. Du-te domne si pune-ti un Linux, ia-ti un Mac, ai alternative. Sa-mi spui daca acolo gasesti perfectiune…

    00
  99. NOU
    #109

    Bun era, zoso, pluginul pentru editarea comentariilor.

    Windows 7 are suport pana la 1 ianuarie 2015. Sunt aproape 6 ani de suport, la masina ta, pe care ai dat de 20 de ori mai mult, cat „suport” d-asta gratuit ai, stimabile Mana-n Var? Iar Windows 7 nu este o exceptie, Windows XP se bucura de atentie si azi.

    In final, ai ajuns la comentarii de mic socialist necajit, „aia au castigat oricum prea multi bani”. Asta este diferenta dintre companiile de succes si firmulitele in care Mana-n Var produce perfectiune – profitul.

    00
  100. NOU
    #110

    @zoso:

    1. si totusi, se intampla.
    2. nu contest, e vina echipelor, e vina cui vrei tu din compania aia. Intrebarea e: imi pasa mie a cui e vina? Eu sunt consumatorul, end-user, cum vrei tu. Putin imi pasa a cui e vina, PE BANII MEI.

    Am dat mai sus exemplul cu Toyota si Intel. Si Philips a facut la fel si dracu’ stie cate alte firme. Bun, au scos pe piata un produs cu defecte. Si-au facut autocritica, au facut recall si-au dat inapoi cumparatorului un produs NOU si BUN. Crezi ca nu i-a costat? Crezi ca nu i-a usturat pe toate partile? De ce la aia e NORMAL, iar la software NU, mai ales in conditiile in care pe softisti i-ar costa poate 1% din cat ii costa pe unii cu masini/procesoare, chestii (ca totusi, avem internet, avem registered users cu email, avem…). Ce ma enerveaza pe mine e ca nu-i o chestiune de costuri, sa zici, dom’le, saracii dau faliment daca fac asta. Nu, e o chestie de nesimtire. E acea mantra a firmelor de soft: „da-i in ma-sa, n-au ce sa ne faca, o sa cumpere update-ul si aia e. A, fiti si voi mai atenti pe viitor, ma, baieti *pat*”. De-asta si userii sunt nesimtiti si fura ca porcii – ti se rupe de mine, mi se rupe de tine.

    @pigbrother: right back at you, pe internet, esti leu-paraleu, la fel ca altii. Asa, si?

    Poate un scriptulet bash nu-i un OS, nu zice nimeni altceva. Poate nici nu fac scripturi bash. Da’ tu ce incerci sa-mi spui mie aici? „dom’le, munca mea e mai complexa un pic, asa ca-i normal sa fie de calitate proasta si totusi sa cer mai multi bani?”. Pai, amice, un scriptulet bash nu-i un OS, da’ nici nu costa cat un OS, poate n-ai observat?

    Cat despre „windows update ce este?”, asta da intrebare stupida. Iti zic eu ce este: un rahat placebo, aia este. Daca-ti faci toate updates la windows, nu mai iei virusi? Uite ca unii sunt oarecum imuni la virusi, cu sistemele lor gratuite de doi bani. Altii scot miliarde, da’ NU POT, nu-i asa? Sau pot, da’ le e mai comod sa vanda inca un produs pe urma, care sa-l repare pe primul? Alo, domnu’, obrazu’, ca poate n-am venit toti cu pluta la tastatura…

    00
  101. @Mana-n Var:

    1. corect, nu e normal sa ceri bani pentru bugfixes sau, cum facea adobe acum cativa ani, pentru update de la 5.5 la 5.6

    2. corect iar, se chinuie de atatia ani si inca nu e cum ar trebui sa fie. dar cum zicea cineva mai sus, asta e vina echipelor. fiecare gandeste altfel problema, de aici aparand si belelele.

  102. @pigbrother: de acord, windows 7 are suport pana la nu stiu cat, ca nu m-a interesat. Asa e, ai dreptate. Pe masina mea am dat „de nu stiu cate ori mai mult”. Fie vorba intre noi, am primit-o cadou, da’ nu mai conteaza. Problema e cam asa: daca vorbim de PC, are suport pana cand am eu chef sa-l arunc/donez/dezmembrez/arunc de la etaj, iar in timpul ala, va functiona exact cum ma astept sa functioneze si, daca se strica in perioada de garantie, primesc altul nou, gratuit (ma rog, APROAPE gratuit, ca ma costa drumul pana la magazin)

    Tu spui ca eu am comentarii de „socialist necajit”. Gresesti. Mie nu-mi pasa cati bani au scos, le doresc sa scoata si mai mult. Singura problema e ca, atunci cand STIM CU TOTII cati bani scot, unora dintre noi le este foarte greu sa accepte ca „nu se poate”. Nu se poate testa, nu se poate repara, nu se poate scoate peste noapte cate-un update, nu se poate nu stiu ce. Asta e toata problema cu banii, nu ma intereseaza cati bani scot, le doresc sa scoata atatia bani incat sa-si faca propria retea de banci…

    Singura problema e ca tu esti prea grabit sa le scoti scuze. Dom’le, un OS nu-i un scriptulet bash. Cu alte cuvinte, daca amandoi facem o chestie care da 3 clickuri pe ecran in acelasi loc, al tau e mai valoros ca-i scris in Java, fata de al meu care-i scris in AutoIT? Haida de…

    Pana la urma, repet, problema e ca eu, din postura de consumator, am anumite drepturi. Inteleg sa-mi fie respectate si sa nu trebuiasca sa ma cert/lupt pentru ele. Daca o firma nu intelege sa mi le respecte, pe principiul „n-ai ce sa ne faci”, si eu inteleg sa le piratez produsele, fix pe acelasi principiu. Nu-s socialist, dar nici gasca buna de jumulit.

    00
  103. Asta-i cu totul si cu totul alta problema. Ce nu inteleg micii programatori care se zbat pe-aici de mila Microsoft e ca mizerabilii aia nu merita aparati, in special de programatori.

    Isi mai aduce pe-aici cineva aminte de vremea Netscape si Eudora? Daca da, mai tine cineva minte ce s-a intamplat cu Netscape si de ce? Da, da, microsoft *PARCA* a pierdut procesul, dar ce s-a intamplat cu aia care facusera Netscape? Ura si la sicriu!

    Voi aparati MS si cica eu sunt socialist? :) Incep sa ma intreb daca-s singurul om major de-aici…sau ma rog, singurul fara probleme cu memoria.

    O intrebare: voi, astia, anti-piraterie, incercati sa … ce ? Sa ne educati, pe noi, restul?

    De la „socialist necajit” pana la chestii legate de mame, moruni, dobitoci si asa mai departe, vad ca incercati sa ne faceti sa fim civilizati cu insulte. Eu nu-s expert in psihologie, dar ma gandesc ca poate nu-i cea mai buna abordare.

    Poate ca ar trebui sa va educati intai pe voi. Nu-s sensibil la nici un fel de limbaj, da’ cand vad unul care plateste softul si-i spurca pe-aia care nu, nu ma gandesc ca e un exemplu de civilizatie si nu simt nevoia sa-l urmez. Bine, poate nici eu nu-s chiar elevul perfect…

    00
  104. de cand folosesc linux (ubuntu) – aprox 2 ani – nu a mai trebuit sa piratez nimic… nici photoshop nici office. alternativele free sunt super ok pentru un utilizator obisnuit, daca nu chiar mai bune decat bloatware-ul microsoft. sistemul este super stabil, pe un calculator normal nu corei7. Ultima oara cand am pornit windows a fost cand a trebuit sa upgradez harta la GPS. Acum 6 luni. Cred ca o sa renunt si la dualboot acum cand iese lucid lynx si voi rula windows pe virtualbox. ah si streaming-ul video catre xbox360 merge mai bine pe linux decat pe windows :)

    00
  105. @sw33t Cum adica „streaming-ul video catre xbox360 merge mai bine pe linux decat pe windows”? Pe win7 poti sa playezi direct din pc tot ce inseamna filmulete de la mp4 la avi, fara sa fie rulate si pe pc.

    Am rulat pana la 1080p si totul prin cablul de ethernet si prin router. Daca linux poate face acelasi lucru, ok, dar nu vad cum poate face ceva mai bun.

    00
  106. Mana-n Var, „socialist” este jignire pentru tine? Daca o consideri asa, ma bucur sincer si-mi cer scuze. ;)

    ictin, ce ai face TU daca ar fi compania TA. Nu ai incerca sa iti atragi toate avantajele? Nu ar face oricine asta? Luand exemplul tau, ce ai face, ai zice „hai, mah, mai usor cu update-urile la DX, sa aiba si aia cu OGL timp de respiro, sa avem si noi concurenta si clientul alternative”? It’s business.

    00
  107. De 10 ani folosesc diferite distributii de Linux (Redhat, Mandrake, Fedora, Ubuntu) si am ajutat pe mai multi cunoscuti sa treaca pe Linux. Fara soft „pirat” si fara sa devin „consumator” de softuri proprietare.
    Asadar, eu sunt chiar mai rau pentru cei de la Microsoft decat „piratii” : pentru ca nu depind deloc de ei si nu are ce sa imi faca BSA-ul. Si pe deasupra ii ajut pe ceilalti sa ajunga in situatia mea.
    Tranzitia spre programele libere este intr-adevar mai dificila, dar este foarte avantajoasa pe termen lung.

    Trebuie sa observam ca „gratuit” nu inseamna „liber”. De exemplu softurile gratuite oferite de Microsoft (pentru elevi, windows 7 pentru o perioada de timp) nu inseamna libertate ci doar „prima doza este pe gratis”.

    00
  108. „Socialist” e o jignire pentru oricine, cred eu, dar nu asta-i problema.

    Problema e ca, atunci cand vine vorba de soft, sunt SI consumator. Fiind consumator, scuza aia cu „it’s bussiness” nu imi place. Nu imi place pentru ca, la final, da, tu ai mai ingropat o firma si ai facut mai multi bani, felicitari, bravo, dar din punctul MEU de vedere, ma aleg cu un produs mai prost si mai scump.

    Nu trebuie sa fii socialist pentru a-ti da seama ca ai pierdut, cand se intampla asta, nu crezi? Nu pierd doar eu, pierdem toti. Daca maine ramane pe piata o singura marca de masini, crezi ca va mai fi garantata 300,000 km sau X ani, sa zicem? Eu am impresia ca va fi garantata 30,000 km si X/5 ani , iar daca te vei plange, ti se va spune „nu-ti place, nu cumpara”.

    Nu discut de socialism, ca nu facem politica aici. Doar iti spun ca n-am cum sa sustin/aplaud o chestie care nu-i in avantajul meu. O fi BIZNIS, da’ aia nu inseamna ca-i si cool. Daca ar fi asa, l-am vota toti pe berbecali – it was just BIZNIS.

    00
  109. @mana-n-var: tu zici că dacă nu-ți convine produsul nu-l cumperi – corect, dar nu-l folosi atunci. Mîncarea dacă nu-ți convine nu o cumperi, da’ nici nu o mănînci. Dacă nu-ți convine windows-ul, photoshop sau orice alt soft, nu-l folosești și gata.
    Valoarea unui lucru pe care îl produci o hotărăști tu. Dacă cineva îl vrea, plătește cît vrei tu. Dacă nu îl vrea, nu îl are, și e liber să cumpere de la altă tarabă. Ăsta e avantajul de a produce tu ceva. Ca și consumator nu ai drepturi dacă nu cumperi.
    Din păcate oamenii care piratează se privează de alternative. Dacă oamenii care nu cumpără windows ar pune Linux, crede-mă, pînă acum Linux ar fi fost o alternativă muuuuult mai bună.

    00
  110. PigBrother, stim cu totii ca esti fan Microsoft, dar MS nu a crescut datorita produselor de calitate oferite, ci datorita unor practici anti-trust (numai daca amintesc presiunile exercitate asupra producatorilor de placi video sa nu ofere suport pt. OGL la sfarsitul anilor 90 si cumpararea anumitor firma pt. a impune docx ca format standard e suficient) si mai ales pe hotie, plus mult marketing (a se citi gargara). Sa vad un fan MS cum striga hotul in aceste conditii, e cel putin penibil. Daca chiar vorbim de furt de proprietate intelectuala in adevaratul sens al cuvantului MS ar trebui aratat primul cu degetul, pt. ca ai au facut profituri uriase din aceste furturi, si apoi sa ne luam de cei care „pirateaza”. Si da e normal ca utilizatorii sa foloseasca Windows piratat, din moment ce MS, producatorul sau, a fost primul care l-a piratat, deci cu licenta sau fara, tot un produs piratat ramane.

    00
  111. @Dorin: intr-o lume ideala, nu as folosi produsul. Compania ar fi corecta, eu as fi corect, iar preturile ar fi corecte, nemaivorbind de faptul ca toti si-ar permite sa-l cumpere.

    Din nefericire, pana una-alta, nu traim intr-o lume ideala. In lumea ASTA, practicile anti-concurentiale, simbolul Micrososft, sunt la ordinea zilei, iar interesul nu e sa-si satisfaca in vreun fel clientul, ci sa-i inchida gura, cat mai urgent.

    Asta-i situatia care mi-e pusa mie in fata. Cred ca poti sa intelegi daca, atunci cand nu-s tratat corect, nu ma inghesui sa tratez corect, la randul meu. Asa-i in tenis.

    Sigur, „corect” ar fi sa nu folosesc produse piratate. Then again, daca se mergea pe „corect”, Microsoftul nu ar mai fi existat in ziua de azi, cum ramane cu infractiunile alea care-au distrus companii intregi? La alea inchidem ochii si zicem „it’s just bussiness”? Naspa, si pentru mine e tot biznis sa-mi pastrez banii, in loc sa-i arunc pe soft.

    Toti producatorii de laptopuri „recomanda o viata fara pereti, recomanda windows 7”. Ba, da-ma dracu’, bun trebuie sa fie produsul ala, daca era atat de recomandat cu mult inainte de-a iesi pe piata, even, ca doar nu-i ca si cand s-ar intelege producatorii de hardware cu MS, de bunavoie, cu toporul la gat….

    00
  112. @mana-n var: Pentru oameni ca tine au apărut produse open-source. De ce nu le folosești?
    Microsoft încă mai rezistă pentru că a mers pe ‘corect’. Practicile anti-concurență sunt absolut normale – tacticile monopoliste sunt rele. Dar să-ți dau o veste: Microsoft vrea ca Linux să fie de succes, ca să nu mai fie monopoliști. Nici lor nu le place să plătească n-șpe mii de amenzi pentru monopol.
    Dacă și Microsoft vrea ca tu să folosești produse FOSS – de ce nu o faci?

    00
  113. @ictin: in povestea asta, hotul e cel care are mai putini bani pentru avocati.

    Mie nu-mi vine sa cred cand vad atata prostie, ca altceva nu e. Lumea chiar a cumparat si-a inghitit pe nemestecate placa aia stupida „furi painea programatorului”. Ba, taica, microsoftu’ isi permite sa plateasca amenzi de miliarde de euro, a se vedea https://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_Microsoft_competition_case

    Eu sunt curios daca toate sumele platite de microsoft programatorilor au ajuns la cat au platit Uniunii Europene, in amenzi…

    Prin urmare, bine, sunt hot, da’ sa ma lamureasca si pe mine cineva, de la cine fur?

    00
  114. Omule, produsul software este comercial? Ti-a acordat producatorul dreptul de utilizare? Ce atata despicat de fire de par de trei lei, scuze de muiere „ca nu e roz, ca nu e mai ieftin, ca e prost”?

    Vai, mai nou normalitatea sa platesti in puii mei ce consumi a ajuns „trend”? Bine, tu, filozofule, cum zici tu…

    00
  115. PigBrother, nu e bussines, e abuz de pozitie dominanta si e infractiune. Sa fac update e una, sa ameninti producatorii de placi video ca nu vor mai primii specificatiile driverelor pt. Windows daca ofera suport pt. OGL e alta. Ca sa nu mai vorbim despre cum a fost construit windows-ul.
    Au fost companii de jocuri care au dat faliment din cauza acestei politici MS la sfarsitul anilor 90. Munca oamenilor alora nu a contat? Asa si „piratii”, fac exact cum zici, incearca sa atraga toate avantajele. Deci, de ce esti asa vehement cu pirateria cand vad ca o sustii cand e vorba de MS?

    00
  116. Pai, daca pentru tine faptul ca-mi sustin drepturile reprezinta „scuze de muiere”, nu prea stiu de ce m-as obosi sa discut cu tine, cel mult poti sa ma inviti la un film sau ceva.

    Nu ma intereseaza ca nu-i roz, ca nu-i mai ieftin sau ca-i prost, pe cat ma intereseaza ca fiecare dolar care se duce la firma aia imi va afecta interesele in mod negativ, pe termen lung, iar aici nu ma refer la faptul ca pierd niste sute/mii de dolari, daca platesc licenta, ci la faptul ca-mi abandonez drepturile si invit producatorii software sa le calce-n picioare. Daca treaba asta va merge (ca deocamdata, merge) la infinit, ce-i va opri pe altii, din alte domenii, sa procedeze la fel? Cine-mi garanteaza ca nu-mi va rade-n nas o taranca la supermarket, daca-i duc inapoi laptele stricat? Cine-mi garanteaza ca nu-mi va spune „mi se rupe, l-ai cumparat asa cum era, trebuia sa stii ca nu-i bun, chiar daca pe cutie scrie altceva”? Daca microsoft poate si e aplaudata pentru asta, cat dureaza pana incepe si „zuzu” sa faca la fel?

    E dreptul tau sa procedezi cum vrei cu banii tai. Eu ti-l respect. Ai chef sa platesti, plateste, desi e in dauna mea. Ma astept sa-mi respecti si tu mie dreptul de a pirata, desi, aparent, e in dauna ta. Daca nu poti, tough shit, nu-i obligatoriu sa ne imprietenim.

    Da, chestia asta a ajuns un trend. „Folositi software legal, uite, noi folosim si chiar si vecinul foloseste”. Omule, eu nu-s american, sa dau 100 de dolari pe-un OS, ca oricum castig 2000 de pe luna si nu cumpar unul in fiecare luna/an. Eu traiesc in Romania, sunt invatat sa ma descurc asa cum pot.

    Nu, nu astept „sa-mi dea statul”. Statului i se rupe de mine, 364 de zile pe an, cand nu platesc impozite. Imi iau singur, mersi.

    Mai e o chestie – nu inteleg de ce mi se vara sub nas placa aia boring cu „si tu vrei ca munca ta sa fie platita”. E, na. Munca mea e platita la fel, si daca am licenta de windows si daca nu. Nu-mi creste salariul daca ma duc sa-mi iau licenta si nici nu-mi scade. N-are nici un fel de legatura si nici nu va avea.

    00
  117. interesant cum de la piraterie ca principiu s-a ajuns la cat de crappy sunt produsele MS. imi aducw aminte de flame-war-urile sanatoase de pe forumurile de Linux :)

    00
  118. @ictin, Mana-n Var – hai sa nu mai vorbim de antitrust si abuz de pozitie dominanta daca nu stim despre ce vorbim, ok? fara rautate, subiectul nu poate fi tratat in trei posturi pe un blog. Ganditi-va doar ca e oarecum nefiresc sa ceri concurenta si sa omori castigatorul.

    00
  119. @camil: Nu sunt chestii separate. Nu toti cei care pirateaza soft o fac pentru ca nu-si permit. Eu imi permit sa le cumpar. Nu le cumpar pentru ca nu-i in interesul meu, atata tot. Am explicat deja de suficiente ori de ce si cum, dar, ma rog, unele comentarii au asteptat aprobarea divina pana au ajuns in lumea dreptilor.

    Repet, fara a mai da exemple de marci (poate de-asta nu mai ajung unele comentarii?), daca eu accept si incurajez practicile de genul asta (produse fara garantie, teapa cu acte-n regula, ce pot face si nu pot face cu un produs and so on), nu-mi garanteaza nimeni ca nu vor incepe si altii sa faca la fel, de la producatorii de masini pana la producatorii de haleala. Daca mor otravit de dracu’ stie ce mancare, teapa mea, am cumparat-o „As is”, ca na, lasagna se face mai greu decat un script bash.

    00
  120. Jordan, dar cine a zis de omorat castigatorul? E vorba de a respecta niste reguli, de a nu bloca piata daca ai cota majoritara. E vorba pana la urma si de respect, cand urli ca nebunu si arunci cu noroi in „pirati” si sa zici ca ce fac ei se cheama furt, dar cand faci si tu chiar acelsi lucruri, ba chiar mai grave se numeste bussines. E simplu, nu e nevoie de mii de pagini scrise pt. a intelege acest mic fapt. Adevaratul furt de proprietate intelectuala e cand iei creatia cuiva si pretinzi ca e a ta, adica exact ceea ce a facut MS. Cand impiedici publicarea unor creatii intelectuale, iar se poate considera furt de proprietate intelectuala. Deci, pana la urma cine-i hotul?

    00
  121. @ mana-n var: sa stii ca se vor sesiza cei in cauza, in frunte cu MS si Adobe, si categoric isi vor imbunatati substantial produsele si politica pentru ca sunt piratati in tarile lumii a doua spre a treia ;) (de parca nu le-ar conveni – asa au si ajuns la respectivele cote de piata. insusi Bill Gates a spus in China ca prefera sa fie piratate produsele MS decat altele)

    00
  122. NOU
    #133

    Evident ca nu le pasa lor. In mod ironic, chiar se bucura ca-s piratati, iar explicatia e foarte simpla: daca eu piratez office de 10 ani, e clar ca atunci cand ma angajez undeva, ii spun angajatorului „frate, eu pot sa-ti fac documentul ala, da’ imi trebuie word, ca doar aia stiu”. La fel cu windows, la fel cu photoshop, la fel cu multe altele.

    In cazul ala, firma (care tremura de frica BSA/ORDA), o sa se duca si-o sa cumpere produsul enterprise, legal, frumos, cu licenta, ce altceva poate face? De-acolo ia Microsoftul grosul banilor, de la firme, ca aia cumpara CAL-uri pentru PDC/Exchange/dracu’ mai stie ce, nu eu.

    NORMAL ca se bucura cand sunt piratate produsele lor IN ORICE TARA, ca ajungi dependent de ele, iar, in final, pentru ei, treaba asta se traduce in bani. Multi bani :)

    Evident ca nu le pasa daca piratez eu, acasa, windows 7, in china, romania sau US. Doar cate-un blogger ratacit plange de grija ms, mama-mama, ce sufera ei din cauza mea. Da’ daca le-as pirata si la lucru, acolo, da, le-ar pasa o tona, ca de-acolo iau bani gramada. Daca ai dubii, vezi cat ia microsoft pentru 100 CAL (adica o firme medie), la tot tacamul (ma refer aici la SQL server, Exchange, tampenii de-astea)

    In timpul asta, eu fluier linistit, pun mysql, postfix cu ldap si samba la lucru, iar acasa windows 7. Da, stiu, sunt un hot. Imi pasa.

    00
  123. Bun comentariu 134! Se poate zice ca suntem lenesi ca nu invatam linux!? Daca cu totii am invata linux, MS nu ar mai exista! :)

    00
  124. @Paul Recunosc ca nu am incercat pe Win7 (probabil merge mult mai bine) dar pe XP, cand activam sharing-ul din Media Player se ducea procesorul PC-ului la 100% si se bloca sau pur si simplu se intrerupea stream-ul aleator. Cu ushare incarcarea pe procesorul PC este aproape de 0 iar conexiunea este foarte rapida. Nu zic sa treci la Linux, daca pentru tine Windows face ce iti trebuie foarte bine. Eu insa m-am saturat de windows update, antivirus update, spyware update, registry cleaner, samd.

    00
  125. NOU
    #136

    Din pacate, linux nu este solutia. Nu, nici *bsd.

    Solutia tine de legislatie si de cei care-o aplica. Cand vor fi aduse firmele de soft „in line” cu restul celor care vand produse/servicii, in special din punct de vedere al garantiei/raspunderii legale, am o vaga banuiala ca pirateria va scadea asa, cu vreo 90%.

    Daca pe partea de muzica/filme nu-i asa de tragic (cred ca se observa cu ochiul liber ca au inceput de ceva vreme sa apara site-uri care iti pun la dispozitie un film/ceva muzica , contra cost – cost mult sub cinema/dvd), pe partea de software, lucrurile sunt maro rau. In continuare se vand produse nefinisate, defecte si de rahat.

    @pandele: exagerezi la unele chestii. Programatorii aia au tot dreptul sa ceara bani, cat vor ei, pe un produs, nu cu „donate”. Pe donate, s-a vazut ce s-a ales de Mandrake/Mandriva, in repetate randuri. Eu n-am nimic impotriva, sa coste windows 500 de euro, versiunea oem. Toata chestia e sa-mi raspunda cineva, legal, cu daune, daca din cauza sistemului lor de rahat, eu imi pierd datele sau imi sunt furate si sa nu vad blocari cauzate de soft (ca evident, alea cauzate de hardware intra la alt capitol), reseturi, drivere jenante si tot asa.

    E destul de clar ce-o sa se intample, rahatul ala ordinar de cloud computing va intra pe piata serios, sooner or later. Va fi ieftin, sigur si-asa mai departe…doar ca persoanele potrivite vor sti exact ce-ai facut si ce faci tu „online” si nu numai.

    00
  126. 1. cunoasterea umana e un proiect open-source. Daca Pitagora ar cere drepturile de autor am suge-o toti.
    2. Oamenii vor crea indiferent de legislatia de proprietate intelectuala si de rasplata baneasca.
    3. Scandalul cu pirateria este creat integral de intermediarii care simt ca incep sa devine indezirabili si ca scapa piata de sub control. Ca o paranteza piratii de acum cateva secole erau editurile care mangleau autorii. Nu s-a schimbat intre timp nimic.
    4. Stallman si Torvalds au dovedit ca se poate oferi un produs bun pentru toate buzunarele si nu in ultimul rand ca se poate castiga din gratuitati, creand practic un parteneriat cu clientii lor. win-win situation. Faptul ca M$ si altii vor sa distruga curentul asta din rasputeri e o alta problema.
    5. Orice industrie devine dupa un timp obsolete. Faptul ca se tine cu dintii si ii omoara pe altii prelungind inevitabilul ar trebui sa ne faca pe toti sa-i dam sutul in cur bine meritat.
    6. Cine nu vrea sa schimbe modelul de distributie pentru a veni in intampinarea cererilor repetate ale clientilor nu are dreptul sa vorbeasca despre piraterie.
    7. Programatorii care fac gura mare cu pirateria, ar trebui sa aiba ciocul foarte mic pentru ca: pirateria i-a invatzat meseria pe care o stiu; sunt mult prea bine platiti in comparatie cu alte categorii profesionale mult mai importante pentru viata omului; in destule cazuri nu prea au nici o raspundere si daca fac ceva prost intotdeauna pot face patchuri din mers. Ma indoiesc ca un doctor ai vrea sa-ti faca patchuri dupa ce te-a operat sau un miner sa-ti dea wattii la bec unu cate unu. Am observat ca in general toti aia care o duc foarte bine sunt cei mai scandalizati ca sunt furati.
    8. Intotdeauna suporterii unui produs sau creator bun vor plati pentru el pentru a-l sprijini. Faptul ca altul nu vrea sa plateasca nu ma intereseaza. Atat timp cat sunt 10 ca mine care platesc iar ala are bani sa creeze si sa duca o viata decenta cu munca lui, pe mine unu nu ma deranjeaza ca altii mai amarati sa ia pe gratis. Daca toti creatorii ar folosi butonul Donate am afla cu adevarat cati suporteri reali au si mai ales cat din creatia lor e buna.
    9. De ce statul roman cumpara produse M$ pe banii mei fara sa-mi ceara aprobare? De ce scolile folosesc produse M$ si nu open-source?
    10. De ce de pe lista oficiala de site-uri autorizate de MPAA aproape nici unul nu este disponibil pentru romania? De ce tre sa dau banii pe un dvd de pe amazon ca sa-l vad odata si sa-l pun in dulap in loc sa downloadez de pe un torrent legal si sa achit o taxa de inchiriere?
    11. Pirateria este o falsa problema. Adevarata problema este controlul informatiei si crearea de precedente juridice pentru o noua forma de totalitarism privat. Cine nu vede asta, este orb. Mai intai o sa fie filesharingu, dupa care o sa devii suspect numai ca citesti cartile sau vezi filmele nepotrivite si tot asa. Pas cu pas o sa te trezesti in dictatura si hanar nu o sa ai.

    Pentru toate acestea si multe altele, pirateria nonprofit este laudabila si perfect justificata si indemn cat mai multi oameni sa o practice. Evident pana cand legislatia va deveni echitabila atat pentru consumatori cat si pentru producatori.

    00
  127. @Mana-n Var – ok, de acord ca producatorii ar trebui sa raspunda pentru pierderile suferite de tine din cauza lor – mi se pare normal si chiar logic. Pe de alta parte, argumentul ‘nu merita banii astia asa ca eu il piratez’ e cel putin fortat. Nici un Ferrari nu merita 200.000 EUR, da asta nu inseamna ca il folosesc fara sa platesc, pentru ca ‘nu face atat si Ferrari e hot’. Daca nu merita inseamna ca tu decizi ca, all things being equal, ti-e mai bine fara el decat cu el. Varianta furt / copiat / whatever nu ar trebui sa existe. Pot intelege, pana la un punct, si argumentul ‘nu exista alternativa la Windows’ – de aia tinta tuturor campaniilor antipiraterie o reprezinta cei care scot bani din produsul ala. Eu sunt fotograf amator – ar fi corect sa iau o versiune cracked de la CS4 si sa editez pozele pe care le vand? Not really…adica e destul de bun sa ma ajute sa fac bani, dar nu destul de bun sa merite sa-l cumpar?

    @pandele – corect, pirateria nonprofit e justificabila pana la un punct. Cu toate astea, nu toata cunoasterea umana vine asa, stand si vazand cum pica marul. Companiile farmaceutice – alea care fac miliarde pe an – breveteaza sute de patente fara sa scoata un leu pana ajung la un produs care chiar se vinde si care le ajuta sa-si scoata banii. Oamenii nu investesc milioane / zeci de milioane in R&D pentru cunoasterea umana, o fac pentru profit. Daca nu apare profitul….asta este. Nu in ultimul rand, toate formele de IP expira in cateva zeci de ani – de la 20 de ani la patente la vreo 70 la copyright – deci Pitagora nu prea ar avea ce cere.

    00
  128. NOU
    #139

    E bine ca ti se pare normal si logic, da’ nu ma incalzeste cu nimic, de vreme ce lor nu li se pare normal si logic. „Normal si logic” li se pare sa-ti ia banii, da’ fara sa-si asume nici urma de obligatie, fara o garantie, fara nimic.

    Sa ridice pretul OS-ului stiu, ca, vai, acum are si antivirus, adica windows defender. Da’ cand jegul ala ordinar nu detecteaza nimic nici dupa 300 de updates, iar datele mele se duc dracului, e clar, e vina mea, ca nu m-am orientat spre un antivirus mai inteligent, cum ar fi nici unul. Sa ma anunte ca n-am firewall si antivirus activate stie, sa-mi recomande 30 de rahaturi comerciale stie, da’ sa stea dracului in picioare, stabil si secure, aia nu mai stie, ca, deh, in banii aia, nu se poate, abia le ajung banii sa plateasca amenzi de miliarde doar ca sa sfideze EU…

    De banii aia, puteau sa-si angajeze dracu’ o echipa de programatori serioasa, sa faca si ceva serios cu mizeria aia de OS. Sa-mi zica unu’ din programatorii de-aici ca nu se gasesc 1000 de oameni care sa munceasca zi si noapte un an de zile, sa faca din sistemul ala zeul OS, pentru 1 milion de euro de caciula?

    Da’ cum am zis – rupere maxima si sictir crunt, da-i dracu’ de prosti, cumpara oricum, secure sau nu, stabil sau nu, garantat sau nu. E, asa o fi, da’ nu vad de ce-as face parte dintre prostii mentionati, cand pot sa fiu si eu la fel de m*ist (fara servetele pe bord, ce-i drept)

    Ce nu inteleg eu aici e atitudinea lui Zoso. De pulifricii cu money.ro face misto la fiecare ocazie, „tinand cont de suma investita”, nu-i scapa un rateu de-al lor. De „new media”, ziare si televiziuni, la fel, plecand de la aceeasi idee „la cati bani s-au bagat, ar fi trebuit sa iasa ceva profesional”. De acord. Da’ la soft de ce nu se aplica si nu-i corect sa gandim asa?

    Nene, daca tot veni vorba de „nu-ti place, nu cumperi” eu nici macar n-am TV, ca nu vreau sa am. Da’ platesc abonamentul ala obligatoriu. Ca-n reclama aia „e inclusi”. M-am saturat de tepe de-astea. Daca pe-aia cu abonamentul TV n-o pot evita, ca-i prea mult chin, pe-asta cu softul o pot evita – si-o evit.

    00
  129. @ 139 – nu e mare lucru e învățat la Linux. vremurile glorioasei CLI au apus demult. acum bagi livecd-ul (fie că e Ubuntu, Mint, Fedora, openSuse sau Mandriva), next-next-next, instalezi și apoi utilizezi. interfața grafică din KDE sau Gnome poate concura oricând Mac OS X sau Windows 7. no big deal. dacă chiar intri un belea, câteva comenzi elementare poți învăța din mers.
    (dar dacă ești grafician/arhitect/programtor în C#, gamer musai să rămâi la Windows).
    @ pandele – creatorul unui produs are dreptul să facă și să ceară cât vrea pe acel produs. nimeni nu mă împiedică să cer pe un joc de sudoku 1 milion de dolari, prost e cel ce mi-ar da atâta pe el. piața va decide (în cazul de față, va pirata).

    00
  130. @mana-n var: Dacă îti pierzi datele din cauza lui MS îți garantez că o să fii despăgubit din plin. Mai ales dacă ești pe un Win-whatever server. Dar bine, e greu să știi asta dacă tu le folosești softul piratat.

    00
  131. LIMITATION ON REMEDIES; NO CONSEQUENTIAL OR OTHER DAMAGES. Your exclusive remedy for any breach of this Limited Warranty is as set forth below. Except for any refund elected by Microsoft, YOU ARE NOT ENTITLED TO ANY DAMAGES, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO CONSEQUENTIAL DAMAGES, if the Software does not meet Microsoft’s Limited Warranty, and, to the maximum extent allowed by applicable law, even if any remedy fails of its essential purpose.

    This Limited Warranty is void if failure of the Software has resulted from accident, abuse, misapplication, abnormal use or a virus.

    Except for the Limited Warranty and to the maximum extent permitted by applicable law, Microsoft and its suppliers provide the Software and support services (if any) AS IS AND WITH ALL FAULTS, and hereby disclaim all other warranties and conditions, whether express, implied or statutory, including, but not limited to, any (if any) implied warranties, duties or conditions of merchantability, of fitness for a particular purpose, of reliability or availability, of accuracy or completeness of responses, of results, of workmanlike effort, of lack of viruses, and of lack of negligence, all with regard to the Software, and the provision of or failure to provide support or other services, information, software, and related content through the Software or otherwise arising out of the use of the Software

    17. EXCLUSION OF INCIDENTAL, CONSEQUENTIAL AND CERTAIN OTHER DAMAGES. TO THE MAXIMUM EXTENT PERMITTED BY APPLICABLE LAW, IN NO EVENT SHALL MICROSOFT OR ITS SUPPLIERS BE LIABLE FOR ANY SPECIAL, INCIDENTAL, PUNITIVE, INDIRECT, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES WHATSOEVER (INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, DAMAGES FOR LOSS OF PROFITS OR CONFIDENTIAL OR OTHER INFORMATION, FOR BUSINESS INTERRUPTION, FOR PERSONAL INJURY, FOR LOSS OF PRIVACY, FOR FAILURE TO MEET ANY DUTY INCLUDING OF GOOD FAITH OR OF REASONABLE CARE, FOR NEGLIGENCE, AND FOR ANY OTHER PECUNIARY OR OTHER LOSS WHATSOEVER) ARISING OUT OF OR IN ANY WAY RELATED TO THE USE OF OR INABILITY TO USE THE SOFTWARE, THE PROVISION OF OR FAILURE TO PROVIDE SUPPORT OR OTHER SERVICES, INFORMATON, SOFTWARE, AND RELATED CONTENT THROUGH THE SOFTWARE OR OTHERWISE ARISING OUT OF THE USE OF THE SOFTWARE, OR OTHERWISE UNDER OR IN CONNECTION WITH ANY PROVISION OF THIS EULA, EVEN IN THE EVENT OF THE FAULT, TORT (INCLUDING NEGLIGENCE), MISREPRESENTATION, STRICT LIABILITY, BREACH OF CONTRACT OR BREACH OF WARRANTY OF MICROSOFT OR ANY SUPPLIER, AND EVEN IF MICROSOFT OR ANY SUPPLIER HAS BEEN ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES.

    18. LIMITATION OF LIABILITY AND REMEDIES. Notwithstanding any damages that you might incur for any reason whatsoever (including, without limitation, all damages referenced herein and all direct or general damages in contract or anything else), the entire liability of Microsoft and any of its suppliers under any provision of this EULA and your exclusive remedy hereunder (except for any remedy of repair or replacement elected by Microsoft with respect to any breach of the Limited Warranty) shall be limited to the greater of the actual damages you incur in reasonable reliance on the Software up to the amount actually paid by you for the Software or US$5.00. The foregoing limitations, exclusions and disclaimers (including Sections 15, 16 and 17) shall apply to the maximum extent permitted by applicable law, even if any remedy fails its essential purpose.

    00
  132. Tu ai citit textul ăla? zice că dacă le încarci licența sau folosești prost softul (adică dai format de unul singur la partiție) ei nu-ți dau nimic.
    Ce anume nu ți se pare rezonabil? în afară de faptul că nu ai citit licența pentru că e scrisă prea pe larg?

    00
  133. In vreme de criza, consider ca sunt foarte putini care isi mai perimit sa achizitioneze soft original. Cei mai multi descarca copii piratate cu torrente.
    Nici nu cred ca sunt multi care au windows-ul cu licenta cumparata. Il descarci, iei un cd key de pe net si ii opresti update-urile.

    Cam asa se procedeaza cu mai toate programele care necesita achizitionare

    00
  134. @Dorin: eu am citit textul ala, in special paragraful 17 – ceea ce-ti recomand si tie. E lung, e cu CAPS, da’ merita citit inainte de a sustine sus si tare tot felul de tampenii.

    In rest, eu unul o las moarta. Imi dau seama cand imi pierd vremea discutand cu un om sau cu un grup de oameni. E unul din cazurile acelea.

    Cumparati licente linistiti – sau nu, dupa cum preferati. Mie mi-e fix indiferent.

    00
  135. @mana-n var:
    Prima chestie: EULA nu e valabilă în România în limba engleză. Dacă îți instalezi softul cumpărat din România, dar e în limba engleză EULA, contractul e nul.
    A doua chestie: Cel mai probabil, Microsoft windows în România se vinde cu EULA în română. Deci clar ce ai tu acolo e piratat.
    A treia chestie: Ce scrie în punctul 17 e că nu-și asumă responsabilitatea dacă încarci EULA. Corelează corect acele „ARISING OF”-uri.
    A patra chestie: Ai pierdut date din cauza lui MS și avocatul ți-a zis: „îmi pare rău, dar ai fost prostit?”. Există legi care previn escrocheriile – și asta intră la capitolul escrocherii. Consultă-ți avocatul.

    00
  136. @Dorin:
    ai aici versiunea in romana de care spuneai mai devreme…

    daca tu consideri ca ce scrie acolo se refera la faptul ca le incalci licenta sau folosesti prost softul da-mi voie sa ma indoiesc de faptul ca tu ai citit-o cum trebuie.
    pina la urma eu cred ca e vorba de bun simt, daca am banii necesari sa cumpar ceva ce-mi place atunci e clar ca o sa o fac, daca nu am banii probabil ca o sa folosesc softul respectiv fara licenta (deci piratat), asta fara sa folosesc softul ala pentru a ma imbogatii de pe urma lui. Nu toate programele aparute au fost si piratate cu succes oricum.
    in ce priveste jocurile, muzica si filmele consider ca sint supraevaluate iar trailerele(in privinta filmelor) sunt reclama falsa avind in vedere ca dupa ce ai vazut un film care se anunta foarte bun din trailer ajungi sa ramai cu un gust amar dupa ce ai vazut filmul si cu senzatia ca ai dat banii pe o prostie si o pierdere de timp.
    In cazul demo-urilor la jocuri sint perfect de acord ca daca o sa-mi placa jocul sa il cumpar insa din cite am observat in ultima vreme nu prea mai gasesti demo-uri de downloadat (poate e doar parerea mea), jocurile fiind mai nou vindute tot pe baza de trailere.
    In ce priveste „consulta-ti avocatul” sper sa nu fi pus in situatia respectiva niciodata mai ales cind interesele tale au fost lezate de catre un trust, fie el si mai mic decit microsoft…alege tu unul ca oricum nu conteaza.

    00
  137. Mie mi se pare rezonabil ce scrie acolo.

    00
  138. @Dorin
    imi pare rau ca postez iar dar se pare ca nu ai inteles textul:

    4. NEACORDAREA GARANŢIILOR.

    a. NU SE ACORDĂ GARANŢII. ÎN LIMITELE MAXIME PERMISE DE LEGEA APLICABILĂ REFUZĂM SĂ ACORDĂM ŞI EXCLUDEM TOATE DECLARAŢIILE, GARANŢIILE ŞI CONDIŢIILE EXPRESE, TACITE SAU IMPUSE DE LEGE, INCLUZÂND DAR NELIMITÂNDU-SE LA DECLARAŢII, GARANŢII ŞI CONDIŢII PRIVIND TITLUL DE PROPRIETATE, NEÎNCĂLCAREA PREVEDERILOR LEGALE, STAREA SAU CALITATEA SATISFĂCĂTOARE, VANDABILITATEA ŞI ADECVAREA LA UN ANUMIT SCOP, CU PRIVIRE LA SERVICII, SAU ALTE MATERIALE SAU INFORMAŢII, DE ORICE NATURĂ, FURNIZATE DE CĂTRE NOI.

    b. Aplicarea legislaţiei locale. În cazul în care legislaţia aplicabilă vă acordă termeni taciţi, în ciuda excluderilor şi limitărilor formulate prin prezentul contract, compensaţiile la care aveţi dreptul se vor reduce (în limitele permise de legislaţia aplicabilă) în cazul serviciilor la (i) repetarea prestării acestora sau la (ii) costurile repetării prestării serviciilor (dacă este cazul) şi, în cazul produselor, la (i) înlocuirea acestora sau la (ii) repararea defectelor produselor. Ordinea furnizării acestor compensaţii limitate va fi stabilită de noi.

    textul de mai sus spune ca tu ca si cumparator sau beneficiar al serviciului oferit de ei nu ai dreptul la nici un fel de garantie indiferent de ce motive invoci si indiferent de daunele pe care produsul sau serviciul oferit de ei ti le-a produs.
    in punctul B contractul spune ca si in situatia in care totusi legea tarii tale prevede ca meriti despagubiri, vei primi tot acelasi serviciu sau produs si ei nu sint responsabili pentru daunele pe care tu le ai tot din cauza aceluiasi produs sau serviciu defectuos pe care tu l-ai primit in prima faza, cireasa de pe tort fiind ca ei isi rezerva oricum dreptul sa stabileasca ordinea compensatiilor.(superb)
    daca si dupa asta imi spui ca e ok si ca microsoft nu duce o politica monopolista in ce priveste piata atunci inseamna ca am ajuns sa povestim de microsoft ca si cum am povesti de religie.

    00
  139. @dan: tu ai observat acum la CE anume se aplică acea EULA? Tu mi-ai dat link – EULA aia nu se aplică la toate produsele microsoft – și de fapt, cred că tu știi mai bine ca mine la ce anume se aplică.
    Ce văd eu acolo este că dacă ei încearcă să te ajute, dar se strică mai tare, nu sunt ei de vină. Nu văd problema.

    00
  140. @Dorin
    EULA aia de care spui ca nu se aplica la toate produsele microsoft si care spui ca e doar legata de faptul ca ei te ajuta se intimpla sa fie o traducere foarte exacta a aceleasi EULA pe care Mana-n Var a postat-o si pe care tu ai discreditat-o ca nefiind valabila in UE(si fiind in engleza e oricum de la un material piratat), faptul ca linkul era de la pagina de help de la microsoft nu inseamna ca traducere e interpretabila(ea fiind o traducere a aceluiasi text)

    00
  141. Doar pentru că e scris tot cu CAPS nu înseamnă că e ACELAȘI LUCRU.

    00
  142. Ce-i drept decat gratis si naspa mai bine cumparat si de calitate.
    Sunt de acord cu tine chiar daca eu fac exact ce ai spus in mare parte. Dar am eu o intrebare. De ce multi prefera sa scoata un joc de pe net, decat sa il cumpere si cand il termina sa nu il mai foloseasca? Ca exemplu doar.
    Folosesc Windows de ani de zile, dar niciodata nu am cumparat o licenta. Pur si simplu nu imi permit! Bine dar sunt totusi multi care isi permit!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.