Jurnalistul independent de la noi şi aiurea

În ultimii ani am citit câteva cărţi scrise de jurnalişti independenţi. Oameni cu destule lucruri de spus îşi dau demisia de la ziar şi continuă investigaţiile. După care vând cartea sau subiectul celui care plăteşte. Asta se întâmplă în America, v-aţi prins. Acolo, jurnalismul încă se mai face ca în România anilor ‘90, cu coaie şi cu întrebări incomode. Nu contează cine mă plăteşte, editorul meu mă apără. Şi dacă mă dă afară, vai de curul lor! Le trântesc nişte procese de nu se văd!

În România situatia e tristă. Jurnaliştii independenţi/freelanceri sunt nişte corcodei care scriu prost pe la tot felul de ziare. Calitatea lor principală este că sunt buni să umple nişte pagini, dar nu destul de buni pentru a fi angajaţi. Deseori lucrează pe salarii de nimic, doar pentru a se lăuda cu o activitate publicistică şi/sau pentru a avea trafic pe blogurile proprii, deşi materialele unora dintre ei sunt mult sub standardul imaginar în care încadrăm articolele din presă.

Despre cum ar trebui sa fie un freelancer scrie şi Bogdan Gheorghe.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

7 comentarii

  1. Credeam ca-i Bogdan Gheorghe de la Softpedia.

    00
  2. Eu cred ca poti fi freelancer si fara sa fii sclavul celor pentru care scrii. Poate pentru ca eu scriu in presa sportiva si aici or fi mult mai mici presiunile, dar nu a venit cineva vreodata sa-mi spuna sa scriu mai usor de unul sau de altul.

    De asemenea, din experienta proprie, iti spun ca poti fi freelancer si sa castigi mult mai bine decat in calitate de angajat.

    In final, apropo de chestiunea cu „sunt buni să umple nişte pagini, dar nu destul de buni pentru a fi angajaţi” – cu o exceptie, toti cei care au discutat cu mine varianta unei colaborari au incercat intai sa ma angajeze. Cred ca e si usor verificabil ceea ce spun.

    In fine, ma dau eu deoparte si-ti dau exemplul unui tip cu brand care lucreaza din postura de freelancer – Adrian Georgescu. Fii sigur ca ia bani buni, ca il doresc multi si, mai ales, ca scrie bine.

    00
  3. Tare ecranul ala de 16 megapixeli. Vreau si eu ecran de 4080 x 4080. Oh, de fapt erau intr-adevar 16, dar milioane de culori. Oh da…

    00
  4. @Stefan Beldie: AG e bun la toate. Scrie despre fotbal, femei, masini, suruburi, pioneze, agricultura. e un fel de gigi becali. ma abtin sa comentez pe marginea substantei pe care o are in alte domenii carora le lipseste balonul rotund.

  5. In jurnalismul narativ situatia nu e deloc asa de trista. Pe blogul lui Cristi Lupsa(ascrie.org), in esquire, tabu, etc. poti citi zeci de articole scrise de jurnalisti indepedenti, articole documentate si construite pe parcursul a mai multe luni

    00
  6. Paul Radu sa zicem ca-mi place pe investigatie la nivel international (putin obsedat de Vasile Frank Timis)

    00
  7. Problema la noi este urmatoarea: sa zicem ca esti freelancer si lucrezi la o ancheta. Ai nevoie sa obtii vreun interviu/ reactie de la vreun oficial, companie, institutie. Cum te recomanzi? Sunt x freelancer? Sunt x care scriu la ziarele y, z, w? Daca nu ai un nume e posibil nici sa nu iti deschida usa. Si chiar daca ajungi sa faci un super reportaj la care ai muncit mai multe luni, cat crezi ca primesti pe el in romania? La noi nu se plateste la calitate, ci la cantitate.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube