Puterea celor mulţi

Întâi le-am redus pe mame la acelaşi nivel. Dă-le dracului de intelectuale ochelariste, ce, ele nu poate să stea acasă şi să scuipe seminte la “Access Direct” şi “Gaviota” tot pe 6 milioane? Ale dracului, cum voiau ele bani mulţi! Bine că nu le-a dat, că nu mai puteam parca Dacia din cauza maşinii lu bărba-so! Ai dracu, şi-a luat una străină nouă, şi acum 3 ani tot la fel, tot una nouă!

Ce? Ăia e plătiţi pe drepturi de autor? Ce e alea, fă? Ah, ia bani şi pe cartea de muncă şi mai ia şi alţi bani pe lângă? Fir-ar ai dracului de intelectuali! La sapă cu ei!

Mizerii de genul ăsta ne arată că România e în continuare condusă de proşti. Nu stimulăm natalitatea la femeile de succes, nu stimulăm plata intelectualilor. Ce urmează? Dacă ai IQ peste 100 primeşti caodu o bâtă în cap de la Partidul Minerilor?

Eduard a scris ceva mişto pe tema asta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Pana si in comunism se platesc drepturile de autor :)
    Romania este si va fi condusa in continuare de incompetenti …

    00
  2. Poate că și ăla (Bogdan Hossu) e prea socialist, dar de ce nu ești sincer și recunoști că are dreptate. Tot omul este astăzi PFA sau mai știu eu ce ca să plătească taxe și impozite cât mai mici. Toți se gândesc cum să fenteze cât mai mult sistemul.

    00
  3. P.S. dreptate. -> dreptate?

    00
  4. @Cristian: ia intreaba-te si de ce se intampla asa.

  5. Păi nu e clar? Ale dracu’ de multe taxe, unele chiar inutile. Bine, in Olanda orice afacere cu mai mult de cinci ani vechime plătește aproape 50% impozit pe profit… În primii ani o ajută statul și nu plătește decât jumate..

    00
  6. Cateva idei:
    – mai peste tot in lume unde statul plateste astfel de indemnizatii, exista un plafon. nu vad de ce statul ar trebui sa plateasca 70% din salariul unei persoane care castiga 400,000/an. ar fi absurd. acelasi principiu se aplica si la ajutorul de somaj sau la pensia de stat, care ar trebui sa se plateasca proportional cu venitul anterior dar pana la un anumit plafon. ajutorul se acorda pentru copii iar in acest caz nu ar mai conta ce salariu are ma-sa.
    – datorita impozitarii avantajoase, multi indivizi au ajuns sa se declare drept recipientzi de drepturi de autori, in loc de salariati. normal ar fi ca un contribuabil sa plateasca un impozit pe venitul anual, indiferent din ce sursa este. 16% indiferent de unde a castigat banii. nici o scutire sau reducere. cota unica, nu?

    00
  7. @zoso: odată și odată trebuie să se rupă acest cerc vicios. Din ce să creeze statul tot felul de facilități (spitale, grădinițe, pensii șamd) dacă nimeni nu vrea să contribuie la buget? Trebuie făcute niște sacrificii inițiale.
    Taxele pentru angajați nu sunt chiar atât de ridicate. Și în SUA se duce cam o treime din salariu dintr-un foc și serviciile lor medicale gratuite sunt la fel de varză ca ale noastre. Ce-i drept nu știu dacă acolo angajatorul plătește și el niște taxe pentru că te are angajat, așa cum e la noi. Poate cineva mai priceput vine cu niște cifre care să arate cât de mari sau de mici sunt taxele și impozitele angajaților din străinătate (nu neapărat din SUA).

    00
  8. @Alex: problema e cu cei care abuzează de asta. Pentru ce anume pot primi drepturi de autor un contabil sau un notar (exemple luate din articol)? La arhitecți e discutabilă treaba, întrucât proiectul unei casuțe merge utilizat și răsutilizat.

    00
  9. Ce legatura are cu mine (cu oricine) felul cum impoziteaza statul? Ideea este sa gasesc forma legala prin care sa platesc mai putin. N-ati proceda la fel? Atat timp cat este legal, nu vad de ce-ar fi imoral. Adica daca eu am o afacere si incerc sa platesc cat mai putine impozite la stat, folosind forme legale, este imoral sau cum?

    00
  10. Hossu asta bate campii:

    – protectie sociala este numai pentru ‘cei multi’ cum foarte bine spune si titlul postului. Daca esti angajat la o firma marunta slabe sanse sa poti lua somaj in cazul unei disponibilizari. De fapt pentru angajatii firmelor mici neafiliati la marile carteluri sindicale din care provine si nea’ Hossu nici nu exista termenul asta.

    – E drept ca impozitul este de 10% pentru veniturile din drepturi de autor dar aici e vorba in general de produse intelectuale. Probabil ca impozitul mai mic a fost gandit ca o metoda de stimulare. Sau poate e mai bine sa incurajam trasul molcom la saiba?

    – Daca nea’ Hossu ar ar fi studiat regulile de inregistrare si functionare a microintreprinderilor ar fi stiut (si probabil ca nu ar mai fi aberat) ca o conditie obligatorie pentru o microintreprindere este sa aiba cel putin un angajat. Deci persoanele care se folosesc de microintreprinderi pentru a incasa bani (ce surpriza) platesc mizeriile de dari inutile la somaj, sanatate, etc.

    00
  11. ”Mizerii de genul ăsta ne arată că România e în continuare condusă de proşti.”
    Zoso, tu crezi că ”inteligenţii” sunt mai puţin lacomi decât ”proştii” ? Persoanele cu un IQ peste medie nu fură, nu şantajează, sunt sfinte?
    Ba o o fac mai bine decât înapoiaţii mintal, chiar.

    00
  12. 1. pe angajator il costa cam 1800 euro ca sa iei tu 1000 euro in mana. deci taxele sunt exagerat de mari.
    2. plafonul ala pt mame ar trebui intr-adevar sa fie la fel pt toate. dar numai in procente. ca si taxele/impozitele sunt la fel, tot in procente. nu e normal ca o femeie care contribuie 1000-2000 euro la bugetul de stat sa primeasca tot 6 mil sau ceva pe-acolo la fel cu una care nu lucreaza sau lucreaza pe bani putini. dar ce ne trebuie noua copii de intelectuali. cine ne mai strange gunoiul pe urma?

    00
  13. asta e socialismul. felicitari celor care au votat partidul lui ilici. uniformitate si control al statului

    00
  14. Daca nu fac ochelaristele copii las’ ca fac pirandele.

    00
  15. La multi ani! Am intrat in anul Bo(c)ului!

    00
  16. Se mai intampla sa fii zidar si sa fii platit cu un contract de drepturi de autor, doar faceai creatie in felul tau…nu?
    Oricum oamenii cu capul pe umerii nu fac zece copii pentru ca le platesti un miliard, fac tot unul sau doi pentru ca au un anume fel de educatie.
    Si mai e un aspect. In zilele noastre se cultiva prostia, prin televiziuni, prin scoli, etc. e de fapt punerea in practica a lozincilor comuniste: „carte multa nu se cere, sa fii prost sa ai putere”

    00
  17. @oglinjoara: nu e de gluma, la maternitati e plin de suedejci cu poalele in cap. am fost prin vara la o prietena si raportul eram cam de 1:1.

  18. Toti opteaza pentru drepturi de autor pentru ca nu mai platesc 65 % ( cumulat ) taxe la stat… La noi la firma pentru 4 angajati se plateste 3000 euro/luna pe taxe in conditiile in care , fiind firma mica, cheltuielile sunt f mici ( si chiria e sub jumate ) . Normal ca se cauta portite pentru micsorarea chetuielilor. Am prieteni care lucreaza in firme de sute de angajati si isi iau banii in acest fel, nu cred ca se gandeste unu ca nu o sa aiba bani de paine cand iese la pensie. Motivatia statului este stupida.
    Despre treaba cu „mamicile” initial mi s-a parut un proiect bun, stiu cazuri care nu fac copii pentru ca au salarii de 3-4 ori mai mari daca stau la birou.
    Statul te lasa sa mori de foame daca vrei sa faci copil . Cand au bagat treaba asta cu 85 % s-au dus shmecherii la pile la ITM si-au luat declaratii de venit de sute de milioane pe luna si furau iar bani de la stat .
    Greu sa gasesti o solutie.
    E bine ca primesc toti suedejii si toate scursurile ajutoare de la stat, greu la munca dom`le , mai bine cersim , dam in cap si vindem ce ne da statul .

    00
  19. @Autogreen: cati sunt oamenii aia cu cap ?

    00
  20. Îţi dai seama că amândoi sunteţi idealişti şi că dacă ar fi fost implementate reformele astea social – politice Hitle, Stalin, Mao şi alţii nu ar fi ajuns niciodată acolo unde au ajuns şi că mersul istoriei ar fi fost altul?

    00
  21. Romania este condusa de prosti, pentru ca e plina de prosti… No offense…
    Cei care mai au 2-3 neuroni in plus sunt in minoritate si fortati ori sa plece ori sa inghita, in nici un caz stimulati…
    Pirandele, cum ziceati, fac copii pe banda rulanta… Stiti de ce? Pentru indemnizatii… Eu am fost martor la o maternitate ( in vizita la cineva fiind) cand piranda ne intreba cati bani o sa ia acu, ca are al 3-lea copil…
    Deja suntem minoritari in tzara asta… Cocalarii sunt din ce in ce mai multi si se inmultesc exponential… Si aia se duc la vot… si votul lor este echivalent cu al nostru…

    00
  22. Eu as fi pentru indemnizatia pt mame, in forma propusa initial. Sunt foarte multe femei care nu ar face un copil din cauza ca ar pierde bani(si nu putini) sau o chiar o pozitie in firma in care lucreaza(pozitie pt care au muncit).

    Cineva zicea ca indemnizatia e de fapt pt copil. Complet fals, este pt tine, pt parinte. Tocmai ca sa poti sa faci acel copil. Sa luam cazul unei femei care ar castiga vreo 2000 de euro pe luna, si care, datorita unui venit bun, isi cumpara o masina in leasing sau are rata la apartament de vreo 3-500 euro. Ce sa faca aceasta femeie cu 6 milioane? Evident ca nu o sa mai faca nici un copil.

    Mai era ideea prezentata de John, cum ca „nu vad de ce statul ar trebui sa plateasca 70% din salariul unei persoane care castiga 400,000/an.” La fel de bine cum platesti impozit un procent din acea suma, la fel de bine cum la CAS dai 5.5% din aceasta suma(desi in spital nu cred ca primesti vreun cearceaf in plus pt ca ai platit mai mult), asa ar trebui sa primesti si indemnizatia pt un copil, tot un procent.

    Pe de alta parte, datorita faptului ca romanul este inventiv, vor aparea si abuzuri. Cineva mai sus zicea de declaratii false de la itm.
    Aici gresesc prostii de ne conduc. In loc sa voteze o lege ca sa castige electorat, mai bine ar bloca-o un an, pana cand, in urma unor dezbateri publice, sa se ajunga la o forma cat mai corecta, un regulament cat mai clar, care sa inchida portitele unor abuzuri.

    De ex, indemnizatia ar putea fi platita de angajator, care si-ar deconta-o de la stat. S-ar reduce mult numarul de fraude. Apoi, ar mai avea efect ca indemnizatia sa nu fie acordata, sau sa fie restituita daca acea persoana deminisioneaza in timpul perioadei in care se acorda indemnizatia. Sau sa nu ai voie sa primesti indemnizatia complet, daca faci un copil imediat dupa un an. Pt ca e posibil sa ajungem in situatia in care se toarna copii pe banda rulanta. Si mama sta acasa cu 85% din ultimul salariu.

    In fine, nu zic ca sunt cele mai bune propuneri, dar printr-o dezbatere publica se pot elimina toate portitele de fraudare.

    00
  23. ehee, ba tata ba, mai bine intrebati inainte sa dati cu paru’… „In Romania, circa 200.000 de persoane declara anual drepturi de autor”. Daca doar 10% din astia erau pe bune, eram Japonia la puterea a doua!! Numai ca majoritatea sunt salarii mascate, inclusiv pe unde am lucrat prin firme de IT, toti sareau sa ne dea salariile in felul asta.

    00
  24. @gargamel: nu chiar. jurnalistii, aia din publicitate, marketingul, toti isi iau bani pe drepturi de autor.

  25. @maniak: daca veni vorba de pensie, prefer sa-mi iau 5 mil in plus la salariu (pe drepturi de autor), din care sa platesc 500.000 – 1 mil pe luna pensie privata, decat sa iau mai putin salariu (pe cartea de munca) si sa ajung la batranete sa stau 3 zile la coada la bilete pentru tratament la bai.

    00
  26. sunt una dintre persoanele (atat ca angajat cat si ca angajator) care a beneficiat si beneficiaza de sistemul dr de autor. perfect adevarat ca este muuuult mai rentabil decat a folosi contractele „traditionale” de munca. este la fel de adevarat ca, in unele cazuri, vorbim de DA pe bune. pt cei care scot un produs intelectual si sunt platiti pt asta. dar ce ne facem cu, de exemplu, vanzatorii (media, orice…) care isi primesc bonusurile, cel putin, astfel. ca este si mai simplu asa. ca nu are omul bonus fix in fiecare luna. doar faptul ca vinde un produs nu se cheama ca e un bun intelectual :).
    dar se face aceeasi greseala ca si in cazul cumularii pensiei cu salariul. pentru ca, in unele cazuri, se abuzeaza, hai sa le interzicem. nu e nevoie nici de o lege noua care sa interzica DA-urile si nici de o alta lege care sa le reglementeze mai bine. pur si simplu e nevoie sa se aplice aceasta lege. sa presupunem ca intr-o firma producatoare de soft (dau un exemplu la intamplare) se face un control si se cere dovada (care este bunul intelectual) conform careia Ion Popescu a fost platit cu 1000 de euro in noiembrie. Ion Popescu fiind vanzari manager la respectiva firma. credeti ca se va gasi asa ceva? iar daca amenda pt Ion Popescu este de 5000 de euro credeti ca firmei ii va mai conveni pe viitor sa-l plateasca asa pe domnul Popescu? Pt ca, foarte probabil, si domnii Ionescu, Vasilescu si Georgescu vor mai fi gasiti in aceeasi situatie. si valoarea amenzii va fi cam maricica. mai mare decat daca domnii ar fi fost platiti cu contracte de munca.
    nu vorbi aici despre cat de mari sunt sau nu impozitele in general si cat de corecte. dar am vazut spus de unii ca e normal sa folosesti orice portita legala pentru a le reduce. corect! doar ca folosirea drepturilor de autor nu este legala in destul de multe dintre cazuri.
    dar se pare ca asta e dambla generalizata la noi. daca nu reusim sa aplicam o lege, hai sa o schimbam intr-una proasta! una cafe sa prejudicieze in mod clar o mare parte de oameni pentru ca nu suntem in stare sa o aplicam unei alte mari parti de oameni.

    00
  27. perfect de acord cu zoso. comunistii dracu’…exista diferente de STATUT SOCIAL, ca sa nu zic CLASA, care nu trebuie sterse niciodata. bancheritele (un exemplu) nu trebuie aduse nici macar temporar la acelasi nivel cu pirandele doar pentru ca au avut curaj sa faca copii. dreptatea sociala consta in faptul ca toate primesc indemnizatie, nu in primirea aceleiasi sume de catre toate.

    00
  28. Plafonarea indemnizatiei pentru mame e o idee proasta, din mai multe motive.

    Ordonanta cu drepturile de autor se vrea indreptata contra celor care fac evaziune fiscala. Lucrezi ca salariat, primesti salariu, nu drepturi de autor!
    Scrii carti, muzica, etc – primesti drepturi de autor.

    Marele noroc al micilor evazionisti este ca inspectorii fiscali de la noi nu au capacitatea de a controla suficient de bine aceste aspecte.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.