Serial: Evita stress-ul la birou

Sunt doua tipuri de oameni, dupa modul in care lucreaza: cei care se multumesc cu un loc de munca usor si caldut, care au ca motto personal doar „siguranta zilei de maine”, si cresc randurile mediocritatii in tot ce fac, si ceilalti, ca noi, care incearca permanent sa fie maibuni, pentru a castiga din ce in ce mai multi bani, pentru a face lucruri din ce in ce mai interesante in viata profesionala, samd.

Ei bine, noi suntem singurii care ne stresam la serviciu,  pentru ca toti cei din prima categorie nu se streseaza nici cat negru sub unghii.

Cum facem sa scapam de stress?

1. Decide daca problema e externa, sau interna, rezolvabila, sau ne-. Daca ai un sef stresant, caruia i-ai explicat cel putin o data asta, si n-a inteles, e clar ca nu vei putea scapa de stress decat inlocuindu-l. Insa analizeaza de trei ori problema inainte sa iei o decizie, pentru ca avem tendinta de a da inconstient vina pe altii pentru propriile greseli. Si, daca e posibil, incearca sa mai discuti o data cu el pe tema asta.

2. Daca problema nu e seful, sau alt factor al firmei sau al locului in care lucrezi, si care nu poate fi schimbat, e foarte bine, inseamna ca poti face singur progrese fara sa trebuiasca sa le schimbi. Si trebuie o noua analiza, pentru a vedea care sunt cauzele stress-ului. Incepem cu cateva din cele mai probabile.

3. Una din cele mai frecvente probleme la birou este overload-ul. Avem de facut prea multe intr-un timp prea scurt. Si ce facem atunci?

3a. Gaseste-ti momentele de productivitate maxima si apara-le de orice intrerupere sau deranj. Momentele astea sunt fie dimineata fie seara, si trebuie sa-ti afli propriul ritm. Fie dimineata fie seara ai avantajul unei perioade mai relaxate dpdv business, sunt sanse minime sa primesti telefoane, emailuri si SMS-uri, iar cele primite pot astepta si pana termini ce ai de facut.

3b. Fii foarte transparent cu toti cei care iti creeaza task-uri, sau care iti cer diverse lucruri: arata-le si argumenteaza-le lista de task-uri, ceea ce faci in momentul respectiv, eventualele dependinte intre ele, si chiar modul in care ti le organizezi pentru  a nu exista timpi morti, de fiecare data cand iti cer lucruri pe care nu ai timp sa le faci, din cauza programului deja incarcat. Ca sa intorci situatia in avantajul tau, ofera un termen limita pentru a doua zi sau pentru cand ai putea sa o realizezi, sau cere o renegociere a listei de task-uri in functie de prioritati.

3c.Daca 3b nu functioneaza, atunci relaxeaza-ti O PARTE DIN deadline-uri. Incearca sa oferi deadline-uri din ce in ce mai largi, luand in calcul si durata necesara rezolvarii urgentelor care apar pe parcurs. INSA, foarte important, nu fa din asta un obicei, pentru a nu ajunge sa largesti randurile celor din prima categorie de care vorbeam la inceput.

4. Încrederea în sine. De cele mai multe ori, stressul apare ca rezultat al energiei negative acumulate. Acceptarea multor sarcini, multe dintre ele nefigurând în job description-ul tău, sarcini care te încarcă şi te întârzie în procesul zilnic de îndeplinire a sarcinilor tale de zi cu zi. De ce se întâmplă asta? În mare majoritate a cazurilor din cauză că nu ştim să spunem NU, că nu vrem să dezamăgim pe nimeni, că ne gândim că vom apărea mai bine în ochii şefului şi astfel vom avea un job mai bun sau mai stabil.
Învaţă să refuzi. Învaţă să spui nu. Nu lăsa ca problemele altora să te copleşească, doar pentru că tu eşti mai empatic. Poate la început te vei simţi mai puţin bun, poate ceilalţi te vor privi altfel, dar după şocul primului refuz, ceilalţi vor învăţa ce e de învăţat iar tu vei vedea că dintr-odată, viaţa ta e mult mai simplă.

5. Nu mai încerca să fii perfect. Nu eşti şi nu vei fi. Nimeni nu este. Este util să ai ca standard perfecţiunea, dar este total nesănătos ca perfecţiunea să fie unicul standard. Nu du acest sentiment la extrem. Oamenii care în fiecare zi dorec ca tot ceea ce fac să fie perfect au tendinţa de a se simţi inferiori şi au un respect de sine scăzut. Şi din păcate, asta nu îl afectează doar pe el ci şi pe colegii de muncă. Pentru că, dacă din nefericire eşti şi într-o poziţie de conducere, vei cere şi de la ceilalţi aceleaşi lucruri pe care ţi le ceri ţie. Iar ei nu au nivi o vină. Sunt simpli oameni, ca şi tine, dealtfel.

6. Nu rata pauza de masă. În mediile corporatiste este deja un motiv de mândrie să nu te duci la masă spunând Uite, vezi, ce bun sunt eu şi dedicat muncii mele. Aproape că aştepţi ca şi ceilalţi să facă la fel şi eşti dezamăgit că poate ceilalţi nu fac acelaşi lucru. De fapt, exact în acea pauză de masă apar manifestările de anxietate, stres, nervi întinşi. Iar asta are o simplă explicaţie medicală. Scade nivelul de zahăr din organism, ceea ce duce la iritare maximă, iritare pe care nu ai cum să o controlezi. Vei vedea că după o masă bună, starea ta psihică va fi MULT superioară celei avute înainte de masă. Pe lângă acest aspect, în sala de mese sau la masă în general, se leagă cele mai multe relaţii interumane. Nu rata posibilitatea de a te împrieteni cu colegii tăi de muncă doar pentru a demonstra capacitatea ta de a face foamea.

7. Păstrează-te într-o bună formă fizică. Capacitatea de rezistenţă la stres, boli, este strâns legată de forma fizică. Dacă nu faci altceva toată ziua decât să stai la un birou şi să mănânci junk-food, fii sigur că într-o perioadă destul de scurtă de timp vei vedea toate lucrurile în negru, iar pofta ta de viaţă va fi la un nivel extrem de jos.
Aleargă prin parc, mergi cu bicicleta, ia-ţi un abonament la o sală de fitness. Toate astea nu le considera cheltuieli, ci investiţie, investiţie în tine şi pentru tine.

8. Fii atent la ce vorbeşti şi ce transmiţi celor din jurul tău. Limbajul tău, chiar şi cel nerostit, gesturile, privirea, sunt semnale clare asupra a ceea ce simţi şi cum te simţi. Iar dacă în fiecare zi te vei plânge că eşti obosit, că te omoară munca şi altele, nu vei face decât să le transmiţi şi colegilor tăi starea ta. Iar într-o zi vei ajunge la muncă şi veţi fi un birou întreg de oameni obosiţi, stresaţi şi încercănaţi. Nu e chiar cel mai plăcut mediu de muncă, nu?

9. Ţine totul la un nivel simplu. De ce să fie complicat, dacă poate fi simplu? Oamenii au tendinţa de a complica lucrurile, de a le face mai grele decât sunt în realitate, de a face din ţânţar armăsar, cum spune vorba românească. Menţinând un stil de viaţă complicat este cel mai sigur mod de a nu deveni Mai Bun.
Limpezeşte lucrurile din jurul tău. Nu păstra date despre taskuri care au avut loc acum x ani, dacă nu intră în treaba ta să faci asta. La fel şi despre taskuri care nu s-au mai întâmplat, din varii motive. Treci mai departe şi concentrează-te pe prezent. Fă-ţi planuri înainte de a te apuca de orice, pentru că altfel, pentru tine orice zi este o zi în care eşti în criză de timp, te apuci de treburi în mod haotic, fără nici o ordine prestabilită, iar la final, nu vei face decât să fii dezamăgit de activitatea ta.

10. Fă în aşa fel încât problemele de la muncă să rămână la muncă. În clipa în care închizi uşa în urma ta, la tine acasă, mintea ta nu trebuie să se gândească la nimic altceva decât la familia ta, eventual la problemele de acasă, la viaţa de după serviciu în general. Pentru că dacă laşi ca problemele de la muncă să îţi afecteze viaţa de familie, nu vei face decât să intri într-un cerc vicios, în care problemele de la muncă îţi generează probleme acasă, iar problemele de acasă îţi fac probleme la muncă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.