…cloşca cu ouăle de aur?
Forumiştii sunt nişte rataţi.
Unii dintre noi citeam articolele de IT de prin reviste şi ziare de acum câţiva ani. Îşi mai aduce cineva aminte cum erau zugrăviţi oamenii care scriau pe forumuri? Nişte frustraţi, pierde vară, luzeri, oameni fără viaţă, care şi pierd vremea scriind pe internet. Ce proşti!
Ani de zile percepţia asta a persitat, la fel cum încă persistă ideea că numai luzerii stau pe irc. Da, pe #romania stau numai luzeri sau cel puţin aşa se manifestă. Revenind la forumuri, de aceea piariştii companiilor cu probleme nu intră acolo. Fie pentru că sunt primiti cu răceală (ce naiba să caute acolo după 2-3 ani în care nu le-a păsat), sau pur şi simplu nu le pasă în continuare, pentru că, nu-i aşa, pe forumuri stau doar rataţii.
Fun with blogs.
Blogosfera e relativ nouă în jocul asta. Adică, tunurile au fost puse abia acum pe noi. De ce? Pai, până acum nu contam.
Abia anul ăsta blogurile au început să conteze un pic. Şi odată cu banii au venit şi oamenii care îi încasau. Care au început. Bloggerii sunt nişte frustrati anonimi şi proşti.
Şi alături de ăia care şi-au văzut bugetele micşorate au venit şi ăia cu probleme. Se găsea până acum cineva să îl întrebe pe Mihaiu ce competenţe are în Deltă? Sau să se întrebe de ce Orange are preţuri nesimţite la iPhone? Şi să fie destul de vocal şi citit încât să trezească interesul şi altora dincolo de lumea închisă a forumurilor? Ştia cineva până acum că Seceleanu şi InternetCorp sunt o gaşcă de spameri nesimţiţi? Sau că Ascenta i-a înţepat pe EVZ într-un hal fără de hal? Sau că Urban fură şi spameaza ca o jigodie? Sau că Activesoft şi ROL fură şi spamează tot? Sau că Gămulescu se dă curat şi spălat şi spamează cu nesimţire de câtiva ani încoace?
Nu. Şi n-ar fi aflat multă lume. Numai că atunci când blogurile sunt citite şi de ziarişti şi de oameni din industria online, lucrurile se schimbă un pic.
Ce zice bloggerul?
Bloggerii devin brusc rataţi şi prosti. Pentru că, nu-i aşa, sunt incontrolabili şi au reclame. Clar sunt proşti. Cum altfel ar putea fi dacă îndrăznesc să se întrebe de ce ăia fura, de ce ăia sunt analfabeţi, de ce Clandestino concurează iar din partea sponsorului, de ce a murit BrainTV, de ce campania X e aşa şi pe dincolo.
Partea proastă pentru supăraţi şi detractori e că, de data asta, bloggerii pot răspunde. Şi o fac, şi uneori armele sunt aceleaşi sau mai ascuţite. Acum nu mai sunt nişte băieţi pe un forum, acum luptă cu aceleaşi arme. Şi au mai puţin de pierdut decât supăraţii. Ce îmi pasa mie că pierd o campanie, n-am câştigat bani până acum, nu îmi pasă! Supăraţilor însă le pasă. Şi bloggerii devin brusc proşti.
Ajutor.
Acum însă există şi ajutor. Printre bloggeri s-au strecurat şi niste oameni cunoscuţi. Nu mă refer la Ilici şi Năstase. Mă refer la oameni din online, oameni care impart bugete şi cheltuiesc bani. Şi la ziarişti, care scriu şi ei pe bloguri şi îşi iau ştiri de pe bloguri. La oameni din firme de media care ştiu ce e aia internet sau la oameni din firme de software, pentru care html nu e un fel de mâncare.
Mimoze.
Concluzia e că unii oameni vor câştiga puţin mai puţin. Şi vor trebui să se obişnuiască cu asta.
tot respectul, asadar, pentru companiile care au avut curajul sa aleaga si blogurile drept canal de comunicare.
si totodata, tot dispretul pentru mimozele internetului, insii aceia care stau cu caciula in mana pe la usile marilor companii, cersind. si cam incep sa cerseasca degeaba pentru ca rezultatele seminariilor lor uteciste organizate pana acum au avut un singur rezultat: au plictisit pe toata lumea si au umflat buzunarele organizatorilor.
De aici
Articolul din BS se numeste “onlineul ia din bugetele de print si TV”. Iar blogurile încep să ia din bugetele de online. Trebuie numai să se ridice la nivelul aşteptărilor.
Din cauza unor idei preconcepute s-a ajuns rau in RO cu niste treburi. Partea cu forumistii e cat se poate de adevarata. Stiu ca „activam” pe forumuri mari din UK si US si acolo gaseam mereu cele mai pertinente raspunsuri la multe dintre problemele mele ( majorittea erau strict legate de lucru ).
La noi, neah, gandirea comunista persista.
E trist ca ~90% din articolele scrise pe bloguri contin cuvantul „bani”, „campanii online”, „cum sa faci bani pe blogging”. Pana acum ceva vreme banii din blogging veneau ca si-o consecinta a faptului ca scrii bine si lumea te citeste. Mai nou a devenit pur si simplu un scop sa faci bani din blogging, s-a dus dracu toata pasiune, si asta se simte. De aici si lupta artificiala i-as zice eu, dintre voi pe de-o parte si presa, pentru ca da bine la cititori, nu-i asa?
Agresivitatea vine din frica si neputiinta , cam asta e ceea ce simt astia . Probabil ca e groaznic sa fii in locul lor acum. E groaznic sa realizezi ca degeaba controlezi cu sume uriase presa sau alte medii de comunicare. In acelasi timp e periculos, pentru ca unii vor incerca sa controleze (cu bani) si zona asta si s-ar putea sa le iasa treaba .
Ai dreptate, blogurile au luat un avant masiv in ultima perioada, dar in mare parte si din cauza implicarii unor persoane cu notorietate in fenomen gen Nastase sau Ilici cum spui tu.
Ca si detinator de cateva forumuri (si pe .ro) sunt suparata pe comentariile negative. E adevarat ca necesita mai mult efort de moderare forumurile din romanica (din motiv ca romanu’ in general e mai catolic decat Papa) fata de cele internationale, dar cu o echipa de moderatori OK poti sa tii sus ceva frumos. Am parte de idiotul de serviciu destul de frecvent, dar sunt si sute de oameni absolut decenti, care scriu superb si sunt dedicati comunitatii.
Faza cu „forumurile sunt de rahat” nu pluteste, atat timp cat ai un proiect decent si vrei ceva de la viata. Si se schimba niste informatii exceptionale, daca stii sa ii inveti pe mircari sa incerce sa scrie cat de cat romaneste. Am satisfactii din astea intelectuale zi de zi in comunitatile din retea.
La fel ca in orice domeniu sunt oameni care sunt ‘chemati’ spre ceva, care investesc timp si talent si chiar bani in ceva, si nechematii care stiu numai ca se fac bani din situri. Si trec cu vederea ca pana la sutele/miile de euro/luna sunt luni/ani de munca uriasa, nopti nedormite sa mai postezi un articol sau sa refaci un forum hackuit, nopti de citit informatie (ca doar nu vom scrie numai din amintiri), sute de dolari pe domenii si hosting, scripturi etc.
Am pe invatam.net o caruta de pustani care cred ca li se cuvine totul. Am avut indivizi care mi-au exploatat un program de concurs (se posteaza, se castiga puncte si cu astea se pot „cumpara” hosting/domenii), care chiar mi-au scris cu nesimtire: „stii, n-am chef sa pierd timpul sa scriu pe forum. nu imi dai direct domeniu si hosting?” sau „stii, am nevoie de bani. Nu imi trimiti 5 euro in paypal in loc de puncte?”
Sa ramai masca. Periodic prind „competenti” care descarca VB sau IPB de pe net si pun pe site (cand pot folosi MyBB linistiti pe forumul lor) pentru ca nu sunt prosti sa dea 180 de dolari pe script. Ei bine, daca ai ceva planuri cu forumul in cauza si iti trebuie scriptul, dai si banii aia. Ca in cateva luni ii faci la loc.
Siturile sunt un business si trebuie tratate ca atare. Iti trebuie o imagine cat de cat, trebuie sa stii sa investesti timp si bani si sa muncesti pana dai pe spate. Banii vin. Fie ca sunt advertiseri din Romania, fie ca e Adsense, TLA , LW sau Adbrite. Sunt multe surse de venit, dar ele pot fi atrase in momentul in care VINZI ceva. Cand ai un site ce spune ceva, ai si clienti de advertising. Poti castiga un banut pentru a-ti acoperi hostingul, poti castiga inca un salariu sau chiar mai mult.
Dar e de lucru ..
Blogurile presupun si ele un efort intelectual si nu doar. sunt inca idioti care cred ca suntem niste loseri, dar e plina lumea de cretini. La fel cum acum 6 ani faceau misto de mine ca pierd timpul pe net, la fel se uita acum ca aia la poarta noua cand afla cati bani se pot face din „prostiile” astea. Cainii latra …
Era la mine in cartier o tipa nasoala rau.
Slaba si pistruiata.
Dar slaba rau ca-i ziceam „Fuse” pentru piciarele lungi si subtiri ca doua fuse.
Nu o baga nimeni in seama. Fetele o ignorau iar baietii o luau in ras.
Pana intr-o zi cand tipa, ajunsa cam intr-a noua sau a zecea, a inceput sa atraga atentia. Picioarele ei lungi au luat o forma, sanii au inceput sa se contureze binisor iar la fata cu toate ca nu arata chiar super avea un anumit farmec cu pistruii ce-i ramasesera.
Initial fetele nu au observat asta dar baietii au remarcat si au inceput sa o curteze. Astfel „Fuse” era tipa cea mai dorita din tot cartierul. Felele au avut un soc in clipa in care au realizat asta. Tipa, pe care initial o ignorau, a devenit un pericol real pentru ele. Desigur au inceput sa o persecute si sa o denigreze sperand ca baietii vor pleca urechea la aceste prostii. Baietii insa isi vedeau interesul si nu credeau ce auzeau ci doar ce se vedea cu ochiul liber.
Povestea e reala si vad ca se potriveste de minune cu situatia descrisa aici, doar ca putem inlocui „fetele” din poveste cu „ziarele noastre” (sau ziaristii frustrati) iar „baietii” cu „companiile” care aleg sa-si bage banii in bloguri in locul ziarelor ce au din ce in ce mai putini cititori.
hiya all,
simply want to write „good day”, dream to expend various wonderful effort surrounding this website