Bricolaj: update #41

Există lucruri nasoale și există sudura de țevi de diverse tipuri și diverși ani. Băi nene, m-am chinuit de mi-au ieșit pe nas să leg niște țevi complet nesuspecte.

Până la urmă am apelat la strategia care funcționează mereu la sudură: dă-i până se topește țeava. La cât sudai normal? La 130? Dă-i 145 și o să țină.


Oare există clienți în România pentru așa ceva?

Îți dai seama după forma bateriei, nu trebuie să asculți.

Care vrei tapine, mari și mici, au la Lidl.


Unde vor fi birouri puneți mai multe prize. Patru minim. La fel unde vor fi televizoare. Nu știu ce a fost în capul meu când am decis că 2 sunt de ajuns sub birouri. Acum trebuie să mai sparg doar un pic peretele ca să mai adaug încă prize unde am nevoie, că sunt sătul de triplu-ștechere.

Același lucru și în camera tehnică. Am pus două grupuri a câte două prize, ca ultimul om, și acum stau cu triplu-ștechere. Video.

De asemenea, dacă aveți de tras niște cabluri și luați un pat de cablu, nu îl luați doar pentru câte cabluri aveți nevoie, lăsați spațiu, că sigur o să aveți nevoie de 1-2 cabluri ulterior.


În camera tehnică am priza asta Schneider albă, forma asta. Mă duc prin magazinele de bricolaj, nu o găsesc, pana mea, iau o Comtec tot albă, cam de aceeași formă.

Desfac priza, prinderile absolut stupid poziționate și mici. Aveam cablu lițat de 2.5, trebuia să tai din lițe ca să intre, probabil 1.5. în timp ce făceam asta, priza cade de la 1 metru. Bucăți s-a făcut. Nu rama, priza de ceramică. Priză de 5 lei. Schneiderul era 25 lei bucata.

 

priza-comtec


Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Comtec e gunoi.

    Priza cu corp ceramic este (de obicei) gunoi.

    Priza ieftină este gunoi.

    Comentariu apreciat.810
  2. Cum zice si Florinel mai sus, Comtec sunt niste mizerii. Se misca in doza, prinderile sunt de cosmar, plasticul se crapa imediat, iar ceramica aia cred ca nici chinezii nu o accepta. Daca vrei ceva de calitate mergi pe Legrand, costa dar dormi linistit ( https://www.hornbach.ro/p/priza-dubla-cu-impamantare-legrand-valena-life-alba-incl-rama/10526387/)

    190
  3. Cum poti sa te plangi ca ai dat 5 lei pe o priza si a tinut exact de 5 lei?

    Comentariu apreciat.482
  4. Electricianul meu a recomandat Legrand pentru ca lamelele metalice in care intra stecherul sunt elastice si nu exista, in timp, pericol de arc electric (si tot ce urmeaza dupa aceea).

    Comentariu apreciat.300
    • Legrand, precum si multe din prizele de firma mai scumpe (peste 30 lei) au lamelele prinse intre ele cu un arc si in momentul in care intra stecherul, lamelele sunt tinute in tensiune mecanica de acel arc, in felul asta, ai contact cat se poate de bun pe stecher.

      Nu inteleg de ce exista prize la 5 lei si nu inteleg de ce lumea le cumpara, avand in vedere ca o priza nu o schimbi odata la 2 ani.
      Majoritatea incendiilor provocate de instalatii electrice improprii si improvizatii ale acestora au un numitor comun – contactul imperfect!

      P.S. Nu ma asteptam ca peretele lui Vali sa arata in halul ala (chiar daca e intr-o camera tehnica) si nici detectorul ala de gaz sa fie agatat intr-o sarma…tz tz tz

      Comentariu apreciat.362
    • @the blue:Nu înțeleg de ce se pot produce legal prize de 5 lei care sînt cauza incendiilor.
      Nu se produc, nu se vor vinde.
      Ai de ales între un produs de 5 și 25 lei? Da, pot alege cel de 5 lei.

      92
  5. De ce ai litat in prize?

    112
    • E ok cu lițat, dar e recomandabil sa folosești pini.

      Probleme apar când prinderea firului lițat nu se face sub o șaibă (ideal profilată), ci sub umărul („capul”) șurubului. Ori, mai grav, sub vârful rotitor și tăios al șurubului.

      Soluții se găsesc, în general.

      Dar numai după ce excluzi materialele (in cazul de față priza Comtec) inutile și dăunătoare.

      100
    • Poate pentru ca atunci cand a fost facuta casa asta a folosit electricianul…

      41
    • In Italia se lucreaza foarte mult cu litat desi in principiu conductorul litat se foloseste la instalatiile aflate in miscare (industria auto, brate motorizate in miscare, patchcord-uri-retelistica, etc). Dar asa sunt talienii, mai speciali. Daca se folosesc pini crimpati cum trebuie nu ar trebui sa fie probleme.

      91
    • Firul multifilar se bagă în priză doar după ce se sertizeaza! Altfel șurubul sau șaiba rup lițele!

      70
    • @hash păi ce să mai rupă șurubul, le rupe Vali că nu încap.

      30
  6. Client pentru spalat fatada la casa? Sign me up! La primavara am de gand sa intru cu jetul. Insa daca dau de aia, ii las pe ei.

    140
  7. Recomand cu încredere tot ce e de la Gira. Prize, întrerupătoare.
    Și la ce zici tu, unde e birou/tv, pune 4-5 prize. Mai bine să fie una liberă decât un triplu sau un prelungitor.

    26
  8. Dacă te citeşte vreun manager Lidl: aveți cap cât să nu vă plouă în gât. De câteva luni scoateți din uz căruțurile mici, lăsați 20-30 pe care se bat toți, în timp ce afară aveți 500 de căruțuri mari, pe care nu le foloseşte nimeni. Stăm afară şi pândim pe ăia care ies să le luăm căruțurile, dar aveți voi senzația că dacă ne lăsați doar alea mari, o să cumpere lumea mai mult.

    Comentariu apreciat.542
    • Le-as zgaria mașinile personale cu bălăriile alea de căruțuri, ai impresia ca manevrezi un tir printre rafturi.

      Comentariu apreciat.301
    • E o chestie de marketing – ai tendinta sa umpli cosul. Daca e cosul mare cumperi mai mult. Cel putin asa mi-a explicat acum vreo 20 de ani un sef de la un mare lant de magazine. De aia s-a cam renuntat la cosurile mici de mana.

      60
    • Marketing.

      70
  9. Ce faci cu țapina aia? Sparg câțiva metri steri de lemne pe iarnă, dar nu am simțit niciodata nevoia unei țapine. Învârti buștenii în curte?

    110
  10. Băbăete, e off-topic, dar cum să vii cu Antonescu, un oportunist şi un incompetent, „ză mazăr end ză fazăr”, fondatorul usl cu ponta, frecangiu de mentă pe banii soției la Bruxelles. Aşa ceva…

    Comentariu apreciat.362
    • Oho, ce de mânuțe (pălmuțe?) verzi meriți.

      O altă mare lichea – unde-i aspiratorul istoriei?

      O mai fi avut PNL (acuma ne prefacem ca nu știm că-i „aceeași mizerie”. Doar de dragul discursului.) vreun gropar mai priceput?

      60
    • Va costa mult mai puțin decât sas, practic are nevoie doar de un scaun si o masa pe care sa puna capul. In vremuri de restriște si un șezlong de plaja e destul.

      50
    • sasalaul e sfarleaza pe langa cacarau.

      31
  11. Am montat eu Comtec-uri din alea de 5 lei, cu lițat de 2 juma’ și n-am întâmpinat problema de care menționezi. Or fi fost din alt lot.
    Și acu’ de ce le-am montat: pentru că în respectivul apartament ultimii chiriași au scos din pereți prizele prizele Viko (da, ăia de-au fost preluați de Panasonic) de acum 20 de ani, sau le-au spart (nici acum nu știu cum), sau chiar au furat două bucăți, înainte să dispară pur și simplu. Așa că după mica renovare și marea igienizare am montat Comtec-uri de 5 lei. Dacă viitorii locatari se dedau la distrugeri și dispar ca măgaru-n ceață, măcar prizele și întrerupătoarele sunt de 5 lei, lavabila e ce s-a găsit la promoție, mobila idem.

    La mine acasă folosesc Gewiss la prize și întrerupătoare și Hager la siguranțe. Mai am un tablou auxiliar în magazie, ăla e făcut cu ce mi-a rămas din alte lucrări: Schneider și Eaton.

    50
  12. @vali. Legat de scule makita cu baterie :cum ți se pare makita ca brand după anii de folosință?
    Ma gândesc dacă pt hobby se justifica prețul /calitate.

    40
    • Folosesc scule no-name ca nu am firma de construcții. Pentru montat dulap și câteva lucrări în gospodărie nu ai nevoie de ceva de marcă. Esențial e să nu fie cea mai ieftină și să ai vreo trei ca să încarci două in timp ce lucrezi cu a treia.

      21
    • nu se justifică pentru hobby. dacă ai tot timpul ceva făcut atunci da.

  13. Am venit aici doar sa spun sa asigurarile nu acopera incendiile produse de lucrarile la instalatia electrica facute in regim propriu.

    52
    • Dacă tot ești aici: pe ce anume ne-am putea baza că acoperă asigurările?

      50
    • NOU
      #33

      cred ca sensul este de a face instalatiile cu electricieni autorizati, nu are treaba cu regimul propriu.

      10
    • Nu știu cum poate afla asiguratorul că lucrarea a fost făcută de PFA Ionel Electricianul sau de zidarul-zugrav-instalator-electrician Costel. La întrebarea “Dar cine v-a lucrat aici?” răspunsul poate fi “Nu mai țin minte, sunt ani de atunci, era un electrician autorizat, știu că a fost scump”.

      Am făcut instalația electrică cap-coadă în 1999 la părinți, după normativ din anii ‘80, ceva cărțoaie de la unchiu-meu din bibliotecă. N-am avut nicio problemă până-n prezent, cu consumatori de forță gen boiler, aeroterme, aer condiționat. În schimb am văzut siguranțe de 25A curba C pe 2,5 mmp puse de “autorizați”.
      Mi-am luat calificarea de electrician și de montator de panouri fotovoltaice și am avut ocazia să văd cum devin electricieni oameni care habar n-au de diferența între putere și energie.

      60

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)