Impotența autorităților în zona prețurilor continuă…

Voi în locul autorităților ce ați face? V-ați angaja fiica/nepoata/sora la un mare lanț de supermarketuri, la o fabrică, la un dezvoltator de spatii comerciale, pe un salariu triplu decât câștigă acum, pe competențele ei de mop manager, sau ați insista ca românii să nu mai aibă mâncare atât de scumpă?

Pentru că autoritățile au ales: mai vedem, mai amânăm, facem o comisie să decidă dacă e oportun să decidem ceva…și tot așa.

În locul plafonării, se va înființa un comitet de monitorizare a prețurilor, până pe data de 31 decembrie. Acest comitet – care va fi condus de secretarul de stat Aurel Simion – va include procesatori și comercianți, precum și reprezentanți din Ministerul Agriculturii și de la Consiliul Concurenței. (sursa)

real-europe

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Macar i-as obliga sa afiseze adaosul pentru fiecare produs in parte pe eticheta si pe bon

    Comentariu apreciat.15415
    • Si sa nu uite si de taxe si accize pe tot lantul de productie, am putea avea surprize interesante.

      Comentariu apreciat.1250
    • Daca a trecut prin 3 sau mai multi intermediari pana la raft, nu stiu cat mai e de concludent. Mai bine reglementeaza intai nr de intermediari si apoi adaosul total pana la raft si poate vom vedea ceva schimbat in bine. Si daca asta functioneaza, as vrea sa o vad si la energie/gaz/combustibili/cereale.

      Comentariu apreciat.456
    • Da, si daca ai un lant de distributie fiecare cu adaosul lui, o sa ai pe bon doar pe cel final al supermarketului

      Comentariu apreciat.292
    • Si asa ne intoarcem in anii 90.
      Chiar si acum, e obligatoriu sa afisezi in magazin: “acest magazin prwctica adapsuri intre x si 10^10%”

      Comentariu apreciat.359
    • Să nu uite de taxa pe cifra e afaceri a microintreprinderilor, de la micii producători, la furnizori. Să explice ei cum se adună această taxă în lanțul economic.

      141
  2. Poate i-a mai găsit tălâmbul ăla de ministru Barbu încă o zi de naștere nevestei, pe lângă deja cunoscutele 21, 24 si 25.

    Comentariu apreciat.500
  3. Eu i-aș obliga să afișeze nutriscore pe ambalaj și i-aș verifica la sânge.

    Este o părere subiectivă, am termeni de comparație Germania, în supermarketul românesc mâncarea e mai scumpă dar mai proastă. (exemplu lapte, mezeluri și legume). Vai și amar de românii care își alimentează familia de la supermarketurile românești.

    Comentariu apreciat.6717
    • ”mai scumpa dar mai proasta” un fel de mai urat dar mai sarac.

      Comentariu apreciat.640
    • NOU
      #11

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2673
    • george stabomir, e de la grimasele de durere, n-ai tu de unde sa stii.

      Indecis. Tu ce zici?1617
    • Pai ca să îți amintești de „acasă” :)), cam așa trebuie sa fie – scumpă și proastă

      Comentariu apreciat.457
    • Maxim imi place cand vad romani care cumpara din vest adria sau ce sucuri jegoase mai sunt, adica ai plecat la mai bine dar vrei gustu ala bun de tutifruti facut in wc

      Indecis. Tu ce zici?2310
    • A si ca sa completez am auzit recent la radio cv reclama la frutifresh, ceva gen ‘ce gust are tineretea?!’ ‘Fresh’ scuzati dar pt mine sa spui frutifresh si sa aduci in duscutie tineretea e in cel mai bun caz nostalgie altfel parca simti cum iti degenereaza celulele de la baut apa aia cu zahar si e-uri (arome)

      127
    • Corecție – nu au plecat la mai bine, au plecat ca nu găseau de lucru. Ei nu vor învăța limba niciodată bine, nu se vor integra și vor rămâne cu mintea tot “acasă”. Bonus, vor da vina pe localnici pentru toate frustrările lor.

      Indecis. Tu ce zici?287
    • Nu am gasit mancare mai ieftina in afara (acelasi brand, nu marca proprie in DE versus brand in RO).
      Cat despre calitate, e din ratiuni psihologice, romanul se simte mai bine dupa ce trece granita.
      Se tot zice sa aducem acasa romanii din diaspora, stati acolo, avem overstock de snobi.

      Indecis. Tu ce zici?1815
  4. Se face inca o institutie de monitorizare, adica inca o sinecura ca doar fraierii muncesc.

    Comentariu apreciat.950
  5. As manca mai ieftin, as manca mai mult gatit, nu as face din mancare scopul cumparaturilor mele si daca toti ar face asta ar scadea cererea si s-ar ieftini produsele.

    Comentariu apreciat.4812
  6. Procesatorii sunt jigodii care nu respecta retetarul si standardele in domeniu.
    Toate mezelurile din Romania au un singur gust…de sare!
    Nu mai adauga alte condimente sau se adauga in cantitati infime pentru ca sunt scumpe. In loc de fum natural obtinut in camere de fierbere si afumare se injecteaza emulsie cu gust de fum. La fum natural un produs trebuie sa stea 12 ore. Prin injectare de cancer este gata de consum instant.
    Pentru ca Lacomia!
    O camera de fierbere si afumare costa peste 500k euro. Mai bine cumparam inca 2 ML uri la copii.
    Coriandru, cardamon, usturoi, boia, cimbru, anason , chili, chimen, piper, maghiran etc. sunt de pe alta planeta….

    Comentariu apreciat.1016
    • Acu nu știu cât de bune pentru sanatatea noastră sunt cele afumate la camera de care spui. Iar despre salamuri, mai toți medicii ne avertizează să le evităm.
      Totuși, legat de plafonare, eu nu prea inteleg cum, de cele mai multe ori, prețurile la „țăranii” din piețe sunt mai mari decât la supermarket.
      Am văzut la producătorii tradiționali că un kg de piele de porc afumată e 100 de lei, slaninuta tot atât. Să – mi fie cu iertare, dar prefer să mă lipsesc de tradițiile lor.

      Comentariu apreciat.6914
    • Lasă că ne salvează industria medicamentelor. Anti-tensiune, anti-amețeală, anti-fibrilații, analgezice de tot felul, nu mai zic de suplimente cu super vitamine. Aseară,la Kaufland, morcovi și ceapă 50 bani, castraveți vărsați 100 bani, dovlecei 200 bani, ardei galbeni 500 bani/kg(prețuri reduse). Toate ingredientele pt. o zacuscă. Cu o mămăligă și un ou ochi, mănânci de te lingi pe degete. Toți erau cu ochii pe avocado, maracuja și brânză de iepure și preadolescenții grămadă la fast-food și merdenele.
      În Germania și mie mi se pare laptele(fac iaurt)și făina (fac pâine și prăjituri cu fructe) mai bune, dar în rest tot ca la noi. Mai au ei o clasificare la cărnuri, Haltungform, de la 1(ieftină,cea mai slabă calitate) la 4(scumpă,bio,eco, organică).

      Indecis. Tu ce zici?1927
    • Toata lumea vrea ieftin.
      Ieftin si bun.

      159
  7. De ce folosesti o harta ruseasca a Europei?

    Indecis. Tu ce zici?2615
  8. Vreau o statistica de cat % din venituri dam pe mâncare, și comparat cu vestul.

    Indecis. Tu ce zici?265
    • E irelevant. Neamtul nu baga in el ca spartul pt ca in copilarie nu avea decat parizer si paine la cartela. Francezul mananca putin si bun, iau masa in oras adeseori. Romanul rupe Glovo apoi se plange ca nu ii ajunge salariul. In Romania dam mult pe mancare dar putin pe gaze si chirii ori impozite si taxe. Calcul de genul asta e irelevant pt ca nu ia in seama specificul popoarelor.

      Indecis. Tu ce zici?2538
    • 70% mâncare

    • Ar fi interesanta si statistica aia in care se spune si cata mancare se arunca?

      177
    • vreau un calcul cu raportul dintre salariul minim și – „Mindestlohn zum 1. Januar 2024 auf 12,41 Euro/Stunde – 🤔 o fi triplu?

      143
    • nu iti trebuie statistica.

      mergi oriunde in Europa, intra in supermarket si fa cumparaturi ca acasa.
      comparat cu UK de exemplu: mancare relativ mai ieftina (5-10%) sau preturi similare, dar produse mai bune la ei. Deci dai pe un cos lunar cat dai in Romania sau mai putin, dar ai produse mai de calitate.

      Vorbim aici de fructe, legume, carne. o dieta normala

      135
    • @noname si cu toate astea englezii sunt in galeata, mai saraci ca oricand si extrem de nemultumiti. Ciudat nu? Castiga de 3 ori cat romanii, mancarea e mai ieftina ca in Romania dar overall sunt mai saraci ca romanii si o duc mai greu. Cum explici?

      415
  9. Eu unul sunt îngrijorat de ce va urma după alegeri. Acum totul e sub preș, riscăm un nou an 1993, cu nota de plată aferentă dezmățului bugetar din ultimii ani. Perspective de evoluție:
    1. Soluția Băsescu 2010. Exclusă din start.
    2. Taxe și impozite mai mari. Probabil, pe spinarea celor care nu le pot fenta, în buna tradiție autohtonă.
    3. Mașina de tipărit bani/ eventual combinată cu pct. 2. Vezi scenariul 1993.
    Dacă statul va interveni să controleze ceva prețuri, probabil o va face în zona a ceea ce consideră aleșii noștri că reprezintă „strictă necesitate”. Și acolo, Ăl de Sus cu mila. Riscăm să vedem reprodusă situația de la medicamente: compensatele se termină din prima zi – în rest, când le cauți, nu le găsești.

    Comentariu apreciat.432
    • Ce nu ti-e clar?
      Solutia 2 cu TVA 24%, taxe de 16% pe venit (daca nu chiar progresive cu minim 16%) plus accize/taxe pe combustibil/energie (ca alea nu se pot fenta prea usor) deja au aruncat-o la presa sa testeze apele.

      Dupa alegeri vor iesi si vor spune ca FMI ne impune taxe marite (deja au aruncat povestea asta catre prosti) si de vina pentru cheltuielile ampulea/inflatie/datorie publica sunt PNL (si USR neaparat).
      PNL sunt sanse sa dispara gen PNT/PDL si al 2lea cel mai mare partid sa devina AUR.

      141
  10. Eu aș da o lege în care producătorul să scrie prețul (oricare ar fi el) pe produsul final și la raft să nu fie adăugat mai mult de 33-35% din acesta. În acest fel se elimină toate suveicile și intermediarii. Sigur, procentajul ar trebui reglat în funcție de natura produsului, dacă necesită păstrare la frig, șamd…

    Indecis. Tu ce zici?1120
    • De ce nu te apuci tu de aceasta afacere minunata? Ti-ai falimenta toata concurenta, toti clientii ar fi doar la tine. Si nici nu ai nevoie de lege, este de ajuns sa iei tu marfa de la producatori si sa o vinzi in magazinul tau cu un adaos de maxim 35 %.

      Comentariu apreciat.429
    • @Ruxi,

      Esti prost/proasta.

      Ce zici tu presupune sa închidem Visual Studio, browserul cu Stackoverflow si ChatGPT si sa deschidem un Excel in care sa facem o analiza cost profit volum.

      Pentru aceasta analiza trebuie sa ne ridicam de pe scaun, sa mergem sa vorbim cu furnizorii, sa închiriem un spațiu, sa obținem avize sa plătim o groaza de bani pe tot felul de consultanta asigurări etc.

      Toate acestea presupun bani si timp si nervi si renunțarea la venitul de la job ul călduț unde facem inteligență artificială.

      Nu mai bine dam o lege de tipul „sa fie bine ca sa nu fie rău” ?

      Indecis. Tu ce zici?628
    • @Ruxi, relax, dragă. Prin Creta era o lege în genul ăsta, pe vremea (’92) cînd rulau drahma și (nu numai) cartofii erau mai scumpi la noi față de marketul din Souda sau piața din Chania. Dar vezi, ăia au guvernatorul lor acolo, nu au loaze cu firme de apartament cu 1-2 muncitori și un contabil…

      87
    • Eu as da o lege in care producatorul sa scrie pe produsul final si la raft ca este interzis consumul de catre iditioti ca Marinel.

      78
  11. sinecura si atat. La noi fix a 2a zi dupa falimentul unei firme de asigurari, toate, dar absolut toate, firmele de asigurari au scumpit politele RCA si nimeni nu a vazut intelegerea de tip cartel! C’mon!

    Comentariu apreciat.301
  12. Cred că a devenit cam clar haosul din România. Limitarea adaosului, plafonarea prețurilor, creșterea taxelor sunt prostii care nu funcționează, doar bagă gunoiul sub preș. Citeam deunăzi că Obama a limitat adaosurile în sănătate acum ceva ani. Rezultatul? Creșterea uriașă a prețurilor. Limitezi adaosul la 15%? Nu-i nimic, mărim prețul de bază cu 200%!

    119
  13. Am mai spus eu ca emigrez daca X sau Y dar daca incep astia cu plafonari si la alimente clar ca plec. Nu vreau sa fiu aici cand vedem rezultatul. Masurile astea nu au functionat niciodata in lumea asta nicaieri si au adus doar haos, preturi mari si foamete.

    Deci unii dintre noi ne rugam de niste oameni corupti si incompetenti sa isi aduca coruptia si incompetenta in mancarea noastra de baza. Nu e suficient ca platim curentul cel mai scump din UE datorita subventiilor, hai sa dublam pretul painii dar plafonat, ca mnah.. sigur o sa fie mai bine.

    85
  14. Nu trebuie ca statul sa intervina in preturile privatilor!

    64
  15. chiar sunt curios cat de departe merge insistenta asta cu plafonarea. si mai haios este cat de multi par foarte multumiti de chestia asta. prostia bubuie la intervale regulate aparent si este bine asa, e pacat sa ai o criza pe teava fara prosti utili care sa aplaude masurile tembele

    10
  16. o sa fiu hater stiu ca Vali are partener emag da am un monitor de 2 sapt in cos la 800 de lei azi nu mai era available da il pot cumpara la 1200…. wth emag?

    02

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile