Fără patimă, despre uniformele școlare

Am lăsat subiectul ăsta la o parte, că toată lumea avea o părere despre asta la începerea școlii. A trecut prima lună, părinții s-au mai calmat și au văzut că nu este așa de rău. Nu moare spiritul copilului, nu îi este ucisă creativitatea, nu devine o dronă dacă vine la școală într-un tricou alb sau cămașă albă și pantaloni de culoare închisă.

A fost distractiv că am luat 3 cămăși albe din mall și m-am dus să iau încă 1-2 și nu am mai găsit nimic. Nici una. S și M lipseau complet, și de la cămăși bărbați albe și de la tricouri albe. Am luat de pe eMAG încă două. Recomand Colin’s, au marfă mai bună decât cele 3-4 magazine ieftine.

Deci da. Arată bine. Albul le stă bine copiilor. Păreri?

copil-uniforma-scolara

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Astept sa ne zici cum merge si cu interzicerea telefoanelor in scoala.

    Comentariu apreciat.606
  2. Arata ca o armata de mici corporatisti.

    Indecis. Tu ce zici?4666
    • Personal am văzut cum fetițele de scoala
      Generală/liceu mergeau la școală cu buricul la vedere (inclusiv piercing in buric), unghii false luuungi și ascuțite, gene false, pantaloni talie joasă etc. Toate asta în Brașov, la școli bune, nu la profesională.

      Comentariu apreciat.4821
    • @Claudia: Tu descrii aici moda anilor anilor 2000. Facebook-ul e ăla cu albastru.

      Indecis. Tu ce zici?2445
    • Nu stiu in ce corporatii ai fost tu dar pe unde imi fac eu veacul se poarta orice, numai camasi / costum nu

      Comentariu apreciat.469
    • mai degraba o armata de am cravata mea, sunt pionier :-)

      415
    • @claudiu si tu tot singura, nu?

      45
  3. Ordinea și disciplina fac parte din cei 7 ani de acasă. Iar cei 7 ani de acasă le permit atât părinților cat și copiilor lor să înțeleagă cu ușurință importanța uniformei școlare. Culmea ca cei mai mulți părinți nu se împotrivesc curentului de unghii false, gene false la fetițele de 10 ani.

    Comentariu apreciat.4516
  4. Bre, ca părinte de doi copii – uniforma e darul zeilor. Comand 8 bluze polo, cusut sigla școlii pe ele, sfârșit. Idem la pantaloni și la hanorace.

    Partea proastă – dacă nu scrii numele copilului pe etichetă o să vina sigur acasă cu alt hanorac.

    Comentariu apreciat.539
  5. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1368
    • Pe bune ?
      Adica iti permiti tricou/camasa verde dar nu alb sau orice alta culoare se cere ?
      Sau ce vrei sa spui acolo ?

      Comentariu apreciat.528
    • Da, tati, nu e ieftin un copil, dar nici o scoala privata.

      194
    • Dacă tot impui ceva ar fi util sa oferi și soluții celor defavorizați, la asta ma refeream. Înțeleg ca e greu de crezut dar sunt multe familii la limita existentei financiare, nu toți sunt it-isti ca noi și învățământul trebuie sa fie totuși gratuit.
      Pt cei care aveți glob de cristal dar va uitați pe dos la el, nu e vb se mine, ma refeream în general, ca suntem săraci la modul general nu excepții ca noi.

      Indecis. Tu ce zici?1929
    • @Cristi – de ce dracu trebuie sa gasim acel caz de 1% si sa il prezentam ca fiind mult mai mare, undeva pe la 40%?

      Uniforma este ideea de model/culori, gen tricou alb, pantaloni/fusta neagra. Cate familii sunt atat de sarace incat sa nu isi permita efectiv sa cumpere un pantalon negru si 2 tricouri albe pe care ala mic sa le tot poarte la scoala? Nu au cum sa gaseasca banii aia in 1-2 luni de vara, ca sa spunem asa – asta in conditiile in care stau undeva, mananca si ei ceva, au minim alocatia copilului ca venit – cate familii crezi ca sunt in aceasta situatie imposibila?

      Nu, nu inventam acum conditii ca uniforma este de la firma X si costa nu stiu cate sute de lei/euro, ca trebuie sacou si cravata mov.

      Indecis. Tu ce zici?2513
    • N-am copii, intreb pentru când o sa am. Ce este de preferat:

      Cu uniforma – cei nevoiași n-au bani de ea

      Fara uniforma – îmbraci copilul de la lidl/decathlon si riști sa primească apelative gen „saracule” de la colegii cu Off-White si Jordan?

      1610
    • @dny nu ai idee cat de săraci sunt unii dintre romani. Tu vorbesti de fantezii cum ca ar avea optiunea sa aleaga culoarea tricoului. 41,5% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Nu cred ca intelegi ce inseamna asta. Cum zicea Cristi, scopul uniformei a fost din toate timpurile o solutie ca sa le dea statul haine copiilor care mergeau la scoala. Si era mai ieftin sa fie toate la fel. Nu conta cum arata ci sa aiba ceva in picioare si pe ei. Incidental a devenit o parte din „brand identity” – scolarii erau cei in uniforma de scoala. Ca o idee, prin vestul salbatic de regula doar scolile private au impus uniforma scolara.

      „Only four out of the 31 countries that make up the EU, the EEA, plus Switzerland and the UK have mandatory school uniform policies. That doesn’t mean no pupils in the other 27 countries wear uniforms. Private schools, for instance, often have a formal dress code – but, unlike here, this is not enforced by government”

      „If a school does require a particular uniform, it will usually cost € 100-200.”

      Indecis. Tu ce zici?922
    • Citim dar nu înțelegem și mai radem de alți analfabeți funcționali….
      Unde am zis eu ca nu vreau uniforme de asta ați înțeles unii dintre voi? Am zis ca dacă le fac obligatorii în școlile publice sa facă bine sa ii ajute pe părinții care nu au bani, de ex: preț redus, plata in rate sau gratis.
      Acum e clar sau scot și blocul de desen?

      613
    • @Cristi – si eu am intrebat concret cati parinti nu au bani pentru 2 tricouri albe si un pantalon.

      95
    • @Bigbear se pare ca 41,5% dintre copii din Romania se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Asta inseamna ca nu au bani pentru tricourile alea albe sau detergent sau apa calda sa le spele. Dar liceenii e posibil sa aiba toti bani pentru ca aia saraci au abandonat deja scoala si nu se mai duc la liceu asa ca doar cei bogati (relativ) ajung la scolile astea de bogati (orice peste clasa a 6-a).

      O gramada de copii nu au bani de tricouri de nici-un fel de culoare. Nu cumpara nimic, imbraca doar ce gasesc sau primesc. Nu au bani de caiete, creioane, pixuri, geanta/rucsac. Degeaba zici ca sunt si cu 50 lei toate astea, aia nu au aia 50 de lei si nici ideea ca ar fi posibil sa aiba banii aia si sa ii dea pe altceva decat mancare. Asta e tot o parte din Romania din pacate.

      102
    • Pe vremea Ceausescului, TOTI copiii erau obligati sa poarte uniforma. De la gradinita, la clasa XII de liceu.
      Toti parintii cumparau uniforme. Toti.
      Statisticile spun ca romanii erau de cateva ori mai saraci atunci decat acum.

      Nu cred ca asta e piedica in calea generalizarii conceptului de uniforma in invatamantul romanesc.

      Si in cazurile super speciale in care sunt familii care nu isi permit, exista 1001 de NGOuri si alte cai de intrajutorare a cetatenilor defavorizati prin care copiii acelor familii pot primi uniforme.

      88
    • @alexnicolae – eu nu stiu ce inseamna concret riscul de saracie sau excluziune sociala insa imi permit sa nu cred in acel procent de 41% si nici ca „Asta inseamna ca nu au bani pentru tricourile alea albe sau detergent sau apa calda sa le spele”.

      Eu am crescut intr-un sat ca orice sat, in timpuri antice cand nu se gasea nimic de cumparat in magazine, copiii aveau pulovere, manuri si fesuri facute din lana, se spala la mana cu sapun de casa, etc. Nu stiu nici un copil in sat sa nu fii mers la scoala ca era prea sarac sau sa fie gol, ca nu isi permitea 2 tricouri.

      Da, stiu copii carea mergeau la gradinita iarna in cizme de cauciuc, fara sosete si cu picioarele inghetate, insa parintii lor gaseau cumva bani pentru o bautura proasta si niste tigari.

      Realizezi ca daca muncesti cu ziua o zi sau 2 faci banii aia de 2 tricouri si un pantalon, fie si la mana a doua, da?

      Hai sa nu continuam discutia asta care tinde spre ridicol, unde tu incerci sa imi explici ca o familie incaseaza alocatia la copil insa nu gaseste 100 de lei pe an sa ia 2 tricouri si un pantalon si vrei sa faci sa para ca 40% din populatia Romaniei este in conditia asta.

      89
    • La noi prin oraș periodic văd pe grupuri că oamenii donează sau vând la prețuri de 10-30 lei uniformele ramase mici. Uniforme personalizate, ca model și școală.
      Apoi, un tricou alb, albastru, o bluza, un pantalon găsești la second hand, să fim serioși. Dacă nu are uniforma, merge în costumul lui Adam?
      Da, dacă vorbim de chestii ultra personalizate sunt de acord. Gen tricou roz cu 12 buline verzi și guler albastru cu 3 dungi paralele cu asfaltul. Aia da, e un efort financiar, că se face cu o firmă prietenă școlii 😉😉.
      Dacă vorbim de cod vestimentar, gen nu veniți ca papagalul acolo nu ai scuză.
      În plus, știi cu câteva luni înainte unde merge copilul la școală, ai tot timpul din lume să te pregătești, luna asta un tricou, luna viitoare un pantalon și până în septembrie are haine suficiente.

      22
    • risc de saracie inseamna ca sunt undeva deasupra pragului saraciei, dar ca orice perturbare a cursului normal al vietii, o boala, un accident, ceva stricat la casa sau masina, sau orice altceva presupune o cheltuiala maricia neprevazuta sau o reducere fie si temporara a veniturilor ii va duce sub acel prag.

      in acelasi timp acel prag al saraciei este cel stabilit la nivel european, adica e probabil undeva pe la media romaniei.

      adica procentul ala, 41.5%, chiar pare plauzibil.

      mai departe, media romaniei o cam vedem toti. 200 de lei pe an sunt nimic. multi, foarte multi, chiar dintre cei care nu se afla in risc de saracie ci chiar IN saracie cheltuie minim dublu lunar pe tigari.

      01
  6. Tricou alb, ok, dar daca nu e de la Palm Angels atunci copilul o sa aiba parte de bully ca e pe saracie!

    521
    • Da. Ai dreptate. Dar își ia bully mai mare daca și ta’su e oaie. See what I did here?

      312
    • @Vlad: aici ar trebui să intervină părinții și să îi spună că trebuie să i se rupă de ce zice majoritatea. Fiindcă majoritatea e mediocră, dovedit antropologic

      172
  7. Pai si cum iti mai dai seama care are bani si care nu ?

    80
  8. Am luat de la Next si Marks and Spencer seturi de tricouri polo pentru amandoi. In general pe site-urile din UK gasesti uniforme mai usor, ca acolo sunt deja firesti.

    Cu ocazia asta au iesit si copiii mei din vesnicii pantaloni de trening. Si imi place sa vad cum incalca cu cap codul vestimentar.
    Pantofi roz, o soseta ascunsa mai pestrita, o bratara discreta cu “disobey”. E o joaca frumoasa.

    Imi e indiferenta ideea de uniforma. Daca trebuie, o poarta, daca nu, iarasi bine.

    Indecis. Tu ce zici?1429
    • NOU
      #39

      moama, bratara cu „disobey”, i-ai spart clar
      Chirila ar fi invidios

      Comentariu apreciat.305
    • Maddame descrie toata situatia asta intr-o nota copilaroasa/de joc, iar ciocoaltiulverde pare la un pas de a ne spune ca daca vor sa fie rebeli cu adevarat copiii aia, trebuie minim sa stinga tigari pe fruntea profesorilor…

      66
    • >> bratara discreta cu “disobey”

      Ca aia care striga fukc the system, dar asa, incet, in gand.

      O sa le fac si eu ceva gen ia tata bratara asta cu disobey, poart-o la scoala. Daca nu recunosc dilema in 5 minute ii dezmostenesc.

      112
  9. E fain cu uniforme la scoala mai ales esti obligat sa cumperi uniforma doar de la o sigura firma ca doar aia are monograma scolii si dai un munte de bani. Uniforma inseamna :pantaloni, camasa, sosete, pantofi, jacheta.

    195
  10. Sincer sa zic e penibil ca in 2024 mai exista discutia asta cu uniforma in scoli, e clar ca uniforma in scoli e mult peste lipsa ei din scoli in actul educativ.

    Daca crezi ca nu este asa fie n-ai citit nimic pe subiectul asta fie pur si simplu esti pe langa lumea in care traiesti… acum cand toti copiii au niste exemple de te doare capul pe toate caile media… cand e bullying la toate nivelele, de la incaltari si terminand la gadget-uri, e penibila discutia pro/contra uniforme… la fel cum este si cea cu interzis telefoanele mobile in scoli sau contractele parinte-scoala.

    Vrei educatie de calitate, ea incepe de la responsabilizarea adultilor care fac parte din actul educativ… profesori-politisti-medici-parinti… toti au responsabilitatea lor si toti ar trebui sa poata sa fie trasi la raspundere.

    48
    • ca sa lamuresc, la profesori, parinti e destul de clara responsabilitatea…

      Dina cate se vede la politisti e cea mai mare problema, atat timp cat e plina tara de copii la cersit, plin de copii prin baruri, pe la pacanele… plin de dealeri de droguri pe langa scoli… politia e principala vinovata pentru esecul din educatie, principala vinovata.

      In 10 ani de invatamant si 6-10 sate/comune/orase prin care am trecut ca profesor, in una singura venea politia saptamanal si cerea absentele dupa care mergea acasa la absenti sa vada care-i faza… ghici ce? Absenteism zero in comuna pe ultimi ani.

      La fel, nu exista oras prin care am trecut sa nu vad copii la cersit, nu exista varianta in care Politia sa aiba o scuza pentru asta… e clar ca nu isi face treaba, oricat de complicat vor ei sa para ca e.

      La medici e mai cu manta, dar nu exista abuzuri si probleme medicale atat timp cat multi dintre medici inchid ochii… multi dintre ei poate din frica, dar aici iar intra politia pe fir, incompetenta politiei duce la astfel de comportamente…. bine, politia si justitia, ambele mana in mana de praf.

      93
  11. Am purtat uniforma de la soimii patriei pana intr-a XII-a. Alea erau vremurile, nu prea aveai multe alternative la haine.
    Dar acum e o prostiesa impui uniforma.
    La fiu-miu la scoala s-a adoptat o uniforma din stofa de plastic de culoare cacanie, cu o vesta cu culori stridente rosu/portocaliu. La vreo 2-300 lei acum 7 ani. Am spus pas.

    Eu zic ca e suficient un cod cosmetic/vestimentar
    – la fete fara buric/tate pe afara, fond de ten, rujuri, oje de unghi piercinguri.
    – la baieti fara pantaloni scurti, blugi rupti, piercing, tatuaje.

    125
    • @Alin – stii ca legea interzice tatuarea minorilor sub 18ani, nu??

      (1) Este interzisă efectuarea operaţiunilor de piercing corporal persoanelor cu vârsta sub 16 ani şi de tatuaj persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

      (2) Este interzisă tatuarea persoanelor cu vârsta sub 16 ani chiar dacă există acordul părintelui, tutorelui sau curatorului, după caz.

      (3) Se pot executa manevre de piercing, tatuaj şi/sau micropigmentare la persoanele minore numai în situaţia în care minorul este însoţit de părinte, tutore sau curator, după caz, care să declare în scris, pe versoul declaraţiei pe propria răspundere, în faţa operatorului, faptul că minorul are permisiunea acestuia pentru efectuarea procedurii.

      (4) Este interzisă efectuarea piercingului organelor genitale la persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

      NORME DE IGIENĂ pentru serviciile din cabinetele de piercing şi tatuaj | Ordin 1136/2007

      33
    • Deci vara fetele pot purta fusta, dar băieții nu pot purta pantaloni scurți?

    • @Adib
      Nu stiam de lege/ordin, dar asteptandu-l pe fiu-miu la scoala am vazut fete de liceu cu tatuaje. Si eu m-am gandit ce parinti idioti pot sa aiba fetele respective. Probabil ca au mers de mana cu mamica la tatuaj.

      12
  12. Eu ca adult, îmi bag p**a în uniforme și în cei care insistă cu asta. Nu le suport și nu le-am suportat niciodată.
    Vrei să îți îmbraci copilul in tricou alb și pantaloni gri? Ok, n-am o problema cu asta.
    Dar dacă te iei de mine că de ce e tricoul roz, te trimit la origini..
    Atâta timp cât ținuta e decentă nu ar trebui sa fie treaba nimănui ce poarta ceilalți.
    Hai cu mânuțe roșii.

    Indecis. Tu ce zici?822
    • „Atâta timp cât ținuta e decentă nu ar trebui sa fie treaba nimănui ce poarta ceilalți.”

      Pai rolul uniformei tocmai asta e. Intreaba 10 oameni pe strada ce inseamna tinuta decenta si e posbil sa primesti 10 raspunsuri diferite.

      Corolar la povestea asta cu uniforma, daca faptul ca trebuie sa porti un anumit tip de haine te face mai putin creativ/spirit liber, probabil ca nu esti foarte creativ/spirit liber din start.

      94
    • @w: de aia exista un regulament al scolii, in care se poate pune foarte clar ce inseamna tinuta decenta. Si sanctiuni pentru nerespectarea lui
      Bine, noi nici macar nu sanctionam parintii care nu isi trimit copiii la scoala

      60
    • Cred ca tocmai ai dat definitia uniformei :)

      24
  13. Si eu sunt tot contra uniformei.
    Mi se pare tichia de margaritar, la cate probleme are scoala romaneasca. Fix asta va inversa trendul si va opri prabusirea educatiei in RO: uniforma.
    Am halit ca fraierii un subiect controversat si am uitat total de restul de probleme:
    – 35% din absolventii de cl VIII-a iau sub 5 la evaluarea nationala, pe niste subiecte usoare
    – in mediul rural, procentul este aproape dublu
    – sunt sate intregi in care nu a mai luat nimeni un 5 la romana de ani de zile, aia sunt practic semi-analfabeti
    – din cei care incep clasa I, cam 30% iau BAC-ul
    – avem sute de licee industriale in tara, ramase de pe vremea lui Ceasca, dar nu mai avem industrie. Practic, mai mult de jumatate din liceeni se pregatesc pentru … nimic
    – zero responsabilitate la profesori. Indiferent de cat si cum preda, sau ce rezultate are, banii sunt aceiasi. Uneori si prezenta profilor pe la ore e optionala
    – am schimbat programa si manualele la gimnaziu, dar nu si la liceu, alea sunt de pe vremea cand la TVR1 rula „Sclava Isaura”
    – transferurile profesorilor de la o scoala mai slaba la una mai buna se fac cum? pe ce criterii si cine decide?
    lista poate continua …

    44
  14. Nu e nimic mai romanesc decât să citești comentariile interminabile ale unor cetățeni care nu sunt părinți și habar nu au cu ce se mănâncă. Dar ei știu bre ce e bine pentru copii altora, respectiv pentru părinții lor. Fantastic!

    25
    • vesnica justificare…. daca nu stii, de ce vorbesti?

      hai sa mai incercam cateva subiecte…. esti it-st? daca nu de ce iti permiti sa comentezi pecseama impozitelor it-stilor?

      esti politist? daca nu de ce comentezi la adresa activitatii lor?

      esti sofer? daca nu, de ce comentezidespre parcari si treceri de pietoni?

      esti motociclist? daca nu, de ce comentezi despre motociclete si motociclisti?

      traiesti in romania? daca nu de ce comentwzi la subiecte de aici?

      01
  15. Doar la unele scoli particulare se cere exact un anumit tip de uniforma.
    La scolile publice „uniforma” inseamna camasa alba (sau culoare deschisa) si pantaloni/fusta de culoare inchisa. Nu se cer haine scumpe.

    Pentru cei are mor de grija celor super saraci – crede cineva ca daca un elev vine la scoala in haine de culori „neconforme” este exmatriculat? Daca chiar e vreun profesor cu figuri, vine parintele la scoala si ii spune „n-am bani de haine noi, asta am gasit la second hand” si acolo moare problema.

    13
  16. De aia îmi place să fiu eu ăla special… @Petcule, pe copil l-ai întrebat? cum se simte cu uniforma? el ce părere are despre asta (așa de curiozitate, că până la urmă tot cum zic părinții iese… la vârsta lui)…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)