Situația la zi, joi, 17octombre

100.000 mașini treceau lunar prin Sfântu Gheorghe și acum nu mai trec. Orașul va respira mai mult, calitatea vieții oamenilor s-a dublat.

Hai cu Codlea, Făgăraș, Covasna, Bușteni, Bacău, Buzău, Miercurea Ciuc, Onești, Reghin și, desigur, Dej.


Opriți tot, șeful operativ al Serviciului de Informații Externe (SIE, ăia care spionează vecinii și dușmanii) a lucrat anterior la Serviciul de Informații Interne (ăia care ni i-au dat pe Pescobar, Alex Bodi, Adrian Beleaua, Sebi Ghiță, Irinel Columbeanu, Ovidiu Tender și alții). Absolut șocant.


Cam comuniști belgienii ăștia. Cum adică să nu fac ce vreau cu proprietatea mea? Păi ce e asta? De asta am murit noi la revoluție?

Așa trebuie făcut. Și 10 ani e mult. Nu plătești impozitele 5 ani? Se confiscă!


Cum ar arăta cifrele astea și străzile dacă s-ar face controale mai dese? Ar fi mai puține accidente? Ar fi mai puțini descreierați pe care lumea îi ferește ca să nu își strice mașinile?


Bolojan nu va prelua PNL așa cum e acum. Mă rog, o să îl preia, dar o să vrea să facă ordine un pic. Să mai dea afară din mizerabili, corupți și lepre.

 

centura-sf-gheorghe

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. despescu…despescu… de unde mi-e cunoscut numele asta?

    181
  2. Nicusor Dan presedinte cu Bolojan premier pt 2029 sau cand sunt urmatoarele alegeri!

    Comentariu apreciat.6413
    • La cum au aratat procentele la ultimele alegeri din vara, putin probabil.
      Nu e ca si cum in 5 ani s-ar destepta brusc 50% din votanti

      233
    • PNL se simte bine in pozitia de capra pentru PSD. Cu siguranta o sa faca „alianta” si in urmatorii 4 ani.
      Atata timp cat se inteleg PNL si PSD, nu prea are opozitia nicio sansa.

      171
  3. Bacaul are de vreo 2 ani centura, partial autostrada

    Comentariu apreciat.352
    • Cu toate astea, mulți oameni preferă în continuare să meargă prin oraș, că ”centura e lungă, domle”.

      Eu abia aștept de fiecare dată să intru pe centura aia, că e singurul loc pe drumul spre București unde pot să-i dau în cap în relativă siguranță.

      Comentariu apreciat.326
    • Confirm, trecut anul asta pe ea si chiar se circula foarte bine. Nu stiu de ce zici ca partial e autostrada, eu cand am trecut aproape toata era (parca doar ultimul km era cu 2 benzi).

      142
    • Scribus, mai e centura si spre Onesti, care are o banda pe sens.

      120
    • Da, e bună centura Bacăului, am mers pe ea și a fost brici. Dacă treceam prin oraș mai stăteam încă juma de oră, la coadă la sensul giratoriu, în plus față de timpul necesar traversării.

      120
    • Mie mi s-au parut cam inguste benzile la centura Bacaului, oricum mai inguste decat o autostrada „standard”

      35
  4. The measure only comes at the end of a process in which the owner, in collaboration with Brussels Housing’s vacancy unit, is urged to put the property back on the market.

    Povestea e un pic mai complexa: casa era veche, necesita renovare. Care dureaza lejer 3 ani cu autorizatii, cautat firme, etc. Si daca o vinzi nu e usor. Primaria, in cazul acesta, preia ADMINISTRAREA casei (proprietatea e privata in continuarea), inchiriaza pe un pret mai redus unora si altora. Dar se obliga sa renoveze casa, cu un buget de 1100 EUR/mp. Dupa 9 ani, casa renovata ajunge inapoi in administrarea proprietarului. Cheltuielile de reparatie se acopera din chirie, restul merge la proprietar ca venit din chirii.

    Altfel tradus, cine are mostenire o casa veche, mare si care costa o caruta de bani sa o renoveze are sansa sa li se faca lucrarile de renovare pe gratis de catre primarie.

    Comentariu apreciat.620
    • Au nevoie de locuințe pentru migranți

      96
    • Daca statul se ocupa de administrare si intretinere, practic un fel de property management company o sa fie coada la proprietari care sunt de acord cu asa ceva, si cand chiriasul nu plateste statul o sa il plateasta pe proprietar si trece pierderea la cheltuieli din fonduri publice, nu?

      61
    • Aș vrea să văd cum obligă statul chiriașii la plata chiriei și utilităților.
      Cum renovează, conform normelor emise de el însuși.
      Cum selectează chiriașii.

      Fac intabulare peste tot pe unde sunt moștenitor și pun statul să-mi renoveze gratis. După 10 ani o iau înapoi. Unde semnez?

      121
    • @Bigbear deja este cazul asta. Proprietarii pot alege o chirie garantata dar usor sub pretul pietei si administratia publica gestioneaza locuinta. Acum noutatea e ca in program pot intra si locuintele vechi care trebuie renovate si se ocupa statul si de asta. ;)

      10
    • E o premieră, dar nu cred că se va repeta cu prea multe locuințe. Există deja o lege prin care, dacă ai cel puțin 2 proprietăți și doar una este declarată reședință, nu ai voie să o ții pe a doua neocupată mai mult de 6 luni. Și te fut la impozite dacă o ignori.

      Dar chiar și așa poate fi mai profitabil să închiriezi la negru (de asta apar zilnic zeci de anunțuri pe grupurile de români/moldoveni cu „dau chirie, nu ofer acte de domiciliu”) și să plătești amenzi; normal că e „housing crisis”. Pur și simplu sunt atât de mulți care caută chirii încât poți să le dai o saltea cu trei găuri și un arc și vor spune bogdaproste (sau cum or zice îmbrobodiții).

      Piața imobiliară din Belgia a devenit nefrecventabilă la nivel de chirii, iar pentru a cumpăra ceva trebuie să ai economii sănătoase (doar avans, acte și alte taxe&impozite inițiale te duc și la 50k). Și trebuie să prinzi Bărbosul de-un picior ca să nu mai bagi alte câteva mii/zeci de mii în renovare, pentru că majoritatea locuințelor, fie apartamente sau case, sunt bubuite, put și au certificate energetice dezastruoase.

      Plus, cum spunea cineva deja, nu mai au loc nici pentru migranți, sta-le-ar broboadele-n…

      01
  5. „has taken control of the property”… Nu a confiscat… Semantica domnu’ jurnalist….

    Comentariu apreciat.481
  6. La Bacău este centură, ba chiar la nivel de autostradă, singurii km construiți în Moldova până in 2024. Săptămâna trecută un moș de 84 de ani mergea pe contrasens, de unde să știe la vârsta lui cum se circulă pe autostradă.
    Eu încerc să găsesc o explicație pentru care ni se face acum A7, nouă, moldovenilor. PSDNL are oricum toată Moldova preș la picioare. Oricum, le mulțumim, indiferent de motivele pe care le au. Acu, adevarul e că Ghinea de la USR a bagat-o in PNRR pe autostradă.

    207
  7. „ăia care ni i-au dat pe Pescobar, Alex Bodi, Adrian Beleaua, Sebi Ghiță, Irinel Columbeanu”

    Incep sa se lege niste chestii…

    130
  8. Aud tot mai des știri de condus ,băut și fără permis, o mașină cu numere expirate sau neînmatriculată. Cum se finalizează dosarele astea?

    Comentariu apreciat.261
  9. Mai adauga si stirea ca Sanda Nicola deschide lista la parlamentare pentru Bucuresti in cadrul partidului lui Geoana. Ce-i drept ma mira faptul ca Geoana a reusit sa-si faca partid si sa-l puna pe picioare, astept ca Bortun sa mearga in senat.

    110
  10. În Suedia, după doi ani, ești forțat să vinzi proprietatea sau să renunți la chirie dacă nu stai la adresa.

    Prețurile (minim si maxim) sunt stabilite de asociația proprietarilor în fiecare an (în funcție de zona, suprafața și număr de camere).

    Spațiile de locuit să construiesc după un plan de urbanism și includ școli, grădinițe, parcuri, magazine, spații comerciale de închiriat și parcări supraterane, sau subterane. Faptul ca deții un teren nu îți permite să construiești ceva acolo.

    Nu este perfect, dar ar fi grozav să avem ceva similar și în România.

    *există și excepții.

    Indecis. Tu ce zici?1220
    • COMUNISM!!!! HUOOOO!!!!

    • „Prețurile (minim si maxim) sunt stabilite de asociația proprietarilor” – nu am inteles partea asta, ce preturi sunt stabilite de asociatia proprietarilor, pretul de vanzare al unei proprietati sau de inchiriere?

      100
    • @Ioan C
      Tot ceea ce spui tu se intampla in proprietatile unde sunt asociatii de proprietari si tu detii dreptul de a locui acolo, asa numitele bostadratt. Regulile difera de la asociatii la asociatii si se poate ajunge la fortarea vanzarii proprietatii, insa asta se intampla in niste cazuri extreme. In majoritatea cazurilor expuse de tine se ajunge in tribunal si in cazuri punctuale nu poti inchiria sau esti fortat sa vinzi asa-zisa locuinta daca nu mai stai acolo, insa cazurile sunt speciale: detii mai multe proprietati sau cand ai intrat in asociatie regula era expresa ca nu ai voie sa inchiriezi/lasi locuinta goala.
      @Bigbear
      El se refera la costurile lunare pe care le dai catre asociatie un fel de intretinere(apa,caldura,gunoi,fond de reparatii), dar care nu include curentul in majoritatea cazurilor. Totul se raporteaza la suprafata locuibila si situatia asociatiei. Astfel ca te poti trezi la un apartament de 2 camere sa dai pe luna si 200 de euro sau mai mult daca asociatia are nevoie(gen renovari sau plata imprumuturilor), am auzit si cazuri de plata la 4 camere de vreo 500-600 de euro.
      @Vali
      Piata imobiliara din Suedia este extrem de reglementata ceea ce in fond este bine pentru oameni, dar in realitate poate deveni un cosmar dupa cum urmeaza:
      1. Nu ai bani insa vrei sa inchiriezi ai doua posibilitati. Inchiriezi la prima mana(sunt companii care construiesc in orasele mari si din asta traiesc) la un pret oarecum prestabilit si care poate creste cu niste procente in anii ce urmeaza. Mare avantaj nu poti fi dat afara prea usor(doar daca nu demoleaza cladirea) si cumva chiria este mai mica fata de restul pietei. Inchiriatul la mana a doua este cazul despre care Ioan C vorbeste. Tu ai un bostadratt si din varii motive il inchiriezi. Aici povestea este mai dificila ca pretul il stabileste asa-zisul proprietar si cumva nu trebuie sa depaseasca valoarea medie a chiriei pe zona respectiva cu niste procente daca nu se justifica. In general il contactezi pe proprietar cu o scurta descriere si poate cere referinte de la altii proprietari. Te intalnesti vizionezi apartamentul si daca iti place spui ca vrei si puteti discuta aspecte. Practica este ca-n Romania in multe cazuri, avansul pe o luna si o luna garantie, asta daca nu folosesti site-uri de specialitate, qasa, samtrygg unde inchiriezi prin ele si cumva ei garanteaza pentru tine, insa daca esti persoana riscanta(proaspat venita in Suedia, lipsa venituri in ultimele 12 luni, raportat cu datorii la entitati) vei plati garantie sau ceva in plus. Chiriile pot fi crescute cu o luna inainte sau in functie de contract cum este stabilit. Daca te simti furat la chirie te poti judeca cu asa-zisul proprietar, dar referintele vietii s-au dus si greu ajungi sa inchiriezi. La predare tu trebuie sa predai casa curata si reparata daca au fost facute chestii nasoale(gauri in perete).
      2. Ai niste bani si vrei sa cumperi ceva lucrurile se complica. Ai doua mari posibilitati, cumperi casa cu teren si efectiv tu esti proprietar acolo cu toate raspunderile de rigoare gen dat zapada din fata casei iarna daca nu amenda si alte povesti sau varianta bostadratt despre care vorbeste Ioan C. Bostadratt inseamna de cele mai multe ori stat la bloc, insa exista zone de case care practica acest gen de a locui. Multi prefera bostadratt intrucat la casa cam tu trebuie sa faci ceva, aici ai o problema suni la asociatie si daca e in atributiunile lor sunt obligati sa se rezolve. Marele dezvantaj al bostadrattului este ca multe decizii se iau la comun(gen temperatura in calorifere iarna) si daca anumite decizii au fost gresite intretinerea lunara poate ajunge destul de mult 500-600 de euro.
      Toate lucrurile astea inseamna ca lucrurile se misca incet spre foarte incet. Sa gasesti chirie in orasele mari este loterie curata pentru ca suedezii sunt mai ciudati si o parte din ei au o problema daca nu sti limba. Pe langa asta a ajuns sa fie o piata neagra a ce inseamna chirie la mana intai in sensul ca multi stateau in alta adresa si-si lasau pe altii sa stea acolo plus ca mai cerau o diferenta pentru deranj. Nu stiu cat de mult se mai practica, dar acum ceva timp era ceva obisnuit.

      40
    • @Asdad2005 – acum inteleg si are sens, in Canada le spune townhomes – model britanic probabil, unde ai o asociatie de proprietari si un condo fee care acopera intretinerea exterioara, acoperis, spatii comune, parcare, dat zapada, taiat iarba (uneori si utilitati), insa este practic o varianta de organizare ca la apartamentele romanesti, unde exista administratie centralizata si „intretinere”.

      Eram curios de partea de chirie, inca nu imi e clar daca o stabileste asociatia sau piata (proprietarul). In sensul ca daca in cartier ceva similar se inchiriaza cu 1000 de euro sa zicem, poate asociata sa zica „noi aici inchiriem toti cu 1200” sau exista un regula interna conform careia nu ai voie sa ceri un pret mai mare decat decide asociatia?

      10
  11. USR parca era pe la 10-12%. Normal ca nu-i place „scenarita”.

    11
  12. Din cele 100.000 ce tranzitau Sfantu Gheorghe cate masini se opreau sa bage un mic cu paine si mustar acolo la intrare, la Kaufland?
    Cate?
    Din cele care se opreau, cati reuseau sa comande pe maghiara „Szioka, harom miccset szeretnek, ket szelet kenyerel meg keves mustarral, kerem szepen. Legyen jol megsulve es kartyaval szeretnek fizetni!”
    Cati?
    Ei bine, faceti un calcul si o sa vedeti ca destui. Destui incat sa tina cei de la Kaufland Grillul deschis. Acum cu centura se va inchide si doamnele de acolo vor ramane fara loc de munca.
    Sper ca sunteti bucurosi ca din cauza centurii copiii acelor doamne se vor culca flamanzi. Chiar daca sunt pui de unguri si ei sunt copii.
    Rusine!

    Indecis. Tu ce zici?1622
    • Chiar crezi ca acel Kaufland traia din grill-ul ala ?

      55
    • @bronky
      Noroc ca centura nu ocoleste Ozun si satele alea, ca economia alora chir ca ae bazeaza pe conertul la strada cu kurtos kalacs, cartofi, paine cu cartofi si ceapa rosie. Fabrici nu am vazut in zona. O fi dar nu le-am vazut.

      10
  13. Mathieu Nguyen, purtător de cuvânt al secretarului de stat în exercițiu la Bruxelles, Nawal Ben Hamou. Ce ti-e si cu belgienii astia!

    102
  14. Deeeeci… ce plm? În general sunt destul de indiferent la chestii d-astea, dar primarul Mun. Sf. Gheorghe din România scrie postări pe social media întâi în maghiară și după aia în română? Să sugă o ceapă…

    1410
    • Soc si groaza ai cazut din poala mamei si nu mai esti cel mai important individ….Primarul unei localitati se adreseaza in primul rand comunitatii care il voteaza…si dupaceia ,in semn de respect , conlocuitorilor. In zone mari din ardeal asta se intampla des…si nimeni nu are nici o problema, nu mai fiti prosti gratuit.

      42
  15. Nu râde, ca la Făgăraș fix așa se punea problema, doar că acolo poate sunt și 300k mașini lunar. 28 de fast-food-uri și gherete la un oras de vreo 20k în realitate, o bună parte la șoseaua principală. Sunt destul de fierți micii afaceriști că în vreo 2-3 ani orașul va avea centură prin nord și autostradă prin sud.

    Dar e bine, actualmente Făgărașul e un iad al mașinilor, poate după ce se rărește traficul se mai dezgheață făgărășenii și încep să meargă sau să pedaleze acel km din cartier până în centrul orașului.

    PS: Chiar amuzent e că probabil Kaufland e singurul comerciant care își va lua daună serioasă după finalizarea centurii. Ochiometric cam o treime din mașinile din parcare sunt din tranzit iar grillul e cel mai aglomerat din câte am văzut.

    11
    • *Comentariul era pentru Psionics de mai sus.

      01
    • Centura putea fi gata anul asta,da na,pune o primarie sa gestioneze un contract pe care nu il intelege…deci la anu jn primavara o sa fie gata.
      si pentru autostrada zic ca avem inca cel putin 3 ani. Adica poate prin 2027 pe final sa circulam. Poate.
      Urmeaza vremuri gri…

      01
    • @FLO
      Rad si nu prea. Cand merg dinspre Sibiu spre Bv unde ma opresc sa-mi intind picioare, sa ma chis si sa iau un suc si ceva pt stomac?
      La kaufland in Fagaras.
      Cand vin dinspre Brasov, unde ma opresc sa fac la fel?
      Exact!

      10
  16. Nu uitati de centura Medias! Sighisoara!
    Daca la Medias acu se liciteaza,la Sighisoara le-a luat mai mult de 2 ani sa faca proiectarea.

    10
  17. Gluma glumă, dar ar fi super o centură prin Dej, având în vedere legăturile cu Baia Mare și Bistriț

    00
  18. Flo dragă, lasă să se termine cu țigănia din parcarea kauf, că e ceva de groaza cu dubele alea de PH, IF și altele pline cu descremenați care se spălau lîngă mașină, mincau și lăsau dezastru in urma.
    Cum dracu mă, cînd ai baie cu apa calda la intrarea in magazin tu te speli in parcare din bidon.

    21
  19. daca in finala intra Ciolacu cu Simion, Bolojan n-o sa mai aiba ce prelua.

    31
  20. O sa fie și Fagarasul ca Rupea, un sat mai mare, mai are și catedrala aia mai mare decît Cetatea, și vopsita cu maro, cine a gindit și cine a aprobat ?

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube