De ce are Turcia pretenții în Balcani?

Articole de genul ăsta apar din când în când, le-am mai văzut anul ăsta și anii trecuți. Ele se leagă și cu ce zicea Zeihan de România, că avem nevoie de un protector mai aproape de noi, Franța și SUA, aliații noștri tradiționali, fiind destul de departe și, în cazul Franței, având probleme interne și neputându-se ocupa de noi când lor li se usucă baghetele și expiră testele nucleare. Mă așteptam să văd de la specialiștii noștri niște analize care să răspundă la întrebarea simplă “de ce are Turcia pretenții”. N-am văzut, așa că mă încumet eu cu o analiză de buzunar.

Turcia are pretenții pentru că este cea mai puternică țară din regiune. Da, Erdogan, lovitură de stat, intrase prin Facetime și era speriat, ha ha, cutremure, construcții din mămăligă, corupție până la cer. Dar Turcia rupe pe turism, pe cercetare, pe industrie, pe armament, pe agricultură.

Noi strâmbăm din nas când auzim de turci, că avem o istorie lungă și neplăcută cu ei, și nu putem trece peste bariera asta. Realitatea este că Austria nu poate proiecta nimic și altă țară pe aici prin zonă nu este. Grecia nu are chef de muncă, Italia are problemele ei, Germania trebuie sa aibă grijă de Polonia, Cehia, Elveția și Slovacia, n-are timp și de noi.

Asta e. Aici suntem, că ne place sau nu. Ori punem osul la muncă, ori ne ducem cu căciula în mână să cerem gaze, legume, drone și baclava.

Versiunea video a textului.

 

turkish-flag-turkey-turcia

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

  1. Cum bine zicea Ștefan cel Mare: mai bine cu turcul, decât cu muscalul.

    Comentariu apreciat.7110
  2. NOU
    #2

    Ce drone bre, ca ăia nu ne dau nici măcar o sabie.

    Comentariu apreciat.544
  3. „Noi strâmbăm din nas când auzim de turci, că avem o istorie lungă și neplăcută cu ei, și nu putem trece peste bariera asta.”
    Daca iti spun ca astea sunt reminescente ale educatiei socialisto-comuniste peste care nu putem/nu vrem sa trecem, pentru ca trebuie neaparat sa fie cineva vinovat pentru situatia in care ne aflam acum, si e mai usor sa spui ca suntem unde suntem datorita celor 500 de ani de influenta (atentie, influenta si nu ocupatie!) turceasca, te superi pe mine? Este istoria noastra mai lunga si mai neplacuta decat a bulgarilor sau grecilor sa spunem?

    Indecis. Tu ce zici?3725
    • Geam, perdea, balcon, sarma, papuc, chibrit, soba, ciorap, cioban, etc, etc. Tu zici influenta, eu zic ocupatie cu alifie.

      Comentariu apreciat.4516
    • Bacșiș, peșcheș,ciubuc.

      Comentariu apreciat.344
    • @virgil: sarmale cu piftie, desigur…

      121
    • @Virgil: ai uitat shaorma. Vezi ca balcon e de inspiratie franceza. Soba de provenienta probabil slava.
      Cuvintele de origine turca, slava, au existat si au fost mult mai multe inainte de a doua jumatate a scolului XIX, cand a avut loc o re-latinizare a limbii romane oarecum fortata.
      Era inevitabila folosirea si mostenirea unor cuvinte turcesti, dat fiind din nou cei 500 de ani de influenta si relatiile politice si comerciale ce ne legau predominent de Constantinopol.

      172
    • @dufu: Cum se numeste atunci cand nu ai nici un fel de suveranitate in ceea ce priveste politica interna sau externa a tarii? Ca esti sub influenta cuiva?

      171
    • @dufu – soba e de influenta japoneza, soba noodles =)

      194
    • Nu inteleg relevanta comentariului. Si daca nu e mai lunga/naspa decat a altora ce inseamna?
      Ca romanii nu stramba din nas cand aud de turci? Asta e un fapt.
      Ca n-ar trebui sa strambe din nas pentru ca altii au avut probleme mai naspa cu turcii decat noi? Ok, asa …. si ce daca? Situatia tot aceeasi e.
      Faptul ca tu zici ca faptul istoric nu justifica parerea respectiva nu schimba nici situatia si nici consecintele.

      130
    • @George C: se numeste politica. Otomanii erau principala putere in zona. Nu stiu in ce masura sultanul a influentat politica lui Vlad Tepes sau a lui Stefan cel Mare. Sau pe a lui Mihai Viteazul.

      414
    • „Nu stiu in ce masura sultanul a influentat politica lui Vlad Tepes sau a lui Stefan cel Mare. Sau pe a lui Mihai Viteazul.”

      Eu zic ca a influentat al naibii de tare. In functie de ce facea/stabilea sultan, ei isi stabileau bugetul. In special cheltuielile cu armata.

      Serios vorbind: Nu poti sterge cu buretele 4-500 de ani in care am fost practic sub dominatia turceasca. Insemand mult, nu doar „influenta”: biruri mari de platit si ajutor militar la nevoie (stiai ca trupele romanesti au fost fortate sa participe la asaltul Vienei?). Practic nu aveai drept la o politica externa proprie. In ultima perioada, Turcia a mers mai departe, a ales ea cu mana conducatorii, in perioada fanariota. Cui dadea mai mult, urmand ca aia sa isi scoata banii prin orice mijloace. Nu mai pun la socoteala nenumarate conflicte armete si invazii ale trupelor turcesti in tarile romane. Cam asta a fost istoria si nu o putem schimba.

      Expresia „stai, mai, ca nu dau turcii” nu e o inventie comunista.

      151
    • @dufu – reminiscențe, ne-reminiscențe… tu ai vorbit vreodată cu un turc (nu ospătarul din Antalya)? Că eu am avut ocazia, relativ recent. Știi ce zic ei? Că Țepeș a fost un muist, că l-a trădat pe Mehmet. Că ei au fost frați, și Vlad nu avea niciun motiv să se sucească așa. Din asta, eu înțeleg, că la ei se studiază o altfel de istorie, din perspectiva lor. Așa că, las-o jos, că măcăne.
      Privind „ce treabă a avut sultanul cu politica lui Vlad, Ștefan, Mihai, Mircea etc.” – eu zic că undeva pe la 70-80% din activitățile ăstora au fost îndreptate către contracararea și descurajarea turcilor (și tătarilor – dar ăsta e alt subiect).

      71
    • @silicon_v: eu nu zic ca cei 500 de ani trebuie stersi, pentru ca sunt foarte greu de sters, spun ca nu trebuie vazuti numai prin prizma manualelor de istorie ce mesteca in continuare niste lozinci din perioada comunista.
      Da, sunt de acord, tributul ce trebuia platit era o problema si una impovaratoare. Dar nu era ca si cand daca nu plateai o luna tributul gata, sultanul intra in princiate si lua capetele domnitorilo. Vlad Tepes de exemplu a avut nu stiu cate intarzieri de plata, multe motivate de bugetul militar alocat unor incursiuni impotriva regelui Ungariei (cu care avea sa se alieze in final impotriva turcilor). Sultanul s-a urnit spre tara romaneasca in momentul in care deja Vlad a inceput actiuni ostile impotriva otomanilor. La fel si pentru Stefan cel Mare, si pentru multi alti domnitori romani. Stiu ca romanii au participat la asediul (nu asaltul) Vienei, stiu si ca Marele Vizir privea cu o oarecare suparare evidenta lipsa de chef in combat a romanilor, dar nu a avut ce face. Era o practica uzuala in evul mediu ca suzeranul, atunci cand initia o campanie militara sa ceara tuturor vasalilor participare militara. Chiar si la occidentali.
      Chestia cu politica externa e cu dus si intors. Cat timp interesele directe ale sultanului nu erau afectate, in ciuda celor ce se cred, domnitorii aveau destul de multa mana libera. Lucrurile nu erau foarte diferite de situatia de azi, contextul si felyl in care trebuiesc vazute e altul. Sultanul a decis insturarea domniilor fanariote in principate pentru ca loialitatea si disputele interne intre pretendentii pamanteni au impus asta.
      @Dr. Acula: sincer, ma intereseaza prea putin ce gandeste sau spune un turc oarecare a carui parere pare desprins mai degraba dintr-un serial turcesc la un moment dat in goga pe netflix decat dintr-un manual de istorie, chiar si turcesc. Asa ca asta cu lasatul jos ca macane nu am inteles-o

      44
    • De acord cu tine in privinta educatiei.

      Adevarul este ca am avut istorie „neplacuta” cu ei. Dar ce nu se spunea in perioada comunismului e ca de pe la 1800 problema pentru noi erau rusii, nu turcii. Da, pana atunci a fost nasol, dar au trecut aproape 250 de ani.

      In 1812 rusii ne-au luat Basarabia. De fapt ar fi vrut granita pe Dunare, adica sa ia ambele principate. Turcii s-au opus, si au tras de timp si negociat la sange. Nu pentru ca ne iubeau, ci pentru ca le era teama de rusi, si vroiau sa pastreze linia Dunarii. Pe parcursul negocierilor a fost si o etapa in care rusii cereau granita pe Milcov.

      Unirea din 1859 s-a facut pentru ca Rusia era slaba dupa ce pierduse razboiul Crimeei. Turcii incepusera sa nu mai conteze atat de mult.

      Relatiile noastre cu turcii dupa 1877 au fost foarte bune, nu mai aveam nimic de impartit si aveam un vecin periculos pentru ambii. Si in primul razboi modial noi aveam probleme mai mari cu ungurii, bulgarii si nemtii, turcii erau prea ocupati la ei.

      00
  4. SUA. Ei sunt protectorul nostru de baza. Omiti ca avem baze militare americane la noi, pe langa scutul de la Deveselu, care e o kestie americana.
    Evident trebuie sa ne intarim armata, cum fac polonezii, de exemplu.

    Comentariu apreciat.806
    • Și turcii au bază americană

      716
    • SUA se retrage acasa incet-incet. Mai repede daca iese Trump, dar inevitabil oricine ar iesi.

      1311
    • @Mopri
      Turcii au si vreo 50 de nukes din alea mari, gen 75 x Hiroshima. Tot ale americanilor. Dar articolul este despre cu totul altceva.

      70
    • @mucea , se retrag americanii, de aia fac cea mai mare baza militara din Europa la Kogălniceanu. Când ai trecut ultima oară pe acolo sa vezi ca numai gardul bazei se întinde pe kilometri buni? Pe drumul dintre Tulcea și Constanța în zona Kogălniceanu mergi cu mașina de te plictisesti până sa vezi unde se termină gardul. Baza aia o sa fie absolut imensa. Urmează să bage acolo peste 1,5 miliarde de dolari acolo.

      20
    • @giani mucea: SUA se retrage atat de tare incat la Constanta construieste cea mai mare baza americana din Europa, mai mare decat cea din Germania de la Rammstein.

      Cu placere.

      00
    • Eu vorbesc de o schimbare inevitabila pe termen mediu sau lung, tu de un proiect irelevant. Un miliard jumate inseamna nimic. Daca vine Trump, proiectul ala se sterge cu buretele si US iese de facto din NATO. Daca nu vine Trump, proiectul ala poate se face, dar incet-incet US se va reorienta catre Asia si catre casa.

      E ca si cand mi-as lua eu salata si as folosi asta ca argument ca voi fi slab peste 1 an.

      02
  5. In perioada finala a imperiului (1800), ne intelegeam destul de bine cu turcii. Bine, si ei au scazut pretentiile.
    – revolutionarii de la pasopt au fost tratati bine de turci si ajutati sa scape basma curata, cand rusii cereau sa fie ingropati in puscarii.
    – initial turcii nici nu au vrut sa intervina in revolutie, Rusia a insistat „daca nu interveniti voi o sa intram noi”.
    – noi le-am intors favorul la 1877. Prizonierii turci care au ajuns la noi au fost tratati omeneste, si pasalele cazate la hotel. S-au intors toti acasa. Prizonierii ajunsi la rusi au fost manati ca vitele prin zapada fara sa li se dea de mancare, in marsuri ale mortii. Doar 10% din prizonierii ajunsi la rusi au supravietuit.

    Comentariu apreciat.632
    • Tot caut si nu mai gasesc articolul. Fie ca prizonier, fie ulterior cand a vizitat Romania, Osman Pasa a stat in Bucuresti la (fostul) hotel Continental, unde se spune ca in timpul unei parade a iesit pe balcon pentru a-i da onorul (nu omorul, onorul!) Regelui Carol I, care a trecut calare pe Calea (deja) Victoriei si la randul sau i-a prezentat salutul. Osman Pasa a fost primit cu multa prietenie in Bucuresti.
      As plasa imbunatatirea relatiilor romano- turce ceva mai tarziu, dupa razboiul de independenta, undeva in jur de 1900. Moscheea Carol I (cred ca este singura moschee din lume care poarta numele unui rege crestin si catolic) a fost construita la initiativa lui Carol si facuta cadou ultimului sultan.

      Comentariu apreciat.341
  6. Hmm, de ce nu Polonia?

    „The Polish armed forces contain 216,100 personnel, according to NATO’s estimates for this year. That is behind only the United States (1.3 million) and Turkey (481,000). Poland is followed by France (204,700), Germany (185,600), Italy (171,400) and the United Kingdom (138,100).”

    Comentariu apreciat.271
    • Chiar vroiam să scriu despre Polonia. La ora actuală este cam după Franța, dar în câțiva ani va deveni cea mai puternică armată din Europa. Și, bineînțeles, bazele americane din România sunt mult mai aproape

      131
  7. Sultanul are niște fitile de aprins prin Albania și Bosnia, el fiind un fel de țar mai mititel și mai becisnic. Presupun că iar urmează s-o ia lira la vale, pentru a-l trage de mînecă…

    Comentariu apreciat.323
  8. Razboiul din Ucraina merge tot mai naspa. Sincer nu credeam ca o sa fie tot mai rau pt ucrainieni. Pana una alta daca razboiul merge tot asa sa nu ajungem noi la orci cu caciula in mana.

    1513
    • Cât timp benzinaria Rusia are clienți…
      Apropos, s-a închis vreo locație LUKOIL in RO după momentul invaziei in Ucraina ? Nu ?
      Hai că i-am boicotat de i-am rupt…

      Comentariu apreciat.493
    • @car
      Eu nu inteleg de ce dracu intra masinile la benzinăria Gazprom de pe A1

      183
    • Eu nu inteleg de ce dracu intra masinile la benzinăria Gazprom de pe A1

      minim 30% dintre români sunt nostalgici după bocancul rusesc.

    • Daca toti sunt interesati de Moldova este evident ca Ucraina este si mai importanta. Maxim anul viitor se va stabili granita Ucrainei fara Dombas si Crimea si apoi NATO va blinda linia plus permisiunea SUA de a folosi rachetele pana unde vor ucrainenii daca sunt atacati din nou. Iar Rusia pe termen mediu lung e in galeata rau si va fi rupta ca o camasa intrata la centrifuga 1400

      99
  9. Man, nu știu, dar nu am încredere în industria lor…in mâncarea lor ,da😀…recent am avut de ales intre niste calorifere făcute în Turcia (mai ieftine) și unele făcute în Polonia ; le-am ales pe poloneze…
    Parca am mai mare încredere în lucruri făcute de chinezi decât în cele făcute de turci…

    203
    • Cam 80-90% din ce e in Dedeman e din Turcia.

      201
    • Car, 3 exemple din bula mea: Baysan, Enpay si Ares Trafo. Fac ansambluri sudate, echipamente pentru trafo de putere si izolatii si le fac bine spre foarte bine. Noi de ce plm nu putem sa sudam 2 table si sa le vopsim cum trebuie, de ce nu putem sa facem niste nenorocite de cartoane ?

      251
  10. Mai romani sunt turcii decat cei de la vest de ungaria. Noi cu polonezii si cu turcii am putea fi cei mai smecheri din tot estul europei, bine daca ne uitam pe cifre chir suntem.

    162
  11. Grecia nu are chef? Grecii sunt la cuțite cu turcii, exceptând încercările timide din ultima perioada de reluare a dialogului. Grecii arunca cu bani în apărare și își iau jucării mișto. Aloca vreo 3 și ceva % din PIB pentru apărare. Noi trebuie să formam o axa cu Polonia și eventual sa cooptat Grecia. Dar oricum îl avem pe unchiu cu noi, care ne da și jucării, ne învață și cum sa le folosim.

    134
    • Pai da, dar unchiu ala da si turcilor aceleasi jucarii si mai mult tine la ei niste arme nucleare. Bine, cica si la noi la Deveselu ar fi arme nucleare dar nu vom sti vreodata.

      Deci cel mai probabil unchiu va veni si va aseza nepotii la masa si le va spune clar ce trebuie sa faca fiecare.

      315
    • Asta cu armele nucleare de la Deveselu e propaganda rusa. Cred ca de altfel nici macar rusii nu au zis ca sunt, ci ca ar putea sa fie, fapt dezmintit si de americani si de romani.

      183
    • Rusii au zis ca pe vectorii de lansare de la Deveselu, se pot pune la nevoie, focoase nucleare. Asta ii supăra. Oricum relația noastră cu Turcia este bună. La momentul asta, singura țară care ostila României este Rusia. Mai avem noi divergente cu vecini de prin zona, dar per total suntem bine.

      212
  12. Istoria noastră cu turcii a fost într-adevăr lungă, dar nu neapărat și neplăcută. Nu a fost ca în filmele și manualele din perioada comunistă. Au fost niște clinciuri, erau niște domnitori mai rebeli care nu plăteau la timp și se mai zburleau sultanii, dar se regla rapid situația.

    Românii au fost sub influența a trei mari imperii: Austro-Ungar/Habsburgic, Rusia/URSS și Imperiul Otoman. Dintre cele enumerate, influența turcă a fost cea mai puțin dăunătoare, ei cereau doar tributul, nu au umblat la schimbări profunde, la desființarea identității naționale – de exemplu, cum au făcut austro-ungarii în Transilvania. De la austrieci am rămas totuși și cu ceva bun, vizibil în partea de Vest a țării și astăzi: norme, valori, structuri sociale. Dar românii au suferit mult și multe în vremurile alea. De ruși ce să mai zicem? Ăștia ne-au făcut cel mai mult rău și cantitativ și calitativ. Să ne gândim numai la aproape o jumătate de secol de comunism (mă rog, socialism) care a viciat profund societatea noastră de se vede până în zilele noastre. Cu toate astea, modernizarea instituțională a țărilor române a venit de la ruși, de pe vremea lui Kiselef, cu Regulamentele Organice, primele constituții ale noastre. Norocul nostru a fost că pe vremea aia aristocrația rusă adoptase valorile sociale și politice franceze.

    Comentariu apreciat.294
    • Austriecii au fost și în Bucovina iar diferența dintre ea și Moldova e imensă.

      107
    • @Sorin-P
      E clara treaba cand spui ca „odernizarea instituțională a țărilor române a venit de la ruși, de pe vremea lui Kiselef, cu Regulamentele Organice” Asta e fix rezultatul cartilor de istorie scrise de comunisiti.
      Stiu ce contin cele doua regulamente, multe chestii invoatoare pentru cele doua principate dar alte doaua cu adevarat toxice:
      1. Conducatorul principatului nu putea fi ales fara incuviintarea consulului Rusiei. Ce kkt de constititie e asta maestre cand toata Europa voia sa scape de jugul imperiilor?
      2. Boierii erau scutiti de taxe. Cand toata Europa o lua catre industrializare si modernizare cu bani din taxe, noi ramaneam la agricultura de subzistenta.
      Incepi sa privesti altfel aceste regulamente organice? Daca nu, zi-mi si-ti mai dau exemple cate vrei.

      143
    • „influența turcă a fost cea mai puțin dăunătoare” au fost perioade si periode. Perioada fanarioda a fost un dezastru, atat social cat si economic, mai rau decat orice. Comunismul a fost mic copil.

      75
    • @Bruta: asta a fost si motivul pentru care in 1848 ele erau considerate invechite, si incompatibile cu idealurile nationale revolutionarilor, drept care au fost arse in piata publica. Totusi, nu le-as desconsidera chiar asa, pentru perioada cand au fost instituite (pe la 1834 parca) au fost un pas inainte.
      @Ov: niste argumente in sprijinul celor spuse de tine, care sa nu fie din programul partidului? Dupa cum spuneai, chiar si in perioada fanariota au fost perioade si perioade.

      42
    • Acum, sa nu se inteleaga ca rusii impusesera Regulamentele Organice din altruism sau din iubire frateasca ortodoxa pentru romani. Cu toate ce revenisera deja la domniile pamantene, tarile romane functionau intr-o oarecare devalmasie, asa ca impunerea unor reguli si institutii care sa faca mai usor trecerea la statutul de gubernie erau in avantajul lor… Noroc cu 1848 si apoi cu 1853-1856.

      60
    • razboiul crimeii a fost cel mai important/determinant eveniment din istoria romaniei la care ea nu a participat.

      10
  13. Raspunsul la intrebare ni-l da Corina si anume „Toti vor fete din Balcani”.

    164
  14. Turcia e de baza pe flancul estic al NATO (Romania nici nu se compara!) si e candidata la admiterea in UE de nici nu mai știe nime când (si daca se va întâmpla, va fi interesant)

    65
  15. „Noi strâmbăm din nas când auzim de turci, că avem o istorie lungă și neplăcută cu ei”

    Sincer, nu as zice ca strambam din nas. Mi se pare ca multi romani privesc cu simpatie Turcia si reciproc. Noi cu rusii avem o mare trauma, pe buna dreptate.

    Comentariu apreciat.301
    • Si eu as zice la fel. Suntem turisti abonati la Turcia, bagam in noi mancaruri turcesti (shaorma, baclava si rahat), multe tipe salivau dupa cocalari turci in anii 90 dar nu neaparat. Serialele turcesti au audienta mare la noi, spuneti-mi o telenovela ruseasca care se difuzeaza la noi.

      231
  16. domnul ponta apreciaza mult acest text

    131
  17. Cea mai sanatoasa directie e federalizarea EU si o armata comuna. Dar nu putem avea asta, pentru ca suntem daci adevarati.

    Turcia atunci. Sau Rusia.

    78
  18. Avem deja legume, baclavale si drone de la turci. Si autobuze si masini.
    Mai multa securitate decat ofera Turcia prin faptul ca e cumva in NATO, nu putem spera si nici nu trebuie sa speram. Turcia are jocul propriu cu Rusia, iar interesele Turciei nu sunt aliniate cu cele ale UE.
    Variantele Romaniei sunt UE si SUA.
    In UE, Polonia e singura care ia masuri, a devenit mai bogata decat Rusia (PIB/locuitor) si bogatia asta trebuie aparata.
    Germania inca doarme, alocarea pentru aparare e in continuare la nivel de timp de pace, desi e clar ca pacea s-a terminat.
    SUA e din ce in ce mai departe, are de luptat pe mai multe fronturi si e de asteptat sa isi limiteze tot mai mult contributia la apararea Europei.
    Iar Romania e condusa de unii care sunt maxim competenti la aranjamente de contracte, sinecuri si baroni, iar la strategii de tara merg pe ce li se recomanda.

    161
    • Germania nu doarme dar nici nu s-a trezit complet. Se va trezi cand o va lovi tare de tot caderea industriei auto, dar sincer sa fiu nu stiu daca lumea e pregatita pentru o Germanie militarizata.

      Polonia nu e singura care ia masuri, multe tari investesc sanatos in armament. In Germania, Rheinmetall face miscari fara sa aiba contracte asigurate. Norvegia baga bani la greu in absolut tot ce inseamna armament.

      Rolul US in apararea Europei va fi din ce in ce mai mic pana aproape de zero. Europa va trebui sa se apere singura in urmatorii ani.

      00
  19. nu stiu, propaganda rusa (aia oficiala prin Sputnik), cam asta sugera, ca de ce ne bazam asa de mult pe americani si UE, de fapt ar trebui sa ne apropiem un pic de turci si dupa aia, de ce nu, de poporul tovaras si prieten

    150
    • poporul prieten o să ne vrea smartwatch-ul.

    • Mi se pare normal ce zice propaganda rusa, evident ca daca facem parte din UE ne pierdem suveranitatea pentru ca avem un cuvant de spus, dar nu decidem noi tot. Din contra, daca facem parte din sfera de influenta a Rusiei sau Turciei, suntem cu suveranitatea intacta si neviolata.

      31
    • Si nu numai. Nici nu vreau să mă gândesc cum s-ar preta japonezele 4×4 la relieful siberian . Baleste Ivan

      11
  20. O singura observatie, cel putin militar Polonia are grija de Germania.

    33
  21. In trecutul meu de capsunar m-am intersectat o secunda cu industria de aparare turceasca. Sa zicem ca inginerii lor (aia pe care i-am vazut eu) nu sunt cele mai ascutite unelte din magazie.

    33
  22. Isi iau Turcii felia. Au contractat lucrari in infrastructura de 6-7 miliarde de euro. Metrou,cai ferate si autostrazi. Si liciteaza la greu atat pe autostrazi cat si pe cai ferate. Cu sanse mari sa castige.
    Zboara Turkish din Cluj de 2 ori pe zi cred,Constanta si Bucuresti spre Istanbul. Labpreturinmai mult decat decente. Cluj-Kuala lumpur 700-900 euro. Lux!
    Pe turism…nu mai zic. Asta vara,din Sibiu,all inclusive Antalya pe la 2000 de euro 2+1/2.
    Am sesizat prezenta lor inclusiv in orase mici,am vazut brutarie unde lucrau turci.
    Acum la lucrarile de infrastructura probabil vor aduce multi oameni de la ei.

    50
  23. Slabe sanse sa poata Turcia sa se ridice asa de mult incat sa faca pe zmeu regional mai mult decat o mimeaza azi.

    Acum 5 ani erau mai bine ca azi si acum 10 ani era mult mai bine ca azi.

    Azi mai au maxim 2-3 ani pana la o revolutie pe model arab, asta daca nu cade singur la urmatoarele alegeri locale AKP.

    33
  24. Cu turcii avem relatii economice tot mai bune, din pacate doar pe un sens. Cel putin in domeniul infrastructurii firmele turcesti iau cu asalt licitatiile de cai ferate si autostrazi. Invers nu prea ne iese.

    50
  25. Ciocolată Dubai, ce baclava! :))

    00
  26. Așa zicea și buhniceala…că vai mama ce buni sunt chinezii la 5g..și alea alea….ba baeti dar numai bine mergeți voi acolo și gata am rezolvat problema, dacă va plac așa de mult….

    10
  27. Trebuie umplut golul lăsat de retragerea Rusiei..
    UE nu incurajeaza unele state, altele nu vor din natiuni/rașiuni de ei corupte UE..
    Iar ca indivizi, luați unul cate unul, turcii sunt OK.
    Am prins unul prin birou anul asta; i-au prezentat colegii ce aveau in gand, s-a prins el ca bacșiș/peșcheș/treaba sta in picioare doar daca se ung uși & a plecat fara sa ii salute.
    Inainte de asta le-a povestit pe unde a lucrat ca sa inteleaga si ei diferența dintre muncă și pile(avantaj eu, efect zero asupra lor).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.