Mă uitam la un podcast unde un candidat abera pe teme de ce trebuie făcut cu sectorul privat, cum trebuie încurajat și alte generalități goale. Inițial voiam să mă iau doar de el, dar am zis să mă extind asupra principalilor candidați.
Marcel Ciolacu: experiență în privat vastă, din nefericire nu genul pe care ne-o dorim.
Mircea Geoană: zero, a fost numit în toate posturile.
Nicolae Ciucă: zero, este militar de la 15 ani.
Elena Lasconi: una singură, și nu era tocmai bună pe ce făcea.
George Simion: zero.
Kelemen Hunor: a fost angajat din 90 până în 97 la radio.
Ludovic Orban: a fost angajat 3 luni.
De asta îmi vine foarte greu să aud ce zic oamenii ăștia pe subiect. Că nu se pricep. Nu au fost acolo. Dacă o întrebi pe Lasconi daca știa că Sârbu face scheme cu TVA dă în bâlbâiala care o făcea atât de adorabilă când era pe TV. Simion are o firmă cu cifră de afaceri cât o masă la restaurant. Restul, politicieni de carieră, că munca este grea. Singurele ciocniri cu privatul sunt din poziții de forță și nu cred că vreunul știe ce e aia sector privat dacă îl iei repede.
Ciuca la Măruță a fost adorabil. De văzut și râs sau plâns, după caz 😂
vă dați seama ce i-o fi spus Rareș și restul lingăilor când s-a întors la partid: Bravo domnu general, i-ați zis-o! praf l-ați făcut pe măruță! se uita ca curca-n lemne
nu ajungi la stadiul ăsta terminal de oligofrenie singur, trebuie să fii înconjurat de yesmeni
si Maruta asta a ratat ocazia sa devina viral instant, in mijlcoul propozitiei ma ridicam brusc in picioare si ii urlam lui Ciuculetz „CULCAT!!!” sa vezi cum se arunca la podea generalul, ca nu ai cum sa fi intreg la cortex dupa decenii de conditionare din aia primitiva de armata formata pe vremea republicii socialiste, ca de aia vorbeste de parca nu a primit „permiteti sa raportez” cand au tras de el in sus la partid… macar sa fie 120% circ
Era într-un reportaj Reporter: în politică intră oameni care au eșuat peste tot în viață. Corolar, dacă ești bun la ceva, faci aia, nu te bagi în politică.
Eu nu vreau nici unul care e bun la afaceri, ca dupa aia nu mai scapam de el. Uita-te la Isarescu.
Nici genul la care sotul/sotia e bun la afaceri (gen Vicol si Bors).
Ce vreau sa zic ca nu prea conteaza daca au firma sau au lucrat in privat, conteaza mai mult echipa tehnica din jurul lor. Aia fac proiectele de legi, aia vin cu planurile, sefii doar le prezinta dupa ce li se explica ca la gradinita ce inseamna.
Pentru asta există consilieri. Problema nu e că prezidențiabilii nu au experiență în domeniul privat, ei trebuie să „joace”/”gestioneze” parte din domeniul public, e ok să știe cât mai bine cum merge treaba prin instituțiile de stat. Ce nu e ok e să ignore complet domeniul privat sau consilierii care vin din domeniul privat și cunosc problemele mai bine.
De asemenea parcă nici n-aș vrea ca vreun președinte să se comporte ca fomiștii care-s CEO prin companii, profit maxim pentru ei, puleală maximă pentru angajați, flegme-n gură la clienți.
Ce ai descris tu cu fomistii e fix ce s-a intamplat prin America de Sud, nu mai tin minte daca in Uruguay sau Chile. Pusesera aia guvern format numai din scule cu Harvard Oxford etc. in CV. Dupa ce si-au terminat baietii aia mandatul, inegalitatea sociala crescuse, aka aia bogati erau si mai bogati.
@N: nu mai tin minte unde, da’ stiu sigur ca „a crescut inegalitatea sociala”. Ca sa o parafrazez pe Margaret Thatcher: „they’d rather have the poor being poorer, provided that the rich were less rich”. Socialismul nu e bun, ii face pe oameni sa astepte ca altcineva sa le rezolve problemele in numele „exist si am drepturi”. Libertatea e grea, libertatea nu e usoara. Libertatea inseamna responsabilitate, inseamna decizii, inseamna auto-disciplina. Socialismul e misto, pana se termina banii altora.
@heto, socialismul nu înseamnă numai lepre care așteaptă să primească. Înseamnă și să-i sprijini pe membrii neproductivi să devină utili în societate și să-i ajuți pe cei care nu au de ales, etc.
Că asta face diferența între o societate/civilizație și junglă.
da, se confirma, uruguay si chile sunt tarile cu cel mai scazut nivel de trai din america latina.
Radu: De asemenea parcă nici n-aș vrea ca vreun președinte să se comporte ca fomiștii care-s CEO prin companii, profit maxim pentru ei, puleală maximă pentru angajați, flegme-n gură la clienți.
Deci, practic, cum e clasa politică acum fără să fie niciunii CEO.
Oarecum offtopic, legat de poza. Boss, e un baiat pe iutub, istoric cu studii serioase, Adrian Gheorghe, care are podcasturi legate in majoritate de Vlad Tepes, unde cauta sa explice/demitizeze multe din povestile legate de personaj. Recomand.
Inutil. Nu aveam de gînd să-l propun pe Țepeș la președinție…
Toți se pricep pe persoană privată, niciunul nu dă faliment la final.
Zoso, președintele are de-a face cu politica externă, ambasadorii etc. Nu e musai să aibă vreo legătură cu mediul privat. Primul ministru trebuie să știe cum e mișcarea cu mediul privat, fiindcă până una alta mediul privat ține statul în spate, nu invers.
Prezidentiabilii, la fel ca si cei care au fost pana acum, vor dansa dupa cum le vor canta privatii, dar doar aia cu foarte multi bani .
Restul micilor intreprinzatori ? 3 controale pe saptamana, sa nu care cumva sa ridice capul mai sus decat li se permite
Da si nu.
Firmele mari au contabili, consultanti fiscali si avocati. Ii platesc sa tina actele in regula, sa se certe cu cei in control, sa depuna contestatii, etc. Cost of doing business.
Firmele mici nu isi permit asta, asa ca au 3 solutii:
– au ceva spate, legaturi politice, orice te poate feri cat de cat de probleme
– o dau la pace cu cei in control
– incearca sa stea mici si sa nu se faca vizibili, poate scapa de controale
Mai ai apoi firmele care fac afaceri cu statul
Si ii mai ai pe cei care tot muta activitatea de pe o firma pe alta, lasand in urma firme cu zeci de mii de euro datorii si multe tzepe
Romania, 2024
Când am văzut faza cu Ciucă de la pro, mi-au venit instant in minte toate persoanele mișto care s-au eschivat de a intra in politică pe motiv că „nu se bagă in troacă cu porcii”, „nu vor să fie hărțuiți pe stradă împreună cu familiile lor”, „n-au carismă de politicieni” si alte scuze jalnice pentru a nu se implica și a-i lăsa astfel pe alde Ciucă să devină prezindentiabili. Când o să reprezinte unul din ăștia țara si o să ajungeți să-l regretați pe Iohannis, gândiți -vă că ați fi putut face ceva dar ati preferat să nu intrați in troacă cu porcii.
Mie îmi vin în minte toți proștii care votează psdnl de 3 decenii ca să prindă o pomană de o felie de salam și o găleată roșie cu mălai și ulei, dar ei au muncit o viață și nu s-au pricopsit. Dar nici nu s-au deșteptat…
Poti macar sa iti faci o cultura teoretica despre ce’i ala sector privat si cum functioneaza economia de piata, iar asta ar fi suficient daca alipim si inteligenta nativa la aceasta cultura. Doar ca niciunul dintre candidati nu cred ca bifeaza aceste calitati.
Nu zicea Simion in emisiune lui Valeriu Nicolae că avea o firma si facea evaziune fiscală ? Deci daca o luam asa el e cel mai pregătit pentru economia reală 😅 /s
Țepeș aduce un pic cu Snoop in poza aia:)
Ce s-a denaturat (sau a evoluat?) notiunea de podcast. Mai nou “te uiti” la unul