Nimby: expropriere fără știință

Încep din capul locului să spun că eu nu cred că oamenii ăștia spun tot adevărul. Mi se pare că există pe undeva chestii pe care ei le omit, ca să le fie povestea mai lacrimogenă.

Guvernul a demarat în noiembrie 2022 procedurile de expropriere a terenurilor necesare construirii tronsonului Bacău – Pașcani din autostrada A7. Cele șase articole ale hotărârii de guvern erau urmate de o anexă de 376 de pagini, cuprinzând numele a 5.784 de locuitori din județele Bacău, Neamț și Iași. În total, se dispunea exproprierea a 1.522 ha de teren, contra sumei de 38,3 milioane lei.

Printre cei expropriați se aflau și Liviu și Stela T. Aceștia pierdeau 2.939 mp de teren aflați pe raza municipiului Pașcani. Suprafața reprezenta mai bine de o zecime din totalul proprietății celor doi, care dețineau 2,7 ha de teren. Suprafața situată pe coridorul de expropriere pentru autostradă nu era formată dintr-un singur lot, ci din opt parcele, cu o arie cuprinsă între 74 mp și 577 mp.

Legea prevede o procedură foarte expeditivă de expropriere pentru cauză de utilitate publică, astfel încât lucrările majore să nu fie întârziate. Persoana de a cărui teren statul are nevoie primește acasă o adresă prin care este anunțată de intenția de expropriere. În decurs de 30 de zile, proprietarul trebuie să se prezinte la sediul expropriatorului, în vederea stabilirii unei „juste despăgubiri”.

Citiți tot articolul.

Nu știu voi cum sunteți, dar eu cum auzeam că se construiește ceva în zonă, alergam să văd dacă nu cumva trece și pe lângă terenul meu. Eu așa fac și la casă, și la orice. Când s-a stabilit traseul viitoarei autostrăzi București Alexandria, l-am informat pe tata să se uite de asta. Când s-a construit ciotul ăsta de aici de ocolește Râșnov și Cristina, o prietenă de familie s-a informat foarte repede dacă și loturile ei (are câteva hectare) vor fi afectate.

Dar să zicem că nu citești știrile, că nu te afectează pe tine (wink wink). Am dubii că CNAIR le-a luat terenul fără să îi anunțe. E un pic prea de tot. Dar să zicem că s-a întâmplat, din 300 de oameni, la 2 nu au trimis înștiințările sau le-au trimis la adresele corecte, dar ei se mutaseră.

Prețul ăla e nasol. 4 lei? Mie îmi dă 8.000€ per hectar, ceea ce este mai mult decât în alte zone (în Giurgiu, acum câțiva ani, era 4.000€).

Și ajungem și la faza cu NIMBY. E foarte mișto că se întâmplă lucrurile repede. Foarte mișto. Nu trebuie să stea construcția autostrăzii sau a oricărei chestii după fiecare amețit care nu a primit plicul acasă, nu era acasă sau nu avea timp să se uite dacă se construiește pe terenul lui. Se rezolvă ulterior în instanță, mai ales pentru cazuri din astea simple, de teren arabil. Nu e ca și cum trebuiau să se mute cu casa.

Dar nu poți să nu te plângi un pic. Să dai fuga la presă să lăcrimezi că tu nu ai știut, că nu ai primit, că prea repede, că orice. Orice. 50.000 mașini trafic zilnic pe autostradă? Păi ce-mi pasă mie? Ce treabă am eu cu așa ceva? NIMBY!!!

 

 

autostrada-constructii-sosele-aigenerated

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Daca e teren extravilan atunci 8000euro/ha e bine spre foarte bine. Chiar si 5000 euro e bine, cam asta ar fi media despagubirilor daca ma iau dupa cifrele din articol. Ah, ca visatorii spera la 8euro/mp e altceva. Asta cu conditia unor exproprieri decent facute in teren, nu sa ia mijlocul dintr-o parcela si sa-ti lasa cateva bucatele de o parte si de alta a autostrazii.
    Daca e intravilan e japca.

    Comentariu apreciat.497
    • 8 Eur/mp arabil? la Buzau e in jur de 1 Euro, la cativa km de European si viitoarea autostrada, si stau parloaga.

      Indecis. Tu ce zici?2819
    • O expropiere nu se poate face “dupa ureche” si exista cel putin 4 etape + diverse proceduri

      Numai ca in articol sunt niste chestii dubioase fie scrise tendentios in vederea manipularii, fie din pura prostie si nestiinta.

      Astfel, se intelege ca Familia a dat in judecata CNAIR pentru ANULAREA exproprierii si pentru „negocierea” sumei!
      Total de pomana asa cum corect au si raspuns aia de la CNAIR pentru ca EXPROPRIEREA ramane DEFINITIVA iar banii nici nu se stabilesc si nici nu se dau de CNAIR!

      Partea de dezbatut era doar suma nu si exproprierea.
      Expropriereea este DEFINITIVA si NU trebuie sa fii tu de accord cu ea si nici nu poti contesta cand este vorba de proiecte de infrastructura!

      Suma NU este stabilita de CNAIR ci de o Instanta de Judecata pe baza unor expertize si este accordata de GUVERN nu de CNAIR deci actiunea de judecata pentru negocierea sumei se indrreapta impotriva Guvernului care tot in instanta de judecata reanalizeaza cuantumul despagubirilor.

      Iarasi manipulator este si faptul ca nu conteaza ca exproprierea a fost facuta in Ianuarie si ei au primit in Octombrie pentru ca legal, din momentul PRIMIRII instiintarii ai dreptul sa contesti suma si NU din momentul efectuarii exproprierii.
      *si repet, exproprierea ramane definitiva indiferent cand ti au comunciat o ei

      Trecand peste faptul ca probabil sumele au fost mici, Familia posibil sa o fi tinut o pe a ei sa incerce sa anuleze ceva ce nu poate fi anulat si sa obtina de la cine nu trebuie sumele cuvenite.

      Cred ca este vorba de o abordare total gresita a Familiei respective si o ocazie fantastica pentru niste mici rafuieli pe plan local intre mogulasii de la „sat”

      Comentariu apreciat.653
    • @Nico, da-mi si mie un contact, te rog, ma intereseaza la 1 euro. Are zoso mailul meu. Merci!

      111
    • „2.939 mp de teren aflați pe raza municipiului Pașcani.” colaborati asta cu asta: https://proinfrastructura.ro/proiecteinfrastructura.html?zoom=15&lat=47.2411&lng=26.7024. `1 euro /mp e japca

      34
  2. Când s-a construit centura Bacăului, am primit 1.34 lei/mp, pierzând aprox. 700 mp dintr-o parcelă de 3300 mp. Mi se rupe de acea avere pierdută când știu că de 4 ani nu mai stat niciodată în cozile kilometrice de la intrarea dinspre sud a orașului.
    În curând voi scăpa de miile de TIR-uri ce tranzitează toate localitățile de pe DN2, deci hai sictir tuturor plângăcioșilor ce încurcă dezvoltarea infrastructurii!

    Comentariu apreciat.13326
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1036
    • #pedalierul, ești puțin cam prost și mai și semnalizezi! Cozile de la acel giratoriu nu sunt kilometrice, au cel mult 6-700 m, se formează doar în intervalul orar 16-18 și sunt cauzate de faptul că tot traficul de pe centură, care vine dinspre nord, se descarcă acolo, cei ce vin dinspre oraș fiind obligați să le ofere prioritate. Acea coadă va fi istorie în momentul în care A7 va continua de la Bacău Sud către Adjud.

      Comentariu apreciat.351
    • ca si utilizator de E85, iti multumesc pentru sacrificiu!

      Comentariu apreciat.480
  3. In Bihor, mai exact la constructia centurii mun. Alesd, niste NIMBY au blocat 2 ani constructia.

    La final, dupa diverse procese, ei s-au ales cu gaz tras in zona si la imobile.

    Uneori merita sa tragi statul de urechi.

    Indecis. Tu ce zici?2624
    • Centura Mun. Alesd e o mizerie sinistra.

      245
    • Centura este ok. Fluidizarea traficului este evidenta.
      Din pacate nu este cel mai fericit traseu.
      Ca urmare a frecusurilor de la exproprieri (nu stiu daca exista o statistica a exproprierilor din ultimii 15 ani, pe zone/judete din tara), minunatul Bolojan si-a incordat putin bicepsii politici in stilul caracteristic si a facut legea asa expeditiva. Cred ca Oradea/Bihor e in top cu exproprierile fortate.
      Ceva ce mie nu mi se pare deloc ok la aceasta lege:
      Statul iti da notificare, te duci la „negociere” si acolo ti se comunica – iti dam X lei/mp.
      NU te targuiesti ca la un deal normal.
      Chiar si daca nu esti de accord, procesul merge mai departe, esti obligat sa le dai un cont in care sa iti vireze banii. Intre timp poti sa ii dai in judecata, dar procesul administrativ merge mai departe.
      Daca cumva in timpul procesului te atingi de banii aia virati in cont, se presupune ca ai acceptat varianta lor si aia e.
      Nota bene: exista oameni scosi in strada de exporprieri. Si li se ofera un sfert de pret pe casa. Daca se ating de banii virati, nu mai pot face nimic. Dar pentru ca sunt efectiv in strada nu prea au de ales. Caz real.

      Indecis. Tu ce zici?3211
    • toata lumea e ok cu exproprierile pana ti se intampla tie

      Comentariu apreciat.636
    • Bună centura aia! Chiar acu’ vreo două săptămâni am trecut pe acolo, venind dinspre Oradea. Am văzut că mulți făceau dreapta, dar am zis să mă iau după Google Maps și am mers fluierând prin oraș. Iar la ieșire eram în fața lor, că dăduseră peste ceva camion și erau frumos încolonați în spatele acestuia.

      147
    • @Marus

      Trebuie să fie un echilibru. Și eu sunt de-acord cu faptul că da, trebuie făcute chestii, nu ne putem crampona de orice oriunde, dar nici așa, disproporționat.

      Statul e un gigant. E un monstru. Din start pornești cu un dezechilibru masiv. Și da, corect, toate faine și frumoase, autostrăzi, căi ferate, etc, dar doar cât timp oamenii sunt proporțional compensați, și nu mă refer neaparat la bani.

      Uite ca exemplu, în Oradea se întâmplă deseori ca cineva să fie despăgubit la valoarea pieței, de exemplu o casă vai ș-amar de 100 mp, curte, nu știu ce. Evident, dacă acea casă se vinde, nu e decât pentru demolat, nu valorează mai mult decât terenul de sub ea, mai ales dacă e în oraș. Dar…oamenii care stau acolo, stau acolo de pe vremea când poate nici nu era oraș sau cartier acolo.

      Cu banii primiți îți dai seama că oamenii ăia nu vor mai sta la casă în oraș niciodată. Iar la prețul apartamentelor, probabil maxim o garsonieră. Aici mi se pare că ar trebui cumva compensat, deși sunt conștient că la cât de români suntem, s-ar umple de abuzuri imediat un mecanism de genul.

      În realitate am văzut și oameni cu bani care au ieșit pe minus cu statul, singurii care au ieșit bine au fost cei din sistem sau cu relații în sistem.

      Comentariu apreciat.343
    • @manu
      Nu este problema oamenilor ca acea casa se va demola cand se calculeaza valoarea ei. Nu le poti zice: casa voastra nu valoreaza nimic pentru ca noua nu ne trebuie casa, vrem sa facem aici o parcare.
      Si nu, nu este vorba despre case darapanate.
      E celebrul cazul cu acea casa din cartierul Nufaru’ demolata pentru o parcare. Casa facuta dupa anii 90. Despagubire la nivel de anii 90.

      20
  4. Nu e chiar NIMBY, aia e cand sunt efecte scundare indirecte, gen nu vreau sa se faca bloc in zona mea pentru ca creste traficul si scade pretul caselor, dar aici e cu afectare cat se poate de directa si concreta.

    1315
  5. Eu sunt curios dacă la despăgubiri folosesc aceleași preturi ca alea folosite la notariat, ca asa ar fi corect.

    Comentariu apreciat.372
    • cred că da. dar știi cum e, impozit vrei să plătești la preț mic, dar când e să vinzi cerul e limita.

    • legea spune ca baza de pornire pentru despagubire este grila notarilor, la care se adauga un 30% notat ca „prejudiciu cauzat proprietarului”

      Comentariu apreciat.310
    • Corrreeecttt. Așa a pățit o cucoană mai demult, a cumpărat o vilă la vreo 240k cu credit (evaluată de bancă) și după vreo 2 ani cînd din diferite motive a secat izvorul de bani a venit portărelul s-o execute, la valoarea de 70k a casei și rămînînd ca ea să plătească și diferența rămasă, pe lîngă că plătise avans și niște rate babane (anticipate)…

      517
    • Marinel, asta pentru că toți românii vor si cu pula in cur si cu sufletul în rai.

      toti vor impozitare si prime de asigurare la grila notariala dar vanzare sau despagubiri la pretul pietei.

      cum ar fi sa poti alege. la intrarea in posesie sa alegi sistemul notarial sau cel real. alegi notarial, ai impozit la70k, asigurare la 70k, si prima si despagubire, si o eventuala executare/expropriere tot la 70, indiferent cat ai dat tu. alegi real, platesti totul relativ la aia 240 si primesti tot asa.

      in final vor fi unii care vor ‘game the system’, ca suntem in romania si TOTUL e posibil.

      daca nu furi un pic esti prost. in acelasi timp ii injuram pe zigani.

      82
  6. “Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană. Fii profesionist, ce dracu’!”
    ― Nae Caranfil, Filantropica

    209
  7. ”Ultima” lege zice că te expropriază oricum, îți oferă ei ceva, iar dacă nu-ți convine mergi în instanțe și șantierul merge oricum mai ”departe”…

    142
  8. Pe mine ce m-a frapat a fost sa merg de la Rm Valcea spre Pitesti pe ruta Curtea de Arges. Am trecut prin niste localitati unde in curtea multor case trecea autostrada. Si nu la o distanta de 200m de casa, ci la 10-20m. Ok, le pune panouri fonice, dar totusi mi s-a parut mult prea aproape. E totusi o autostrada, nu un drum de servitute. Pt cine-i curios, aici sunt punctele GPS pt harta: 45.13872235918604, 24.627936897924886 (Peretele casei asteia e la sub 10m de autostrada)

    Comentariu apreciat.321
    • Probabil ca autostrada trece acum prin locul unde aveau buda. Sa se mute, ce sa zic?

      08
    • Iugas le dai bani?

      60
    • @Iugas: La ce mentalitate ai, cel mai probabil lucrezi ca un functionar care nu prea isi foloseste amandoi neuronii. Ca fix despre buda e problema in toata ecuatia, in niciun caz despre faptul ca la ZECE metri de peretele casei lor trece o autostrada. Mai citeste o data: ZECE.
      Ia du-te tu cu banii de expropriere (ca cel mai probabil au luat bani doar pentru terenul din spatele casei) si cumpara o rulota din ’87 hai poate daca ai noroc una din ’90. Ca nu cred ca valoreaza mai mult terenul ala acolo. Si ia-o de la zero in viata, la 60-70 de ani cat or avea oamenii aia loviti de soarta……. pardon, autostrada.

      150
  9. Oricum nu se schimba nimic. Ca primea înștiințarea, ca nu o primea, tot acolo e. Daca era nemulțumit de pret tot in instanta ajungea, iar instanta cu siguranță o sa tina cont de expedierea/primirea notificării.

    71
  10. Salut! Dacă ai fi deschis vreunul di Excel-urile care sunt incluse în anexele alea de sute de pagini, ai fi văzut că foarte multe parcele sunt cu „proprietar necunoscut”, ca atare nu au fost înștiințări pentru multă lume. Iar, btw, Excelurile sunt în format PDF, deci nu merge căutat în document direct. Iar anexa a fost mai multe, pentru că s-au făcut exproprieri suplimentare, din 2022 începând, deci și mai multe exceluri pdf-ate.

    Primăria nu știe să te ajute în ce anexă se află parcela ta, trebuie să întrebi la CNAIR, iar pentru demersuri ulterioare trebuie cadastru pe fiecare lot, cadastru care costă niște bani. Proiectul ăla cu cadastrarea gratuită finanțat de Banca Mondială a fost un mare rateu al administrației publice din România.

    Cred că atitudinea asta de conțopist opărit, care mai degrabă te trimite la plimbare decât să te sprijine cu o informație utilă e potrivit vreunui funcționar al statului român.

    Te-ai gândit să iei o pauză de blogging?

    Indecis. Tu ce zici?3926
    • Te-ai gândit să iei o pauză de blogging?

      puteai să nu fii muist? puteai. dar ai ales să fii. ce plm treabă are una cu alta?

    • Când văd un mesaj care începe cu „Salut!” gândul mă duce la fanii grădinarului portughez.
      Btw, ceea ce contează, terenurile din articol figurau oare cu „proprietar necunoscut?

      67
  11. Ok, dar stii ca treaba asta n-are nimic cu pusul in cur.
    Treaba asta are de-aface mult cu metodele antice ale statului. E foarte ok ca exista procedura de expropriere si ca asta are efect indiferent de statutul proprietatii. Nu exista obligatii inafara de a instiinta.
    Dar obligatia aia de a instiinta, in secolul XXI, ar trebui sa fie mai mult decat o scrisoare prin posta. Anul trecut am avut 3 trimiteri pentru care am primit aviz, doar ca sa aflu ca au fost trimise inapoi. Una era de la ANAF. Una a fost trimisa inapoi in ziua emiterii avizului, una a fost trimisa inapoi cu 5 zile dupa (desi termenul de pastrare e de 10 zile lucratoare) si una cu 3 zile dupa. De ce? Nimeni nu stie. Ce face statul in cazul returului corespondentei? Pai nimic.
    Daca vrei sa afli tu ceva, trebuie sa …. cauti. Intai trebuie sa afli. Ok, daca e autostrada, mai afli din presa si mergi la CNAIR. Dar depinde de beneficiar.
    Ia zi, tu stai toata ziua cu ochii pe presa locala si nationala, sa vezi daca primariile din zonele unde ai tu teren au anuntat ceva?
    Dupa aia e etreaba de cautat. Nu stiu cum sunt altii, dar primaria mea mai baga cate un PDF cu nume criptic care contine un scan de ceva documente. Stai si citeste tu, ca nu e cu OCR si calitatea e …. de anul 2000 toamna. Daca e CNAIR, sunt parca mai organizati.
    Dar totusi, nu e nici o obligatie de folosit mijloace electronice in secolul XXI ? Anul asta pana si posta a inceput sa dea avize prin sms.

    220
  12. Mă deranjează tonul plangaret, al familiei și al articolului. Zici că ar fi doi bătrânei rămași pe drumuri în zloata și crivăț. Când e vorba de un teren arabil la care se iau 0.3 hectare din 2.7. Presupunând că și lucrau terenul ăla, nu că era lăsat parloaga, chiar nu cred că îi afectează cât să simtă ce știu eu ce impact la kilogramele de porumb recoltate. Îi afectează doar dacă se gândesc la posibilitatea de a se face ceva pe terenul ăla pentru că e la autostradă… cea care le ia o suprafață inimă din proprietate contra prețului de teren arabil (ce era) și le creste valoarea restului de 90 la sută din teren care le rămâne.
    Singurul aspect care ar putea fi relevant e cu împărțitul proprietății în bucăți. Asta accept că încurcă, să trebuiască să ocolești niște zeci de kilometri ca să treci dintr-o parte în alta. Cât rămâne de-o parte și cât de alta, e restul ceva ce ar putea fi vândut.. mister. Se menționează în trecere fără alte amănunte. No, dacă pentru ei nu prea important, nu o să fie nici pentru mine.

    56
    • „Zici că ar fi doi bătrânei rămași pe drumuri în zloata și crivăț.”

      Chestia asta am citit că s-a întâmplat.

      Expropriat niște bătrâni dintr-o casă a vremii, să demoleze & să construiască un bloc sau HoReCa ceva.
      Știe cineva ce s-a întâmplat cu bătrânii aceia, care nu voiau să rămână pe străzi? Nu…

      91
  13. Cum e si la alte chestii,un cumul de factori.
    Pana sa fie aia expropriati…sunt multi pasi. Primul e stabilirea coridorului de expropriere. Ala se afiseaza la primarie,consiliu etc. Pana se face proiectul si se intra la executie trec n ani. Din cauza ca nu avem cadastru general….e poaibil ca statul,in ineptia lui sa anunte fostul proprietar. Daca cumpararea s-a facut pe naspa,s-a mostennit sau orice alt motiv prin care statul nu cunoaste noul proprietar.
    In general se ocupa de coridorul de expropriere o firma,care cauta si identifica proprietarii ai ii instiinteaza.
    Acu vo 10 ani cand se vorbea de ordinul geodezilor,se licra la un set de reguli in care se expropria o suprafata minima. Pentru ca erau de mukte ori mai mari taxele notariale,decat valoare terenului. Cred ca erau 50 mp.
    De asemenea,daca iti taia terenul in doua si iti ramaneau dincolo 20 de mp,sa te exproprieze. Nu stiu ce s-a ales de toate astea.
    Ce stiu este ca im general 99% dintre proprietari sunt nemultumiti de sume. Dar nu prea ai ce sa faci,fiind expropiere pe cauza de utilitate publica.

    40
    • „Din cauza că nu avem cadastru general…. e posibil ca statul, în inepția lui să anunțe fostul proprietar.”

      Oare de-asta a eșuat orice plan/inițiere de cadastrare? Plausible deniability, gen cum ai scris tu, „ah scuze, am anunțat proprietarul celălalt, dar lucrarea merge mai departe…” ?

      Diabolic, dacă e adevărat…

      31
    • Da,penreu ca zeci de ani s-au vandut terenuri fara sa se faca demersurile necesare si penteu schimbarea proprietarilor. Daca in Transivania,Banat e mai simplu ca au foat cartile funciare in restul tarii e jale.
      Printre alte atributii ale autoritatilor locale in afara de rezolvat,apa,canal,drumuri scoli se numara si cadastrarea.
      Au fost fonduri dar din pacate nu s-a prea facut. Si unde s-a facut s-a facut foarte prost. Pentru ca bani putini.

      00
  14. Statul poate lua În decurs de 30 de zile dar cand are de dat nu te gaseste acasa :)

    101

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile