Știrile zilei – 29 august 2024

  1. Culori . Roșcată . Blondă . Brunetă . Verde . Brunetă . Brunetă . Blondă . Pistrui
  2. S-a scumpit iar energia, pentru că poporul suportă
    O vor ține tot așa până când vom ieși în stradă.
  3. România a încasat 23 miliarde euro în 6 ani
    Hai să vedem ce s-a făcut cu banii ăștia. De cheltuit s-au cheltuit, dar pe ce?
  4. Deficit bugetar de 4%
    Importăm, consumăm, dar cu exportul mai subțire, că nu știm noi cu producția de bunuri. Ar fi interesat de defalcat cu ce importăm cel mai mult.
  5. 7 ani pentru 11km de șosea – centura Bârladului
    Cum era aia cu “Moldova vrea autostradă”? Cine să o construiască? Că Umbrărescu e un singur om, nu le poate face pe toate…
  6. Tehnologie extraterestră în 2024 pentru România
    Ne mirăm si ne bucurăm de chestii pe care restul europenilor le-au făcut în anii 70.
  7. Magazinele fără angajați, acum și la noi
    Nu au mers pe afară, nu vor merge nici la noi.
  8. Românilor le este dor de țară
    Cei mai mulți dintre ei s-ar întoarce acasă dacă ar avea unde să muncească.
  9. Un șofer era pe telefon și a făcut un accident
    Cine să îl vadă și să îl amendeze?
  10. De asta nu vrea poliția introducerea termenului de vinovat indirect
    Cum poți să-ți mai împingi amanta să se sinucidă altfel? Ea avea 16 ani, el 33, nu se zice dacă e însurat…
  11. 200km de piste de biciclete în Bihor
    Sărăcie mare, să nu ai bani să îți cumperi o mașină?
  12. Voi știați cine e șeful Richemont?
    14,3 miliarde dolari avere din branduri de lux.
  13. Rezerviștii din armată și servicii ling bocancii Rusiei
    Educați acolo, nu știu altceva.
  14. Durov a fugit din Rusia, dar s-a întors
    Lăsase gazul pornit și o monedă de 50 bani într-un sertar, nu ca să primească ordine de la FSB.
  15. BYD lansează o mașină ieftină
    Cu care speră să cucerească Europa.
  16. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. 17. Cineva sa-i spuna si lu Jensen ca e bula treaba asta cu AIu, ca iar a anuntat profituri mai mari ca data trecuta. Specialistii romani pregatesc texte cu „da, dar…”

    Indecis. Tu ce zici?1124
    • S-au prins altii ca e bula ca pretul actiunii e in cadere. Cam minus 6-7% pana acum in after market.

      161
    • @Andrei
      Ma, tu ai o obsesie cu AI si vad ca esti chiar convins ca I-ul ala vine de la inteligenta. Vezi insa ca te-au mintit aia care zic ca AI-ul e chiar inteligent si poate inlocui programatori. Pentru ca AI-ul ala face dinastea:

      1. I-am cerut sa-mi faca un program care sa calculeze PI (ti-am zis si data trecuta, dar ai ignorat, ca deh, nu corespunde cu mesajul tau). A scuipat un cod, folosind formula lui Machin. M-a avertizat insa, ca pentru a-l compila am nevoie de niste functii dintr-o librarie:

      Asigură-te că versiunea de GMP pe care o folosești include funcțiile necesare (mpf_atan și altele)

      .
      Eu nu-s programator, recunosc, da’ libraria aia (GMP) nu are functia mpf_atan. Dar AI-ul a considerat ca exista. Bine, cand i-am zis ca nu exista functia aia, mi-a dat dreptate si a recunoscut ca mananca cacat:

      Se pare că a fost o confuzie în utilizarea funcțiilor și formulelor pentru calculul lui π în codul anterior. mpf_atan nu este o funcție disponibilă în GMP pentru calculul arctanului. Voi corecta abordarea și voi folosi o formulă corectă pentru calculul lui π.

      Asa ca mi-a dat o alta bucata de cod care foloseste formula lui Nilakantha. L-am compilat, l-am rulat, mi-a dat drept rezultat 2.8584073464.

      I-am zis AI-ului ca mi-a dat rezultatul ala, si-a cerut scuze si mi-a zis ca ar putea folosi seria lui Leibniz pentru calculul pi, dar dureaza prea mult, asa ca uite cod folosind formula lui Machin. Evident, cu tot cu functia mpf_atan, care lipseste din libraria aia. Ii atrag atentia, isi cere scuze, si-mi da alt cod folsind formula Gauss-Legendre. Il compilez, il rulez, imi da rezultat 2.38373. Ii spun asta, da alt cod, folsind formula lui Machin. Ii readuc aminte ca mpf_atan nu exista, isi cere scuze si-mi da alt cod folosind formula lui Nilakantha. Ii spun ca ala nu returneaza valoarea corecta, ajunge din nou la Gauss-Legendre. Ii spun ca nici asta nu returneaza valoarea corecta, imi da cod cu formula lui Machin. Intrase intr-un loop, ca deh, e AI, deci prost de pute. La un moment dat a bagat si un text misto:

      Dacă biblioteca GMP pe care o utilizezi include funcția mpf_const_pi, poți utiliza această funcție pentru a obține valoarea lui π direct, la o precizie specificată.

      2. https://www.youtube.com/watch?v=byajUNOOqNI
      3. https://postimg.cc/cgYc7Hcg
      4. https://www.youtube.com/watch?v=oqSYljRYDEM

      Explica tu te rog cum e in stare AI-ul asta sa ia munca programatorilor. Explica-mi tu daca ai angaja sau ai lucra cu un om care intra in bucle dinalea ca in interactiunea mea cu AI-ul cand i-am cerut un program care sa calculeze PI. Si repeta dupa mine: „AI-ul nu are nimic in comun cu inteligenta, e doar statistica”.

      Comentariu apreciat.549
    • Sabotor, e greu sa te urmaresc ca nu intelegi niste chestii de baza. Ce faci tu acum e sa te duci intr-un chat window si sa zici ce vrei. Ce fac oamenii care studiaza solutii de scris cod nu e asta. Incearca sa intelegi ca literalmente folosesti scula incorecta pentru taskul pe care vrei sa-l faci.

      Analogie la ce faci tu: trezesti din somn un programator random, ii dai o problema si-i zici sa o rezolve spunandu-ti codul cuvant cu cuvant, fara foaie, fara pix, fara IDE, fara nimic. Asta incerci tu sa faci, si de asta nu merge.

      Daca vrei sa vezi cum evolueaza industria asta am scris data trecuta niste librarii, si niste concepte. LLMurile functioneaza cu context. Sunt librarii de cautat si pus in context partile cele mai relevante. Sunt librarii specializate pentru cautare in cod (in general bazate pe treesitter). Solutiile care incep sa rezolve ~20% din swe-bench nu sunt 0shot cum incerci tu sa faci. Se bazeaza pe cautare, apoi explorare a contextului, apoi generare de solutii intermediare, eventual self-reflexion si alte chestii similare, si la sfarsit majority voting.

      In loc sa fii fixat in ideile tale ca „nu merge domle uite ii dau si nu stie sa faca”, ai putea sa te duci sa cauti *ce* fac benchmarkurile pe care ti le-am pomenit, si *cum* fac solutiile care in 6 luni ajung de la 0.ceva% la 20%. Nu e greu daca ai putina vointa. Dar tie ti-e mai usor sa fii contrarian. Nah, cum spune cineva, nu poti sa convingi pe cineva cu argumente cand el nu a ajuns acolo prin argumente. Mai mult de a prezenta situatia curenta n-am ce face. Fiecare intelege ce vrea.

      Indecis. Tu ce zici?1334
    • @Sabotor
      AI-ul nu o sa faca decat sa adanceasca prapastia in IT intre cei care isi cunosc cat de cat meseria si cei care nu si asta o sa se intample in orice domeniu ce va fi impactat de AI. Problema este ca momentan companiile au FOMO si vor sa impacteze venind si spunand chestii care nu sunt verificabile, dar care mai pune niste procente in plus la actiuni. Klarna vine si spune ca o sa poata sa faca si sa dreaga, dar oricine intra in suportul tehnic de acolo brusc descopera cat de „util” este AI-ul marind ce-i drept timpii de asteptare pana cand un om intervine.
      Baiatul ala de la Amazon care venise sa explice cum tot cei care programeaza sunt fututi, iar cand el vine sa explice de ce pur si simplu da exemplu cel mai banal(uite cum am facut noi niste update-uri de dependinte care ne-ar fi luat X si le-am facut in Y) arata cat de mare este valul.
      Abia astept sa apara noile breachuri de date mai nasoale prin care vreun geniu a lasat o parola, o cheie de criptare intr-un model de AI si cum un moment crowdstrike din iulie o sa ni se para frectie la picior de lemn.
      Pur si simplu FOMO este mare si toata lumea pedaleaza, iar daca NVDA rateaza vreo tinta de profit in urmatoarea perioada sunt sanse mari ca asta sa fie momentul Lehman Brothers pe anul asta.
      In rest cei care sunt impactati le recomand sa inteleaga sistemele astea ce fac ele, ce limitari au, material educational fiind disponibil garla pe youtube. Dupa ce inteleg asta le recomand sa vada daca este sigur sa le foloseasca in munca lor zilnica si daca da, sa gaseasca moduri creative de a le folosi.

      183
    • @Andrei, am trecut și eu prin faza de panică, acum sunt mai circumspect, mai ales după ce am instalat (și apoi dezinstalat destul de repejor Copilot-ul, că mai mult mă încurca).

      La rece, fiind vorba de statistică, o să fie cazuri în care AI-ul o să te ajute, dar din experiențele mele și cu ChatGPT, nici eu nu mai cred că poate înlocui COMPLET partea de programare.

      Eu văd mai degrabă alte probleme.

      Uno, LLM-urile se ”hrănesc” cu conținut, iar ăsta, e limitat. Informațiile generate de AI va fi tot o regurgitare a celor existente, deci nu va aduce nimic benefic procesului de învățare.

      Secundo, calitatea conținutului e îndoielnic și ești în dilemă. Fie îi dai acces la TOT, ceea ce duce (de prea multe ori) la gunoi (vezi ce zice Sabotor, dar am pățit și eu de multe ori), fie îi filtrezi input-ul, și aici apar probleme de moralitate și de cenzură. CE input îi dai și CINE decide.

      105
    • @ Adyzah, citeste paperul de la LLama3.1 si o sa vezi ca dracul nu e atat de negru pe partea de date, mai ales pe partea de date sintetice. L3.1 a fost post antrenat (fine-tuning) pe date majoritar sintetice. Si pana acum e mai bun decat aproape toate incercarile de fine-tuning cu date scrise de oameni.

      Iar cu chatgpt / copilot am mai zis. Astea au fost primele incercari, vechi de ~1 an jumate, si nu la asta se refera oamenii cand zic ca incepe sa scrie cod. Am dat mai sus o analogie pentru ce incercati sa faceti cand „testati” cu chatgpt. Ala e un chatbot, nu un sistem care sa scrie cod. El „recita” cod. Incercati sa intelegeti diferenta.

      Cautand o analogie potrivita, mi-am adus aminte de o faza veche. Era ilici presedinte, si astia inaugurau un centru de calcul sau ceva. Si e un filmulet cu ilici cand se duce la o consola, scrie „2+2=” si apasa enter. Ala da eroare, si ilici zice „ha ha, ce prost e”, si pleaca. Fix asa sunt cei care incearca sa „dovedeasca” ca AI niciodata n-o sa folosind un chatbot.

      Inca odata, pentru a nspea oara. Eu nu zic nimic din ce credeti voi ca zic. Nici AGI, nici maine murim, nici nimic. Eu zic doar ca partea asta evolueaza, si ca daca va luati niste timp sa ramaneti la curent cu ultimele chestii care se intampla practic azi, o sa va fie mai bine. In orice domeniu ati profesa.

      715
    • @sabotor

      zi mersi că AI-ul ăla nu ți-a sugerat să măsori circumferința cercului și apoi s-o împarți la diametru!

      161
    • @Andrei
      Cea mai mare problema la ora actuala pentru mine este concret ce se intampla cu datele care ajung ca input in orice sistem de acest fel. Faptul ca nu exista o linie clara sau macar o evidenta a ce se intampla cu acele date, pentru mine inseamna ca eu in final sunt produsul. Stiu ca in teorie poti rula local llama sau orice alt sistem de acest fel, sunt nenumarate ghiduri despre cum sa faci asta. Insa cei mai multi folosesc niste sisteme care sunt hostate de o entitate privata.
      Acum pentru anumiti oameni asta poate sa nu insemne o problema mare, in fond beneficiile sunt mai mari decat presupusele costuri. Insa daca acei oameni lucreaza in locuri sensibile avand acces la date sensibile, este doar o chestiune de timp pana cand acele date vor fi introduse intr-un sistem de acest fel cu riscurile de rigoare. Toate astea sunt efectiv un cosmar pentru orice persoana care lucreaza in zona de cyber-security si cunoaste un pic joaca. Eu sunt doar un chibit, care vad cum se misca lucrurile si pun niste intrebari pe niste chestii simple.
      Asa ca va fi o chestiune de timp pana cand noile breachuri de date vor contine date mai sensibile decat parola de pornhub sau cardul ce-l foloseam acolo. Si odata ce vom ajunge acolo, metoda accidentul o sa ni se para pistol cu apa peste ce vom putea da.
      Lucrurile evolueaza, insa FOMO plus lacomia unora o sa ne bage intr-un rahat mai mare decat vom putea realiza noi. Caci ceea ce se intampla acum este doar goana dupa profituri mai mari in fiecare quarter si eficientizarea costurilor. La un moment dat toate astea ne vor exploda in fata si vom asista neputinciosi….

      83
    • @Andrei, nu auzi ce spun baietii? Ca AI-ul nu exista si ca tot ce avem acum sunt niste sisteme de tip LLM.
      Dar, niciunul nu poate sa spuna de ce conteaza asta, ca il numim AI sau LLM, atata timp cat rezultatul este acelasi, adica faptul ca foarte multe locuri de munca de tip entry-level dispar dupa implementarea acestor sisteme.

      18
    • @ Asdad2005

      Da, daca folosesti chatgpt tu esti produsul, clar. Asumat chiar. La fel si la google si la restul. Daca e moca esti produsul.

      MS face o chestie interesanta unde te lasa sa ridici instante de gpt4 cu aceleasi conditii de segregare ca orice alt produs. Tu controlezi unde se duc datele. Teoretic.

      Partea buna e ca avem open source, si pe anumite chestii e chiar mai util decat frontier models hostate de altii. De exemplu pentru constrained generation ai nevoie de logits si aproape nimeni nu da aia prin API. Folosind deploymentul tau poti. Momentan e greu sa ridici modele mari on-premise, dar sunt cateva firme care incearca sa scoata hardware pt inferenta mai ieftin si mai flexibil ca nvidia. E un pariu riscant momentan (ca maine se poate descoperi ceva mai bun decat transformers) dar sunt firme care si-au asumat asta.

      13
    • @Sabotor, spui ca tu nu ai lucra cu un om care intra in bucla cand ii ceri un anumit lucru, pe care esti constient ca nu il stapaneste.
      Probabil ca tu esti mai perfectionist. Insa in majoritatea domeniilor gasesti angajati care nu sunt in stare sa-ti ofere o informatie ce in mod normal ar trebui sa fie banala.

      1. Te duci la supermarket (nu hipermarket) si intrebi un angajat unde gasesti un anumit produs. O sa vezi ca jumatate nu au habar unde este raionul respectiv, chiar daca lucreaza acolo zi de zi.

      2. Am contactat Emag (prin chat, ca nu ai alta optiune) sa intreb cand voi primi comanda, care era deja intarziata. Am discutat cu 3-4 persoane care erau intrasera intr-o bucla si imi tot spuneau ca au trimis mail la depozit pentru a urgenta. Pana sa dau intr-un final de cineva care a fost capabil si mi-a spus ca de fapt a fost o problema cu inregistrarea platii si comanda mea nici nu a ajuns pe lista celor de la depozit.

      3. Am avut o problema cu aplicatia ING si am discutat la telefon cu un angajat care a insistat timp de 30 de minute sa le trimit un screenshot din aplicatie. Asta desi eu insistam ca pot verifica si ei, fara sa le trimit eu nimic. Doar ca ea era blocata intr-o bucla…
      Partea amuzanta este ca, dupa ce am inchis apelul, am descoperit ca aplicatia ING nu permite sa faci screenshot.

      53
    • @Andrei
      Suntem intr-o alta etapa in care tu esti produsul si anume platesti ca sa devi produsul. Macar Google si altii sunt cinstiti si nu mi-au cerut bani, dar in lumea GenAI chestia asta este de doua ori mai perversa ca-mi cer si bani pe deasupra asta odata.
      Doi la mana cel mai sigur sistem GenAI este cel in care tu detii controlul pe toate planurile: parametrii, mediu de gazduire, date de antrenare. Chestia asta este al naibii de greu de obtinut si costa multicel insa dupa ultimele rahaturi intamplate in industrie o sa fie optiunea numarul pentru oricine are date sensibile si vrea sa profite de tehnologie. La nivel hardware ar putea exista o solutie, dar momentan trebuiesc batute niste recorduri la nivel de profit si actiuni asa ca mai asteptam. Software daca apare ceva mai bun decat transformers architecture inventatorul acelei chestii va fi cel mai bogat om din lume sau va disparea, sunt prea multi bani in joc.
      Vom vedea ce va fi, dar pentru cine lucreaza in industrie o sa fie de munca enorm insa va necesita o oarecare curba de invatare si poate o semi-reconversie profesionala.

      40
    • @Andrei
      Eu ti-am dat exemplele alea pentru a-ti demonstra ca ce exista in momentul de fata n-are nici o legatura cu inteligenta, ci e doar statistica. Si drept urmare, bazandu-te pe ce exista in momentul de fata, nu poti inlocui oamenii. A, ca in viitor vor aparea AI cu adevarat inteligente, e deja o alta discutie. La fel putem discuta despre faptul ca in viitor vom coloniza Marte si vom calatori printre stele cu viteza mai mare decat viteza luminii. Asa ca, sa vorbesti in momentul de fata despre AI care ia joburile programatorilor e ca si cum ai posta anunt de angajare pe ejobs pentru pozitia de miner pe Marte.

      Am dat mai sus o analogie pentru ce incercati sa faceti cand „testati” cu chatgpt. Ala e un chatbot, nu un sistem care sa scrie cod. El „recita” cod. Incercati sa intelegeti diferenta.

      Diferenta intre ele e ca sistemul care scrie cod NU EXISTA. Apropo, Copilot, „AI”-ul facut pentru cod, da aceleasi rezultate aberante ca si ChatGPT.

      @Andrei G

      niciunul nu poate sa spuna de ce conteaza asta, ca il numim AI sau LLM, atata timp cat rezultatul este acelasi

      Pai daca ai fost un pic atent, eu am explicat de ce „AI” in momentul de fata nu e o chestie inteligenta: pentru ca scuipa rezultate bazandu-se pe niste probabilitati si nicidecum pe un sistem cognitiv.

      faptul ca foarte multe locuri de munca de tip entry-level dispar dupa implementarea acestor sisteme.

      Muncile repetitive, pentru care nu e nevoie de vreun efort intelectual dispar, asa e. Dar dispar inca de prin anii ’60 – de cand s-au bagat primii roboti pe liniile de asamblare. Nici robotii aia n-au inlocuit oamenii, ci doar i-au facut mai productivi. Se intampla treaba asta si in IT (ca tot discutam de domeniul asta) inca dinaintea oricarui AI, se numeste automatizare. Acum 18 ani cand m-am angajat in prima corporatie, erau echipe intregi de „1st level” – oameni care nu faceau nimic altceva decat sa urmeze o procedura scrisa de altcineva; oameni care 10 ani mai tarziu au fost inlocuiti cu un script. Acum 18 ani cand aparea o alerta erau niste oameni care vedeau alerta aia, dadeau un click sa creeze un tichet si sa-l trimita altor oameni sa rezolve. Dupa 10 ani solutia de monitorizare trimitea direct tichetul unde trebuie, fara interventia unor oameni. Ba mai mult, se pot seta actiuni – scripturi ce pot fi executate in cazul unei alerte. Totul fara AI, fara pic de inteligenta ci doar IF..THEN. Acum discutam despre AI si cat de inteligent si cum o sa ia joburile…. low level, taman alea care au cam disparut de vreo 10 ani de prin multe companii, fara vreo contributie din partea AI-ului.

      52
    • @Andrei G

      spui ca tu nu ai lucra cu un om care intra in bucla cand ii ceri un anumit lucru, pe care esti constient ca nu il stapaneste.

      Am spus ca n-as lucra cu el in sensul ca nu l-as angaja. In rest, ce sa zic, exista o gramada de incompetenti peste tot. Daca inlocuiesti incompetenta naturala cu una artificiala, n-ai facut mare branza, nu e ground breaking, nu e proges si nici nu-ti aduce vreun avantaj.

      42
    • > Eu ti-am dat exemplele alea pentru a-ti demonstra

      singurul lucru pe care-l demonstrezi e ca nu intelegi ce incerc sa iti spun. Eu ma opresc aici. De acum o sa sar peste comentariile tale, ca simt ca n-are rost.

      05
    • @Andrei
      Ba am inteles exact ce vrei tu sa spui, si anume c-au fost 2 bulangii aici pe blog care si-au batut mataranga de tine cand ai aberat ca AI-ul va lua jobul programatorilor iar acum ai venit smiorc-smiorc sa incerci sa arati ca AI-ul va lua jobul programatorilor pentru ca Amazon a facut update la Java 17 cu AI. Si cand a venit altul din domeniu, care chiar lucreaza la Amazon, chiar cu Java, si ti-a explicat frumos ca nu-i asa cum crezi tu si ca multe treburi sunt povesti impachetate frumos, te-ai pus cu curu-n drum si ai decretat scurt ca ala habar n-are despre ce vorbeste, ca tu stii cu AI-ul ca LLM, PLM, GTFO.

      Da, cam asta spui tu.

      81
    • @Andrei

      Omule, tu ai o problemă. Serios. Și eu mă mai enervez pe unul altul pe-aici, dar nimic care să țin minte mai mult de 24 de ore.

      A trecut o lună. Am înțeles. AI ne va lăsa homeless pe toți programatorii. E ok, avem toți câte 1-2 apartamente în cluj, ‘om supraviețui cumva și noi.

      Ne-om reprofila. Ne angajăm la stat, măcar digitalizăm sărăcia asta de țară cum trebuie.

      20
    • @sabotor, ce AI ai folosit? Eu am scris acum in ChatGPT-4o asa:

      Please provide me the code on computing the value of Pi with a defined number of decimals

      Si mi-a dat asta:

      „`
      from mpmath import mp

      # Function to compute Pi to a specific number of decimal places
      def compute_pi(decimals):
      # Set precision
      mp.dps = decimals + 1 # Add one to account for the digit before the decimal point
      return str(mp.pi)

      # Example usage
      decimals = 10 # Define the number of decimal places
      pi_value = compute_pi(decimals)
      print(f”Pi to {decimals} decimal places is: {pi_value}”
      `

      si merge corect, din prima (incercat cu 100 zecimale).

      Nu stiu ce model folosesti, dar ce spui tu nu prea see mai intampla de ceva vreme. Imbunatirile din ultimul an au fost spectaculoase. GPT 3.5 face ce zici tu, primele variante de GPT 4 dadeau si ele chix destul de mult. Ultimele variante insa merg din ce in ce mai bine.

      A, si nu cere in romana, da rezultate mai proaste.

      00
    • @OV
      Niste chestii:
      1. i-am cerut si-n engleza, acelasi mare fail
      2. am folosit atat GPT cat si Copilor, acelasi mare fail
      3. programul ce ti l-a generat tie e un python si-n ala foloseste o librarie scrisa de niste oameni care returneaza valoarea lui pi (vezi in programul tau – return str(mp.pi)). S-o pun simplu, AI nu a implementat vreun algoritm pentru calculul PI, ci doar a folosit o librarie scrisa de altcineva care returneaza valoarea lui PI. Echivalentul a ce a facut in exemplul meu – sa-mi sugereze ca valoarea lui PI e deja calculata, sa folosesc constanta aia. Ca sa simplific si mai mult, pentru treaba asta un elev de la un liceu cu profil de informatica ar fi luat nota 1 si-ar fi fost chemat cu parintii la scoala, sa-l mute la un liceu cu profil agronomic, ca e prea tampit pentru informatica.

      00
    • @Ov
      trebuie totusi sa apreciez efortul de a te baga intr-o discutie de oameni mari, cand e absolut evident di-n avion ca n-ai nici o treaba cu domeniul asta.

      00
    • Ah, ignorati cratima aia pusa aiurea. Identificand unde anume e pusa aiurea e o metoda misto de a separa neghina de grau.

      00
  2. Ce seamănă BYD aia cu modelul electric de la SAIC MG…
    Sa vedem daca o sa cucerească ceva, pare că încep să se arunce și ei la prețuri nesimțite…
    ‘Conform importatorului, noul MG ZS Hybrid+ are un preț de pornire de la 23.400 de euro, cu TVA inclus’

    68
  3. 2. Nu mai explodează mămăliga. Cel puțin nu singură.

    131
  4. 4. Asta e un proiect de diploma al unor studenti MIT. Data visualization at it’s finest.
    Ultimele date din tool sunt cu plata.

    https://oec.world/en/profile/country/rou?latestTrendsFlowSelectorNonSubnat=flow1&latestTrendsFlowSelectorNonSubnatLatestTrends=flow1&yearlyTradeFlowSelector=flow1&flowSelector1=flow1

    Ca anecdota: in 2017 romania a exportat 40 de tone de carne de pui catre Liberia because of yours truly.

    83
    • Si totusi, deficitul bugetar nu e deficit de balanta comerciala, pana si un inginer ca mine stie diferenta.

      213
    • @ sorin sunt corelate, deficitul bugetar duce la schimbari de politici fiscale care mai apoi afecteaza economia si balanta de trade.

      75
  5. 5. 7 ani pentru doar 11 km și tot doar cu o singură bandă pe sens a ieșit…

    172
  6. Na pret de pornire aici – 15K E
    Daca taxele vor ramane la fel, nu stiu ce succes vor avea brandurile non-China

    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/video-noul-xpeng-mona-m03-peste-10-000-de-comenzi-dupa-lansare-datorita-pretului-de-start-21715329

    55
  7. 14. Mereu m-am întrebat cât de naiv să fii că Telegram e ceva independent dar totuși tot guvernul rus și blogerii pro război îl folosesc :)

    Comentariu apreciat.368
  8. Așa, da! Deși unele poze sunt capcane.

    24
  9. 5. Problema este mult mai veche, c-avea fostul primar Constantinescu un ”centru de excelență Tutova” din pură întîmplare fix pe unde trecea varianta de ocolire. Și cerea bani pe zidurile alea aproape cît valora jumate de drum. La fel cum a cumpărat un figurant de Constanța terenul de sub sensul giratoriu (A4 cu DN 39) de la Selgros (Agigea) fix cu 4 luni înainte să semneze Boc contractele.
    Off topic – boală cronică prin sistemul sanitar https://www.g4media.ro/cinci-medici-si-o-asistenta-ridicati-de-la-spitalul-municipal-timisoara-si-dusi-la-audieri-pentru-luare-de-mita-procurorii-ii-acuza-ca-ar-fi-primit-pe-langa-bani-borcane-cu-miere-si-bulion.html

    153
  10. 14. Durov e ca refugiatii aia sirieni care isi fac vacanta in fiecare an in Siria desi ei sunt persecutati de regim.

    Comentariu apreciat.404
    • Aia-s doctori si ingineri persecutați in țara natala.
      Ocazional le mai vine cheful de o intervenție chirurgicala fara anestezie si mai scot maceta pe la.vreun festival sau pur și simplu pe strada, dar aici este vina noastră, nu suntem suficient educați in diversitate.

      Comentariu apreciat.332
  11. România a încasat 23 miliarde euro în 6 ani

    Cam cat pierde Musk intr-o saptamana mai proasta.

    413
  12. 12. Ieri, în timpul zborului cu Wizzair, erau mulți interesați de taraba cu parfumuri(produse de lux). O fi doar un cadou de ultimă oră sau sunt oameni dependenți. Și mai era o fătucă cu un carton cu 6 beri la sticlă,🥴

    82
  13. 13, fti în gură de boșorogi împuțiți, au colcăit prin servicii când erau anii de tranziție și au făcut burțile mari, iar acum croncăne de partea criminalilor. nu ne putem rupe deloc de idioții utili și cozile de topor.

    Dacă nu ar fi condus de Millidge și Doig (google em dacă nu știți), statul român ar trebui urgent să ia măsuri în ziua 2 când vreun ins din armată/servicii/orice instituție din asta vitală din zona apărării sau guvernului își permite să zică un cuvințel în favoarea Rusiei sau anti EU – și anume tăiat pensia specială la 0, sau dacă e încă activ, destituit și anchetat măcar pentru răspândire de informații false (da, cum face Putin cu ai lui) . nu zic pușcărie 18 ani, dar generalul ăsta ar merita măcar să crape de foame la coadă la Lidl ca toți ceilalți pensionari nespeciali.

    Indecis. Tu ce zici?269
  14. Re: punctul 3.
    Aia e întrebarea importantă. La noi se vede prea puțin ce s-a făcut cu acei bani, dar în alte părți situația e foarte diferită și nu trebuie să te întrebi în ce au fost băgați banii din fonduri UE, deoarece vezi peste tot ce s-a făcut și cum au fost finanțate proiectele.

    51
  15. 8. Lenuta poate sa se intoarca linistita in Romania sau cel putin la Brasov.
    Aseara, in Brasov Town Hall square, o portie de sarmale cu mamaliga 4 buc au costat 42 lei aka 10 lei sarmaua deci 2 euro.
    N.B este o constatare nu o critica, totul bun si fresh

    171
  16. 2. dupa ultima teapa cu iesitul in strada nu mai iese nici dreq

    101
  17. 7. Foarte interrsant. Ultima oara cand am auzit de asa ceva a fost acu’ niste ani, cand a deschis Amazon un astfel de magazin, tot pentru test, in SUA.

    Dupa care n-am mai auzit nimic.

    Si acum hop, face parte din realitatea imediata.

    61
  18. @13 in caz de ‘ceva’ va fi mare concurenta intre astia si politicieni care sa negocieze mai repede tradarea

    @11 chestia aia s-ar putea face in toata tara dar sunt doo probleme: nu prea sunt bani de furat si 2. multi baroni locali care au proprietati pe malurile raurilor si-au insusit si malurile si le-au inchis accesului public (ca de ce nu? daca tot nu te cauta nimeni)

    41
  19. 5. Jumătate din anii ăia s-au pierdut pe exproprierea terenurilor vândute de fostul primar PSD către șmecherii lui înainte să se anunțe ruta centurii.

    50
  20. 13. Predoiu, Hapau, Chelaru si alti „fosti” se inghesuie la AUR. De ce oare?

    40
  21. 9. Eu nu vad telefonul, poate n-am ochii asa de ageri.
    Pe de alta parte, ce lege a incalcat ala mai precis?

    01
    • cel mai amuzant e ca el de fapt respecta cu strictețe legea: se deplaseaza pe banda 1 cat mai aproape de marginea din dreapta.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile