40% cel puțin, pentru că vor fi puține legume, pentru că secetă, zice acest articol.
Partea bună este că noi nu consumăm prea multe legume din producția internă oricum. Neavand depozite frigorifice nu avem unde stoca producția internă, deci aduceam mult din afară. Deci tot răul spre bine. Poate, cine știe, se apucă agricultorii români de agricultură modernă, cu irigații, cu depozite, cu alte minuni de secol 20.
Acum ar fi un moment bun de arvunit niste popi pentru la anul, sa tamaieze campurile din timp.
Sa le tamaieze cu foc
Să-i duci baniide arvună lu’ Danny, că te trece pe pomelnic
Să știi că ar funcționa daca ar face sistem automat de tămâiere trăgând țevi de irigat. Pentru planta nu contează că e apă simpla sau apa sfințită, tot crește.
Agricultorii de la noi isi iau banii din subventii. Bonus, daca mai iese ceva si din vanzarea legumelor.
discutam despre vreo 200 de Eur la hectar, aia care crezi tu ca pot trai din asa ceva, sau sa cultive ceva de banii aia, nu sunt agricultori
incearca sa faci un calcul, pe orice cultura, la un 20-30 de hectare sa zicem, si sa ne spui si noua ce produci din aia 200 Eur/HA si sa-ti ramana si bani
@Nico Pe 20-30ha nu faci legumicultura, ca n-ai cu cine lucra. Pui cereale, floarea soarelui, rapita si alte culturi pe care le poti lucra mecanizat.
Nu știu dacă subvenția e 200€ /ha dar cu banii ăștia nu plătești nici lucrările necesare (arat, discuit, etc)
„Astfel, programul tomata va continua și în 2024 exact după același model ca în 2023. Mai precis, pentru ciclul I de producție, legumicultorii vor primi un sprijin de 3.000 euro/1.000 mp, în timp ce pentru ciclul II de producție, sprijinul va fi de 1.000 euro/1.000 mp”
Mama 3000 euro la 1000 mp? pai nici daca le vinzi nu faci atat, doar daca ciclul 1 e cand is 15 lei/kg
@Teo, depinde de cultura, maica-mea are lucerna (175 eur). Sunt si culturi pt care subventai e 100 eur. Inainte sa primeasca banii, vine un inspector care constata daca ai sau nu cultura pe teren, dupa care vin banii direct in cont.
Ca idee, doar motorina pentru arat, discuit, semanat, costa mult peste aia 175 Eur/hectar. In functie de cultura, mai ai si alti pasi din astia in procesul de cultivare, nu cresc singure de nebune.
@Punkreas, de-aia e bine sa citim tot textul, programul Tomata inseamna ca tu trebuie sa ai Tomatele alea. Intr-un an incare nu au putut cumpara apa de la stat (era seceta mare si n-a avut coloana debit) taica-miu a facut preinfarct si frate-su insomnii cu somnambulism, pentru ca au bagat cat pentru 3 subventii pe un amarat de 5000 MP, si n-au scos nici banii de seminte plus substante cu care au stropit de daunatori. Nu s-a facut efectiv nimic. Pe langa seceta au avut mana si grindina, si erau simpli salariati la o fabrica din oras, se imprumutasera la CAR pentru investitia aia, ca idee.
In anul urmator au pus varza, morcovi si ardei gras, ardeiul nu s-a facut, varza si morcovii au fost vizitate de o mini turma de caprioare care au mancat majoritatea culturilor de cum au iesit plantele din pamant. Stateau de paza si dormeau numai acolo, din mai pana in octombrie, intr-un soi de coliba, prin rotatie cu un paznic angajat pentru tura de 9 ore.
Asta asa, in caz ca aveti impresia ca se imbogatesc agricultorii din subventie. S-or imbogati aia care ung pe cine trebuie sa nu faca verificarile, habar n-am.
https://agrointel.ro/293017/lista-cu-subventii-apia-pe-care-fermierii-le-pot-obtine-in-acest-an
Se pare ca trebuie sa nu mai comentez chestii „to close to home”, ca am facut 7 greseli in 15 randuri, nu-mi face bine :))
In special pt ca unele chestii ma dor si le iau personal, cand vad ce-si imagineaza oamenii ca inseamna agricultura, ei n-au cum sa stie iar eu n-am timp si rabdare sa explic, pt ca oricum nu ne foloseste.
TLDR, subventiile sunt un procent important din cat investesti intr-o cultura, la orice cultura, si din ce costuri ai, nu sunt un profit.
Fara ele, ca agricultor, esti SI MAI mancat decat esti cu ele, dar nu iti iei niciodata GLE din subventie, decat daca ai bagat din buzunar toata investitia. Caz in care, nu-i o decizie buna, dar e rodul muncii tale acolo, iti cam iei ce vrei tu, si in functie de cum iti merge mintea mai esti sau nu agricultor si peste 10 ani.
Stai bre, că nu toți au mii de hectare de papură transformate din pix în teren arabil (ca Stănescu – psd).
@Nico: te doar bila ce pareri puternice si proaste au unii despre ce este agricultura si cum functioneaza. am incercat pe aici sa explic unora niste lucruri dar dai la zid, e degeaba, sunt mult prea hotarati.
@ Andrei
O simpla cautare pe google arata ca se pot obtine cu solar si soi bun undeva la 50t de rosii / hectar. Subventia se aplica la 1000mp, care in mod ideal ar produce 5t.
Hai sa punem jumatate, 2.5t ca nu ai soi bun si daunatorii trebuie sa manance si ei ceva. La cei 15 lei stipulati/kg de tine asta inseamna 7500 eur pret vanzare.
La scenariul ideal cu 50t/hectar, ar insemna 15k eur bani obtinuti din vanzarea rosiilor.
Sa zicem ca agricultorul primeste pe productie 1 eur/kg, ca le vinde mai departe, nu sta el in piata cu ele. Asa ramane worst case cu 2500 eur/1000mp.
Nu stiu care sunt cheltuielile sa obtii 2.5t de rosii dar am impresia ca statul subventioneaza probabil fix cheltuielile de productie, altfel cat bagi atat vinzi si iesi pe zero barat. Deci e o masura menita sa nu ramanem la rosiile din plastic din Turcia/Olanda si sa dam de lucru la tarani.
A propos de asta, in urma cu vreo cativa ani, in piata din Baia Mare era un domn care vindea rosii „de Teleorman”. Dupa accent chiar era de acolo. Si zicea incantat ca cel mai tare politician este (na: lepra de) Dragnea, care ar fi introdus programul asta.
@corector: Nu degeaba Teleorman e nr 1 la saracie pe tara.
Dragnea a facut treaba buna in judet si ar fi facut si la nivel de tara dar nu l-a lasat oculta mondiala. Exista interese mari la mijloc!
problema la subventii nu e la fraierii ca rudele lu Nico. Fraieri ca se chinuie sa munceasca, sa isi pazeasca locul si d-astea complicate.
nu bre…subventiile is pentru aia de isi cumpara teren mult, nu conteaza unde, si jura pe rosu ca pun rosii (desi zona e de cartofi). Dupa care pun 10 fire si ura si la gara
alta problema la programele astea, tip tomata, e ca toti se apuca sa faca rosii, ca atare nu ai pe piata decat multe rosii. Fiind multe: is ieftine, deci pula profit la vanzare.
Mda…. e seceta se scumpesc legumele si fructele, ploua prea mult se scumpesc legmele si fructele… planetele se aliniaza si vremea este perfecta, se scumpesc legumele si fructele ca seceta si ploi in trecut!
Traiasca polonezii…
Agricultorii nostri sunt rupti in cur si tu visezi frigidere, irigatii si alte avioane.
Agricultorii nostri nu sunt neaparat rupti in cur. Doar ca nu vor sa investeasca in nimic, pentru ca asta ar insemna sa faca un plan de amortizare pe 5-10 ani.
Iar pentru ei este mai simplu sa se roage sa ploua… sau sa se roage sa mai creasca putin subventia.
Din ce sa investeasca, Andrei ?
Ma refer la grosul taranilor care practica agricultura de subzistenta, iar cei ale caror legume si fructe le vezi prin piete sunt vandute la pret de dumping catre intermediari.
Poate daca tot practica agricultura de subzistenta ar putea sa se asocieze cate 2-3-5-10 si sa produca legume la comun. In timp ce o parte stau acasa si au grija de sere, 1-2 pot incerca sa vanda la piata produsele la pret mediu (nu pret cu adaos de intermediar).
Sau, daca nu esti in stare sa te asociezi cu nimeni, te duci frumos si te angajezi la producatorul X care are sere pe cateva hectare si lucrezi pentru un salariu lunar (mai mare sau mai mic, in functie de cum este cererea pe piata).
Ca asa, sa te plangi mereu ca tu vrei sa fii producator, dar sa nu faci nimic in privinta asta, nu prea este corect.
Agricultura de subzistenta trebuie sa dispara, pentru ca subzistenta exact asta inseamna: saracie, case darapanate, copii fara incaltari.
Daca vrei sa traiesti din agricultura la standarde de 2024, iti trebuie suprafete mari si mecanizare. Plus asociere, ca sa poti negocia altfel contractele, sa poti face la comun ceva spatii de depozitare, sa poti cumpara la comun utilaje.
Doar ca e greu cu asocierea la noi, ca mai tot timpul apare unul care sa ii tepuiasca un pic pe ceilalti.
florin, o mica corectie. „mai tot timpul fiecare incearca sa ii tepuiasca pe toti ceilalti”.
Cu tot respectul, astea sunt teorii. „Sa se faca”, „sa se asocieze”, „sa se…”.
E ca aia cu cel care castiga bani foarte putini si se gasesc unii sa le spuna „pai schimbati-va jobul”.
Un fel de „numaifitzsaraki”.
E foarte complexa situatia celor catorva milioane de romani care traiesc in zonele rurale.
@Ficat – nu ii baga pe toti in aceeasi oala, stirile sunt facute sa fie bombastice si ii cauta mereu pe aia amarati. Insa stii cum este , daca te uiti la Viata Satului o sa vezi un fermier cu ferma moderna, 200 de vaci, instalatii de muls, etc si daca te uiti in ziar sau la stirile de la ora 5 o sa vezi un amarat cu o vaca slaba care doarme in curte, ambii din acelasi sat.
Nu toti agricultorii sunt saraci si prosti.
Ursule, ceva imi spune ca aia de la stirile de la ora 5 sunt 90% din tarani.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Oricum ai da-o românul tot iese cel mai onest și cumva toți ceilalți trișează. Nici nu se pune problema ca românul sa stea la ciupeala, dacă vremea bună e bine, dacă nu, ne plângem, dacă baga chimicale și e prins, are ceva oculta cu el, dacă nu e prins, s-a descurcat. Nu e vorba ca ăilalți au văzut ce dificultăți au și s-au apucat sa le rezolve, irigații, depozite, planificări. Avem universități de agronomie, sunt curios câți din fermieri, și nu aia mari, apelează la un inginer agronom pentru consultanță. De făcut asociații nici nu se pune problema, că se mănâncă între ei. Iar la noi ministerul agriculturii e o gluma proastă, bun doar pentru a împărți subvențiile.
@monciu, esti putin indecis.
Prima daca spui ca in Ungaria si Polonia au programe mai bune de investitii, apoi spui ca de fapt este concurenta neloiala fata de fermierii romani, pentru ca ceilalti primesc subventii mai mari.
Pana la urma cum este? Sunt programe de investitii in tehnologizare sau sunt doar subventii?
@Andrei, sunt si si, adica au beneficii de ambele parti, stau si tehnologic bine, dar au si ajutor.
@Eu, nu sunt ai nostri onesti, ca dau cu mizerii pe legume si fructe de e mai bine sa nu stii. De aia unele chestii le cresc la mine in gradina. Taranul nu cred ca ramane cu ft mult din ce vinde comparativ cu munca sa, vin baietii destepti care vand in angro sau piete si isi pun adaose nesimtite.
Pariez oricand ca nu ai mai multe chimicale in rosiile din Polonia sau Ungaria, dar hai sa fim patrioti cand nu e cazul
stirea cu ionel – roman autentic ce se lauda ca inrosesc peste noapte tomatele dupa ce le da „tratamentu” s-a uitat? si apoi le dam ca-s bio, crescute la tara
La Cluj, piata volanta de tarani. Vine unul cu rosii la 14 lei kg. In plin sezon. Rosii banale. Ini explica ca e greu, ca nu s-au făcut, ca toate sunt scumpe. Ma duc la 70 km de Cluj la bunica. In curte plin de rosii. Le strange bunica mai da si la gaini. Irigate de ea foarte rar cand a putut manual. Rasaduri puse de bunica la 78 de ani, zero tehnologie. ZERO
Sa ma mai lase-n pula mea toti ” taranii” astia cu preturile lor aberante. Sa se duca la bunica-mea la tara sa ii invete cum se scoate recolta pe seceta.
Jesus, eu am treaba de 2 ori pe an in Olanda la niste traininguri. Intr-un „sat” mic. Plin de fermieri. Stat cu ei la bere prin barurile locale, povestit chestii din Romania. Poate sa fie o exceptie, dar astia cu care am vorbit eu erau dispusi sa dea cazarea pentru fermieri romani care sa vina sa vada si sa invete chestii.
Exact cand ii auzi ca „munca, munca, munca” de parca noi astia care platim culegem banii din pom. Asa merita sa le dai peste bot.
Tu ai crescut vreodata rosii? Habar n-ai ce inseamna. Cat se imbolnavesc si cat de mult sunt stropite si ingrasat pamantul (stropite putin in comparatie cu cele din import, dar tot stropite ca da mana in ele de nu sevad). Faptul ca ele „cresc” la bunica ta faci sa para ca ele cresc singure. Nu, nu cresc singure, cresc cu multa munca si cu experienta bunicii.
Iti zic ca noi avem un rand, crescute in timpul liber. Le-am facut instalatie de irigatii cu picatura automata, le-am ingrasat pamantul, le copilesc mereu (saptamanal), le leg mereu (tot saptamanal) si tot le-am stropit pana acum de 5-6 ori (chiar daca uneori doar cu piatra vanata). A, apoi a dat grindina… pune plasa antigrindina, pune apoi plasa de umbrire ca de, sunt 40+ grade afara. Si cat avem? cat sa manace doua persoane, atat.
Daca la un rand e atata efort, nu vreau sa-mi imaginez ce este la 5 randuri.
A, costul ingrasamintelor si storpitului (chiar daca naturale, pe cat se poate) costa cat pretul lor din oras (desi gustul este inegalabil).
@Ov te-ai gandit la cultura hidroponica indoor? Iluminat LED full spectrum? Stii cum cresc alea cherry?
Alea sunt rosii pt Untold. Chiar ieftine.
@Costi, nu m-am gandit, am preferat varianta naturala (pentru calitate… asta daca nu aduc pamant de afara – dar, vine cu extra efort, si chiar nu am timp de asa ceva ). Ce e ciudat e ca, pe unde intreb, toti imi spun ca este din ce in ce mai greu cu gradina. Pamantul nu mai este ce era (calitatea a scazut), este mult mai cald vara iar iarna nu este suficient ger cat sa omoare bolile si daunatorii si totul este mult mai bolnav.
A, iar la fitofarmacie imi ziceau a nici nu mai sunt pe piata multe dintre substantele bune, si nu ca ar fi interzise, ci pur si simplu nu mai sunt importate. Raman doar astea care trebuie date de zece ori. Cum zicea el, stau sa le fac oamenilor plan de stropire – zici ca am innebunit – vor astia sa nu mai producem, doar sa importam (verbele lui).
Am un prieten fix ca Jesus, tot în Cluj, se cacă pe el când cumpără fructe și legume și mereu comentează referitor la fluctuația prețului lor. Dar acum urmează partea amuzantă, tot el dă 60 de lei pe o pizza de 400-500 de grame, vreo 1000 pe țigări și evident la prețul băuturilor alcoolice nu comentează. Singurul lucru la care mă uit când iau legume sau fructe, e să fie proaspete. Nu iau multe kg, nu doresc reduceri. Totul ține de priorități, pentru mine astea contează, nu țigările și alcoolul, așa că nu mi se par scumpe.
@ov treci pe scudo, e si ingrasamant foliar.
Dau preventiv in solar cu simt de raspundere, nu am prins mana decat foarte rar. + stropit cu fungicid toamna si inainte de pus rasadurile.
”A, apoi a dat grindina… pune plasa antigrindina, pune apoi plasa de umbrire ca de, sunt 40+ grade afara. Si cat avem? cat sa manace doua persoane, atat.”
cat te asteptai sa culegi daca ai pus plasa antigrindina dupa ce a dat grindina?
@Baltha Zerus multzam! o sa incerc.
@daddy Cand cadea grindina am zis ca nu mai pun ever legume. Am considerat experimentul failed… pacat de efort. Apoi cand am iesit afara si am vazut ca nu-i dracu atat de negru (erau mici rosiile si supravietuisera ok) am zis ca le mai dau o sansa. Acum nu stiu cat le-a afectat, dar e ok. Ma asteptam sa scot fix cat sa manace doua persoane si poate sa mai dam si la altii din cand in cand (vecini/prieteni). Deci chiar si cu grindina e ok.
Ce e interesant ca e prima data in 10 ani cand afecteaza grindina zona asta (acum 10 ani s-a construit zona), pana acum bunicul meu s-a ocupat, si n-a pus ever plasa anti-grindina. Oh well… se mai schimba si clima.
Pe langa seceta si lipsa investitiilor (facute cu cap) care sa suplineasca lipsa apei mai sunt si alte probleme.
De exemplu in cresterea de tomate, (probabil) pe fondul schimbarii climatice au aparut diverse peste si boli ale plantelor care au afectat culturile. Problema a inceput sa fie vizibila in productie inca din anii trecuti si pare ca nimeni nu este interesat sa gaseasca o rezolvare.
Dar hei, cine e agriculor cu GLE nou luat cu banii din subventii?
Sa vina statul sa faca irigatii pe terenul privatilor! asta asteapta.
ca sa faci irigatii iti trebuie sursa de apa. variante: canal de irigatii sau put. daca optezi pentru put atunci depinde in ce zona esti si ce resurse gasesti si ce restrictii de utilizare sunt. in general, forajele nu aduc destula apa daca ai suprafete mari de udat. asa ca iti trebuie a doua varianta, canalul de irigatii. doar ca asta e in gestiunea statului prin intermediul agentiei pentru imbunatatiri funciare care este un cacat nefunctional si plin de personaje care au fracat menta ultimii 20 de ani sau au furat tot ce se putea fura. fermierul are nevoie de infrastructura adusa de statul roman pana in zona unde sunt terenurile. restul echipamentelor le are fermierul, doar apa ii lipseste.
Vorbești ca să nu adormi. Chiar dacă terenul ar fi privat, canalele și țevile pentru irigații sînt îmbunătățiri funciare, deci chiar dacă-ți faci tu canal pe 5-6000 de hectare, statul trebuie să facă un canal de aducțiune de la Dunăre sau alt rîu din apropiere.
Legat de ce zici, chiar Ciolanu a avut măreața idee ca agricultorii să-și facă singuri canale de irigații inclusiv pe domeniul public, dar vezi ce am spus mai sus…
@alienu ai dreptate, toti agricultorii au GLE. Nou.
nu, nu au toti GLE. unii au Cayenne, altii X9, q7…
Dacă ai știi cîți mai prășesc încă cu măgarul înhămat…
Nu există nici o parte bună la faptul că noi consumăm de afară, fiindcă samsarul român care are tarabă în piață, când vede cum crește prețul la producția internă din cauză de secetă și alte alibiuri d-astea închipuite, crește și el prețul la ce ia din en-gros din Polonia, Olanda, Turcia etc. că doar n-o fi prost. Și nici hypermarketul nu se lasă mai prejos și umblă finuț la toate prețurile. Doar n-o să dea la juma’ de preț roșiile din Olanda față de alea din România, și nici n-o să renunțe la ce vine din intern, fiindcă apar iar scandaluri de genul „lanțul de hypermarketuri X nu sprijină producătorii locali bla bla bla….” Deci știrea e că vom cumpăra mai scump, indiferent de proveniența legumelor.
Agricultura nu se mai face de mult la piata pe taraba.. sunt multi fermieri care fac agricultura moderna dar nu se complica vanzand in tara.. dc sa vinzi aici cand afara e pe bani mai multi si treaba e mult mai buna…
Este frumoasa povestea asta a ta, doar ca nu este reala.
@Andrei G: de ce nu este reala? ai tu informatii ca nu se face asa ceva?
Daca ai lucra in domeniu poate ai crede..
Probabil ca as crede si daca mi-ai arata o statistica, ceva.
Intre timp, eu am gasit o statistica din 2022 de unde reiese ca importurile LEGUME, PLANTE, RĂDĂCINI ŞI TUBERCULI, ALIMENTARE au fost de 4 ori mai mari decat exporturile.
https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/anuarul_de_comert_international_al_romaniei_cd-2023.pdf
Daca nu au avut loc niste schimbari dramatice in 2023, ma indoiesc de faptul ca Romania a devenit mare exportatoare de legume.
Yep, are dreptate Bogdan. Agricultorii nu se mai leaga la cap cu vandutul in piata, au contracte. Ma refer la minim zeci de hectare, nu tataia cu rosii in spatele curtii.
deeeeeeci, au zeci de hectare, contracte misto de vandut in strainatate, dar vor subvenții de la statul roman….
Corect, ar trebui sa existe subventii doar pentru produsele vandute catre consumatorul final pe teritoriul Romaniei.
Nu mai am nici o rosie in solar, a intrat tuta si a facut prapad. Am stropit cu ce mi-au dat de la magazin special pentru tuta dar a fost degeaba. Tot din cauza caldurii rosiile nu mai leaga, este mai putina rosie pe planta si se speculeaza. Zona cea mai buna pentru a cultiva rosii vara e la munte (nu e gluma).
sa imi fie cu iertare nestiinta si sa va scutesc de niste clickuri, citez: :))
Tuta absoluta este cunoscuta in Romania ca Molia miniera a tomatelor sau Tuta, asa cum ii spun legumicultorii. Face parte din familia Gelechiidae, ordinul Lepidoptera (fluturi), fiind o molie nocturna.
Este un daunator relativ nou in tara noastra, prezenta fiindu-i observata incepand cu anul 2009. De atunci, s-a raspandit cu repeziciune in toate bazinele legumicole din tara.
Aceasta insecta, in ciuda marimii reduse, reprezinta motivul pentru care multe culturi de tomate au fost devastate, cu pierderi de pana la 100%.
@calin: mersi pentru explicatie, chiar nu intelegeam ce treaba are viitorul primar de la sectorul 1 cu rosiile :))
Vară -mea la Ivești (GL) le-a dat cu lapte pentru tută. Și a mers
a avut biberon special pentru laptele ala?
O fi alăptat personal.
Pana anul trecut am pus pe o mica bucata din gradina proprie (aprox. 30mp) rosii. Nu solar, pur si simplu direct in bataia soarelui. Instalatie de picurare facuta de mine, mai rudimentara dar functionala, apa preluata de la retea, pentru ca nu am put, doar seara, aprox. 15-20 minute cat sa prinda apa la radacina.
S-au facut extraordinar de bine, foarte gustoase, fara probleme. Doar ca na, e ceva de munca, smuls buruieni, copilit, legat pe araci. Am renuntat de anul asta (si rau am facut), pentru ca mai bine cumpar din piata, desi la sfarsitul perioadei de recolta de anul trecut am strans asa, lejer, vreo 30 kg de rosii de care ma saturasem, Nu mai puteam manca, le-am pus la congelator in pungi.
Deci da, e de munca, dar nu cum se vaita toti „agricultorii”. Cine vrea, poate face agricultura foarte bine si o spune un profan ca mine, crescut la oras, copilarit la oras, care doar a citit ce si cum se face si a tras cu urechea la parerile vecinilor, la o bere.
pt tine poti sa faci asa cum spui tu, industrial nu.
asta cu munca e cu dus si intors. la noi inca e inca multa munca manuela, problema e ca nu mai are cine sa o faca.
intainte gaseai oameni cu ziua, bagai toata familia la intaintare, acum ciuciu. sincer, eu nu pot dupa o sapt de stress sa ma apuc sa sap, copilit la foc automat ca sa scoti tonele de rosii.
si tot ciuciu bani de investitii la cei mai multi asa zis mici agricultori.
Da, cred, exact de asta am cam renuntat si eu, desi seara e destul de placut sa stai vreo ora-doua sa bibilesti la buruieni. Dar pt. industrial, asa este, ar trebui tehnologie, sa investeasca putin. Adica pana si eu, care fac asa, pt. consum propriu la familiei, imi dau seama ca se poate eficientiza totul. Doar sa vrea.
Gresit!
Indiferent ca vin legumele din exterior, ele se vor scumpi. De ce? Pentru ca, de ce nu?
Intrebarea nu este „daca?” ci „când?”
Cand erau stirile cu „au secat fantanile” astia din piata facusera legatura de patrunjel 3 lei. Toti, brusc, de la babuta „aia” pana la dorel care sta in drum spre piata. Am zis nu multumesc si am luat din magazin, cu 1.5 lei. Iei nu iei din piata, tabbouleh acelasi gust are.
La fel si cu astia cu rosiile. Gasesti rosii romanesti, cu gust bun, si in magazine. La pret mai bun ca la taraba. Sa stea cu ele la taraba, eu iau de unde e mai bine pt mine.
Secolul este 21. Și nu vor face decât eventual investitorii străini. După aceea romanii verzi urmasi ai dacilor se vor plânge ca le iau străinii țara.
Am fost să fac ceva cumpărături în alt sat și citind de dimineață articolul am belit ochii prin stânga/dreapta pe marginea drumului. Ăștia nu au pe aici garduri, e la liber.
Zonă cu piatră, nisip, teoretic sol nașpa. Dar legumele verzi, culturi bogate.
Șase euro kilogramul de cireșe.
Multe fructe și legume aici în sat la magazin sunt producție locală.
Pere, piersici, cireșe, caise, roșii, ardei. Gustul copilăriei. ( Am dat-o asta cu gustul pe modul jurnalistic). Adică gustoase in comparație cu altele.
Nu te supara, sunt nou pe aici, unde mai exact locuiesti? Daca esti o vedeta si ar trebui sa stiu deja, imi cer scuze!
@vlad…domnu sta in spania, in zona rurala…
cultura buna de pareri anu asta
Agricultorii romani,aia mari sunt jumate straini. Cu cetatenie! Ca a cumparat terenuri la greu,la pret de nimic,acu 20 de ani. La Calarasi era unu,avea 5000 de hectare.
In agricultura se face cea mai mare evaziune pentru ca cine dracu poate controla cat produci tu la hectar. Tractoarele alea de milioane de euro si toata logistica din spate costa.
Vedeti ce CA au firmele de agricultura de la voi din zona. Ce utilaje au,cat au declarat profit…etc.
Agricultura numa usoara nu e.
Zicea tata o gluma…ba campurile astea din Baragan is lucrate mai ceva ca pe vremea lu’ ceasca. Uitat-te ce utilaje au! Numa americane!
Iar despre tarani si cultura de subzistenta…va rog. Sunt din ce in ce mai putini.
De producatori cerificati bio,card cumparau legume de la „olteni” ce ziceti?
Eh, s-a dat drumul la preselecții la Chefi la cuțite si Masterchef. Se duc romanii să gătească pentru ei înșiși, se pișă pe juriu și pe ideea de concurs.
Mi-a șoptit o păsărică de la ANSVSA ca ar fi bine să mâncăm legume și fructe de la supermarket( olanda, Belgia) ca acolo mai se mai uită cineva la concentrații. La țăranul din piață se uită medicul curant de la oncologie, după ce dezvolți cine știe ce “minune” .
nu stiu in care parte sa inclin. produsele alea costa, trebuie sa se intereseze de ce boli/daunatori au aparut, produsele din anii anteriori nu mai sunt eficiente/ nu se mai produc. deci nu cred ca taranii romani (cei care cultiva sub o anumita suprafata) urmeza un plan de tratament riguros. „lasa ca merge si la 15L in loc de 10”.
dar in schimb daca pe substantele respective scrie ‘a se stropi cu minim 10 zile inainte de cules’ probabil o sa ignore informatia asta si o sa culeaga dupa 7 sau cand o fi bun de cules.
pe cand la olandezi se stie ca sunt perfomeri in agricultura. si nu obtii productie daca te zgarcesti la tratamente.
Legumicultorilor le convine sa arunce productia decat sa lase putin la pret. Daca te duci sa cumperi din zona lor vei gasi aceiasi marfa ca cea din supermarket dar la pret aproape dublu.
Nu aveti rosii pt salata asortata la steak? Mancati muraturi!
Pai daca tot stiti atat de multa agricultura, ce nu luati mainile de pe tastatura si nu va puneti sa faceti voi irigatii si sa cultivati rosii. Toata lunea e buna sa isi dea cu parerea, toti ITIstii, USRistii si blogerii le stiu pe toate. Puneți-va si faceti agricultura, irigati cu apa din parti, cresteti niste rosii sau vinete fara sa le stropiti cu toate chimicalele posibile sa le aparati de boli si daunatori, protejați-le de soare, de seceta, de grindina, ce-i atat de greu.
Am face dar nu mai avem loc de lepre, pesedisti auriti si hoti.
Iar s-a bagat ca musca prietenul tau Cadâr…a inceput sa il ia lumea la pula in comentarii ;))
Ceva este putred cu legumele/fructele romanesti de au ajuns sa coste in multe cazuri mai mult ca la Viena (ca exemplu). Se plang taranii ca arunca rosii pe camp, dar in piete de ce vand kg in plin sezon cu 8-10 lei de parca vor doar un anumit tip de clientela? In aceeasi linie, fructele costa de la 8-10 lei kg (piersici, caise). Si varza de la tarani a devenit un lux: 5-6 lei kg. Ardeii kapia erau anul trecut la ~7 lei/kg, anul acesta 10-14 lei. Ma opresc ca m-am enervat; salariul mi l-au marit anul asta doar cu 5%.
Poate taxele de taraba + concurenta foarte mare (multe mini-market). Lumea nu se mai duce la piata si taranii vand mai putin si mai scump, este o situatie fara scapare. La piata e omul si taraba, 30 de tarabe=30 oameni cam cati angajati are si un market mediu care vinde de toate. A trecut vremea taranului care traieste de pe urma unei tarabe. Taranul de la taraba pur si simplu nu poate vinde mai ieftin asa ca nu mai aruncati cu rosii si castraveti in el.
Eu nu inteleg cum in piata la standurile cu producatori certificati sunt preturi mai mari decat la samsarii ce vand aceeasi chestie. Samsarul merge si ia pepenele de la tarani si il vinde in piata sub pretul pe care il cere producatorul certificat. Pai nu ar trebui sa fie invers treaba?
Toata vara am luat pepene la 1.5-2.2 RON de la Lidl care a fost tot timpul bun versus 3-5 RON „la taran”.
Demult anunțau pe 1 ianuarie că o să fie an prost, deci să cerem măriri de salariu, acum văd că trebuie să însămânțeze periodic cu advertoriale