Situația la zi, sâmbătă, 24februar

Aici suntem. Și nu se va schimba nimic. Vremea trece, leafa merge.


Impact a ieșit pe bursă să caute bani. Trebuie să fii extrem de optimist să investești în companii imobiliare în perioada asta.

Mai ales după ce Qualis, altă companie imobiliară de pe bursă, nu-și poate plăti obligațiile. Pentru că e o companie imobiliară. Poate nu mă pricep eu. De fapt, sigur nu mă pricep eu.


McKinsey făceau bani de la guvernul chinez, pentru că sunt niște amuzanți puși pe făcut bani.

Nu am mai auzit nimic de Goldman Sachs în ultimele luni, îmi vine greu să cred că au stat cuminți.


Fusu îmi e dator niște bani pentru consultanță, după ce i-am atras atenția că domeniul vivre.ro e deținut pe persoană fizică.


Vreau niște experți români să se ocupe de asta. Dar nu din ăia cu studii. Nea Fane de la coada vacii, care lucrează de 20 de ani la una din primăriile mari din România la urbanism. Pe ăia îi vreau să se ocupe, să facă ei urbanism și sistematizare.

 

ukraine

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 29136
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1475
    • Cu cat ar trebui sa fie platiti profesorii din invatamantul de stat ca sa le pese? Sau, mai bine spus, ar deveni mai competenti daca li s-ar dubla salariile? Sunt toti o apa si un pamant. Vezi si rezultatele Pisa.

      Comentariu apreciat.9728
    • @Deea totul pleacă de la minister.

      Indecis. Tu ce zici?2911
    • salariul e doar un aspect, este morcovul. ca sa mearga treaba, trebuie sa existe si batul. bugetarii, in general, nu cunosc conceptul.

      Comentariu apreciat.7613
    • @Deea dacă mărești salariile va fi și mai dezastru. Posturile vor deveni foarte atractive pentru rude sau cei care vor da o șpagă „mică” pentru a se angaja pe un post sigur și bine plătit.

      Comentariu apreciat.9510
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1572
    • @deea : ” ar deveni mai competenti daca li s-ar dubla salariile” .
      Pare de la sine inteles ca daca ceva (masina, casa, vacanta) e f ieftin…nu te poti astepta la mare calitate.La oameni pare ca nu extindem acelasi rationament.

      Daca s-ar duba salariile profesorilor, sunt SANSE mai mari sa fie atrasi in sistem oameni mai competenti, care altfel se duc in domenii unde sunt mai bine platiti si au mai putin stres.

      Daca iti duci copilul la o scoala de 1000 de euro pe luna, va lua premiul nobel?
      Nu automat, dar va avea SANSE mai mari sa aiba niste profesori care s-au zbatut mai mult sa ia postul ala mai bine platit.

      Daca te operezi de cancer la Viena, la AKH, scapi automat ?
      Nu, dar ai SANSE mai mari sa scapi decat daca te operezi la Dorohoi. Pentru ca la AKH sunt medici care au dat mai multe examene sa ajunga acolo. Si au colegi care-i vor respinge automat pe aia slabi.

      Are un prieten o vorba : „cand iti alegi un furnizor de servicii, ai grija cat negoiciezi, sa nu ajungi cel mai ieftin/mic client al lui. „

      Comentariu apreciat.4517
    • Scolile private isi aleg elevii, nu accepta pe oricine. Au o medie generala pe care o folosesc ca marketing. In consecinta, elevii aia care sunt de 5, oricum nu ar fi primiti.

      Media generala a elevilor de la scolile private nu este neaparat o consecinta a calitatii profesorilor, sau a actului de invatamant in general, ci tocmai a faptului ca nu accepta elevi cu medii sub un anumit nivel. E treaba elevului cum ajunge la acel nivel.

      Daca nu esti deja dotat cu inteligenta peste medie, vei baga banii in meditatii ca sa tii pasul. Sau credeati ca elevii de la „private” nu fac meditatii?

      Comentariu apreciat.8712
    • @Deea nu funcționează instant. În timp oemani pe care îi duce capul, care lucrează acum le salarii mai mari și cărora le pasa de copii vor alege să lucreze în școli în locul corporației pentru ca nu vor mai muri de foame făcând asta.

      Doar ca nu doar profesorii sunt problema.

      253
    • Parte din problema sistemului de invatamant sunt parintii. Aia cu opinii, dar fara studii de specialitate.

      Comentariu apreciat.468
    • Rumbu,Ce medie imi cere cind dau copilul la clasa zero?

      Indecis. Tu ce zici?1912
    • @cd sa crezi tu ca salariul o sa-i atraga atunci cand au de aface cu tot felul de gunoaie care mimeaza actul sexual la spatele profesorului si nu au ce sa le faca.
      Repetenti nu se poate, exmatriculat nu se poate, politie nu se poate.

      Culmea, eu sunt unul din aia care a urat si uraste cu pasiune scoala romaneasca, si totusi cred ca ce se intampla acum e complet scapat de sub control, culmea nesimtirii si ridicolului.

      Cum sa atragi performanta ca sa se duca sa fie bataie de joc a lu’ dorel, copilu’ lu’ burcel omu’ de afaceri cu statul.

      Comentariu apreciat.370
    • Școlile private nu își aleg neapărat elevii, dar îi modelează și îi triază pe parcurs. Adică au anumite regulamente, anumite condiții care, dacă nu sunt respectate de către elevi/părinți, pot duce la exmatricularea sau mutarea copilului de acolo. Atât condiți si regulamente disciplinare, cât și legate de procesul de învățare. La școala privată unde învață ai mei, de exemplu, condiția de a trece din clasa a IV-a în clasa a V-a este susținerea unui examen Cambridge, deși școala nu e intensiv limba engleză. Nu dai examenul, nu iei nu știu ce nivel, iei copilul din școală și îl duci unde ai chef. La fel și la clasa a VII-a spre a VIII-a.
      La un nivel scăzut al notelor ești chemat la școală să vorbești cu profesorii să se gasească soluții. La fel în caz de indiscplină.
      Astfel că, spre anii terminali, rămân în școală elevii după chipul și asemănare lor, ca să zic așa. Iar cei care vor să se înscrie iau parte la niște interviuri permisive în general (adică nu caută doar olimpici și premianți) și sunt acceptați în limita locurilor. Dacă sunt prea mulți, se dau testări.

      Comentariu apreciat.352
    • Despre ce școală e vorba dacă nu te superi? Si noi căutăm o școală privată bună

      1111
    • @Lia, dacă vrei, îl poți ruga pe Vali să-ti dea adresa mea de mail și îți comunic acolo tot ce dorești să știi. N-am chef să pornesc aici o discuție pro și contra școlii respective (sau a școlilor private în general), mai ales că știu printre comentatori câțiva care sunt fanatici anti acestui tip de școală.

      224
    • In 1-4 tine si de educatia de acasa.

      171
    • Si inca o chestie. Trebuie sa acceptam ca exista multi prosti in Romania care fac copii si ii cresc tot prosti. Simplu.

      Zicea cineva ca o scoala privata isi alege elevii in unele cazuri… la stat vin toti.

      Uitati-va in jur cati adulti prosti si nesimtiti exista. Si unii sunt parinti, si din ei tot prosti si nesimtiti ies.

      Parca in Romania iq mediu e 90 sau ceva de genu. Chiar mai mic. Studiile zic ca o persoana ca sa faca pe bune o facultate si sa isi insuseasca notiunile are nevoie de minim 110.

      De eq si valori si principii nu cred ca are rost sa mai vorbim.

      Comentariu apreciat.440
    • In Bucuresti, cam arunci aiurea cu banii in scolile private.

      Doar un exemplu: primele zece licee publice din Bucuresti au rata de promovabilitate la Bac de 98-100% si medii generale intre 8,60 si 9,40. Si acopera mult mai mult decat oferta privata: aproximativ 10-15% din totalul elevilor (1500-2000 de locuri pe serie din 15.000). Rata de acceptare in facultatile din afara e de 100% pentru elevii din, sa zicem, CN George Cosbuc, de ani de zile.

      Costurile unei eventuale pregatiri suplimentare in anii terminali (clasa a XI-a si a XII-a) sunt undeva la 4000-6000 de euro. Cu totul.

      De ce ai da zeci de mii de euro aiurea? Doar pentru baza materiala? Cine vrea sa invete, are ceva cap si e sustinut de parinti, va fi ok cu sistemul public de educatie din Bucuresti. Cine nu, va da jdemii de euro la un liceu privat specializat in informatica, si apoi va cauta meditatori in clasa XII-a ca sa treaca BAC-ul. Ca si acolo sunt doua categorii de elevi: olimpicii (20%) si cotizantii (80%). Cotizantii sunt tolerati indiferent de performanta scolara, pentru ca bani.

      Problemele critice si greu de rezolvat in sistemului de educatie sunt la baza, in zonele sarace, in urbanul mic, in periferii, nu in zona de clasa medie din Bucuresti. Iar zona aia nu se poate repara prin „scoala privata”. Si nici nu poti sa ignori problema, ca ajungi ca in Brazilia, cu gard electric la casa si garda personala care sa iti duca copiii la scoala.

      Indecis. Tu ce zici?3413
    • @Rumbu, iar ți-au furat contul :) Nu, e fix invers, or fi câteva care fac selecție, dar, pentru majoritatea, 1000 euro pe lună sunt 1000 euro fie că vin de la părinții unui olimpic, sau al unei loaze. Iar cât priveşte evaluarea şi notele, te înşeli dacă presupui că-s cu mult mai stricți (aici ai nimerit motivul). La ultimul concurs unde a ajuns fiu-meu, erau mai mulți de la şcoala lui de cartier decât de la cea mai bine văzută şcoală privată din Iaşi.

      105
    • îmi fug neuronii când citesc ce debitează rumbu. Intelinjență păstă medie, el cred că nu realizează cât de greu e să aduni copii cu inteligență peste media, într-un anume oraș, la o anumită școală.

      98
    • Eu l-am avut pe al meu in V-VIII la scoala privata. Au pornit 20 in clasa a V-a, au ramas 8 in clasa a VIII-a.

      12 s-au pierdut pe drum. Nu cu voia lor. Li se explica direct parintilor ca strica media scolii si fie trebuia sa isi bage copiii intensiv la meditatii, fie li se propunea alta scoala din grup unde media nu era folosita ca instrument de marketing. Cu aceleasi tarife, insa cu nivel mai slab al profesorilor/dotarilor, similar cu cel de la stat.

      Copilul meu nu a avut copilarie, a urat scoala aia din toti rarunchii. Incepea la 8, termina la 17. La asa-zis-ul afterschool facea de fapt tot ore de curs. Peste weekend avea teme de facut, presiunea a crescut enorm in apropierea exemenului de admitere la liceu, avea teme inclusiv seara, practic viata lui era scoala si teme, nimic altceva.

      Dupa terminarea scolii, nu a mai pastrat legatura cu niciun coleg, asa de mult a urat-o. In schimb inca are prieteni pe care i-a cunoscut la scoala de stat in ciclul I-IV.

      Da, a intrat la un liceu bun fara probleme, dar pretul platit (nu ala in bani) a fost prea mare.

      Daca as putea sa o iau de la capat, as merge pe varianta scoala de stat + meditatii.

      Raman la parerea ca scolile private in Romania sunt niste basini elitiste care pun o presiune prea mare pe copii si nu fac altceva decat sa mangaie orgoliul parintilor. Stiu ca toti vrem ce e mai bine pentru copilul nostru, dar eu zic sa cantariti bine daca merita.

      263
    • @Rumbu ar fi mișto să ne spui câte una câte alta din ROI-ul școlii, spre exemplu băiatul tău avea voie să stea pe Tik-Tok în timpul orelor? (nu-mi zi că nu are tik-tok instalat sau nu are telefon mobil) înțelegi unde bat… presiunea pusă pe copii la privat e dată de bani și așteptările părinților + prestigiul școlii. După 4 ani cu copil la școală privată, tu ca părinte pe ce ai simțit că s-au dus banii tăi?

      41
    • NOU
      #24

      Regulamentul era mai mult decat fascist, de la uniforma obligatorie, pana la reguli privind tunsoarea, barba, piercinguri, tatuaje, oja de pe unghii sau nivelul fustei. Chiar si treningul de la ora de sport era reglementat.

      Uite extras din regulament, pentru aia care ziceau ca 1000 de euro sunt 1000 de euro, indiferent de capacitatile elevului:

      Conditie pentru continuarea studiilor in fiecare an, cu precizarea ca un nou contract de scolarizare *se face doar la initiativa scolii*:

      „susţinerea unor teste scrise la limba română și la matematică, elaborate conform programei naționale pentru
      nivelul de școlarizare vizat, la care elevul trebuie să obțină cel puțin 90 de puncte din 100 posibile, precum şi a
      unei testări orale/scrise la una dintre limbile străine din oferta Şcolii (franceză, engleză sau germană);”

      Si uitea asa se laudau cu medii de admitere la liceu de >9.50 pe piata, nu datorita calitatii actului de invatamant ci datorita faptului ca aia sub 9.50 oricum nu ajung pana in clasa a VIII-a.

      Si fiindca cineva intreba cum ii filtreaza pe cei de la clasele pregatitoare, in contract exista perioada de proba de trei luni in care elevul este evaluat subiectiv si scoala poate decide unilateral terminarea contractului daca i se pare ca nu se „integreaza”.

      Viata si copilaria includ si un tik-tok atunci cand nu ai voie, un lapte-gros in pauza, un chiul fara stirea parintilor, o guma lipita pe scaunul profesorului, altfel nu e viata. Extremele nu sunt sanatoase.

      13
    • @Rumbu… aham… mai bagă o fisă.

      21
    • Misto desenul.

      Da, intr-un an suntem fututi. Si nu ca n-am putea face ceva in legatura cu asta, ca putem. Dar aparent unii vor sa fie fututi.

      Indecis. Tu ce zici?2020
    • E pericol sa ne invadeze Trump daca castiga? Asta vrea sa zica ilustratia?
      Atunci, eu vreau sa se rupa barajul ala din stanga. Bunicii mei au asteptat asta toata viata.

      Indecis. Tu ce zici?2729
  2. Cumva tangențial, discuție la care am tras cu urechea. Supărarea era că e aglomerat orașul.
    Cât ziceai că durează să duci copilul la școală?
    Dimineața între 1 h 30 și 2 h. La prânz e mai liber, scap în 45 minute.

    179
    • Timp pierdut. Pentru un n beneficiu apartment. Copilul ar fi mult mai câștigat dacă timpul ăla ar fi petrecut cu el. In mașina nu se pune.

      Comentariu apreciat.324
  3. ”Aici suntem. Și nu se va schimba nimic. Vremea trece, leafa merge.”
    O sa iti sara in cap profesorii ca au salarii mici si de aia nu isi dau interesul pentru ca daca ar avea salarii mari ar merge treaba brici, LOL.
    Sa analizam putin , asa de amuzament, situatia cu medicii care sunt superbine platiti si in continuare sunt jeguri , cer spaga..etc( bineinteles nu toti dar inca un procent foarte mare) sau situatia judecatorilor care sunt printre cele mai bine platite categorii profesionale din Romania , ca sa nu mai zic de pensie ca ne enervam si stiti cu totii ce s-a intamplat la judecatoria Mangalia ca stirea este inca calda. As mai putea sa dau exemplu de bugetari foarte bine platiti, cu salarii ce concureaza bine salariile de multinationala si ori freaca menta ori au rezultate foarte slabe in munca lor. Deci daca dam salarii mari la domnii profesori or sa isi dea interesul !?

    Comentariu apreciat.6712
    • Salata de idei insailate cu sarma ca sa stea legate.

      Cati bani dai pe educatie, aia ai. Hai sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa ridice mana sus cati dintre parintii ‘taximeteisti’ va duceti copiii la meditatii. Da, profesorii aia lucreaza in alt sistem, pe Luna.

      Indecis. Tu ce zici?1437
    • @hash
      Logica ta chiar este legata cu sarma.
      La cacatul asta de simulare, la matematica s-a dat ceva care nu are legatura cu programa predata la clasa.Ori cei de la minister si inspectorate sunt incompetenti, bine asta este pleonasm sau au dat subiecte de genul ca sa faca misto de copii, asa ca muie tot sistemul de invatamant din Romania.

      911
    • Salariu mare fara controlul rezultatelor e naspa.

      Romania ar trebui sa stabileasca educatia ca prima prioritate. Pentru price elev ar trebui sa existe doua evaluari nationale (subiecte unice) anuale pe materiile de baza din momentul in care poate sa scrie si poate fi evaluat. Trebuie sa cunosti in orice moment evolutia unui elev, a unei clase sau a unei scoli, ca sa stii ce ai de facut si unde ai de dat bani, unde ai de angajat resurse suplimentare, unde ai de dat profesori afara si asa mai departe.

      Cu astfel de date in spate, ai putea sa verifici progresul, nu doar notele absolute. Si ai putea sa vezi repede zonele unde situatia e nasoala rau in clasele mici, nu la terminarea liceului, cand nu se mai poate face nimic.

      135
    • @ gigi
      Dacă subiectele la matematică n-au avut nimic comun cu programa școlară, cei 47% care au luat peste 5 de unde au știut? În cazul ăsta, elevii români sunt genii la matematică!

      155
    • @George.s
      Faptul ca 47% au luat peste 5 nu este vreo performanta.Aia au facut meditatii intr-un procent destul de mare daca chiar ai investiga aspectul asta , au reusit in ciuda scolii nu datorita scolii. Repet, s-au dat subiecte care nu aveau nici o legatura cu ce sa predat la ora de matematica la clasa.Daca era vorba de vreo olimpiada la matematica eram total de acord dar in cazul asta a fost o bataie de joc.

      64
  4. Cam mulți optimisti imobiliari, dacă oferta s-a supra-subscris

    244
    • Or fi citit ultimul articol al lui Hostiuc din zf…deci, într-o țară care va fi vecină cu rusia, in sfera de influență a rusiei, cu organizare economica si socială pe model rusesc, cu natalitate in picaj constant, preturile imobiliarelor vor crește ? Aham, foarte, foarte plauzibil…de ce nu ar rămâne tinerii și cei care își cumpără casa pe la 30-40 de ani, într-o astfel de țară mirifica și ar emigra …chiar nu vad vreun motiv…
      Legat de război, cred că trebuie să începem să acceptăm că am fost iar sacrificați, că împreună cu Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Moldova etc vom fi iar ‘prieteni’ cu rușii…din păcate,pare că faptele nu se mai pupă cu vorbele…pare că banii rușilor, arabetilor, chinezilor, sunt mai importanti decât concepte de tip ‘uniune’ , ‘familie extinsă europeană ‘…morții mă-sii ….

      Indecis. Tu ce zici?2120
    • @car, stai ca ii mai zice biden vreo doua lu putinel de sonof a bici si se rezolva treaba

      44
    • @car – Mi se pare interesanta gimnastica mentala ca sa credem in ceva. In 2021 am dat avans pt un apartament, in toamna lui 23 am luat cheile. Am dat 74 de mii pe el, acum este pe piata cu 94 de mii – ultimele 2 bucati. Sunt curios sa imi explice si mie cineva, oricine, cum de fapt ala nu este pretul si real si daca te duci la dezvoltator din 94 de mii il scoti cu 70 de mii, mai putin decat am platit eu pe el.

      Dezvoltatorii imobiliari nu sunt toti la fel, este o mare diferenta intre Gogu Smecherul care are un teren, da anunt ca vine apartamente, ia banii de la oameni si cu banii aia construieste un bloc si o firma care are terenuri, proprietati, a mai facut asta de cateva ori, are un istoric.

      De qualis aia nu am auzit insa de un Impact am auzit acum 25 de ani, daca este aceeasi firma ma gandesc ca s-ar putea sa mai mearga si de aici incolo, daca nu a dat faliment in 25 de ani de construit proiecte, nu?

      611
    • Suprascriere de 2,5x peste oferta: https://radarimobiliar.ro/2024/tradeville-anunta-ca-oferta-publica-de-vanzare-de-obligatiuni-a-impact-developer-contractor-s-a-incheiat-cu-success/
      Sunt bani in piata, sunt bani… Nu vine criza cand sunt atatia bani in piata.

      70
    • @CP: stim ca sunt bani in piata, pentru ca s-a tiparit in nestire, vreme de mai bine de un deceniu. Problema nu e daca sunt sau nu bani in piata, problema e daca si cat se produce. Ca si in anii 90 erau bani in piata, as zice chiar un pic prea multi pentru cat se producea.

      10
  5. Cum să te iei iar de profesori….eroii nevăzuți…sigur sigur sigur e doar vina elevilor.

    Indecis. Tu ce zici?3411
  6. Ceva ce am observat la băiatul meu de clasa a VI-a: testele (rapide, fulger, anunțate, neanunțate, naționale, cum or fi) nu au nici o legătură cu materia făcută la clasă. Ca formulare și ca mod de rezolvare. Vorbesc în special de matematică și limba română. Pentru că avem așa:
    – manual imbecil în care e greu să găsești informații, există un tip sau două de exemple de exerciții/probleme și multe prostioare inutile. Astea nu apar în teste.
    – profesorul de la clasă (dacă știe, dacă are chef, dacă e pregătit, dacă copilul e prezent și scrie) completează informațiile din manualul de doi lei cu ce poate și mai face un tip sau două de exerciții în plus. Nici astea nu apar întotdeauna în teste, nici măcar în alea date de același profesor la clasă.
    – tema se dă, dacă se dă, din ceva caiet auxiliar unde sunt tot aceleași două sau trei tipuri de exerciții care, evident, nu apar în teste.
    – la test se dă alt tip de exerciții, care au legătură cu materia, dar nu cu cea ÎNVĂȚATĂ și REPETATĂ în clasă. Adică sună cunoscut ce e acolo, dar copilul nu a mai facut acel gen de exercițiu, nu i s-a explicat, nu l-a văzut în manual sau în tema primită, nu reușește să „vadă” rezolvarea. În caz de ceva profesorul are acoperire („am făcut fracțiile/predicatul nominal/etc., ar fi trebuit să știe!”). Da, ar fi trebuit să știe, doar că, dacă „repetiția e mama învățăturii”, copilul nu a repetat niciodată ce îi dai tu la test și, doar dacă este peste medie sau dacă a făcut în altă parte [wink wink], intuiește rezolvarea exercițiului.
    Toate astea duc spre un singur lucru, sfântul Graal al sistemului de învățământ românesc: meditațiile. „Pregătire”, cum se zice acum elegant. Dacă pe vremea mea mai scăpai și fără pregătire, și tot reușeai o notă mare, un BAC onorabil, o intrare la liceu decentă, acum nu mai merge așa. Fiindcă doar la meditații/pregătire face profesorul cu elevul tot ce trebuie astfel încât să nu fie copilul surprins de teste și evaluări. Asta e tot, e simplu. Procentul de note mici o fi arătând, poate, că nu prea mai sunt bani de meditații în societate, sau, mai grav, că părinților nu le mai pasă atât de mult de învățământ încât să investească în meditații (pe principiul „un liceu și-o facultate fac toți proștii”).
    Toate cele de mai sus sunt valabile indiferent dacă e școală privată sau de stat. Spre marea mea uimire se fac meditații în draci și la scoala privată (deși sunt alte condiții, sunt doar 15 – 17 copii în clasă, timp berechet să-i bagi fiecăruia în cap ce trebuie – doar că nu prea), tot din aceste motive.

    Indecis. Tu ce zici?329
    • Trei sfaturi de doi lei:
      – ignora notele de la clasa, atat timp cat tu stii ca baiatul isi face treaba cum poate mai bine. Oricum nu conteza niciunde. Invata-l si pe baiat sa treaca de chestia asta
      – nu baga meditatii de la clasele mici, se poate recupera usor materia
      – niciodata nu te baga la meditatii cu profesorul de la clasa. Nu vei mai avea niciun feedback real. Baiatul va avea note mai mari la scoala, dar alea nu conteaza.

      P.S. Eu am cunoscut profesori in carne si oase care isi faceau treaba exemplar cap-coada, fara sa isi preseze elevii cu „veniti la mine, la meditatii”. Oricum profesorii aia erau buni si erau complesiti de „cerere”. Din pacate, sunt o minoritate.

      Comentariu apreciat.312
    • @silicon_v, există foarte puțini părinți care să poată evalua nivelul copilului lor fără ajutorul notelor, mediilor, profesorilor, școlii. De unde să știu eu că își face treaba cât poate de bine, eu nefiind de profesie și neavând habar de materie? Din aduceri aminte?
      Cât despre meditații la clase mici sau cu profesorii de la clasă, eu mi-aș dori să nu facă nici un fel de meditații. Deloc! Știi ce zic? Să facă meditații/pregătire dacă vrea să meargă la olimpiade internaționale sau la școli de top de afară (că la noi această noțiune nu există decât artificial creată). Să ajungă cât învață la clasă și acasă pentru un liceu și, eventual, o facultate, asta dacă depune un pic efort. Pentru că meditațiile astea sunt tot un fel de homeschooling mascat, atât doar că, pe lângă ele, mai chinui copilul câteva ore pe zi la școală, ore care sunt pierdute aparent inutil dacă tot e nevoie de meditații, nu?
      Faptul că se pleacă de la premisa că trebuie neapărat meditații (chiar dacă nu la clase mici sau cu profesorul de la clasă sau mai știu eu cum) pentru a trece decent peste niște borne/niveluri în procesul școlar pe mine mă enervează rău de tot. Principial, nu financiar.

      161
    • @Johnnyfer – cred ca ideea lui sillicon_v era diferita. Nu evaluezi copilul in raport cu altii, il evaluezi in raport cu el insusi.

      Gen ca la masini – treaba ta este sa fie accelerata si intretinuta, acum insa un Tico merge cumva, un Logan ceva mai bine, un BMW e mai sus si Tesla si mai brutala la acceleratie – insa sunt diferite, nu te poti astepta la performante similare.

      Insa cand este vorba de copii toti oamenii sunt subiectivi si nu pot sa admita ca al lor nu este geniu, ca nu are aplecare spre matematica ori engleza sau ca nu vrea sa fie doctor sau avocat.

      Atata timp cat este serios, incearca, munceste, invata – insa nivelul lui este de 8 poate ca este suficient si nu are sens sa dublezi nivelul de munca, sa il trimiti la meditatii 4 ore pe zi doar ca sa ajunga la 9 sau 9.50 si sa fie mereu obosit si fara nici un chef de scoala/viata.

      Insa parintii sunt prea putin realisti, de cele mai multe ori.

      203
  7. Se va schimba ceva ….
    – atunci când profii cu ajutorul unui ROI vor putea să-și facă meseria în liniște (ex: copchil cu probleme de comportament -> marș punct jet 3 zile acasă la mă’ta și tac’tu, la a treia abatere mutat la altă școală)
    – atunci când programa va fi redusă (mai puțin și mai bun, mai bun = esențialul aplicabil practic)
    – atunci când veți conștientiza că plozii voștri nu sunt toți genii IT și meserii precum instalator, tâmplar, electrician sunt foarte atractive
    – atunci când profii nu vor mai avea frică de inspectori pentru obținerea gradelor
    – atunci când profii vor avea salarii apropiate cu ale celor din administrația publică (anul trecut profii nu au ieșit în stradă pentru că mureau de foame ci pentru că la unii s-a dat și lor nu)
    – atunci când directorii nu vor mai fi numiți politic
    ….. mai scrieți și voi că eu am obosit

    Comentariu apreciat.3610
    • @Laur
      In momentul in care te exprimi cu ” plozii voștri ” este clar ce fel de profesor esti, le plang de mila elevilor tai. In al doilea rand nu cred ca ai tu competenta necesara sa triezi copiii si sa decizi care va fi geniu IT si care va fi zidar.
      Eu zic sa te apuci de alta meserie fiind clar faptul ca te irita meseria de profesor, posibil ca destinul tau trebuia sa fie unul de tamplar sau instalator, electrician , posibil vidanjor de succes si nu trebuia sa te faci profesor.

      Indecis. Tu ce zici?1034
    • Cand nu vor mai fi clase cu 35 de elevi
      Când sălile de clasă vor fi dotate corespunzător

      204
    • @gigi … îți asociez numele cu Gigi Bekali… pentru liniștea ta sufletească… nu sunt cadru didactic.

      159
    • @Laur, când a fost ultima dată când a fost grevă pentru punctele 1 şi 2 din lista ta? Exact.

      154
    • @adyzah … când profii vor cere 1 și 2 … atunci poate se va schimba ceva 🙂 mai sunt destule puncte care ar duce la „atunci se va schimba ceva” ce-am zis eu e la modul simplist, de-aia am scris… mai ziceți și voi.

      163
  8. Am și eu în familia extinsă profesori, majoritatea titulari cu vechime pe la licee cu tradiție din urbe, care atunci când salariile erau foarte mici erau incompetenți și ticăloși. De când le-au fost mărite salariile, și acum se plâng la fel de mult tot de salarii, au rămas la fel de incompetenți și ticăloși. Copiii sunt proști, părinții sunt de vină că sunt copiii proști, pentru că și părinții sunt proști, salariile sunt nasoale, profesorii se sacrifică și sunt victime. Salariile mai mari, nu să se dubleze ca la săraci, să se tripleze, ar face profesorii să devină lumini călăuzitoare. Salariile astea de acum sunt ca frigul pentru urși, îi țin într-o hibernare a mediocrității, de aia nu performează. Ca la medici. Că banii mulți au schimbat radical totul. Profesorii fac succes cu copiii proști din clasă la meditații pe bani serioși.

    Comentariu apreciat.337
    • Cum ați stabilit că sunt incompetenți? Ati asistat la orele lor?

      Indecis. Tu ce zici?1121
    • In general, cei care isi zic „as munci cu adevarat bine daca as castiga 1500 de euro sau 3000 de euro sau XXX euro” se mint singur. Nu vor munci niciodata mai bine.

      Si nu sustin ca profesorii ar trebui platiti prost, ca nu e adevarat. Spun doar ca etica muncii o ai sau nu o ai. Nu e cale de mijloc. In orice meserie.

      Indecis. Tu ce zici?318
  9. Simularile alea sunt fix pix, doar cu scopul de a-l speria pe elev/parinte. Nu e nicio corelatie cu nota luata de elev la examenul final.

    245
    • Umblă vorba (nu știu dacă e pe bune sau nu, dar înclin să cred că da) că la simulările astea elevii în mod special dau rasol (din proprie inițiativă sau „ajutați” de pofesori) pentru a scădea dificultatea examenului adevărat din vară. Se panichează toată lumea când vin rezultatele simulărilor și, la examenul real, vin subiecte mai ușoare ca să nu se facă sistemul de râs.

      241
    • SI așa încet ne ducem pe pula pana când o sa fie la examen întrebări de genul Cât este 1+1 nu-i așa ca este 2, sau cât vreți voi puișorilor ca sa nu va stresam ? Deci răspunsul corect este …

      231
  10. ce cringe e mema aia, facuta de un baiat de la CIA cu sapca pusa invers.

    Indecis. Tu ce zici?1320
  11. daca intra armata rusa din spre Bielorusia si ne strapunge granita in nord. Putem sa stam linistiti, suntem pregatiti:

    https://www.google.com/maps/@47.561273,25.0451768,3a,72.7y,210.7h,82.17t/data=!3m6!1e1!3m4!1sUmWc2WOztWFpxzwro6Ed6Q!2e0!7i16384!8i8192?hl=en-US&entry=ttu

    nu trec ei prin plasa de la dedeman

    612
  12. Poți să mărești salariile cadrelor didactice pina la cer daca nu le impui și criterii pe performanță, poate vor începe să pună și ei presiune pentru un cadru legislativ în care să-și poată desfășura activitatea cît mai eficient.
    Referitor la meditații, se făceau și pe vremea mea, anii 80, altfel cum sa intri la facultate la ce concurenta era pe vremea aceea. Tot așa la examenele de admitere la facultate nu prea erau subiecte din manual.

    203
  13. McKinsey. Caramitru. Ca să nu uităm doar.

    103
  14. *americanii au terizat pe luna dar cam stramb numa bun sa alimenteze conspiratiile
    Dincoace de ocean putin o tine pe a lui cu ucraina, ca in ww2 polonia a fost de vina, are oarecum dreptate, tarile mici trebuie sa se dea la o parte, saptamana viitoare va da vina pe dyatlov ca era pe wc
    Nu mai e deloc amuzant sa fie primiti rusii la totfelul de intruniri dar sa ii blamam viteji, asa un tacut agresiv..

    111
  15. Ai ramane uimit ca prin fiecare zona e un „nea Fane” si o „tanti Geta” care duc in spate toata gloata de inapti din zona, care-s sunati de 10 ori pe zi de oameni care habar n-au ce fac… aia sunt backbone-ul romaniei, Fane si Geta… astia. Ca e vorba de secretare la scoala, contabile la Anaf sau ingineri, juristi de prin primarii…

    121
  16. Faptul că impact emite obligațiuni înseamnă că foarte probabil li s-au închis uși în nas pe la toate băncile. Bănci care tot declară profituri record de vreo 2-3 ani și care în România au super apetit pentru imobiliare.

    Deci, ce-au văzut băncile de-au ales să stea pe bară?

    171

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.