Și totuși, nimeni nu știe unde sunt banii…

Avem noutăți din zona scumpirilor fără explicație la alimente

„Prețul unui litru de lapte pleacă de la producător cu 2,2 lei. Va spun prețurile cu care am primit noi, retailerii, în ianuarie: 9,9 lei (cel mai scump n.r.)”, a afirmat Paraschiv.

7 lei s-au adăugat pe drum, de la poarta fermei la raft. Da, toți știm, colectarea și procesarea costă, oamenii ăștia trebuie să facă profit, și că nu e un proces simplu, și transportul de la fermă la procesator și apoi la supermarket costă, dar 7 lei?

Și doi, nu a ieșit nimeni să spună unde se duc banii ăștia și de ce atât de mult. Se transportă laptele câte 100 cutii cu Bentley-ul de la procesator la supermarket? Sunt angajați doctoranzi la manipulare, și trebuie plătiți suplimentar?

Văd că la pâine s-au mai domolit, de la 7 lei a revenit la 3,80 cea de 500gr. La fel, nici o explicație pentru schimbările astea de preț.

 

sigla-minimarket-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

106 comentarii

  1. In general pretul produselor lactate creste in sezonul rece. Se colecteaza cantitati mai mici si de o calitate mai slaba.
    Dar…de ce nu testezi pragul maxim pe care-l poate suporta cumparatorul, mai ales ca nu exista autoritatii ale statului care sa isi faca treaba pe bune!
    Ia sa vedem daca ar incepe sa intre UHT-ul din ukraina cum s-ar aseza pretul…
    Ca in cazul cerealelor.
    Poate asta e unul din motivele pentru care s-a ieftinit ”franzela” dar in timpul asta covrigul de ”1LEU” a ajus 3 lei…in lanturile cu nume de apostoli! :) :) :)

    Comentariu apreciat.17530
    • Dă-o dracu de piață liberă concurențială, chiar vrei să se ieftinească pîinea și laptele? /s

      Comentariu apreciat.929
    • Tu numesti rahiticul ala de 2.5 lei de la Luca covrig? Pe vremea mea, covrigul avea partea mai groasa cat un salam de sibiu, nu cat un cabanos cum e acum. :))
      Shrinkflation

      Comentariu apreciat.6132
    • @George, doar ca idee: iarna laptele are o calitate mai buna. Mai putin dar mai bun: hrana uscata si faptul ca animalul bea mai putina apa fac laptele mai gras/consistent. Un cas/branza facut/a in sezonul de iarna va fi mai bun/gras decat cel facut vara.

      Comentariu apreciat.9614
    • >> hrana uscata si faptul ca animalul bea mai putina apa fac laptele mai gras/consistent

      Nu stiu ce sa zic, nu sunt cunoscator de lapte, dar laptele (si untul) din Iranda sunt considerate unele dintre cele mai bune din lume, si aici vacile mananca iarba verde aproape tot anul.

      Indecis. Tu ce zici?2538
    • @radu, aia nu isi hranesc vacile doar cu iarba verde.

      Indecis. Tu ce zici?2512
    • Oana:
      Due to our climate and the large proportion of grassland, Irish cows graze on lush green grass for up to 300 days each year.
      https://ndc.ie/accordion/what-do-irish-cows-eat

      122
    • @mishu, nu conteaza ce produc vacile, laptele se proceseaza si se vinde ”standardizat”, inclusiv branzeturile. laptele si branza din magazin nu sunt mai grase iarna.
      @radu, vacile de pe pasune sunt rase de carne.

      131
    • Nu va mai certati cu cand si unde e laptele mai bun la supermarket :))

      Tot laptele vandut la supermarket se pasteurizeaza si proceseaza complet: se degreseaza cand e cazul sau se adaoga lapte praf.
      Produsul final trebuie sa aiba acelasi gust si % de grasime la raft, indiferent de iarba, luna noua sau plina.

      Comentariu apreciat.500
    • Același lucru cu uleiul de floarea soarelui. Fermierii români au dus uleiul în 12-14 lei, apoi a venit uleiul din Ucraina și au fost nevoiți să reducă prețurile. Fermierii din Ucraina nu au subvenții – adică nu primesc bani moca de la stat doar să le meargă afacerea.
      Ne place piața liberă numai atunci când e în interesul nostru. Când ne concurează alții ne punem cu tractorul în drum.

      Comentariu apreciat.738
  2. NOU
    #11

    Pai cine sa iasa sa spuna lucrurilor pe nume? Analistii financiari care coopereaza pe diverse proiecte cu aceste companii, si al caror scop e ca aceste companii sa faca cat mai multi bani, astfel incat sa aiba bani de cat mai multe proiecte?

    Sa iasa presa, care incaseaza bani din publicitate de la aceste companii, iar interesul lor e ca aceste companii sa aiba marje de profit cat mai mari, astfel incat sa aloce bugetelor de marketing cat mai multi bani?

    Sa iasa influencerii care deruleaza campanii de marketing cu aceste companii, si care-si doresc cam acelasi lucru, precum presa si analistii economici, ca aceste companii sa aiba cat mai multi bani, caci asa vor avea si ei acces la cat mai multi bani?

    Cat de fapt ecuatia e simpla pentru orice cetetan inzestrat cu mai mult de-un neuron, care nu e ticalos si care nu face bani de la aceste companii. Ala de creste animalul, il hraneste si ingrijeste 24 din 24, cel care isi asuma cele mai multe riscuri, ia 2l pe l. Ala de la produsul animalului, si anume laptele, il transporta pana-n fabrica, il proceseaza, il pune pe raft si-l vinde ia 5 lei, adica de vreo 2 ori mai mult decat ala de produse. Si-n mintea unora treaba asta are sens. Sunt convins ca vor aparea unii pe aici care vor justifica aceste preturi, sunt aia care sunt victimele ingineriei sociale, care nu mai au nicio speranta, altfel orice om zdravan la cap intelege cat de sfidatoare si strigatoare la cer e toate aceasta situatie.

    Comentariu apreciat.12115
    • Solutia e simpla: producatorii trebuie sa se asocieze, ca sa poata negocia preturi mai bune. Dar romanii fug de asociere ca dracul de tamaie.

      Comentariu apreciat.9315
    • NOU
      #13

      Iata, practic florin a gasit solutia. Aia de au investiti milioane in ferme, aia de pierd bani pentru ca li se plateste foarte putin pe lapte, n-au descoperit solutia oferita de florinel. Sa ne asociem, asta era! Caci florinel propaga mai departe o prosteala propagata de presa si cei care trebuie sa nascoceasca un motiv, atunci cand analizeaza aceasta speta, pentru a evidentia ca de fapt problema e la aia de muncesc, aia de produc, nu la procesatori.

      Sigur, cand vor fi asosiati, cand vor fi intrunit aceasta conditie, analistii de prin presa, vor nascoci un alt motiv pentru care producatorii de lapte primesc o suma derizorie, comparativ cu pretul de la raft, pe litrul de lapte. Probabil faptul ca n-au basca. Moment in care florinel se va activa, si va-ncepe sa propage, fiind programat social in acest sens, sa propage mai departe acest neajuns. Caci pana la urma, ce fermier sa fii si sa n-ai basca, nu?!

      Indecis. Tu ce zici?6280
    • @florin – mi se pare amuzanta ideea asta cu asocierea si crescut pretul, depinde de care parte a tarabei esti, nu?

      Ca practic oamenii le plang de mila producatorilor pentru ca sunt abuzati de intermediari si pe aia avem noi ciuda, insa daca ar veni tanti Florica cu laptele la usa parca nu am vrea sa se asocieze cu altii si sa creasca pretul, nu?

      Comentariu apreciat.355
    • @Mihnea: tu ai dreptate in princiupiu, dar daca „ala de ia produsul animalului, si anume laptele, il transporta pana-n fabrica, il proceseaza, il pune pe raft si-l vinde ia 5 lei, adica de vreo 2 ori mai mult decat ala de produse. Si-n mintea unora treaba asta are sens” suna asa simplu, de ce nu fac producatorii asta? Si isi pun nu 5 lei, isi pun 4 lei ca sa fie si mai competitivi. stonks

      Indecis. Tu ce zici?2516
    • Adevarul e ca nu prea ai ce sa le faci. Tin pretul cat pot de sus. Daca producatorul vrea marja de profit de 300%, cine il opreste sa faca asta? Doar piata, dar daca toti vin cu marje de profit de genul asta, n-ai ce sa faci. E valabil pentru orice.

      Pana la urma, daca familia X cumpara 4 litri de lapte pe saptana, acum cumpaara 3, ca a mai redus consumul. Producatorului tot ii convine, pentru ca a scazut volumul de vanzari putin, insa si-a crescut profitul, deci no problem.

      Comentariu apreciat.376
    • `@Mihnea, OK, inteleg ca ideea lui Florin ti se pare derizorie. Te rog, lumineaza-ne tu, care ar fi solutia? Problema e cat se poate de reala, iar aceasta asociere e o parte din solutie. Valabil pentru mai multe domenii, nu doar pe lactate: nu avem facilitati de stocare, nu avem facilitati de procesare, nici pentru lapte nici pentru mere, de exemplu. Un producator individual nu are nici forta de negociere, dar nici forta finaciara pentru a investi in acele facilitati. Este si motivul pentru care, de exemplu, vedem in supermarket mere poloneze tot timpul anului, dar romanesti doar in sezon: producatorii romani nu pot sa livreze marfa suficient de predictibil si de constant de-a lungul anului.

      Comentariu apreciat.375
    • @bipbip ai dreptate, se stie ca in Polonia fructele se culeg iarna. Motiv pentru care ei pot livra la CRF Romania in toiul iernii. Fermierii romani nu pot face asta, in mod evident. Ramane de vazut daca prin asociere ar reusi sa schimbe ceva.

      Mi tineti minte intrebarea lu Zoso?

      Indecis. Tu ce zici?1327
    • @ Alharumi – actiunile sunt la fel, depinde doar cine le face, gen in casa trebuie facut curat – doar ca o face un copil, unul din parinti sau cineva angajat pt asta.

      La fel si in agricultura – daca tu ai depozitul atunci vinzi merele cu 5 lei iarna, daca nu ai si trebuie sa le vinzi cand le culegi le vinzi cu 3 lei maxim si altcineva le cumpara de la tine cu 3 lei, le pune in depozitul lui si le vinde iarna cu 5 lei.

      Ori ai foarte multi bani/acces la bani si iti construiesti tu depozit ori le vinzi la un pret scazut. Asocierea este doar o forma mai ieftina de acces la capital – ca daca maine vrea Becali sa se apuce de agricultura pune 2 terenuri sub ipoteca si isi construieste o ferma completa, insa daca nu ai sansa asta atunci te asociezi si incerci sa cresti si tu asa cum poti.

      Comentariu apreciat.290
    • NOU
      #20

      @bipbip, explică-mi tu te rog cum asocierea ar ajuta acești producători, când deja există mari producători în piață, care au aceiași soartă și primesc același preț precum micii producători. Căci vezi tu, procesatorii au un avantaj față de producători. Produsul e unul perisabil, laptele muls azi nu poate fi ținut de producător, dacă nu-i convine prețul, 2 săptămâni pentru a putea fi vândut mai apoi. Pe când procesatorul își permite să nu ia lapte 2-3 săptămâni, pentru că mai are producție pe stoc. Ca atare pârghiile de negociere sunt la cei care cumpără, știind că producătorii pot accepta prețuri mai mici tocmai pentru că alternativa ar fi să nu vândă nimic, și să marcheze pierderi totale. Tocmai din acest motiv e nevoie de intervenția unui stat care nu e profund corupt si viciat. Bine, ar mai fi nevoie și ca cetățenii să-nțeleagă problema, dar judecând după comentariile pe acest subiect, e clar că nu e cazul.

      Indecis. Tu ce zici?3418
    • Cel care crește și îngrijește animalul mai ia aproape 1 euro pe zi pentru fiecare vaca, subvenție de la APIA (338 euro pe an). Nu e mult, dar e de știut că banii nu vin doar din prețul laptelui.

      511
    • Ușor de la tastatura, toti avem soluții: „sa se asocieze! Sa crească toți producătorii preturile ca să forțăm procesatorii sa ia mai scump!”. Cum zicea și @Mihnea, rostogolim prostelile din presa, căci avem păreri pe orice subiect.
      Situația din teren e mai simpla: cei cu ferme de prin jurul procesatorilor iau 2,2 lei. Cei mai departe, nici măcar. Toți sunt asociați, ca nu trimite nimeni un tir sa îți ia 500l de lapte. Doar ca, ce sa vezi, nici cu zeci de mii de lapte zilnic și cu asociație, nu poți negocia, pentru ca te amenință cu laptele adus de la sârbi sau unguri sau alte nații unde statul, cu ceva influente rusești, oferă subvenție pe acel lapte, ca să destabilizeze tarile din jur.
      Contractele pe lapte se semnează uneori și pe o luna, între asociația de producători și procesator, căci te strâng cu ușa. Anul trecut, in primăvara, a fost o perioada când au oferit 70 bani pe litru, din motivele mai sus enunțate. 2-3 zile reușești sa stochezi laptele, mai mult nu ai cum și unde. Dacă îți dă o gherla procesatorul și nu îți ia cei 50.000 litri de lapte ai asociatiei, vreo 2-3 ture la rand, poți sa tai vacile sau sa le vinzi, ca te-a rezolvat cu cheltuielile pe tot anul.
      Dar continuam sa citim de toate pe net și sa avem păreri, ca știm noi mai bine decât producătorii. Ei „ie” prosti, ca dacă era’ deștepți, se asociau în cartel.

      202
  3. Prețul pleacă de la producător cu 2,2 Lei pentru că vine o cantitate mare.
    Din păcate (dar asta știm deja), persoanele din sat care au vacă vindeau anul trecut laptele la 5 Lei / litru. Cel puțin la mine în sat.

    Comentariu apreciat.3811
    • La 5 lei e ăla bio produs de văcuțe care pasc doar lucernă eco de pe pășuni scăldate de soarele măiestru.

      Indecis. Tu ce zici?2910
    • În ăia 5 lei intra și ambalajul și transportul acasă?

      Pe de o parte fermierii au dreptate, prețul este mic pentru orice materie primă.
      Dar în momentul în care le zici să se asocieze și să facă o fabrica, un abator, un siloz frigo (cu bani europeni), găsesc motive să nu o facă…

      Comentariu apreciat.4310
    • Teoretic (și practic), de primăvară până toamnă târziu vacile de la mine din sat merg pe câmp și pasc de dimineață până seară. Pe câmpurile alea crește doar iarba, deci teoretic nu se dă cu nimic nesănătos. Iar soare, soare este din belșug.

      @Fisherman – sticlele le aduc eu, iar transportul, tot eu.

      Eu am prezentat un caz concret de la mine din sat, nu iau apărarea nimănui, nu țin cu nimeni, nu zic că e scump sau ieftin, dar din ce știu, nimeni nu cumpără de la nimeni cu mai puțin de 5 Lei / litru. Mă refer la câteva sticle. Nu la cantități mari.

      Comentariu apreciat.530
    • Din litrul ala de producator ies cel putin 2 litri de 1.5% la raft.

      Comentariu apreciat.714
    • Pretul in sat tot asa a ramas, poate a mai si crescut.
      Din pacate de la fermele care il dau cu 2.2 lei nu prea poti sa cumperi nici cu 4 lei tu ca locuitor din zona.
      Fermele de genul asta nu au puncte de vanzare „la poarta fabricii”.
      Banuiesc ca s-ar umple de o groaza de alte controale si multa birocratie in plus.

      Comentariu apreciat.361
    • Leon, cum???? vrei sa spui ca nu e 1 leu / litru, cum era scris aici acu vreo 2 ani: https://agrointel.ro/191664/pretul-unui-litru-de-lapte-de-vaca-cu-cat-se-vinde-laptele-direct-din-ferma/. Am vazut fluturata si ideea ca ar fi 70 de bani litru, ce sa mai, taranul roman da de fapt bani din buzunar sa isi vanda laptele, si nenoricitii astia de speculanti se imbogatesc pe spatele poporului muncitor. Traiasca 1907, traiasca.

      Indecis. Tu ce zici?1022
    • Anul asta se vinde la 7.5 lei/l. Sursa – grupurile de FB ale satelor din jurul Bucurestiului
      Noiembrie 2023:
      Bună seara ! Avem de vânzare:
      -Lapte de vaca 15 lei/2l;
      -Lapte de capră 10 lei/l;

      Acelasi producator, februarie 2023- 6 lei/l lapte de vaca. 25% in plus in 6 luni.

      Comentariu apreciat.272
    • confunzi omul care are 2 veci cu omul care are 50 de vaci?

    • @Vali, remarca mea era pentru cei care jura ca gasesc „la tarani” lapte la 2-3-5 lei. Nu mai e de mult atat.

      242
  4. Ineficienta si lacomie.

    Ineficienta e descrisa de profesorul Cristian Paun.
    https://zoso.ro/stirile-zilei-29januar/

    Lacomia o vedem in masinile scumpe, dar in lipsa planurilor de afaceri multi anuale.
    In planul multi anual (cel putin 3 ani) trebuiau facute analize PEST, 5 forte, etc.
    Dar de ce sa dai bani pe analize si rapoarte de piata, cand a aparut ultimul BaMWe.
    Bişnițul merge, da-le dracu de rapoarte si de evaluari.
    Uitati-va la ce masini au „agricultorii”. Nu tractoarele, masinile ce se tin dupa coloanele de tractoare si apoi sunt parcate langa tractoare.

    Indecis. Tu ce zici?2613
    • NOU
      #34

      Profesorul Păun? Păun nu e decât un politruc ce se recomandă ca profesor. Omul a fost consilierul lui Ludovic Orban în guvernarea PNL. Omul a primit o sinecură la Fondul de Garantare. Chiar v-ați găsit pe cine să citiți, doamne ferește!

      Indecis. Tu ce zici?1517
    • @Mihnea, Cristian Paun e profesor universitar.
      https://rei.ase.ro/facultate/conducere/
      Prodecan la Facultatea de Relatii Economice Internationale.

      Dar de Profesorul Socol ce ne spui? E autorul programului din scoarta in scoarta a lui Dragnea.
      Vezi ca si Dna Socol are o sinecura grasa la ASF, de 10 ani, iar Dl Socol era si dumnealui pe la Contragarantare pana in 2021.
      Astia is aia buni, nu?
      Numai de la astia sa ne luam lumina.
      Socialisti pe salarii grase la stat.
      Lasa-l pe Paun, zi de Socol, el si ea.
      Dupa ce lamurim subiectul Socol, trecem la subiectul Paun.

      199
    • NOU
      #36

      @Necris.
      Programul lui Socol, wage led growth a fost, cred eu, primul program economic amplu implementat cu succes in Romania, ducand la o crestere a PIB-ului cu vreo 35% in 3 ani. Asa cum acel program de guvernare din 2016, a fost unul dintre cele mai bune programe de guvernare ever. PNL n-a avut ever asa ceva, asa cum nici PSD nu mai are acum asa ceva.

      Iar Socol mi se pare unul dintre oamenii de bun simt, pe care l-am urmarit la vreme respectiva, cand avea luari de pozitie publice. Dupa a avut decenta de-a se retrage si de a-si vedea de viata lui. Habar n-am ce sinecura are consoarta lui, nu contest ce spui.

      Pe de alta parte, Paun a fost consilierul economic al lui Orban in anul in care Romania a reusit „performanta”unui deficit bugetar de aproape 10%. Adica tot atat cat a avut guvernul PSD, cu programul economic al lui Socol, in 3 ani. Tot Paun a fost consilierul lui Orban cand PNL si USR au liberalizat piata de energie, efectul fiind crestere de 10x a pretului la energie si gaze. Un real succes, avand in vedere ca Romania a cheltuit pana acum vreo 3,5% din PIB, adica 10 mld de euro, pentru a compensa si plafona pretul atat pentru consumatorii casnici cat si pentru cei industriali. Niste realizari absolut magistrale.

      Altfel, spre deosebire de Socol, dupa ce a fost zburat din postul de la guvern, Paun inca are pareri pe subiect, e critic, chit ca a fost acolo si nu doar ca n-a facut, dar a nenorocit din punct de vedere economic romania.

      Dar tu continua sa iei lumina de la „profesorul Paun”, evitant sa adaugi faptul ca ala nu e profesor, ci e politician, un politician frustrat de faptul c-a fost dat afara din guvern si ca si-a pierdut sinecura. Un politruc care maine isi va schimba radical retorica daca va fi inregimentat, din nou, in aparatul de guvernare.

      Ah, si inca ceva, e amuzant sa pomenesti de Socol ca e socialist, si ca e angajat la stat, in timp ce Paun e om de dreapta, cu joburi doar la stat. Nu stiu, dar dupa mintea si logica mea, asta e un argument pe care-l aduci in discutie doar daca vrei sa-l faci de ras pe Paun.

      Indecis. Tu ce zici?1815
    • @mihnea – zi așa, programul lui Socol a fost un real succes. 😂 😂
      O să vă iasă pe nas creșterea asta că FMI a început deja să facă cărare la București, e drept pe tăcute să nu se prindă pulimea. Și tura asta nu mai avem de vânzare bănci sau companii petroliere.
      Eu sunt surprins că am avut doar vreo 25-30% inflație reală în ultimii 2 ani. Dar mă aștept ca după alegeri să avem un nou moment 2008 și sunt chiar curios cine va fi fraierul distribuit în rolul lui Boc.

      105
    • NOU
      #38

      @babu, da, programul lui Socol a fost un real succes. Iar în noiembrie 2019, când a căzut guvernul Dăncilă, România avea un deficit bugetar de 2,8%, și-o datorie de 35% din PIB. În niciunul din cei 3 ani de guvernare România n-a depășit deficitul bugetar de 3%, iar datoria publică a scăzut de la 37% la 35% din PIB. Tu vorbești acum de vizitele FMI, de parcă ar fi de vină Socol și programul său, că după a venit Sică cu Cîțu, și doar în 2019, în 2 luni de guvernare au dus deficitul de la 2,8% la 4,4%. Aproape l-au dublat, în 2 luni!

      Iar Socol n-are nicio vină că în 2019 când PSD a fost dat jos de la guvernare datoria publică era undeva la 350 de miliarde de lei, iar acum, după 4 ani, e dublă.

      În 2019 economia României era una solidă și sănătoasă, tocmai ca urmare a acelui program de guvernare. Din păcate de atunci și până acum n-a mai existat un program, un plan, totul s-a făcut heirupist și după ureche. Și până la urmă de ce s-ar deranja cineva să vină cu un program de guvernare, cum a fost ăla a lui Socol, amplu, vast, cu road map-uri clare, având în vedere care e percepția despre acel plan de guvernare de atunci, în ciuda evidențelor că el a funcționat și-a creat bunăstare. Lucru ușor verificabil pe cifre. Pentru că cetățenii funcționează pe percepții, nu pe cifre și realități. Ei citează din „profesorul Păun”, artizanul unor deficite de 10% din PIB, și-a dublării datoriei externe, și iau la mișto omul care a reușit să crească salarii, să crească PIB-ul, să se încadreze în deficitul bugetar de 3% convenit cu UE, și să scadă datoria publică ca procent din PIB de la 37% la 35%. Toate aceste cifre sunt verificabile. Dar ele nu contează, tot ce contează e că la acea vreme a guvernat Dragnea, Dragnea care e răul absolut, se știe, ca atare tot ce s-a întâmplat atunci a fost groaznic și nasol. Așa că voi continuați să luați lumină de la Păun, iar când românia va avea probleme economice, nu uitați să-l înjurați pe Socol, pentru că sigur programul lui de guvernare implementat între 2017-2019 e de vină pentru că Sică, Cîțu, Păun și Ciolacu au dublat datoria externă, după ureche, între 2019 și 2024.

      1612
    • @Mihnea: mare realizare deficitul mic, oare nu cumva l-au tinut mic nedand drumul la investitii, au blocat tot ce era constructie de autostrazi etc.? Da, a venit Sica si s-au pornit niste santiere (mersi Drula) si au trebuit sa plateasca in continuare pomenile initiate de pesede. Ia sa nu fi fost pomenile si sa se fi facut de pe vremea lui Dragnea autostrazi si promisele spitale regionale, deficitul era tot ala, cresterea economica era sanatoasa nu „wage led” aka pe baza de consum.

      14
    • NOU
      #40

      @alunelu, cum adică mare realizare deficitul mic? Normal că e o mare realizare, într-un context de creșteri de salarii și scăderi de taxe. Pentru că toate taxele care cresc acum, în mare parte sunt taxe care au fost scăzute în perioada aia.

      Cât despre investiții și autostrăzi, cam așa arată km de autostradă inaugurați pe an
      anul 2017: 15 km de autostradă
      anul 2018: 60 km de autostradă
      anul 2019: 43 de km de autostradă
      anul 2020: 59 de km de autostradă
      anul 2021: 56 de km de autostradă

      Așadar, în anii 2020 și 2021, ani cu deficite de aproape 10%, nu văd mari diferențe, nu văd km de autostradă inaugurați cu sutele.

      Altfel, e amuzant să pomenești de spitalele regionale, care n-au fost făcute nici atunci, și n-au fost făcute nici de atunci, în 4 ani de zile.

      Poate îmi explici și mie, unde se regăsesc în investiții, în ăștia 4 ani, în km de autostradă, în spitale, în linii de tren modernizate, dublarea datoriei publice, de la 350 mld de lei, la peste 700 mld lei. Vorbim de peste 70 mld de euro, în 4 ani. Aproape 20 de miliarde de euro anual. Dar concret, pe cifre, nu pe harneli și percepții.

      Cât despre marota asta cu consumul, doamne cât m-am săturat de harneala asta că nu e sănătos să crești pe consum. Toate țările cresc pe consum, consumul e cureaua de distribuție dintr-o economie. Și acum vom vedea cât de nasol e să scadă consumul, pentru că fix asta se întâmplă în perioada asta, vom vedea cum economiile de peste tot prin Europa vor merge în cap tocmai pentru că consumul va scădea.

      42
  5. cand e productie mare il deshidrateaza si il tin in stoc in forma praf. cand au o comanda il prelucreaza.

    202
  6. ar fi mai ieftin daca s-ar lucra cu doctoranzi:)) Nu cred ca ai idee care-s salariile acolo

    220
  7. Eu nu am vazut niciun produs in ultimul an care sa se fi ieftinit, dar acelasi brand/cantitate. Asa ca nu stiu unde ai vazut tu paine de 500 scazand aproape la jumatate.

    Comentariu apreciat.361
  8. Ce paine cumparati cu 3.8 lei?

    130
  9. Acest articol este pentru mediul de afaceri sau pentru consumatorii finali?
    Eu care nu am investit nimic în domeniu și aș putea să-l iau cu 5 lei laptele de la țărani/fermieri. Cei care au învestit îl pot extrage din piața cu 2.2 lei.
    Pentru că sunt zero în domeniu îl iau până la urmă cu 7.65 de la Auchan mergând pe jos(10 min, nu am mașină)
    Ar trebui sa fiu îngrijorat ?

    Indecis. Tu ce zici?1520
  10. Au scumpit detergenti, hartie si alte cele. S-a scumpit hartia igienica si carnea de porc. Zici ca ne stergem cu papirus egiptean si carnea de porc tot sare de 30 de lei. Detergentii sunt cei mai scumpi din Europa desi ii producem intern. Cum poate Austria produce detergenti mai ieftini ? Consiliul Concurentei doarme adanc si lanturile de magazine isi fac de cap. Daca o gandesti la rece statului ii convin preturi mai mari ca aduna taxe mai mari. Cum avem o productie slaba retail-ul pompeaza mult in buget.

    Comentariu apreciat.372
  11. Vali: incearca sa starneasca discutiile despre adaosurile comerciale si preturile aberante; trendul asta de a testa limita maxima a cumparatorilor pornit din pandemie, vad ca nu a murit inca.
    Unii comentatori (sa nu zic majoritatea pana acum): laptele e scump pt ca asa si pe dincolo.

    Banane ordinare nu eco sau bio: intre 10 si 12 lei kg
    Rodii: 1 buc/4 lei
    Continui ?

    Indecis. Tu ce zici?2312
  12. NOU
    #52

    Faina alba de tras pe nas s-o fi scumpit sau a ramas tot la acelasi pret ca anul trecut?

    230
  13. sigur, ar fi bine sa nu uitam ca laptele ala care iese pe piata e max 3.5% grasime si restul apa, pentru ca, nu-i asa, s-a facut si smantanica, kefir, branzica si mm, la preturi exorbitante, totul din litrul ala de lapte luat cu 2 lei.

    Indecis. Tu ce zici?3519
    • @Arhi, poti sa verifici cat e concentratia de grasimi in laptele de vaca neprocesat, direct iesit din mama vaca. Sa vezi cati litrii intra intr-un litru.

      Indecis. Tu ce zici?2011
  14. Din pacate nu se invata economie in scoala si asta creeaza si va crea probleme. Lectia de economie de azi:

    1. Resursele sunt iefine. Aur, petrol, pasune, vaci, lapte. In pretul final de la raft pentru majoritatea produselor, toate astea care intra intr-un produs costa maxim 25% din pretul produsului. In general mai putin. Ca vorbim de haine, mancare, masini.
    2. Daca au de ales intre produse ieftine si produse scumpe oamenii vor alege rational produsele ieftine si vor cumpara produsele scumpe. Daca ai de ales intre sa cumperi lapte cu 2lei/l si lapte cu 7 lei/l vei cumpara cel de 7 lei.
    3. Costul final pentru un cumparator e mai mare daca va alege sa cumpere cel cu 2lei/l. Doar un numar extrem de redus de oameni isi pot permite sa cumpere cu 2lei (pentru ca prost calitativ). Corelat, daca cineva vrea sa cumpere „local, de calitate mai buna” va fi mai scump decat 7 lei. Am cumparat eu prin zona si pretul de la ferma e cam dublu fata de pretul produsului din magazin. E mai ieftin doar daca taranii sunt saraci, locuiesc in noroi, etc.
    4. Singura posibilitate sa se reduca pretul final e dat de concurenta.
    5. Cea mai eficienta posibilitate de a creste accesibilitatea unui produs de stricta necesitate e sa incurajezi liberul schimb si cresterea economica (sa creasca salariile). Cu cat tranzitia e mai lunga cu atat e mai chinuitoare. Polonezii nu se plang de pretul laptelui pentru ca ei au facut tranzitia in 90. Noi inca vorbim de preturi maximale.
    6. Toate astea sunt foarte clare pentru fiecare cand se gandeste la ce munca face si presteaza el si frustrante cand e vorba de altii. Un bloger promoveaza calitatea in detrimentul pretului mic. Un programator va face un web-site la un pret de piata mai mare decat costul curentului+tastaturii+laptopului. Marketingul, cercetarea, logistica si distributia produselor de consum e foarte scumpa. Tu vezi un Bentley care transporta cutiile de lapte 40 km. In realitate probabil laptele dintr-un sat din Apuseni ajunge intr-un centru la 50 km, apoi se transporta 1000 km intr-un centru de procesare, apoi se transporta alti 1000 km intr-un centru de ambalare, apoi inca 500 km intr-un centru de depozitare, apoi inca 300 km intr-un magazin.

    Asta cu „nimeni nu stie unde sunt banii” e ca si cum ai zice ca „nimeni nu stie de ce un blogger/IT-st/mecanic cere asa de mult pentru munca lui „.

    Nu vine sa spuna nimeni de ce costa atata pentru ca de asta exista manuale scolare.

    Indecis. Tu ce zici?3247
    • @AlexNicolae – lectia de economie a fost corecta, cea de geografie nu. NU se mai parcurg distante de mii de kilometrii decat daca sunt importuri, restul sunt intr-o arie de 4-500 de km..

      -Lucrez in logistica de niste ani buni, as putea spune ca mai cunosc cate ceva dedesupturi

      1. Cam fiecare mare retalier (crf / slg auch) au centre logistice date la terti (ei nu-si mai fac singuri partea de logistica – receptie / stocare / pick / expeditie). Cei mai mari logisticieni in momentul actual sunt IDL (CRF / SLG / AUCH), GXO (Danone / Pepsi), DOAR nemtii (Kfl / Lidl / Mtr ) isi mai fac singuri toate cele de mai sus.

      2.Sunt HUB-uri ale logisticienilor (depozite buffer daca vrei) in cele 3 regiuni istorice (Bucuresti – Chiajna / Stefanesti), Deva, Bacau, Roman care deservesc zonele respective

      3. Furnizorii (food / non food ) sunt OBLIGATI sa-si livreze marfa la aceste centre logistice, sunt foarte putine exceptii (marfa foarte scumpa) sau furnizori „premium” care livreaza direct la magazine

      4.Ca o punga de pufuleti sa ajunga in magazinul din spatele blocului tau, se platesc urmatoarele operatiuni (aici fiind vorba FIX de aducerea pungii de pufuleti la magazin si nu producerea acesteia care implica alte costuri):

      COST 1 – Inchirierea unui tir (in care intra 32-33 de paleti) ce contin aproximativ 10 baxuri de pufuleti a cate 10 pungi pentru livrarea acestuia la depozit. Daca este luat de pe bursa, transportul costa X lei (pret per km), daca producatorul are contract cu transportatori, atunci iese mai ieftin, (pret per cursa platit de furnizor)
      COST 2 – descarcare paleti din tir la depozitul logisticianului (pret per palet)
      COST 3 – receptie marfa (pret per colet)
      COST 4 – manipulare paleti (stocare in rafturi) (pret per palet)
      COST 5 – depozitare marfa (daca e produs cu clasa de rotatie mare are un pret daca nu altul)
      COST 6 – pregatire comanda pentru magazin (pret per colet/palet in functie de cantitatea comandata )
      COST 7 – expediere palet marfa catre magazin (pret per palet)
      (de la 2-7 sunt costurile ce le plateste retailerul catre logistician, costuri car sunt bagate in final in pretul produsului)

      Mai sunt incluse in pretul produsului dar splituit procentual catre toti furnizorii ce livreaza la depozit chiria depozitului, utilitati, personal, inchiriere echipament, licente calculator, WMS, server, curatenie, pierderi, etc

      Care crezi ca este costul de achizitie al unei pungi de pufuleti daca ea se vinde cu 1.5 -2 lei cu toate cele de mai sus incluse, asta ca sa nu mai discutam de costul ei de productie incat sa fie rentabil.( https://zoso.ro/stirile-zilei-23-ianuarie-2024/) -> https://www.zf.ro/zf-15-minute-cu-un-antreprenor/zf-15-minute-cu-un-antreprenor-eliodor-apostolescu-proprietarul-22235785

      Comentariu apreciat.392
    • lasa tu economia
      mananca mai putin,
      50 grame de carne, un pahar de lapte, o felie de paine, un ou si o rosie sunt suficiente pe zi pentru o singura persoane

      daca mananci prea multa carne faci guta, sau iti creste gusa. Nu te vezi ce cap mare ai, mananci prea mult!

      125
    • @Adib
      daca mai pici pe subiect mai comenteaza.
      De departe cel mai explicativ comentariu ever dpdv al costurilor in general.

      173
    • @Adib am dat si eu un exemplu extrem legat de logistica. Dar stiu o firma care are ceva similar – trimite laptele in Ungaria. Laptele apoi se importa ca produs finit inapoi in Romania. Am lucrat la o firma unde produsul (nu lapte) facea cam 20.000km si se plimba juma de glob iar in UE facea dus intors intre 3-4 tari. E mai ieftin sa il plimbi cu vaporul decat sa il ti in depozit in magazin.

      614
    • Și eu tot în logistică lucrez. Am plimbat produse, vândut din Belgia în Germania, care din Belgia au fost duse în Bulgaria și de acolo înapoi în Germania.
      Vis-a-vis de ”unde sunt banii” am și eu un studiu de caz….
      Când lucram la CHIP primeam constant acuzații că vindem revista prea scump. Unii plictisiți ne și făceau calcule: tiraj x 8 lei revista = X; număr pagini de reclamă x 2.400 EUR= Y. X+Y => ”pfuoai! bandiților, păi voi sunteți milionari!.
      Nimeni nu calcula partea de costuri: salarii, tipar, producție CD/ DVD, overhead, comisioane, TVA, asigurări la stat, asigurări la privat, pierderi cauzate de neplata revistelor vândute, retur, etc….
      La fel și în industria alimentară. Majoritatea nu avem habar de sumedenia de costuri – unele aberante impuse de statul român – care apar pe parcursul de la fermă la magazin.

      101
  15. 2. Bǎ asta,ca confiscarea averilor nejustificate,e imposibil de fǎcut în legislația existentǎ şi cum funcționeazǎ aparatul birocratic la noi.

    Dacǎ ar fi de stat atunci în teorie ai şti unde şi de ce dar în practicǎ depinde de cine e la guvernare şi cât de nesimțiți sunt directorii respectivi. Dacǎ ține de privat atunci n-ai ce sǎ faci-Consiliul Concurenției nici nu poate şi nici nu are chef sǎ facǎ ceva dacǎ nu ia o spagǎ ca toate instituțiile de le noi.

    Confiscarea averilor nejustificate e şi mai şi-practic,dat fiind cǎ în Constituție se specificǎ clar cǎ averea dobândită licit nu poate fi confiscată şi caracterul licit al dobândirii se prezumă,atunci majoritatea averilor politicienilor şi bugetarilor şefi sunt licite şi prin urmare este anticonstituțional sǎ le confişti dacǎ nu sunt condamnați definit penal.

    Şi nici în cel mai bun nu poți sǎ obții înapoi tot prejudiciul pentru cǎ,cum am spus şi în alte dǎți,aproape toți de la ANAF se angajeazǎ acolo pentru un job comod şi prin urmare nimeni nu vrea sǎ-şi batǎ capul mult cu chestii din astea. Ei au intrat in ANAF pentru bani şi privilegii,îi doare în cur de rezultate. Sǎ le fie lor bine mai întâi,e problema ta dacǎ te oftici cǎ Voiculescu sau Nǎstase nu au restituit niciun ban pânǎ acum.

    Pentru confiscarea averilor nejustificate sau a reglării de prețuri în zona privatǎ ai nevoie de un referendum pentru modificarea Constituției ca sǎ fie legal şi sǎ nu zicǎ nimic CCR.

    Şi asta este foarte,FOARTE greu de fǎcut-ai nevoie de o mobilizare masivǎ cum au fǎcut-o Coaliția pentru Familie sau USR pentru Fǎrǎ Penali în Funcții Publice. Ai nevoie de o majoritate parlamentarǎ care nu doar sǎ fie de acord cu asta dacǎ nu e propusǎ de Preşedinte,ci şi una care sǎ vrea s-o implementeze. Ai nevoie de o prezențǎ mare la vot,mult mai mult decât e de obicei în general la noi-cel puțin 30% ceea ce în zilele noastre e enorm.

    Referendumul din 2003 cu modificarea Constituției a trecut doar cu fraudǎ masivǎ la vot şi utilizarea lui Nǎstase a puterii lui absolute de atunci. A pus cabine de vot peste tot,în special în supermarketuri. A trimis sute de autobuze şi a dat ordin la toți baronii sǎ facǎ pe dracu-n 4,doar sǎ treacǎ de 50+1 %. A utilizat toate trucurile murdare posibile,inclusiv sǎ-l amenințe pe Iliescu cǎ redeschide Dosarul Revoluției şi îl bagǎ la bulǎu dacǎ nu-l susține din câte am înțeles.

    Cel din 2009 nu a fost niciodatǎ validat pentru cǎ foarte puținǎ lume din Parlament,inclusiv din PDL,voia sǎ-l valideze pentru nu voiau sǎ cedeze din locuri. Bǎsescu a fost forțat de UDMR şi UNPR,precum şi de Blaga-Videanu-Berceanu,sǎ rǎmânǎ îndefiniv totul la fel că de nu guvernul Boc 2 nu va avea susținere și greii din PDL o să-l înlăture pe Emil ca lider. Şi na,ce sǎ facǎ,era în plinǎ crizǎ financiarǎ şi guvernul trebuia investit cumva aşa cǎ Bǎse a renunțat.

    Iar ăla din 2019 nu a fost validat pentru cǎ Ioha literalmente nu mai are chef sǎ-l valideze şi nici PNL şi PSD aşa cǎ țeapă.

    914
  16. Sa urmaresti laptele care se vinde sub marca magazinului! Acesta este cel mai ieftin din magazin, in jur de 5 lei. Si acelasi producator, care livreaza hypermareketului, are lapte la vanzare cu de obicei 7 lei. Deci 2 lei sunt in plus si teoretic laptele este acelasi. Vor spune ca e pentru marketing dar nu are cum sa fie atat!

    Comentariu apreciat.321
    • Sincer nu prea ai dreptate.
      Intre laptele marca proprie si dorna.napolact/covalact e clar diferenta de gust.
      la fel si la unele mezeluri vidate, gutul este diferit.
      Ca nu este unul mai sanatos ca altul, sau ca sunt la fel de nasanatoase asta e alta discutie, dar gustul difera.

      610
    • Mie nu mi se pare, vorbind de comparatii intre tipuri de lapte cu acelasi nivel de grasime! Daca pe sticla scrie ca are continut doar lapte, de la ce sa fie gust diferit, ca doar nu au degustatori ca la vin sau distilate?

      83
    • Salut,
      Cred ca ai omis * de la lapte brand propriu. Daca voiam lapte diluat cu apa cumparam d-ala mentionat de tine.

      E scump, da’ macar stiu ca beau lapte daca cumpar olympus/napolact.

      Mersi!

      222
  17. Am un prieten care vinde laptele la procesare cu 1,6 lei pe litru. Era boier la 2,2 lei

    60
  18. De obicei, profitul se pierde in lungul sir de distributie a materiei prime de la producatorul materiei prime, pana la punctul final de desfacere.
    Fiecare isi pune “1 leu” si are cifra de afaceri mica, deci nu poate merge pe volum si adaos mic.
    Romanii adesea ignora pt ca costa partea de mentenanta si logistica, dar cand aceasta e sfaramitata, este ineficienta.
    Prea multi ciupitori pe lant, dar fara ei, s-ar muri de foame si mai mult.

    72
  19. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1357
  20. Asta se intampla doar pentru ca agricultorul roman nu il duce capul de a scala business-ul incat sa ajunga sa controleze intregul lant de distributie (de la mulsul vacilor, procesarea laptelui, transport pana la magazin). El se multumeste ca are hectarele si ca ii da statul subventie pe ele, foarte putini cauta sa acceseze fonduri si sa se asocieze cu alti fermieri pentru a construi mai mult de atat.

    1017
    • NOU
      #70

      Ai dreptate, ăla are mii de animale, are investiții de milioane de euro, dar nu-l duce capu! Aia era!

      Sau poate pur și simplu nu are acces la capital, pentru a investi și-a se dezvolta. Căci poate băncile străine din România au cea mai mare marjă de profit din întreaga UE. Poate fermierul din Germania sau Franța are acces la creditare cu dobânzi de 1-2%, ceea ce fermierul român nici nu poate visa.

      Bine, fermierul român nu poate visa și pentru că nu îl duce capul, așa cum nu-l duce capul să investească pe tot lanțul de producție. Doamne ferește!

      Indecis. Tu ce zici?2913
    • :)))

      are mii de animale, investitii de milioane si mai e si baiat destept.

      cumva insa nu are acces la finantare. bancile e de vina. jos șoroș, jos bilberg.

      Indecis. Tu ce zici?1714
    • Fermierii români dau și peste „mie ce-mi iese!”. Nu zic că le e ușor, dar nici nu au cu cine…. Îi înțeleg… Nu găsești oameni de nădejde nici pentru 5.000lei la sat, să vină la servici cu simțul răspunderii. Pentru că PSD a avut grijă să îi trimită pe toți în afara țării…

      63
    • „Poate fermierul din Germania sau Franța are acces la creditare cu dobânzi de 1-2%”

      Nu te poti extrage din tara in care te afli. In tara unde statul se imprumut cu 6-7% in euro, iar dobanda de referinta BNR e tot pe acolo, nu te poti imprumuta cu 1-2%, ca in Germania.

      Da, nu e vina directa a unui productor care are nevoie de finantare. Dar indirecta este. Ca toti suntem de vina, mai mult sau mai putin, de situatia in care suntem. Noi producem si intretinem statul roman, asa cum e el, nu martienii.

      60
    • NOU
      #74

      @silicon_v, eu nu vorbesc de perioada asta, in care toate bancile centrale au crescut dobanzile pentru a lupta cu inflatia. Eu vorbesc de anii 2017-2020, cand bancile centrale aveau dobanzi 0, iar in Romania o dobanda la un credit era 4-5% iar in Germania 1-1,5%.

      Dar e indeajuns sa te uiti pe cifrele raportate de bancile din Romania, si-ai sa vezi ca au marje de profit mai mari decat tarile din vest.

      La fel cum mi se pare halucinant ca Romania, o tara c-o datorie externa de ~50% din PIB, e imprumutata in euro la dobanzi mai mari decat tari precum Grecia, care are datoria aproape 200% din PIB, si care acum niste ani era in pragul falimentului. E nefiresc, e lipsit de orice logica. Dar vei veni tu, si-mi vei explica, propagand mai departe ideile unui expert financiar, care-si ia banii tocmai de la bancile care marcheaza profituri record tocmai imprumutand statul cu dobanzi record. Pentru ca aici suntem.

      44
  21. La lidl e 3.99, marca lor. E la fel ca zuzu, buzu si alte cacaturi cunoscute de 8_ 10 lei.

    Comentariu apreciat.401
    • Mereu m-am intrebat daca e la fel calitatea. Nu am reușit sa gasesc informații relevante.

      58
    • E bun, ca e unguresc, marca Pilos, ca toate lactatele lor :))) cauta Lidl pe wikipedia, sa vezi in ce conditii isi tin angajatii, cu spionaj ca pe vremea Secu’, sau de unde cumpara lumea puii/gaini, vai de mama lor.

      34
  22. 1.Banii sunt in dezvoltarea celor 3 mari retele de supermarketuri din Romania care domina piata, nu le-am scris numele pentru ca nu stiu daca se accepta in comentarii, au ajuns hipermarketurile sa concureze cu proiectele imobiliare la cumpararea terenurilor, nu am vazut atatea supermarketuri din astea ca la noi in nici o tara mai la vest de noi, poate e doar o impresie
    2. Sunt destul de sigur ca pe lantul de distributie pana la raft se fac ceva bani dar in limite normale, nu cred ca pot ridica preturile pentru ca sper ca e ceva concurenta, nu cunosc aceasta piata dar pe piata supermarketurilor e o oligarhie in care trebuie sa intre statul dar cine sa faca asta?
    3. Daca se poate vinde scump de ce sa nu o faci? Cati dintre voi nu ati tine pretul sus daca ati avea cui vinde, cati dintre voi s-au dus vreodata sa ceara reducerea salariului pentru ca e prea mare? Pentru ca sunt oameni care sunt constienti ca sunt platiti prea bine fata de ce ofera.
    4. Cred ca asta e rolul statului sa creeze cadrul si sa intervina brutal unde sunt abuzuri, dar statul este praf, oamenii care alcatuiesc statul vad doar salariul

    Comentariu apreciat.391
    • 3. Asta e si argumentul oricarui capitalist turbat. De ce sa dau salarii mai mari sclavilor daca accepta sa lucreze pe 2000 lei? Doar pt ca am profituri imense? Pai ce, sunt prost?

      32
  23. Eu cunosc personal oameni ce-si iau direct de la tarani cu 12 lei/litru.

    Nu stiu ce sa zic..

    1010
    • ai dreptate cu pretul dar nimeni nu face afaceri sau dezvoltare cu pretul asta, vanzatorul doar subzista

      91
    • Nu incercam sa trag nici o concluzie. Doar sa atrag atentia ca taranul ori vinde la pret d-asta, ori prefera sa-l dea cu 2.5 lei la poarta. O fi existand un motiv pentru asta.

      In alta ordine de ideei, daca s-ar vorbi 3 vecini cu 20 de vaci atunci poate s-ar schimba lucrurile.

      41
  24. Cumpăr de ani de zile un lapte condensat indulcit de la Prodlacta, din Carrefour.
    Preț 2020 – 8.50 lei conserva. Cred că a stat într-un preț până în 10 lei până la final 2021.
    Preț 2023 – 16-18 lei conserva
    Pret 2024: 23.50 lei conserva (zilele trecute).
    Vara asta am luat din Grecia câteva conserve de lapte condensat, calitate identică – aprox. 2 EUR conserva dintr-un magazin gen Mega Image (parte din grupul Delhaize).

    Am renuntat de vreo jumatate de an sa mai cumpar produsul.

    Comentariu apreciat.530
  25. Bine, bine, da’ tara agrara + grau ieftin de la ucrainieni si domn’ Vali tot 3.80 da pe paine ?

    49
  26. putin pe langa subiect dar tot legat de preturile exagerate din unele domenii – azi pe la ora 14 ascultam in masina, la radio, o emisiune despre costurile de incalzire, nu eram prea atent pana a intrat un domn care era dealer de energie si ala zice ca daca statul nu va mentine preturile plafonate exista riscul ca preturile sa se dubleze sau chiar mai mult, recunosc ca nu am prins tot contextul dar, mi se pare logic, preturle la energie scad si la noi e posibil sa creasca, joac-o p-asta

    221
    • NOU
      #86

      Liberalizarea preturilor la energie e o tampenie peste tot in europa. Caci ajungi la niste anomalii precum se intampla in iarna asta. Cand e mai scump sa iei gaz cu livrare la vara, adica cand cerere va fi mai mica, decat e acum, in dricul iernii.

      Si liberalizarea pietei de energie e o tampenie tocmai pentru ca permite in piata existenta unor asa zisi traderi de energie, niste capuse care nu aduc nicio plus valoare, nu fac decat sa tranzactioneze o energie pe care nici n-o produc, nici n-o transporta ei, facand niste profituri uriase din asta. Profituri pe care le plateste consumatorul final.

      Altfel, cand se vor scoate plafonarile la energie si gaze, si ele se vor scoate dupa alegeri pentru ca statul nu va mai avea bani pentru ele, sa va pregatiti sa platiti pentru un consum de 200 kwh 1.000 de lei.

      201
    • Ce voia sa zica nenea (dar mnah, nu poate) e ca daca statul renunta sa faca para-para cu ei, vor disparea cativa dealeri d-astia si raman doar aia mari pe piata, ce isi pot face contracte pe cate-un an, doi cu furnizorii.

      Ceea ce uneori e bine, cum ar fi in cazul asta.

      41
    • @Mihnea: Liberalizarea a scazut preturile in cateva tari, daca-ti vine sa crezi.

      Dar piata nu e libera daca statul subventioneaza :))

      46
    • Scad o laie preturile, cand exista monopol Enel pe zona de distributie, HidroElectrica pe partea de furnizare, Engie la gaze, etc. Aceeasi vrajeala ca la benzinarii, ca la supermarketuri, ca peste tot. Statul roman e fie mafiot, fie corupt, deci slab. Trebuie reset.

      62
  27. Eh, nu se știe, se știe unde sunt banii: la speculanți. De ce nu se face nimic!? Păi de ce să se facă, cine crezi că sponsorizează campaniile electorale și cu cine crezi că fac politicienii combinații?
    Sunt speculatori pe toată linia și îți zic din transporturi, domeniul în care activez și știu ce și cum: la fiecare scumpire de motorină/taxe/chestii, toată lumea urcă prețurile că deh, s-a scumpit motorina, s-a scumpit transporturile. În realitate prețurile din transporturi n-au avut creșteri semnificative în ultimii 5 ani. Când aproape s-a dublat prețul motorinei după noaptea canistrelor adânci (aka seara aia în care se căra motorină cu tomberonu’ și IBCu’ de la pompă) a fost un spike de 2-3 zile la prețurile de transport după care prețurile au scăzut sub prețurile dinainte de scumpire deși motorina nu a mai revenit niciodată la același preț.
    La fel se procedează în toate domeniile. Pe motive care par legitime se ridică prețurile, dar dacă studiem puțin acele motive sau dacă știm backgroundurile afacerii vom vedea că de fapt cineva, undeva speculează.

    222
  28. La mine la magazin ajuns litrul de cola mai scump decat laptele. Să vă vad cum o explicați și pe asta din furaje, subvenții, capete de coca.
    în ce țară trăim?

    214
  29. Cumpar lapte UHT 3,5% marca proprie a magazinelor. 5-6 lei pe litru. Laptele e lapte e o emulsie de grasimi in apa. Mai e niste cazeina si altele dar irelevante pt mine care il consum doar pt spuma de capucino la espresor. Deci cine cumpara lapte peste 6 lei litru e tembel

    107
  30. Se vaita ruptii!
    Mancati mai putin ba! futuva-n gura de conspirationisti.
    Cum vedeti voi conspiratii cu comercianti care aranjeaza preturile. Asa ca antivaccinistii cu conspiratia ca se cumpara vaccinuri de miliarde fara folos.

    Indecis. Tu ce zici?933
  31. aia de nu aveti bani de minimul necesar, nici o problema. vindeti tot ce aveti si luati o excursie in Elvetia. Au servicii bune la preturi decente.

    https://www.swissinfo.ch/eng/sci-tech/sarco-suicide-capsule–hopes-to-enter-switzerland/46966510

    07
  32. Exista o singura solutie si aceea se numeste concurenta.

    311
    • Exista o singura solutie si aia se numeste „funie/plumb”, sau in termeni elevati „pedeapsa capitala pentru furt din avutul obstesc, specula ori bancruta frauduloasa”, ca sa numesc doar trei de pe vremea lui Nea’ Nicu.

      98
    • „pedeapsa capitala pentru furt din avutul obstesc, specula ori bancruta frauduloasa”,

      Exact asta e solutia, se aplica si pe vremea lui Nea Nicu si functiona!!!

      Iar atunci laptele era foarte ieftin, undeva la 2,5 lei pe litru. Partea proasta e ca nu se gasea niciunde. Ca sa poti apuca trebuia sa stai cam 2 ore la coada, intre 4 si 6 dimineata. Era o placere sa faci asta iarna. Cand venea, la 6 dimineata, se termina in maxim 30 de minute. Dar tot era foarte bine, stabilea statul cat e pretul si nimeni nu vindea mai scump nici macar cu 1 ban. Boierie, nene!

      P.S. Pentru tinerii votanti AUR: salariul mediu in perioada aia era de 2500 de lei/luna. Si nu fabulez in niciun fel. Asta era realitatea ultimilor 10 ani din regimul lui Nea’ Nicu. Sa nu uit: nu puteai nici sa pleci pe Italea, la pus faianta, ca riscai sa iti faca niste baieti cu kalashnikov-ul niste gauri in plus la granita. Nici asta nu e fabulatie, e realitatea. Dar cum ziceam, era bine, nu existau nenorocitii astia de speculanti pe vremea aia.

      83
  33. Probabil s-a facut 3.8 lei ca au plafonat adaosul cu https://www.startupcafe.ro/taxe/plafonare-adaos-alimente-ordonanta-89-2023-extindere-lista-produse-monitorul-oficial.htm?amp .
    Se rezolva luna urmatoare ca nu mai se mai aplica.

    20
  34. vedeti ce profituri au supermarketurile/bancile in Romania fata de alte state si veti descoperi unde sunt banii!
    greu de tot!

    83
    • Carrefour Romania. Cifra de afaceri in 2022: 11,5 miliarde de lei, profit 330 milioane de lei. Marja de profit: 3,5%.

      Sursa e aici: https://foodbiz.ro/2023/06/08/carrefour-romania-cifra-de-afaceri-de-aproape-115-mld-lei-in-2022/

      As vrea sa ne decidem totusi pe ce linie de atac mergem de la bun inceput: „nenorocitii au profit prea mare” sau „nenorocitii au profit mic, pentru ca ascund profitul in patria-mama”. Patrie mama, unde, apropo, profitul e impozitat cu 33% fata de 16%, cat e in Romania.

      P.S. Evident ca ma doara in basca de Carrefour, nu sunt nici patron si nici actionar acolo. Problema e ca ura asta impotriva companiilor, bancilor, supermarketurilor devine deja toxica. Din ura asta nu o sa iasa nimic bun. Doar un scor mare pentru AUR in alegeri. Cum ziceam, nimic bun.

      91
    • silicon, am mai scris pe aici. în condițiile în care toți au profit mic, unde e diferența de la 2 lei la 7 lei?

    • @Vali, normal ar trebui sa fie 4x pretul la raft. Acum e mai mic. Daca vrei sa vezi unde sunt banii, sunt in salarii si taxe (majoritatea in Romania).

      Gandeste-te la economia romana ca fiind parte dintr-un sistem de vase comunicante. Daca cresti oferta (scazand pretul) in vasul roman si in celelalte ramane oferta redusa (pret mai mare) atunci produsele vor merge in vasul cu oferta redusa.

      Asa ca fie ai preturi similare cu cele din vest fie nu ai produse de loc.

      Daca ii „obligi” pe investitori sa vanda ieftin local atunci investitorii vor pierde bani (profitul suplimentar). Pe care investitorii din alte zone il pun in banca. Si asta inseamna ca o sa ai investitori straini care vor avea disponibil sa inoveze sau sa investeasca sa isi mareasca productia – sa reduca costurile. Adica ajungi sa nu mai ai investitori locali. (producatori – logistica – vanzare – finantare).

      Ar trebui sa fie ceva de genul asta si in lb romana.

      https://youtu.be/01lKDkYSFDg?si=JU8rnPwRNW1Mm4qs

      10
  35. Într-un tărâm unde transparența prețurilor este la fel de clară ca și strategiile politice, mirarea mirarea bâjbâie prin întuneric.

    30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile