22 ianuarie
După calculele Citigroup, și banca americană de investiții Morgan Stanley își reduce, de asemenea, prețul-țintă pentru acțiunile Hidroelectrica, la 95 lei/acțiune, cu 26% sub nivelul de pe bursă. (sursa)
Pe cele mai mari tranzacții ale ședinței, de 32,03 milioane lei, titlurile Hidroelectrica (H2O) s-au corectat sever, cu 3,40%, până la prețul de 125,00 lei/acțiune. (sursa)
23 ianuarie
Britanicii de la Barclays au oferit un preţ ţintă de 135 de lei pentru acţiunile producătorului de energie Hidroelectrica (simbol bursier H2O), în urcare cu circa 13% faţă de preţul curent de tranzacţionare (sursa)
Eu nu mă pricep la bursă, dar dacă un analist îți poate scădea acțiunile de pe o zi pe alta, parcă nu aș vrea să am banii băgați acolo.
Also, nu-mi spuneți că asta nu e manipularea bursei, că nu cred.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Cine?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Ce m-am saturat de toate comentariile astea… zi omule negru pe alb, lasa-ne cu gimnastica mentala.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Bancherul CupruMIn?
https://nl.linkedin.com/in/stefandanci
Borsa, MM?
Da
Mai bine scriai direct „sunt interese mari la mijloc„, ca te credeam … 😉
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Bursa, acest cazino pt miliardari..
Daca esti un neica nimeni, dar te misti bine, iti scapa si tie niste faramituri.
Amuzant e ca e fix invers: e cazino pentru saracii care „joaca la bursa” incercand sa devina miliardari peste noapte. Aia care sunt miliardari nu prea fac manevre riscante.
Nu „joci” bursa. Nu sunt pacanele sau pariuri.
@ev21, da, dar nu m-am referit ca n-ar detine ei cazino-ul
Trickle down economics. 💩
daca Hidroelectrica avea management privat profesionist de la ‘spargere’ pana acum ar fi detinut cea mai mare parte din piata de energie din Europa de Est si ar fi fost unul din primii 10 jucatori pe piata europeana. Dar nu, pentru ca e doar gaina de jumulit a partidelor.
Si nu cred ca este manipulare. Analistii de genul spun cum vad ei pretul pentru o anumita companie, este doar o estimare. Unii spun sa vinzi, altii hold, sau chiar sa cumperi. Tu decizi ce faci pana la urma.
Ce te faci când analiștii sunt chiar de la compania care a și investit într-o companie de genul?
Un fel de horoscop pe bani
Fondurile de pensii pilon 2 detin 15% din H2O, freefloat mic pentru investitorii de retail. Pilon 2 achizitioneaza lunar actiuni la BVB, Hidro e perla coroanei. Pentru a avea ce cumpara, au nevoie de cineva sa vanda. Ghici cum?
Citigroup si Morgan Stanley reduc estimarile de pret, actiunile se prabusesc pana la 117,3 lei. La final de sedinta „cineva” cumpara 600.000 de actiuni la 120,1 lei.
Vin baietii de la Barclays si publica o estimare de 135 lei, Prime Transaction da estimare de 128,79 lei. Tradeville, unul din principalii brokeri din Romania, nu da drumul inca la aceasta informatie. Probabil ca pe final de zi se vor mai achizitiona volume mari de actiuni de catre „smart money”.
E sau nu manipulare?
Decizia mea de a cumpara sau nu, nu se bazeaza pe ce spune X sau Y, poate Z spune ca pentru el H2O o sa fie la 500 per actiune. Tu ii crezi si te arunci pe bursa? Eu as pune mana sa citesc rezultatele financiare, prognoze, pretul energiei in regiune, datorii, situatie politica samd. Este treaba mea ce fac cu banii mei nu este treaba morgan stanley.
Am actiuni la H2O pe BVB. Chestia e ca nu sunt prea multi analisti specializati pe energie pe bursa din Romania (de incredere). Asa ca orice spun cei 2-3 oameni din pozitii cheie in bancile mari de investitii e luat de bun si bursa reactioneaza. Pe langa asta daca te uiti pe volumul de tranzactii sunt niste chestii dubioase acolo mai ales pe final de zi. E 100% clar ca s-au aranjat lucrurile pentru niste baieti.
Pentru noi oamenii de rand nu e chiar asa grav daca intelegem ca investitiile (facute ca sarak) sunt pe termen lung. Deci daca ai luat H2O la 130 lei, mai iei acum la 122/125 si iti faci o medie mai buna. Mai ai dividende 6-7% deci daca stai parcat cativa ani o sa fie ok.
Cheia e sa intelegi ca oamenii cu bani fac banii multi rapid prin miscari de genul asta si oamenii saraci fac bani mai putini pe termen lung cu rabdare.
Sa povestesc cand eram la niste S.A.-uri unde se faceau periodic fuziuni si divizari si se trezeau unii fara actiuni? Mai bine nu…
Asta e, sa zicem mersi ca nu da Musk tweet-uri despre H2O, ca ne duceam dracu.
Eu speram sa bage mai puternic analistii sa scada pe la 110, as vrea sa completez ce n-am luat la IPO. Accept ai 95.
„Potrivit platformei tipranks.com, acolo unde investitorii votează analiştii în funcţie de cât de departe sau aproape sunt aceştia de preturile-ţintă oferite, Crampton are o rată de succes de 67%, adică din 205 de recomandări de investiţii, 138 s-au dovedit a fi pe profit cu un randament mediu de 12,4%.””
Apropiat de rata clasica a aruncatului unei monede, numita popular cap sau pajura sau, in mediile intelectuale, alba neagra sau rosie/neagra
Eu as zice mai degraba ca aia de la CITI au facut o mica manipulare ca sa ia niste actiuni ieftinache inainte de dividende …
Adevarul e ca actiunea a crescut prea mult prea repede, era loc de o corectie, dar daca n-o provoci tu o provoaca altul. Si daca tot e corectie, macar sa se bucure si ei de-un ban cinstit. Nu?
„Eu nu mă pricep la bursă” – dar totusi ai avut o parere.
Mai bine bagi banii (daca ai bani) in crypto sau imobiliare, profit garantat !!!!!
Smooth!
Multi dintre analistii astia sunt un fel de meteorologi oricum, isi dau si ei cu parerea. Nici macar aia de pe S&P500 nu sunt prea rasariti, ce asteptari sa avem de la noi?
Cine investeste pe BVB mai ales in companiile in care e actionar si statul o face pentru dividende si Hidroelectrica cica va da un dividend de 10%, predictiile legate de pret sunt pentru oamenii care au timp de pierdut
Foarte bine ai rezumat. In plus cred ca zoso vrea sa ne spuna ca a bagat bani pe bursa si nu stie cum 👨🔧
Este clar ca influenteaza piata, dar problema este ca nu este vreo frauda si nici nu incalca vreo lege: oamenii iau decizii de vanzare sau cumparare a actiunilor pe propria raspundere.
Chiar daca pui disclaimere (scrise mare si cu bold) ca nu este sfat financiar, metodologia este X, ipotezele sunt Y, oamenii nu le citesc, nu le inteleg, iar cand le citesc si le inteleg tot nu reactioneaza rational.
Iar atunci cand iti faci temele, intelegi regulile jocului si reactionezi rational, vei intra in ringul de box contra unor analisti workahoolici si inteligenti, inalt calificati ce au acces la putere de procesare foarte mare si care daca nu au acces la inside info, sigur stiu cam cum oamenii reactioneaza in anumite situatii si nu au cum sa nu fie cu niste pasi inainte.
Warren Buffet are experienta peste 75 de ani si are un randament anual in activitatea de investitii de circa 20%. Extrem de greu de ajuns la nivelul de 20%.
The Warren Buffett Portfolio obtained a 9.64% compound annual return, with a 13.66% standard deviation, in the last 30 Years.
The US Stocks Portfolio obtained a 10.02% compound annual return, with a 15.54% standard deviation, in the last 30 Years.
@Cobra – Ramane valabil si cu 10% (i.e.: cat de greu e sa ai astfel de castig) desi nu aceea este cifra vehiculata cel mai des prin media si carti.
Banuiesc ca „Warren buffet portfolio” tine cont de mixul de acum al firmelor din portofoliu pentru ponderare si merge in spate ca sa vada randamentul lor in timp, dar nu si de pretul de cumparare si perioada de detinere pe care le-a avut el efectiv.
Prea maritul Iancu Guda ce zice?
Să nu ne blocăm banii în imobiliare, in timp ce el tocmai ce și-a luat o casa de vacanta 🤭
@Ionut, tu inca esti la nivelul urmator:
„Tată bogat, tată sărac este cartea care ar trebui să stea la baza portofoliului de cărți despre educație financiară. Prezintă concepte care pot fi abordate cu ușurință și este pe înțelesul tuturor.”
Am citat de pe blog-ul tau :))
Si-a luat o casa in Constanta, el fiind nascut in Constanta…. ce casa de vacanta visezi ?
@Stanciu a zis Guda in interviul ala ca a luat un apartament „de vacanta” in Constanta ca aparent sta acolo vara minim 8 saptamani si il costa cam 15.000 euro escapadele astea.
2 reguli care sunt baza bazelor investitiilor pe bursa:
-daca auzi vorbinduse despre o investitie la colt de strada, e momentul sa vinzi.
-daca din cauza investitiei facute nu dormi bine noaptea, e momentul sa te retragi.
Prima regula se aplica in cazul Hidro. Garantez ca cei care au cumparat Hidroelectrica la listare s-au tepuit. Daca investitia a mai fost si una semnificativa pentru ei, atunci le urez si somn usor
Nu sunt de acord cu parerea aceasta despre Hidroelectrica pentru ca are potential imens de crestere ca business; desi nu fac baraje mari noi, investesc in energie verde in continuare. Potentialul de crestere in viitor vine mereu cu riscuri, dar businessul in sine mi se pare ca o sa bubuie proportional cu scaderea ce o sa vina pe sursele traditionale de energie. Nu este ceva legat de ecologie, ci de directia in care se indreapta economiile lumii in general.
Eu nu am cumparat pentru ca o buna parte din cresterea din viitor este deja reflectata in pretul actiunii; dividendele acordate nu justifica pret de 130 RON/actiune. Dar pretul la bursa nu tine cont asa de mult de cifrele firmei pe cat vor oamenii sa creada. Tine cont SI de asta, printre multe altele.
PS: am parere diferita despre cazul Hidro in mod special, dar nu am dat downvote la comentariul tau.
@Cosmin, in secunda in care afli despre o companie ca are potential, potentialul respectiv e deja inclus in pretul actiunii. Daca vorbim despre faptul ca afla pulimea despre potential, atunci sa fii sigur ca potentialul ala de de multe ori inclus in pretul actiunii
Foarte interesantă piața parelelă numită bursă și estimări și planuri cu Hidro în condițiile în care nu am facturi de la Hidroelectrica de aproape jumătate de an și mă îndoiesc că or fi doar câteva cazuri. O companie listată la bursă nu ar trebui să aibă situațiile financiare foarte clare?
nu aveți dumneavoastră dar eu am inclusiv pe decembrie 2023! au ei multe bube dar asta cu facturile e reglata
Vali, pe cei care au cumparat la 100,88 Lei/Actiune strict pentru dividend nu ii intereseaza absolut deloc ce zic Citigroup, Morgan si Barclays…
Nu, exclus asa ceva la bursa. Doar bitcoinu si egoldu face nasolii in folosu la jmecheri
Tranzacţie specială de 84 mil. lei la Hidroelectrica. 0,15% din compania de stat schimbă acţionarii la un preţ de 121,3 lei pe acţiune