Cea mai nasoală chestie când crapă windowsul…

…este că nu știi de la ce naiba e.

Randam un video. Pe la jumate, black screen. Crăpase windows explorer. Meh. Lejer. Restart. Pornit, randat, totul bine. Mă apuc de altceva, intru pe youtube, iar. Ce naiba? După încă 2 crash-uri, rămâne în bios și nu trecea mai departe. Nimic. OK. Scot bateria de la bios. O ia iar. Mai trece juma de oră de muncă, iar crapă. Scoate ramii, schimbă-i intre ei. Nope. Fă update la windows. Dezinstalează driverul video. Nope. Mai scoate bateria de 2 ori. Scoate toate chestiile băgate in PC. Nimic. Ca să descopăr după câteva ore că un SSD (Intel 535 Series) era pe moarte. Mai merge el așa, dar nu mereu. Cam când are el chef. Și dacă are el chef. Acum pornește, acum nu. Supriză. Click click, emag showroom, Samsung EVO Plus, aia e. Acum reinstalează tot. Distracție.

update: am reușit să îl pornesc și să copiez datele care mă interesau.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. Dacă aveai și tu un backup la disk-ul de os…

    Comentariu apreciat.536
    • te-ai gandit ca poate e un semn de la benica… sa scrie mai putin? mai ti se strica hdd-ul, mai o placuta ram, nu intelegi cum… dar ele se strica…

      108
  2. Poti clona ocazional partitia cu Windows-ul pe un HDD/SSD extern ca sa nu mai stai cu orele sa reinstalezi os-ul si softurile.

    Comentariu apreciat.573
    • Orele ? Acum un windows se instaleaza pe orice sistem de 2500 lei cu ssd si proc decent in 10 minute, restul programelor in alte 15.

      511
  3. Scot bateria de la bios
    Scoate ramii, schimbă-i intre ei
    Dezinstalează driverul video
    Scoate toate chestiile băgate in PC

    Asta e un articol scris prin 2012 care s-a publicat abia acum?

    Comentariu apreciat.2426
  4. data viitoare foloseste si tu un utilitar de clonat. noob.

    Indecis. Tu ce zici?285
  5. Vali, poza e reala si actuala, ți’a crăpat un Intel?

    180
    • dap. 535 series.

    • @Zoso: pfoaaa, nasol. Din cele noi, doar în Intel și Samsung mai aveam încredere…

      235
    • Am un 330, tot intel, tot sandforce, luat prin 2012, decembrie, care in ultimii 8 ani a tot stat intr-un mediacenter pc (24/7).
      A trecut prin vreo 4 sisteme si vreo 4 update-uri de winblows… 100 health ;)))

      185
    • @zoso @LE (am apasat „trimite Comentariu” prea devreme)
      In mod normal, cand memoria flash (SLC, TLC, MLC) incepe sa dea rateuri, SSD-ul intra in mod „read only”. Ar trebui sa poti clona discul pe ceva nou.
      De resize si restu… te ocupi dupa ;))

      56
    • does not initialize.

    • NOU
      #21

      Mi-au crapat 5 ssd-uri sata de la Intel (2 in garantie) – pe calculatoare diferite. De cand am Samsung, nici un fail. Doar ca se „consuma” din health dupa cativa ani. Concluzia : Intel hai sa faca procesoare si Samsung masini de spalat, tv-uri si ssd-uri :)

      213
    • @the_real_blue erau din alea cu SandForce (dupa revizia majora de firmware) si flash din ala bun facut de intel? Ca in rest…

      53
    • @zoso ai incercat sa schimbi portul SATA?

      69
    • 535 au fost f proaste se pare. Eu am avut 2.

      1) L-am lasat intr-un laptop nefolosit timp de 1 an. Cand l-am deschis am vazut ca avea 300+TB scrisi si a murit in cateva zile. Nu imi dau seama cum se poate asta.
      Bonus pt Intel: mi l-au schimbat pentru ca eram in ultimul an de garantie

      2) Are life cam 64% (cu hdd sentinel) si 34TB scrisi si se deterioreaza incet incet.
      E intr-un calculator pe care se joaca juniorul. Cand moare ii facem pomana.

      72
    • De cand am Samsung, nici un fail. Doar ca se „consuma” din health dupa cativa ani. Concluzia : Intel hai sa faca procesoare si Samsung masini de spalat, tv-uri si ssd-uri

      Las asta aici:
      https://i.imgur.com/JARWRZt.png

      E un Samsung 840 EVO care are peste 12 ani – timpul total de functionare in astia peste 12 ani se apropie de 7 ani, deci cam 12 ore pe zi. 0 probleme.

      51
    • Intel nu mai face procesoare high-end ci plite de bucătărie! De la 200 wați în sus nu poți să îi mai zici procesor.
      Am 2 Samsung ssd. Merg la fel ca în prima zi

      64
    • @Fisherman

      Intel nu mai face procesoare high-end ci plite de bucătărie!

      Aia 200 de W de care pomenesti tu sunt doar in turbo mode, ca altfel au vo’ 65 de W, si asta pentru un procesor high end cu 24 de nuclee care ajunge la 5.8 GHz (ca altfel, alea mai comune, stau bine mersi mult sub 100 W). Vrei performanta, ai consum. Altfel, daca te uiti la ARM, ca alea-s in gura tuturor ca vai, eficienta, pai…. M3 Max are TDP de 78W la frecvente mai mici si nuclee mai putine si performata cu 50% mai proasta. Ampere, daca vrei sa se apropie de performanta unui Xeon, ajunge sa consume si ala pe la 250W. Asa ca nu inteleg de unde nemultumirea ta cum ca intel face plite de bucatarie.

      10
  6. Clonare. Pui pe sistem tot ce ai nevoie, faci toate setările de care ai nevoie, te asiguri că merge tot ce ai nevoie, apoi clonă. Pui fișierul bine, când vine vremea nu faci decât să dai restore :)

    1313
  7. Workstation cu RAID 1 hardware, boss. Cu cache incorporat, sa fie bine, ca sa nu fie rau. Pui un SSD vechi si unul nou, ca daca pui ambele noi, fiind in RAID 1 sunt sanse destul de mari sa crape sincron.

    107
  8. Scuza perfecta sa treci la Mac.

    Indecis. Tu ce zici?3138
    • Subscriu. Windows fanboy de mic, am trecut în noiembrie pe Mac după ce m-am săturat să tot pierd vremea cu laptopuri care crapă când ți-e mai dragă lumea. Never going back.

      615
    • Probabil vrea sa pastreze contactul cu plebea. „Azi am deschis macbook pro-ul M3, am randat un clip in timp ce aprobam comentarii si ma uitam la o twicheritza. Am terminat si m-am dus sa mananc” nu ar fi la fel de popular.

      Comentariu apreciat.304
    • NOU
      #35

      E fain anti mac, dar a editat careva foto-video pe Mac?
      Nu sunt fan măr că în teorie e nejustificat de scump, dar în practică se cam vede de ce (mă refer la imac și macbook pro). Foloseam la muncă și am zis sa îmi iau și pt acasă, nu îmi voi mai lua vreodată laptop cu Windows!

      03
  9. Vad comentarii cu „trebuia sa clonezi”. Ok teoretic asta era varianta corecta, dar ma simt nevoit sa intreb la cati vi s-a intamplat sa faceti asta si sa va dea Windows clanta cand ati dat restore?

    222
  10. după niște bibileli, am reușit să îl inițializez și să recuperez mare parte din date.

  11. cu ce fac imagine la windows?

  12. Eu citind de pe telefon in asteptarea curierului cu sursa de alimentare noua si sperand ca e singura care s-a ars…

    Legat de ssd, recomand samnsung pe slot m.2. merge de 4-6 x mai repede decat ssd pe sata.

    57
  13. practic toate anomaliile de sistem – hardware, drivere si servicii – sunt logate in Event Viewer/System.

    30
  14. Momentul ăla când schimbi plăcuțele de rami între ele pentru că sigur acolo e problema sau că sigur sigur este de la bateria de la bios sau cumva sursa și de fapt s-a futut placa de bază.

    160
  15. Recomand cu caldura o licenta familiala de Hard Disk Sentinel:

    Buy a Family license now:
    Protect up to 5 computers by Hard Disk Sentinel Professional
    Now just EUR 55 / USD 59 (lifetime license)

    Iti monitorizeaza HDD / SSD si-ti spune dinainte daca sunt probleme. Licenta e pe viata, si tipul care-l face este super competent, si raspunde prompt si detaliat la orice intrebare de suport.

    Eu am si pentru mine, pentru familia mea si l-am recomandat si altora (unora chiar l-am instalat). Chestia cu suportul este testata si re-testata (suportul WD n-a stiut sa raspunda, el da).

    514
  16. Desi SSD-urile sunt dispozitive statice, totusi se uzeaza in timp. Celulele de memorie au un numar limitat de scrieri (la SSD-urile ieftine vorbim de doar 200-300 de scrieri pe celula). Si chiar si simpla functionare, fara scrieri, duce la uzura.
    SSD-urile din seria 535 sunt foarte modeste in ceea ce priveste fiabilitatea – au un TBW ridicol de mic.
    Ideea e ca la SSD-uri trebuie sa te astepti ca se vor strica mai repede decat un HDD. Si ca de obicei defectarea lor duce la pierderi de date mult mai greu de recuperat decat la HDD.
    Daca vrei sa te tina mai mult, atunci cauta SSD-uri cu un DWPD de cel putin 0.5-1, au inca un pret decent.
    Si nu umple niciodata un SSD. Cu cat este mai plin, cu atat creste write amplification factor si cu atat se va uza mai repede. Ideal ar fi sa lasi liber 50%.
    E util, dar nu suficient sa monitorizezi uzura unui SSD cu o aplicatie gen HD Sentinel. La SSD-urile de calitate mai buna avansarea uzurii nu duce la pierderi de date. Insa la SSD-urile entry level aproape fiecare procent de uzura in plus se simte prin erori in functionarea PC-ului.
    La un SSD entry level daca Health scade sub 80-85% nu prea te mai poti baza pe el

    13
  17. Nu s-a zis inca, dar asta e o oportunitate buna de a face upgrade la windows11 sau macar windows10 :D

    86
  18. Si aia care au luat laptopul cu windows deja instalat ce fac?

    32
  19. Scheduled back-up pe Synology. Nu m-as complica cu imagine de Windows pentru ca pot sa pun pariu ca o sa crape la restore, doar datele care te intereseaza.

    17
  20. Hello all, o sa las si eu un comentariu aici cu experienta mea vis-a-vis de SSD-uri:

    In ultimii 11 ani am cumparat 60+ SSD-uri. (In conturile mele am asa: 31 emag, 14 de la furnizorul de la Apaca cu nume care incepe cu CE si se termina in EL, 7 Evomag, 1 PC-Garage, 7 OLX – noi, sigilate, ADATA SATA si altele pe care nu le-am luat prin conturile meu dar nu le-am pus numeric la socoteala)

    -Intel SATA + M.2 – 530, 535, 540s, 545s au crapat toate, 100%. In intervale ce au variat de la 11 luni pana la 4 ani de la data la care au fost date in folosinta. Cu unul dintre ele am avut o experienta destul nasoala cu reseller emag, de la momentul deschiderii solicitarii de garantie pana la primitul banilor a durat cam 3 luni, multiple telefoane si mailuri. Comanda a fost pe persoana juridica, nu mergea cu facut reclamatie ANPC. Experienta foarte buna de garantie cu seller-ul de la Apaca in alt scenariu.
    -Kingston SATA, V+200 60GB, V300, KC300, KC400, HyperX Fury. Unul crapat in garantia de 3 ani, un V+200, RMA cu un KC300 mai multe crapate dupa. Undeva la 60-70% rata de fail. V+200 60GB a fost primul SSD, undeva la 550 ron, pachet cu enclosure pentru migrare si ulterior facut HDD extern.
    -Adata M.2 – XPG SX6000, 3 bucati, toate 3 crapate la mai putin de un an de folosire. RMA toate 3.
    -Adata SATA – 630, 650, 800, Premier SP550. Foarte rezistente, performanta decenta spre buna. Recomandat ca solutie de buget.
    -Samsung SATA + M2 – Atat EVO cat si PRO 850, 860, 870, 970, 980, eroul salvator: 0% fail rate in garantia de 5 ani, 0% fail rate in afara garantiei. Recomand cu mana pe inima. EVO pentru buget mediu, PRO pentru….pentru…nu pentru buget. Primul SATA cumparat in 2016, primul M.2 In 2018
    -Plextor M6M mSATA in folosinta de 8 ani de zile in laptopul sotiei.
    -Micron mai mult nu merita mentiuni decat merita.

    Mediul de folosire este unul variat, home use, workstation, small application server. Ca mentiune cele doua ADATA au crapat in laptop de home use, restul in mediu de productie.

    Majoritatea upgrade-urilor s-a facut cu pastrare de OS+aplicatii. Ca tools de migrare am folosit Norton Ghost pentru SATA non UEFI, Macrium Reflect Free in majoritatea cazurilor sau dd.

    Ca tools de monitorizare si diagnosticare HDtune, SSD Life, Samsung Magician, MHDD, Victoria. La primul semn de damaged block in HDtune recomand direct inlocuire.

    Intotdeauna un 7%+ din spatiu lasat pentru over-provisioning.

    Pe statia mea de lucru am urmatoarele:
    – 980 EVO NVMe 500 GB 6K ore, 12/600TBW
    – 970 EVO plus NVMe 250GB 21K ore, 96/150TBW
    – 870 EVO SATA 500 GB 7K ore 8/300TBW
    + 2 HDD mecanice:
    – WD4000F9YZ Black in varsta de 10 ani, 25k ore+ cu 3900+ Start/Stop
    – Seagate ST2000DM001 cu 68k ore provenit dintr-un NAS

    Sper ca e de ajutor, am stat 2 ore+ sa adun informatiile.

    Comentariu apreciat.654
  21. Nu ar strica sa te uiti din cand in cand peste S.M.A.R.T. data. Ca sa nu te ia prin surprindere cate un hdd/ssd cand crapa.

    21
  22. Event Viewer ce zice? Posibil sa fi fost ceva loguri ajutatoare acolo.

    50
  23. Foarte simplu, daca ai windows 11 acum include si un backup care mi se pare ca poate fi restaurat din Ms Cloud care este si gratuit. Poti daca ai rabdare sa dai un chkdsk :insert partition letter here /r. Ajuta daca mai pot fi izolate sectoare ce inca se mai poate scrie pe ele de cele complet moarte, practic sa il mai poti folosi pt una alta.

    12
  24. Reliability History si Event Viewer iti pot spune de la ce a dat blue screen de multe ori. Bine asta presupune ca PC-ul inca booteaza in Windows.

    30
  25. SSDul vechi a crăpat în timp ce copiam ultimele chestii de pe el.

  26. Intel a avut 1 sau 2 modele de SSD dovedite a fi fiabile.

    Kingston a dat fail cu o serie customer iar de atunci s-a invatat minte.

    Samsung is ok. Dar…nu mai gasesti EVO Pro care folosea TLC. De tehnologia QVO inca nu m-am lovit la capitolul probleme…

    Anyway – recomand backup automatizat prin Macrium pe un HDD purple care merge doar cand are treaba.

    50
  27. Daca nu iti place MacOS cu un amarat de Macbook Air, ai si randa bine s-ar si misca bine sistemu :))

    11
    • Ar randa un cacat mai bine si s-ar misca o pula mai bine sistemul. OS mai cretin decat mac os nu exista. Si mai ales acu, cu ultimele besini c-au trecut pe arm, te pisi pe el.

      24
  28. Nimeni nimic despre analiza memory dump ca sa vezi care e problema care a cauzat bsod ?

    02
  29. Vali stie cu ce ma ocup. Nu intru in detalii. Cand aud de SSD-uri ADATA, Kingston, INTEL, WD si alte cizme…ma ia cu ras. Dpmdv SAMSUNG gama PRO si …asa cu o oarecare indulgenta CRUCIAL gama MX. Memoriile NAND se uzeaza. La chinezarii pica controlerul. Nu atat ca pica, ca pica si la SAMSUNG. Dar Samsung avand fabrica proprie, evident tot in patria lui Bruce Lee, ce pune azi, pune si peste un an. Schemele se cunosc. Cand chinzaria schimba integratul de la o luna la alta….cam dificil cu recuperarea.

    21
    • Ai uitat de SSD-urile Apple, ca se pare ca toti utilizatorii de mac de pe aici cred ca au ssduri speciale care nu pica nici in 100 de ani…culmea sunt niste ssd-uri normale cu chipuri Samsung sau Hynix…doar le-au pus un firmware specific si o eticheta ca sa aiba motiv sa ceara dublu cel putin pe 1 tb pciex4…

      10
    • @Romeo, suntem in firma 3 capete patrate, IT pe recuperare. Niciunul dintre noi nu are iphone sau sa foloseasca PC Apple. Am un Mc mare cat china, il folosim pe post de televizor si am pus pe el si alte sisteme OS sa arat clientilor datele. Ultimele modele vin cu nVME-ul lipit pe placa doar doar sa nu-l iei de acolo decat la ei, dar in principiu sa cumperi alta placa…la un pret de vis urat. Nu zic ca nu-s construite bine…dar vin cu restrictii. Mc-ul meu are (avea) hhd 3,5 SEAGATE – SEAGATE fiind nr 1 in prostie in ultimii ani. Datele sunt de 2 feluri, cu valoare intrinseca (prin ele insele – munca ta…) sau sentimentale (poze cu bunica cand se spanzura in pod :))). Recomand clonarea, a nu te baza pe redundanta – se aplica teoria becului – si stocarea in 2 locuri.

      10
    • Aia zic si eu…platesti premium dar pe chipuri tot Samsung scrie:
      https://www.apple.com/shop/product/MR393AM/A/apple-2tb-ssd-upgrade-kit-for-mac-pro

      10
  30. Recomand pt. SSD Crucial in special pe m.2, am unul in Playstation (1TB) si unul in PC (2TB) os boot, si fac de multe ori scriere citire pe ele, le am de 2-3 ani si se comportă admirabil desi nu le-am umplut niciodată peste 80% pentru ca se încetinesc foarte mult daca trec de un anumit grad de umplere cu date. Mai am un m.2 1 TB WD intr-un micro tower (thin client) pe care rulez ubuntu si merge perfect. Depinde foarte mult si de noroc. Sunt mari sanse sa primesti pocnitori de la producatori seriosi.

    01
  31. Si samsung sunt bune, daca ii faci trim regulat si instalezi utilitarul de ssd sa faca update automat de firmware ar trebui sa fie totul ok si sa te tina mai mult decat te-a tinut intelul.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube