Două știri din imobiliare azi, una mai amuzantă ca alta.
Prima e că chiriile au crescut, dar anunțurile cu chirii stau mai mult pe net. Explicația e relativ simplă, chiriașii tot așteaptă, în speranța găsirii unei chirii mai mici, dar proprietarii nu vor să lase la preț, că au citit și ei știrile cu blocuri anulate sau întârziate și credite obținute mai greu.
Ironic, faze de genul ăsta îi împing pe oameni să facă sacrificii mai mari ca să scape de statutul de chiriaș, mai ales când văd ce mizerabili sunt unii proprietari.
A doua știre este că statul în chirie te îmbătrânește. Logic, stai cu grijă că nu ai de unde să plătești rata sau că chiria crește.
Cred ca romanii care dau spre chirie s-au mai deșteptat financiar. Randamentul din chirii nu e deloc mare raportat la alte investiții. Dacă mai adaugi și costurile cu renovările de după chiriaș nu ai decât 1 soluție. Mărești chiria cat să merite investiția.
Plus ca majoritatea celor care dau spre chirie nu au nicio problemă să țină apartamentul gol până găsesc chiriașul ideal. Ei nu stau în banii de chirie.
Nu înțeleg de ce iei minusuri, dacă elimini creșterea prețului apartamentelor (lucru pe care toți de p-aici îl vor și visează la asta noaptea, să pice imobiliarili) efectiv e mai rentabil să vinzi ce ai și să bagi banii în titluri de stat decât să închiriezi în condiții decente – mobilă post 1900 toamna, igienizat etc.
@Ciuby – cum adica de ce ia manute rosii? Pentru ca oamenii nu vor argumente, nu vor solutii, ei vor doar o viata mai buna.
Nu conteaza ca pretul unui apartament a crescut, nu conteaza ca dobanda este mai mare, reparatiile sunt mai mari – nu ne intereseaza pe noi asa ceva, noi vrem o chirie cat mai mica. Oricine incearca sa justifice chiria altfel decat mica isi ia manute rosii.
Cred că sunt destui care au luat apartamente pe credit ca să le dea la închiriat. Sunt convins că și-au făcut calculul la modul „din chirie plătesc rata”.
Ei bine, rata a crescut…
Eu cred ca totul se reduce la ROI (return of investment). Daca cumperi imobiliare vrei 10-12 ani, daca vinzi vrei 18 ani. Pe la aia cu apa calda e 25 ani. Faci un calcul simplu, indiferet de satul in care esti ( Bucuresti sau Cluj ). Chirie x 12 x ani de recuperare = pretul imobilului. Restul e alint. Vinzi sub cifre ai nevoie de bani sau ai alt pont care bate cifrele. Vrei mai mult, stai pana pica nevoiasul.
A mai explicat cineva aici pe blog: închiriezi mai ieftin unor persoane care vor aprecia acest lucru si vor avea mai multă grijă să nu distrugă oportunitatea de care au parte. Recuperezi bani având grad de ocupare mare vs preț mare și chiriași plimbăreți.
Îți dau aici exemplul personal, locuiesc de mai bine de 7 ani într-un „penthouse” pe care plătesc preț de 2 camere (să zicem 30% sub prețul pieței). Din ultimele 36 de luni 20 le-am locuit cu intermitența în vestul Europei. Având apartament și casă la discreție în orașul natal aș fi putut sa renunța oricând la chiria din Brașov dar am preferat să plătesc în timp ce nu locuiam acolo pentru a păstra oportunitatea. Le-am spus că îi anunț când îmi caut casă, când o cumpăr și de acolo până mă voi muta mai au minim vreo nouă luni în care să-și găsească printre rude și amici un alt chiriaș de nădejde. Cu puțin noroc amicii la care stau acum vor avea minim 15 ani de chirie neîntreruptă în care singurele investiții vor fi o zugrăveală integrală, un frigider, un calorifer de prosoape în baie și vreo trei robineți.
Când ești arzoi omul se mută la tine din disperare că nu gasește altceva apoi din prima zi stă călare pe anunțuri să găsească chirie mai ieftină. În câteva luni se mută din nou și te lasă cu ochii în soare. Iar gaură, iar comisioane la agenții, draci, laci …
@Ciuby
Ca să înțelegi de ce iei minusuri: dobînda la titlurile de stat este de 5-7%, pe cînd inflația este de ”doar” 15-18%, la un calcul sumar. Iar prețurile imobiliarelor sînt mereu ascendente.
@Marinel
” Iar prețurile imobiliarelor sînt mereu ascendente.”
Imi aduc aminte totuși ca prin 2007 – 2008 erau destui care credeau ca tine.
Și au cumpărat în 2007 – 2008 iar cel putin în București pana în 2014 prețul doar scădea și apoi a crescut ușor de nici acum nu poți sa vinzi la prețul din 2008.
Ce pot să mai zic – daca după ce acum 15-16 ani am văzut în tara noastră, cum prețul la imobiliare poate scădea constant ani de zile dar noi spunem ca nu este asa și de fapt prețul la imobiliare poate doar sa crească- nu mai e nimic de spus.
Eu nu inteleg gandirea aceasta gresita a unora de mai sus care spun ca este obligatoriu ca valoarea chiriei sa depaseasca rata lunara pe care o platesti la banca pentru apartamentul rerspectiv.
Da, ar fi ideal sa se intample asa. Dar daca pe piata sunt mai multe apartamente libere de cat potentiali chiriasi, logica spune ca ar trebui sa accepti si o chirie mai mica. Chiar daca asta inseamna ca la finalul celor 30 de ani de creditare profitul total va fi mai mic.
Am ras la aia cu „reparatiile sunt mai scumpe”, comentata de Bigbear.
Sa ridice mana cei care nu au avut parte de discutii penibile cu proprietarii scartari despre reparatii, si invariabil a fost nevoie sa le plateasca ei singuri? Respectiv cum instalarea unui amarat de aer conditionat nu este posibil. Samd.
Nu cred ca exagerez daca spun ca pentru mai bine de 90% din apartamentele de inchiriat, proprietarii cheltuie exact 0 lei.
@Ionut „Plus ca majoritatea celor care dau spre chirie nu au nicio problemă să țină apartamentul gol până găsesc chiriașul ideal. Ei nu stau în banii de chirie.”
E vesnica discutie: stau pana pica un fraier peste 10 ani sa vand cu 200.000 sau il vand in 3 zile cu 100.000.
Romanii in general nu stiu sa cuantifice si valoare timpului pierdut. Cum esti mai castigat, daca inchiriezi cu 350 peste 6 luni sau cu 300 imediat?
@Ioan – eu vorbeam de cost – in ultimii ani toate preturile au crescut, ca sa repari ceva azi este mai scump decat acum 3 ani.
Discutia despre proprietari scartari si chiriasi rai mi se pare inutila, fiecare caz este personal si fiecare om face o alegere si ar trebui sa si-o asume – proprietarul alege chiriasul, chiriasul alege proprietarul.
@Vali -> acea stire din NYPost miroase a „pica piata de cumparari imobiliare, hai sa bagam spaima in chiriasi, sa isi schimbe statutul”.
„Home sales fell 4.1 percent from September 2023 to October 2023, the National Association of Realtors says. The decline since October of last year was a much more significant 14.6 percent.”
Cine sta in chirie in Romania unde procentul de proprietari, calculat de institutiile statului, e de 95% ? Practic si copiii minori sunt proprietari la noi, nu avem nevoie de chirii !
Copchilu’ lui Chirică avea viă de la 11 luni. Și bănuiesc că nu e singurul…
Au uitat sa spuna ca unii au 6 case altii una sau doua dar la sat sau in oras fara universitati
Și totuși (vb un sărac aici, un om calculat și f econom) avem în România 95% proprietari, deci deduc ca 4,99% sunt cei ce stau sau doresc chirie. Mai oameni buni, cel mai simplu calcul și logica economica este ca… % celor care cauta chirie e f f ff mic, pe ultimul loc în Europa! Cererea de chirii e cea mai mica din Europa în România…deci preturile cerute de proprietari (aici și eu sunt unul ce caut chiriaș la 300 eur în Tg. Mures) ar trebui sa fie mici de tot ca nu e piata. Nu asta e regula economiei sau ceea ce va implementa și Emag de anul viitor? Preturi dinamice? Creste cererea…creste prețul…scade cererea…scade prețul.
Nu ai cum sa fii sărac și cu un apartament în plus.
Dacă spui ca tu cauți chiriaș înseamnă că mai ai un apartament în plus fata de cel în care locuiești.
Cum poți sa fii sărac cu doua apartamente?
Pe hartie proprietar. Casa o am la cucuietii din vale unde majoritatea celor tineri se impart in 3 categorii:
1 au plecat la munca/furat in strainatate
2 au emigrat intern, peste 90%+ in orase centre universitare
3 au stat pe loc ca au casa/apartament pomana si lucreaza pe salariul minim plus 1-2k lei la negru, daca au avut noroc, injurand patronii care isi bat joc de ei si care de obicei sunt niste baieti mufati politic.
Eu stau in Bucuresti in chirie.
Procentul ala oficial de 90%+ proprietari nu inseamna nimic.
@Mirel, la ce orase comuna exista in romania as plusa ca poti fi sarac si cu doua case nu doar apartamente, e drept posibil ca apartamentele sa fie mai de valoare daca sunt mai aproape de centrul orasului, locatia face toti banii in schema proprietatilor
@NIX, din ce spune @Gustav el are un apartament de inchiriat intr-un oras, nu la tara.
Cred ca in procentul de 95% sunt incluse si proprietatile multiple detinute de un singur proprietar.
In plus, majoritatea chiriasilor sunt tineri care inca au adresa de domiciliu la parinti.
Din punctul meu de vedere problemele din prezent de pe piața chiriilor au doua cauze, adică randamentul și predictibilitatea.
Referitor la randament, adevărul este ca randamentul e mic, în prezent ca și în ultimii 2 ani este sub dobânda la banca sau titluri de stat. Deci dacă ai bani, cumperi un apartament și îl închiriezi câștigi mai puțin decât dacă pui banii în banca intr-un depozit.
Cu toate acestea, exista oameni care au cumpărat (sau au mostenit) apartamente în diverse perioade, deci unii oameni investesc in apartamente dar nici nu le vând și nici nu le închiriază. Recent un analist economic a făcut un sondaj pe pagina lui de Facebook sa spună oamenii în comentarii câte apartamente sunt neocupate în blocul lor, adică fără proprietar ori chiriaș si in medie erau cam 10 – 20 % goale.
Iar asta are legătură cu predictibilitatea. Adica închirierea înseamnă că eu ca și proprietar dau un apartament de 80-100.000 de euro cuiva pur și simplu, fără prea multe pârghii ulterioare, chiar dacă închei contract.
Adică dacă chiriașul nu mai plătește și nu vrea sa plece trebuie sa te judeci pentru evacuarea lui iar în perioada noiembrie- martie oricum nu poți sa îl dai afara.
Dacă strica tot prin casa și pleacă iar trebuie sa te judeci și eventual constați după aceea ca nu are nimic pe numele lui.
Iar garanția de o luna chirie nu acopera mare lucru.
Iar dacă ceri 2 luni garanție, adeverință de la locul de munca sau referinte din locul unde a stat anterior nu mai închiriază nimeni.
Adică nu ai nicio predictibilitate.
Și atunci oamenii nu se mai complica pentru 300-400 euro pe luna din care plătești la stat 100, adică de fapt sunt 200-300 euro/luna.
Pentru ca aici nu vorbim de oameni care au salariul minim, deoarece ca să mai ai încă un apartament pe lângă cel în care stai trebuie sa ai ceva bani.
Iar asta se vede și din interesul companiilor pentru piața de închirieri- dacă era asa rentabil sigur se găseau câteva companii care sa construiască câteva sute de blocuri cu mii de apartamente pe care sa le închirieze și sa se îmbogățească
Zici ca suntem in ziua cartitei.
Majoritatea celor care stau cu apartamentele neinchiriate pe nu stiu cate luni sunt de 2 tipuri: 1 au primit apartamentul mostenire si ei oricum aveau o casa a lor ca nu poti sa stai cu parintii pana la 40-50 de ani, sau cel mai intalnit scenariu, fac bani nefiscalizati din spagi, nunti, droguri, prostitutie, videochat etc.
Cand mai aveti dubii, ganditi-va ca un lautar ca Vali Vijelie e dezvoltator imobiliar.
Mah @N, eu am un apartament in plus care sta nelocuit dar sa vezi ca nici nu l-am primit mostenire si nici nu l-am luat din bani nefiscalizati. Ci din salariu si alte venituri facute din munca mea la care am platitit impozit echivalent cu zeci de salarii minime.
Dar da, am muncit mult, unii gratareau si hahaiau in timp ce eu munceam. Acum tot aia caraie ca e rata mare si patronul hapsan. Surpriza, ce sa vezi, aha.
Mai am un apartament inchiriat intr-un oras mare. 2 camere, 58mp, mobilat, centrala cu gaz, iau 700 lei pe luna. Atat. Doar ca ii iau de vreo 12 ani interval in care nu am investit nimic. Ca cel de acolo nu vrea, cica e foarte bine asa..sincer, si daca pleaca poate sa fi distrus tot, nu mai conteaza. Cred ca as putea inchiria usor cu dublu suma, poate si mai mult. Doar ca nu stau in banii aceia si in situatia data am 0 dureri de cap. Efectiv imi amintesc ca exista acel apartament o data pe an cand platesc impozitul.
Add, stahanovist
@Add pai si de ce ai cumparat un apartament pe care il tii gol?
@ev21, probabil ca avea niste bani disponibile, si-a facut niste calcule si a ajuns la concluzia ca investitia intr-un apartament este cea mai buna metoda de a ameliora efectele inflatiei. Si asta fara riscuri prea mari si fara bataie de cap.
@Andrei G aha, analfabetismul financiar al romanilor „baga banii in betoane ca doar nu cere de mancare”
Păi, dacă ne luam după Chifoi mai bine chiriaș decât proprietar.
Chiria creste pentru ca in fiecare an vin 140000 de imigranti nepalezi. E un cadou pentru dezvoltatori de la clasa politica. Plus ca sunt platit si mai prost, deci win-win. Mana de lucru ieftina, si chirie platita.
Hai sa va dau un exemplu concret, timisoara, apartament nou, 2 cam, zona centrala(mai degraba semi-centrala, dar buna), cumparat anul trecut in ian 2022, 110k + 5k actele(comisioane+notar) + 10k mobilat de la ikea(gama medie, asamblat de mine, deci costurile minime posibil, electrocasnice gama medie resigilate de la emag) = 125k eur. Cu 15% avans, rezulta un credit 106k eur care se traduce intr-o rata lunara de 3200 de lei pe 30 de ani.
Deci 650 euro pe luna ar fi o chirie la care nu ai produce nici macar 1 leu profit, presupunand ca ai chirias fara intreruperi si ca acei chiriasi nu produc nicio paguba si ca nu trebuie sa investesti vreo suma suplimentara dupa niciunul din ei si presupunand ca nu l-ai declarat la anaf. Cu declarat la anaf vine cam 800e/luna ca sa fii pe ZERO.
Eu am inchiriat cu 500e/luna si cel mai sus a inchiriat un vecin cu 550e. Despre ce vorbim aici?!
>> Deci 650 euro pe luna ar fi o chirie la care nu ai produce nici macar 1 leu profit
Ce ignori tu aici, tu si restul lumii care compara chiria cu rata, e ca rata nu e 100% cheltuiala. Deci e mult mai mult decat 1 leu profit, e tot ce acoperi din principalul din rata cu chiria. Acelasi lucru e valabil si pentru chiriasi, si pentru proprietari – cand comparati chiria cu rata comparati mere cu pere.
Probabil vorbim despre videochatiste, notari, avocați, medici și alte profesii liberale, unde „disposable income” înseamnă cam un apartament pe an. Ăștia nu pierd timpul cu calcule de rate, dobânzi, profitabilitate etc, ci caută doar un mod simplu de a nu pierde bani cu inflația. Pe termen lung câștigi cu imobiliarele, dacă nu vine un dictator să îți facă țara praf.
@michael si care e smecheria? Te bazezi pe faptul ca se va aprecia atat de bine incat peste 7-8 ani il vinzi, acoperi creditul si iesi pe plus?
Eu din calculul lui @michael trag o alta concluzie:
Preturile apartamentelor sunt mult umflate.
Chiria nu trebuie interpretata ca amortizare a investitiei ci ca dobanda.
Valoarea bunului (investitia) ramane si poate fi oricand “retrasa” fara pierderi prin vanzarea bunului.
Afirmatia ta “sa fi pe zero” este incorecta deoarece dupa incasarea primei chiri esti pe plus si asa ramane pana reinvestesti in renovare/modernizare.
Daca valoarea renovarii este mai mare ca suma chiriilor nete incasate ( chirie minus taxe ) poti spune ca ai iesit pe minus.
@michael, pai cred ca ar trebui sa ne spui tu „despre ce vorbim aici?”.
Eu vad ca ar exista cateva variante aici:
1. Inainte sa cumperi nu ai verificat valoarea chiriilor in zona si astfel ai facut o investitie nerentabila din punctul tau de vedere. Concluzia aici ar fi ca ar trebui sa incerci sa vinzi si sa te retragi din afacerea aceasta paguboasa.
2. Tu ai investit efectiv in apartament cu scopul de a detine un imobil la finalul perioadei de creditare si astfel chiria o poti considera ca un bonus pe care il ai lunar, pe langa detinerea imobilului.
da Radu, rata nu e 100% cheltuiala, spune-i asta eu-lui meu din viitor care va avea 70 de ani impliniti cand va termina de achitat creditul.
suplimentar, platesc din buzunar diferenta de 150E/luna dintre rata si chirie care in 30 de ani se aduna la valoarea de 54.000E. deci mai am nevoie de inca 10 ani suplimentari ca sa imi amortizez si diferenta platita din buzunar.
pai taticule, de la 80 ani incolo rup profitul pe genunchi.
@michael, daca lucrurile sunt atat de sumbre, de ce ai mai cumparat apartamentul?
Sau… de ce nu incerci sa il vinzi acum si sa scapi de cheltuiala asta suplimentara pe care o vei avea pana la 70 de ani?
Iti pui cei 150 de euro pe luna la banca (sau in titluri de stat) si cand ajungi la pensie o sa ai 70-80 mii euro (principalul + dobanzi).
Adica nu inteleg nebunia asta: faci o afacere proasta si in loc sa incerci sa scapi (fara sa pierzi nimic sau cu pierderi infime) stai si te plangi ca te vei chinui pana la batranete sa acoperi ratele.
Iin primul rand, imparte rata aia la 2 (adica cat ai de fapt de returnat inainte de dobanda), si vezi cat vine.
Alternativ, imparte valoarea de piata a apartamentului (cu care ramai oricum dupa plata ratelor) impartita la perioada pentru care intentionezi sa inchiriezi.
Cat iti iese? Aha. Tot pe minus?
Adica tu pui in carca chiriasului absolut toate cheltuielile si apoi tot tu te plangi ca nu iti iese nimic. Serios? Te pomenesti ca il dai moca dupa ce te-ai plictisit sa il mai inchiriezi.
@michael Practic tu ai facut o afacere proasta. Ai investit 19k Euro ca sa castigi -150 Euro pe luna.
In termeni reali, tinand cont si cat dai pe dobanda si principal, esti la -45 Euro la inceput, si de-abia din anul 7 o sa incepi sa fii pe plus (dobanda o sa fie mai mica decat chiria primita)
michael dar banii acumulati in valoarea casei nu-i socotesti? Ca cam asta zici, dupa tine daca chiria e fix cat rata + cheltuielile de intretinere atunci iesi pe zero. Bine, zero + o casa, dar cine se incurca in detalii.
da, am facut o alegere proasta, asta e destul de clar. dar nu incercam sa ma plang aici pe blog sau sa cer sfaturi cum sa ies din aceasta afacere paguboasa, sunt „baiat mare”, ma descurc.
incercam sa subliniez ca traversam o perioada ciudatica, in care este mai ieftin sa stai in chirie decat in casa proprie si asta nu e neaparat normal. fiindca desigur chiria vine la pachet cu foarte multe facilitati si asta ar trebui sa se reflecte si in pret.
tin minte ca in 2008 stateam in chirie la un apt 3 cam, semi-central, conditii decente pt perioada aia si costa 700E/luna chiria pe care o imparteam cu 2 colegi de apartament rezultand un cost lunar de persoana de 233E. si daca facem o analogie fortata acum pe chiriasii mei ii costa 250E/luna de persoana dupa 15 ani de zile, timp in care au crescut veniturile ametitor.
din nou, obiectiv vorbind, daca raportam nivelul veniturilor de acum 15 ani cu nivelul chiriilor tot de atunci si le comparam cu ce se intampla acum o sa vedeti ca este o anomalie.
@michael radu a zis bine. Rata este formata din dobanda + principal, iar ponderea in prima parte a creditului e cam 80% dobanda si 20% principal.
Daca tu ai rata de 650 de euro inseamna ca rambursezi din credit cam 150-200 de euro. Restul reprezinta dobanda, adica costul creditului.
Altfel spus, cu 500 de euro luati pe o luna din chirie tu poti rambursa anticipat cam 3 luni de credit. Un an de chirie iti scade perioada creditului cu 3 ani. Deci tu in 10-15 ani te alegi cu un apartament fara vreo datorie
Poate imi explica si mie cineva cum pot plati anticipat creditul cand rata este 3200 de lei, iar chiria 2500. Cum achit in 10-15 ani, va rog?
@Michael, calculele tale sunt bune, doar ca ti-a scapat un mic detaliu.
Investitiile pe persoana fizica in imobiliare NU se fac cu bani imprumutati! EVER!
Pentru ca:
1. La banii aia banuiesc ca anul trecut ai luat credit cu 10% DAE
2. La veniturile din chirii platesti 10% la Stat
3. Peste toate astea ar trebui sa ai un profit de 10% care sa bata titlurile se Stat preaslavite
Rezulta ca o astfel de “investitie” ar trebui sa genereze un profit NET de 30%. Ceea ce este practic imposibil cand vorbim de rezidential.
Succes la “investit”!
„Ironic, faze de genul ăsta îi împinge”…că ie mai puține de cinzeci! Dar facem Influienser fan!
Hai ca toata lumea a luat-o razna cu imobiliarele astea, toata lumea se pricepe si toti se asteapta sa gaseasca piatra filozofala.
Daca ai 10.000 euro si te gandesti ca faci credit pentru garsoniera pe care apoi o dai in chirie si din diferenta iti raman si tie 50 de euro pe luna stai in banca ta – schema asta merge daca cumperi o scara de bloc si ai 50 euro X 30 garsoniere – dar aici deja vorbim de alta categorie.
Va spun cum am facut eu bani din imobiliare:
-am 4 apartamente inchiriate, unul cumparat in 2003, unul in 2009, unul in 2018 si unul in 2022 – toate luate cu banul jos – si eu si sotia am muncit mult si pe salarii bune, fara tigari si bautura, fara amante, fara cluburi de fite, fara ultimele aifoane, masini de calitate dar luate la sh cu 3 ani vechime, vacante multe dar la 3 stele, haine de la CA si HM – am trait decent, dar fara fite. Avem venituri de aproape 5.000 euro pe luna, am cunostinte cu juma de atat pe luna care si-au luat X6 in leasing si pun motorina de 50 de lei, au fitze si basini in cap de zici ca sunt cel putin veri cu becali.
Toate apartamentele sunt intretinute, mobila noua si de calitate, chiria sub pretul pietei – asta iti da posibilitatea sa iti selectezi chiriasii – rezultatul – la apartementul din 2003 am avut pana acum doar 2 familii in chirie, la cel din 2009 sunt la al treilea chirias care sta deja de 7 ani, la cel din 2018 sunt la al doilea chirias care sta si el de 4 ani iar la cel din 2022 un singur chirias care este foarte multumit.
Nu am stresat niciodata chiriasii cu vizite de control – ce o sa faca, o sa fuga cu patul – sa fim seriosi, in pandemie am acceptat si juma de chirie pentru cateva luni – doar eram toti in acelasi rahat – daca nu acceptam si ii dadeam afara oricum nu gaseam pe altcineva, daca au intarziat cu plata chiar si 1 luna nu i-am penalizat niciodata, in fine, m-am purtat cu ei cum mi-ar fi placut sa se poarte si altii cu mine. Rezultatul – oamenii sunt multumiti, stau pe termen lung si nici nu te streseaza cu chestii mici – de genul s-a ars becul vin-o si schimba-l urgent.
A doua parte, poate mai buna pe langa veniturile din chirii – toate cele 4 apartamente m-au costat cam 170.000 euro la achizitie, hai sa zicem 200.000 cu amenajari si mobila – daca le scot maine la vanzare scot 400.000 fara probleme (nu sunt bombe in Militari Residence sau Berceni cu care stai 1 an la vanzare) – asta e un alt castig pe langa cel din chiria lunara – in Bucuresti preturile apartamentelor vor mai creste cel putin cu 50% in urmatorii 10 ani.
Asa ca daca ai bani in plus poti investi in imobiliare si pentru urmatorii 5-10 ani in Bucuresti, e o varianta sa aduni ceva pentru batranete.
Da stiu, daca investesc pe bursa sau in bitcoin pot da lovitura – nu ma tenteaza si nici nu am timp sa stau cu ochii beliti in tabele 6 ore pe zi ca poate imi creste portofoliul cu 0.007 % – am serviciu si eu si sotia, avem 2 copii de crescut si o viata de trait.
Asa ca cine se gandeste la scheme financiare prin care o sa cumpere el o garsoniera cu credit pe 30 de ani si o sa scoata 2.000 de euro pe luna – ca daca Dorian Popa poate eu de ce nu – sa stea in banca lui.
Si piata inchirierilor de apartamente, ca orice domeniu din Romania se profesionalizeaza din ce in ce mai mult, amatorii care au un apartament de la bunica mobilat anii 60 nu o sa mai aiba loc pe piata.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Ai doar fond vechi ? Sau și noi ?
Ce ai schimbat în ele după achiziție ?
Guest post ?
Eu sunt curios cum a reusit cineva sa stranga bani de apartament in Bucuresti intre 2018 si 2022 cu venituri de pana la 5k euro si 2 copii, adaugand si faptul ca preturile au crescut destul de agresiv in perioada aia gen 15-20%.
@Ev21 3000 pe luna pus deoparte inseamna in 3 ani peste suta de mii de euro. Realist daca veniturile din salarii de 5000 plus, nu mai zic de veniturile din celelate trei care probabil ca sunt ca venituri spre mie.
Nu toata lumea trebuie se rupa in figuri cu masina de 50.000 in leasing, spre 3000 venit familial e suficient sa iti faci vacante si altele si sa pui si bani deoparte.
@Dan2 pai el a zis ca are venituri pana in 5000 si am presupus ca a inclus chiriile in alea ca altfel putea sa zica salariu in loc de venituri. In fine, banuiala mea din ce a zis el e ca apartamentele pe care le-a luat sunt ieftine si in zona care nu se vor aprecia atat de bine „la batranete”.
Sa traiesti ca pustnicu’ ani de zile si strangi 3000 lunar (desi nu pare fezabil) ca apoi sa iei cam 300 lunar chirie (a zis ca inchiriaza sub pretul pietei) pare o idee grozava.
2000 de euro cheltuieli lunare cu doi copii, masini „SH” de 3 ani (aici saracul din mine e vinovat pentru ghilimele, ca rad cand aud de masini „vechi” de trei ani) si excursii „multe”.
Sounds good, doesn’t work. Dar da, poate veniturile din chirii sunt extra, atunci ar merge.
Ion Marius,as vrea sa stiu cum pot costa 4 apartamente 170000 de euro,dintre care unul cumparat in 2018 si unul in 2022?Si locuibile ca am constata ca pe tine te costa renovatul si mobilatul 7000 de euro per bucata.A zis bine tilharu,esti un mincinos patologic,nu inteleg de ce a luat doar minusuri.
@caposu: e simplu. Ala din 2003 luat cu 15 000, ala din 2009 dupa criza luat cu 30 k, cel din 2018 luat cu 50 k si ala din 2022 cu restul :))
Pentru Caposu –
-apartamentul din 2003 a fost 18.000 euro – si a fost scump la vremea aia, a fost primul nostru apartament, amenjat si mobilat pentru noi, ne-am mutat la casa dupa 3 ani fara sa luam nimic de acolo, deci practic nu am investit nimic
-cel din 2009 a fost 29.000 dolari luat in viteza de la un cuplu ce divorta, apartamentul arata exact ca in 89, nicio imbunatatire, am bagat ceva bani
-cel din 2018 a fost contractat din 2016 cu 53.500 euro la cheie, am pus doar mobila, –cel din 2022 a fost contractat in 2020 cu 73.000 euro la gri, aici am investit cel mai mult.
Fa tu calculele ca poate eu mint.
ahahaha, ce aproape am fost. Ma duc sa bag la pariuri :))) pe arhibet, normal wink wink
Vad ca aici sunt o gramada de oameni care se intreaba cum de am strans eu bani.
Baieti, va dau un sfat, aveti grija de bani si arici in buzunar.
Cand sunteti tineri si puteti trage 12-14 ore pe z, indiferent de domeniu puneti si deo parte.
Am avut rude cu venituri mai mari ca ale mele, dar au aruncat cu banii pe fereastra – in fiecare seara consumau 2 sticle de vin de la 180 lei sticla in sus si radeau de mine ca nu imi traiesc viata, acum eu ma pot retrage la pensie oricand – nu e cazul, am doar 44 de ani – iar el, de nevoie, este macelar in Germania.
Toata mobila in apartamente a fost facuta sau asamblata de mine – iei ruleta, masori, gandesti, tai, cari, urci la etaj, asamblezi – de la Ikea sau de la Lems merge chiar repede. Curatenia de fiecare data a fost facuta de mine, dupa program, de la 6 la 10 – da, iti iese pe nas dar nu ai ce face.
Vacantele multe sti ce inseamna – 3-4 pe an, gandite toate si cumparate din timp, din ianuarie – februarie – asa poti face o vacanta de 10 zile all inclusive in Grecia la pret de 4 zile in Neptun cu mic dejun luata in super sezon.
Copii pana la 14 ani se imbraca de la Decathlon fara nicio problema.
Sa va zic urmatorul plan, in primavara 2024 luat teren langa Bucuresti, o parcela mica, casa construita in maxim 1 an, scoasa la vanzare si tot asa. Va tin la curent.
Am inteles, deci secretul a fost ca la 21 de ani ai avut 18.000 de euro la vremea aia sa iei un apartament cu cash din care te-ai mutat peste trei ani la casa (?). Cool.
@ion marius: este foarte ok sa fii chibzuit, dar nu e ok sa o dai in extreme. Aveam un coleg de birou care era foarte scartar. Voia sa stranga bani pentru a se muta de la ai lui, ceea ce e o gandire buna, dar felul cum o facea era dauantor. Isi lua mancare de acasa (lucru ok, nu e de condamnat), dar faptul ca manca cu pofta tot ce mai ramanea de la noi (o felie de pizza sau un mcpuisor) insemna faptul ca nu se satura. Adica era si normal sa nu se satura dintr-un sendvis si 2 felii de ardei sau un bol mic de paste.
Altfel spus, cum bine zice si ev21, altfel pornesti in viata cu 18 000 euro la 18 ani,
Bravo, Ion! Cel mai bun comentariu la aceasta postare!
Cu cateva exceptii, am aceeasi experienta.
PS. Pentru cei care vreti sa va imbogatiti dintr-o garsoniera. Aveti tot timpul ca referinta cat ar fi rata lunara la proprietatea voastra si setati pretul chiriei putin mai mic.
Pt. Ion Marius,
Inteleg ca vorbesti de Bucuresti.
Am o oarecare tangenta cu domeniul.Tu ne spui ca cumperi in2020 cu 53000 la cheie.Nu exista asa ceva decent.Hai sa inchidem discutia ca nu are rost.
Ev 21.In 2003 un salariu de director de vinzari era 600-700 de dolari ,plus bonusuri.Dar la 21 de ani nu aveai cum sa ai postul ala. Dar Ion Marius a muncit mult si a facut economii.
@caposu: a zis ca a contractat apartamentul in 2018. Si da, alea erau preturile atunci.
Vedeti ce am zis la articolul de mai jos! Pe scurt pt.cine ii e lene sa citeasca….se fac case, blocuri noi la niste preturi uriase, cu toate ca noi suntem 94% proprietari… casele si blocurile nu le darama nimeni, populatia a scazut, a, ca nu vrei sa mai stai cu ma,ta implica costuri…au plecat 5 mil de oameni din tara, tot n,avem loc? Ca oamenii mai mor, stati acolo,,,, nu, voi vreti casa la porumb pana n.o sa mai fie niciun porumb ca se uneste orice oras mai mare cu urmatorul in orice directie .
Atat timp cat impozitul la cladiri ramane derizoriu o sa ramana tot asa. Pentru ca e mai simplu sa investesti banii intr-o cladire cu materiale cumparate la negru. Si atunci oricine face un ban din spaga, sau alte mijloace suspecte prefera sa ridice un bloculet decat sa bage banii in bursa sau la banca.
Cand o sa creasca impozitul (si va creste), atunci lucrurile o sa se schimbe.
@Talharu, suntem 94% proprietari, dar ce % suntem proprietari acolo unde traim si ne castigam banii?
Banuiesc ca aproape jumatate din proprietatile alea sunt in sate sau orase aproape parasite, iar in acest context statistica respectiva nu valoreaza nimic.
Poate fac astia statistica gresit, zici ca am ajuns la 50 mil de locuitori in ce ritm si la ce costuri se construieste peste tot! Nu mai zic, da’ zic! Umblati peste tot la tara, se construiesc vile, palate in orice satuc…abia daca mai traieste o babuta sau un mosulica acolo, dar oamenii plecati afara investesc averi acolo pe care nu,si mai scot nici 20% ….Ca ei oricum traiesc afara si copiii lor nici nu stiu unde e Romania pe harta!!! Si repet, romanul ingroapa pe toti europenii in bani!
In Romania intra anual 140 000 de nepalezi/asiatici, si aici nu mai socotim ucrainienii. Deci cumva cererea exista cel putin la chirie.
Romanul e intelept, isi sacrifica viata pentru betoane.
„In Romania intra anual 140 000 de nepalezi/asiatici.”
Pai nepalezii astia ii rezolvi cu 2-3 blocuri, nu te ajuta prea mult.
Serios vorbind, agatatul asta de nepalezi legata de piata chiriilor e deja comic. Nepalezii nici nu cauta apartmente de inchiriat, le cauta angajatorul. Chestiile cele mai ieftine si mai inghesuite de pe piata, inclusiv containere.
In plus, nu intra 140.000 in fiecare an, cum abereaza unii. Atatea permise de munca se emit. Si ghici ce, un permis de munca se emite pe maxim 1 an. Adica reciclam, in mare, tot aceasi nepalezi, dar noi facem calcule ca avem deja doua milione de nepalezi in tara, ca tot adunam permisele de munca.
>>Nepalezii nici nu cauta apartmente de inchiriat, le cauta angajatorul.
Bravo. Deci conteaza cine cauta si gata sa rezolvat problema. Si mie imi cauta agentul imobiliar deci eu nu inchiriez nimic. SMH.
@Silicon, nici românii când mergeau sa culeagă sparanghel nu-și căutau chirie, dar lucrurile s-au mai schimbat în ultimii ani, nu? Lasă că și nepalezii aia la un moment dat vor vrea să își aducă familiile sau sa nu mai stea cate 10 într-un apartament.