Situația la zi, duminică, 3decembrie

Stați un pic că s-a prins Hoștiuc de la ZF de ceva ce ziceam acum 3-4 ani. Mâine poimâine află că apa e udă și să vezi atunci revoluție. Mă rog, află de la cineva care îi șoptește ce să scrie, că el…

Dar partea interesantă e asta: companiile se plâng că pregătesc angajați care apoi pleacă și nu e corect. OK. Rămân, dar cu condiția să împartă profiturile alea monstruoase cu mine. Ah, nu vor? Bine, atunci…


Trebuie să fac articole cu toți ăștia, că destui au șters din Google informații despre cum au pornit și cine sunt părinții lor. Întrebarea pe care ar trebui să și-o pună Maticiciuc este ce era el dacă ta-su nu era un nomenclaturist milionar. Și așa are și răspunsul la corupția din România.


Români românind: zero creier. Când ies din țară cu copilul minor am nevoie de acte? Da. Când pleacă el singur nu. Logic. Zero.


O specialistă din Bavaria știe și transporturi, și aeronautică și meteorologie. Am pierdut o mare valoare că s-a mutat acolo, România avea nevoie de ea. Oamenii care călătoresc sunt loviți la cap, vă spun. Nu știu nimic, nu se uită pe meteo, nu își iau minime măsuri de siguranță. E o combinație de prostie cu rea-voință cu neștiință cu drepturi prost înțelese.


De aici mi-am luat educația, copii. Asta e obișnuința în Giurgiu, nimeni nu învață nimic, veșnicia s-a născut la sat.


Românii din diaspora vor să ne facă bine și noi nu vrem.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

108 comentarii

  1. “după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu un lichid inflamabil, în timp ce în mână avea o țigară aprinsă”
    Nu mai fumați înăuntru.

    “Un bătrân de 71 de ani”.
    Dacă era full de $$$, nu mai era bătrân, era om de afaceri. :)

    Comentariu apreciat.1243
    • Daca era un batran om de afaceri, nu aprindea focul cu… benzina.
      El ar fi trebuit sa stie vechea povata stramoseasca: focul se face cu motorina, NU benzina!

      Comentariu apreciat.332
    • cu țigara voia să aprindă motorina. ceea ce a și făcut.

    • Se vede ca esti tanar padawane!

      Orice tractorist stie ca daca arunci tigara aprinsa in galeata cu motorina, aceasta se stinge!

      plm

      Comentariu apreciat.683
    • Asa-i!
      Daca in motorina din găleată țigară aprinsă arunci, ea stinge-se-va!

      Comentariu apreciat.313
  2. Asta cu plata studiilor se vehicula și în comunism. Dar atunci era altă situație: statul era la rândul lui obligat să-ți ofere un loc de muncă. Și locul respectiv trebuia să fie conform studiilor și specializării. Bine, asta însemna de multe ori ceva în creierii munților sau în mijlocul Deltei – dacă terminai Universitatea sau Medicina. Absolvenții de Politehnică erau mai norocoși – la sate nu prea era industrie.

    Comentariu apreciat.6710
    • Problema e ca… situatia nu se schimba, ci doar se inrautateste, iar legarea de glie nu e o solutie intr-o tara unde invatamantul se spune ca e gratuit.
      Cat dai, atat primesti.

      In continuare scoala romaneasca scoate pe banda tractoristi cu 12 clase, doctori in literatura ce nu stiu sa faca acordul intre subiect si predicat.

      In mod normal, un procent mic din populatie are studii universitare.
      La noi, tanti vanzatoarea are sigur macar facultatea de psihologie.

      La stat, pentru a muta o hartie dintr-un birou in altul (cu termen 30 de zile oficial, dar 90 de zile real), e nevoie de master.

      De fapt, problema vine de jos, de la invatamantul nereformat de peste 20 de ani peste care avem dorinta ancestrala a parintilor ca ai lor copii sa scape de sapa si WC-ul din fundul curtii.

      Scoala romaneasca nu te pregateste deloc pentru viata sau pentru munca.
      Termini 20 de ani de scoala si stii sa faci fix NIMIC, dar ai pretentii.

      O sa radeti sau o sa plangeti, dar nu imi aduc aminte sa ma fi uitat vreodata pe diploma cuiva sa vad daca a absolvit facultatea/liceul cu nota 5 sau 10.

      Tot timpul m-a interesat cat de mult vrea sa munceasca si sa invete dracu ce facem noi la „fabrica de suruburi”.

      Era un film cu „Rambo” care zicea:

      The whole point of a college degree is to show a potential employer that you showed up someplace four years in a row, completed a series of tasks reasonably well, and on time.
      So if he hires you, there’s a semi-decent chance that you’ll show up there every day and not fuck his business up.

      Cam asta e rezumatul in teren, aici suntem.

      Comentariu apreciat.10416
    • Nu mai bine ar faca tara asta mai ok de locuit in ea, decat sa puna taxe pe plecat?
      Ca daca vrei platesti si tot pleci, dar aici la vi la fel de nasol.

      Comentariu apreciat.416
    • De fapt, e mult mai usor sa inchizi granitele.
      Orice dictatura patriotica ce se respecta incepe cu asta; sa ne bucuram toti de patria mama.

      Vezi trecutul, vezi prezentul (Rusia, Koreea, China etc).

      Sa speram ca nu vedem viitorul de… AUR la alegeri.

      Comentariu apreciat.436
    • 1. Articolul vorbește de companii care baga bani în formarea angajatului, nu de stat – prin școală
      2. De multe ori investiția nu este prin cursuri de specialitate (ca să ai o factura cu costuri) ci formare la locul de munca – care tot bani înseamnă
      3. De multe ori nu se stabilește de la bun început care e înțelegerea: eu te învat asta, ma costa x deci tu stai 1 an cu acest salariu după care negociem.
      P. S. Am colegi care au primit mărire cu înțelegerea (gentlemen agreement) ca nu pleacă înainte de 12 luni. După 6 luni au cerut din nou. Da, e si o doza de nesimțire la unii angajați. Da, a fost lăsat sa plece.

      Indecis. Tu ce zici?3119
    • Bogumil, nu știu ce ai vrut sa zici cu procentul ala mic de absolvenți de studii superioare. Dar uite care e realitatea

      România se află la coada Europei în privința studiilor superioare. Doar 23% dintre tinerii români de 24-35 de ani au absolvit studii superioare. Media europeană este de 41%, iar țările cu cea mai mare rată de absolvenți sunt cele mai bogate economic. Motivul? Inadecvarea ofertei educaționale cu piața muncii, spun experții.
      Informaţiile publicate de euronews.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

      96
    • #1 Parca universitatile din Olanda, Franta, Italia etc nu pun conditia asta, aduca sa ramana absolventii romani la ei in tara. Cum ar fi?

      #2 Mie facultatea mi-a dat o diploma. In rest, toate cursurile au fost inutile, chin degeaba (am facut Electronica in anii ‘90). Meseria am invatat-o singur, dupa cursuri netraduse. Sigur nu mi s-ar parea cinstit sa platesc pentru gunoiul pe care am fost fortat sa il inghit.

      Indecis. Tu ce zici?229
  3. Hoștiuc nu te citește?

    Trebuie să fac articole cu toți ăștia

    Mă miră că nu există deja.

    Românii din diaspora vor să ne facă bine și noi nu vrem.

    Când citesc d-ăstea, cu „sânge de…” sau „mintea mi-a rămas/mi-a stat cu gândul…” mă apucă furnicăturile.
    Cât să fie bugetul furat, operațional al serviciilor, să lucreze la scenarite d-ăstea? Deja știm, l-am văzut pe Dincu, Târziu, Coldea… E clar.
    In halul ăsta, vorba beizadelii de maticiuc, pentru scenarite & coregrafii.

    Indecis. Tu ce zici?269
  4. Dacă ar fi fost ziarist, Hoștiuc ar fi citit Codul Muncii înainte și ar fi aflat că scrie pe acolo că firma poate impune angajatului o clauză. parcă de până la 2 ani, dar cursurile alea de specializare trebuie să dureze un număr de zile și/sau să coste peste o anumită sumă de bani. Nu știu, n-am reținut detaliile, dar când am răsfoit eu Codul Muncii scria ceva despre.

    Ce ar vrea firmele de fapt? Ar vrea ca angajatul de la DTP să învețe editare video în timpul lui liber, firma să-i cumpere eventual un tutorial Udemy cu 50 lei, apoi angajatul să fie obligat să mai stea prin firmă încă 5 ani.

    Comentariu apreciat.1124
    • Clauza usor abuziva. Se incheie act aditional in care sunt specificate costurile, acestea se pot imputa angajatului daca pleaca inainte de o anumita perioada, calculul se face proportional cu zilele lucrate. Pe de alts parte daca firma are peste 20 angajati este obligata sa asigure cursuri de pregatire pt angajati, la 2 ani. Daca firma initiaza cursul, ea plateste. Daca vrea patronul sa mai scoata niste bani, cumpara niste cursuri de astrologie in Poiana, de 2174 euro/ angajat

      Comentariu apreciat.392
    • Eu am avut clauza de genul asta pentru un training de o luna. Asta a fost acum vreo 10 ani si nu a miorlait nici una dintre parti, nici eu nici firma. Daca dupa perioada din clauza firma nu mi-ar fi dat salariul pentru care ne-am inteles, as fi plecat imediat ce clauza cu trainingul ar fi expirat.
      Nu stiu ce atata lacrimi si durere pentru o chestie care chiar are rezolvare.

      Comentariu apreciat.413
    • 1. Cate companii crezi tu ca merg apoi in civil cu un asa proces?
      2. Crezi ca mai semneaza cineva pentru cursurile alea?
      3. In cat timp crezi ca de duce pe piula treaba?

      143
  5. NOU
    #18

    citez din Ramona „el face fapte”…; dusterul alb, documentăm și noi?

    166
  6. Ramona Bădescu….asta nu-i cucoana aia care se lăuda că nu a făcut niciodată sex cu un român? 🤣🤣🤣

    Comentariu apreciat.671
  7. Legat de doamna din Bayern sa stii ca are dreptate. Am auzit ca toate avionele de pe aeroportul din München aveau cauciucuri de vara iar aia de trebuiau sa conduca trenurile sau autocarele se plang ca niste mironosite ca nu vor din cauza de viscol. Ar trebui adusi niste daci darji si curajosi dintre cei salvati saptamana trecuta de pe A2, oameni cu oua.

    Comentariu apreciat.894
    • Cucoana aia intreaba in ROMANA gugumania, ca n-are tupeu sa intrebe in GERMANA. Ca ar fi luat-o lumea la vale; asa, printre ‘ai nostri’, are curaj.

      251
  8. Parca in SUA e ceva asemanator, companiile de avocatura le platesc celor foarte buni studiile, ca un fel de bursa, iar ulterior absolventul este angajat de catre firma cu obligatia de a ramane acolo pentru cativa ani (probabil echivalentul banilor investiti raportat la salariul respectivului).

    Comentariu apreciat.293
    • La câte sute de mii de dolari (per total, plus cărți, plus cazare, mâncare, etc) costă la ăia law school, ar fi nebuni dacă n-ar băga o clauză d-asta.
      În plus studentul nu termină cu datorii de le plătește până la pensie, are un job asigurat când iese din facultate, în loc să trimită zeci/sute de cv-uri pe zi.

      Dacă ăia „câțiva ani” nu sunt chiar juma’ de viață și nu-l sclavagesc mai rău ca pe sclavii de la 1800, mi se pare win-win.

      Comentariu apreciat.305
    • Si la noi se întâmplă asa când firma îți plătește un MBA sau niște certificări mai scumpe.

      82
    • Studentul iese cu datorii din facultate, daca e amarat (si 99% care termina o scoala sunt) primeste credit de la X banca. Tu trebuie sa platesti chirie si mancare si tot felul de chestii pe care parintii nu ti le pot plati fiindca America e mare de tot si s ar putea sa fii la facultate in Seattle, tu fiind din Maine (nu ma intreba de ce ai vrut Seattle da` sa zicem ca acolo ai vrut tu). Iei creditul pentru studenti. Sumele sunt in jur de 30k/an primiti prin credit plus ce mai faci tu lucrand ca student. Nu platesti imprumutul daca ai rezultate de exceptie academice sau sportive (ha ha)
      Esti avocat. Ok, termini scoala si ai dat examenul, intri in barou. Trebuie sa fii zeul avocatilor ca sa te angajezi la o firma si sa plateasca aia un salariu suficient de mare ca sa ti inchizi creditul cu care ai venit din facultate (acesta fiind undeva pe la 120k in cazuri…fericite). Nu castigi atata intr-un an ca si incepator. Cine esti tu sa ti faca firma cadouri?
      Nu suntem intr un roman de Grisham ;)

      141
  9. Articol mai aberant ca ala din fituica de economie planificata nu am mai citit de mult. Doar companiile platesc impozite? Nu si parintii? Apoi companiile zic ca aia sunt prea prosti pentru ei si vor prea multi bani pentru ce stiu ( eu am citit un venit decent). De ce nu ii iau ei si ii invata si apoi le creeaza celor buni conditii care sa ii faca sa nu isi doreasca sa paraseasca compania, ci din contra, sa o recomande si altora?

    Comentariu apreciat.573
  10. Ramona Badescu vorbea acum cativa ani foarte urat despre romanii din diaspora. Spunea despre romancele din Italia ca se prostitueaza pe o pereche de ciorapi de dama.
    Acum 10 ani nu mai stia limba romana si era ironizata live de Toto Cutugno la un concert al acestuia: https://b365.ro/ramo…traduci-197074/
    Acum se da mare patrioata….

    161
  11. „În Occident școlile bune costă”. Asta e ideea. Când tu nu ai nici o universitate în Top 1000, despre ce vorbim? Altfel: 1. Veșnic exemplul cu medicii. Tocmai că e cam singurul. N-am auzit să racoleze occidentalii absolvenți de ASE, agronomi sau constructori. Ca să nu mai vorbim de absolvenți de Universitate. Cât despre absolvenții de liceu – când o să se angajeze vreun proaspăt absolvent de liceu pe altceva decât muncă brută, aș vrea să aflu și eu. 2. Cei care se plâng cel mai vizibil de lipsa medicilor și asistentelor sunt managerii de spitale. Soluție: angajări prin concurs și contracte corespunzătoare. Șpaga pentru angajarea unei asistente se duce spre 10 000 de euro. Pentru medici – mai bine trecem sub tăcere. Încercăm soluția? Sus-zișii manageri ar fi primii care ar sări ca arși.

    Comentariu apreciat.675
    • Ce concurs omule!?
      Pai nu vine nici dracu la concurs la Spitalul din Faurei! Ce esti nebun?
      Ce sa faci acolo?

      Sa tratezi pacienti folosind a ta privire cu raze X, la care adaugi stetoscopul „state of the art, model 1700″+ tensiometrul clasic (ca alea digitale nu arata bine, desigur)?

      Sa stai cu chirie sau sa ai coleg de apartament pe d-soara Inginer Agronom? WTF!
      Treziti-va! Toata lumea fuge la oras sau afara.
      Acolo e civilizatia, acolo sunt banii.

      Comentariu apreciat.455
    • Vezi că o sticlă de Calgon e mai ieftină în Carrefour Franța decât în Carrefour România.
      Ai noștri vor să ceară prețuri la nivelul UE dar să plătească salarii la nivelul Turciei.
      Și asta este tot o formă de legare de glie. Mereu pe datorie până găsești (dacă ai norocul) un „sponsor” din afară.
      Da, circulația e liberă, mult spor la a pleca în Spania cu 300 de euro în buzunar.

      Comentariu apreciat.362
    • Bogumil, asta o crezi tu, în orașul meu natal, un oraș de 15000 locuitori e bătaie pentru posturile din spital.
      M-am uitat de curiozitate la spitalul din Făurei, au cam toate posturile ocupate, au 3 aparate EKG, ecograf, au laborator chimic, aparat biochimie care costa o căruță de bani, aparat hematologie, etc. Povestea asta ca nu merge nimeni pe sate e expirata. Anual termina 10000 de rezidenți, majoritatea nu au posturi, deci ajung direct șomeri. Crezi că le e greață să facă naveta pt un salariu de 15000 lei la Făurei? Cine a zis ca trebuie sa împartă chiria cand în cazul cel mai rău le asigura spitalul sau primaria cazarea. La noi e asa vrăjeală cu lipsa de medici, anual se iau câteva exemple izolate unde sunt probleme și se generalizeaza pt toată tara. Nu înțeleg unde e interesul, să le crească salariul, să poate sa primească spaga fără repercursiuni ca e nevoie de ei.

      Indecis. Tu ce zici?295
    • Eu am zis Faurei random total.
      Realitatea e fix asa:
      – 6 ani facultate (intri bou si iesi vaca), ca e praf facultatea
      Dai examenul de rezidentiat si e bataie pe locurile unde se fac bani.
      Sunt putine locuri, pentru ca spitalele universitare sunt putine.
      Adesea nu inveti mai nimic la rezidentiat, exceptand cazurile in care dormi in spital sau tati/mami e in sistem si cineva te ia sub aripa sa.
      Atentie! Chiar daca iei examenul de rezidentiat, asta NU insemna ca ai si port la sfarsitul rezidentiatului, adica dupa 4-6 ani.

      Adesea ajungi la 30 de ani si ce sa vezi… nu ai post, esti somer!
      Nu vreti sa stiti ce spagi sunt pentru posturi in orase cu apa calda.

      N stiu unde ai visat tu 15c000 LEI net salariu! Salariu de 13300 lei BRUT il are un Medic primar. Net este 60% din suma asta.

      Pur si simplu banii nu se fac din salariu, ci din spaga, asa e sistemul.
      Si spaga uriasa se face la oras, de catre aia care taie.

      Asadar, ai foarte multi rezidenti la 30 de ani care au de ales intre a emigra sau sa se duca la jumatate de tara distanta si sa munceasca pe un salariu mirobolant.

      Mai mult, tipurile de rezidentiat scoase la concurs sunt limitate NU de cererea din sistem, ci de cat poate produce sistemul universitar!

      De exemplu, avem nevoie masiva de anestezisti, doar ca foarte putine posturi ies a examen la aceasta specialitate, iar apoi pleaca toti, pentru ca castiga enorm afara.

      Pe de alta parte scoatem tone de Medici de Familie, care in practica sunt aproape inutili.
      Ei nu fac decat sa scrie hartii pentru analize de specialitate.
      Medicina de Urgenta e alta zona unde avem mari nevoie, doar ca e de munca enorm, salarizare proasta, stres si lipsa de motivare.

      Nimeni nu vrea sa fie el ala sacrificat, de aceea pleaca, cat inca se poate.
      Cat nu se inchid granitele.

      Indecis. Tu ce zici?247
    • 1. Bogumil, ai dat un exemplu random, dar ai generalizat.Eu am auzit de la cei din domeniu ca situatia nu mai e asa nasoala.
      2. Posturile sunt putine pentru ca managerii de spital iau spaga, iar prin rezidentiat nu se poate, se pot scoate posturi pentru rezidenti si la spitale care nu sunt universitare, iar apoi sa iti faci rezidentiatul la cele universitare. Stiu cazuri concrete printre prieteni, a avut postul la Odorhei, iar rezidentiatul l-a facut la Targu Mures.
      3. 15000 lei salariu poti ajunge foarte usor cu garzi si cu spor de sectie. Exemplu medic specialist(deci nu primar) la cabinetul TBC,spor de 80% si mai face garzi si in spital. Majoritatea fac garzi, iar o garda e platita cu minim 1000 lei. Tu ai dat exemplu doar salariul de baza, dar acolo se mai aduna sporul de vechime(din rezidentiat iesi direct cu gradatia 2, adica 12.5%), sporul de sectie, garzile etc.
      In restul nu te contrazic, ca ai dreptate.

      113
  12. Dacă ar fi o modalitate ca eu să împart profitul cu tine fără să plătesc 45% la stat, așa trebuie să te plătesc și pe tine mai mult și trebuie să dau și o căruță de bani la stat. De ce?

    Indecis. Tu ce zici?1621
    • Ca sa nu iti mai plece angajatii si sa fii nevoit sa angajezi alti oameni pe salarii mai mari cu care trebuie sa consumi timp sa ii aduci la acelasi nivel de competenta cu cei plecati. Captain Obvious flies away.

      Comentariu apreciat.415
    • @N … când eu nu am să mai fac profit, vom pleca împreună acasă și tu și eu. Adevărata problemă este că din cauză că trebuie să plătesc 45% la stat nu-ți pot oferi ție un salariu mai mare. Asta de fapt doare a dracului de tare… dau bani la Ciolacu SRL fără ca tu angajat să poți să te bucuri de munca ta.

      Indecis. Tu ce zici?2014
    • @Laur – cand vei gasi un angajat care sa fie interesat de taxele pe care firma (real) le plateste pentru el, sa mi-l arati si mie.

      Acele taxe sunt pretul statului mafiot.
      Pe angajat il intereseaza strict ce ia in mana (net) si desigur ar fi excelenta participarea la profit (niciodata la pierdere).

      Pierderea/investitia e intotdeauna doar a ta, pentru ca se stie, orice firma face profit si orice patron are minim un BMW, de preferinta X6 si sta la garsoniera.

      236
    • @Laur exista o modalitate pentru asta.
      Actiuni in firma, chestie pe care ceva companii de tech o fac de multa vreme (prin US probabil si multe alte companii).
      Dar e mai simplu sa te plangi de angajat.

      173
    • also… Vali a folosit expresia „profituri monstruoase” – știe el de ce. Eu nu mă plâng de angajat ci de faptul că din banii munciți de angajați eu trebuie să dau 45% la stat!!! Ce vreau eu să transmit (și lui Vali implicit) este că atunci când ești invidios pe firmă că face profit monstruos din munca ta, poate ar trebui să te uiți și la stat care primește un purcoi de bani tot din munca ta. De la firmă primești salariu. De la stat (Ciolacu SRL ) știți toți ce primiți. Pwp!

      209
    • @laur. As plati cu mare placere mai mult de 45 % ca angajat daca as vedea ca mi se intoarce in servici. Adica sanatate, infrastructura si educatia copiilor mei. Nu sa existe asigurari private de sanatate daca nu vrei sa mori cu zile sau sa fi tratat demn, sa nu imi fie frica sa merg de la Deva la Targoviste cu masina, sa nu vina unii sa ii zica copilului meu ca trebuie sa munceasca cativa ani ca l-a invatat statu tabla inmultirii

      73
    • Oficial da ala e motivul ca si taxele sunt mari. Realist, toate firmele straine vin aici asteptand sa plateasca salarii cat mai mici si am mai zis treaba asta cumva ne-am creat renume in afara ca aici merge cu profituri nesimtite si salarii vai steaua noastra. Legat de procentul mare de 45% din banii produsi de angajati … sa faca lobby firmele private la stat sa le mai scada, pentru ca atunci cand e vb de interesul lor direct stiu sa faca asta. Stiu sunt naiv :)))
      @AndreiofB asigurarile private de sanatate sunt mai mult axate pe preventie, cand ai urgente … „ne pare rau dar o sa va trimitem la stat ca noi nu ne pricepem/ nu acopera asigurarea” (prin asigurari eu ma gandesc la acele abonamente private oferite in general de corporatii, din ce am inteles politele de sanatate private sunt o cu totul alta mancare de peste, daca e vreun cititor mai in tema, please do tell)

      85
    • o chestiune, văd că se vehiculează ideea că, vezi doamne, patronul plătește 45% la stat pt salariat.

      nu boșilor, nu patronul plătește.
      salariatul a muncit și muncește pt salariul brut, tot salariul brut e al salariatului. salariatul, nu patronul, plătește 45% la stat.
      hai să încetăm cu spanacul ăsta.

      dacă salariații ar trebui să-și plătească singuri impozitele, cas, cass și ce spanac mai intră în ăia 45%, nu doar că salariatul s-ar lua cu mâinile de cap că plătește o poală de bani și statul îi dă …… nimic, dar poate ar înceta și duma asta cu patronul care plătește pt salariat nu știu cât. patronul plătește salariul (brut) și atât.

      patronul își plătește propriile taxe, impozite și ce pzm plătește el pe persoană juridică și niște salarii. salarii brute.

      salariul brut este în întregime al salariatului, el plătește, prin intermediul patronului, e drept, 45% la stat. dar ăia 45% sunt ai lui, ai salariatului, nu ai patronului.

      dacă prin diverse artificii și legi salariatul ar fi scutit de unele impozite (de exemplu unele persoane cu anumite grade de dizabilitate), omul ăla ar avea același salariu brut, dar ar primi un net mai mare, deoarece el personal, din motive care țin exclusiv de persoana lui, este scutit de anumite dări către stat.

      nea patronul plătește același salariu brut și pt Gogu, care are un picior amputat și are hârtie cu nu mai știu exact ce grad de handicap și pt Nelu care e sănătos tun, dacă așa e contractul de muncă.
      doar că Gogu va lua un salariu net mai mare decât Nelu, pt că Gogu e scutit să dea niște bani la stat.
      Gogu e scutit să dea bani la stat, nu patronul. patronul plătește la fel și pt Gogu și pt Nelu.

      53
    • @AB îți place gimnastica? 😂😂😂 vezi că-mi deschizi o pârghie la care nu-ți dă bine aterizarea la sol

      05
  13. Eu prost că ma uit inclusiv dimineața la meteo ca să vad dacă îmi trebuie poate umbrelă și încălțări impermeabile în ziua respectivă.

    Comentariu apreciat.353
  14. Referitor la articolul din Ziarul Financiar partea cu plata studiilor dacă pleci înainte de X ani din țară mi s-ar părea absolut normală – însă doar referitor la facultate. În articol se spune și despre plata liceului dacă pleci din țară ori asta nu mi se pare ok, pentru că până la 12 clase învțământul este obligatoriu – adică nu poți să obligi omul să meargă la școală 12 clase apoi să îi ceri bani pentru studii.

    Iar referitor la facultate, ca să dau exemplu medicina, că tot ne jeluim peste tot că nu sunt medici. Ideea este că doar circa un sfert dintre persoanele care termină facultatea de medicină ajung să lucreze în România în domeniu.
    Întrebarea este de ce se întâmplă asta – iar răspunsul este complex.
    Pe de o parte facultatea de medicină este grea și durează mult – adică 6 ani.
    Apoi după ce termini facultatea nu poți profesa direct, ci mai faci un rezidențiat de 3 – 4 ani – adică în total studiile durează cam 10 ani – deci devii medic la 29 – 30 de ani.
    Facultatea și implicit rezidențiatul se fac în orașe universitare, că nu este facultate de medicină la Baia de Aramă și nici la Huși.
    După 10 ani de stat într-un oraș mare și când ai 29 – 30 de ani deja ai prieteni, soț/soție, obieceiuri etc – adică viața ta este la București unde ai făcut facultatea și rezidențiatul – astfel că este foarte greu să renunți la tot și să pleci din București la Huși.
    Și atunci între a alege să pleci la Huși sau în Germania – de multe ori pare mai ok să pleci în Germania – mai ales că nu trebuie să plătești nimic pentru studii.

    Ca și prețuri un an la facultatea de medicină costă cam 6.000 – 8.000 euro pe student. Cam ăsta este costul care este perceput studenților străini pentru care statul român nu decontează nimic și cam atât costă și la facultățile private mai bune pentru studenții români.
    Avem adică un cost mediu de 7.000 euro/an. Din acest cost pentru studenții români intrați pe locurile cu taxă la facultățile de stat se percepe o parte, adică circa 2.000 – 2.500 euro (10 – 12.000 lei) pe an. Sunt doar o parte din locuri cu taxă, așa că pentru o sumă rotundă facem o medie și putem spune că statul plătește efectiv 6.000 euro/an pentru fiecare student.
    Din câte știu la toate facultățile de medicină sunt cam 5.000 de locuri anual, din care dacă doar un sfert ajung să lucreze în țară – înseamnă că pentru 3.750 de oameni statul plătește degeaba.

    3.750 oameni x 6.000 euro = 22.500.000 euro, adică 22,5 milioane euro.
    Aceștia sunt banii pe care statul îi plătește în fiecare an pentru a școlariza medici care nu o să profeseze niciodată în România. Iar facultatea de medicină este doar un exemplu și studiile costă mai mult, dar sunt zeci de facultăți unde statul român plătește studiile a zeci de mii de oameni care nu vor profesa niciodată în România – adică probabil sunt sute de milioane de euro anual plătite degeaba, fără niciun folos pentru noi.

    Și o să spuneți că acești bani sunt din taxele și impozitele noastre – așa este, doar că atunci acceptați situația așa cum este.
    Adică nu poți pe de o parte să zici – este foarte bine că medicii pleacă în străinătate, ce să facă aici în România
    Iar pe de altă parte dacă ajungi la spital să spui :
    -de ce nu sunt medici, de ce trebuie să aștept așa mult că sunt bolnav, unde sunt medicii ???? – păi sunt în străinătate
    -unde sunt medicamentele, de ce nu sunt medicamente – păi cu acei bani s-au plătit studii pentru medicii care sunt în Germania

    Indecis. Tu ce zici?3530
    • Bineînțeles că nu e bine că medicii pleacă. Asta e una, alta e problema cu banii cheltuiți degeaba de stat. Ce ar fi de făcut? Un exemplu este cel al militarilor și polițiștilor. Contract care să prevadă că trebuie să lucrezi minimum X ani în sistem. Numai că asta vine la pachet cu obligația ca statul să-ți asigure loc de muncă. De aceea nu avem anual zeci de mii de militari și polițiști ieșiți din școală. Numărul de locuri la academiile respective e limitat. Să încercăm așa ceva și la medici? Poate ar fi bine, poate nu. Altă soluție: (de la americani) Costă 7000 de euro pe an? Credit de studii. Există și la noi, doar că nu e prea popular. Soluția directă ar fi, desigur, să-l pui pe absolvent să-și plătească studiile. Trec peste posibile probleme de constituționalitate, de conflict cu legislația europeană etc. și pun întrebarea directă: dar dacă respectivul rămâne în țară, dar se angajează casier la Mega? (nu prea e cazul medicilor, dar la alte facultăți exemple sunt destule). Aceia nu sunt tot bani risipiți? Cum să-i ceri bani respectivului, când acesta vine și-ți spune: n-am unde să mă duc?

      235
    • @Marcos
      „ dar dacă respectivul rămâne în țară, dar se angajează casier la Mega? ”

      Dacă cineva termină facultatea, rămâne în țară și se angajează casier la Mega nu ai cum să îi ceri bani pe studii.
      În acest caz problema este însă alta – ca să fii casier la Mega nu îți trebuie facultate – deci întrebarea reală este care este scopul ca statul român să plătească studii superioare pentru casieri la Mega ???
      Că nu este chiar așa de greu de făcut o statistică – ia să vedem după 5 ani de la terminarea facultății câți lucrează undeva unde au nevoie de studii superioare – iar dacă din 1.000 de absolvenți doar 100 lucrează într-un astfel de loc poate nu mai este nevoie ca statul să subvenționeze 1.000 de locuri la facultate, subvenționează 100 și restul care vor să facă facultate plătesc prețul întreg.
      Iar cu banii aceia facem altceva, pentru că așa îi pierdem.

      Și ca să dau un exemplu :
      Dacă un om pleacă de acasă cu 100 lei în buzunar să cumpere de mâncare, dar când ajunge la supermarket constată că nu îi mai are sunt două posibilități :
      -cineva i-a furat;
      -sau el i-a pierdut.
      În ambele situații el nu mai are bani să cumpere de mâncare – adică fie că banii i-au fost furați fie că i-a pierdut el nu mai are bani.

      Noi în România ne concentrăm doar pe partea cu furatul, toată ziua discutăm numai despre cum fură ori cum a furat X sau Y – dar nu discutăm niciodată despre banii pierduți. Și nu vreau să fiu înțeles greșit – este perfect normal ca cei care fură să fie pedepsiți.
      Însă nu putem să ignorăm pierderea banilor – ori dacă doar în cazul studenților la medicină statul cheltuie anual 22,5 milioane de euro degeaba – la final de an acei bani nu-i avem, nu putem să facem străzi, spitale sau ce mai vrea fiecare.
      Da, acești bani nu s-au furat – DAR NU MAi SUNT, nu-i mai avem ca să îi folosim.

      Și atunci asta este întrebarea care se pune – este ok ca statul român să plăteasc sute de milioane de euro anual pentru studiile unor persoane care nu vor munci în România sau vor ajunge casieri la Mega ??

      169
    • La militari și la polițiști, pe lângă obligația asigurării unui loc de muncă, statul asigură și cazare, masă, echipament (haine), manuale și probabil alte mărunțișuri (cum ar fi asistență medicală și medicamente, proceduri medicale, etc).
      Când la medicină or să asigure toate astea (tratatele alea adevărate costă un rinichi pe an probabil), plus loc de munca, sunt de acord să lege mediciniștii de glie.

      Indecis. Tu ce zici?279
    • Imi aduc aminte de o faza, apropo de medici si legarea de glie.
      Un prieten termina facultatea de medicina militara, se urca in avion si pleaca in US.

      Isi daduse examenele pe furis (la Budapesta), ca nu avea aprobare de la „Ministru”.
      Ca sa iasa din tara (cel putin atunci), aveai nevoie de aprobare de la Ministrul Apararii.

      Mama ce scandal a fost, pentru ca ce sa vezi, omul nu a venit la raport luni dimineata si a fost declarat…dezertor.
      Plangea ma-sa saraca, ca trebuie sa plateasca scolarizarea, curgeau hartiile de la procuratura, cercetari procuratura militara, executare bunuri (dar ce plm sa aiba un student pe numele lui in anii ’90?) etc.

      Era vorba de 10000 USD prin anii ’90, adica o caruta de bani atunci.
      Dupa doar un an omul le-a trimis astora de la medicina militara 10 000 USD in plic prin UPS/DHL.
      Sa moara aia de nervi, ca nu stiau ce sa faca cu banii.
      Nu exista procedura legala pentru plata scolarizarii, prin urmare, dupa un an de zile au chemat-o pe ma-sa, i-au dat banii si au instiintat-o ca vor face demersurile ca i se retina X% din salariul din US pana la stingerea datoriei, chestie care inca nu s-a intamplat.

      Probabil ca e inca dezertor; nu stie si nu il mai intereseaza.
      Acum e cetatean american si nu planuieste nicio vacanta in Romania in viata asta.

      Comentariu apreciat.553
    • Bun comentariul lui Mirel, merita sa fie articol separat.

      104
    • @Mirel banii ăia pierduți tot furați sunt de fapt. Fiindcă nu dispar undeva în eter, ci merg la plata salariilor profesorilor și mai ales prin buzunarele rectorilor și managerilor.

      Dacă scade numărul studenților bugetari, în cel mult 3 ani renunță și angajatorii la pretenții pentru diploma de facultate: fiindcă fără subvenția aia, mulți nu ar merge la taxă „pentru hârtie”.

      Nu de alta dar pur și simplu nu-și permit părinții. Hai s-o lăsăm pe aia cu cele mai multe mașini de lux din Europa, că pentru vreo treime dintre români „economia neagră” înseamnă cel mult un 5-600 lei pe lună pe sub mână. Suficient cât să nu moară de foame și frig când sunt adunați la minimul pe economie primit „legitim”.

      103
    • 22.500.000 de euro care nu se văd nicăieri în dotările facultăților. Care arată exact la fel ca acum 20 de ani. Aceeași mizerie / igrasie / jeg. Cred că au dat cel mult 2 mâini de var în 20 de ani. A, OK are clădirea 5 aule care au fost dotate cu proiector și jaluzele electrice. Investiții care nu au costat mai mult de 70,000 euro per aulă cu tot cu șpagă.

      132
    • Mai e ceva: costul „real” al facultății cu un student nu este nici pe departe 7000 de euro pe an.
      Salariile profesorilor + personal auxiliar pot fi estimate foarte generos la cel mult 5000 de euro / student / an.
      Asta estimând că toți profesorii au > 25 ani vechime și se încadrează la salariul maxim.

      Nu se pune problema ca facultatea să cheltuiască 2000 de euro / an / student, cu atât mai puțin pentru studenții la formele cu taxă.
      E „taxa de fraier” pe care statul român o percepe străinilor dintotdeauna, precum un bișnițar pe litoral când aude engleză și vede că omul are dolari / euro în portofel în loc de lei. „Lasă bă că e strain, are bani”.

      Și oricum, salariile nu sunt calculate in funcție de numărul de studenți si nici plătite de aceștia. Daca in anul 1 pica 30% dintre studenți, profesorului nu-i scade brusc salariul cu 30%.

      71
    • @vosidit98

      100% corect, peste tot se practică aceeași schemă. Pentru studenții străini se aplică total alte costuri decât pentru cei locali, nu pentru că ar fi vorba de costurile reale ci pentru a face un profit cinstit.

      52
    • Statul român plătește. Fals, contribuabilul român plătește.

      În primul rând, nu poți pretinde să returnezi banii de studii daca pleci din țară, pentru ca libera circulație este garantată de constituie.

      În al doilea rând, ignorând constituția de dragul argumentului, dacă vrei banii de studii înapoi (ignorând și faptul ca studiile universitare la stat sunt o glumă proasta), trebuie să garantezi locul de muncă la absolvirea examenului de rezidențiat. O chestiune care nu o să se întâmple niciodată.

      Este tipic românesc să stai să calculezi cât costă un serviciu de doi bani, și să te gândești ca e rezonabil să nu îi cheltui, sau să încerci să îi recuperezi cumva.

      Dacă educația și condițiile din țară ar fi fost bune, lumea nu a-ar fi îngrămădit să plece. La noi, în loc să rezolvăm cauzele pentru care se pleacă: educație de rahat, condiții de rahat, țară de rahat, stăm și ne gândim cum mai stoarcem și ultima lețcaie de la aia care s-au săturat și pleacă. Ca și cum chestia asta ar rezolva ceva, și nu va avea un efect de bulgăre de zăpadă, unde și mai multă lume ar pleca din silă.

      Și în final, cum exact recuperezi banii de la aia care pleacă? Să zicem ca ai avea o astfel de lege abuziva. Ce țară din UE ar accepta să recupereze pentru statul român o taxă abuzivă menită să îngrădească dreptul la libera circulație?

      Apoi, statul român e dispus să achite studiile românilor sau a cetățenilor străini cu studii făcute în alte țări care vin să lucreze în România? Nu?

      După ce ca statul român nu știe decât să ne jupoaie de bani, stăm și încercăm să justificăm o idee absolut imbecila aruncată în spațiul public de Dragnea prin 2017 sau 2018, să returnezi banii de studii (de calitate românească, categoria fabrică de diplome, adică de rahat) ca și cum părinții noștri nu au fost deja impozitați pentru asta. Nămolul minții.

      70
    • @Manu yep, cea mai mica scala la care am vazut asta a fost chiar in camin, in studentie – se organizau niste fete sa gateasca ciorba si sa o vanda la doritori (multi), cu portia. Pt romani – 5 lei castronul, pt straini – 5 euro.

      10
  15. Hostiuc care pare ca a devenit o courva care scrie la comanda (azi pt investitori imobiliari, maine pt corporatii etc ) , sa explice si de ce companii care fac profit de sute de milioane de euro net anual in romanika, dau oameni afară, desfinteaza pozitii, fac contract cu resurse inchiriate strict pe durata proiectului . Fix firme de alea care clameaza la greu implicarea sociala…pai daca tu ma arunci ca pe o masea stricata, normal ca si eu plec imediat ce am o oferta mai buna .

    Comentariu apreciat.523
    • Hoștiuc nu a devenit asta, era tot timpul asta, doar că mai demult avea bunul simț să mai ascundă asta.

      Iar faza cu profiturile obscene e peste tot în lume, nu doar în România, e o chestie care e mai vizibilă acum din cauza inflației: inflația e folosită ca scuză de toată lumea să facă un short term squeeze (masiv) pentru că lumea acceptă zicând că asta e, e inflație, astea-s prețurile.

      80
    • In puține locuri din lume ai simultan și profituri obscene și salarii amuzante ca în România.

      30
    • @Ioan C

      Hai să nu mai fim naivi totuși.

      Cam peste tot e la fel doar că se ascund profiturile. Microsoft tocmai a fost pedepsită de IRS pentru ascunderea a 30 miliarde (billions, cu B mare) de dolari prin schema clasică de IP licensing practicată de 99% din multinaționale. Deci oficial Microsoft are un profit baban oricum, dar era mult mai baban dacă nu ascundeau miliardele alea.

      Și în europa e la fel, toate multi-naționalele care le vedem noi cu profituri de 1-2% și cum se jelesc ele, de fapt banii pleacă în Luxembourg, Elveția, London City, apoi iau calea Panama, British Virgin Islands și altele de genul.

      Dar este naiv să zici că doar la noi.

      10
  16. Hostiuc e prost. Tura asta a mai scris o prostie fiindcă asta fac proștii: prostii

    la ZF nu ai pe cine citi în afară de Iulian Anghel, care scrie corect și foarte frumos. e o peniță

    știrile lor sunt însă valide în continuare

    231
  17. Buna aia cu bavaria. Pai pe mine m-a prins un jeg de zapada de 4 cm si ditamai A8 si A7 era albe si necuratate. Nu mai vorbesc de drumurile nationale! Si astia aveau pretentii sa curete nemtalaii acum, cand chiar a nins serios.

    130
    • Asa fac germanii. In urma cu cativa ani a nins seara si peste noapte cam de o palma, dimineata la 8 era deja la jumatate, pe la aproape 12 nici urma de zapada. Dar au inchis aeroportul, anulat zboruri, haos.
      Culmea e ca daca ploua de rupe, furtuna si vant puternic, nu inchid nimic.

      120
  18. Marea greseala a companiilor este ca gandesc foarte prost „pepiniera”. Iti vine sa zicem un stundent pe 3000-4000 de lei si apoi dupa perioada de intare/proba il cresti la 4000-5000 de lei. Si apoi firma se asteapta ca el sa se multumeasca cu mariri mici de 5%, 10% pe an. Insa altii vin si ii ofera un 8000-9000 de lei si uite asa il scapi. Mareste mai rapid la incepatorii, mai ales celor buni, multi dintre ei nu sunt departe de seniori ca si productivitate.

    Indecis. Tu ce zici?273
    • Cea mai simplă evaluare ar fi următoarea:

      Iei omul și presupui că nu e angajatul tău și ai vrea să-l furi de la altă firmă. Cât ai fi dispus să-i dai în condițiile astea? Dacă suma e dublă, ai o problemă. Dacă suma e doar cu 10-20% e rezonabil, faci ajustări și aia e.

      Și hai să fim un pic și realiști, multe munci de birou sunt relativ simple și după 1-2 ani dacă angajatul n-are în gând să promoveze mai departe chiar n-ai ce să înveți mai mult sau să faci mai mult, jobul e același, rapoartele aceleași, proiectele relativ aceleași, se repetă doar. Așa că îi dai același salariu ca și cel ce l-ar da altă firmă și asta e, după un punct depinde și de angajat.

      Dar corporația are interesul să țină angajatul cât mai în ceață pentru pe același principiu cu care companiile telecom tratează clienții noi mai bine decât clienții existenți, e principiul peștelui care e deja prins în undiță vs cel care încă nu e prins.

      Așa că uneori și-o merită, nu le plâng de milă (la companii mă refer) :)

      111
  19. Treaba cu împărțirea profiturilor cu angajații e simplă. Dacă vrei o felie din profit, trebuie să-ți asumi și riscul aferent. Companiile din Vest știu asta; de asta există „employee stock plan compensation”. O parte din salariu vine ca bani, alta vine sub formă de acțiuni. Merge bine firma, atunci crește acțiunea, iei dividende etc. Merge prost firma, o iei în mână.

    Companiilor le convine maxim treaba asta pentru că le rămâne mai mult cash, și pentru că acțiunile nu sunt vandabile imediat; de obicei trebuie să rămâi câțiva ani în firmă până să le poți vinde pe toate.

    Fie și numai pentru chestia asta merită să-ți listezi firma la Bursă, chiar dacă o faci pe o piață mică (BVB Aero) și nu listezi decât o felie mică din firmă. Dar patronache român nu prea gândește așa.

    243
    • Patronache român încă visează la vremurile din anii 2000 când se dădea credit doar cu buletinul și putea să-i zică angajatului că mai sunt încă 10 la ușă ca el.

      Comentariu apreciat.282
    • Corect, partea cu vesting stock mi se pare una dintre cele mai bune chestii.

      Dai angajatului acțiuni cu șansa de a face sume mari de bani dacă firma merge bine (corect) dar și ai un motiv să îl ții la firmă până acțiunile devin vandabile.

      Dar românul vrea totul numai și numai pentru el. Știu firme de soft mari și tari care se vor la calibrul de milioane dar plătesc angajații la pfa ca să evite plata salariilor și alea sunt la minim posibil.

      Și patronul dă fix același gen de interviuri despre cât de greu e să găsești oameni și că avem o problemă reală cu migrarea asta a angajaților care pleacă cum învață un pic de meserie :)

      În același timp alte firme dau cote din profit, își fac angajații acționari în produs, cu acțiuni virtuale (legislația la noi încă nu e cine știe ce în acest domeniu) și n-au probleme de genul, toată lumea trage tare că știe că potențialul e acolo.

      52
  20. Cat ar trebuie sa fie totusi marirea anuala? Ce ar avea ea la baza?
    Doar Respiratia? Stim sigur ca nevoile vor acoperi si depasi orice crestere salariala.

    Asa e si cu studentii astia.
    Nu stiu sa faca nimic e nevoie de „specializare la locul de munca”, apoi pleaca pentru ca alt angajator disperat spera ca a gasit o comoara, dar NU a gasit!
    Si uite asa, piata muncii e dictata de angajati carora le creste „valoarea” fara un suport real.
    La mine, la fabrica de suruburi, stiu ca personalul Tesa e suparat ca aia de pe teren castiga mai mult.
    De aiai au facut ei 2 facultati inutile? Sa castige soferul mai mult?
    Desigur, nu iau in calcul sa devina soferi/manipulanti, pentru ca e caldurica si cafea gratis si mai stiu si ei ca real NU stiu sa faca nimic, dar sunt o rotita de care e nevoie dpdv al birocratiei societatii.

    Indecis. Tu ce zici?2014
    • Păi dacă e așa de simplu atunci dă afară 50% din angajați, cumpără un abonament ChatGPT pentru cei rămași și bagă tare.

      Tocmai citisem pe reddit că în urma ideilor crețe ale lui Ciolacu & co. salariile pentru juniori în IT au revenit cam pe la nivelul din 2010, asta în contextul în care prețurile au rămas tot la nivel de 2023.

      Strategii să convingi angajatii sa plece sunt: somaj tehnic, obligativitatea muncii la birou, reducerea programului de lucru (si automat a salariului). Plus că poți vorbi efectiv cu oamenii. Sigur printre ei sunt și cei care ar fi convinși cu 1-2 salarii să își caute altceva. Iar dupa ce îti pleacă suficenți angajați neperformanți reiei lucrul normal și nu mai angajezi alți oameni decât atunci când ai nevoie.

      155
  21. Un medic mi-a zis că a plecat pentru că în România își risca zilnic dreptul de practică.

    Ce urmează să spun acum e o ficțiune care s-a întâmplat pe Marte (că dacă aș zice numele spitalelor și ale dumnezeilor nu aș avea dovezi cu care să probez acuzațiile):

    1) Medic rezident, la spital de copii dintr-o capitală de țară. Două saloane de copii, într-unul se afla un singur bebeluș internat. Șefa îi spune să nu-l resusciteze dacă i se face rău, că vrea să elibereze salonul.

    2) Medic rezident. Moare un pacient de care răspundea șeful. Se mută ora decesului ca să cadă în tura rezidentului.

    3) Venit pacient (plimbat cu ambulanța) de la un spital (care nu l-a dorit) la altul, fără a se respecta protocolul. Trimis de acolo aici. Refuzat primire, că nu avea aparatură dacă i se agrava starea și răspundea dacă îi murea. Decizia plimbării se face prin dispecerat (care știe ce locuri libere sunt și dacă dotările cu aparatură corespund cazului), nu de către dumnezeul spitalului care are chef să-l bage pe gât altora.

    4) Murit pacient de care răspundea Dumnezeul spitalului. El dă vina pe subaltern. Subalternul îi arată ce scrisese în fișa de observare și că nu s-a ținut cont de asta. Dumnezeul îi revocă dreptul de a mai face notițe în fișele pacienților.

    Voi ați lucra undeva unde oricând vi se poate anula efortul unei facultăți grele și a unui rezidențiat? 6 ani de facultate + nu știu câți de rezidențiat (nu sunt medic, dar parcă vreo 3 ani erau). Unde vă angajați dacă nu mai aveți voie să practicați medicina? La Mega Image?

    Comentariu apreciat.433
    • Si de ce nu se duce la parchet prietenul tau. Asa de dat din gura suntem smecheri. La dat cu subsemnatul frecam cariciul. Probe sunt, ce plm mai asteapta.

      124
    • subscriu la ce zice Theo – fără plângere penală e labă pe net ce spui acolo. Deși nu m-ar mira deloc să fie 100% adevărat

      și nu zice că nu îl bagă nimeni în seamă la parchet: procurorii abia așteaptă, sunt maxim ofticați pe doctori că au salarii mai mari. Știu ce zic

      221
    • Sunt pana cand nu mai sunt. Nici un procuror/judecator nu vrea sa ii supere pe acel dumnezeu…vorba aia romaneasca „nu stii mama cand ai nevoie de el'”

      196
    • @AndreiofB

      Clasica mentalitate a românului de a se împușca în picior :)

      Păi dacă doctorului Dumnezeu îi mor pacienții din cauza incompetenței, ca procuror de ce ai vrea să-l protejezi?

      Nu ai avea tot interesul să scoți incompetenți din sistem, fix pe mentalitatea asta de ‘dacă ai nevoie de atenție medicală’? În cazul ăsta nu e mai sănătos să speri că incompetentul ăla nu e acolo?

      Chestia asta există peste tot, dacă un medic e foarte foarte bun, i se iartă multe. Dar dacă e și incompetent, de ce l-ar apăra? N-ar trebui ăștia să fie taxați imediat cum ai ocazia?

      130
    • @Manu: de exemplu e prieten foarte bun cu alt medic dintr-un centru mai mare, medic care chiar face treabă bună (au fost colegi de facultate, au stat în aceeași cameră la cămin, l-a ajutat să treacă un examen la care ăsta se pricepea mai bine dar ala nu…). Tu nu o sa te duci la ăsta să te tratezi dar dacă poți să îți faci prin el o pilă către celălalt…

      11
  22. Punctul 2 e la fel ca la ITP-ul mașinii. Românul își aduce aminte mereu pe ultima sută de metri.

    32
  23. Mi se intoarce stomacul pe dos cand il vad pe maciuci cum isi fac ei folouersi prin ajutatul spitalelor. Pai daca esti „smecher”, faci bani in industrie apoi le faci pe banii tai si nu te lauzi, nu profiti de asta. Lasi oamenii sa te vorbeasca de bine, in lipsa ta.
    Am un vecin, mort acum. A plecat in urma cu dooj de ani, a lucrat, a avut succes si a prins contracte in restructurari interioare pe vase de croaziera. Ala o bagat niste sute de mii euro intr-un spital, din banii lui. fara sa se laude cu poze. Numa asa, o fost cu o ruda si o vazut ca sunt probleme.

    212
  24. Eu nu înțeleg asta cu plecatul din țară la medici .
    Știu un om care face 10k pe lună, omul nu ia șpagă și nu are cabinetul lui privat.
    Lucrează la 2 spitale de stat și 2 private.
    Da ca muncește enorm de mult , ca pleacă la 8 dimineața de acasă și vine 12 noapte acasă nu e ușor dar și-a asumat-o.
    Să numai zic de navetă undeva la 150 de km pe zi.
    Și plânsul ăla la români e sport național .
    De ce morții tăi mai faci facultatea dacă știi ca e cam greu să intri în sistem după ce o termini ?
    De ce toți caută locuri la stat ca dupa aia să se plângă ?

    911
    • Ca sa nu mai vorbim de mallpraxis. In afara de gresesti iau aia si pielea de pe tine, aici poti ingropa oameni cu zile sau sa furi organe din ei si patesti mai nimic.

      143
    • Dacă ție ți se pare 10k mult pentru ‘pleacă la 8 dimineața, vine la 12 noaptea’ deci 16 ore pe zi și ‘lucrează la 2 spitale de stat și 2 private’ deci 4 joburi practic, eu nu știu ce să zic atunci.

      Plus responsabilitatea și stresul la care se lucrează. Bine, aici depinde de ce ramură a medicinii, sunt conștient că nu e totuna stomatologia cu cardiologia, deci trebuie văzut.

      Dar pentru 10 ani de școală și lucrat de la 8 dimineața la 12 noaptea la 4 locații diferite + 150km navetă? E puțin. Foarte puțin.

      (disclaimer: nu, nu sunt medic nici n-am neamuri/prieteni în medicină)

      123
    • @manu e același job doar în locații diferite.
      Omul își iubește meseria de aia timpul e relativ pentru el, nu merge în scârbă la servici.
      10 mii de euro îs ceva bani în România.
      Plus respectul care îl primește și multe alte beneficii.
      Mergi frumos la cravata, toată lumea îți vorbește frumos de la cel mai mic la cel mai mare;).

      22
    • @vlad

      Stai să lămurim, mea culpa, credeam că zici de 10k RON, nu euro.

      10,000 euro/lună e altceva :)

      32
    • Dacă nu dai șpagă și nu pupi dosul celui cu care faci rezidențiatul și examenul de specializare, ai șanse zero sa găsești de munca ca medic.

      Sunt doar câteva orașe unde poți face medicina (6 ani) și rezidențiat (6 ani). În fucking 12 ani de zile, ai deja peste 30 de ani, si probabil căsătorit și cu copil. Nu mai pleci în alt oraș, pentru ca nu vrea dinozaurul șef de secție sa dezghețe posturi noi.

      Desi este lipsa cronica de medici, majoritatea posturilor din spitale sunt înghețate de ani de zile, si se fac „excepții” pt a angaja pe cine trebuie.

      Daca tu ai așteptarea ca un adolescent de 17-18 ani sa prevadă ce va fi peste 12-15 ani, si sa nu se mai apuce de medicina pt ca statul roman e corupt și inept, tu de ce nu ai făcut nimic cu viata ta și nu câștigi minim 100 de mii de dolari pe an? Și eu pot pune întrebări retorice imbecile.

      Sa pleci ca medic în alta tara presupune eforturi supra-omenești. Lași totul în urma, trebuie sa înveți o limba noua, trebuie sa dai niste examene. Toate astea costa. Mult. Având în vedere efortul, nu pleci pentru ca vrei un salariu mai mare, pleci pt ca nu găsești de munca, sau pt ca spitalul în care lucrezi e un dezastru și te temi sa nu ajungi la închisoare pt achizițiile pt care ești obligat sa faci referate cum ca ar fi nevoie de ele. Pentru ca te-ai saturat sa cumperi medicamente și instrumentar din banii tai, etc. Pentru ca ești disperat și nu ai alte opțiuni.

      Nimeni nu face fata sa muncească 12 ore pe zi, în fiecare zi, fără sa fie obosit și sa facă greșeli. Astea nu sunt povesti de succes. Sunt exemple de lăcomie și ticăloșie tipica pt medicul roman incompetent, șpăgar și înfipt bine în sistem.

      Munca la privat + cabinet privat + stat este considerat conflict de interese aproape oriunde în restul Europei, mai puțin la noi.

      In Romania este imposibil sa ai 10 mii de euro venit pe luna ca medic în mod legal. Adica fără sa iei șpagă, fără sa trimiți la cabinetul tău pacienți care vin la spital, si ar fi trebuit sa primească același serviciu gratuit.

      Cu puține excepții (foarte puține locuri sunt fără taxa) facultatea de medicina o plătești de iti iese pe nas. Pentru ce pisicii ma-sii trebuie sa dai banii înapoi dacă te angajezi în alta tara? Ai plătit deja facultatea o data.

      Apoi, si locurile alea fără taxa sunt pe merit, ai învățat mai bine ca alții.

      Ne mai informam și noi un pic înainte sa repetam ca papagalii porcariile astea promovate de Dragnea, marionetele securității de la AUR și diverși alți papagali care nu mai știu cum sa jupoaie cetățeanul roman în vreme ce cocina din sistemul medical a ramas neschimbata de pe vremea lui Ceaușescu?

      32
    • Nu poți lucra la privat dacă nu ai profesat la stat. Pentru ca, surpriza, condiția pentru a lucra ca medic la privat este sa fii medic specialist. Și doar ca angajat la stat (ca medic rezident) poți da examenul de rezidențiat.

      Faptul ca ai absolvit facultatea de medicina nu te face medic. Trebuie sa faci rezidențiatul (3 ani preclinici, 3 ani clinici), sa dai examen de rezidențiat și sa obții o specializare. Fără asta, nu poți profesa ca medic. Rezidențiatul se face doar la un spital acreditat de stat.

      Exista exact zero spitale private acreditate pentru rezidențiat. Iar la privat nu te poți angaja ca medic fără sa fii medic cu drepturi depline (sa ai o specializare și parafa cu numele tău).

      52
    • IoanC, ”Nimeni nu face fata sa muncească 12 ore pe zi, în fiecare zi, fără sa fie obosit și sa facă greșeli.”
      să adăugăm și: și fără s-o iei razna cu căpuțul.

      am făcut asta anul trecut timp de circa 9 luni, forțată de împrejurări. fără navetă. s-a terminat cu un diagnostic de episod depresiv-anxios și 7 luni de medicație antidepresivă și anxiolitică și parțial antipsihotică.
      și 9 kile în plus din cauza asta.

      not funny.

      30
    • @Ion C de unde știi tu câți bani câștig eu pe an?
      De unde până unde întrebări imbecile ?
      Se poate fără bani eu am exemple concrete dar tu vorbești din auzite.
      Dar tu ai cam tras concluzii aiurea și din prima m-ai atacat pe mine.

      00
  25. Ce ar vrea firmele de fapt? Ar vrea ca angajatul de la DTP să învețe editare video în timpul lui liber, firma să-i cumpere eventual un tutorial Udemy cu 50 lei, apoi angajatul să fie obligat să mai stea prin firmă încă 5 ani.

    Nu numai sa invete editare in timpul lui liber (adica dupa alea 11 ore de activitate zilnica – 8 ore lucru + 1 pauza de masa + 2 ore dus-intors la/de la giob), dar sa si munceasca pe gratis. Editor video pe gratis – de fapt pe timpul, munca si cheltuiala angajatului. Nu a firmei. Firma e doar cu capitalizarea profitului si cu socializarea pierderii – angajatul zboara imediat, la prima restructurare sau daca nu vrea sa editeze pe gratis.
    Eventual sa ia angajatul materialele brute pe un ştick si sa editeze de acasa sambata si duminica.

    220
  26. Cu studii medii in Romania astia din vest ofera 7 euro pe ora. Au zis ca degeaba citesc pe unu care scrie pe ZF, sa-i zic ca deprinderile din scoala romaneasca sunt zero, si … ca ei nu folosesc surubelnita au ceva auto filetanta cu baterii, iar rindeaua nu se mai foloseste, ei cica au joagar electric. iar cifaroanele de beton nu vin in ultima ora de program cum faci inginerii de la noi scoliti,pe gratis, la univeristatile din Romania.

    162
    • Oamenii răi zic că cifa de beton vine la ultima oră că dirigintele deja a semnat și a plecat și scoți armătura, torni betonul și scoți profit.

      100
    • Bun, si care e solutia, ca daca nu mergi inainte, mergi inapoi.

      Daca nu raman suficienti licentiati, in tara, nu are pe ce sa creasca universitatea. Daca pleaca toti acolo unde e caldut si aici ramanem doar prostii, decat sa mergem inapoi, o sa mergem mai incetisor, da tot inainte, cu altcineva.

      Credeam ca scopul europei e sa se creasca, nu prea pare ca ajuta la extindere mulgerea de creiere si resurse, pe stil colonialist.

      Geopolitica nu iarta arogantele de tipul:


      -noi o sa plecam, e dreptul nostru, voi o sa dati resursele la schimb,
      Nu vrem sa obosim la munca, avem valoare intrinseca, deci mai incet cu cerintele astea de avans civilizational rapid, oricum „traiti mai bine ca oricand” (da scade speranta de viata).
      Oricum alte optiuni nu aveti ca Europa e cel mai bun loc din lume. Vrem sa fim relaxati in munca de implementare a civilizatiei, sau nu o implementam deloc si va mai si injuram si radem de voi.”

      Aveti dreptate, Occidentul e pe primul loc.
      Dar decat buda in curte, mai bine renunt la „primul loc”, in poze. Da macar am cale ferata electrificata, si infrastructura de stat decenta.

      – Da o sa mori pe fronti si iti vor viola femeile

      Tot berbecul se teme ca cineva ii vrea strambele de aici, care oricum multe sunt prostituate.

      Da. o implementare decenta a modernitatii e o cauza nobila pentru care sa mori. Daca iti scoti societatea si familia de la buda din curte eu zic ca merita.

      56
  27. O cunoscută firmă care se ocupă de tăiat păduri prin RO obișnuia să lege de glie lucrători oferind „cursuri de specializare”. Unul era cursul de „operator CNC”.

    Singura chestie de oarece valoare de acolo era diploma eliberată de ministerul învățământului. Era o combinație de firme. Una avea relația pentru diplomă, alta ținea cursul.

    Ăia primeau un curs. Trebuia să-l tocească. Nu se făcea nimic practic. La examen toată gloata trecea.

    Firma avea o cheltuială în plus, neglijabilă vs. ceea ce câștiga de pe urma muncii angajaților respectivi, pentru a se asigura că cel puțin pe o anumită perioadă nu-i pleacă nicăieri. De făcut ăia făceau ce-i puneau șefii să facă.

    162
  28. Hostiuc e un idiot, ca deobicei.

    Educația (nu mai știu câți ani, 10 sau 12) este gratuita si garantata de constitutie.

    Școală copiilor este plătită deja prin taxe de părinți.

    Educația in Romania este o gluma proasta care nu te pregătește pt nimic relevant de pe piața muncii. Efectiv, trebuie sa înveți singur. Practic, părinții sunt jupuit de bani, iar în schimb educația pentru copii lor este o porcărie la fel ca orice alt serviciu oferit de statul roman. Bănuiesc ca și pt buda din fundul curții trebuie sari banii înapoi. Respectiv, trebuie sa mai gătești încă o data fondul clasei.

    Lumea nu pleacă de bine, ci de rau: nu sunt locuri de munca, iar când sunt, marea majoritate nu sunt plătite suficient ca să poți trai (mâncare și chirie). România nu e București, Cluj și câteva orașe unde găsești slujbe plătite peste 5000 de lei. Pentru fiecare angajat cu salariu mediu sau peste medie, de careva ori mai mulți angajați lucrează la supermarket, horeca, în call center sau orice alt loc de munca extrem de prost plătit.

    Daca ne uitam pe statistici, România are cel mai mic procent de locuri de munca libere din UE: 0.8%, mult sub media de 2.7%. Jumate din populația României nu e activa în câmpul muncii.

    Am o idee mai buna. Hostiuc ne da tuturor inapoi banii pe care ii încasează de la stat via partide, ca să scrie inepțiile astea ceaușiste.

    https://www.euronews.com/business/2023/09/26/working-in-europe-which-countries-have-the-most-job-vacancies-and-what-roles-are-in-high-d

    50
  29. “ Dar partea interesantă e asta: companiile se plâng că pregătesc angajați care apoi pleacă și nu e corect. ”
    Nu e vorba de scoala/formare universitara, e vorba de certificari/ cursuri care costa cateodata mii de euro. Intr-o lume ideala, daca imi plateste firma cursurile si certificarile astea scumpe, e de bun simt sa nu imi iau picioarele la spinare imediat ce ma vad cu sacii in caruta.

    12
    • Ok, mergem pe logica ta – daca aceste certificari/cursuri sunt oferite de un provider privat, non-stat, exterior firmei angajatoare, si sunt eventual si prohibitiv de scumpe, cel mai probabil sunt si doar „nice to have”, nu obligatorii pt a profesa. Asa ca poti refuza sponsorizarea angajatorului, poti alege sa ti le platesti tu singur, cand vrei, daca vrei, si ramai liber de clauze simpatice.
      Problema e sa nu ti se bage prin presiune, cu caracter „obligatoriu” niste cursuri dubioase, organizate de un patronas in combinatie cu cumatrul lui patron la firma de cursuri, in urma carora sa ai si clauze amuzante de a ramane angajat X perioada. Ca pe hartie, se poate scrie ca cursul valoreaza oricat :), daca boss si cumatrul sunt baieti buni. Vezi ca simtul asta al tau de a fi dator unor „favoruri” poate fi exploatat impotriva ta. Sunt multe povesti, poate nu fix pe cazul asta, dar destui angajati carora li s-a pus sub nas o hartiuta/act aditional abuziv, si numai din presiunea sociala sau din reflex au semnat, fara sa se uite.
      In ce domeniu/meserie esti restrictionat de vreo certificare foarte scumpa, emisa de o institutie privata, non-stat, pt a profesa? [Genuinely curious, daca aveti exemple]

      30
  30. Nici educația și nici sănătatea nu sunt gratis în romania. Plătim cu vârf și îndesat printre cele mai mari taxe din lume și beneficiem de cele mai proaste servicii. Așa că statul ar face bine să tacă și să n-o mai dea pe aia că ne-a educat copiii gratis.

    40
  31. „În Occident şcolile bune costă şi de ce nu ar fi şi în România la fel?” zi-le astea la nordici. pe ce lume traieste hoshtiuc? si daca hoshtiuc se tot uita la tarile civilizate, unde iti cere banii pe studii daca pleci?

    20
  32. PS: plm, daca statul e impotent si nu poate primi in piata muncii oamenii pe care ii pregateste sau nu ii poate plati ca lumea, poate ar fi bine sa mai reduca din numarul de locuri in facultati si invatamant specializat. adica de ce trebuie sa temine nu stiu cate mii pe an economia sau dreptul sau chiar informatica pe banii statului, apoi merg la munca in afara? sau ai nu stiu cate mii de locuri fara taxa la facultatile de someri doar ca sa platesti niste profesori universitari

    20
  33. Dupa articolul lui Hostiuc, mai ca iti vine sa crezi ca toate companiile sunt niste biete entitati nedreptatite de angajatii rai si exploatatori :)).
    Strict din exp mea, care e doar pe IT dar la multe firme: realitatea din teren e ca multe companii nu fac niciun fel de training dar se asteapta sa stii tu, ghicit din stele, tool-urile si tehnologiile lor interne. Uneori mai lucreaza si cu tehnologii proprietare, deci pe care nu le puteai invata in prealabil.
    Alte „bunatati” – asteptari ca in primele zile sa fii la fel de productiv ca oameni care sunt acolo de 1+ ani (pe posturi identice). Si in multe cazuri, partea asta de a invata the way-of-working, sa zicem, trebuie „furata” de pe la colegii cu mai multa vechime. Si de ce zic „furata” – caci am fost prin cateva corporatii, si nicaieri n-a fost super-usor de justificat timpul acesta petrecut pe ajutat/sprijinit un coleg. Majoritatea mid-managerilor si task-masterilor se zborsesc cand vad timp pontat pe activitati de ajutat un coleg, ei vor sa vada doar ”productie”, pe ”task”, ”ce cere clientul”. De-aia zic ca te simti un pic cam milog la inceput, caci oamenii trebuie sa para productivi non-stop, si sa mai joace si teatrul asta ca invatarea initiala s-a facut cumva fara efort, din aer.

    70

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile