- Munți . Toamna . Ochi . Blondă . Roșcată . Blondă . Șatenă . Șatenă . Brunetă
- Gramajul s-a schimbat
- Salariile profesorilor sunt tot în aer
- Legea pensiilor speciale e tot șchioapă
- Justiția pe care o apărăm
- Nu avem infractori
- Pensiuni falimentare pe Valea Prahovei
- CFR cumpără trenuri noi
- Dacia vinde mult în Italia
- Burduja vrea o sinecură pentru un prieten
- Moldova exportă masiv în România
- Citroen e-C3
- Cronica de tehnologie
11. Ok, dar ce anume? Ce importam noi din Moldova? Lasati-ma ca „vinuri bune” ca nu cumpara romanii atat de mult. Miez de nuca? Bomboane?
Hrișcă
M -> R: bauturi alcoolice, imbracaminte, legume, fructe.
R -> M: auto, energie, bunuri de larg consum
Cu ocazia asta, am vazut ca statistica.gov.md se pisa cu jet pe insse.ro. E de o mie de ori mai usor de utilizat.
bombe sexy si racheti
Vin si produse etilice pe care le re-etichetam si le vindem intern si international. Fructe. Si suma aia reprezinta cam 60 de euro de roman. Cam cat cheltuim la 2 zile pe mancare.
exporta know-how bre.
Iti zic eu, ca am in curtea unde lucrez un mini depozit cu produse aduse de acolo.
Practic de toate, ce prind oamenii la pret bun.
Cola, muștar, sapun, bere, samd.
Muștarul a stat in soare vreo 3 săptămâni pana l au vândut mai departe
Antreprenori… 🤦
Produsele noastre importam din Moldova. Cititi ce scris pe ce cumparati in special de la Kaufland. Scrie produs in Romania, dus in Republica Moldova, re-adus la noi sa fie vandut, un exemplu uita-te pe cutia de lapte de la Kaufland, lapte din Romania dus in Moldova, re-adus la noi ca sa fie vandut. Asa exporta R.M. in Romania.
shrinkflation – nimic nou, doar o alta metoda de crestere a profitului fara a o face atat de evidenta ca marirea preturilor.
Coca Cola, cascaval Napolact, mezeluri Cris-Tim…sunt devastat, eu ma bazam complet pe ei
ce e si mai „misto” e cand se pastreaza totusi marimea ambalajului exterior, pt impresii.
Am fost socat acum vreo cateva luni cand am cumparat niste unt pentru o prajitura si acasa am constatat ca pachetul nu mai e de 200g, cum il stiam din mosi-stramosi, ci de 180g. De atunci mai uit la gramaj la mai toate produsele si vad ca sunt tot mai multi care uzeaza de practica asta, de la bauturi, dulciuri, lactate pana la detergent, sapun etc. Nu ca as avea ce face impotriva lor, ca pana la urma singura optiune e cumperi sau nu cumperi, nu te poti targui pe pret sau gramaj. Dar inainte umpleam cosul de cumparaturi si plateam 3-400 de lei, acum fara 6-700 nu scap.
Am mai zis. Pana si aia de la Orbit au micsorat nr de gume (la cele sub forma de pernute ma refer) din pachet. inainte ce luam eu avea 10 acum au scris ca are doar 7.
8. Eu in caile ferate vad viitorul, ba chiar inaintea aurostrazilor (sa vezi hate ce imi iau).
Tot spunem ca trecem pe electricitate ieftina, atunci trenuri si cai ferate performante.
80 km/h daca ar avea media pe segmental calatori, garnituri decente, cred ca multi ar trece la tren. In Europa doar cu trenul vizitez orase, ieftin, fara stres, fata parcare si curat.
Pe marfa, un tren duce lejer 40-50 de vagoane, cate tiruri inseamna asta?
Iar noi avem bulan ca infrastructura e peste tot, doar ca e proasta!
Problema la caile ferate vin din faptul ca ai nevoie si de distributie locala.
Tr aduce trenul in gara la Popesti.
Acolo iei sareta sa mergi pana acasa in sat?
Nu vorbim doar de turismul din orasele mari.
De aia fiecare roman are minim o masina in gospodarie, iar aici nunvorbesc de romanii din orase.
Este.
Dar trebuie sa fim informati corect.
E interesant ca am scris comentariu ca NU CFR cumpara aceste trenuri si a foat sters.
E o mare problema cu aceasta achizitie de noi trenuri facuta de ARF. Pe langa ca licitatia a durat super mult, si a fost semnat contractul anul trecut prin primavara, Alstom livreaza ARF-ului aceste rame cu intarziere.
Alt aspect important, acest model de tren circula in Occident pe trenuri regionale. La noi va fi pus(probabil in a doua jumatate a anului) inclusiv pe rute unde calatoria dureaza +10 ore: Bucuresti- Arad/Timisoara/Cluj.
E adevarat ca olandezii au adaptat un asemenea model de tren pentru rute long distance(pt ei long distance inseamna calatorii de 3 ore) dar din sursele mele ARF a avut niste cerinte care nu se aproprie de gradul de adaptare al trenului comandat de olandezi.
Cumpararea acestor trenuri doar va imbunatati putin calitatea calatoriei dar nu mult, si NU va atrage calatori noi la tren, tot cei deja actuali il vor folosi(cu exceptia a doua rute Bucuresti – Brasov si Bucuresti – Constanta unde este o alternativa buna la orice altceva, dar pe restul retelei este doar varoante celor ce nu au masina sau nu pot merge cu masina).
@Bogumil, traficul masiv este generat in mare parte de marile centre urbane. Nu zice nimeni sa se renunte la masini ci sa ne uitam si la alte modalitati.
Care coboara in gara la Lehliu poate folosi masina sa mearga acasa, nu sunt ai problema traficului.
Mai ales ca pe caile ferate ai acces la porturi, bine, in teorie ca sinele alea s-au cam dus.
Ma uit la judetul Iasi de exemplu, (poti daun google sa intelegi la ce ma refer), cele mai aglomerate sectoare sunt Podu Iloaie – Iasi si Bucium – Iasi si Ciurea – Iasi.
In afara de ruta Bucium pe celelalte doua exista linie ferata care poate fi injectata in cele mai aglomerate comune metropolitane. Letcani, valea Lupului, Miroslava, Ciurea, ambele rute duc in Gara mare care este aproximativ centrala ca pozitionare, ambele rute trec prin cartiere din Iasi, deci se pot face usor statii.
La fel si pentru traficul din judetul X in judetul Y. 80% din cei care calatoresc cu Galati – Cluj nu coboara in statiile mici, tot in marile centre urbane descarca/incarca.
Iar referitor la CFR Calatori, fuck it! DAca nu sunt capabili, sa faca CFR Infrastructura caile ferate ok si sa atraga privati, dar cu contracte serioase, nu ce avem acum.
In Suedia și Olanda, din gara iau bicicleta din parcarea de biciclete a gării și se duc acasă
Cand eram in facultate (acum multi ani), faceam cu trenul 3 ore fix pana la Cluj, acum se fac in jur de 4 ore jumate. Din CFR s-a furat tot ce s-a putut si nu s-au bagat (suficienti) bani in intretinerea infrastructurii. Viitorul ar putea fi al cailor ferate, dar e nevoie de investitii serioase ca sa le aduci la nivelul Europei secolului 21.
3-C3 ala arata aproape identic cu springul :))
La dimensiuni e cat un clio, fiesta, polo. Spring e mult mai mic
Mie nu mi se pare ca eC3 are ceva in comun cu Springul altceva decat ca ambele sunt „baterii cu roti”. eC3 e semnificativ mai mare si arata a masina fata de ce conserva pare Springul. Si in plus, chiar daca e chestie subiectiva, designul mi se pare f reusit.
La 23.500€ inainte de Rabla plus si Rabla minus incepe sa fie ce trebuie. 300km autonomie, sub 30 min incarcare la 80%, este perfect pentru mediul urban si periurban.
Parca, parca as strica 17,000€ sa vad cum le-a iesit dracaria asta.
Bravo Citroen, care incepe sa inteleaga cum trebuie sa fie de fapt electricele astea. Renault au avut prima sansa dar s-au dus in ridicol cu jucaria aia usor penibila de Spring, dar ma rog cineva trebuia sa inceapa de undeva.
6. atata timp cat infractiunile NU ajung in instanta sau daca ajung se finalizeaza cu achitare pentru toti criminalii, ciorditorii, etc => ca de fapt ca nu exista infractionalitate ci doar suntem noi paranoici ca se fura ca in codru si prea comentam mult
7. Valea Prahovei cu tot respectul ar trebui sa se numeasca Valea Gratarelor caci in afara de gratar si stat in trafic nu prea ai ce sa faci …
*iar vrajala aia cum ca e mobila din pal si nu se mai incadreaza nu are nici o legatura sau conteaza prea putin … ok, stau in ultra lux si? ce fac in weekendul ala? doar stau?
aaaa, pardon ma dau cu ATV-ul …
12. Citroen eC3 = Spring cu haine „mai de firma”
10. Asta nu cumva o fi fisu lui Roibu marele combinator de la Oltchim ?
5. aici e clar conflict de interese, da-i in PLM pe magistratii hapsani. Ei deschid procesele si tot ei le judeca. Ar trebui ca aceste procese sa fie judecate de o instanta externa. Nu am nicio incredere in impartialitatea judecatorilor, mai ales ca e si interesul lor sa ia mai multi bani. Justita din Romania = stat in stat
Adică după gândirea asta ca „ei deschid procesele și ei le judeca” dacă unui magistrat i se fura din casa trebuie sa meargă în străinătate sa se judece?
Dar în alte tari oare cum se întâmplă ca și acolo sunt magistrati ?
Dacă magistratul din Germania este nemulțumit de salariul lui merge în Spania sa se judece sau se judeca tot în Germania??
@Mirel nu, pentru că hoțul nu va fi judecat de cel păgubit ci de altcineva care nu are o legătură directă cu fapta. Problema de acum e că cel care a luat decizia că statul are de dat bani e beneficiarul direct al lor.
statul, prin Măria Sa, Parlamentul, nu magistrații, a decis ”vă facem salariile atât”, ba chiar a dat și lege.
apoi n-a plătit acele salarii cu anii.
dacă ție patronul îți face act adițional că-ți mărește salariul, apoi se trage pe cur mai mulți ani, ce faci?!
magistrații au ”jupuit” statul pentru că au existat legi care spuneau că salariile lor trebuiau să fie x și nu erau.
magistrații nu au inventat legile alea, nu au luat decizii în lipsa unei legi. doar au aplicat legea.
Puteam sa jur ca apare grefiera AB,in timpul programului evident,sa ne spune ca lor li se cuvine.Ca sint legi etc.
@AB, tot niste magistrati au decis ca nu poti taia pensiile speciale fiindca e afectata „securitatea financiara”. Evident asta nu se aplica muritorilor de rand, a caror securitate financiara nu conteaza cand se baga impozite extra. Cine imparte, parte isi face. Sa vii tu acum sa negi evidenta e chiar penibil.
@Mirele, daca taceai, filozof ramaneai. Se pare ca nu intelegi logica din partea cu conflictul de interese. Da, daca unui magistrat i se fura din casa si tot el judeca procesul hotului care i-a furat din casa, se considera conflict de interese. In cazul banilor, pe care naparcile astea hamesite ii vor cu dobanda, oricum ai da-o cel ce judeca e in conflict de interese. Iar cazurile aparute in media in ultimii 2 ani, ma fac sa am ZERO incredere in jusititia romana. Explica-mi tu cum de avem atat de multe procese inchise pe prescrierea faptelor, desi CJUE a decis ca judecatorii nu sunt obligati sa tina cont de prescriptie.
@AB, ha ha ha, ce ziceam, da-o in plm de securitate financiara cand nu e vorba de pensii speciale:
https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26615940-curtea-constitutionala-respins-sesizarea-proiectul-lege-privind-masurile-fiscal-bugetare.htm
@AB acum 15 ani au mărit la profesori dupa care nu le-au mai dat nimic. Au dat și ei in judecată iar unii au pierdut… cum se face că magistrații tot timpul câștigă?
@Ic, 1. știu cazuri de profesori care au câștigat. apoi au primit banii înapoi timp de 5 ani, gen 15% în primul an, 15% în al doilea și alte bălării d-astea. fix așa primesc și magistrații care au câștigat în justiție.
2. poate pt că, știind legile, știu să facă cum trebuie o cerere de chemare în judecată.
@ic
„cum se face că magistrații tot timpul câștigă?”
Iar convingerea ta ca magistrații tot timpul câștigă se bazează pe ……….. (am lăsat spațiu pentru ca de fapt nu se bazează pe nimic, este o idee care se tot rostogolește)
Dacă vrei date concrete este un interviu recent cu președintele CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) care spune asa:
-la nivelul întregii tari exista circa 888.000 de procese cu nemultumiri privind drepturi salariale
-din astea doar 3,76%, adică circa 33.000 sunt ale magistraților
-din procesele magistraților DOAR circa 30 % sunt admise.
Mie tot mi se pare ca e exact ca la primarii care isi maresc singuri salariul „ce plm dau de la mine” cam asa si aici.
@AB si Mirel: puteți să imi explicați si mie cum se face că daca e vorba de magistrați e foarte importantă „securitatea financiara” a persoanei dar când sunt taxați alții e mai importantă creșterea veniturilor la buget?
14. A inviat Filelist.
15. S-a imbolnavit Certsign. Cum majoritatea serviciilor digitale ale guvernului folosesc certsign ca CA, practic nu mai poti avea incredere in niciun serviciu al guvernului. Nu ca am fi avut oricum increfere in guvern. De exemplu, serviciul SEAP e oprit, deci licitatiile se pot face acum asa cum trebuie, cu parandarat si alte chestii.
3. chiar te așteptai la altceva?!
și pui pariu cu mine că tot restul lumii consideră că profesorilor li s-au mărit deja salariile și dacă ăia zic ceva, sar la gâtul lor?!
6. Nu era Al Pacino https://www.youtube.com/watch?v=KnGo6Qm0Wt8
7 – titlul pe stirileprotv ar trebui sa fie – zeci de pensiuni sunt scoase la vanzare peste pretul pietei. Daca ai pensiuni scoase la vanzare de ani de zile si nu se vand inseamna ca vrei sa le vinzi peste pret, nu sub:)
3 – nu cred ca m-am uitat bine pe extrase, n-am vazut nici o modificare la salar
@7 articolul ala cu pensiuni trebuie aratat si la cei care vand case la oras cu un teren >300mp cu textul „puteti face sediu de banca, clinica medicala, pensiune!” Pai fa tu ma afaceristu’ lu’ peste prajit! Ia, fi tu bogat!
Astea sunt afaceri romanesti care functioneaza pe modelul: „trebuie doar sa gasesc un fraier mai mare decat mine. Cat de greu poate fi?” Eh, uite ca e destul de greu
Personal vad rosu cand aud de investitii imobiliare si de pretul pietii. 11 Camere, 550 de mii de euro si proprietarul crede ca e putin. Cand si cum recuperezi banii, ca la 11 camere nu poti angaja pe nimeni, este cel mult un venit suplimentar pentru cine locuieste acolo.
Cumva romanii par sa fie prea saraci (sau prea bogati) ca sa inteleaga valoarea banilor si in special in imobiliare arunca preturi de zeci si sute de mii asa, din burta. Ca tot era vb de ce faci cu un milion – daca ai 550 de mii de euro ii bagi intr-un fond de investitii cu 8% dobanda si inseamna 44 de mii de euro pe an venit pasiv, fara intrebari, agitatie, munca si batai de cap.
Daca imparti 44 de mii la 11 camere inseamna 4 mii pe camera pe an, 333 de euro pe luna, 1500 de lei. Admitand ca e mai mult turism de weekend, gen 3 zile pe saptamana, ca de fapt ai mai iute vineri si sambata, deci 12-15 zile pe luna, scazi impozit pe cladire, intretinere, utilitati, om la curatenie etc nu prea mai pare asa interesanta investitia aia, nu?
Burduja ala e poate printre cei mai prosti politicieni impinsi in fata atat de intens peste tot, omul pe langa ca are intelect de taraba din piata, e si total pe langa pe partea inteligenta emotionala, pur si simplu e copilul ala prost pe care-l impinge ma-sa de la spate sa-i de incredere, el fiind praf la orice.
PS: N-am sa inteleg niciodata de ce o tara poate accepta kktzi dinastia cu mot
Nimic de certsign? Se pare că și-au furat-o, scrie chiar pe pagina kor
nu știu ce e certsign.
Certsign e un fel de letsencrypt romanesc pentru bogati
Practic trei sferturi din semnaturile digitale din Romania sunt cumparate de la CertSign. Ca prim efect, daca semnai ieri un contract, ceva, Adobe te certa ca semnatura ta nu e valida.
Al doilea efect este ca autoritatile care aveau certificat de la Certsign (adica toate) au inchis unele servicii (fgindca certificatul lor nu mai e trusted). Am spus mai sus de SEAP, de exemplu.
Nu stiu ce spuneti voi acolo insa am avut un document semnat electronic de o primarie care in chrome imi aparea nesemnat insa daca il descarcam si deschis cu Acrobat Reader imi pare semnat. Dubioase chestii.
7. Termenul pensiune vine de la pensie. Nu ai pensie corespunzatoare, ula pensiune.
Au existat vreodata in Romania sticle de 1,5 litri de Coca Cola sau Pepsi?
la hypermarket da.