24% din localitățile din România sunt falite

651 comune, mai exact, nu au bani nici pentru plata propriilor salarii.

Logica minimă ar spune că aceste localități trebuie alipite unora mai mari, ca să nu mai ai cheltuieli cu primăriile. Dar nimeni nu vrea asta, că primarii bla bla bla. Clasic românesc, toata lumea știe că trebuie făcut, nimeni nu vrea să o facă. Nimeni nu vrea să spună oamenilor dintr-o comună că aceasta e falimentară.

Și revin la ideea mea, ce faci cu comunele astea? Păi, dai o lege să faci naibii ceva cu terenurile și casele părăsite, pe care nu le vrea nimeni. Da, știu, îmbogățești primarii, ceea ce nu ne dorim, mai bine să stea părăsite și blocate. Clasic românesc. Decât să le ia cineva, mai bine să stea pârloage. Decât să vând pe cât îmi dă cineva, oricine, mai bine las așa.

harta-judete-comune-cheltuieli-cu-personalul

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. ai lege prin care poti lua si intabula gratis o casa parasita, trebuie sa ii platesti impozitul pe 10 ani, deci daca se vrea, se poate.
    iar primariile nu trebuie sa fie profitabile, trebuie sa sprijine cetateanul, nu poti avea o primarie la 100km doar pentru ca de atatea sate e nevoie sa strangi pana faci sa fie profitabil

    Indecis. Tu ce zici?4562
    • Doar ca bati putin campii, la cat de mari sunt judetele in Romania, cred ca ajungi in municipiul resedinta de judet in mai putin de 100km din orice localitate. Si nu a zis nimeni sa fie o singura primarie pe judet.

      Comentariu apreciat.5415
    • Dar când un primar dintr-o comună cu 894 locuitori își face salariul 15000 lei brut și are și purtător de cuvânt, ce faci aici? Că primarul sigur nu se gândește la binele cetățeanului…

      Comentariu apreciat.1623
    • nu e vorba de a fi profitabil, dar daca nu se descurca nici cu salariile inseamna ca ar trebui fortati fie sa dea afara oameni, fie sa se reorganizeze.

      de ce sa platesc eu salariul unui neica nimeni din Botosani?

      Comentariu apreciat.459
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2555
    • In primul rand o reorganizare ar fi benefica cetatenilor. Daca acele primarii nu isi acopera nici macar cheltuielile salariale, ce investitii mai pot face? Iar pentru persoanele care vor sta departe de noua primarie, se pot organiza echipe mobile ale primariei care sa mearga o zi pe luna in diverse localitati. De exemplu ceva asemanator se faceau in Iasi, unde o echipa de la evidenta populatiei mergea din timp in timp sa faca CI celor ce nu puteau ajunge in oras.

      Comentariu apreciat.312
    • acel neica nimeni deserveste administratia locala, care din moment ce nu isi permite sa il plateasca nu are nevoie de serviciile sale.

      sistemul medical si cel educational sunt platite la nivel de guvern.

      223
    • @mihai – Sa-ti reamintesc ca s-a inventat internetul. Stiu ca primariile din mediul rural sunt inapoiate in privinta asta (mai ales cele la care face referire Vali) dar tocmai asta e, ar trebui alipite si Bucurestiul sa sprijine cu o parte din banii economisiti primariile sa faca un pas spre secolul 21.

      102
    • @mihai

      Ai dreptate, nici eu nu sunt de părere că serviciile statul ar trebui măsurat neaparat după profitabilitate.

      Dar…una mare mare dar…aici discutăm de altceva. Discutăm de administrare, NU de servicii.

      Uite cum ar fi ca într-o firmă, cheltuielile administrative să fie mai mari ca veniturile? Nu angajații, că ăia muncesc, ci așa, strict administrativ, să ai 10 manageri la 1 angajat.

      Sau să ai un fond de investiții care să te taxeze cu 150% din bani. Înțelegi ideea?

      Sau un spital să câștige directorul și secretare mai mult ca toți doctorii și asistentele care muncesc acolo.

      Aici e vorba de administrare, nu de rentabilitate.

      Aici soluția e simplă, o știm cu toții desființare + comasare și la revedere. Doar că anumite partide depind de primarii ăștia să se asigure că votează cum trebuie când vin vremurile grele, și dacă altfel manevrezi voturile când ai 1 primar la 500 de persoane (că-i știe cu nume prenume pe toți din sat) față de 1 primar la minim 10k cum ar fi normal.

      142
    • Care este legea aia prin care poți plăti impozitul pe 10 ani și casa părăsită devine a ta ???

      Dar CONCRET care este legea și articolul din lege care spune ca daca plătești impozitul pe 10 ani casa oro terenul părăsit devin ale tale ???

      Adică ma gândesc ca atâția oameni care ați dat like sigur știți voi CONCRET legea aia

      190
    • mirel – cauta uzucapiune si vei gasit. De asemenea daca terenul nu are platit impozitul este si mai simplu. Primaria scoate terenul/cladirile la vanzare prin executare silita. Daca s-ar vrea…

      39
    • @Verde
      Deci practic nu știi nicio lege.
      Că dacă ai ști nu m-ai pune pe mine să caut

      122
    • @Verde, uzucapiunea pe 10 ani, așa cum e ea definită de codul civil (@Mirel, caut articolul, promit) înseamnă că timp de 10 ani, tot timpul, tu ai stăpânit casa și terenul și ai crezut, în mod eronat, că tu ești proprietar.
      Uzucapiunea pe 10 ani prevede bună-credință a deținătorului imobilului.
      Aveai o hârtie „de mână, ceva, orice și ai crezut că ești proprietar și apoi afli că, hopa, stai că nu.
      Și presupune stăpânirea continuă pe tot cursul celor 10 ani, toți cei 10 ani te-ai comportat că un bun proprietar al acelui imobil.
      Nu te trezești acum și plătești impozit pe 10 ani în urmă și vai, uzucapiune pe 10 ani.

      Chiar și uzucapiunea pe 30 de ani, de rea-credință- știi că nu ești proprietar, dar ii dai înainte cu tupeu- presupune stăpânirea continuă și comportament de bun proprietar continuu pe întreaga perioadă de 30 de ani.

      Dacă tu îți denumești bălăriile uzucapiune pe 10 ani e problema ta. Dar să nu scrii un guest post smiorcăit, că vai, un judecător nu ți-a dat dreptate.
      Pt că da, uzucapiunea, de orice fel, trebuie constatată de o instanță.

      151
    • @Mirel, pe scurt art. 930 din codul civil, pe lung de la art. 916 la 952 din codul civil.

      50
    • Ete pwla și cu uzucapiunea. A deschis soacra-mea proces de uzucapiune, ca a făcut un kkt amestecat: a cumpărat casa cu acte de la una care avea act dotal, o parte de curte de la un frate de-a ăleia, si gradina de la celalalt frate, cu chitanta de mână. Astea s-au întâmplat prin ’70, procesul s-a deschis în 2003. În tot timpul asta, soacra-mea a plătit impozit pe casa, teren, etc. La sentința, ce sa vezi: are casa, gradina, dar curte (200 mp)… melu. E no man’s land. Nici a vecinilor, nici a primăriei, nici a ei. Asa ca da…revino-ti cu uzucapiunea.

      91
    • @Alina I, soacra ta e un deținător de bună credință, are acte ”de mână” și a stăpânit continuu și netulburat, ca un proprietar, 50+ ani.
      nu basmele lu’ Vrde.

      50
    • scuze, Mihai băsmește, nu Verde .

      20
    • @mihai

      un cetatean are dreptul la fix atatea servicii cat isi permite.

      12
  2. Vin alegerile…

    202
  3. Când a zis Ciolacu că nu are bani am început să analizez grosier comunele din România, am scris o analiză minimală dar sunt sigur că dacă vor, pot face la sânge.

    La o primă vedere mi-au ieșit niște cifre colosale, 2861 de comune din care 2374 au sub 5000 de locuitori.

    Comentariu apreciat.482
  4. Pe langa partea cu comunele depopulate sunt o serie de alte servicii asigurate de stat in aceeasi situatie.
    De exemplu de ce iti trebuie spital la Titu sau la Gaesti cand te poti duce rapid la Pitesti sau Bucuresti. Oricum spitalele in orasele mici nu au medici si nu asigura mai nimic, doar cheltuie niste bani aiurea pe servicii de 2 lei – bine, sunt sursa de spaga pentru conducatorii locali.
    De ce trebuie scoli cu 10 elevi la toate clasele, nu mai bine ii duci cu un autocar la o scoala normala in cel mai apropiat oras sau comuna mai mare.

    Nu inteleg incapatanarea asta a romanilor sustinuta si de media care de obicei plange pe umarul cetateanului amarat – de a se deplasa pentru a beneficia de niste servicii de calitate.
    Nu poti sa faci autostrazi cu 10 benzi pana la Predeal sau la Constanta ca avem 2 weekenduri pe an pline.
    Nu poti sa sustii spitale OK in niste localitati faclite, si nici scoli, si nici administratii locale.
    Cumva partea cu eficienta nu a intrat deloc in ADN-ul romanilor si mai ales al statului roman.

    Indecis. Tu ce zici?267
    • Nu-ti doresc sa ajungi la spitalul din Pitesti.
      Cred ca ai spre 60 km catre Pitesti si vre-o 50 catre Bucuresti (+traficul din oras). Spitalele mici au si rol strategic in razboi (vezi vecinii de la est).

      183
    • La tara nu se deplasează nimeni pentru servicii.

      La oraș se sta în trafic cate 30 min – 1 ora pentru acele servicii.

      160
    • Mă scuzi, dar unde pzm bagi tu autocarul prin pădure?!
      Clasele de genul 10 copii la toate clasele sunt prin sătuce împrăștiate pe coclauri, de obicei accesibili pe jos sau maxim cu măgarul.
      Sau poate cu vreo mașină de off road extrem.

      71
  5. povesti cu reforma administrativa. de pe vremea lui Blaga stie toata lumea ca trebuie redus numarul de judete, orase si comune mult. Dar cum faci treaba asta cand oamenii astia sunt cei care aduc voturi si bani la partide?

    peste mai ai si UDMR care plange ca ramane fara reprezentare…. si tot asa…

    Comentariu apreciat.362
  6. Dupa ’90 o gramada de sate s-au declarat comune, ca na, independenta, libertate, etc.
    Evident, o mare parte din acele sate/comune sunt depopulate. Nu am gasit niciunde o statistica cu evolutia numarului de localitati din ultimi 50-100 ani.

    Case parasite in zone depopulate – nici dracu’ nu le cumpara. La mine in comuna (fost centru de raion/plasa) acum vreo 100 de ani erau vreo 10.000 locuitori. Pe vremea imperiului Austro-Ungar aveam spital. Acum mai locuiesc o mana de pensionari si ceva suedeji.
    Terenuri parasite – am dat un teren sa-l lucreze un amic. Asta l-a dat mai departe la un alt amic de-al lui. Platesc impozit pe el, dar nu primesc nimic. Subventia o incaseaza baietii.
    Alte terenuri – nu vrea sa le lucreze nimeni – sunt pe deal, sunt mai departe de sat, etc.

    Comentariu apreciat.331
  7. Birocratic treaba este destul de complicata. Adica poti sa simplifici anumite legi cand vine vorba de cumparat diverse proprietati sau alte nebunii. Insa ceea ce nu poti sa rezolvi este fix viabilitatea acestor UAT-uri.
    Cel mult poti sa comasezi mai multe comune si sa simplifici povestea cu ordonatori de credite. Insa si asa problema de fond ramane si anume depopularea din zone sarace si migrarea in zone urbane o sa reprezinte sfarsitul multor UAT-uri de acest tip.

    120
  8. Clasic românesc, toată lumea știe că trebuie făcut, nimeni nu vrea să o facă. Nimeni nu vrea să spună oamenilor dintr-o comună că aceasta e falimentară.

    Cine are puterea s-o facă?

    83
  9. Cand lucram la primariile a doua comune (alea doua fiind una singura inainte de 90) am aflat care e secretul comunelor „independente si puternice”: sentimentul de patriotism local scos de la naftalina istoriei de niste baieti destepti mari doritori de tarla proprie. Orice ratiune economica spune ca o administratie locala are nevoie de un numar minim de locuitori pentru o vaga functionalitate, dar nevoia de a apartine unui trib de cateva sute de locuitori e mai importanta pentru dacii verzi care nu vor sa imparta un teritoriu cu alti daci pe care nu-i cunosc!

    Comentariu apreciat.333
  10. probabil planul era sa intoarca la prima dar si-a dat seama ca mai pierde 15min si intarzaie copilul prea mult… de kkt
    in alta ordine de idei a explodat traficul de cateva zile nus ce naiba, ce faceam inainte in 20 min acum fac dublu
    da, am luat si ratb si m-am lecuit dupa ce in prima zi a trebuit sa cobor la prima de duhoarea de boschetar din 21 si a 2a zi am cobor tot la prima pt ca nu mergea nici un validator/taxator d-ala unde puteai plati cu cardul bancar wireless. am facut sesizare si mi s-a raspuns pe mail sa verific daca aveam fonduri :|
    apoi, azi am parcat pe niste locuri d-alea albastre si am platit prin parking buc doar ca am primit si amenda ca …. merge greu sistemul. astept raspunsul la contestatie.

    114
    • rahat, am vrut sa comentez la articolul cu mamika care a oprit in trafic masina

      140
    • Data viitoare foloseste aplicatia oficiala pt cumparat bilete, 24pay. Si scapi de grija ‘taxatoarelor’
      Si nu stb-ul e neaparat vinovat ca s-a urcat un boschetar intr-un tramvai, ca nu are cate un paznic la fiecare usa. Extrapoland situatia, crezi ca in toate pute si e nasol?

      37
    • @Vale, da, in toate alea cu care am eu treaba asa e: 21 si 16. pt mine deja inseamna toate :) si da, ar trebui paza. pai au adus alea noi de le-au pus pe linia lui 21, cu tapiterie din material, pai alea nu prind craciunul.

      50
    • Pt transportul în comun recomand masca. De preferat KN 95, că și meltenii se țin la distanta de ea, când au de ales :)))

      30
  11. Alea nu sunt primarii, sunt masini de vot. Lasand gluma la o parte ai 1.300.000 de bugetari din care ai putea scapa lejer de 300000.

    212
  12. Cel mai viu colorate sunt județele unde FSN a luat în 90 peste 80% – și Iliescu peste 95%. Ghiciți cu cine votează locuitorii de 33 de ani încoace?
    Pe de altă parte – cu cât mai multe comune, cu atât mai multe sinecuri – primari, angajați ai primăriei etc. Abonați la banul public, care votează cu cine trebuie și mai ales fac campanie pentru cine trebuie.

    153
  13. Pai ce s-a mai intamplat cu acel proiect de reorganizare administrativa a Romaniei? Parca la inceputul anului s-a propus, mai are cineva update sau feedback?

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26246058-document-cum-arata-primul-proiect-reorganizare-administrativa-romaniei-din-ultimii-40-ani-noile-judete-institutii.htm

    70
  14. „Nimeni nu vrea să spună oamenilor dintr-o comună că aceasta e falimentară.”

    Ii doare in basca pe aia de faliment si de ce or sa spuna oamenii din comuna.

    In schimb pe aia care dau legi ii doare, ca ar trebui sa taie din pix 30% din posturile de primar, posturi care sunt in intregime ale lor. Ca vorbim de comune conduse 100% de primari PSD, PNL si UDMR. Mai ales inainte de alegeri. Nici macar nu se va pomeni asa ceva, sa nu ne „speriem primarii” si sa nu mai traga in alegeri „pentru noi”.

    Dupa alegeri mai vorbim. Dar nici atunci nu cred. Lasa ca merge si asa, de ce sa schimbam? Ca sa economism niste bani de la buget? Bai, ne lasi?

    151
  15. cum naiba Vaslui sa nu fie prosper cand oamenii umbla cu 200k euro in portbagaje…nu pricep…

    Comentariu apreciat.270
  16. Cel mai important lucru de făcut nu e comasarea unor comune ci comasarea organizațiilor de partid din comunele comasate în situația în care fără primărie, oamenii ăia rămân fără bani. Studiu de caz: comună Rădești, județul Galați.

    https://hisstory.ro/next-big-basm-al-psd/

    40
  17. In Hampshire county din UK, cei din consiliu au anunțat ca au o gaura de 125 milioane £ si ca pe incep sa reduca din luminatul stradal, o sa mai taie din servicii, nu o sa mai repare strazile si multe altele. Acum vin si eu si intreb, ce mai cauta cei ce au gestionat „județul” in funcție? Cand si-au dat seama de gaura asta? A aparut asa de pe azi pe maine? Colcăie de gunoaie la stat si aici la fel ca in Ro. Au făcut un ping pong cu mine pt plata unei facturi timp de 3-4 luni, exact ca in Ro: suna aici vb cu ei, aia unde sunam ca nu e treaba lor, suna înapoi la ăilalți si tot așa, inainte si inapoi pana am cerut o audiență la local MP si dintr-o dată au reusit sa găsească factura care trebuia plătită si sa vireze suma in cont in mai putin de 10 min. Concluzia: angajații de la stat, mai ales cei de prin consilii de administrație, sunt niste gunoaie puturoase.

    132
    • Uscaturi sunt peste tot și în România și UK. E aiurea ce s-a întâmplat acolo, dar spre deosebire de România, funcționarii sunt mega speriați de MPs, care chiar primesc oamenii de rând în audiență. Amenință un funcționar român că te duci la parlamentarul tău local și o să vezi cam cat de tare se amuză.

      Uite și un exemplu de interacțiune buna cu statul în UK.

      Am primit acasă notificare de amenda de la HMRC (echivalentul ANAF) că trebuia să depun self-assessment tax și nu am făcut-o la timp, deci trebuie sa plătesc £1200. Am sunat la ei sa explic că am făcut contul de self-assessment tax anul precedent, dar din cauza schimbării unor circumstanțe, nu a mai fost nevoie sa îl depun. Functionara de la telefon a înțeles situația și a anulat amenda. Mi-a spus apoi sa ma loghez la contul HMRC pentru că mi s-au calculat greșit taxele. Am făcut ce mi-a spus și o săptămână mai târziu am primit un cec de £3100. E cazul sa compar cu ANAF-ul care mi-a pus popriri pe contul firmei din România de 2 ori deși plătisem taxele la timp, apoi când am discutat cu ei mi-au zis că „da, a fost o greșeală, dar banii nu se returnează, ii scădem din plățile viitoare”?

      170
    • @Alt Mihai, și ANAF-ul returnează bani, numai ca trebuie sa le faci cerere scrisa online in care sa treci nr.de cont și termenul de răspuns e 30 zile lucrătoare

      33
  18. E foarte logic ce spui, doar ca pentru asta deranjul legislativ si practic e urias.
    Foarte multe terenuri nu se stie ale cui sunt si asta convine:
    – sunt muncite fara plata
    – nu se doreste cadastrarea pentru ca iese cu scandal. Titlurile de proprietate au inscrise suprafete care adunate dubleaza suprafata tarii, de aceea prea putini primari se baga sa cadastreze.
    – cf legii ar trebui sa platesti impozit si pe anexe, nu doar pe casa, iar adesea anexele nu au acte si nimeni nu ii convine sa plateasca mai mult.
    De fapt, prea putine imobile din Romania au acte sau Autorizatie de Construire.

    In multe astfel de comune falimentare majoritatea lucrează la Primarie si firmele locale = big problem.

    90
  19. Ajuta si legea aia psdista care le permite primarilor sa-si puna ce salarii vor. Ca doar au de unde.

    40
  20. Stiu eu un exemplu mioritic din vestul tarii, dar nu ala cu zero primarii incapabile de plata. Vestul mai sarac :D. A venit criza aia din 2008 sau dracu’ stie si i-a pus piticul de Boc sa dea afara din primarii. Astia s-au conformat, au ramas in primarie doar primarul, vicele, secretarul, contabila, baiatul de la serviciul social si femeia de servici. Restul, afara!
    A trecut criza, a plecat boc, in primarie s-a continuat in formula de mai sus si dupa ce a trecut greul, pentru ca s-a prins ca merge si cu angajati putini, comuna doar din 2 sate, mica, fara posibilitati. Ei, odata cu noul primar, angajarile in primarie au explodat, s-a ajuns de la 6 oameni la 19, in decurs de cateva luni de la investirea noului primar. In comuna s-au miscat treburi, asfalt, canalizari (prin proiectele fostului primar, semnate si parafate in timpul ultimului sau mandat), noul primar a fost foarte laudat ca uite domne cate face! Asta a tacut chitic, ca si cum realizarile ar fi fost ale lui.
    Angajatii primariei sunt 19 la ora asta, au pana si consilier al primarului, referenti de tot felul…care transporta zilnic o hartie dintr-un birou in altul, deci joburi cu utilitate zero. Aproape toti noii angajati sunt din maxim 2-3 familii, iar care nu sunt din acele familii, sunt prieteni cu primarul, fini, nasi etc, stiti voi.
    Partea interesanta e ca o tanti care are vreo 10 copii a fost la primarie sa plateasca niste taxe/impozite. Doar unul din cei 10 copii mai sta in casa cu mama lui, ceilalti fiind casatoriti, plecati (implicit domiciliu in alte localitati) sau emigrati in Vest. Acum vine faza tare: toti sunt inca inscrisi ca platitori de taxa pentru gunoi. Femeia, dupa ce i-a trecut uimirea, a cerut sa-i scoata pe ceilalti de la plata taxei, raspunsul din primarie, mai printre dinti asa a fost urmatorul: pai vezi ca daca ii scoatem si mai ai nevoie de vreo hartie de la noi, nu o s-o mai primesti.
    Iata, cum ar zice americanul: there you have it!
    Cred ca modelul asta functioneaza si in alte comune poate si orase din tara, sunt insa foarte curios cate exemple mai pot fi date si, daca legal se pot face treburi pentru a stopa mizeriile de genul asta…

    100
    • Citind ultimele comentarii mi-am adus aminte de o schema la alegerile 2024, e noua.. ma gandesc daca sa o dau aici sau sa explic pe larg, pe blog cum e treaba.

      O scriu doar sa o citeasca lumea, autoritatile oricum o stiu si chiar o speijina.

      O sa revin, ma gandesc, aici sau pe blog…

      50
  21. Uite aici, ce am primit la firma!
    Apanova executa Apavolul lui Pandele :D

    https://i.imgur.com/cX1qLU6.jpeg

    10
  22. Comuna Batrâna, jud. Hunedoara, formata din 4 sate, la ultimul recensamânt are 88 de locuitori . Vreo 10 lucreaza in Primarie. Oare iși asigura salariile din taxele colectate ?

    21
  23. am venit sa va zic total opusul:
    Nu va mai vindeti propietatile, nici cioturi daca aveti nu le vindeti.
    A picat casa lu al batranu: pune 1 foisor, 2 banci si 1 nuc si mergi acolo de 2 ori pe an la un gratar.
    Ai un ciot de teren: lasa in arenda, nu vinde. Da o sa insiste arendasu ca e degeaba, ca faci 2 lei pe el, tine la tine.

    Nu vindeti propietati/ nu vindeti terenuri. Nu ai idei/ chef, lasa la copii.
    Nu vinde pe 10.000 de euro din care 5000 lu ala micu sa isi cumpere golf 5 si de restu iti pui tu centrala.

    Nu va mai saraciti singuri. Ati crescut o generatie de platitori de rate la niste cutii de bca care au valoare 0.

    30
    • Daaa pastrati casa stramoseasca cu wc in curte si ciulinii pana la streasina!
      Poate vine razboiul si acolo puneti un cort Made in China!

      Are mare valoare!
      La mine tot satul e la vanzare, dar nu cumpara nimeni.

      11

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile