Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$
29 comentarii
NOU
#1
babu
5. Cam au în ADN toate animalele sălbatice instinctul de a se feri de om. Problema e că urșii sunt prea mulți pentru pădurile existente. Nu din vina lor, dar efectul e același – caută mâncare în apropierea oamenilor din disperare.
Comentariu apreciat.389
NOU
#2
babu
6. Vom vedea problema asta din ce in ce mai des – a crescut durata de viață și politicienii și judecătorii sunt unii dintre beneficiari (stres mai redus, mâncare mai bună, asigurare medicală în US)
127
NOU
#3
rasta
Dacă le intră în ADN la modul acesta, cu plumb care-i trimite direct în lumea de dincolo, cum vor învăța să se ferească de oameni? Ceilalți urși din padure vor citi Libertatea și vor zice: ”coae nu mai mergem între oameni, că ăștia ne împușca!”?
Indecis. Tu ce zici?273
NOU
#4
dorin
@rasta – da vad si ceilalti ursi ca Yogi a plecat la oras si nu s-a mai intors. Si o sa evite sa afle de ce nu s-a mai intors.
41
NOU
#5
ion
An vazut ceva documentar legat de Grizzly, un urs cu comportament mult mai agresiv decat ursul brun european. Nu am retinut exact zona, Canada sau mai la nord, au folosit gloante de cauciuc pentru a descuraja ursii sa se mai aventureze in zonele populate si in decursul a cateva generatii au constatat ca a scazut agresivitatea si s-au rarit interactiunile cu omul.
61
NOU
#6
Marius
@ion – Canada are o suprafata forestiera de 10 ori mai mare decat toata suprafata Romaniei (2.4mil km2 vs 238k km2) sau de mai mult de 30 de ori cat suprafata impadurita din Romania.
Plus ca densitatea populatiei e mica in Canada – sunt undeva la 40mil locuitori pe o suprafata de 20 de ori cat a Romaniei.
Asa ca probabil e mult mai usor de gestionat o populatie mare de ursi.
@babu – nu mai incerca sa ii explici. Uneori pare ca refuza sa gandeasca dincolo de primul gand. M-am enervat instantaneu. Nu sunt fan urs, dar sa ii futi toate padurile, toate sursele de mancare ca mai apoi sa strambi din nas ca nu are ADNul bun, asta inseamna sa fii zoso.
„Think about the children”. Prizi orice parinte cu replica/elementele astea.
România nu a putut vreodată să gestioneze mai mult de 8-9 milioane de oameni în același timp. Mai terminați odată cu demografia, că excesul de morți sunt și vor fi cobaii lui Ceaușescu – decrețeii – care nici el, nici cei din jurul lui, nici securiștii morții lor, nu au avut și nu au habar de economie (aia reală, nu ce citești din manualele școlare sau lecțiile obosite ale ălora de la ASE, copiind ce văd pe internet, sau din manuscrisuri prăfuite scrise de comuniști „economiști”)
Cauzele sunt multiple, printre care și izolarea față de legăturile externe (coridoare maritime). Te tot uiți de ce taman Amsterdam-Rotterdam-Antwerp sunt megasuperporturile Europei de vest, comparativ cu restul țărilor mediteraneene (n-are logică dpdv al logisticii, te scarpini în cap și nu înțelegi), darămite ce dracului să vrei de la Marea Neagră care duce nicăieri, ca o Sahară apoasă? Până la noi mai e Grecia și Turcia, fi-v-ar morții voștri de conspiraționiști cu portul vostru mizerabil, inutil, ca o unghie moartă.
Suntem precum scandinavii, africanii, sud-americanii și tot întreg Orient Mijlociu cu Asia centrală: „geographic containment” (adică îngrădire, stăvilire) – și energetic (gaz, petrol, electricitate), și strategic (poziționarea geografică raportat cu totul), și al reliefului (degeaba se mândreau la geografie că avem toate formele de relief, dptv economic, asta este un dezastru economic & ergonomic – operațional, strategic).
Strămoșii voștri n-au vrut imperiu, n-au vrut să le dea în cap altora care vorbeau cu accent pe motiv că îi vede dumniezău și-i trimitea undeva cald după ce mor – eee, poftim, tu a n generație suferi ca prostu’/proasta, pe motiv că acuș jdemii de ani, lu’ strămoșu-to l-a interesat mai mult viața de apoi decât să se gândească la noțiuni primitive de economie și logistică (cu toate că vă mândriți că sunteți „descendenții romanilor”).
Hai succes să reîntoarcem istoria, în epoca digitalizării, arsenale nucleare/bombe cu hidrogen, 8 miliarde de inși în plus, pe planeta Terrica – unii mai vicioși decât alții, cărora nu le pasă de dumniezăul vostru și viața de apoi. Mnah, să vă vedem cum îi omorâți p-ăștia, că nici părinții voștri pe călăii lor (nomenclatura, securiștii, familiile lor) n-au fost în stare să le sară gardul sau să le spargă ușile, să-i întrebe de sănătate…
Iar în afară de însclăvire/autoînsclăvire (sinicizare, asiatizare), mai marii economiști și finanțiști și securiști și politicianiști și militariști și bișnițari din țărișoara Românica, nu au habar de altceva – da’ mofturile lu’ iubi sau lu’ pisi, lu’ ăla micu/aia mică, sunt mereu satisfăcute, nu?
Hai, mergeți să faceți cruci pe geam sau în cerul gurii, că v-ați încărcat chakrele cu negativism de pe urma comentariului meu.
Comentariu nasol. 2561
NOU
#12
casnica
omu’ are dreptate!
166
NOU
#13
Pixel
10.000 de mânuțe nu valorează cât o idee corectă.
163
NOU
#14
Andyan
Subscriu.
112
NOU
#15
Codru
Referitor la incompetenta celor care administrează portul Constanța privind depistarea narcoticelor, probabil că încă nu au terminat de vizionat serialul Umbre să vadă doar o modalitate de introducere a drogurilor din Marea Neagră înspre Romania.
După ultimul episod ne așteptăm la lecții învățate și la primele știri de capturare.
116
NOU
#16
ionut
acum vazui ca si orange a trecut la valabilitate de 28zile la cartela.
5. Da, daca incetam sa mai ducem mancare in paduri si nu ne mai lasam amprenta.
7. Daaaa, acum esti curajos daca te apuci sub 30 de ani.
49
NOU
#19
AB
mai degrabă să nu mai tăiem pădurile, să nu mai scoatem hrana urșilor de acolo (fructe, ciuperci, jir, ghinde) și să nu ne mai lăsăm gunoaiele p-acolo.
144
NOU
#20
AlexAndru
2. de aia nu ne vrea Austria in Schengen pentru ca portul Constanta este atat de bine controlat si verificat de catre autoritatile romane incat nici un gram de substanta interzise nu trece pe acolo si le strica baietilor afacerile
Comentariu apreciat.352
NOU
#21
Gogu
7. „Unii aleg cariera, alții aleg familia, depinde. Eu nu pot să zic că am ales nici una, nici alta, doar că las timpul să treacă”
Comentariu apreciat.270
NOU
#22
verde
Duduia de 38 de ani i se va prinde samanta’ la pastele cailor
Indecis. Tu ce zici?1321
NOU
#23
Gogu
Pateste ca intelectuala aia din Idiocracy.
109
NOU
#24
Pixel
Dacă statul e cel mai puternic contraceptiv șeful statului e cap de prezervativ?
Comentariu apreciat.280
NOU
#25
Aleics
Este cap in prezervativ 😅😅
10
NOU
#26
AB
6. pe lângă chestiunea degenerativă se poate adăuga reticența sau cel puțin o adaptarea mai grea/lentă la noutățile tehnice.
și în momentul ăsta, în unele domenii, tehnologia care e azi nouă, săptămâna viitoare e veche.
și treaba asta ar trebui să fie importantă pt oameni care conduc/au putere de decizie asupra altora.
fie vorba între noi, reticența la tehnologie nouă nu este apanajul exclusiv al vârstnicilor. am avut o judecătoare (5-10 ani mai tânără ca mine, mi-e greu să estimez pt ea, oricum sub 40 de ani) care făcea scandal că vrea dovada (chitanță/factură/whatever) plății taxei de timbru ”în original”. doar că, șoc și groază, justițiabilul și/sau avocatul lui trăiau în secolul 21 și făceau plăți prin aplicații de banking.
i-am explicat cât am putut de amabil că omul plătește ”on lai” (cum zice mama vârstnică a unei prietene) de pe telefon sau de pe computerul de acasă/birou și printează dovada plății pe o imprimantă oarecare. se uita la mine ca la omuleții verzi. nu m-a luat în serios până n-a avut niște show-uri cu niște avocați care au amenințat cu plângeri la CSM.
pe de altă parte, taică-meu, 68 de ani, face plăți prin George de n-are aer, ajunge la bancă o dată pe an, maxim. și mai știu niște oameni 70+ care jonglează cu carduri revolul, plăți pe net și alte ”noutăți”.
A mai semnalat cineva că pozele cu blonde, brunete, șatene, roșcate etc. se afișează prost? https://imgur.com/a/8PJKb2R
31
NOU
#28
vali
e de la tine.
NOU
#29
Ciprian
#2
L-am auzit pe Petreanu facand referire la info si cifre precizate in acest articol intr-un comentariu privind intensificarea filtrelor rutiere care au dus la ridicarea a 7.500 de permise pentru condus beat si la 2.500 pentru condus drogat. Si cred ca aceste ultime cifre trebuie putin analizate.
Militia da in fiecare dimineata catre presa un buletin informativ cu ce s-a intamplat in ultimele 24h. E scris in acel limbaj care-ti strepezește creierul si in functie de cat de retrograd e Mercur, apare „tradus” in presa sau doar copy-paste. Ziarizdul poate sa ceara informatii suplimentare dar e pacat de la Dumniezo sa strici un clickbait.
Tinand cont de normele metodologice si de rateurile date de mizeria aia de Dräger, permisul iti este ridicat si ai dosar penal in secunda 2 dupa ce ti-a iesit pozitiv la una dintre substante. Dar asta NU inseamna ca soferul era drogat in acel moment. Poate fi si un fals pozitiv.
Conform legii sunt necesare teste de sange si urina pentru a se stabili daca persoana era sau nu drogata iar procuratura nu face nimic pana cand nu sunt emise rezultatele analizelor. Nu esti invinuit, ai doar calitatea de martor in dosar, poti sa iesi din tara, poti sa votezi, sa faci ce vrei doar ca n-ai voie sa conduci. Si dureaza luni de zile pana cand primesti rezultatul analizelor. Cu toate astea, primesti titlul de „drogat” si astfel se umfla cifrele iar statisticile sunt automat viciate dar foarte bune pentru a justifica cacaturile.
Cum ar fi ca legea sa fie schimbata iar etilotestul sa fie inlocuit cu ceva mizerie de test care, la fel ca Dräger, NU poate masura nimic ci doar arata O SUSPICIUNE ca esti beat si sa ramai fara permis dar cu dosar penal Luni seara, cand te intorci de la munca, dupa ce te-ai mucit Sambata cu socru-tau, pisa-te-ai in acritura aia de vin pe care o tot ridica in slavi?
Dar hei, cate fals pozitiv poate sa dea cat sa strice statisticile? Procentul este semnificativ iar la ele se adauga si situatiile in care soferul respectiva a bagat ceva cu o saptamana inainte sau a luat un Nurofen acu’ 3 zile. In ambele situatii nu-i este afectata capacitatea de conducere. Ca daca era, nu iesea Romania in topul statisticilor privind accidentele auto ci tari in care oamenii primesc bon fiscal cand isi cumpara un joint.
Deci putin de acolo, putin de dincolo, numarul real de sparti la volan si care sunt un real pericol public este mult mai mic. Drogurile n-au aparut de 2-3 ani in Romania, sunt de ani de zile iar teste pentru droguri in cazul accidentelor s-au facut si pana acum si nu a fost nebunia asta pana la achizitia de Dräger 5000. E jmen, e hei-rup, uite ce de treaba avem! Suntem tara de tranzit, nu de consum ca e saracie iar droagele sunt scumpe. Cati dintre cei care au facut accidente fiind sparti conduceau cazane de Golf IV si ce aveau in ei? Nu cumva erau coxati sau cocktails cu alte uppere ce costa de la 100 EUR in sus?!
Pentru cei mai catolici decat Papa: nu este OK sa conduci spart/beat dar sunt nuante de care trebuie sa tinem cont deoarece se pot face abuzuri. Trebuie sa intelegem cand e una si cand e alta. La fel cum fac si aia din tarile la care privim cu jind si ca care vrem sa fim.
5. Cam au în ADN toate animalele sălbatice instinctul de a se feri de om. Problema e că urșii sunt prea mulți pentru pădurile existente. Nu din vina lor, dar efectul e același – caută mâncare în apropierea oamenilor din disperare.
6. Vom vedea problema asta din ce in ce mai des – a crescut durata de viață și politicienii și judecătorii sunt unii dintre beneficiari (stres mai redus, mâncare mai bună, asigurare medicală în US)
Dacă le intră în ADN la modul acesta, cu plumb care-i trimite direct în lumea de dincolo, cum vor învăța să se ferească de oameni? Ceilalți urși din padure vor citi Libertatea și vor zice: ”coae nu mai mergem între oameni, că ăștia ne împușca!”?
@rasta – da vad si ceilalti ursi ca Yogi a plecat la oras si nu s-a mai intors. Si o sa evite sa afle de ce nu s-a mai intors.
An vazut ceva documentar legat de Grizzly, un urs cu comportament mult mai agresiv decat ursul brun european. Nu am retinut exact zona, Canada sau mai la nord, au folosit gloante de cauciuc pentru a descuraja ursii sa se mai aventureze in zonele populate si in decursul a cateva generatii au constatat ca a scazut agresivitatea si s-au rarit interactiunile cu omul.
@ion – Canada are o suprafata forestiera de 10 ori mai mare decat toata suprafata Romaniei (2.4mil km2 vs 238k km2) sau de mai mult de 30 de ori cat suprafata impadurita din Romania.
Plus ca densitatea populatiei e mica in Canada – sunt undeva la 40mil locuitori pe o suprafata de 20 de ori cat a Romaniei.
Asa ca probabil e mult mai usor de gestionat o populatie mare de ursi.
@babu – nu mai incerca sa ii explici. Uneori pare ca refuza sa gandeasca dincolo de primul gand. M-am enervat instantaneu. Nu sunt fan urs, dar sa ii futi toate padurile, toate sursele de mancare ca mai apoi sa strambi din nas ca nu are ADNul bun, asta inseamna sa fii zoso.
„Think about the children”. Prizi orice parinte cu replica/elementele astea.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
3. Și încă una. De data asta a catolicilor..
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
omu’ are dreptate!
10.000 de mânuțe nu valorează cât o idee corectă.
Subscriu.
Referitor la incompetenta celor care administrează portul Constanța privind depistarea narcoticelor, probabil că încă nu au terminat de vizionat serialul Umbre să vadă doar o modalitate de introducere a drogurilor din Marea Neagră înspre Romania.
După ultimul episod ne așteptăm la lecții învățate și la primele știri de capturare.
acum vazui ca si orange a trecut la valabilitate de 28zile la cartela.
Shrinkflation si la astia ?
5. Da, daca incetam sa mai ducem mancare in paduri si nu ne mai lasam amprenta.
7. Daaaa, acum esti curajos daca te apuci sub 30 de ani.
mai degrabă să nu mai tăiem pădurile, să nu mai scoatem hrana urșilor de acolo (fructe, ciuperci, jir, ghinde) și să nu ne mai lăsăm gunoaiele p-acolo.
2. de aia nu ne vrea Austria in Schengen pentru ca portul Constanta este atat de bine controlat si verificat de catre autoritatile romane incat nici un gram de substanta interzise nu trece pe acolo si le strica baietilor afacerile
7. „Unii aleg cariera, alții aleg familia, depinde. Eu nu pot să zic că am ales nici una, nici alta, doar că las timpul să treacă”
Duduia de 38 de ani i se va prinde samanta’ la pastele cailor
Pateste ca intelectuala aia din Idiocracy.
Dacă statul e cel mai puternic contraceptiv șeful statului e cap de prezervativ?
Este cap in prezervativ 😅😅
6. pe lângă chestiunea degenerativă se poate adăuga reticența sau cel puțin o adaptarea mai grea/lentă la noutățile tehnice.
și în momentul ăsta, în unele domenii, tehnologia care e azi nouă, săptămâna viitoare e veche.
și treaba asta ar trebui să fie importantă pt oameni care conduc/au putere de decizie asupra altora.
fie vorba între noi, reticența la tehnologie nouă nu este apanajul exclusiv al vârstnicilor. am avut o judecătoare (5-10 ani mai tânără ca mine, mi-e greu să estimez pt ea, oricum sub 40 de ani) care făcea scandal că vrea dovada (chitanță/factură/whatever) plății taxei de timbru ”în original”. doar că, șoc și groază, justițiabilul și/sau avocatul lui trăiau în secolul 21 și făceau plăți prin aplicații de banking.
i-am explicat cât am putut de amabil că omul plătește ”on lai” (cum zice mama vârstnică a unei prietene) de pe telefon sau de pe computerul de acasă/birou și printează dovada plății pe o imprimantă oarecare. se uita la mine ca la omuleții verzi. nu m-a luat în serios până n-a avut niște show-uri cu niște avocați care au amenințat cu plângeri la CSM.
pe de altă parte, taică-meu, 68 de ani, face plăți prin George de n-are aer, ajunge la bancă o dată pe an, maxim. și mai știu niște oameni 70+ care jonglează cu carduri revolul, plăți pe net și alte ”noutăți”.
A mai semnalat cineva că pozele cu blonde, brunete, șatene, roșcate etc. se afișează prost?
https://imgur.com/a/8PJKb2R
e de la tine.
#2
L-am auzit pe Petreanu facand referire la info si cifre precizate in acest articol intr-un comentariu privind intensificarea filtrelor rutiere care au dus la ridicarea a 7.500 de permise pentru condus beat si la 2.500 pentru condus drogat. Si cred ca aceste ultime cifre trebuie putin analizate.
Militia da in fiecare dimineata catre presa un buletin informativ cu ce s-a intamplat in ultimele 24h. E scris in acel limbaj care-ti strepezește creierul si in functie de cat de retrograd e Mercur, apare „tradus” in presa sau doar copy-paste. Ziarizdul poate sa ceara informatii suplimentare dar e pacat de la Dumniezo sa strici un clickbait.
Tinand cont de normele metodologice si de rateurile date de mizeria aia de Dräger, permisul iti este ridicat si ai dosar penal in secunda 2 dupa ce ti-a iesit pozitiv la una dintre substante. Dar asta NU inseamna ca soferul era drogat in acel moment. Poate fi si un fals pozitiv.
Conform legii sunt necesare teste de sange si urina pentru a se stabili daca persoana era sau nu drogata iar procuratura nu face nimic pana cand nu sunt emise rezultatele analizelor. Nu esti invinuit, ai doar calitatea de martor in dosar, poti sa iesi din tara, poti sa votezi, sa faci ce vrei doar ca n-ai voie sa conduci. Si dureaza luni de zile pana cand primesti rezultatul analizelor. Cu toate astea, primesti titlul de „drogat” si astfel se umfla cifrele iar statisticile sunt automat viciate dar foarte bune pentru a justifica cacaturile.
Cum ar fi ca legea sa fie schimbata iar etilotestul sa fie inlocuit cu ceva mizerie de test care, la fel ca Dräger, NU poate masura nimic ci doar arata O SUSPICIUNE ca esti beat si sa ramai fara permis dar cu dosar penal Luni seara, cand te intorci de la munca, dupa ce te-ai mucit Sambata cu socru-tau, pisa-te-ai in acritura aia de vin pe care o tot ridica in slavi?
Dar hei, cate fals pozitiv poate sa dea cat sa strice statisticile? Procentul este semnificativ iar la ele se adauga si situatiile in care soferul respectiva a bagat ceva cu o saptamana inainte sau a luat un Nurofen acu’ 3 zile. In ambele situatii nu-i este afectata capacitatea de conducere. Ca daca era, nu iesea Romania in topul statisticilor privind accidentele auto ci tari in care oamenii primesc bon fiscal cand isi cumpara un joint.
Deci putin de acolo, putin de dincolo, numarul real de sparti la volan si care sunt un real pericol public este mult mai mic. Drogurile n-au aparut de 2-3 ani in Romania, sunt de ani de zile iar teste pentru droguri in cazul accidentelor s-au facut si pana acum si nu a fost nebunia asta pana la achizitia de Dräger 5000. E jmen, e hei-rup, uite ce de treaba avem! Suntem tara de tranzit, nu de consum ca e saracie iar droagele sunt scumpe. Cati dintre cei care au facut accidente fiind sparti conduceau cazane de Golf IV si ce aveau in ei? Nu cumva erau coxati sau cocktails cu alte uppere ce costa de la 100 EUR in sus?!
Pentru cei mai catolici decat Papa: nu este OK sa conduci spart/beat dar sunt nuante de care trebuie sa tinem cont deoarece se pot face abuzuri. Trebuie sa intelegem cand e una si cand e alta. La fel cum fac si aia din tarile la care privim cu jind si ca care vrem sa fim.