Am văzut în ultimele zile câteva faze care merită povestite.
Mergem la un restaurant, și aglomerat, și la ora mesei, câteva mese rezervate pentru un grup. Vine grupul, a durat un sfert de oră să se așeze la masă 20 de oameni. Problema principală era “noi nu vrem să stăm toți așa cum ne-ați pus, noi mai vrem și alte mese, nu ne pasă, nu înțelegem că nu mai sunt mese, noi asta vrem”. Se uita tot restaurantul ca la urs.
Două cupluri, patru persoane. Se așează la o masă de 6 persoane. Unul dintre ei, fumător, se mută la altă masă de 6, ca să nu îl afume pe ceilalți 3. Restaurantul se aglomerează, chelnerul vine și roagă omul să înțeleagă că nu e ok. “Ah, dar nu deranjez, stau și eu așa pe un colț de masă”. Oameni între oameni.
Știți că se tot vorbește de copiii analfabeți funcțional, care nu înțeleg ce citesc? Cuplul ăsta, cu SUV mid-range ca preț, a petrecut jumătate de oră să citească toate cele 30 chestii de pe meniu. Au venit în același timp cu noi, noi am comandat, a durat 20-30 minute să vină mâncarea, ei nu se hotărâseră încă.
Două cupluri 35+, bine îmbrăcați, cu copii mici. Unul dintre bărbați, văzând că vine mâncarea, s-a dus la fumat, telefon pe masă, aia e. Soția îi dădea copilului de mâncare, mâncarea ei se răcea, mâncarea lui se răcea. Celălalt cuplu au făcut chestia normală, unul a mâncat, altul a dat de mâncare copilului, apoi au făcut schimb.
Se întoarce ăsta de la fumat și începe să comenteze că i s-a răcit mâncarea. Nu se mai oprea. Aia e rece, ailaltă e călâie, dar de fapt tot cam rece, cam aiurea la restaurantul ăsta. Nu îi vedeam fața soției, dar ori era obișnuită ca el sa facă așa, ori voia să-l calce în picioare.
Discutam asta cu soția și dezbăteam dacă a tulit-o la fumat că a văzut mâncarea venind sau a fost o coincidență. Dacă n-a fost și așa face de obicei, dacă nu înțelege de la o discuție că nu e normal și că amândoi trebuie să participe la creșterea copilului, un divorț n-ar strica.
Also, eu știam că eticheta spune că dacă masa de lângă tine mănâncă, nu bagi țigară după țigară. Am ieșit ieri cu Răzvan de la AWI (o firmă mică de servicii internet din Brașov, au prețuri rezonabile și își fac treaba bine) la o bere și o salată Cezar, o tanti lângă noi a sudat țigară după țigară cât am mâncat, și tot fumul venea pe mine.
ps: dacă mă întâlniți pe undeva, ziceți ceva, “salut” sau “ce faci” nu vă uitați la mine dubios.
Ce mai înseamnă suv midrange în zilele noastre, când prețurile sunt de la 25k (duster) la 400k (purosangue)? Pe la 75-100k, așa?
Probabil ceva tucson sau kia sportage gen pe la vreo 35 k.
Aproape Subaru…
SUV păstă medie
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Corect, locul femeii e la cratiță, locul bărbatului e la fumoar.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Pe mine ma enerveaza ca te enervezi sefule… shill, relaxant ca e toate pentru oameni
Sa zica mersi ca a scos-o la restaurant, ce plm
Statistic vorbind, dacă în general amândoi participă la crescut copilul, la crâșmă sunt ca al doilea cuplu.
Sau măcar el nu se plânge a prost că i s-a răcit mâncarea pt că a plecat fix când venea.
Suna a propaganda barbatista ce zice Alexx si ma enerveaza.
Eu nu as avea atâta răbdare să privesc în jur, mi s-ar raci ciorba:)
păi asta fac până vine ciorba.
Eu nu privesc in jur ca sa nu fac concurenta neloiala camerelor se supraveghere din restaueanr.
Nu înțeleg de ce in restaurant in Romania trebuie sa fie muzica.
Ca sa nu auzi ca vecinul de masa nu a fost invatat de mic sa-si mestece mancarea cu gura inchisa.
Ca sa nu auzi mestecatul erau certurile intre porumbeii de la masa 4. Muzica e ca iti rezoneze deja circuitele din emisfera stanga dupe frecventa de 528Hz, a armoniei universale, cand vezi nota de plata.
Sunt 90% sigură că v-am mai zis de unul din citatele mele favorite „orchestra cânta suficient de judicios încât să facă arta conversației posibilă și arta muzicală probabilă”.
O. Henry- un american care a scris o proză scurtă demențială.
Nu știu cine a fost traducătorul, dar și el a făcut treabă bună.
AB, +1 pentru O.Henry, excelente povestirile lui. Sunt restaurante unde muzica este foarte tare (mai ales seara) „pentru ca omul sa consume mai repede si sa elibereze masa”
@Zorro,”trebuie” sa fie muzica pentru ca majoritatea clientilor aleg restaurantele astea (aparent si tu la fel). Sunt o multime de restaurante unde este liniste sau muzica in surdina.
Las bacșiș doar unde muzica e in surdină. In rest evit pe cât posibil si dacă e musai, cer reducerea volumului pe motiv ca nu pot sa dansez in timp ce servesc masa.
Stai ca iti mai zic si eu de la civilizatia din Cluj. Stau cu copiii pe terasa la fostul Sinaia. Vin 4 indivizi. Presupun mama tata si cu fiica cu ginerele. Pe ala mai batran il stiu . E mare prof univ.
Mananca si dupa incep sa isi suga dintii. Bah dar in continuu de se auzea la 10 m in jur. Dupa care fumeaza. Si ca sa nu o deranjeze pe fi-sa se trage mai spre copiii mei si sufla fumul spre ei. Dupa care se muta si giner-su langa ca sa fumeze. Si amandoi sufland spre masa noastra. La un moment dat nu am mai rezistat si am plecat. Daca nu plecam ori vomitam ori ii bateam.
E o nesimtire crunta peste tot. Dar crunta….
Daca le-ați fi spus ” domnilor, vi se pare normal sa suflați tot fumul de țigară spre masa noastră,unde sunt și copii,pe care desigur i-ați observat?” Foarte posibil să fi fost nesimțiți și să continue, dar totuși …. In fine, eu nu sunt deloc tupeista dar zău că m-aș fi uitat lung și ostentativ spre ei și le-aș fi zis asta daca eram cu copil acolo.
I-ar fi spus marele prof. universitar honoris-causa că e „nesimțit” și că nu ți-e „rușine”… Astora ajunși la nu știu ce nivel, se simt lezați dacă îi tragi de mânecă și le atragi atenția.
Trebuia sa incepi sa flegmezi pe jos. Li se intorcea mancarea dintre dinti
Eu mai am momente colerice si as fi inceput cu „stinge tigara sau ti-o bag in cur aprinsa” academic vorbind.
Daca comentau ii luam la pla fara sa ma repet, am copilarit in Giulesti. Ma scuzat.
O basina rezolva astfel de prb.
Problema cu bășinile e că vin când vor ele, nu când vrei tu.
Cel puțin asta mi se întâmplă mie.
Zic și eu ceva despre restaurante. De ce accepți mese “rezervate” pentru 20-25 de persoane dacă bucătăria ta nu poate “scoate” mai mult de 5-6 Porții simultan? Aia 20 veniți o data, care se aseară la aceeași masa, vor sa comande și sa mănânce odată. Degeaba iei comanda și aduci pe rând mâncarea. Mai bine spui din prima ca nu se rezerva pentru grupuri mai mari de 10.
Bai dar va invidiez ca aveti atata socializare. Eu nu reusesc sa strang mai mult de 10 la o masa.
Pentru că majoritatea românilor sunt niște morți de foame habarniști . Parveniți rupți în cur plini de impresii.
Ce părere ai de răspunsul meu referitor la ,, de ce nu se pot scoate 20 de porții simultan,,?
Se pot scoate si 100 de portii simultan. E suficient sa ai o buna comunicare cu bucatarii din toate restaurantele din zona.
@Jesus, se mai strâng: o cununie mică, o zi de naștere cu tămbălău, o întâlnire de x ani de la terminarea ceva.
Sau chiar câțiva prieteni: 5 cupluri și minim un copil de cuplu și ai făcut 15 oameni.
Eu nu am o gașcă atât de mare (am atâția prieteni, dar nu se și cunosc/nu sunt prieteni între ei ), dar în cazul fratelui meu chiar sunt o gașcă de 5 cupluri, 3 cu 1 copil, 2 cu câte 2 copii, la care se mai pot adăuga lejer minim 2 cupluri cu câte un copil.
Am fost la un botez, cred ca 25 de persoane cu tot cu copii. A venit mâncarea în 3 tranșe, de unii au uitat, eu de exemplu am primit mâncarea rece și greșit (cartofi prăjiți în loc de la cuptor), cei de lângă mine primeau mâncarea când eu am terminat de mâncat. Nu am întâlnit niciodată așa dezorganizare. Restaurant măricel, face nunți, botezuri, aniversări
@Dani, si parintii copilului (cei care v-au invitat la botez) ce au zis? Au discutat ceva cu seful de sala, sau au lasat asa lucrurile?
Pentru cei care stau afara, sau la terasa si sunt deranjati de fumul de tigara: inauntru, si ati rezolvat problema.
Fumatorii au doar o varianta, aceea de a sta afara. Voi aveti 2, dar nu va convine niciuna.
Plm, si eu sunt nefumator.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Asta fac eu de obicei. Merg înăuntru pentru a evita jegoșii care nu pot da fumul spre o zona unde nu sunt oameni, ci fix spre ceilalți de la mese. (Nu, vântul nu are nici o treabă, e pur și simplu nesimțire) Cel mai fain a fost când am ajuns la un restaurant care ne-a zis ca nu servesc înăuntru. Doar afară. Ok, să le fie de bine. Am plecat la alt restaurant.
Ar fi mai simplu ca la terasa, daca e restaurant, sa se aplice aceeasi regula ca si in interiorul aceluiasi restaurant, iar cine fumeaza sa faca precum in tarile cu apa calda: afara la scrumiera sau in borcanul special de fumat. Repet, daca e restaurant, si se mananca. Daca e terasa de carciuma, fara servit masa, as fi de acord cu ce spui tu.
Oricum ceea ce spui tu nu se aplica, mai nou tot restaurantul e „terasa”
Problema este ca fumatorii sunt mai multi (sau mai vocali). Si uite asa nu o sa avem niciodata terase unde fumatul este interzis.
Din ce am observat, daca intr-un grup sunt 5 nefumatori si 1 fumator, de obicei vor alege un restaurant/o terasa unde se poate fuma.
Ar trebui să iei cu tine și să ții un topor, ceva sub masă, just in case…
încă unul?
Vorba bancului, probabiliatea e mai mica sa fie doua topoare intr-un restaurant.
Daca n-ai topor, e bun si circularul de masă.
Nu mai fumez de 2 ani, dar pana sa ma las bagam cam 2 pachete pe zi. Daca eram la o terasa, fumam non stop. Un dependent grav e imposibil sa stea cu o bere/cafea in fata fara sa fumeze. Deci asta cu daca la masa vecina oamenii mamanca eu sa nu fumez, nici nu-mi trecea prin cap.
Repeta dupa mine: Buna simt!, Bun simt!, Bun simt!
Asta implica sa realizezi cand ii deranjezi pe cei de la masa alaturata (eventual nefumatori) si sa te duci sa fumezi mai incolo. Daca ai bun simt iti trece prin cap in mod sigur. Dar la noi nesimtirea a ajuns la rang de arta. Mie sa imi fie bine, ca ma doare la basca daca deranjez pe cineva. Cine se simte deranjat n-are decat sa se duca in interior (alta idee mareata de mai sus – deci sa plece aia deranjati, nu ala care ii deranjeaza).
Ok, că te doare la patină de ăia de la alte mese pot să înțeleg, dar de ăia de la masa ta nu-ți pasă?!
Că presupun că uneori sunt chiar nevasta și copiii.
Sunt situații în care oricum și oriunde te-ai așeza, curenții de aer vor duce fumul către cineva de la masa ta.
Dacă mi se permite o sugestie: dacă vreți să fumați acolo unde chiar se mănâncă, așezați-vă la marginea terasei, ultimul rând de mese, spre exterior.
AB, dreptul fumatorului de a polua si imputi totul in jurul lui e universal si inalienabil. e scris chiar in carta drepturilor omului.
dreptul nefumatorilor la a respira un aer cat de cat curat este un moft si o gluma proasta.
sa suga p**a. data viitoare, daca ficul permite, i-o sting in ochi. pentru ca de ce nu… suntem cam in acelasi teritoriu moral.
Lefkada. 2023.
Masa de nemți, vine si patronul tavernei si aprind trabucele. Taverna gen terasa.
La noi nu venea fumul dar mergea fix către o masa, tot de romani, plus masa copiilor care era chiar lângă nemti. Au început aia sa facă scandal. Ospătarul a ridicat din umeri…e the boss. Daca vreti puteti sa plecați. Nemtii nicio problemă, au continuat. Asa ca…. Nesimțirea este universala.
Nesimtirea fumatorilor este ceva deosebit de analizat, merita o sectiune speciala.
Ce salut.. am iesit repede din restaurant, cine stie ce mai aflu despre mine pe blog :). Fin observator, cred ca astia livreaza greu mancare pe acolo, de e asa timp de analiza.
Si numai la restaurant; zici a luat-o lumea razna. Vineri m-am asezat pe o banca in parc sa scriu un email si imi era rusine de nerusinea unor pusti.
Daca te vad undeva la masa am sa ma holbez dubios la tine si o sa susotesc cu ceilalti pana te prinzi ca sunt un cititor.
eu nu inteleg care e problema cu mancarea rece, ca vad ca toti aveti o problema ca se raceste mancarea 😃
Unele feluri sunt puțin scârboase reci
Mie îmi place ciorba fierbinte și înghețata înghețată, nu ambele o baltă călăie.
Dar ideea era că tipul a bombănit că are mâncarea rece deși era fix vina lui că i s-a răcit.
Dacă-ți place mâncarea fierbinte, stai dracu’ la masă când vezi chelnerul că se apropie cu ea, nu pleci cu capra la raze.
Ok, înțeleg că vrei să fumezi, îți vine de budă, dar un general ai cel puțin 10-15 minute între momentul când ai dat comanda și momentul în care vine mâncarea, fă astea în intervalul ăsta și nu te mai smiorcăi (un tu general, nu tu @Alin).
Stii cum e aia cu prima generatie incaltata?
Ei, multi suntem prima generatie la restaurant, la hotel, in avion, in strainatate, etc.
Aia mai isteti stiu ca nu stiu si se informeaza inainte (si se si prind mai repede uitandu-se in jur). Ceilanți…
…scriu ca tine „Ceilalti”.
Hai, bre, chiar crezi ca mi-a scapat singurul semn diacritic din toata postarea asa, la intamplare?!
Ăilanți, care a dat plus, pare că mă știe mai bine…
Mea culpa acum vreo 10-11 ani ca m-am uitat dubios fara sa zic nimic.
in povestile cu fumatori de mai sus actiunea se desfasura pe terasa sau intr-o incapere inchisa? intreb fiindca am vazut „terase” cu 4 pereti de sticla si acoperis unde se fumeaza la liber
relativ la ce scrie pe pachet, ai mei au fost amandoi fumatori (taica-meu s-a lasat cand eram prin gimnaziu, mama n-am idee ca fuma mai mult pe la munca atunci cand am mai crescut), nici eu, nici sor’mea nu suntem fumatori, eu am fumat maxim un pachet de tigari toata viata si bat spre 40, de la mirosul de fum in bucatarie cand eram mic mi s-a parut fumatul scarbos, dar oi fi caz special
Si la mine a fost la fel cu ambii parinti fumatori. Tata s-a lasat cand aveam vreo 15 ani, dar tot mai fuma ocazional la petreceri.
Iar eu si sora mea nu am fost niciodata fumatori, maxim 2-3 tigari de 2 ori pe an. Iar in cazul meu cel putin, in liceu eram singurul nefumator din grupul de prieteni (deci nu poti sa spui ca nu a existat tentatie, ispita, etc).