Referitor la punctul 3 adevărul este ca nu mai sunt bani iar asta este vizibil peste tot.
Pentru ca majoritatea dintre noi trăim în propria bula fiecare credem ca muncim prea mult si trebui sa primim mai mulți bani iar alții muncesc prea puțin pentru banii primiți, acești alții fiind de la caz la caz polițiștii, magistrații, funcționarii publici etc.
Pe lângă asta mass-media a creat niște așteptări nerealiste precum ca există mormane de bani care pot fi redistribuite tuturor.
De ex. la pensiile speciale despre care se vorbește de ani de zile este o parte plătită conform contribuției (ca și acei oameni au contribuit la pensie) și o parte plătită de la buget.
Partea plătită de la buget este circa 1 miliard de lei pe an.
Majorarea cu 25% a salariilor profesorilor înseamnă circa 8 miliarde pe an pentru ca noi avem circa 240.000 de cadre didactice.
1 este mult mai mic decat 8 deci dacă se taie pensiile speciale tot nu sunt bani ca să majorezi cu 25% salariile profesorilor.
În final – nu vreau sa pornesc o dezbatere despre pensiile speciale, exista multe inechitabil în România care ar trebui corectate – am vrut doar sa dau un exemplu despre sumele respective.
Comentariu nasol. 1992
NOU
#14
Psionics
Poate daca se colecteaza si cheltuie mai eficient se poate acoperi aceasta marire. Mai o reducere de personal, mai o comasare a primariilor si comunelor mici si foarte mici astfel incat sa avem prim primariile noi formate 2 persoane la cadastru in loc de 6, 2 la contabilitate in loc, 1 sofer in loc de 4, si tot asa mai departe.
Apoi ANAF ul ar putea intreba persoanele care nu au venituri declarate de unde au case cu P+2 si masini evaluate zeci sau sute de mii de euro.
Comentariu apreciat.941
NOU
#15
Pixel
De 12 ani avem discuția asta cu pensiile speciale, 2008-2009, 14 ani! Timp în care nici măcar nu s-a zis lasă-i pe ăștia de au ieșit de anu ăsta măcar să nu depășească venitul pe media ultimilor 5 ani. Nu tată, Ultima lună cu 400 de ore de zbor și spor de iradiație de la monitor și bagă și aleșii locali și alte cinșpe categorii.
Nu mai vreau să aud de pensii speciale. Orice impuls de a înțelege, de a căuta o soluție echitabilă sau care să supere cât de cât pe toată lumea a murit acum zece ani.
Că plătim o groază de bani și tot n-avem un stat. Toți specialii amenință acum că își vor face treaba la sânge.
Luați cu apă să nu vă deshidratați.
Comentariu apreciat.914
NOU
#16
ubercool
„adevărul este ca nu mai sunt bani iar asta este vizibil peste tot.”
Avem prea multi profesori, sa mai taie din ei da-i dreaq, acum serios, in era tehnologiei in loc sa avem cursuri online si profesorul sa fie acolo doar in caz de nevoie noi inca folosim creta (nu spun ca asta e un lucru rau, si MIT o mai foloseste).
M-am uitat pe manuale, aceleasi jeguri, dupa revolutie facute numai sa fie suport pentru profesor si ai nevoie de inca un caiet de exercițiu sau cum ii mai spune pe langa el, si nici ala destul, urât!
Practic daca m-aș baga la educatie probabil as da afara 65% din profesori si as avea rezultate cu minim 25% mai bune.
Comentariu nasol. 1852
NOU
#18
vali
noi avem circa 240.000 de cadre didactice
câte profesează? câte sunt de fapt inspectori școlari cu 2-3-4.000€ salariu?
NOU
#19
Pliz
Pe trotuar plin de sri lanka, nepal, vietnam, pe asfalt am vazut o sumedenie de tesla si sh premium cu numere rosii, la selgros e mereu coada..eu vad ca sunt bani destui in continuare.
Comentariu apreciat.546
NOU
#20
Mirel
Nu știu câți din cei circa 240.000 cadre didactice profesează efectiv, dar numeric atâția sunt.
Pe de alta parte dacă salariul unui profesor debutant s-ar mari de la 2.500 la 4.500 lei (ca atât e salariul mediu net) asta înseamnă că profesorii universitari și inspectorii scolari vor avea probabil spre 20.000 lei net (bani în mana, pe înțelesul tuturor).
Indecis. Tu ce zici?264
NOU
#21
Mirel
@Ubercool
Referitor la faptul pe strada ca nu e vizibil ca nu mai sunt bani.
Dacă tu mănânci un pui iar vecinul tău nu mănâncă nimic IN MEDIE ați mâncat fiecare un pui dar IN REALITATE tu esti satul iar el este flamand.
La fel este și cu banii – în medie sunt mai putini bani, doar ca unii au mai mult și altii mai puțin.
Aia care au mai mulți bani ies pe strada, la mall și unde ii mai vezi tu, iar cei fără bani stau acasă și nu ai cum sa ii vezi.
Indecis. Tu ce zici?2129
NOU
#22
Mirel
Corectare la comentariul anterior
Dacă tu mănânci doi pui iar vecinul tău nu mănâncă nimic IN MEDIE ați mâncat fiecare un pui dar IN REALITATE tu esti satul iar el este flamand.
Comentariu apreciat.322
NOU
#23
ubercool
da, Mirel, înțeleg cum funcționează lucrurile. Faza e că nu ai loc pe stradă de ăștia care mănâncă pui.
Comentariu apreciat.402
NOU
#24
Asdad2005
@Mirel
Matematic putem discuta pana maine ca nu mai sunt bani. Si asta pleaca ca bugetul a fost supraestimat, iar risipa a fost si ea bazata tot pe bugetul supraestimat.
Bani in teorie exista pentru maririle profesorilor si s-ar putea face ceva concret, daca ar exista vointa politica si o dorinta de reformare asupra tot ce inseamna cod fiscal si niste chestii de bun simt:
1. Eliminat toate exceptiile la cine si cat plateste impozit pe venit si alte nebunii.
2. Marit taxele de proprietate daca locuinta nu este locuita sau esti la a doua sau a saptea locuinta.
3. Marit impozitul de la doua masina si eliminat vrajelile cu leasing pe firma la x5, dar tu folosesti masina.
4. Reformat tot ce inseamna sistem de pensii bazat pe ideea de contributivitate.
5. Scos tot ce inseamna exceptii de pensie la 40 de ani sau mai stiu eu.
6. Marit un pic impozitul pe dividende plus atragerea a tot ce inseamna capital privat daca vor sa investeasca in zona educationala. Personal as cauta sa vad cum pot sa fac un parteneriat public privat in invatamant.
7. Eliminarea a tot ce inseamna consilier frecator de menta la stat.
8. Schimbarea modului de calcul a salariilor in aparatul de stat. Acum avem salariu de baza plus sporuri, plus diurne, plus alte vrajeli. Cu cateva mici exceptii ai salariu de baza eventual diurna si atat. Sporuri si alte nebunii le-as elimina si as introduce chestii bazate pe performanta unde se poate introduce. Mai mult as limita mandatele de parlamentar, primar, presedinte de consiliu judetean dar e o alta discutie
9. Iesit pe piata si imprumutat masiv pentru investitii care pot aduce alti bani in economie. Plus m-as imprumuta exclusiv pentru echilibrarea salariilor din zona educationala.
Toate lucrurile astea se pot face daca exista o majoritate politica ceea ce avem, respectiv vointa politica ceea nu avem. Avem in schimb o noua nomenclatura post-comunista instalata care nu-si intelege contractul social, respectiv realitatile curente.
Indecis. Tu ce zici?2419
NOU
#25
punKreas
@Mirel: in realitate, eu mananc 2 pui luati din kaufland, iar vecinul mananca 2 salate de rucola cu ulei de masline si altele. In teorie, amandoi mancam cate un pui de kaufland cu salata de rucola :))
113
NOU
#26
Dan
Teoretic sunt bani. E doar discutia despre prioritati.
Iar Romania a decis ca pensiile speciale sunt mai prioritare decat educatia copiilor.
243
NOU
#27
silicon_v
„Referitor la punctul 3 adevărul este ca nu mai sunt bani iar asta este vizibil peste tot.”
Pai, fratioare, asta se vedea de mai bine de trei ani, odata ce ne-a prins criza data de covid cu un deficit de 5% din PIB, pe care l-am dus rapid la 9% din PIB, in 2020
Ce au facut meseriasii astia cand au vazut ca nu mai sunt bani? Pai de exemplu asta: numarul de bugetari a crescut din 2021 pana in 2023 de la 1,23 milioane la 1, 28 de milioane. 50.000 de pile, amante si nepoti insurubate in general in administratia publica,in plina criza, desi eram in rahat pana peste cap. Stii cati bani se cheltuie in medii cu 50.000 de functionari public anual? Aproximativ 5 MILIARDE de lei.
Sau au facut asta: pentru PNDL, guvernul a alocat in 2022 23 de miliarde de lei. Adica pentru 8000 de mini-proiecte alese cu pixul de ministru, prin care banii s-au scurs rapid la firmele de partid.
Sau au facut asta: guvernul Romaniei a ajuns in 2023 la 200 de secretari de stat. In criza din 2010, guvernul Boc a functionat doar cu 50.
Sau au facut asta: ministerul de interne a masluit fara rusine o licitatie in toamna lui 2022, prin care caietul de sarcini a persmis practic o singura firma castigatoare, firma prietenului lui Iohannis, care vindea BMW-uri (ca politia se prabusea daca nu avea BMW-uri). Pretul licitatiei: 100 de milioane de lei.
Acum vino tu si fa apel la ratiune cand le spui unora cu venituri nete de 2500 de lei pe luna sa mai stranga si ei cureaua, ca nu mai sunt bani. Si ca pensionarii speciali de fapt nici nu castiga cine stie cat, sunt doar exagerari.
Comentariu apreciat.312
NOU
#28
Paul
Rammestein – Adieu
142
NOU
#29
Marius
O mica atentionare: ultima nu e bruneta. Pare a fi roscata.
Doar daca nu voiai sa ne testezi vigilenta, dar chiar nu e cazul. :))
46
NOU
#30
DãnilãP
E bruneta dar soarele la asfintit o face roscata.
Daca tot ai deschis subiectul vreau sa fac o reclamatie ca azi n-avem blonda!
91
NOU
#31
Nicu
Cea mai mare inselatorie a Diavolului este aceea ca nu ar exista. Cea mai mare inselatorie a guvernului este ca nu ar exista bani „Veniturile totale au însumat 158,41 mld lei în primele patru luni ale anului curent, cu 9,7% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. ” Bani sunt gramada doar ca nu sunt pentru prostime ci doar pentru castele speciale.
Comentariu apreciat.724
NOU
#32
Pixel
Avem 13.000 de angajați în Servicii. Știți cine mai are atâția angajați la Secu? Correa de Nord sau Franța, Germania și încă vreo zece state europene luate la un loc.
Comentariu apreciat.453
NOU
#33
F.
@Nicu, valorile sunt actualizate cu rata inflatiei sau sunt doar valorile absolute?
22
NOU
#34
Pixel
@F Valori absolute, pentru că au fost fericiți că oamenii și-au plătit taxele în septembrie/octombrie, ca să plătească mai puțin, după care geniile și-au zis că avem creștere de 2-3% + 12% inflație, o să avem încasări cu 15% mai mari, peste ce au încasat în avans. De aici a apărut gaura în buget. Și acum dă-l afară pe ăla de la ANAF, de la Vămi, de la Orășelul Copiilor.
130
NOU
#35
Necris
Si 189 de miliarde cheltuieli.
Iar din aia 159 miliarde venituri, se pare ca au colectat doar 150 miliarde.
Deci deficitul e un pic mai mare de 1,7% din PIB. Daca e sa punem si cei 9 miliarde neincasati, atunci deficitul e de 2,2%.
Asta la 5 luni. Pana la sfarsitul anului va fi sigur mai mare de 3%.
Teoretic sunt bani.
Practic se cheltuie inainte de a fi colectati.
Traim pe datorie, pentru ca dobanzile platite sunt cu 34% mai mari ca anul trecut.
161
NOU
#36
Lecter
3&4
Toate tarile normale la cap aplica urmatoarele principii:
– Toti cetatenii trebuie sa aiba un venit (salar, profit, pensie, ajutor social etc)
– Toate veniturile trebuie impozitate
Romania este un stat inconsecvent cu numeroase exceptii. Categorii socio profesionale care nu platesc impozite pe venit, alte categorii care nu platesc contributii la asigurari sociale etc.
Romania este o tara a paradoxurilor. Potential agricol imens dar un importator net de produse alimentare.
Pentru fiecare kkat trebuie program: programul tomata, fasolea, usturoiul etc
Altfel romanul neofit si arogant din fire isi face ferma de struti, kiwi, aligatori sau crapi nigerieni. Dar cel mai bun profesor este foamea.
Apropos de profesori. Nu sunt bani?
Pe surse romania a cheltuit peste 10 mld de dolari doar in acest an pentru cumparare de armament care a fost expediat direct in Ukraina.
Presedintele Johanis nu este un prost asa cum lasa sa se inteleaga. El este un director de multinationala focusat pe propria persoana care primeste task-urile de la head office si le executa fara discutii sau empatie. Atat. Nu are nici o treaba cu natiunea romana.
Indecis. Tu ce zici?4143
NOU
#37
punKreas
care sunt sursele alea cu 10 miliarde armament pentru Ukr? :))
167
NOU
#38
silicon_v
Daca vrei sa te creada cineva, nu mai iti baza argumentatia pe aberatii de genul „Romania a cheltuiet 10 miliarde de dolari pe armament trimis in Ucraina”, ca deja se vede si din avion ca bati campii.
Tot bugetul de aparare al Romaniei e de 2% din PIB, adica aproximativ 6 miliarde de euro. Si din asta, 80% sunt salarii.
116
NOU
#39
kilroy
NU O SA ITI VINA SA CREZI! CASTEL DE VANZARE, UN CHILIPIR! „A castle in Shetland is on the market for just £30,000 – but any potential buyer will also need a spare £12m”
510
NOU
#40
Gustav
Sa-mi bag pula (imi asum asta) dar mi se ridica parul pe mine cand citesc despre Dinca. Ok, e clar ca e vinovat (las asta scris aici, intr-un an o sa fie omorat in puscarie precum si colegul ce a primit 12 ani) ok…clar…dar…aia de la 112? Ca de acolo incepe povestea! Nenorocitii aia??? Internetul, se spune ca nu uita (doar cand se pot sterge anumite chestii dar pe bani grei)…poate careva sa imi zica numele celor 2 operatori 112 ce au luat in derandere apelurile? Nu sunt de acord cu public shaming, dar amicii si prietenii lor cand vor mai cauta pe net despre cei 2, sa le gaseasca numele indexat. (Vali poti edita sau sterge)
Comentariu apreciat.594
NOU
#41
sfatuitoru
Eu tare as crede ca alea sunt la produs pe undeva. Natia romana nu are criminali in serie (poate au fost, putini si rari), ca asa e stilul nostru. Alta chestie cu incineratu….sa incinerezi ai nevoi e de scule, de cuptor sanatos, temperaturi mari…nu incinerezi pe gratar.
Si asta cu traficul de persoane, o fi implicati niste „greuceni” si ca sa nu sea ajunga la ei, l-au bagat pe asta la puscarie.
Era stire cu vames ce lua 100 euro sa lase copii (fara actele necesare) sa treaca granita. Se fac din astea pe bani de guma si acadele.
Indecis. Tu ce zici?2143
NOU
#42
NIX
@Pai ce operatori boss ca si politia statea dupa gard in timp ce fata era bagata in cazan.. coimânistan
211
NOU
#43
Sitting duck
Sfatuitoru, esti atat de prost ca iti curge scuipat din gura
Indecis. Tu ce zici?1618
NOU
#44
sfatuitoru
arata-mi mie un caz in Ro de viol, urmat de omor (pana aici s-au mai vazut, dar rare) si apoi incinerarea cadavrul atat de bine ca nu mai gasesti nimic. Incinerarea facuta cu un butoi si niste lemne, cand incinerarea se face in cuptoare dedicate.
Si mai era cealalta fata care nu a fost gasita.
Pe cealalta parte avem cel mai mare trafic de persoane, de prostitutie in vest, iesi la vama cu ce vrei pt. suma corecta…lucruri dovedite de toate institutiile. Astia de fac trafic, iar dovedit, au suportul angajatilor din politie, vama si alte institutii. Din trafic de persoane si prostituie ies milioane anual. Prost sa fii sa omori.
Si fetele duse la prostitutie provin din zone sarace si din familii sarace. Iar e dovedit. Sunt enorm de multe cazuri (chiar majoritar) in care fetele au fost prostite de anumiti baieti sa mearga si ele s-au lasat…ca na, foamea., familia, saracia.
Profilul psihologic a romanului e de las, fricos, pampalau, inclusiv suedejii si interlopi. Au gura mare si atat. Is mai duri cu ai lor, cunostinte.
Am impresia ca tie iti curge din gura.
Indecis. Tu ce zici?4121
NOU
#45
AB
și Râmaru ce-a fost?! panseluță?!
pot fi de acord că avem mai puțini criminali în serie decât alte nații, dar asta se datorează în mare măsură numărului de locuitori. că na! procentele.
și mai pot interveni două chestii la acest număr aparent mic: 1. profilul pshilogic și mai ales socio-familial (încă trăim într-o societate în care membrii familiei sunt destul de apropiați) și 2. e posibil ca unele cazuri de dezaxați d-ăștia fie să nu fi fost descoperiți/găsiți, fie cazurile să nu fi ajuns în media națională.
dar de la un număr mic la deloc e o cale cam lungă pt a fi acoperită dintr-un sughiț.
să nu uităm că încă avem o gramadă de femei ucise/schilodite grav de soți/iubiți/foști soți/iubiți, etc. există o vână de violență de gen în mentalul colectiv.
cât despre unde sunt fetele, e posibil ca Luiza să se fi potrivit profilului- nu știu prea multe de biata de ea, dar Alexandra nu se încadra deloc în profilul fetelor care ajung la produs. provenea dintr-o ”familie bună”, elevă silitoare, intenții de studii, nu am citit să fi avut iubit, chestii socoteli.
132
NOU
#46
Johnnny
5. Lidl vs Kaufland sau Schwarz vs Schwarz…Lidl in 10mp are 6 case selfscan….Kaufland in 100mp tot 6. Nu mai vorbesc membrii familiei intre ei?
174
NOU
#47
vali
s-au certat la tăiatul porcului in iarnă.
NOU
#48
Honorius
Salut!
Mi-ar plăcea să înțeleg mai bine fraza „Coaliția de guvernare e lipsită de legitimitate” în condițile în care partidele din coaliție au 70% din parlament + din intențiile de vot.
Off-topic: am văzut recent la știrile TVR că o școală din Huedin (care, cică, ar ține de CJ Cluj) stă să cadă pe elevi, nu a mai fost renovată de 100 de ani, etc. Îmi aduc aminte că anul trecut, fix pe vremea asta, era un mic scandal local legat de un liceu cu predare în limba maghiară tot în Huedin și care fusese renovat cu fonduri ungurești (prin biserica reformată), dar unde CJ Cluj voia să își ia partea leului și să aibă ei un cuvânt de spus.
Cum funcționează conceptul de legitimitate în cele două cazuri? Într-un caz lasă școala să cadă pe elevi și în altul vor să gesitoneze o instituție de învățământ pe banii altora?
Păi, nu era Clujul singurul județ din țară care rezolvase problema toaletelor din școli?
Romania educata pe 3000 de lei. Stai sa inceapa si politistii, ANAF, ITM si altii si sa paralizeze serios tara. Bugetul s-a dus drec’ cand pe langa lipsa de reforma din administratie au si angajat dampulea prin primarii, consilii, etc de am ajuns sa avem 417000 de angajati in administratie… cu un salar mediu de 5300 de lei fara prime/bonusuri si practic fara nici un scop. Aici sunt banii dvs.
Comentariu apreciat.500
NOU
#50
Bogumil
Problema este ca exceptand marile orase, 3000 lei net e deja un salariu real bun.
Stiu, o sa sariti ca manute rosii, dar asta e situatia in tara.
Si mai e o problema veche ma noi. Care e un nivel normal atunci cand ai multe lipsuri si esti frustrat de cei din jur?
Ei cumva se “descurca”.
Sa nu ne mintim, nu vrea nimeni sa munceasca mai mult, dar realist, nici daca s-ar dubla salariul nu ar fi mare multumire, pentru ca ne-am obisnuit doar cu binele si nu e niciodata indeajuns.
197
NOU
#51
hash
Cam e momentul sa punem mana pe par..
52
NOU
#52
ciocolatiulverde
@Bogumil e un salariu real bun, pana iti dai seama ca de fapt, salariul e cu 10-20% mai mic decat era acum 2 ani, mare parte din vina statului. Pana realizezi ca politicienii si-au dat lor primii, iar tu ai primit uie.
80
NOU
#53
silicon_v
„3000 lei net e deja un salariu real bun.”
Era acum vreo 2 ani de zile. Dupa doi ani de inflatie de 15-20% anual, cu inflatie la energie si mancare de peste 30%, nu mai e nici macar in orasele mici un salariu real bun.
110
NOU
#54
vosidit98
@Bogumil inteleg ca e greu, ca patron, sa platesti la stat 2243 lei ca sa poti da angajatului 3000 lei net.
Dar asta nu face ca 3000 lei net sa fie un salariu bun.
Inflatia l-a transformat efectiv intr-un salariu cu putere de cumparare echivalenta cu 2100 lei in 2019.
Mai adaugi si TVA-ul ponderat de 10-11% (ca se cam impart egal cheltuielile intre produse si servicii cu TVA de 19%, 9% si 5%) si ajungi la o putere de cumparare reala de 1879 lei.
40
NOU
#55
NIX
@Bogumil, asta vine de la un milionar. lol. „3000 lei net e deja un salariu real bun” as fi de acord daca la asta adaugi ca platesti macar rata la casa ta nu la chirie. sau ca nu mai trebuie sa ai grija cu rata. atunci da, ar fi real bun. altfel ce iti raman? 1500(max) lei sa tragi de ei cum? nici un laptop decent nu-ti iei de banii aia. daca vrei sa fii sportiv ori ceva deja nu stiu daca iti ajung banii aia de dieta.. mai pot veni cu idei dar n-are rost.
la fel, una e sa compari aia 3k lei printr-un orasel ieftin vs unul mai mare si scump.
10
NOU
#56
vosidit98
@NIX nu-ti cumperi laptop in fiecare luna dar nu despre asta e vorba.
Hai sa zicem ca in ciuda faptului ca lumea e asa cum e esti totusi intr-o relatie sau stai cu un amic, si dai doar 700 de lei la chirie.
Mai ramai cu 2300 lei, mai scazi 300 pentru facturi.
1000 de lei se duc pe mancare fara discutii.
mai ramai cu 1000 de lei din care trebuie sa-ti acoperi toate celelalte nevoi: haine daca se strica/rup (mai ales chiloti/sosete). Apoi ai detergent, pasta de dinti, sapun, hartie igienica, odorizant WC, cam tot ce e necesar pentru igiena. Macar un tuns pentru barbati, de ras te razi singur acasa. Produse de cosmetica pentru femei, ca nu te poti duce fara machiaj, cu par in nas si pe picioare la munca.
vad multi tineri dependenti de nurofen / paracetamol & cine stie ce alte pastile, deci sigur mai ai si ceva cheltuieli cu farmacia. Macar niste teraflu.
A, daca esti antisocial si te doare la basca de felul cum te prezinti in societate, atunci da, ai sanse sa-ti mai si ramana bani la final de luna.
40
NOU
#57
NIX
@vosidit98, sa fereasca dumnezeu sa te imbolnavesti ca la banii aia nu ramai cu bani, ramai cu datorii.
31
NOU
#58
bronson
La aproape 420000 de angajați în administrație, să zicem că teoretic doar o treime din ei sunt utili sistemului. Celelalte două treimi cu posturi inutile, aproape 280000, sunt căsătoriți, au copii, rude, prieteni apropiați și un cerc social extins. Cine să pună mâna pe par? Bag mâna în foc că aproape toți știm măcar o loază, un bugetar care nu face mare lucru, dar are deja o carieră în domeniu și de pe urma căruia s-a construit o casă, s-a făcut o facultate, s-a mers în concedii pe vouchere, s-au făcut combinații. Mai mult, sunt oameni printre noi care apostrofează loazele, dar nu o să le dea nimeni în cap, că nu riscă nimeni să-și fută viața pentru nimic. Și tot la lupta între clase ajungem, ne scoatem ochii unul altuia și vorbim povești de oameni beți.
Atâta timp cât nu conștientizăm că doar împreună putem evolua, că dacă amândoi tragem să ne fie bine va fi într-adevăr bine, mereu unii vor rămâne jos, alții se vor „descurca”, alții vor pleca în țări străine. Colectivul și unitatea înving mereu, dar dacă dezbinarea e la ordinea zilei suntem departe de orice soluție. Indiferent cum se cheamă țara, ideea e aceeași – proteste și blocat activitățile zilnice până ne trezim aproape toți. Dacă nici așa nu merge, probabil că cineva o să ajungă la un moment dat cu cuțitul la os și vom avea și noi asasinate politice. Nu că ar rezolva ceva, dar va sădi un pic de frică în clasa politică și în acoliții lor.
Pe de altă parte, cea mai mare slăbiciune e reziliența românului, și chiar nu e de ignorat. Am dus-o greu atât de mult timp încât suntem obișnuiți cu mizeriile și neajunsurile încât „bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război”. Poate cel care va face primul gest extrem va servi ca model pentru cetățenii care încă stau pe margine și se împing înainte unii pe alții.
Comentariu apreciat.250
NOU
#59
Ender
5. vanzatorii duduie, producatorii o iau pe cocoasa
61
NOU
#60
Alin
4. Sa primeasca fix ceea ce ofera. Sa stea cu stearpa aia de nevasta-sa in doua salarii de 3000 de lei, bineinteles, dupa ce i se confisca totul.
Un cacat de om, asta e; Va fi amintit ca fiind un gunoi.
HUUUUOOOOOOOOOOOo
114
NOU
#61
NIX
uitandu-te la muianul lui si la felul cum vorbeste as paria ca si ai lui se misca la fel de repede cum vorbeste si n-are de unde sa iasa treaba.
de fiecare data cand imi aminteste cineva de ultimul lui mandat parca imi ia o piatra de pe inima stiind ca n-am mai votat ficusul.
30
NOU
#62
nick
@3 Doamne fereste de o noua criza de semiconductori, gaze,Ukraina (sau Serbia mai nou),etc si inchide Dacia sandramaua 2-3 luni faliment scrie pe noi: intram incapacitate de plata si ii depasim pe greci spre fundul tomberonului!
41
NOU
#63
None
Romanul se descurca. S-ar redeschide fereastra de oportunitate pentru baietii care au facut avere vanzand motorina sarbilor in plin embargo.
30
NOU
#64
Johnnny
7. rarbg s-a inchis.
„Hello guys,
We would like to inform you that we have decided to shut down our site.
The past 2 years have been very difficult for us – some of the people in our team died due to covid complications,
others still suffer the side effects of it – not being able to work at all.
Some are also fighting the war in Europe – ON BOTH SIDES.
Also, the power price increase in data centers in Europe hit us pretty hard.
Inflation makes our daily expenses impossible to bare.
Therefore we can no longer run this site without massive expenses that we can no longer cover out of pocket.
After an unanimous vote we’ve decided that we can no longer do it.
We are sorry
Bye”
Cunosc eu un profesor de fizică ce nu-și merită banii. Poate atunci când era primar la Sibiu era ceva, dar acum…
Și am fost suficient de dobitoc să-l și votez.
70
NOU
#66
Marinel
Macar eu am satisfactia ca nu l-am votat, neavind asteptari de la el. Dar m-a muit la fel ca pe restul, asa ca-i urez un sincer „hai siktir”…
5. Se crede Papa… IQ din doua cifre…
Suna cretin ca sunt curios ce muzica le-a pus pe fundal?
https://www.youtube.com/watch?v=XvzQH8ALO2w&ab_channel=ClopotelulMagic-CantecesidesenepentruCopii
Darude – Sandstorm
Prodigy- minefields
Rammestein – Du hast
Liviu guta & PLAY AJ – Cand se-aduna toti baietii
https://youtu.be/lMnUOkT59DE
Intro-ul de la Tezaur Folcloric
Dansul pinguinului
The Who – Won won’t get fooled again
(pentru ca stie cum e cu ironia – sau sarcasmul, depinde de punctul de vedere)
https://www.youtube.com/watch?v=Wu9rzt3WaWE
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Poate daca se colecteaza si cheltuie mai eficient se poate acoperi aceasta marire. Mai o reducere de personal, mai o comasare a primariilor si comunelor mici si foarte mici astfel incat sa avem prim primariile noi formate 2 persoane la cadastru in loc de 6, 2 la contabilitate in loc, 1 sofer in loc de 4, si tot asa mai departe.
Apoi ANAF ul ar putea intreba persoanele care nu au venituri declarate de unde au case cu P+2 si masini evaluate zeci sau sute de mii de euro.
De 12 ani avem discuția asta cu pensiile speciale, 2008-2009, 14 ani! Timp în care nici măcar nu s-a zis lasă-i pe ăștia de au ieșit de anu ăsta măcar să nu depășească venitul pe media ultimilor 5 ani. Nu tată, Ultima lună cu 400 de ore de zbor și spor de iradiație de la monitor și bagă și aleșii locali și alte cinșpe categorii.
Nu mai vreau să aud de pensii speciale. Orice impuls de a înțelege, de a căuta o soluție echitabilă sau care să supere cât de cât pe toată lumea a murit acum zece ani.
Că plătim o groază de bani și tot n-avem un stat. Toți specialii amenință acum că își vor face treaba la sânge.
Luați cu apă să nu vă deshidratați.
„adevărul este ca nu mai sunt bani iar asta este vizibil peste tot.”
Unde e vizibil? că pe stradă nu e vizibil deloc.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
câte profesează? câte sunt de fapt inspectori școlari cu 2-3-4.000€ salariu?
Pe trotuar plin de sri lanka, nepal, vietnam, pe asfalt am vazut o sumedenie de tesla si sh premium cu numere rosii, la selgros e mereu coada..eu vad ca sunt bani destui in continuare.
Nu știu câți din cei circa 240.000 cadre didactice profesează efectiv, dar numeric atâția sunt.
Pe de alta parte dacă salariul unui profesor debutant s-ar mari de la 2.500 la 4.500 lei (ca atât e salariul mediu net) asta înseamnă că profesorii universitari și inspectorii scolari vor avea probabil spre 20.000 lei net (bani în mana, pe înțelesul tuturor).
@Ubercool
Referitor la faptul pe strada ca nu e vizibil ca nu mai sunt bani.
Dacă tu mănânci un pui iar vecinul tău nu mănâncă nimic IN MEDIE ați mâncat fiecare un pui dar IN REALITATE tu esti satul iar el este flamand.
La fel este și cu banii – în medie sunt mai putini bani, doar ca unii au mai mult și altii mai puțin.
Aia care au mai mulți bani ies pe strada, la mall și unde ii mai vezi tu, iar cei fără bani stau acasă și nu ai cum sa ii vezi.
Corectare la comentariul anterior
Dacă tu mănânci doi pui iar vecinul tău nu mănâncă nimic IN MEDIE ați mâncat fiecare un pui dar IN REALITATE tu esti satul iar el este flamand.
da, Mirel, înțeleg cum funcționează lucrurile. Faza e că nu ai loc pe stradă de ăștia care mănâncă pui.
@Mirel
Matematic putem discuta pana maine ca nu mai sunt bani. Si asta pleaca ca bugetul a fost supraestimat, iar risipa a fost si ea bazata tot pe bugetul supraestimat.
Bani in teorie exista pentru maririle profesorilor si s-ar putea face ceva concret, daca ar exista vointa politica si o dorinta de reformare asupra tot ce inseamna cod fiscal si niste chestii de bun simt:
1. Eliminat toate exceptiile la cine si cat plateste impozit pe venit si alte nebunii.
2. Marit taxele de proprietate daca locuinta nu este locuita sau esti la a doua sau a saptea locuinta.
3. Marit impozitul de la doua masina si eliminat vrajelile cu leasing pe firma la x5, dar tu folosesti masina.
4. Reformat tot ce inseamna sistem de pensii bazat pe ideea de contributivitate.
5. Scos tot ce inseamna exceptii de pensie la 40 de ani sau mai stiu eu.
6. Marit un pic impozitul pe dividende plus atragerea a tot ce inseamna capital privat daca vor sa investeasca in zona educationala. Personal as cauta sa vad cum pot sa fac un parteneriat public privat in invatamant.
7. Eliminarea a tot ce inseamna consilier frecator de menta la stat.
8. Schimbarea modului de calcul a salariilor in aparatul de stat. Acum avem salariu de baza plus sporuri, plus diurne, plus alte vrajeli. Cu cateva mici exceptii ai salariu de baza eventual diurna si atat. Sporuri si alte nebunii le-as elimina si as introduce chestii bazate pe performanta unde se poate introduce. Mai mult as limita mandatele de parlamentar, primar, presedinte de consiliu judetean dar e o alta discutie
9. Iesit pe piata si imprumutat masiv pentru investitii care pot aduce alti bani in economie. Plus m-as imprumuta exclusiv pentru echilibrarea salariilor din zona educationala.
Toate lucrurile astea se pot face daca exista o majoritate politica ceea ce avem, respectiv vointa politica ceea nu avem. Avem in schimb o noua nomenclatura post-comunista instalata care nu-si intelege contractul social, respectiv realitatile curente.
@Mirel: in realitate, eu mananc 2 pui luati din kaufland, iar vecinul mananca 2 salate de rucola cu ulei de masline si altele. In teorie, amandoi mancam cate un pui de kaufland cu salata de rucola :))
Teoretic sunt bani. E doar discutia despre prioritati.
Iar Romania a decis ca pensiile speciale sunt mai prioritare decat educatia copiilor.
„Referitor la punctul 3 adevărul este ca nu mai sunt bani iar asta este vizibil peste tot.”
Pai, fratioare, asta se vedea de mai bine de trei ani, odata ce ne-a prins criza data de covid cu un deficit de 5% din PIB, pe care l-am dus rapid la 9% din PIB, in 2020
Ce au facut meseriasii astia cand au vazut ca nu mai sunt bani? Pai de exemplu asta: numarul de bugetari a crescut din 2021 pana in 2023 de la 1,23 milioane la 1, 28 de milioane. 50.000 de pile, amante si nepoti insurubate in general in administratia publica,in plina criza, desi eram in rahat pana peste cap. Stii cati bani se cheltuie in medii cu 50.000 de functionari public anual? Aproximativ 5 MILIARDE de lei.
Sau au facut asta: pentru PNDL, guvernul a alocat in 2022 23 de miliarde de lei. Adica pentru 8000 de mini-proiecte alese cu pixul de ministru, prin care banii s-au scurs rapid la firmele de partid.
Sau au facut asta: guvernul Romaniei a ajuns in 2023 la 200 de secretari de stat. In criza din 2010, guvernul Boc a functionat doar cu 50.
Sau au facut asta: ministerul de interne a masluit fara rusine o licitatie in toamna lui 2022, prin care caietul de sarcini a persmis practic o singura firma castigatoare, firma prietenului lui Iohannis, care vindea BMW-uri (ca politia se prabusea daca nu avea BMW-uri). Pretul licitatiei: 100 de milioane de lei.
Acum vino tu si fa apel la ratiune cand le spui unora cu venituri nete de 2500 de lei pe luna sa mai stranga si ei cureaua, ca nu mai sunt bani. Si ca pensionarii speciali de fapt nici nu castiga cine stie cat, sunt doar exagerari.
Rammestein – Adieu
O mica atentionare: ultima nu e bruneta. Pare a fi roscata.
Doar daca nu voiai sa ne testezi vigilenta, dar chiar nu e cazul. :))
E bruneta dar soarele la asfintit o face roscata.
Daca tot ai deschis subiectul vreau sa fac o reclamatie ca azi n-avem blonda!
Cea mai mare inselatorie a Diavolului este aceea ca nu ar exista. Cea mai mare inselatorie a guvernului este ca nu ar exista bani „Veniturile totale au însumat 158,41 mld lei în primele patru luni ale anului curent, cu 9,7% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. ” Bani sunt gramada doar ca nu sunt pentru prostime ci doar pentru castele speciale.
Avem 13.000 de angajați în Servicii. Știți cine mai are atâția angajați la Secu? Correa de Nord sau Franța, Germania și încă vreo zece state europene luate la un loc.
@Nicu, valorile sunt actualizate cu rata inflatiei sau sunt doar valorile absolute?
@F Valori absolute, pentru că au fost fericiți că oamenii și-au plătit taxele în septembrie/octombrie, ca să plătească mai puțin, după care geniile și-au zis că avem creștere de 2-3% + 12% inflație, o să avem încasări cu 15% mai mari, peste ce au încasat în avans. De aici a apărut gaura în buget. Și acum dă-l afară pe ăla de la ANAF, de la Vămi, de la Orășelul Copiilor.
Si 189 de miliarde cheltuieli.
Iar din aia 159 miliarde venituri, se pare ca au colectat doar 150 miliarde.
Deci deficitul e un pic mai mare de 1,7% din PIB. Daca e sa punem si cei 9 miliarde neincasati, atunci deficitul e de 2,2%.
Asta la 5 luni. Pana la sfarsitul anului va fi sigur mai mare de 3%.
Teoretic sunt bani.
Practic se cheltuie inainte de a fi colectati.
Traim pe datorie, pentru ca dobanzile platite sunt cu 34% mai mari ca anul trecut.
3&4
Toate tarile normale la cap aplica urmatoarele principii:
– Toti cetatenii trebuie sa aiba un venit (salar, profit, pensie, ajutor social etc)
– Toate veniturile trebuie impozitate
Romania este un stat inconsecvent cu numeroase exceptii. Categorii socio profesionale care nu platesc impozite pe venit, alte categorii care nu platesc contributii la asigurari sociale etc.
Romania este o tara a paradoxurilor. Potential agricol imens dar un importator net de produse alimentare.
Pentru fiecare kkat trebuie program: programul tomata, fasolea, usturoiul etc
Altfel romanul neofit si arogant din fire isi face ferma de struti, kiwi, aligatori sau crapi nigerieni. Dar cel mai bun profesor este foamea.
Apropos de profesori. Nu sunt bani?
Pe surse romania a cheltuit peste 10 mld de dolari doar in acest an pentru cumparare de armament care a fost expediat direct in Ukraina.
Presedintele Johanis nu este un prost asa cum lasa sa se inteleaga. El este un director de multinationala focusat pe propria persoana care primeste task-urile de la head office si le executa fara discutii sau empatie. Atat. Nu are nici o treaba cu natiunea romana.
care sunt sursele alea cu 10 miliarde armament pentru Ukr? :))
Daca vrei sa te creada cineva, nu mai iti baza argumentatia pe aberatii de genul „Romania a cheltuiet 10 miliarde de dolari pe armament trimis in Ucraina”, ca deja se vede si din avion ca bati campii.
Tot bugetul de aparare al Romaniei e de 2% din PIB, adica aproximativ 6 miliarde de euro. Si din asta, 80% sunt salarii.
NU O SA ITI VINA SA CREZI! CASTEL DE VANZARE, UN CHILIPIR! „A castle in Shetland is on the market for just £30,000 – but any potential buyer will also need a spare £12m”
Sa-mi bag pula (imi asum asta) dar mi se ridica parul pe mine cand citesc despre Dinca. Ok, e clar ca e vinovat (las asta scris aici, intr-un an o sa fie omorat in puscarie precum si colegul ce a primit 12 ani) ok…clar…dar…aia de la 112? Ca de acolo incepe povestea! Nenorocitii aia??? Internetul, se spune ca nu uita (doar cand se pot sterge anumite chestii dar pe bani grei)…poate careva sa imi zica numele celor 2 operatori 112 ce au luat in derandere apelurile? Nu sunt de acord cu public shaming, dar amicii si prietenii lor cand vor mai cauta pe net despre cei 2, sa le gaseasca numele indexat. (Vali poti edita sau sterge)
Eu tare as crede ca alea sunt la produs pe undeva. Natia romana nu are criminali in serie (poate au fost, putini si rari), ca asa e stilul nostru. Alta chestie cu incineratu….sa incinerezi ai nevoi e de scule, de cuptor sanatos, temperaturi mari…nu incinerezi pe gratar.
Si asta cu traficul de persoane, o fi implicati niste „greuceni” si ca sa nu sea ajunga la ei, l-au bagat pe asta la puscarie.
Era stire cu vames ce lua 100 euro sa lase copii (fara actele necesare) sa treaca granita. Se fac din astea pe bani de guma si acadele.
@Pai ce operatori boss ca si politia statea dupa gard in timp ce fata era bagata in cazan.. coimânistan
Sfatuitoru, esti atat de prost ca iti curge scuipat din gura
arata-mi mie un caz in Ro de viol, urmat de omor (pana aici s-au mai vazut, dar rare) si apoi incinerarea cadavrul atat de bine ca nu mai gasesti nimic. Incinerarea facuta cu un butoi si niste lemne, cand incinerarea se face in cuptoare dedicate.
Si mai era cealalta fata care nu a fost gasita.
Pe cealalta parte avem cel mai mare trafic de persoane, de prostitutie in vest, iesi la vama cu ce vrei pt. suma corecta…lucruri dovedite de toate institutiile. Astia de fac trafic, iar dovedit, au suportul angajatilor din politie, vama si alte institutii. Din trafic de persoane si prostituie ies milioane anual. Prost sa fii sa omori.
Si fetele duse la prostitutie provin din zone sarace si din familii sarace. Iar e dovedit. Sunt enorm de multe cazuri (chiar majoritar) in care fetele au fost prostite de anumiti baieti sa mearga si ele s-au lasat…ca na, foamea., familia, saracia.
Profilul psihologic a romanului e de las, fricos, pampalau, inclusiv suedejii si interlopi. Au gura mare si atat. Is mai duri cu ai lor, cunostinte.
Am impresia ca tie iti curge din gura.
și Râmaru ce-a fost?! panseluță?!
pot fi de acord că avem mai puțini criminali în serie decât alte nații, dar asta se datorează în mare măsură numărului de locuitori. că na! procentele.
și mai pot interveni două chestii la acest număr aparent mic: 1. profilul pshilogic și mai ales socio-familial (încă trăim într-o societate în care membrii familiei sunt destul de apropiați) și 2. e posibil ca unele cazuri de dezaxați d-ăștia fie să nu fi fost descoperiți/găsiți, fie cazurile să nu fi ajuns în media națională.
dar de la un număr mic la deloc e o cale cam lungă pt a fi acoperită dintr-un sughiț.
să nu uităm că încă avem o gramadă de femei ucise/schilodite grav de soți/iubiți/foști soți/iubiți, etc. există o vână de violență de gen în mentalul colectiv.
cât despre unde sunt fetele, e posibil ca Luiza să se fi potrivit profilului- nu știu prea multe de biata de ea, dar Alexandra nu se încadra deloc în profilul fetelor care ajung la produs. provenea dintr-o ”familie bună”, elevă silitoare, intenții de studii, nu am citit să fi avut iubit, chestii socoteli.
5. Lidl vs Kaufland sau Schwarz vs Schwarz…Lidl in 10mp are 6 case selfscan….Kaufland in 100mp tot 6. Nu mai vorbesc membrii familiei intre ei?
s-au certat la tăiatul porcului in iarnă.
Salut!
Mi-ar plăcea să înțeleg mai bine fraza „Coaliția de guvernare e lipsită de legitimitate” în condițile în care partidele din coaliție au 70% din parlament + din intențiile de vot.
Off-topic: am văzut recent la știrile TVR că o școală din Huedin (care, cică, ar ține de CJ Cluj) stă să cadă pe elevi, nu a mai fost renovată de 100 de ani, etc. Îmi aduc aminte că anul trecut, fix pe vremea asta, era un mic scandal local legat de un liceu cu predare în limba maghiară tot în Huedin și care fusese renovat cu fonduri ungurești (prin biserica reformată), dar unde CJ Cluj voia să își ia partea leului și să aibă ei un cuvânt de spus.
Cum funcționează conceptul de legitimitate în cele două cazuri? Într-un caz lasă școala să cadă pe elevi și în altul vor să gesitoneze o instituție de învățământ pe banii altora?
Păi, nu era Clujul singurul județ din țară care rezolvase problema toaletelor din școli?
cum se zice pe TW, #muiecluj s-a dat?
http://stiri.tvr.ro/condi–ii-ca-in-evul-mediu-in-sediul–colii-gimnaziale-speciale-din-huedin–consiliul-jude–ean-cluj-a-renun–at-la-proiectul-de-finan–are-a-renovarilor_932146.html#view
https://www.digi24.ro/stiri/clujul-este-singurul-judet-din-romania-in-care-nicio-scoala-nu-are-toaleta-in-curte-2075811
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/un-nou-scandal-din-cauza-banilor-de-la-budapesta-copiii-romani-din-huedin-sunt-primiti-la-noua-gradinita-doar-daca-stiu-maghiara-2049953
Romania educata pe 3000 de lei. Stai sa inceapa si politistii, ANAF, ITM si altii si sa paralizeze serios tara. Bugetul s-a dus drec’ cand pe langa lipsa de reforma din administratie au si angajat dampulea prin primarii, consilii, etc de am ajuns sa avem 417000 de angajati in administratie… cu un salar mediu de 5300 de lei fara prime/bonusuri si practic fara nici un scop. Aici sunt banii dvs.
Problema este ca exceptand marile orase, 3000 lei net e deja un salariu real bun.
Stiu, o sa sariti ca manute rosii, dar asta e situatia in tara.
Si mai e o problema veche ma noi. Care e un nivel normal atunci cand ai multe lipsuri si esti frustrat de cei din jur?
Ei cumva se “descurca”.
Sa nu ne mintim, nu vrea nimeni sa munceasca mai mult, dar realist, nici daca s-ar dubla salariul nu ar fi mare multumire, pentru ca ne-am obisnuit doar cu binele si nu e niciodata indeajuns.
Cam e momentul sa punem mana pe par..
@Bogumil e un salariu real bun, pana iti dai seama ca de fapt, salariul e cu 10-20% mai mic decat era acum 2 ani, mare parte din vina statului. Pana realizezi ca politicienii si-au dat lor primii, iar tu ai primit uie.
„3000 lei net e deja un salariu real bun.”
Era acum vreo 2 ani de zile. Dupa doi ani de inflatie de 15-20% anual, cu inflatie la energie si mancare de peste 30%, nu mai e nici macar in orasele mici un salariu real bun.
@Bogumil inteleg ca e greu, ca patron, sa platesti la stat 2243 lei ca sa poti da angajatului 3000 lei net.
Dar asta nu face ca 3000 lei net sa fie un salariu bun.
Inflatia l-a transformat efectiv intr-un salariu cu putere de cumparare echivalenta cu 2100 lei in 2019.
Mai adaugi si TVA-ul ponderat de 10-11% (ca se cam impart egal cheltuielile intre produse si servicii cu TVA de 19%, 9% si 5%) si ajungi la o putere de cumparare reala de 1879 lei.
@Bogumil, asta vine de la un milionar. lol. „3000 lei net e deja un salariu real bun” as fi de acord daca la asta adaugi ca platesti macar rata la casa ta nu la chirie. sau ca nu mai trebuie sa ai grija cu rata. atunci da, ar fi real bun. altfel ce iti raman? 1500(max) lei sa tragi de ei cum? nici un laptop decent nu-ti iei de banii aia. daca vrei sa fii sportiv ori ceva deja nu stiu daca iti ajung banii aia de dieta.. mai pot veni cu idei dar n-are rost.
la fel, una e sa compari aia 3k lei printr-un orasel ieftin vs unul mai mare si scump.
@NIX nu-ti cumperi laptop in fiecare luna dar nu despre asta e vorba.
Hai sa zicem ca in ciuda faptului ca lumea e asa cum e esti totusi intr-o relatie sau stai cu un amic, si dai doar 700 de lei la chirie.
Mai ramai cu 2300 lei, mai scazi 300 pentru facturi.
1000 de lei se duc pe mancare fara discutii.
mai ramai cu 1000 de lei din care trebuie sa-ti acoperi toate celelalte nevoi: haine daca se strica/rup (mai ales chiloti/sosete). Apoi ai detergent, pasta de dinti, sapun, hartie igienica, odorizant WC, cam tot ce e necesar pentru igiena. Macar un tuns pentru barbati, de ras te razi singur acasa. Produse de cosmetica pentru femei, ca nu te poti duce fara machiaj, cu par in nas si pe picioare la munca.
vad multi tineri dependenti de nurofen / paracetamol & cine stie ce alte pastile, deci sigur mai ai si ceva cheltuieli cu farmacia. Macar niste teraflu.
A, daca esti antisocial si te doare la basca de felul cum te prezinti in societate, atunci da, ai sanse sa-ti mai si ramana bani la final de luna.
@vosidit98, sa fereasca dumnezeu sa te imbolnavesti ca la banii aia nu ramai cu bani, ramai cu datorii.
La aproape 420000 de angajați în administrație, să zicem că teoretic doar o treime din ei sunt utili sistemului. Celelalte două treimi cu posturi inutile, aproape 280000, sunt căsătoriți, au copii, rude, prieteni apropiați și un cerc social extins. Cine să pună mâna pe par? Bag mâna în foc că aproape toți știm măcar o loază, un bugetar care nu face mare lucru, dar are deja o carieră în domeniu și de pe urma căruia s-a construit o casă, s-a făcut o facultate, s-a mers în concedii pe vouchere, s-au făcut combinații. Mai mult, sunt oameni printre noi care apostrofează loazele, dar nu o să le dea nimeni în cap, că nu riscă nimeni să-și fută viața pentru nimic. Și tot la lupta între clase ajungem, ne scoatem ochii unul altuia și vorbim povești de oameni beți.
Atâta timp cât nu conștientizăm că doar împreună putem evolua, că dacă amândoi tragem să ne fie bine va fi într-adevăr bine, mereu unii vor rămâne jos, alții se vor „descurca”, alții vor pleca în țări străine. Colectivul și unitatea înving mereu, dar dacă dezbinarea e la ordinea zilei suntem departe de orice soluție. Indiferent cum se cheamă țara, ideea e aceeași – proteste și blocat activitățile zilnice până ne trezim aproape toți. Dacă nici așa nu merge, probabil că cineva o să ajungă la un moment dat cu cuțitul la os și vom avea și noi asasinate politice. Nu că ar rezolva ceva, dar va sădi un pic de frică în clasa politică și în acoliții lor.
Pe de altă parte, cea mai mare slăbiciune e reziliența românului, și chiar nu e de ignorat. Am dus-o greu atât de mult timp încât suntem obișnuiți cu mizeriile și neajunsurile încât „bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război”. Poate cel care va face primul gest extrem va servi ca model pentru cetățenii care încă stau pe margine și se împing înainte unii pe alții.
5. vanzatorii duduie, producatorii o iau pe cocoasa
4. Sa primeasca fix ceea ce ofera. Sa stea cu stearpa aia de nevasta-sa in doua salarii de 3000 de lei, bineinteles, dupa ce i se confisca totul.
Un cacat de om, asta e; Va fi amintit ca fiind un gunoi.
HUUUUOOOOOOOOOOOo
uitandu-te la muianul lui si la felul cum vorbeste as paria ca si ai lui se misca la fel de repede cum vorbeste si n-are de unde sa iasa treaba.
de fiecare data cand imi aminteste cineva de ultimul lui mandat parca imi ia o piatra de pe inima stiind ca n-am mai votat ficusul.
@3 Doamne fereste de o noua criza de semiconductori, gaze,Ukraina (sau Serbia mai nou),etc si inchide Dacia sandramaua 2-3 luni faliment scrie pe noi: intram incapacitate de plata si ii depasim pe greci spre fundul tomberonului!
Romanul se descurca. S-ar redeschide fereastra de oportunitate pentru baietii care au facut avere vanzand motorina sarbilor in plin embargo.
7. rarbg s-a inchis.
„Hello guys,
We would like to inform you that we have decided to shut down our site.
The past 2 years have been very difficult for us – some of the people in our team died due to covid complications,
others still suffer the side effects of it – not being able to work at all.
Some are also fighting the war in Europe – ON BOTH SIDES.
Also, the power price increase in data centers in Europe hit us pretty hard.
Inflation makes our daily expenses impossible to bare.
Therefore we can no longer run this site without massive expenses that we can no longer cover out of pocket.
After an unanimous vote we’ve decided that we can no longer do it.
We are sorry
Bye”
Cunosc eu un profesor de fizică ce nu-și merită banii. Poate atunci când era primar la Sibiu era ceva, dar acum…
Și am fost suficient de dobitoc să-l și votez.
Macar eu am satisfactia ca nu l-am votat, neavind asteptari de la el. Dar m-a muit la fel ca pe restul, asa ca-i urez un sincer „hai siktir”…