La discuția despre “dar pentru ce protestăm, ce să cerem” am oferit eu câteva soluții și idei, majoritatea primindu-le cu căldură. Au existat și cei care au acuzat dictatură și un feeling general de “nu se poate să facem așa ceva, că nu e bine. Am mai avut discuția asta, unii sunt de părere că decât să facem ceva care ar avea potențial să fie abuzat mai bine să nu facem nimic. Să se schimbe, primesc, dar nu să se modifice nimic.
Case and point: îmi vine igrasie de la apartamentul vecinilor, care a abandonat și care au numai drepturi și zero responsabilități. Ce e de făcut? Păi, nimic, că nu se poate face nimic, nu putem, nu avem lege, nu nu nu. Ce să facă vecinii jegurilor? Păi, să se sinucidă, asta ar fi o idee bună.
De aia zic, ai 3 ani după ce moare mă-ta să treci tot ce are pe numele tău. Nu vii să faci asta? Nu ai nevoie de bunurile alea, se confiscă și se vând la licitație. Scurt. Nu îți întreții proprietatea cu anii, că nu ți-o ia nimeni? Se confiscă și se vinde la licitație.
Dar oamenii nu vor asta, că poate la un moment dat ajung și ei în situația de a fi lepre, și nu vor să fie puși în situația de a avea grijă de bunul lor. Vrem o țară ca afară, dar numai drepturile, nu și îndatoririle.
Iar în cazul cum e cel de mai sus, de aia avem nevoie de firme care să administreze blocurile. Firma plătește un avocat să dea în judecată proprietarii pentru datorie, ei nu se prezintă că nu le pasă, jegul scos la licitație, se vinde pe 1/3 din preț, se recuperează datoria, onorariul avocatului și apoi restul la primărie. Când catadicsesc moștenitorii să vină, să sugă un ciorap.
Ah, se prezintă, că au descoperit că bunul ăla are valoare și au și îndatoriri, nu doar drepturi? Foarte bine.
Cei care nu sunteti de acord cu propunerile lui Vali va rog sa decartati niste € acolo pe Patron si astfel de idei nu vor mai vedea lumina zilei.
esac, mai mulți bani pe patreon, mai puține șanse să intru în politică.
Asa incepe santajul
Ei bine, nu ti-ai ales exemplul cel mai bun. Le-au luat vantul tot cartonul de pe bloc? Toti proprietarii din bloc trebuie sa sparga pusculita si sa contribute la reparatia acoperisului. Nu e de datoria celor de la ultimul etaj sa repare ca sa nu le ploua in apartment. Pentru asta exista deja lege. Haideti cu manutele rosii.
patr€on
Apropo de reparația acoperișului. Știu pe cineva care locuia la ultimul etaj si se tot ruga de vecinii de mai jos sa contribuie si ei la reparația acoperișului. Azi nu, mâine nu, a trecut o vreme pana i-a convins pe toți sa contribuie. Acum pe moment nu știu sa va spun câți litri de apa de robinet a fost nevoit sa toarne pe la colturile apartamentului cand venea cate o ploaie mai zdravăna, ca sa-i convingă pe toți.
@ un sas – eu sunt ăla. Mi-am răcit gura degeaba la 2 ședințe cu vecinii de scară legat de reparația acoperișului. Replicile lor: „nu e treaba mea, tu stai la 4, tu să repari acoperișul” sau „eu stau la 1, cât timp nu ajunge apa la mine nu mă interesează”. I-am informat că acoperișul e condomeniu, toți trebuie să plătească reparația lui și am așteptat prima ploaie. Cum a început să plouă am montat un furtun, am dat drumul la apă, am pus furtunul în colțul livingului (acolo era punctul cel mai jos) vreo 2 ceasuri și am așteptat reacția lor. Priceless! A doua zi se lucra la izolația acoperișului.
E greu sa demonstreze statul/prinaria exact asta: “ proprietarul nu a intrat in proprietate timp de 3 ani”. Legea poate insa cere ca proprietarul sa demonstreze ca a intrat macar o data in 3 ani. Ceea ce e foarte usor daca se da legea asta. Intra, face o poza, lasa proprietatea cum a gasit-o.
Iar daca intrarea in proprietate inseamna intrare in posesie ca proprietar, iarasi, nu prea ai ce sa-i faci. Cum apreciezi gradul de degradare de la care poate lua cu confiscare/suspendarea unor drepturi?
Cum adică e greu? Certificatul de deces e înregistrat la instituțiile publice.
După ce faci succesiunea, bunurile trec pe numele tau.
Se scoate cf nou pt imobile, cf emis de instituția statului.
Cu acces la 3 baze de date poți scoate rapoarte despre asta in 30 minute.
E foarte ușor: consumul de electricitate!
Matematică simplă: un frigider consumă minim x kW/an, un bec y kW/an.
Clientul are mai puțin de atât=nelocuit.
Modificat sistemul de taxe – locuință principală atât taxe. Locuință de vacanță atât*2. Nelocuit atât*10!
Impozitul mare pe locuința principală e un sistem nepopular și ți-o trag votanții (adică ăia bătrâni care se duc la vot în orice țară).
Dar nici un votant bătrân nu ți-o trage dacă mărești de 10-100 de ori impozitul pe proprietatea nelocuită.
Impozitul pe casele de vacanță îi supără pe donatorii partidelor, nici aia nu e o variantă pe care un politician o va folosi.
Nu e chiar greu.
In cazul asta specific, cred ca o actiune in instanta pentru distrugere ar avea succes.
Eu cred că e mai simplu să ai o asigurare facultativă făcută mai demult și reînoită anual (dacă faci acum vor invoca fraudă pentru că stricăciunile sunt deja prezente). În cazul ăsta primeai despăgubirea… iar firmele de asigurări au destui avocați care să încerce să recupereze ceva.
pentru cazul prezentat chiar exista cadru legal. si e exact ala la care va ganditi. asociatia de proprietari da in judecata proprietarul. chiar si in romania sunt mari sanse sa castig. executare silita, si in final, daca nu se pot recupera pagube, macar se poate repara si stopa continuarea pagubelor legal.
aaaahh, nu exista asociatie legal constituita, nu se pot intelege intre ei nici pentru cea mai simpla si acuta chestie… pai nu proprietarul-problema e prostul (si ticalosul)….
Caz concret: vecin de asociație care nu si-a platit intretinerea cu anii, credea ca il „sponsorizam” cu apă caldă și căldură. S-a dat în judecată de către asociație, apartamentul lui a fost vândut, și el executat silit pentru datorii (penalități, etc). A ieșit ceva tămbălău dar s-a putut.
Problema e inertia mentala a romanului mediu. De multe ori impresia a ramas ca „nu se poate” si de fapt legea s-a schimbat intre timp.
Caz concret, un proces impotriva unui vecin cu probleme. Toata lumea a reactionat cu „n-o sa reusiti nimic”. Procesul a fost insa castigat destul de lejer, si si-a atins scopul.
Cea mai buna solutie e asta, chiar daca nu se recupereaza datoria, macar se vinde bunul unuia care poate il foloseste.
și la mine în bloc a fost un proces d-ăsta. chiar nițel mai complicat, că ăla nu avea succesiunea făcută, nici bani, nici chef s-o facă, plus o schizofrenie cu acte, plus o soră în america de care nu se mai știa nimic de mulți ani.
au mai murit din vecinii bătrâni care îl știau de copil și le era milă de el, a venit un președinte care s-a dus la un avocat, alți vecini s-au mai gândit, și s-a decis în adunarea generală să plătim noi (asociația/restul proprietarilor) mai întâi actele pt succesiune și apoi a fost acționat în judecată, apartamentul vândut, datoriile recuperate (inclusiv cele pt succesiune). a durat ceva (bine, cel mai mult a durat să se decidă să fie acționat în judecată și să dăm niște bani mai întâi pt asta), dar s-a rezolvat. inclusiv executarea.
Am fost la o licitatie sa cumpar un apartament in care a murit o baba. Fi-sa era cu dunga-n buletin. Dupa vreo 3 ani de neplata au dat-o in judecata. Dupa 5 ani au executat silit apartamentul.
PS: Nu l-am cumparat.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
De fapt în linii mari legea exista, ca dacă ala n a acceptat moștenirea într un an statul devine proprietarul masei succesorale; dar statul niciodată nu face aplicarea legii în materia asta.
Oamenii stau pe propietati si tin si la preturi mari.
Intr-un bloc cu 400 de milioane datorii doar pe o scara (lei vechi) nu doar pt un locatar, mai multe lepre s-au adunat. Cer 98 de mii pe un apartament pestera, n-ai ce sa faci decat sa intri cu tarnacopul acolo.
Pt unul asemanator in aceeasi zona doar facut necherman cere cineva 100 de mii de euro. intr-un bloc fara datorii la intretinere. Go figure.
Le-am facut o oferta la 80 de mii, nici n-au vrut sa auda.
De ce te ai lega la cap chiar și la 80 mii? Sa recuperezi datorii e de tras.. Și până la urmă fiecare cere cât vrea.
Problema e ca administratorii sunt de multe ori diversi pensionari care nu stiu legislatia. La datorii atat de mari, asociatia ar trebui sa trimita somatii de plata, cine nu plateste se poate incepe executarea silita. La o licitatie sunt mici sansele sa ia cat cer ei.
@IonutAlt, de ce ai vrea sa cumperi un apartament intr-un bloc cu atatea datorii? Pe langa asta, din cate spui, mai investesti 10-15 mii euro sa-l renovezi.
Nu mai bine cumperi tu apartamentul ala deja renovat la 100 mii euro in bloc fara probleme?
intreaba un avocat daca poti sa cumperi (cesionezi) creantele asupra apartamentului si sa le pui in executare.
Asa am luat eu in centru brasovului acum 2 ani inainte de explozia de preturi si de razboi. Omu voia 80+ pe el, nu ploua inauntru da era dezastru. I-am oferit 65 nua vrut sa auda. in final cam peste 4 luni agentu la convins ca nu isi ia banii pe care ii vrea pe el. Am luat cu 70+ acte, am mai bagat 20 si inca nu era la lumina, plus vecini jos vai mortii lor nerenovat nimic de 50de ani, cand i-am intrebat schimbam usa la intrare? (ei intrau pe afara nu pe usa aia da peretele holului era fix la camera batranei), nu schimbam nimic schimba tu. Pai stiti va rezolva si problema peretelui rece al batranei.
Nu ne intereseaza.
Asa am vandut cu usa neschimbata, asa e siacuma.
Cei care au cumparat au mai bagat inca 20 si tot nu e nou, da locatia e bomba, cu parcare in curte cu tot ce trebuie in centru, etaju 1 vedere spre hollywood sign si spre Tampa in partea cealalta.
Tot cochetam cu ideea de a mai cauta unu renovabil, adica cu structura buna pana mi-au bagat minitiel in cap cativa amici, plus preturile artificale de s-au dus in sus, adica pe mizerii ce nu se vindeau acum 2-3-5 ani au mai bagat 30k in pus sa fie acolo ca s-au scumpit toate maica, da lro le curge tavanu in casa ca in pozele de mai sus.
O noua parere sper populara de data aceasta:
Dupa cum a remarcat si @cht, legea exista.
Cine e de vina? Pai tocmai persoana in cauza (pagubita). Cand a aflat ca a murit proprietara apt. de mai mult de 1 an trebuia sa sesizeze asociatia de proprietari si Primaria orasului respectiv. Patrimoniul necules este deja la UAT-ul respectiv prin efectul legii. Deci are si cine repara si cine plati despagubiri.
Va repet: astfel de probleme sunt banale.
Se rezolva cu cativa bani platiti unui profesionist. Solutiile la probleme nu sunt intotdeauna “pe net”.
Tara noastra are reglementari pentru aproape orice. Problema e ca oamenii nu stiu iar cei ce ar trebui sa le aplice sunt exact cei pusi in pozitia respectiva ca sa nu munceasca.
Va sugerez un exercitiu de imaginatie: ce om bine pregatit si competent in bransa lui se duce “la stat” sub un sef pus politic? Sa faca ce?
Daca ne-am raspuns la aceasta intrebare, trecem la a doua: ce facem in aceasta situatie? Ne informam!
Există varianta în care nu plătești „câțiva bani” pentru lucrurile ce ți se cuvin prin moștenire? Sau să parafrazez o persoană din anturajul meu, „să dau bani de protecție să-mi iau ce e al meu.”
@Boros: you are the 44%.
@Alexandru, pagubita nu prea poate sa reclame nimic pentru ca acoperisul blocului intra in responsabilitatea asociatiei de locatari. Asa ca ce sa ceara? Despagubiri pentru ca ei nu au reparat acoperisul la timp?
Toate astea sunt discuții inutile care ne pot duce spre dictatură și asta nu ajută pe nimeni.
Discuția reală trebuie să fie pe un sistem de justiție bun și eficient. Asta rezolvă 90% din situațiile astea.
Vecinul a abandonat proprietatea și infestează blocul cu șobolani și altele?
Dat în judecată pentru plata dezinsecției si ce mai trebuie, plătite pagubele provocate tuturor și dacă nu se plătesc se rezolvă cu imobilul cum ai zis tu.
În US nu sunt 100 și 1000 de legi pentru orice prostie imaginabilă. Te duci și faci un claim, încerci să demonstrezi, se judecă și aia e.
Altădată se învață că poate produce pagube altora și își vede de drum.
nu vreau șobolani și igrasie = DICTATURĂ!!!
da, perfect logic.
Unii dintre voi aveți niște platitudini învățate pe de rost că, ori de câte ori le citesc, mă bufnește râsul la infantilismul ăsta matur.
Mai bine scriai „să fie bine ca să nu fie rău”.
Nope, nu e nici o platitudine.
E cum a zis cineva mai jos cu asociația de locatari: trimite notificare, dacă nu se conformează în x zile dă în judecată, ba chiar zicea că există și cadru legislativ. Deci trebuie doar să se organizeze, să aibă un pic de cojones și aia e.
@vali nu mă refeream la faza aia, ci la idei de genul: se confiscă dacă organul constată că nu știu ce nu știu cum, intră în proprietatea statului.
Nu, trebuie să fie un mecanism simplu și trebuie oamenii să își dea seama că un bloc e o comunitate, e doar o casă mare în care locuiesc cu toții în camere diferite. Și ca orice casă, există chestii de îngrijit gen fațadă, gen lift, gen câte-un bou care nu-și face curățenie în camere/apartament și împute toată casa/blocul.
Nu să mărești puterile statului care și așa corupt e destul.
Sper că nu te-am enervat sau demoralizat cu acel comentariu lung.
Poate mă înșel, dar acoperișul ăla de peste apartamentul respectiv nu ar trebui să fie responsabilitatea asociației de proprietari?
eu la buc ami exact in Pantelionezia stau intr-un bloc de 15 ap de 3 etaje fara asociatie. au carati unii si altii da overlall toti am fost de acord ca nu e cazu de asociatie din cauza costurilor de-am pulea si in conditiile unui bloc mic ne putem administra singuri. apa din put, deci 0 costuri, gunoiu/canalu si curentu pe scara si curatenia atat costa, impartit la toti.
Evident cand s-a stricat pompa am pus fiecare cat trebuia sa luam alta, o sa vedem la faza cu acoperisu ca nu sunt toti afectati la fel, da probabil o sa fie ok sunt toti middle/peste medie ca venituri.
Blocu e 2013 deci relativ nou, probabil in 20j de ani o sa apara cu adevarat probleme, sau nu…
Referitor la făcut de contract cu o firmă de administrare mare pot spune că funcționează… La o asociație mare de aproape 100 apartamente care avea mai tot timpul 20-30 restanțieri cu mai mult de trei luni acum s-a ajuns la 3-4. Iar după ce se afișeasă lista cu cei 3-4 către care s-a trimis notificare începi să vezi cum sunt tăiați de pe listă câte unul la câteva zile.
spune firma, ca suntem si altii care avem nevoie.
Se pare că m-am înșelat, de asta se ocupă șeful asociației. Cică din când în când apare o rubrică la întreținere pentru fondul din care se plătesc lucrurile care țin de avocați. De cele mai multe ori se recuperează de la cei cu probleme așa că se cer rar bani pentru a completa fondul.
…pai asta e problema cand ai 95% proprietari: ca nu-s facuti toti sa fie proprietari.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
să mor dacă am înțeles ceva.
este cineva amabil să-mi explice ce-a vrut să spună autorul? vă rog!
Autorul vrea sa transmita ca viata este greu
daca nu ma insel a fost la un moment dat un reportaj pe la stiri pe subiectul restantierilor… si a fost un intervievat care a explicat cauze restantelor in aceeasi logica si coerenta redata de vasile.
In castelul său fiecare om este rege. Numai ca la bloc ai 34343 de regi. Multi nu fac diferenta intre o locuinta comuna si locuinta individuala. Oricum cred ca nu se poate schimba nimic. Si cred ca cel mai bine invatam sa ne adaptam decat sa credem in Mos Craciun ca la fi o lege, ca o sa se faca, ca o sa se dreaga. Eu trag cateva invataminte din articol. 1) Cand cauti un apartament vechi in primul rand te opresti si te uiti in casa scarii la afisier: daca vezi restantieri cu sume mari si/sau daca casa scarii e nezugravita de 30-40 de ani sa faci cale intoarsa, nu mai are rost sa urci sa vezi apartamentul indiferent cat de aranjat este. 2) Sincer, decat sa stai intr-un apartament cu igrasie, nervi si stres de la vecini retardati ce iti scurteaza viata mai bine alegi calea porumbului.
„Au existat și cei care au acuzat dictatură și un feeling general de “nu se poate să facem așa ceva, că nu e bine”
Problema este asta: cea mai proasta combinatie e sa impui o legislatie extrem de dura intr-o tara extrem de corupta, asa cum e Romania.
Doar un exemplu: acum un politist te poate opri si presa cu vreo amenda de circulatie de ordinul sutelor de lei. Cu legislatia propusa nu s-ar realiza ce crezi, ci doar ar creste valoarea spagilor de la sute de lei la sute de euro.
Sau poate or sa zica unii ca nu se va intampla asa ceva, ca politistii vor deveni super-corectii, aparatori ai legii, niste mici vladtepesi. Da, asta doar daca vom gasi o cale sa inlocuim rapid 50.000 de politisti cu unii adusi din Danemarca. Sau 6000 de magistrati cu unii din Norvegia. Sau vreo 100.000 de politicieni cu unii din Suedia. Sau vreo 18 milioane de romani cu 18 milioane de finlandezi…
Adevarul, trist sau nu, e ca Romania actuala nu se poate evolua decat in ritm de broasca-testoasa, incet, incet. Cam astea vrea marea majoritate a societatii, fie ca realizeaza asta sau nu. Iar peste vointa asta nu te poate trece decat prin dictatura. Care e, de fapt, o fundatura, nu o solutie.
Pentru cei care ar vrea ca lucrurile sa se miste mai repede: fie te resemnezi si accepti ritmul actual al societati, fie emigrezi. Alta cale rezonabila nu vad, daca vrei sa ramai cat de cat sanatos la minte.
Până la evoluție mai avem un pic de involuție.
Alt caz singular în Satu Mare, nu în Caracal, nu în Onești, nu în Mizil, nu în București…
https://www.presasm.ro/foto-jandarm-din-satu-mare-arestat-pentru-viol-victimele-2-eleve-de-12-ani/
Evoluția se poate accelera prin metode dictatoriale impuse cu ajutorul tehnologiei. De exemplu camere de viteza, radar automat, bariere automate, camere pe mașini, pe polițiști, in buda la magistrați, etc.
Hai sa nu ne lamentăm că csf ncsf, se pot face multe dar totul pleacă de la justiție. Vinovații Nr. 1 in tara asta sunt viermii din justiție, judecători, procurori, avocați, tot sistemul care întreține corupția prin ticăloșie și inactivitate (vezi hexipharma)
Nu am inteles foarte bine care este problema. Exista un bloc in care acoperisul a fost luat de vant. Iat doamna care scrie explica faptul ca au pus vecinii bani sa repare acoperisul in loc sa si-l repare singur proprietarul garsonierei.
Trecand peste faptul ca nu prea exista proprietar, dar reparatia acoperisului nu intra in responsabilitatea tutror locatarilor? Adica Asociatia de Locatari ce a facut pana acum?
Pai exista legislatie si procedura pentru astfel de cazuri:
https://www.economica.net/cum-se-indestuleaza-statul-din-averile-decedatilor-fara-mostenitori_42036.html
Iar daca se anunta mostenitorii, asociatia de proprietari poate sa ii dea in judecata pentru datorii, se intampla de cel putin 5 ani in Bucuresti, stiu un caz.
Alexia Eram, expresia este „case in point”, nu „case and point”.
>>Vrem o țară ca afară, dar numai drepturile, nu și îndatoririle.
Atat ca afara proprietarii au o gramada de indatoriri, mai ales cei de apartament / garsoniera.
In Suedia e cam asa:
Nu stai în apartament, și îl ții doar ca să îl închiriezi, asociația poate sa iti ceara sa vinzi și sa te cari de acolo.
Nu ai grija de apartament, vinzi.
Faci modificări care ii afectează pe restul, sau strica fațada (aer condiționat): nu iti da voie nimeni, nu iti convine, vinzi.
Ai plecat din tara, și nu mai dai pe acolo, vinzi.
Nu vrei sa vinzi? Ți se pune la vânzare oricum.
Fumezi in apartament, clar vinzi.
Initial mi s-a părut bizar si cam extrem. Apoi am început sa înțeleg de ce totul e îngrijit, de ce e liniște, de ce nu pute, de ce nu apar mereu vecini noi care dau muzica blana în miez de noapte, de ce se renovează cu lunile, de nu iti auzi nici gândurile de la trei rotopercutoare care gauresc simultan pereți, de ce e mereu plin de diverși muncitori care rup în doua liftul cărând saci de ciment, etc.
Ti se sparge un geam sau se buseste ceva la fațada, administratorul clădirii vine și repara nu e treaba ta. Doar ce e în interiorul apartamentului te privește, și aia se repara de către asigurător, un robinet, o priza, înlocuirea unei mașini de spalat care s-a stricat etc.
Așa, și?
Ioane, pe baza carei legi te dau afara din apartamentul tau ca fumezi? Chiar sunt curios, am cautat dar eu nu gasit nimic.
Tot ce am gasit despre asta e ca sunt niste companii „state-owned” ce au zis ca vor sa faca apartamente doar pentru nefumatori din 2025 (dar sunt apartamente de chiriasi) si da, proprietarul/firma de la care inchiriezi iti pot interzice. Altceva nu am gasit.
Iarasi, am cautat daca chiar te poate de afara „asociatia” daca fumezi dar mna, nu dau de rezultate bune cand caut in engleza iar suedeza nu o inteleg.
@lrpx cam asta e regula peste tot in vest. Nu poti fuma in apartamentul tau, proprietatea ta, daca asa zice asociatia. Mecanismul de impunere e cam asa: esti obligat sa ai asigurare de incendiu sa ii protejezi pe vecini si obligatoriu detector de fum functional (legal/in regulamentul asociatiei). Deci nu poti fuma pentru ca incepe sa urle detectorul de fum. Daca fumezi,pot cheama vecinii pompierii si daca aia vad fum in casa si detectorul nefunctional (fac test de fum), te paste 3000 eur amenda (costul deplasarii pompierilor) si obligatia sa iti montezi detector daca nu ai (ai gen 24 h). Si asta se poate face zilnic, pana te linistesti sau vinzi. Daca stai in chirie – e un motiv de inchis contractul.
@alexnicolae, zici ca detectoarele alea de fum sunt atat de sensibile incat se declanseaza de la o simpla tigara? Ai un exemplu de astfel de detector? Eu am unul care nu s-a declansat nici macar de la fum de narghilea.
Si… tot nu ai raspuns la intrebarea lui @lrpx. Care ar fi legea care reglementeaza acest aspect legat de fumatul in apartamentul personal? Ca asa, daca discutam pe baza unor povesti auzite la prieteni, nu stiu daca este relevant.
Foarte simplu: Actiune in instanta facuta de catre asociatie pentru cei 10.000 lei restanti, urmand ca imobilul sa se vanda prin executare silita, astfel primind un nou proprietar.
Pe scurt: in 2-3 ani un imobil/proprietar strange destul de multe datorii la asociatii/furnizori incat sa poata fi executat silit.
„Nu ai intrat în proprietate în 3 ani? Se confiscă”
Am citit zeci de articole pe zoso.ro in care ne spune cum sa avem incredere in justitie, nu vad de ce s-ar face abuzuri
Exista solutii validate in alte tari care functioneaza de zeci de ani. Rezumat: impozite relativ mari pe proprietate, taxe de mostenire mari, reguli pentru fatada si protejat vecinii si un sistem de licitatie deschis si disponibil usor pentru toata lumea (plus o gestiune transparenta).
In momentul in care proprietarul nu plateste impozitul sau amenzile legate de proprietate (deces, etc), cladirea este un pericol pentru trecatori, luand in considerare si masuri de protectie sociala (relocarea intr-o locuinta sociala), primaria executa silit proprietatea si se vinde la licitatie. Taxele de mostenire sunt de asemenea mari si multi mostenitori trebuie sa vanda proprietatea ca sa poata plati taxele de mostenire.
Banii raman in gestiunea primariei dar sunt imediat transferati eventualilor mostenitori imediat ce apar.
Ceva similar se face si in Romania cu masinile abandonate. Legislatie similara exista si pentru imobiliare dar impozitele si taxele sunt mici.
De facto ceva similar cu ce vrea Vali deja exista si se aplica dar e aplicata doar daca proprietatea ajunge in gestiunea primarilor. Si e fara transparenta, nimeni nu stie care sunt terenurile alea, cine sunt proprietarii, daca s-au platit sau nu taxe si cine le foloseste real.
În principiu ai dreptate, dar să știi că se poate rezolva situația și pe legea de acum – trebuie doar să-și facă treaba asociația de proprietari, în frunte cu președintele și cu cineva isteț din comitet.
În principiu locuința respectivă se declară „moștenire vacantă” și se anunță primăria (statul). Statul o preia, teoretic pentru cazuri sociale, plătește datoriile către asociație, și dacă locuința e bine situată în oraș îți dau în scris că în timp record o vei vedea și pusă la punct, renovată „zeiss”, și locuită de vreun „caz social” cu salariu de 3-4000 de lei.
Comitetul executiv trebuie să ia legătura cu un avocat și să-l mandateze pe președinte pentru semnarea actelor. E vorba de o treabă specializată, de multă hârțogăraie, de-asta e nevoie de avocat, că președintele sau cineva din comitet (dacă nu cumva nu or fi ei înșiși avocați) sigur nu se vor descurca. La final toate cheltuielile vor fi recuperate, pentru că ele intră la „pasivul” respectivului apartament, alături de întreținerea neplătită!
Ce zice mai sus cineva cu acțiunea în instanță nu merge, pentru că nu ai pe cine să dai în judecată atâta vreme cât proprietarul de drept nu mai trăiește (și moștenitorii nu au intrat în posesia dreptului legal). Acționarea în judecată e pentru rău-platnici.