Știrile zilei – 25 ianuarie 2023

  1. Soare . Blondă . Nori . Brunetă . Brunetă . Culori .
  2. Justiția pe care o apărăm
    Cercetarea va fi reluată din nou…
  3. Liberalizarea prețurilor la benzină se simte în Ungaria
  4. Turism făcut corect
  5. Nu avem depozite frigo pentru fructe și legume
  6. Nominalizările la premiile Oscar
  7. Era drogat la volan? Sau consumase anterior? Nu se știe, presa și-a făcut datoria și a mâncat rahatul…
  8. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. *5 – Si se plang ca ii muiesc marile lanturi comerciale… E greu sa te asociezi, ca nah, Romania, nu stii daca partenerii nu-si trag mai mult din profit sau te lucreaza pe la spate.

    Comentariu apreciat.356
    • Pentru cei tineri e greu de înțeles de ce nu se asociază producătorii – în 50 de ani de comunism în care CAP-urile au fost jecmănite de stat (le lua producția cu 50 bani kg de grîu și le vindea cu 30 lei boabele ”tratate” pentru însămînțat, dar ei NU aveau voie să-și facă singuri selecția) e cam greu să schimbi mentalitatea, deoarece încrederea se obține greu și se pierde repede. Astăzi această jecmănire este făcute prin tot felul de taxe și impozite, fără facilități, ci dimpotrivă, dacă ai ceva de decontat de la APIA mai trebuie să dai și șpagă.

      Comentariu apreciat.397
    • @Marinel Au trecut 33 de ani de la revolutie. Presupun ca mult mai bine a fost, odata pierduta increderea, sa vindem terenurile companiilor straine, bani din care s-au cumparat „plasme” si kitchuri de proasta calitate care acum sunt demodate.

      718
    • La ce s-a spus aș mai adăuga:
      1. Lipsa justificată de încredere în justiție. Nu ai cum să derulezi afaceri când te știi mic și neprotejat.
      2. CAP-urile au fost înființate forțat, forma asta asociativă nu a avut la bază libera inițiativă. Românii au rămas cu experiența asta, și nu una bună. După revoluție, iarăși, nu am avut.
      3. Retrocedările terenurilor agricole au fost însoțite de corupție și fraude. Consecința e că oamenii sunt refractari la orice operațiune juridică ce ar implica terenurile pentru un profit viitor posibil. Mentalitatea de “Ce e în mână nu-i minciună”

      162
    • @vosidit98
      Or fi trecut ei 33 de ani dar vechea generație încă trăiește, iar ce este împotriva voinței nu merge. Mai nou și importatorii de utilaje agricole moderne (toți 4) au făcut cartel și au ridicat nejustificat prețurile, iar amenzile primite sînt bani de semințe.

      132
  2. 4. Ceva similar gasesti alaturi, in Bulgaria. Le zice „ecopăteca”. Nu sunt la acelasi nivel ca alea din Germania, dar merita cand nu ai ce face un weekend. Mai o pestera, mai o cascada…

    Comentariu apreciat.261
  3. Mie îmi place articolul de la punctul 4, cel cu o zonă montană amenajată din Germania, unde vin turiștii și se plimbă și ni se spune în articol că România ar putea învăța foarte multe de le acei oameni. Dacă citim articolul vom afla că :
    -parcul a fost înfințat în anul 1970 pentru a salva zona, pentru a aduce locuri de muncă, turiști, bani și oportunități;
    -vin circa 1,4 milioane turiști anual;
    -în pădure sunt 350 km poteci marcate pentru drumeții și 200 km piste pentru biciclete, care nu se intersectează;
    -în 40% din suprafata parcului există niște specii sensibile precum cocosul de munte;
    -spre exteriorul parcului se află două muzee și trasee de schi cu o lungime de 85 km;
    -la intrarea în parc este o GRĂDINĂ ZOOLOGICĂ în aer liber. cu zimbri, râși, mistreți, căprioare și alte animale adaptate regiunii;
    -în parc sunt organizate tabere pentru copii și vreme de mai multe zile, copiii de peste 12 ani stau în căsuțe fără curent electric în mijlocul naturii, unde dorm în saci de dormit și trebuie să se descurce singuri.

    Citind tot acest articol aproape mi-au dat lacrimile despre ce chestii pot face germanii și cum noi nu suntem în stare, că și noi avem pădure, munți și alte chestii și am putea face un parc național deosebit, să vină și la noi turiștii, să facem tabere pentru copii de 12 ani care să stea singuri în pădure.

    Când am citit articolul a doua oară m-am întrebat ce fac oare acei copii de 12 ani dacă la căsuța lor din pădure vine URSUL sau ce fac acei oameni care merg pe cei 350 km de trasee când se întâlnesc cu URSUL – adică din mass-media din România eu știu că în pădure sunt urși, că este normal să fie urși peste tot pentru că omul și-a făcut casă în pădure și le-a stricat habitatul.

    Tot din mass media din România am aflat că dacă mergi prin pădure și te întâlnești cu ursul asta este, este vina ta că ai mers pe acolo, acolo este habitatul natural al ursului, este normal să fie urși în pădure.

    Așa că m-am gândit că sigur germanii au găsit o cale să țină URSUL la distanță de cei 1,4 milioane de oameni care merg anual pe acei sute de km de trasee prin pădure.
    Apoi am căutat pe internet și am aflat că în Germania NU EXISTĂ URȘI – da, poate nu mă credeți, așa că puteți să căutați și voi – în Germania nu există urși.

    Așa că mi se pare super tare (sunt ironic) să mergem și să lăudăm un parc într-o țară în care nu există urși în libertate, în care toate animalele sălbatice cât de cât periculoase stau în grădini zoologice apoi să spunem – ce meseriași sunt germanii, cum au făcut ei un parc în aer liber, noi de ce nu putem ?

    O să încerc să dau eu răspunsul de ce nu putem face un astfel de parc în România : pentru că mie ca părinte mi-ar fi frică să las un copil de 12 ani singur într-o pădure unde sunt urși și pentru că mie ca adult mi-ar fi frică să mă plimb printr-o pădure unde sunt urși sau lupi.

    În final aș vrea doar să spun că hai să încercăm să mai acceptăm lucrurile așa cum sunt – în cazul de față în România populația consideră că este ok ca în pădure să existe o grămadă de urși și este ok ca ursul să coboare în localități sau pe părtie – OK, hai să acceptăm asta și să nu mai lăudăm parcuri făcute în țări unde nu există urși.

    Indecis. Tu ce zici?5954
    • De-aia avem ATV-uri in padure, sa sperie ursii.

      Comentariu apreciat.686
    • e important sa faci ceva, dar si mai important e sa gasesti o scuza sa nu faci nimic, si apoi sa te plangi ca ai vrut, dadusesi si cele 15 milioane pentru studiul de fezabilitate.

      Indecis. Tu ce zici?3011
    • serios? Adica pt ca noi avem ursi nu trebuie sa facem nimic constructiv. Da i bataie cu atv ul si enduro prin padure printre ursi si ala e ecoturism la noi. A da si sa nu uit de cantecul drujbelor. Atat putem…

      Indecis. Tu ce zici?284
    • Bai Mirel, tu ai baut gaz? cauta pe GOOGLE MAPS locatia, si uita-te la poze. Am vazut cel putin 2 poze cu ursi in primele 10 secunde. Si sunt 41.000 de poze uploadate de catre vizitatori.

      195
    • @Mirel
      Da, n-au ursi, dar au porci mistreti. Care ataca oamenii. Asa ca eu nu cred ca taberele alea sunt asa, la modul ca isi pune copilul sacul de dormit undeva in padure, pe jos, langa un copac, si nu e nici macar un gard care sa tina animalele afara, ci sunt convins ca e efectiv o tabara pentru copii (cum cel putin erau si-n Romania, tin minte tabara de la Poieni Strambu, efectiv in mijlocul padurii). Drept urmare, nu prea vad de ce nu s-ar putea face asa ceva si-n Romania.

      Asa ca ai scris tu un comentariu lung in care zici nimic.

      Indecis. Tu ce zici?277
    • @Sharky
      Aș vrea să recitești cu mare atenție comentariul meu – am scris eu undeva că sunt de acord să mergi cu ATV-ul prin pădure sau să tai toți copacii ?
      Hai să încercăm să trecem peste gândirea asta de tip bine/rău unde binele și răul sunt absolute. De ex. eu nu sunt de acord să mergi cu ATV -ul prin pădure și nu sunt de acord nici să tai toți copacii dar NU mi se pare normal nici să îmi fie frică să merg pe un traseu montan pentru că mă întâlnesc cu ursul.

      @Andrei
      Este complicat să porți o discuție civilizată, nu-i așa ?
      De ex. eu am căutat pe internet expresia „cati ursi sunt in Germania” iar primul articol spune așa „În prezent Austria, Germania și Elveția nu mai au nici un urs.”, apoi sunt mai multe articole similare.
      Nu știu ce să zic de fotografiile pe care le-ai văzut tu, poate erau făcute în grădina zoologică.

      @Sabotor
      Adică tu spui că în Germania sunt porci mistreți care atacă oameni, deci în opinia ta este ok ca și în România să existe urși care atacă oameni.
      Problema este că în Germania există DOAR mistreți care atacă oamenii, pe când în România există atât mistreți cât și URȘI care atacă oamenii.

      Referitor la faptul că am scris un comentariu lung în care nu am zis nimic – ba am zis, doar că tu nu vrei să vezi. Am zis că în România nu poți face un parc similar pentru că sunt mulți urși și oamenilor le-ar fi frică să se plimbe aiurea prin pădure.

      189
    • Până acum câțiva ani mă duceam cu cortul pe marginea unui lac in jud. Mures, era un obicei anual. Dar după ce vezi ursii înotând si plimbându-se pe marginea lacului iti piere pofta si relaxarea să stai toata noaptea in alerta intr-un cort. Eu de mic copil am cutreierat pădurile si natura, stiu ce a fost acum 20 de ani si nu ma poate convinge nimeni că e normal să ai populatia asta de ursi, mai ales in zonele de deal unde nu prea erau.

      181
    • @Mirel
      Ma, tu… esti prost? Zi-mi de pe acum, sa nu continui.

      Ti-am zis, copiii aia care-s in tabara in zona aia nu sunt lasati asa, in mijlocul padurii sa se descurce cum or putea. Sunt intr-o TABARA. La fel cum si in Romania EXISTA TABERE in munti, in mijlocul padurii, acolo unde zici tu ca-s ursi ce-i mananca. Ori taberele alea sunt inprejmuite cu un gard, sunt niste casute/cabane acolo, nu e camping in salbaticie, cu cortul pus undeva random intr-o padure.

      Apropo, ti-am spus de porcii mistreti din Germania tocmai pentru a sublinia CA SI ACOLO, ca si in Romania, prin padure sunt animale salbatice care ataca oameni, dar ai citit si n-ai inteles. E ok, asa-s 45% dintre romani.

      615
    • stii cum e faza cu ursii din padure… uita-te la Alone… show-ul de pe History, dar gasesti pe net sezoane din el, e filmat in zone in care sunt mii de ursi… mult peste ce avem noi, concentrati pe o suprafata destul de mica si uite ca oamenii aia dau foarte rar de ei.

      Fix asa e si in Romania, sunt ursi… nu putini, dar nici de departe nu sunt o problema majora pentru turism… avem zone super mari in care nici urma de ei… sau nicio incursiune cu oamenii.

      Problema majora in Romania e ca acele servicii pentru care ar veni turistii trebuie prestate de cineva, iar cand acel cineva e sictirit 99% din timpul in care presteaza serviciul… cu siguranta nu se mai inghesuie lumea… asta ca alta idee.

      PS: cred ca Romania e singura tara din UE cu peste 100 de ursi… cred ca ar fi nevoie de 2 legi si am eradica specia din tara daca e pana acolo… dar dupa asta ar fi vipere, ar fi sacali, lupi, noroc cu pesta porcina ca nu mai sunt mistreti asa multi… ar fi parsi, bursuci, rasi… o intreaga armata cum se vede aici. https://www.facebook.com/romaniasalbatica/videos/611740933973124

      40
    • Mirel aici, Iulia pe blogul celălalt… Ciudat, foarte ciudat!

      10
    • @Sabotor
      Așa că este greu să porți o discuție civilizată, cu argumente ?
      Dacă vei reciti cu atenție postarea mea și articolul de la punctul 4 vei vedea că este vorba despre un parc foarte mare cu diverse facilități, inclusiv acea tabără pentru copii – și nicăieri pe acolo nu este niciun urs, tocmai pentru că în Germania nu sunt urși.

      Pe de altă parte tu ai dreptate – adică în România am putea face tabere pentru copii în mijlocul pădurii, doar că ar trebui să le împrejmuim cu garduri de beton, să nu gătim mâncare acolo și să luăm extrem de multe măsuri de prevedere – tocmai ca să nu vină URȘII – pentru că în România sunt urși, iar în Germania nu sunt.

      Aș vrea însă dacă poți să îmi răspunzi la o întrebare – dacă este absolut ok să ai urși în pădure, de ce statul german nu a luat măcar vreo 100 de urși din România ?

      @Goldy
      Este foarte elegant cum spui că tu „cred ca Romania e singura tara din UE cu peste 100 de ursi”.
      În principiu ai dreptate, DOAR CĂ :
      -conform estimărilor din perioada 2014 – 2016 în România erau circa 6000 – 6300 urși, iar de atunci și până în prezent sigur s-au mai înmulțit;
      -conform unui articol din presă (G4 Media) din data de 01.02.2022 doar în județul Hargita erau circa 2200 urși și numărul lor crește cu circa 8% pe an;
      -conform altui articol din data de 10.07.2021 comisarul european pentru mediu Virginijus Sinkevicius a afirmat că România are circa 4000 de urși, iar în toate țările din Uniunea Europeană sunt în total circa 6500 de urși – adică în România sunt mai mult de jumătate din nr. TOTAL de urși din U.E.

      Adică da, ai dreptate, România are peste 100 de urși, adică are cam de 40 – 60 de ori mai mulți, adică are mii de urși.
      Și de aceea dacă ai face un astfel de parc în România oricât de zâmbăreț ar fi chelnerul, parcă nu îți prea pasă dacă în fiecare zi există șansa să fii fugărit de urs.

      44
    • @Mirel, daca citesti cu atentie articolul o sa vezi partea asta:

      „Încă de la înființarea sa, parcul a fost gândit pentru a atrage aglomerația de turiști la extremități și pentru a lansa interiorul pentru cei puțini, iubitori de natură.”

      Haide sa vedem ca se fac la noi punctele alea de atractie de la extremitati, adica cele care pot fi ingradite si protejate de ursi si apoi sa ne plangem ca nu se pot face potecile alea pe care ar trebui se se plimbe 10-20% dintre turisti.

      04
  4. @4 ‘turism facut corect’ pentru ca daca ai incalcat regulile exista o justitie care isi va face datoria si vei lua amenda clar iar daca nu o platesti atunci faci puscarie. La noi? mai tineti minte cand l-au oprit pe grasu ala cu X5 pe autostrada B-Ct si au spus ca are peste 150 de amenzi neplatite si ca il doare fix in pix daca mai primeste o amenda in plus?

    Comentariu apreciat.294
  5. 7. Indiferent daca era drogat la volan sau se drogase anterior, drogalaii care urca la volan reprezinta un pericol public major si ar trebui inasprite masurile la adresa lor. Ca de exemplu puscarie cu executare.
    Pe de alta parte de acord cu sumarizarea stitii, presa nu e ste interesata sa relatreze faptele asa cum sunt, deoarece presupune efort si munca de investigare, e mult mai usorsa trantesti un clickbait ca de acolo gusterii sa se duca pe reclamele din pagina cu stirea. It’s all about the money.

    Indecis. Tu ce zici?1615
    • NOU
      #23

      Se pare ca aparatul DrugTest indica prezenta substantei in sange, indiferent daca te afecteaza sau nu. Cred ca tot aici pe blog s-a discutat aspectul asta intr-un articol. Legislatia nu prea face diferenta dintre cel sub influenta si cel care a consumat acum 2 zile. Nu am o parere despre cum ar trebui schumbata legislatia, doar ma surprinde ca sunt atat de multi oameni care consuma droguri recreative, stiam de cei care beau o bere si se suie la volan, dar berea e usor de obtinut. Asa usor se obtin si drogurile? Habar nu am.

      120
  6. 3. Daca imi aduc aminte bine romanii aveau interdictie(sau conditionati) de a alimenta din Ungaria cand era mai ieftin la unguri, corect? Well… s-a intors roata. Doar ca noi nu suntem asa unguri.

    Indecis. Tu ce zici?296
    • Nu aveam interdictie (si nu numai noi) ci aveam alt pret – mai mare, evident. Orban a justificat asta (si multi unguri l-au aplaudat) spunand ca romanii, slovacii si croatii exploateaza bunatatea ungurilor. Acu’ face ciocu’ mic si nu mai pomeneste nimic despre treaba asta. Oricum, o sa-i puleasca UE de n-o sa se vada pentru glumita asta si pentru pozitia lor pro-rusa pe fata, ca-s atat de boi incat i-au enervat si pe singurii lor aliati (polonezii). Ca prim pas, si-au luat adio de la 22 de miliarde de euro de la UE.

      Comentariu apreciat.364
    • Ca bonus eu i-as futiza un pic si la intrarea in tara. Doar pe motiv ca trebuie sa fim ultra-atenti in vami ca sa ne calificam pt schengen

      82
    • Doar ca daca noi ii „futizam” la granita, o sa faca si ei acelasi lucru. Iar de aici doar noi iesim in pierdere, pentru ca suntem obligati sa trecem pe la ei ca sa ajungem in Vest. In schimb ungurii, cel putin momentan, nu au prea multe motive sa traverseze Romania.

      50
  7. Justiția pe care… Cum se face o anchetă la un accident auto în România:
    https://www.turnulsfatului.ro/2023/01/23/cum-mor-copiii-cand-la-volan-sunt-alti-copii-gonea-cu-177-de-km-h-prin-centrul-sibiului-199885
    – ridicat filmările la 3 săptămâni după accident
    – dispus expertiza la 16 luni după accident

    81
  8. Mai exista DNA? Mai stie cineva ceva de dosarul TelDrum / Dragnea?

    Probabil surprizele se lasa asteptate pentru 2024, anul asta nu sunt alegeri…

    115
  9. #7 `”Don’t do the crime if you can’t do the time” – life coach Mario Iorgulescu

    161
  10. De ce crezi ca vin germanii in Romania cu ATV-urile… =))) numa’ zic

    71

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)