Muncă: europenii ăștia nu înțeleg…

Îmi place la nebunie discuția asta și păreri de tipul “hei, nu e bine”. Sunt convins că oamenii ăștia nu cunosc alt sistem și refuză constant să vadă realitatea din jurul lor. Nu văd că ieșitul din facultate cu 100.000$ datorie sau dezastrul din spitale și alte minuni americane. Nah. Când ai salariul măricel, n-ai problemele astea, iar restul sunt leneși că nu muncesc ca tine.

De asta zic, nasol de europeni, să nu stea stresați că dacă se duc la spital se îngroapă pe două generații. Sau că, dacă sunt dați afară de la job, ajung pe străzi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

124 comentarii

  1. Fraieri europenii astia ca vor o siguranta a locului de munca si ca nu sunt de acord ca viata lor sa fie decisa de toanele patronului.

    00
  2. Citez din clasici: We’re all living in Amerika
    Amerika ist wunderbar!

    00
  3. De asta e bine in Romania avem si dezastru in spitale si salarii mici si daca platesti nu rata sau chiria pt ca nu ai job ramai pe strazi si preturi mai mari ca in SUA. Am luat ce e mai bun de peste tot.

    00
  4. Pentru ultima poza exista un fix foarte simplu. Lucrezi cu contractori. Nu mai trebuie sa le platesti impozitele, si poti sa-i „concediezi” oricand.

    A, da, nu-i poti obliga sa nu lucreze pentru competitie timp de X luni/ani de la incetarea contractului. Nu-i poti obliga sa nu lucreze separat cu alti clienti de-ai tai dupa incetarea contractului. Si nu poti pretinde drepturi de autor peste munca pe care o fac in afara contractului.

    00
    • Nu prea merge. A incercat UBER asta si si-a luat-o in barba chiar in State.

      00
    • Doar ca poti si prin contractor sa ai acele clauze. Desigur, tre sa ai un avocat care stie codul muncii si care poate formula clauzele cum trebuie si e mai „usor” pentru tine ca firma care angajeaza contractori ca toate disputele se rezolva in instanta(ca mna, e contract intre 2 societati), dar de putut se poate.

      00
    • Eu inca nu am auzit de nicio companie din Romania care sa respecte clauza de neconcurenta (Art. 21 din Codul Muncii), pentru ca fostul angajat trebuie platit.

      10
    • Merge foarte frumos asa: contractorii lucreaza pentru o firma de contractori, firma principala contracteaza firma de contractori pentru un proiect sau durata limitata, cand se termina proiectul se termina si contractul, iar contractorii au fost mereu si raman angajati la firma de contractori – firma care uneori se inchide complet cand pierde o firma principala mare.

      00
    • Pentru cei cu minus. Deci voi credeti ca Renault nu are in contractele sale cu contractori ca Assystem sau Autoliv (doar 2 din multitudinea de companii de outsourcing) clauze de confidentialitate/neconcurenta?

      Ce ii impiedica de exemplu pe Assystem sa vanda „pe sub mana” scheme electrice(exemplu) pe care ei le fac pt masinile renault? Ca, conform replyului initial Renault nu are ce sa le faca, nu?

      00
    • @Irpx – lumea ti-a dat minus pentru ca incurci lucrurile intre ele. Se srie ”contractori” dar ar trebui sa citesti „PFA sau micro, cu contract de munca mascat ca fiind contract de prestari servicii”. Si la ce te ajuta avocatul care stie Codul muncii pentru un contract de prestari servicii? Codul muncii reglementeaza relatia angajator-angajat.

      00
    • @ etk – eu am lucrat la o companie din RO unde am avut clauza de neconcurenta in contract (cu un numar de x salarii platite, suma in schimbul careia mi-am dat acordul sa nu prestez in domeniu 5 ani dupa plecarea din companie). Cand am plecat de la firma respectiva mi s-au platit acele salarii.

      00
    • Cristi, scuze partea aia mi-a ramas de cand am avut-o ca angajat, si culmea s-a si respectat, am fost in „vacanta platita” 6 luni pe aproape 75% din salariul normal.

      Acu, pentru ca compania pentru care pestrez nu are sediu in romania am contract de colaborator, si trebuie sa platesc si o suma mica anuala la o firma de asigurari sa fiu acoperit in caz ca sunt prost. In plus, am aceeasi clauza de neconcurenta.

      Dar daca lumea are experienta de srl/pfa doar la patroni romani, nu au de unde sa stie de astea.

      00
    • NOU
      #13

      Autoliv nu e firma de outsourcing, e Tier 1 supplier. Outsoircing fac Arobs, Capgemini, QuEST si alții.

      00
  5. I-am trimis asta la madam aia. Mi-a dat block, ca nu se face sa-i arati cu dovezi ca mananca cacat.

    00
    • Cred că a dat block la toată Europa.

      Și eu mi-am luat

      00
    • In domeniul care se discuta, adica tech jobs, cucoana are dreptate, salariile in US of A sunt semnificativ mai mari decat in EU.

      11
    • Si piata muncii se rezuma doar la tech jobs ? Faptul ca salariile ar fi mai mai in tech jobs depinde de altceva, nu de ‘at will employment’.

      00
    • Are foarte mare legatura cu „at will employment”, taxe si legislatia relaxata si lipsa sindicatelor. Faptul ca costurile sunt mult mai mici in US se reflecta in salarii mai mari. In EU un angajat costa mult peste salariu, taxele sunt mai mari, ca sa-l dai afara e mai dificil si dureaza si costa mai mult, toate asta implica salarii mai mici.

      Si poate pare paradoxal, dar tot din cauza asta salariile in domenii in care „asteapta 100 la usa” sunt mai mici in US, e mult mai usor sa dai afara si sa angajezi mai ieftin.

      00
    • @Radu
      Salariu mediu pentru DevOps (ca asta e trendy acu) in San Francisco e 154000 pe an. Ceva tax calculator spune ca asta inseamna cam 98000 pe an in mana. Adica 8170 pe luna net. Din aia 8170, platesti chirie la un apartament de 70 mp – media e undeva la 3500 de dolari. Iti raman 4670. Din care – din ce inteleg eu – trebuie sa-ti platesti asigurare medicala (ca aia din taxe nu-ti acopera costurile in totalitate), pensie (daca vrei ca la un moment dat sa iesi la pensie) si asigurare de somaj (daca nu vrei sa te trezesti ca peste noapte ti-a disparut venitul) – poate ne explica cineva din US mai bine toate treburile astea. Mai scadem 1000 de dolari pentru astea, ca am inteles ca o asigurare medicala la nivelul aleia din Europa costa pe la 1000 de dolari pe luna. Deci ii raman 3670 de dolari pe luna.

      In Frankfurt salariul mediu pentru acelasi DevOps e 80000 pe an. Substantial mai mic, la prima vedere. Dar salariul ala inseamna undeva la 4400 de euro pe luna net. Chiria medie e pe la 800 de euro pe luna. DevOps-ul din Frankfurt ramane cu 3600 de euro pe luna, ca asigurarea medicala e platita, somajul e platit, pensia e platita. Nu ne mai complicam cu cursul Euro-USD, tragem linie si rezulta ca ramai cam cu acelasi salariu. Doar ca-n Frankfurt mai ai niste avantaje date de faptul ca locuiesti in Europa – de exemplu nu ti-e frica ca se apuca un tembel sa-ti impuste copiii prin scoli.

      10
    • Cat ia in RO un DevOps d-asta?

      Mi se par putintei bani si in SF Bay Area si in DE.

      00
    • Sabotor corect, nu am zis nicaieri ca e mai bine in US, ca dovada nici eu nu am facut alegerea sa ma duc acolo. Si tu nu te-ai complicat cu cursul Euro-Dolar, care nici nu e relevant ca doar nu platesti chestii in Euro in US, dar nu te-ai complicat nici cu chestii relevante gen TVA (mult mai mare decat sale tax) sau accize la benzina sau preturi la energie, asigurari si alte chestii scumpe in Frankfurt. Pe de alta parte chiria si casele sunt mult mai scumpe, la fel si scoala copiilor, dar astea nu sunt chestii care depind direct de job si salariu.

      00
    • @Go_Gu depinde, 18-20000 de lei ( net ) daca are niste ani de experienta(2+)

      00
    • @Radu
      https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Germany&city1=Frankfurt&country2=United+States&city2=San+Francisco%2C+CA

      Degeaba e benzina mai ieftina si TVA-ul mai mic cand totul e mai scump. Pe aceeasi idee, degeaba lucratorul din tech ia salariu mai mare cand cea mai mare parte din banii aia ajung la landlord si companii private de asigurari medicale. Asa ca ce zice madam aia acolo e prostie crunta amestecata cu mandrie tampita. Si apropo, nici n-am comparat salariile dintr-o tara Europeana cu salariu mediu mai mare decat in US, ci am ales Germania, unde salariul mediu e mai mic decat in US.

      Nu prea inteleg despre ce asigurari vorbesti tu ca-s mai scumpe in Frankfurt? RCA?

      00
    • @Radu, apropos de lipsa sindicatelor. Citesc destul de des articole de pe fb cu preluări de pe redit.
      Intr-un text o tipă povestea că-i povestea taică-său din copilăria lui de copil de mineri. „Într-un an am primit de Crăciun o periuță de dinți și în anul următor o bicicletă”.
      În cele din urmă s-a dus la bunică-sa s-o lămurească „spune-i lu’ taică-tu că-n anul în care i-am luat bicicleta a fost primul an când am avut sindicat”.

      00
    • Hai sa dau si eu una cu sindicatele, baubaul oricarui american vero:

      Stiti ca datorita sindicatelor care negociaza modul in care sunt dati oameni afara, nu e ceva iesit din comun sa primesti sume gen 150k de euro pentru ca esti dat afara (ca se inchide firma)? A patit-o un prieten. Colegi de-ai lui (mai vechi in firma) au luat si 300k de euro.

      00
    • Alea-s vise cu chirie de 800 EUR pe langa unde sunt joburile alea de SRE in Germania.
      Ia dubleaza (cel putin!).

      00
    • @Sabotor

      Din ăia 3670$ putem să mai scădem cheltuielile cu inevitabila mașină, ratele pt. student debt și poate o rată la mașină dacă nu s-au aruncat la un sh.

      00
    • Pentru Sabotor,
      Un apartament de 70 mp cu tot cu utilitati sare de 1500 euro lejer,in suburbii.

      00
    • @caposu
      Faci aceeasi greseala ca si klaxu – nu ati realizat (sau nu e destul de clar) ca alea-s chirii medii. I-am raspuns lui cu 3 linkuri gasite la repezeala. Altfel spus, sunt si apartamente mai scumpe (in ambele orase) dar si mai ieftine. Pe immoscout gasesti pentru Frankfurt 127 de apartamente pentru care chiria costa sub 900 de euro, apartamente intre 55 si 75 de mp. Cu utilitati mai dai cateva sute de euro. Dar si-n SF mai sari cu cateva sute de euro pentru utilitati, ca nu-s gratis nici acolo. Nu-ti bag si tie link ca dureaza pana aproba Vali, dar poti verifica si tu singur-singurel.

      00
    • Sabotor,
      Nu te lua dupa linkuri,eu vorbesc dupa ce am cautat .
      Adica din experienta proprie.Si am cautat in Nurnberg,care e sub Frankfurt.

      00
    • Sabotor, stiu caz concret. Parintii cuiva dau pe ap 2cam la periferia Frankfurtului undeva la 850/900euro chirie. Nimic luxos/wow, a fost mobilat de ei.

      Ceva ft important in Germania, e ft greu sa inchiriezi. Iti trebuie dovezi, adeverinte, avans mare, daca esti cuplu, daca ai copii sau faci, daca ai animale, daca si daca…

      Sa iei ap in chirie in Germania poate sa fie mai greu decat un interviu de job. Stiu ca pana sa inchirieze a stat cateva luni la hotel…

      00
    • @caposu
      Bai, nu stiu ce sa zic, da’ eu din cautari dinastea pe immoscout mi-am gasit apartament intr-o saptamana, la pretul la care era acolo pe site, stii ce zic? Da-o-n pendula mea de treaba, nu te lua dupa cautari, cica. O sa ma iau dupa horoscop atunci?

      Si-n plus, repet, aia 3500 in SF sunt pret mediu (adica include si apartamente mai ieftine, mai departe de orice), d-aia am comparat cu pretul mediu din Frankfurt. Ah, ca poate nu vrei sa stai in ala care-i la pretul mediu, se prea poate, si atunci sari la 1300 pe luna in Frankfurt. Dar atunci hai sa comparam cu 5500 in SF.

      Serios, oameni buni, voi intelegeti ca e o comparatie a unor preturi medii si nu ca „In centrul Frankfurtului chiria e 600 de euro”? Sau „cum e 850 chiria, cand eu dau 1050”?

      00
    • Am inteles perfect.
      Cind ai cautat?
      Unde?
      Mobilat,nemobilat?
      I

      00
    • @AlinP
      Asta mi-au zis toti, ca-i greu, ca bleah ca pendula mea. Am aterizat in Germania in 19 Iunie, in 21 si 22 Iunie am vazut 2 apartamente (incepusem sa contactez oameni pe immoscout cu o saptamana inainte), pe 24 am semnat contractul de chirie (am caine) pentru unul din ele; ambii voiau sa-mi inchirieze. Da, stiu ca-ti cer fluturas de salariu (n-aveam, ca doar ce-am ajuns acolo), ca cer nu stiu ce, ca plm, ca si banca nu-ti deschide cont daca n-ai adresa (mie mi-a deschis fara sa am adresa). Nu zic ca toti trec prin exact aceeasi experienta ca si mine, dar poate ar trebui sa vorbeasca mai politicos, sa se imbrace decent (nu in training) si sa nu se comporte in general ca niste bombardieri.

      00
    • @Sabotor Ti-a dat ban femeia ca a vazut din prima cat esti de prost. Ai gasit tu singura exceptie din Europa adica principatul Monaco care este paradis fiscal si nu percepe taxe pe venit rezidentilor sai si i-o fluturi ca si regula/contraargument. Adica ca sa pricepi si tu, suma aia/venitul ala de 6 cifre de care zicea femeia ca nu exista in Europa in Monaco e netaxabil, iar toate celelalte din link-ul tau sunt venituri de 5 cifre, Elvetia fiind urmatoarea tara care se apropie (insa cu venit taxabil ca toate celelalte de sub ea).
      KPMG, autorii statisticilor alora la care face ea referinta cu tarile si pt venitul de 100k si pt cel de 200k sigur sigur nu au auzit de Monaco de l-au lasat pe dinafara din charturile alea, ar trebui sa te angajezi la ei sa le dai si lor peste bot sa le arati ca nu stiu nimic.

      01
    • Sabotor, Parerea mea este ca pensia + asigurari medicale+somaj trece lejer de 1000/ luna.

      Calitatea vietii in SF nu cred ca se apropie de cea din Germania. Si as incepe cu citeva elemente: Vacanta de maxim 2 saptamini anual, mentalitatea ciudata ca daca firma poate functiona fara tine 3 saptamini inseamna ca se descurca fara tine.
      Orele de lucru care nu se mai termina inclusiv in weekend! iar cind esti in timpul tau liber trebuie sa stai cu ochii in telefon ca te cauta de la munca.
      Daca vrei distractie, un weekend in NY te duce lejer la 1000$.

      La asta as adauga degradare accentuata a SF din ultimii ani ce face ca lumea sa plece de acolo in valuri.

      20
    • @wrmn
      Si-atunci de ce sa te mai duci in Frankfurt pe 4400 cand aici faci 3700-4100?
      Aici traiesti de la f bine in sus cu banii astia. Acolo esti middle class maxim.
      Daca chiria acolo e 800-1000E, iti ajung sa iti platesti super asigurare medicala.

      Parerea mea ca la nivelul joburilor astea de muncitor bine calificat nu mai e diferenta asa mare ca venituri.

      00
    • @GoGu, tu chiar îl crezi că iei 18-20k cu 2 ani experiență? Astea sunt vise de copil care face un curs acum „pă net” ca să învețe IT… :)) Nu zic că nu sunt salarii mari, dar nu după 2 ani.

      00
    • @Andyan
      Iarasi ai sarit sa-ti indesi cu 7 maini puli in gura. Ia vezi, n-ai treaba sa inchiriezi masini de la niste tepari?

      00
    • @GoGU

      Si-atunci de ce sa te mai duci in Frankfurt pe 4400 cand aici faci 3700-4100?

      Nu-ti da nimeni in Romania 3700 de euro net pe luna pentru o pozitie de DevOps. Foarte greu ii gasesti pe unii care sa-ti dea 2000 de euro in Romania.

      Stai, de fapt am uitat ca in Romania e plin de bogatani, oameni ca Andyan, care nu-si mananca de sub unghii pentru 600 de euro. Csf, ncsf.

      00
    • @Sabotor Observ ca deviezi subiectul cand te prinde cineva ca mananci maro din nou. Iti place sa te infrupti.Ce am facut eu, doar am aratat ca tu ti-ai construit un argument general ca sa o combati pe femeie pornind de la o exceptie, singulara (6 cifre salariu netaxabil in Monaco) care nu are de a face cu celelalte deloc (5 cifre salariu brut-taxabil in restul tarilor din Europa).
      Nu e vina mea ca esti prost de dai in gropi. Eu doar constat, si iti atrag atentia, poate reusesti sa si inveti ceva din asta. Sau poate nu.

      00
    • Nu Andyan, tu esti imbecil de dai in gropi. Fufa aia a zis ca Europa nu vezi salarii mari din cauza ca – vezi dom’le – din cauza legilor Europene companiile nu vor sa dea salarii mari. Eu i-am aratat ca in 5 tari din Europa salariul mediu e mai mare decat in USA. Dar chestia asta n-a contat pentru tine deoarece atunci cand ai apasat pe „TRIMITE COMENTARIU” scopul tau era altul si anume sa mananci cacat cu polonicul pentru ca asta esti tu.

      00
    • @Sabotor Mananci cacat in continuare cu entuziasm.
      Average Base Salary in San Francisco $179,019
      Additional Cash Compensation $21,863
      Total Compensation $200,882
      De aici: https://www.builtinsf.com/salaries/dev-engineer/devops-engineer/san-francisco
      Dupa taxe, in California ramane cu $139,585 adica $11,632 pe luna.
      I-ai aratat ca salariul mediu din Europa e mai mare decat ce mai exact? Pute prostia in tine de la 1 km.

      00
    • @Andyan
      Vai, dar cat iti place sa sugi pula. Ai link acolo in care e scris negru pe alb ca in 5 state europene salariul mediu e mai mare decat in US. Dar tu nu, ignori, pentru ca esti pur si simplu imbecil.

      Bai nene, ti se pune negru pe alb o chestie, da’ tu nu si nu, ca-ti place la supt.

      00
    • @ Sabotor Ba prostalaule inclusiv glassdoor din linkul tau pune:
      Devops Engineer $142,778 /yr
      Senior Devops Engineer $175,818 /yr
      Lead Devops Engineer $176,725 /yr
      Acuma eu nu am ce sa iti fac daca tu intelegi ca media dintre astea e media de salariu al unui DevOps junior, si in felul asta manipulezi informatia in favoarea ta si nu salariul mediu din DevOps care e cel de Senior. Nu e prima data cand manipulezi cifre, sunt obisnuit deja cu tine.
      Tu ai citit cu atentie ce scrie in linkul ala pus de tine cercopitecule? Sau ai vazut si tu niste cifre acolo, uuh este tara paradis fiscal din Europa care are o suma cu 6 cifre, uuh mai sunt cateva care sunt peste USA ia sa ii dau eu peste bot la fufa aia cum spui tu, (nu eu). Vezi ca razbat nistre frustrari de incel din felul asta in care pui problema, da in fine treaba ta nu a mea.
      Revenind, din linkul tau sumele alea sunt calculate dupa formula:The average income is calculated by gross national income and population. On dividing all annual incomes and profits by the country’s population, we will see the average income per capita. Adica pe scurt venitul brut din US impartit la toata populatia, inclusiv someri, copii etc. Care e normal sa fie mai redus(ca raport) fata de Monaco, Elvetia, Norvegia si ce mai e acolo in topul ala deoarece US are o populatie de 332,403,650 de oameni vs. Monaco paradis fiscal, no taxes , si cu 39,904 oameni ca populatie, cam cat un cartier dintr-un oras din US.
      Acuma daca ai fi cautat Disposable income per capita (OECD) ai fi ajuns la rezultatul asta:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Disposable_household_and_per_capita_income
      unde US este pe primul loc. Te las pe tine sa vezi ce inseamna disposable income per captia deoarece consider ca te-am educat suficient azi.
      Dar hei de ce sa lasam niste date publicate de OECD sa ne strice argumentatia de frustrat vis-s-vis de o femeie cand e clar ca habar nu ai sa interpretezi ceva scris si arunci cu linkuri unde vezi cifre mai mari unde citesti chestii dar nu le intelegi. Cam ca cei din birturi cu pacanelele.
      Stiu deja nu te mai obosi, wikipedia OECD si world bank sunt site-uri obscure, doar ce postezi tu releva adevarul suprem.

      Inteleg oarecum de ce iti palce in Europa in general si in Germania in particular, e pentru ca are cum zicea si „madam/fufa” (your words not mine)legi care protejeaza bien angajatii (incompetenti ca tine) de a fi dati afara instant cand sunt prinsi ca habar nu au ce fac ins ase vand ca si cunoscatori pana trec de perioada de proba.
      Paradis socialisto-comunist ce mai. Si da legile alea sunt facute si sa nu apara abuzuri, insa reversul medailei e ca angajatorul , o data ce si-a luat teapa cu unul praf asa ca tine e foarte greu sa il dea afara si sa ia unul mai competent, fara sa plateasca despagubiri mari.
      Pe de alta parte in US esti platit regeste atata timp cat prestezi la nivel de top. Cel putin in IT. Acolo nu merge cu arfe comuniste din astea cum ai tu: „toti dupa puteri, fiecare dupa nevoi”.

      00
    • @Andyan
      Calm, sa nu-ti plezneasca o vena. Vezi ca ai carente cand vine vorba de citit si inteles.

      Daca vorbim de salariu mediu pentru devops engineer, degeaba apari tu ca un prost sa spui ca vai, nu-i ala, ca lead senior devops castiga mai mult.

      In fine, eu zic sa te potolesti, ca ti-a aparut numele pe dexonline.

      00
    • It takes one to know one Sabotoare stii cum zic? Te-ai prins si tu pana la urma ca bati campii deoarece se pare ca ai ramas fara contraargumente.

      00
    • @Andryan
      Pai, ce-i drept, am ramas fara cuvinte cand dupa ce eu spun ca salariu mediu pentru DevOps engineer e 150k in SF, apari tu si latri „bawawawawawaw, minciuni, esti prost, ca uite, un DevOps Engineer castiga 150k, dar Lead DevOps castiga 200k”? Adica na, n-ai inteles concepte simple gen salariu mediu, pozitia X nu e totuna cu pozitia Y, nu-ti mai aduc nici un contra argument, ca e ca si cum as discuta in contradictoriu cu 2 saci de nuci.

      00
    • Ia-ti ochelari de citit cumetre deoarece am scris Senior DevOps nu Lead cum pui tu acolo, care e intre Dev Ops junior si Lead, din link-ul tau, la mijlocul grilei deci median; in fine imi racesc gura de pomana cu un analfabet.

      00
    • Pai tocmai, vezi cat de putin intelegi dintr-un text scris? Eu spun care-i salariul mediu pentru un DevOps Engineer, tu o dai inainte ca nu si nu, Lead (sau na, Senior) DevOps castiga mai mult. Pai mai patratel, eu NU AM VORBIT DE SENIOR. Am comparat salariile medii DevOps engineer in SF si Frankfurt. Ca daca e asa, pai si-n Frankfurt un senior castiga mai mult (100k sau peste).

      In fine, toata lumea a inteles asta, numai tu nu. Tu, singurul dintre sute de persoane ai sarit ca musca-n cacat sa faci circoteca aiurea. Chestia asta ar trebui sa-ti dea de gandit.

      00
    • Nu , nu au inteles toti, doar ca nu s-au obosit sa te contrazica asupra afirmatiei. Cum spuneam manipulezi la modul jegos si pui vorbe in gura oamenilor.
      Dupa cum te-ai luat de cei cu chiriile la apartamente cand vorbeai de chiria medie ( nu minima, nu maxima) paralela se pastreaza si la salariile de Devops doar ca tu ai ales sa duci media aia spre cea mai scazuta valoare ca sa iti sustii argumentatia ca americanii e sarakii si ca e mai bine in Germania socialista.

      Cu mana ta ai scris: „Salariu mediu pentru DevOps (ca asta e trendy acu) in San Francisco e 154000 pe an.” Aici ai pus media de la juniori.
      Dupa care totu tu cu mana ta ai scris: „In Frankfurt salariul mediu pentru acelasi DevOps e 80000 pe an.” insa ce sa vezi cumetre, glassdoor te contrazice (nu doar eu) deoarece media asta pusa de tine aici nu mai e de juniori ca sa comapri mere cu mere si nu mere cu pere ci de Seniori.

      https://www.glassdoor.com/Salaries/frankfurt-devops-engineer-salary-SRCH_IL.0,9_IM1021_KO10,25.htm
      Reiau afirmatia, manipulezi la modul jegos.

      DevOps e o profesie iar media salariala a unei profesii nu este data de media salariilor entry level; ar trebui sa stii cum se calculeaza media aritmetica a unui set de numere sau variabile.

      Median salary is a figure that takes many( nu doar cele entry level) salaries into account and reports the middle number in that set of salaries.
      Esti prea prost si pe langa asta si manipulator babaiete.
      Te-a citit femeia aia din prima.

      00
    • @Andyan
      Citeste-n mm DevOps Engineer acolo unde am scris DevOps, ca ala e taman salariul (de DevOps Engineer) care l-am pus si pentru SF si pentru Frankfurt. Si da, in rest au inteles toti, ca doar tu esti singurul imbecil caruia-i curge scuipatul din gura care o da inainte ca un prost pe tema asta, ca vai ca car ca mar ca pula mea.

      Salariu DevOps Engineer in SF – pe la 150k anual
      Salariu DevOps Engineer in Frankfurt – pe la 80k anual

      In rest, te caci pe tine ca uite, un Senior DevOps castiga 180 in SF, omitand sa verifici ca in Frankfurt un Senior DevOps ia pe la 100k + anual.

      Da-te-n cacat.

      00
    • Glassdoor te contrazice ciobane, un Devops incepqtor ia 67500 in Frankfurt. Da tu continua sa manipulezi si sa mananci cacat in acelasi timp.Pofta buna.

      00
    • Nu 80000 cat ai pus tu in commentul initial, si acuma o dai la intors ca un lache.

      00
    • @Andyan
      Auzi, cati devops engineer cunosti in SF? Ca eu cunosc, lucrez zilnic cu ei.
      Auzi, cati devops engineer cunosti in Frankfurt? Ca eu cunosc, lucrez zilnic cu ei.

      Ti-am aratat salarii – care intamplator le stiu ca fiind alea reale. Dar nu, tu te caci pe tine, cauti nod in papura si apoi incerci sa ma convingi pe mine ca pula mea, un ITst (care nu e in primii 2 ani de munca) se duce sa lucreze pe 3300 de euro net in Frankfurt. Ca asa ti-a zis tie glassdoor. Acum, eu pot sa-ti spun cu certitudine ca sumele alea de pe glassdoor pentru Frankfurt sunt departe de adevar – pentru ca cunosc oameni de pe acolo, pentru ca exact in industria aia activez, pentru ca am avut interviuri si am stiut in jurul carei sume sa ma invart. Ba mai mult, pot sa-ti spun si ca ce se apropie de reliatate sunt sumele vehiculate pe salaryexpert, am comparat ce sume medii spune salary expert ca sunt pentru DevOps Engineer in cateva locatii in care stiu ce sume se vehiculeaza – Praga, Frankfurt, Stuttgart, Luxembourg, San Francisco si Calgary. In plus, mai stiu si cat e salariul mediu pentru pozitia asta in Germania pentru ca – sa vezi ghidusie – eu am cerut sa fiu mutat din Praga in Germania, iar pentru calculul salariului firma a fost foarte transparenta si a zis: fata de salariul mediu (pentru pozitia de DevOps Engineer – specific pentru ca un mancator de cacat ca tine va sari din nou sa ma muste de cur ca vai, nu-i atata, punand alte pozitii) din Praga ai atata, iti vom dat tot atat fata de salariul mediu din Germania, iar ala este 79xxx k euro pe an.

      Asa ca, ma-nteleg, mi se pare al naibii de amuzant cum apari tu, neica nimeni prost si rupt in cur de pe internet si tot incerci sa-mi explici MIE cat si cum e cu salariile astea de DevOps Engineer prin locatii pe unde le stiu eu sigur cat sunt alea medii.

      Esti liber sa continui sa aberezi de acum pana vomiti pe tema asta; asta nu inseamna ca ce aberezi tu nu e desprins din visele tale fantasmagorice.

      00
    • @Sabotor Sigur si marmota invelea ciocolata.

      Tu ca reply catre mine #div-comment-1845422 cu link-ul de glassdoor in el.
      Eu pun acelasi link de glassdoor in care iti explic ca media nu e aia care crezi tu.
      Tot tu: ” Ca asa ti-a zis tie glassdoor. Acum, eu pot sa-ti spun cu certitudine ca sumele alea de pe glassdoor pentru Frankfurt sunt departe de adevar”

      Continua sa te faci de cacat, esti amuzant.

      00
    • Sigur si marmota invelea ciocolata.

      Oh, noes! N-o sa dorm bine noaptea pentru ca un rupt in cur nu ma crede :(

      Tu ca reply catre mine #div-comment-1845422 cu link-ul de glassdoor in el.
      Eu pun acelasi link de glassdoor in care iti explic ca media nu e aia care crezi tu.

      Nu retardel. Eu am pus mai multe linkuri (glassdoor intre ele), de pe mai multe site-uri cu salariul mediu din SF; toate se invart in jurul aceluiasi salariu, despre care si eu stiam ca-i cel real. Tu ai pus alt link (serios, iti curge scuipatul din gura) de pe glassdoor cu salariul din Frankfurt, care arata o suma diferita de alte site-uri de genul.

      Nu stiu de ce glassdoor in SF au nimerit-o dar in Frankfurt nu, nu stiu care e treaba acolo, bate la usa de sticla sa-i intrebi pe ei de ce e gresit.

      Tu practic ai luat extremele in materie de salariu:
      1. cel mai mare pentru SF, de pe builtinsf.com – 200k pe an cand pe toate celelalte se vorbeste de sume de 150k pe an
      si
      2. cel mai mic pentru Frankfurt, de pe glassdoor.com – 65k pe an cand pe toate celelalte site-uri e vorba de 80k (unii zic si 90k, dar eu nu sunt muist ca Andyan sa fac cherry picking).

      Daca ai avea creierul un pic mai mare si un pic mai plin decat o nuca seaca si – foarte important – daca n-ai fi muist, ti-ai fi dat seama ca cele 2 situatii (200k pe an in SF de care vorbeste builtin.com si cei 65k pe an in Frankfurt de care vorbeste glassdoor.com) sunt aberatii foarte departate de medie. Dar nu, tu alegi sa te dai cu curul de beton si sa te balacesti in cacat pentru ca te-ai ofticat ca nu inchiriez eu masini de la teparii de klasswagen.

      Hai, jet

      00
  6. Doar eu nu inteleg penultima poza?
    Traduce cineva pentru 55+?

    00
  7. Nu sunt toate naspa in state. De exemplu: de cate ori l-a felicitat presedintele Romaniei pe presedintele tarii vecine, Ungaria, cu ocazia zilei de nastere? Niciodata. In schimb presedintele american il felicita pe primul ministru canadian Justin Bieber in fiecare an de ziua lui de nastere. Uneori si de de doua ori pe an, ca sa fie sigur.

    10
    • Aveti grija cu criticile aduse „visului american”. Va mai dau cateva ore de „respiro” pana intra Dojo si va spulbera cu civilizatia de peste Ocean. /s

      Acel vis unde:
      – pentru sanatate se merge in Mexic
      – o casa/ap e aproape imposibil in zona/locatie SAFE ( fara gloante, drogati ) iar chiria e mii de $
      – o educatie pentru copil necesita economii de la nastere

      Toate astea cu „bonusul” ca oricand CEO poate sa te dea afara de la job pentru ca zero protectie.

      Elon Musk acum cativa ani era un fel de „Mesia” al tehnologiei, era vazut ca un salvator, o minune… acum e vazut ca ultimul…

      Cumparati Bitcoin, „investiti” ca o sa puteti cumpara Tesla… asta in timp ce pe la spate dupa ce „fraierii au muscat” si pretul a crescut el vindea de miliarde de $ … acum bitcoin e 16k.

      00
    • @AlinP “ Sa nu uitam ca Goana după aur din California din 1849 a ajuns cu mare intarziere si in Romania, la scara nationala, ce-i drept”, cum observa si George Simion.

      00
    • @bosulean, Traian Brad de la Poplaca era pe aurifere înainte ca George Simion să ajungă măcar la stadiul de spermatozoid.

      00
    • @Paco

      nu metalul. partidul

      00
  8. In primul rand modul in care se raporteaza fiecare la munca este diferit. Inteleg ca prin SUA sau alte state este o moda sa tintesti spre un salariu de 6 cifre insa prin Europa nu prea se cauta asta. Si asta se intampla datorita modului de taxare progresiva, repsectiv felul in care fiecare om isi respecta munca si programul de munca. Pe langa asta noile generatii incep sa vada o problema asupra modului in care toata sandramaua este facuta sa reziste.
    Dorin Lazar are niste opinii destul de corecte asupra ceea ce face Musk si in esenta reprezinta viziunea europeana a lucrurilor. Pe langa asta sunt nenumarate discutii pe Twitter cum americanii descopera ca si angajatii au niste drepturi, respectiv diverse intrebari despre cum ar putea aplica legile americane pe entitatile europene. Si de aici lucrurile incep sa se imputa deoarece nu vad sa existe o situatie de echilibru. Mi se pare corect sa poti concedia un angajat, daca nu-si face treaba insa nu mi se pare corect sa te apuci sa joci ruleta cu cine o sa fie concediat. Musk nu s-a apucat sa concedieze pe vreo baza de metrici reale ci a mers foarte mult la intuitie, respectiv la manageri. Faptul ca dupa ce a concediat diversi angajati a cautat sa-i reangajeze spune multe despre modul in care totul a fost facut. La asta mai adauga si faptul ca s-a grabit sa-l concedieze fix pe unul care nu este de acord cu el si o sa vezi tabloul complet.

    00
  9. 1. Post-ul cu devotatul umanitatii Muskncare doarme la Twitter ca sa faca lumea mai buna …. Ha ha ha cum zicea un personaj penibil de la noi
    2. Pe partea cu sweet life in Europe vs Amerika hm trebuie gasit un mix. Da este sweet social life in EU dar Amerika sustine 75% din bugetul NATO si pentru actuala situatie din EU tot ei au contribuit cu in jur de 80% din ajutorul militar care i-a pus pe butuci pe ruski
    Capitalismul salbatic da rezultate dar aproape toti l-ar vrea mai indulcit

    00
    • SUA sustine cel mai tare pt ca e cea mai tare la armament. Si nu e ca si cum nu ar avea niciun interes. Incep sa se trezeasca si europenii, care au avut atitudine de John Lenon pana acuma.
      Pana la urma e o alegere. Daca vrei sa rupi cu munca, timp liber cam spre zero, dar sa ai trei Tesla in garaj, te duci in America. Daca vrei o viata echilibrata si sa nu risti sa iti vina factura de 300 de mii de dolari pentru o saptamana in spital, mai bine in UE.

      10
    • Dau si eu cu parerea, nu dati cu parul. Bugetul de aparare al SUA deriva in principal din brain drain (inovare, patente, know-how) , economia corporatista (productie de masâ, logistica), ambitiile de superputere globala (power projection). Viata sociala sau lipsa ei nu au treaba decat daca esti fan butterfly effect

      00
    • andreid, asa e, de naivi ce sunt contribuie… Sarmanii de ei s-au oferit sa ne vanda pana si gaz mai ieftin ca rusii.

      Sunt majoritar pro SUA, dar sa nu ne kkm pe noi cu naivitati din astea puerile.

      Partneriat strategic, laude, etc etc… DAR vize pauza, vezi domne nu ne incadram in procent cand ei… fac procentul.

      O tara cu „capitalism salbatic” care teoretic si practic nu ii pasa de siguranta sociala a propriilor cetateni e vazuta culmea ca drept Marele Salvator de oameni ca andreid.

      00
    • @AlinP
      eu nu am spus ca sunt salvatorii omenirii, sau ca au buget militar mare si restul pe linia asta dezinteresat. Astea sunt extrapolarile tale.
      Eu am spus ca atunci cand a fost nevoie, ei au fost in postura sa sara cu banu si cu armele care trebe si rapid.
      De exemplu acum daca statea Ucraina dupa EU …. cred ca intuim cu totii rezultatul.

      Legat de gaz mai ieftin decat rusii … iara extrapolezi aiurea. Daca ai sa citesti un pic despre GNL ai sa vezi ca niciunde nu ar scrie ca este mai ieftin decat pe teava.
      Dar daca nu ai teava, sau vrei sa dai peste bot tevii atunci platesti mai scump DAR ai de unde te aproviziona.
      In chestiunea gazelor SUA nu au zis „va dam noi mai ieftin decat rusii” ci mesajul a fost „trebuie sa ii sanctionam pe rusi drastic dar noi va vom aproviziona sa nu ramaneti fara”. Nu ne obliga nimeni sa luam de la ei dar acest volum nu l-a oferit nimeni altcineva.

      Mai fa-ti temele inainte sa extrapolezi (ca sa fiu politicos) aiurea

      00
    • andreid,

      Te ar ajuta enorm sa mai faci din temele alea daca tot le ai adus in discutie. Poate e de la varsta si esti tanar, DAR esti ft naiv si idealist.

      Pe termen lung SUA NU face gesturi de „BUNATATE”, daca un pas/etapa e asa este pentru ca pe termen lung face parte din interesele LOR !
      UE este un adversar economic. Rusia/China sunt adversari totali ( economic, ideologic etc ).

      Au spionat prin NSA intreg UE si NATO desi… „oficial partneri”.

      Totusi SUA nu a avut NICIO retinere sa faca afaceri economice cu China sau sa-si externalizeze aproape toata industria acolo desi aia sunt „comunisti” de zeci de ani!
      SUA nu are NICIO retinere sa faca afaceri cu Arabia Saudita desi acolo ZERO drepturi.

      Sunt zeci de cazuri si exemple, trebuie doar sa scoti capul din cur si sa deschizi ochii. Tot ei au milioane de homelessi pe strada si enorm de multi ANGAJATI fara SANATATE !

      Daca tu ai impresia ca ei trimit arme/bani in Ucraina de dragul „democratiei”… somn usor in continuare.

      00
    • USA are cel mai mare buget de apaprare pentru ca acel buget inseamna bani de la guvern catre firmele particulare care fac profit enorm.

      00
    • Ca sa explicam treaba cu bugetul de aparare al USA pe intelesul tuturor: asa cum noi avem parandarat pentru terenuri de fotbal in panta, drumuri care nu duc nicaieri, sali de sport in Cucuietii din Deal etc., asa au ei parandarat (mult, mult mai mare) de la firmele din industria apararii.

      00
  10. Apropo de avantajele pe care le ai in Europa, cand angajatorul contribuie pentru tine aproape jumatate din costurile totale – pensii, servicii medicale, etc.

    Aproape niciodata, in Romania, nu am vazut pe nimeni sa discute despre SOMAJ, adica despre ajutorul de somaj, nu despre nivelul celor neangajati.

    In teorie, ar trebui sa intre undeva la CAS, pe langa pensie, e o prostie ca discutam doar despre pensii.

    Somajul in Romania este fix, nu este corelat cu contributiile pe care le platesti, si este absolut insuficient, nimeni nu poate trai cu ajutorul de somaj.

    Nu inteleg de ce nimeni nu discuta despre somaj.

    In alte tari, primesti somaj in functie de cat ai contribuit, si cat timp ai contribuit – gen daca lucrezi 5 ani, iei somaj timp de 1 an, si e vreo 70% din brutul pe care il aveai inainte sa intri in somaj.

    10
    • Din cate stiu nici in Romania somajul nu este fix.

      00
    • E vreo 10% din brut, succesuri pe ramura sa te descurci cu el in caz de doamne fereste.

      20
    • Daca esti membru al vreunui sindicat serios – da, ai un somaj de la stat de vai si amar si unul rezonabil de la sindicat. Nu mori de foame. Daca nu esti sindicalizat au pus-o.
      Lasand US deoparte, si in Europa e la fel cu aparteneta la sindicat – Vezi DK, vezi FR.

      00
  11. Post-ul cu Pharma și insulina în curând va fi rescris cu Pharma și vaccinurile.

    00
    • deja e. vaccinurile pt copii care nu sunt platite de stat sunt scumpe; nu oricine isi permite sa faca o schema completa copilului.

      00
  12. Și dacă sunt în medie salariile mai mari, cum se raportează asta la costurile lunare?
    Cât dai pe chirie, transport, mâncare și altele? În majoritatea orașelor din SUA ești cam dependent de mașină. Cu sistemul medical cum e și tot așa.
    Nu arăți nimic dacă te concentrezi pe un număr și atât.

    00
  13. Inevitabil cand se discuta pe subiectul asta apare cea mai mare problema a americanilor: „in Europa platesti pentru apa la restaurant”. Eu zic sa fixam asta si totul va fi bine.

    10
    • Vezi ca in US o sticla de apa e mai scumpa ca un litru de benzina/motorina in orice „peco”… poti sa dai si 3-4$ pe o sticla de apa si doar 1$ pe un litru de carburant.

      00
  14. Aplaudati degeaba legile din Europa. Reversul este lipsa inovatiei (si asta mi se pare cea mai mare tragedie), salarii mici, taxe mari, rigiditate pe piata muncii.

    Cinstit e ca daca nu-ti place unde lucrezi poti sa-ti cauti in alta parte sau sa-ti faci firma sa fie cum vrei tu. Si la fel si cu concediatul, nu inteleg care e problema. Si nu’s rautacios, dar daca erai bun nu veea nimeni sa-ti zica sa-ti iei catrafusele si sa pleci.

    10
    • Preiei idei gresite de la aia care cred ca doar ei sunt cei mai cei pe planeta asta:
      https://www.visualcapitalist.com/national-innovation-the-most-innovative-countries-by-income/

      Din top 10 doar 2 tari nu sunt din Europa. Dar vai, saraca Europa, cum nu poate inova din cauza legilor care protejeaza angajatii de abuzuri.

      Apropo, ai auzit de o firma micuta si deloc importanta ASML? Ai idee ce face aia si de unde e? Ai idee cat de importanta e pentru absolut orice in lumea asta?

      01
    • Discutia e dintotdeauna, ce este mai important, oamenii sau acumularea de avere ?

      Personal nu dau doi bani pe inovatie, mai precis pe posibilitatea ca nu stiu ce patronache/CEO sa faca niste miliarde.

      Si nu, „pe logica asta, pe termen lung…” – fugi bre de aici.

      Tot personal, ma intereseaza sa duc o viata linistita si indestulata, fara surprize, ca de aia platesc taxe si avem democratie, ca sa se asigure respectivii ca eu stau lejer.

      In secunda in care guvernantii uita ca unicul scop al existentei lor e sa ma pupe pe mine in fund, vom avea o problema serioasa.

      Da, firmele trebuiesc sa prospere, economia sa duduie, dar pe sistemul gainii cu ouale de aur, tragi de pe ei cat sa nu moara, iti faci treaba in interesul tuturor, nu devii sclavetele lor.

      00
    • Ce de minute rosii la un comentariu foarte pertinent.
      Cred ca doare rau la geniile IT-iste de pe aici ca SUA e la ani lumina distanta de Europa.Eu personal tot ce cunosc specialist bun s-a dus in America cum a avut ocazia.

      00
    • Asta inseamna fie ca erau fierti sa se afirme, fie ca erau rupti in cur prin Europa, fie ambele.

      Oricum ai da-o, nu i-as invidia.

      Acum vreo 20 de ani toti prietenii mei erau obsedati sa emigreze in State, aplicat anual la loteria vizelor, discutii constante, etc.

      Visul american gen, obsesii mostenite din tenebrosii ani ’90, cand orice rahat american era automat mega gustos.

      Daca i-as intreba azi, s-ar uita la mine ca la ultimul dobitoc, ca in afara de niste venituri ce oricum nu sunt atat de mari cand te uiti la costurile vietii, nu prea ai motive de plecare.

      Nu in SUA cel putin. Daca mai ai si copii, ia-ti gandul.

      Da, stiu, ai bani, iti permiti sa stai intr-o suburbie din aia fancy, dar nici acolo nu esti la adapost de dementi, meth si basini.

      Ah, vrei tu sa te duci musai sa sclavagesti in patria viselor ? Iti orez bravo, dar nu o fa sa para ca si cum ceilalti sunt cretini ca nu vor.

      10
    • Mihai C,
      Nu erau deloc rupti in cur.Erau (si sint)foarete buni pe domeniul lor si stiau ca cel mai potrivit loc pentru ei e SUA.
      Dupa 25 de ani viata le-a dat dreptate sint la un nivel profesional si financiar care surclaseaza pe cei de acelasi nivel care au ramas in Europa.
      Repet e vorba de niste colegi mult peste medie.
      Dar si cei be nivel mediu par bine mersi in America.
      Fiecare cu exemplele lui.

      00
    • Si eu tot ce cunosc meseriasi in domeniul lor, dupa 20 de ani sunt la fel de meseriasi, cu situatie excelenta, fie in Romania, fie in alta tara EU.

      Nu vad relevanta faptului ca au plecat in SUA, cred ca au plecat ca era la moda si evident ca dupa 20 de ani nu mai vii inapoi, ca nu mai ai de ce.

      La fel cum nu poti convinge pe nimeni care a imbatranit cu dume de genul „America, land of the dreams” ca e de fapt un cacat pansat America, din majoritatea punctelor de vedere, cu orice tara din Europa centrala si de vest.

      Chiar m-as hazarda sa includ si Romania, Letonia sau Polonia pe lista aia, unde daca ai bani cam compensezi si serviciile medicale, educationale, etc. – ca te duci direct la privat, si cu bani suficienti rezolvi orice.

      Pana si duma aia cu autostrazile, iti faci o casa in Ardeal si si cel putin o autrostrada, in functie de unde e locatia.

      00
    • Da, boomerii (adica decreteii de la noi) saliveaza la ideea de State, ca-s indobitociti de ce seriale or vazut ei cand erau tineri si au impresia ca acolo nu conteaza cine esti, muncesti si gata, ai de toate.

      00
    • Sabotor,
      In Ivy League exista cinci universitati unde admiterea e need-blind.
      Adica daca esti admis si nu ai bani primesti bursa.Insemnind TOT,adica scolarizare, camin ,masa si bani(foarte putini)de buzunar.
      La locul 3 presupun ca te referi la Oxford,taxa anuala la CS e 30000 de pounds plus 6000 cazarea la camin mai pune 6000 costul vietii si vezi pe unde esti.Bonus nu se mai poate lua credit,deci trebuie sa ai acesti bani.
      Da Olanda,Germania,Franta au taxe mici dar tot tecosta cu totul 15000 de euro pean(vorbesc din proprie experienta)

      00
  15. 95 din 100 companii de succes, ori au inceput din US ori au fost „crescute” acolo si inca sunt acolo. Coincidenta? Fac ei ceva bine. Asta cu datul afara e cu dus si cu intors, ultima data cand am ras de ei, dupa nici un an se intampla acelasi lucru in restul lumii aka 2008.

    „Von nix kommt nix”, zice neamtzu. Bah da, conditii ok de munca vrem toti, subscriu, dar daca vrei sa schimbi putin lumea, nu merge cu abureli.

    Link: https://www.visualcapitalist.com/the-top-100-companies-of-the-world-the-u-s-vs-everyone-else/

    Sunt insa multe de discutat de pe threadul ala:
    1/ nu sunt salarii de 6 figures in EU. Bullshit, este plin de ele! Toate companiile mari si-au cam aliniat salariile, cel putin in IT unde sunt eu
    2/ lumea cauta stabilitate peste castigat mult. I call BS again, vezi punctul 1/ + lumea cauta si stabilitate si bani multi
    3/ Sanatatea – absolut! Europa este mult mai ok, sunt si inca vor fi praf la sanatate americanii (in general. In particular, sunt anumite state care sunt la nivel de EU deja)

    10
  16. Offtopic: a facut emagul modificari la Genius.
    Trebuie sa comanzi de minim 30 lei la easybox sau minim 100 la curier pentru a avea transport gratis.
    Deci, eu daca vreau sa iau o balama pe care o gasesc doar la un seller care livreaza prin genius, trebuie sa mai iau o sticla de vin pe langa pentru transport gratis.
    Sau daca iau produse care nu pot fi puse la easybox, trebuie sa completez pana la 100 minim. Genius, dar nu pentru saraci

    00
    • Adica cum era si inainte, in vremea pre-genius. Era la 150 de lei pentru transport gratis la curier si nu mai tin minte exact dar prima oara cand au bagat easyboxurile parca la fel, aveai o taxa de 50 de lei ca sa nu ai cost de transport.

      Ce inainte primeai „moca” (am pus intre ghilimele sa nu inceapa lumea sa explice ca de fapt cand transportul e gratis costul e bagat in pretul produsului etc,) acum ai ocazia sa experimentezi toate aceastea pentru doar 99 lei/an, profita acum!

      00
    • 100 lei pentru curier era si pana acum.

      00
  17. Imi permit sa cred ca pui incoret problema in cateva puncte din articol:
    1. Iesit din facultate cu datorie mare? Da, este oportunitatea de a face o scoala acum desi nu iti permiti. Daca nu ma insel si in Romania sunt locuri la facultate cu taxa de 20 de ani, nu am auzit pe nimeni sa se planga de asta desi se vehiculeaza ideea ca invatamantul este gratuit in totalitate. Personal inca nu am inteles cum vine asta, loc la facultate de stat cu taxa si de ce nu sunt toate gratis in timp ce unitatile private sa fie cu taxa insa trecem peste.
    Daca nu reusesti sa intri pe un loc fara taxa si nu ai banii cash atunci nu ai decat sa uiti de studii superioare si sa faci altceva in viata pe cand in US (si alte tari) ai posibilitatea sa iei un imprumut si sa faci acea scoala, urmand sa ai o cariera mai buna si sa traiesti mai bine.
    Echivalentul este imprumutul ipotecar – poti sa iei imprumut si sa iti cumperi casa la 20 de ani si sa o platesti in 25 de ani insa stai in casa ta sau poti sta cu parintii pana la 40 de ani, strangi bani si iti cumperi casa ta.

    2.Dezastrul din spitale – nu am fost acolo insa toti pe care ii stiu din US cu o situatie decenta nu se plang de asta, ceva imi spune ca sistemul lor sta bine in picioare. Echivalentul este Canada – totul gratis insa astepti 6-8 luni pentru o programare la un specialist sau Romania – ai cunostinte, platesti spaga si iti cumperi medicamentele cu banii tai in sistemul public si gratuit (experienta personala).

    3.Aia cu dat afara si ajuns pe strazi este peste tot nu doar in US pentru ca oamenii refuza sa fie chibzuiti si sa traiasca mai modest, punand bani deoparte. Cati oameni nu sunt si in Romania care cheltuie foarte mult pe masina, iesit in oras, haine, vacante si dpa 1 an, 5, 10, 20 de ani nu au nici un leu in cont si daca isi pierd locul de munca nu pot trai nici macar 6 luni din economii?

    00
    • „Personal inca nu am inteles cum vine asta, loc la facultate de stat cu taxa si de ce nu sunt toate gratis in timp ce unitatile private sa fie cu taxa insa trecem peste.”

      Uite o explicatie simpla. Ministerul educatiei are buget de la guvern de 1 milion lei (bani doar pt „finantarea” studentilor de la buget). Eh,banii astia Ministeru vine si ii imparte 200k la UPB, 300k Universitate, 200k la ASE etc pana se termina bugetul.

      Mai departe UPB vede ca a primit 300k lei pentru finantare locurilor „la buget”. UPB isi face calculu si vede ca de 300k lei pot oferi doar 250 locuri „la buget”.

      Si cam aia e situatia.

      00
    • Pt taxa de la facultățile cu taxă, de stat sau private, nu-și vinde mama o mână, tata un picior și tu un rinichi și o bucată de ficat.

      Auzim de mulți tineri de la noi care muncesc în timpul facultății, își plătesc taxele, chiria, restul cheltuielilor și termină facultatea fără datorii pt studii. La americani mai greu. Plus că se pare că unele cărți necesare sunt scumpe, la modul oribil de scumpe.

      10
    • @Irpx – stiu si eu mecanismul insa difera putin de conceptul de invatamant gratis, nu? Odata ce permiti locuri cu taxa la stat e o chestie de cifre, poti avea 10 fara taxa si 1000 cu taxa si incepe sa fie tot mai fina linia de demarcatie intre stat si privat.

      @AB – zici tu ca la americani studentii nu pot munci in timpul facultatii, le este interzis? Ai insa cateva diferente cand vorbesti de sume –
      1. la americani nu este doar scoala, este scoala + cazare+mancare pentru ca ala este calculul corect, daca eu sunt dintr-un sat din Constanta si vreau sa fac medicina in TG Mures sau Constanta atunci ma costa totul, nu doar scoala. De curizitate, o garsoniera este 200 de euro in Ct, mancarea si transportul ma gandesc ca tot pe acolo, iesi la 4800 de euro pe an x 5 ani (ca fara master nu e complet ciclul) inseamna 24 de mii de euro doar cazarea si restul, fara scoala. Mai punem undeva la 1000 de euro pe an taxa de scoala si cartile, suntem la 28-30 de mii de euro.

      Realizezi ca pentru o familie de la tara cu 2-3 copii care traieste din ceva agricultura de subzistenta sau in sfera aia este o suma imposibila, nu?

      2. Produsul este diferit – facultatea aia din US (Uk, Franta, etc) este pe alt loc in lume fata de aia din Ct, Buc, Craiova, etc. Nu poti spune ca „noi dam pe masina 11 mii de euro si aia dau 70 de mii” cand intr-o parte ai un Logan si dincolo un Mercedes.

      Si nu este vorba de US aici (stiu ca ne place sa dam cu pietre in ei) – nu ai decat sa vezi cat costa o scoala prin Elvetia, UK si alte tari vest europene.

      20
    • Daca nu ma insel si in Romania sunt locuri la facultate cu taxa de 20 de ani, nu am auzit pe nimeni sa se planga de asta desi se vehiculeaza ideea ca invatamantul este gratuit in totalitate.

      In RO taxa medie este undeva pe la vreo 4500 lei pe an (aproape 1000 €), in SUA cam 27000$… Compari mere cu pere! https://www.topuniversities.com/student-info/student-finance/how-much-does-it-cost-study-us

      00
    • @Bigbear, din punctul meu de vedere nu difera. Ma rog, cuvantul gratis da, e gresit folosit dar zic ca asta e alta discutie.

      Consider ca e bine si asa cum e acum, doar 100 locuri la buget si restu la taxa. Astfel, din banii primiti de la minister beneficiaza indirect si studentii de la taxa, ca folosesc aceleasi sali de curs, aceleasi calculatoare etc.

      In plus, intr-un sistem functional(deci nu la noi) situatia locurilor de la „buget” ar putea fi reglata de catre minister.

      De exemplu, ministeru muncii vede ca din cei 1000 de studenti la buget ce au terminat facultatea X doar 200 si-au gasit un loc de munca in timp ce domeniul in care „activeaza” facultatea Y si are doar 100 de locuri finantate de stat exista o lipsa a fortei de munca. Anu viitor facultatea X mai primeste doar 200 locuri la buget, in timp ce facultatea Y primeste 500 de locuri la buget.

      Facand tot invatamantul superior gratis iar nu e o varianta buna pentru ca te trezesti ca ai cheltuit resurse pentru 5000 de absolventi a unei facultati unde sunt doar 200 de locuri disponibile in toata tara.

      00
    • @BigBear

      Si nu este vorba de US aici (stiu ca ne place sa dam cu pietre in ei) – nu ai decat sa vezi cat costa o scoala prin Elvetia, UK si alte tari vest europene.

      https://erudera.com/germany/how-much-does-it-cost-to-study-in-germany/

      00
    • @Bigbear Franta – aproximativ 180 euro taxa/an de licenta, vreo 300/an de master. Elvetia – 700 franci/semestru. Daca compar ETH Zurich (1500 franci/an) cu MIT (aprox. 20000 dolari/an daca prinzi ceva bursa) numai la taxe e o diferenta enorma. La ambele se adauga costul cazarii+mancare, dar cu ce plateste studentul american ca taxa in Elvetia platesti taxa+cazare+mancare. Pentru un nivel de formare echivalent, in Elvetia (sau Franta, Germania, Olanda, Danemarca, Suedia) invatamantul superior ramane accesibil pentru o mare parte din populatie, in SUA nu prea e cazul daca nu te indatorezi considerabil.

      10
    • @Patrat & Sabotor – mea culpa, in Europa este mai ieftin pentru simplul motiv ca este alta directie, mai socialista si se vede asta din diferenta de stat vs privat, gen Elvetia 1500 de euro pe an la stat si pana la 40 de mii la privat.

      Insa eu nu incerc sa afirm ca este mai bine aici sau dincolo ci faptul ca acele imprumuturi pentru studii sunt un aspect pozitiv, dau o sansa unor tineri sa urce pe scara sociala cand in lipsa imprumutului nu si-ar permite.

      00
    • Un top al universitatilor nu puneti,sa se vada ce prosti sint Americanii?
      Si vedeti ca la 50000 de dolari pe an la Yvy League,sint doar douazeci pe loc.
      Asta e stiu baietii destepti de la zoso cit de prosti sint americanii.

      00
    • @Bigbear, mă refeream la faptul că, deși și în SUA cam toți studenții muncesc, la final tot rămân cu datorii uriașe.

      Niciun student de la țară n-o să se arunce la chirie pt garsonieră singur. O să stea la cămin 1-2 ani, poate chiar toți anii de studiu.
      Când prinde un pic de cheag la job și are vreo iubită, găsește niște prieteni și închiriază un apartament cu 2-3 camere, fiecare cameră urmând a fi ocupată de un cuplu.

      Am fost studentă la o facultate particulară în 2000-2004, nu mai știu cât era taxa, chiria (în regimul menționat mai sus) etc, dar cu siguranță nu ajungea la 4800. Sigur n-a scos tata din buzunar cât pt un apartament cu 4 camere în zonă bună din București în aceeași perioadă.

      00
    • @Bigbear Aici ai dreptate, exista si facultati private mai scumpe daca vrei ceva specific, totusi si la cele publice poti avea un nivel foarte bun. Imprumuturile sunt un aspect pozitiv, dar in SUA sunt atat de mari incat au devenit o problema. Plus, posibilitatea de a te imprumuta exista si in Europa, atat ca la final de studii ai un mic credit de rambursat, nu pretul unui apartament in centrul orasului. Din cate stiu, mobilitatea pe scara sociala e mai mare in tarile europene (de vest/nordice).

      @caposu Elvetia – ETH Zurich e pe locul 9 mondial, EPFL e pe 16. Taxele/an sunt de cel putin 10 ori mai mici decat la Ivy League. Plus, la capitolul inovatie stau extrem de bine, cel putin pe tot ce e stiinte/inginerie/tehnologie. Nimeni nu incarca sa demonstreze ca Ivy League sunt universitati proaste, dar raman greu accesibile din punct de vedere financiar. In Europa ai o educatie cu o calitate comparabila la un pret accesibil. Pana si sistemul de admitere american e facut sa ii favorizeze pe cei cu nivel financiar mai bun, SAT-urile se pot da de cate ori vrei. Daca nu iti place nota si iti permiti dai examenul pana obtii nota dorita.

      00
    • @caposu
      Zi-mi te rog care e „the best value for money” – 60k pe an (deci 180k in total) la aia care e locul 1 in top, 10k pe an (30k in total) pentru aia care e pe locul 3 (unele topuri insa zic ca-i locul 1) sau 0 euro la aia care e pe locul 36?

      00
    • Sabotor,
      ti-am raspuns mai sus,scuze.

      00
  18. Există avantaje și dezavantaje pe ambele sisteme.

    Pe de altă parte aici în europa companiile istorice există de 100 de ani și astea fac legea. Nu ai nici o șansă să pornești ceva să te miști în afara lor.

    Și US se îndreaptă spre fix aceeași chestie, vor fi câteva corporații mari care vor controla economia, iar conceptul de start-up aici e rezervat copiiilor de bani gata care își vor permite taxele europene ca să poată porni ceva.

    Vedeți doar ce ‘ușor’ e să deschizi o amărâtă de șaormerie în germania. E mai ușor să-ți deschizi companie aeriană în US. Sau și mai tare, cine are experiență să descrie ce înseamnă să deschizi un cont bancar în Germania.

    Ca să nu mai zic de bani, câte garanții ai nevoie în US și câte în europa ca să iei un credit pentru o firmă la bancă? Chiar dacă firma merge bine și are marjă de profit sănătoasă. Îți dau niște dobânzi enorme și cer gaj pe tot ce ai în firmă.

    Realitatea e că da, în europa (pare) că o duci mai bine ca americanul dar nu cred că neaparat e așa.

    Cam ce venituri trebuie să ai în Germania sau Franța (cele mai mari economii) ca să îți permiți mai mult de 80mp?

    Ce să mai zic de casă, să stai la casă în europa dezvoltată de obicei înseamnă familie bogată sau moștenire. Creditul e foarte dificil și pentru un apartament.

    Nu zic că gata, ăsta e criteriul minune după care măsurăm calitatea vieții, dar totuși, cei 4 pereți între care îți petreci viața e o parte considerabilă a calității vieții. Nu de aia tot râdem pe aici de tot felul de ‘residence’-uri?

    Vorbesc ca unul care lucrează cu europeni din mai multe țări (născuți și crescuți acolo, 100%) și deși majoritatea sunt oameni extrem de calificați (IT și conexe), nici unul nici nu visează la o casă măcar. Li se pare SF. În schimb cei din țările sărace toți stau la casă (Croația, romania, Ungaria, Polonia).

    Dar da, corect, dacă merg la spital nu scot 1 cent din buzunar.

    10
    • Sau și mai tare, cine are experiență să descrie ce înseamnă să deschizi un cont bancar în Germania.

      Facut programare telefonica.
      Mers la banca.
      – Buna ziua, am venit sa-mi deschid cont pentru ca ma mut in Germania.
      – Da, sigur, facem, care e adresa dumneavoastra in Germania?
      – Deocamdata n-am pentru ca doar ce-am ajuns, stau la un airbnb, nu pot folosi aia drept adresa mea.
      – Ne trebuie o adresa pentru ca acolo va vom trimite cardul, pinul etc. Dar rezolvam altcumva, sunteti de acord sa va ajunga cardul si pinul aici? Va anuntam cand ajung sa veniti sa le ridicati.
      – E perfect.
      – In regula, v-am creat contul, asta e IBAN-ul, va anuntam cand ajunge cardul.

      Timp total petrecut in banca, undeva pe la 10 minute.

      Cam asta ar fi procedura. Foarte complicat, trebuie sa recunosc.

      00
    • Colegi plecati in FR, toti stau la casa, in orasele mici/medii (sub 50.000 locuitori). Case luate cu credit, dobanda 1-3% (acum niste ani), maricele, cu teren peste 1000 mp fiecare, nu sunt stresati de valoarea ratei la banca (o tipa singura cu 2 copii este dar nu foarte tare). Probabil daca vrei casa in oras mare nu te poti apropia prea usor.

      00
  19. Nu e america vreo lumina, dar sa nu ne credem mai destepti unde nu e cazul. Nu te obliga nimeni sa faci o facultate si sa iesi cu datorii din ea. Tocmai faptul ca o simti la buzunar te face sa fii responsabil si in momentul in care alegi sa faci o facultate si ce facultate faci si cum te comporti in facultatea aia. La noi e o suedejie totala cu ce se intampla in facultati. 90% din „studenti” fac o facultate doar din inertie fara sa aiba nici cea mai vaga idee de ce o fac, o ard de pomana, nu merg la cursuri, copiaza la examene si asa mai departe. Zero responsabilitate pentru ca e gratis, ba chiar esti mega subventionat cu cazare aproape moca prin camin, transport gratuit si alte tampenii. Practic e o afacere doar sa te inscrii la facultate fara vreo perspectiva. Aduce asta vreun beneficiu in Romania? Faptul ca avem plin de „absolventi” ne ajuta cu ceva? Absolut nimic. Gramezi de prosti scolarizati pe banii statului ani de zile.

    10
    • 100k dolari datorie ca sa te invete ca esti victima omului alb. Daaaa, sunt super destepti.
      Nu toate faculatile sunt MIT, majoritatea creaza ospatari cu figuri de intelectual neinteles.

      10
    • Oameni buni, putem să nu mai punem și noi botul la propaganda fox news cum că tinerii fac 100k credit ca să învețe că sunt victimele ale rasismului?

      Nu că n-ar exista dar alea sunt 0.000001% din situații și în general merg acolo oameni de bani gata care merg la college pentru experiență nu pentru că depind de el să facă bani.

      Iar faza cu educația de 100k e o mare mare gogoașă pentru discutăm de sumele astea strict la facultățile de top gen Ivy League sau domenii serioase gen medicină.

      Și îmi pare rău s-o zic, dar dacă ești capabil să termini un Harvard sau un Stanford și nu ești în stare să iei un job din care să achiți datoria aia în sub 5 ani atunci unii oameni și-o mai și merită.

      Iar restul sunt fix aceeași vrăjeală ca la noi, sunt fabrici de diplome unde mergi și plătești banul greu și te fac băieții ce vrei tu. Îți scriu pe diplomă ce vor mușchii tăi.

      Evident că după ce au dat banul și realitatea din câmpul muncii le-a dat peste flit, normal că se duc la TV și se plâng că au dat bani pe facultate și nu-și găsesc locuri de muncă…

      Cam câți de aici ați angaja un avocat ce-a terminat Spiru Haret? Sau un inginer? Sau altele? Fix la fel e și acolo doar că e la total altă magnitutdine, e plin de facultăți dubioase pe bani grei care nu valorează nimic dar oamenii merg acolo crezând că pot fenta specializarea iar când realitatea îi lovește sunt supărați…

      00
  20. Eu cred ca raiul asta al firmelor europene se va duce in urmatorii 5-10 ani. :( Tot mai multe firme mari sunt cumparate de fonduri de investitii americane sau cu board american si care nu permit profituri de 5-7 %… aia vin cu biciul. Mie groaza de ce va urma. :(

    00
  21. Ideea de baza in USA prin anii 80-90 era sa te angajezi intr-o companie si daca esti muncitor atunci ajungi din jobul de la mail room la cel de CEO. Asta era un stimulent pentru fiecare sa traga cit mai mult in speranta de a ajunge mai sus. Asta inseamna acceptarea de ore suplimentare si viata mizerabil pentru ca odata vei ajunge in virf.
    Acum asemenea lucruri s-au cam terminat. Pentru a avea un job bun inseamna o educatie in scolile de virf (liceu + univ) care inseamna taxe scolare ridicate si automat cei cu venituri mici sint eliminati. Ca un fapt divers o diploma de Ivy-league inseamna un salar de inceput de 6 cifre.

    00
    • Stai linistit ca stiu ei mai bine de la Bucuresti cum e cu scoala,munca ,concediul si asigurarile in US.
      Majoritatea IT-istilor deaici muncesc pe microintreprindere sau PFA si o tot dau in salarii de mii de euro.Dar ei au salariul minim la firma lor si isi dau cu parerea de cit de prost e absolventul de Yvy League care incepe cu 90000 SALARIU brut,evident.

      00
  22. Bre, tu te cam dai spre socialiști. Pun o pilă la nea Marcel și ne vedem la ședințe la un mic și-o bere?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)