Cât de isteț este Onețiu

Am păstrat în bookmarks faza asta când am văzu-o că eram curios de ceva. La minutul 31, antreprenorul Cristi Onețiu, supranumit de un amic de-a lui “Oracolul din Dubai”, spune că poate ar fi bine să ne creștem singuri, atât cât putem, o parte din hrana pe care o consumăm, pe balcon, în ghiveci, sau în grădina proprie.

OK. Am cumpărat în aprilie 6 răsaduri de roșii. Udat intens din aprilie până acum, am între 6 și 20 de roșii per fir. Cât timp mănânc din ele? Ce fac în astea 5 luni până s-au copt? Câte roșii mănâncă cineva într-un an? De cât teren are nevoie? Ce fac în sezonul rece? Fac seră? Cartofi? Mere? Câte sezoane sunt doar la astea în România.

Oamenii ăștia sunt deconectați de la realitate și pur și simplu aruncă cu prostii în spațiul public, și pentru că interlocutorul e cu IQul în crăci nu are ce să-i răspundă.

Eu aveam câteva idei. Băi Onețiu, tu ce încerci să faci acum? Un metavers în care nimic? Cum e asta sustenabil, băi Onețiu? Unde stai tu acum, băi Onețiu? Într-un oraș unde 6 luni pe an un poți sta afară că e prea cald? Băi Onețiu, tu te auzi vorbind?

 

 

rosii-gradina-2022

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. Practic exista riscul sa facem foamea ca in anii 80. :)
    Si asa spunea nenea Buhnici ca nu mai vrea sa vada vergeturi.

    00
  2. Deci după Buhnici Files urmează Onetiu Files? Dacă o ții asa se duc dracului valorile noastre.

    00
    • Nu, nu… Onetiu e bun de politică! Dacă reușești să fraierești atâtea persoane cu o afacere mlm, vânzând creme cu extract de melc încât să ai profit se 1 mil euro/an, meriti sa fii președinte sau ceva…

      00
  3. Onetiu si alti agarici care genereaza trasnai din astea nu au pus in viata lor un fir de floare intr-un ghiveci. Altfel nu ai cum sa scoti prostii atat de mari. Te duci la mega, iei cele mai bio rosii, 40 de lei/kg – ceea ce e ok, nothing wrong with that si apoi intri live si bam! creierul se topeste – ar trebui sa ne crestem rosiile in balcon….

    00
  4. Are ceva Buhnici cu semnele de saracie.

    00
    • Are da, par ca vin din familii de au facut foame in copilarie, mai ales nevasta-sa aia pare genul de prima generatie care si-a dat noroiul jos dintre degete.

      00
    • Oamenii sunt ruptinde realitate. Poti scoate taranca din sat da nu si satu din taranca. Wink

      00
    • @Octtavyan: Cand spui sat, te referi la forma administrativa, sau la taranii propriu-zisi care formeaza satul…? (intreb pt un prieten)

      00
    • Ce debiteaza astia tine de bun simt si educatie.
      Poti spune ca au facut foame de educatie si bun simt …

      00
  5. Tech Guru si Coin Traderii ne invatza sa plantam rosii. Mersi, nu.

    00
  6. Onetiu a facut o sugestie, si de aici intelege fiecare cat poate, poti sa pui trei semninte intr-un ghiveci de curiozitate, poti sa pui un strat de juma de metru de pamant in tot balconu si sa tii motosapa intr-un colt, si la anu o mica ferma de struti tot in balcon, iar ce nu manaci schimbi cu vecinu de la 3, ala cultiva mango si hamei. Sau nu faci nimic si stai cu berea in mana, Onetiu nu se supara.

    00
  7. Sau comanzi din Columbia niste seminte, le pui in ghivece le uzi si luminezi si noaptea si apoi vinzi doar frunzele pe la festivaluri. Fructele le pastrezi pentru tine desigur.

    00
  8. Io cred că se referea la altceva și are legătură cu articolele precedente.
    Cumperi frumos semințe, lampi UV, lumina roșie și verde si o crești frumos pe balcon! Pentru consum propriu, bineînțeles!

    00
  9. Crescutul de mancare pe balcon il faci de hobby, nu ca sa economisesti. Trebuie sa le uzi cu apa de la chiuveta, iti trebuie o gramada de pamant/ghivece/alte consumabile, iar productia e dezamagitoare.

    Anul trecut am avut vreo 8 ghivece MARI (20+ litri) in care am pus rosii cherry (hobby + experiment). Am carat apa de mi-a iesit pe nas si am scos rosii de 2-3 salate. Teoretic am economisit vreo 30 de lei (la pretul/kg pentru rosii premium in piata), practic am cheltuit vreo 100-150 lei pe seminte, pamant, ghivece si alte prostii.

    Daca ai curte si scopul este sa economisesti bani, atunci faci ca bunica-mea si pe fiecare coltisor ai ceva de mancare plantat, apa de ploaie o strangi in butoaie, dar nu mai ai curte misto de care sa te bucuri.

    00
    • Care ploaie, că anul ăsta….?

      La țară încă mai sunt soluții. Am un pretenar cu solar și animale, soluția cu apa e că când se termină sezonul legumicol întoarce contorul invers. Adică îl dă înapoi. Și așa iese pe plus.

      00
    • @Klaxxon: Numa’ cine nu stie dansul si versurile nu are ploaie.

      00
    • @tinky: da, dar la anul nu trebuie sa cumperi din nou ghivece și pământ. Investiția în viitor va fi mult mai mică.

      00
  10. Am crescut în Maramureș în anii 90. Făceam 10 care cu fân pe an pentru o vacă. Cam jumătate de hectar cu cartofi și porumb pentru mâncat + furaje la 2 porci. Grădina de zarzavat 10-15 ari pentru consum in sezon și conserve. Livadă cu meri și pruni pentru dulceață, siropuri și horincă. Toate lucrate manual, că na… Pe lângă asta, părinții mei mergeau cate 3-4 săptămâni la cules porumb prin Banat unde erau plătiți în natură (făină albă și porumb). Plus adus lemne din pădurea proprie după ce dădeau șpagă la toți pădurarii. Lucram toți patru non stop. Tot efortul ăsta ca sa ai ce mâncare și caldura pentru o familie de 4 persoane timp de un an….

    00
    • This!!!
      Noi n-am avut decât grădina de 15 ari și încă îmi amintesc câtă muncă era și cât de ușor puteai pierde tot ce-ai muncit (o grindină, prea multă ploaie, deloc ploaie, venit înghețul prea repede etc.).
      Bine, și acum mi-am făcut grădină și mai fac una alta, dar nu-mi pun speranța că scot familia din foame cu 2 roșii și un kil de mure.

      00
    • Cel mai bun comentariu. Pe bune. Puteti sa va opriti aici. 👏

      Cam asta inseamna sa te intretii de pe urma pamantului.

      00
  11. Burta aia pare făcută numai din bio. Bullshit there.

    00
  12. Anul trecut am pus si eu rosii, mai exact 100 rasaduri de rosii, munca cat cuprinde, plantat, udat, legat, scos buruienile, udat, udat, udat si iar udat. Trebuie sa recunosc ca mi-am facut o placere iar ca atunci cand vroiam cateva rosii, tot ce aveam de facut era sa merg in spatele casei si sa rup cateva de pe vrej, mi se parea super tare, dar ca sa zici ca merita sa faci asta an de an pentru consumul personal, este o aberatie, ca iti faci o placere, ca iti faci damblaua, ok, e treaba ta, dar atat.

    00
  13. Imediat urmeaza sfat de economisit benzina. Mergi in gradina din spatele casei, a blocului sapi o groaba si iese petrol. Ce sunteti asa de prosti sa mergeti la benzinarie? Fiti autonomi

    10
  14. Las’că și tu te-ai lăsat vrăjit de o poveste frumoasă acum ceva vreme. De curiozitate, câte ciuperci au ieșit din lădițele alea?

    00
  15. Boohnici ii tot da inainte cu saracia. E marcat omu’.

    10
  16. off topic, ce soi de rosii sunt cele din poza? zici ca sunt incrucisate cu ardei kapia!

    00
  17. „E bine ca nu avem autostrazi ca se foloseste mult azbest care este cancerigen”. Arunci asta ca si persoana publica sau vreo vedeta de mana a 5-a cum e Onetz asta si apoi stai si razi la cum se cearta lumea pe mizeria ce am aruncat-o.

    00
  18. M-am apucat si eu, da’ nu stiu ce am facut gresit, ca nu vad rezultate:

    https://9gag.com/gag/apgZ229

    00
  19. Adevărul, fără supărare, omul are dreptate. Dacă stai să te uiți că de la supermarket mâncăm doar prostii, parcă ar merge din gradină.

    Ne-am mutat la țară acum 2 ani. Tot de 2 ani avem grădină. Tot așa, udată intens, roșii, castraveți, gogoșari, vinete, porumb etc.

    Vara am mâncat salată de roșii, castraveți. Toamna / iarna am mâncat ciorbe / mâncare din chestii congelate din grădină, zacuscă din vinete + dovlecei (au ieșit peste 100 de borcane). Am pus și castraveți murați. Vara copii mănâncă mure, căpsuni. Urmează și recolta de câțiva struguri. Grădina mea are în jur de 150 metri pătrați. Nu e mare, nu e mică. Când ne-om mai permite să cumpărăm terenul de lângă (circa 500 metri pătrați), om mări grădina.

    Adevărul e că dacă am fi avut și niște găini și o vacă, aproape că n-am fi mers la magazin.

    Să faceți un experiment. Un bulion de roșii cât la sută conține roșii? Mă refer cele din comerț. Cel făcut de nevasta mea conține 100% roșii bio, nestropite. Adevărul e că la țară multă lume trăiește aproape 100% din grădina proprie. Unii au și beciuri.

    O să spuneți – da e de muncă, da e greu. Știați că de când m-am mutat la țară și nu mai stau atât de mult la laptop nu mă mai doare spatele?

    00
    • Nici pe mine nu mă mai doare spatele de când nu mai lucrez în construcții.

      00
    • Mă refer la faptul că stătateam 12-18 ore pe zi la laptop, la bloc. Așa, la curte, mai îmi găsesc ceva de făcut. Mai ud grădina, mai rup buruieni, am mai turnat ciment, făcut un gard etc.

      Am o alee de circa 60 de metri pe care alerg uneori (magazia e in fundul curții, la capătul aleii). Face bine la sănătate.

      00
    • Face bine la sanatate, asa e. Dar oare mai face bine la sanatate cand tragi 8 ore munca ca dupa sa vii acasa sa mai tragi inca 3 prin gradina? Ca deh, trebuie sa ai un salariu, ca doar din gradina ajungi sa traiesti ca vulpita si viorel.
      E super sa ai gradina cand banii vin din alte surse. Cand nu vin, e nasoala treaba. Mai degraba 12 ore la laptop decat 8 la rasaduri. Vorbesc din real stories, nu citit in forumuri.

      00
    • Robert – ai dreptate, nu zic nu. Lucrez 8 ore pe zi, uneori mai multe. Dar fac asta de acasă, într-un domeniu care mă pasionează. Și în mare parte, banii au venit din alte surse decât activitatea mea principală.

      În al doilea rând – crede-mă, după orele alea de laptop, abia aștept să ies afară și să ud grădina. Nu e invers. Și nu, nu o ud zilnic. Și nu o ud neapărat eu, cât și soția, care stă acasă.

      00
    • Pentru vaca e nevoie de islaz comunal unde sa o dai la iarba primavara-toamna ca altfel iti mananca si urechile daca o tii acasa. Si oricum ii dai de mancare dimineata inainte de a o da la islaz si seara cand vine. Pentru o vaca/cal e nevoie de 1hectar lucrat doar pentru animalul respectiv. Vaca e cu totul alt nivel de dificultate fata de gradina/pasari. Trebuie mulsa de 2 ori/zi si ranit balegarul constant. Dar daca ai vaca tu si familia ta nu veti muri niciodata de foame . Cu gainile te descurci mai usor ( 4-5-6 gaini maxim 10) ca le mai pacalesti cu ceva resturi de la masa ta si ceva cereale ( nu multe). Daca vrei pui de carne e nevoie de mancare multa. Felicitari pentru gradina e un pas important spre auto-suficienta.

      00
    • Ce zice leon e bine si frumos si foarte adevarat ca nu toti am putea. Insa, are dreptate in masura in care noi ne am obsinuit sa mancam lucruri care nu sunt de pe aceste meleaguri sau cel putin nu tot anul. Eu, spre exemplu, am mancat rosii tot anul, care mai de care mai scumpe sau stropite sau venite de la mama ma-sii. Nu cred ca bunicii noștri mâncau roșii in ianuarie sau de Craciun cu o friptura. Iarna mancau ce conserve puneau vara si eventual toamna, muraturile. Oricum sa îngrijești o gradina si sa iti ofere tot necesarul de legume chiar si pt o vara si plus niste chestii la congelator sau zacusti, este nevoie de spatiu mult si ingrijire maxima. Iar cu serviciu de 8 ore, plus naveta, copii mici, etc (cazul nostru) e grele tare.

      00
  20. Vali, am o rugaminte la tine. In urmatorul articol influencer fun poate prinde loc si marikiu care fix cu Socar s a gasit sa faca giveaway. El fiind, de fel, un moralist mai mare ca buhnici…..

    00
  21. Treaba asta poate e valabilă pt cei care câștigă foarte puțin și stau la curte și au timp de căscat gura pe șanț, băut cafele și văicăreli că e greu. Știu familii care stau la țară, au pământ in curte dar nu au măcar un pătrunjel de pus la ciorbă, îl cumpără de la aprozar.
    Altfel, la mine in balcon nici mușcatele nu cresc

    00
  22. Agricultura nu se face cu hei-rup.
    Aia e pentru oamenii fara scoala.
    „Agricultura de apartament” e doar un hobby, la fel ca un acvariu. Nu e neaparat nevoie sa plantezi rosii, e fain sa ai ghivece cu busuioc de exemplu…

    00
  23. Bunicii nostri ce au facut? Pe langa ca au pus compot in borcane pentru iarna, mai faceau barter cu vecinii, tu ai ramas cu un sac de faina eu am 10 borcane de compot, facem schimb, mai fac o paine in plus si pentru tine si-mi dai 4 oua, samd.

    Am cumparat cartea „The Art of Fermentation”, e destul de bun.

    00
    • Corect. Oamenii au supraviețuit și înainte de Glovo, magazine online etc.
      Mă uitam, la țară, femeile în vârstă, la 90 de ani, cosesc la poartă.
      La oraș, cele de 60-70 sunt în bastoane și fac slalom pe la doctori și seara la Antena 3.
      Ce-i mai sănătos?

      00
    • Bunicii faceau asta din saracie, nu din mare dragoste de vecini. Era o mancatorie la tara de toata frumusetea. Da, povestile ajunse la noi sunt superbe, realitatea era alta.

      00
    • G., imaginea povestita de tine pare un colt desprins din din aia de acum cateva zile, ‘the good reset’ parca ii spunea.

      da’ gardu, leopardu…

      00
  24. „spune că poate ar fi bine să ne creștem singuri, atât cât putem, o parte din hrana pe care o consumăm, pe balcon, în ghiveci, sau în grădina proprie”
    „atât cât putem, o parte”

    Unde zice „TOT CE MANANCI”?

    Ca idee. Pentru 2 oameni 50-100mp sunt indeajuns. Mai ales in Romania, unde produci ok la legume
    Eu, pe 50mp, fara rosii bune pentru clima de aici

    – dovlecei: ies astia la greu. Faci supe/tocanite/desert. Am facut la dovlecei de mi s-a acrit de ei. Am facut si cadou.
    – rosii: mi-au iesit asa, sa ma pot lauda cu poze. Dar, nu le-am controlat eu sursa
    – cartofi: vreo 30-40 kile. Nu prea am fost multumit, solu prost pentru cartofi, plin de pietricele
    – salata verde vara. Cred ca am facut de vreo 20 de salate, pentru 2 oameni
    – putina ceapa
    – am avut si mazare de o mancarica
    – 2-3 kile de morcovi si niste sfecle
    – condimente

    Toate astea pe 50mp, muncit seara dupa munca, pe un teren virgin, la momentul achizitiei, intr-un parc.

    00
  25. Adevarat va spun… cine a produs macar o singura data ceva legume in propria curte/gradina si a mancat din ele, vede cu alti ochi capitalismul si indemnurile liderilor de la Bruxelles de a ne inchina la ciorba de loboda, asa cum se doreste mai nou.

    00
  26. N-ai vazut cate rasaduri de rosii au in balcon astia care au cumparat apartamente in Dubai?
    Buei, nene, merg alea cu branza de camila, ceva de speriat!

    00
  27. Eu când văd asta cu „ud gradina” mă gândesc doar că metrul cub de apă e decât 5 lei plus canalizare 2,50.
    Normal că poți să sapi puț la 100 de metri. Că la mai puțin se umple cu nitrați și căcatul vecinilor. Dar puțul ăsta e de la 100 milioane în sus.
    Un solar, nu mare, e vreo 30 de milioane. Plus…., Plus…
    Că să ce? Să pun pe feizbuc roșiile MELE?

    Ceva gen Hellvig SRI care a refinanțat un împrumut bancar cu un împrumut la un IFN, că să iasă din foame. Genial!

    00
  28. Nu faci gradină ca să faci profit aia e sigur. eu am 3 ari nu e multa munca, o data pe saptamana nu in fiecare saptamana dar si rezultatele sunt asa si-asa. ma rog… avem bulion, ceapa, morcovi, castraveti etc cam ne ajunge 1 an. dar e hobby-ul sotiei mele… eu doar asigur pamantul, instalatiile si forta bruta.

    Insa depinde ce planuri sau pareri ai despre viitor. cam la fel ca cei care fac calcule ca nu merita sa gatesti ca consum, mizerie, mai bine comanzi etc. si asa e in general in vremuri de pace si prosperitate… doar ca daca vrei sa te apuci de gatit de nevoie, ca nu mai ai bani, ca e prea scump sa mananci in oras in suedia cand tu ai 3 copiii si nevasta casnica… dureaza pana deprinzi aptitudinile sa poti gati regulat, ceva comestibil. e altceva cand gatesti regulat o data de doua ori pe saptamana si cand vine nevoia doar schimbi frecventa.

    cam asa si cu gradina…. daca vreodata apare nevoia sa cultivi e cam greu sa te apuci atunci ca e scump si nici nu iese din prima… daca ai gradina de ceva timp si put facut, si pari de rosii din anii trecuti, plus experienta… in caz ca ai nevoie e foarte usor sa te scalezi cat sa faci agricultura de subzistenta pentru familie. altfel…

    eu iesit din foame si stiind ce inseamna sa nu ai niciun ban sa cumperi paine sau
    1 kil de cartofi cu saptamanile… nici casa la tara nici bunici care sa-ti trimita o ceva de mancare, altfel apreciez faptul ca pot sa imi produc mancarea chiar daca acum imi permit de toate.

    00
  29. Am crescut roșii pe balcon, 15 fire (direct din semințe, starter kit de-ăla deștept cu îți dăm semințe, ghiveci biodegradabil și rumeguș pentru răsaduri și îți urăm mult noroc), 5 tipuri diferite de cherry (verzi, roz, galbene, negre) doar pentru salată și drept de laudă, că mno, am crescut roșii pe balcon. Mai am din semințe, dau la troc pe un kilogram de măcriș.
    În total cred că am avut vreo 8 sau 9 kilograme de roșii. Avantajul a fost că înfloreau ca nebunele dacă erau copilite cum trebuie. Dezavantajul a fost că am avut 8-9 kilograme de roșii din iunie până în octombrie, cu costurile aferente (timp, apă, ceva rahat bio pentru îngrășământ etc.).
    Au fost unele dintre cele mai bune roșii, dar cred că timpul investit le-a făcut gustoase, deci garantat bias.
    Acum am flori și ceva verdețuri (gen pătrunjel, leuștean, rozmarin, cimbru șamd.). Și un ardei, să mă fălesc că ardeiul ăsta a fost crescut de mine.

    Poveste lungă, nu poți subzista din ce crești pe balcon, dar te poți lăuda cu ce crești pe balcon.

    10
  30. Mi-a facut si eu o gradinita de circa 40 mp, rosii, ardei, capsuni, zmeura, coacaze, ceapa si fructiferi. Dar sunt sezoniere, sa spunem ca fac suc de rosii/bulion ca am niste cherry rosii si galbene care merg bine tare. Dar restul? Ma apuc sa fac gradina in toata curtea?

    Ok, sa zicem ca fac asta. Dar ai nevoie de cartofi, ceapa, porumb, vinete, etc. Apoi, ai nevoie si de niste gainuse, sa ai carne si oua macar.

    Onetiu crede ca traim cum traia bunica la tara. Bunicii aveau teren mult, mergeau la camp pentru a hrani animalele din curte, duceau vacile la pascut.

    00
  31. Cine ia în serios doi băieți cu freze pline de gel care discută despre agricultură?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile