Pentru că am donat în urmă cu 2 săptămâni pentru îngrădirea libertății de expresie aici pe blog, nu am mai avut bani de 7 zile all inclusive la bulgari sau greci, așa că m-am dus la Mamaia sâmbătă și duminică. Spre deosebire de anul trecut, când am încercat să fac un exercițiu bugetar cât mai mic, anul asta am fost fără vreo limita impusă, ba mai mult, am venit fix când s-a trecut la “preturi de high-season”. Deja numărul articolelor din presă care cântă prohodul stațiunii este fenomenal, aproape că m-am dus cu inima strânsă.
Destinația aleasă a fost tot zona Mamaia Nord – Năvodari. La fel ca anul trecut, ne-am hotărât în timpul zilei să rămânem peste noapte.
Ce era diferit față de anul trecut – într-adevăr parcările publice din Mamaia erau goale și în general ziua era destul de neanimată. Nici măcar la cluburi nu era rumoarea specifică încheierii unei nopți de pomină (am ajuns în zonă pe la 5AM). Am avut un flashback cu senzația pe care o aveam în Neptun în urmă cu 12 ani. Alta schimbare e că s-au mai terminat niște fațade de blocuri, ceea ce desăvârșește aspectul de cartier-dormitor din nordul stațiunii. Se construiește în continuare, dar parcă nu mai erau atât de vizibile șantierele de pe stradă.
Pentru tot ce e menționat în articol am primit bonuri fiscale și cam peste tot am plătit cu cardul. Pe toate plajele erau salvamari dotați decent și implicați.
Cheltuieli:
– Combustibil – 8.6l/100km diesel, nu mai comentăm prețurile de la pompă. Nu am mers deloc economic din varii motive, așa ca acul s-a dus la vale.
– Am hotărât să petrecem ziua de sâmbătă la Azimuth, noua apariție în zona Năvodari. Locul e deschis de 3 săptămâni. Pentru că am ajuns la răsărit, am apucat să văd toate procedurile de deschidere ale locului, pe manager în acțiune cu angajații, pornirea bucătăriei etc. Totul este de la decent la impecabil, sunt foarte mulți angajați și managerul e mână de fier. Nici la dotări nu s-au zgârcit, e totul nou și calitate top. Cred că sunt cei care dau tonul “marii mutări”. Mă aștept în viitor ca majoritatea brandurilor renumite de “nightlife” să se mute din zona Mamaia Nord către Navodari, sau măcar să facă incă un stabiliment satelit, din simplul motiv că nu prea mai e nici o combinație să stai pe zi în zona cu plaje lărgite și betonate. Conceptele alea de “noaptea luăm roaba de șampanie și ziua stam leșinați tot la ei pe plajă și la restaurant” nu prea își mai au rostul condițiile curente.
Șezlonguri zona A (primele 3 rânduri de la apă): 120 lei/buc. Șezlonguri zona B: 90 lei/buc. Fiind mai săraci anul asta, am luat în zona B, împreună cu încă 2 prieteni cu care ne-am găsit acolo. Am primit prosoape în preț și probabil cele mai mișto saltele pe care le știu pe litoral: au o grosime aproape cât cele de pat. Am glumit cu jumătatea mea mai bună că au pus saltele de-astea să poată să stea pe burtă și fetele cu silicoane, fără probleme, că aprox. 35% din cele prezente aveau asemenea dotări. Cred că erau vreo 3 divizii de videochat acolo, dar fiecare și-a văzut de treaba lor, nici un incident, nici o țigănie, muzica chill și relaxare.
Ce am consumat pe plajă: Dorna 0.75 – 17 lei (2x) – va astept in comentarii, de data asta mi-am dat si cu vaselina, Figa 21 lei, Frappe 17 lei (2x), 1 aperol spritz, nu mai gasesc celalalt bon, dar cred ca 29 lei.
In jurul pranzului ne-am mutat in restaurantul lor, care e un exercitiu de design dragut, dar nu iesit din comun pentru cineva care frecventeaza genul asta de locuri. Aici avem asa: Hummus cu carne de vita – 69 lei, Crema de feta cu masline si castravete – 35 lei, Hallumi la gratar cu pasta de masline si dulceata – 59 lei/buc (2x). Apa plata la cei 17 lei, Vanilla Milkshake 17 lei, capuccino 15 lei, Cuba Libre 29 lei. Mancarea a fost buna, dar am considerat preturile hotie pe fata, nu era nimic din ingrediente rare, spectaculoase, si nici retetele nu erau reinterpretate, descompuse sau ceva. 300 lei pe cele de mai sus e raport pret/calitate groaznic si asta inseamna ceva cand vine din partea mea
– Dupa pranz am mai facut ceva consumatie pe plaja, dar nu stiu unde am pus bonurile din partea aia de zi. Sa zicem undeva la 200 lei (ape, 4 cocktails, o cola, o apa tonica, maruntisuri)
La fel ca si anul trecut, am cautat cazare direct de pe plaja. Spre deosebire insa de atunci, acum erau o gramada de optiuni libere pe booking.com, nu a mai fost nevoie de cautari pe turistinfo.ro si de mesaje catre proprietari. Cred ca mi-a luat sub 5 min sa ma hotarasc si sa rezerv un studio la Sea On , cu 585 lei, la malul marii. A fost prima data cand am stat in tipul asta de cazare (ai si bucataria si patul in aceeasi camera, dar pentru o noapte nu conta de fapt). Locul era nou nout, totul in regula, parcare privata, pat confortabil, chestii smart peste tot. Nu am avut nimic de comentat legat de dotari, “face ce scrie pe cutie” si era pe strada cu prietenii nostri deja cazati, si in zona unde ne gandeam noi ca o sa petrecem, ca sa nu mai tragem de masini dupa noi.
Pentru ca pe fete le cam luase foamea, am decis sa incepem seara la IpaNera. Avem in felul urmator pentru 4 persoane: 3xSalata de icre de crap si stiuca (150g, 26 lei), caracatita la gratar cu broccoli (380g, 94 lei), piept de rata sweet&sour (380g, 75 lei), pizza Margherita (350g, 42 lei), ulei picant 4 lei, rapane in sos de unt picant (250g, 60 lei), tortellini de casa (300g, 62 lei), Fritto Misto (un fel de fructe de mare prajite, 300g, 69 lei), salata asortata 18 lei, apa plata 0.75 20 lei, cocktail 34 lei, 2x 50g de Jameson Black Label 27 lei, 2x stella artois draught 250ml 11 lei, Hoehaarden alba nefiltrata 21 lei. Toata lumea a fost multumita de mancare, si cel putin chestiile pe care le-am comandat/gustat eu au fost foarte bune. Nu am plans dupa bani, ca sa zic asa, ca la Azimuth.
Cu burtile pline, ne-am indreptat spre zona considerata fierbinte pt petrecerile de noapte, insa ne-a lovit realitatea – foarte putina lume, obisnuitul traficul infernal lipsea, muzica bubuita doar din vreo 3 locuri, totul foarte chill. La Loft cred ca era ceva mai aglomerat, dar era pe inchidere, la Fratelli parea un pic animat (au ajuns si ei la restaurant la niste preturi de-a dreptul nesimtite), pana la urma ne-am oprit la H20. Unde am dat de un sistem de comanda gen fast food – stai la coada la o fata, platesti, iei bonul si…apoi e ca la Dristor Kebab “haideti cu urmatorul bonulet va rugam”…Ma rog, muzica foarte ok pentru gusturile noastre, dar atmosfera lipsa, era mai mult lounge, am dansat un pic, am stat la povesti, am cascat gura la focul de artificii de la Loft, la focul de tabara de la Ammos, am plecat acasa. Nu mai gasesc bonurile, dar din ce vad pe extrasul de cont, am lasat 210 lei la ei pe 2 Long Island Ice Tea, 1 Redbull, 1 apa, 4 tequila si un cocktail cu gin.
Ziua de duminica ne-a dus pe o plaja care era in topul meu “pe vremuri” – Shut Up, Beach . Aici a fost iar o imagine destul de trista. Nu era ceva tragic, dar saltelele PREA murdare, timpul de raspuns ineficient la comenzi, plaja largita si nasoala, intrarea in apa aiurea au facut din ziua asta mai mult o zi de lucru la bronz si discutii mai lungi intre noi. Pentru ca am fost cu niste prieteni dragi, a fost ok. Daca mergeam doar noi doi, nu cred ca stateam acolo. Costuri: Apa plata 0.75 – 17 lei, limonda cu menta 330ml – 22 lei, frappe 20 lei, Schweppes 10 lei, o pizza cu prosciutto crudo si ciuperci 35 lei. Sezlongurile parca 60 sau 80 lei, nu mai stiu exact.
Desi nu mai eram convinsi ca o sa fie trafic pe autostrada (nici in Mamaia nu mai era coloana), am zis sa respectam sistemul nostru brevetat de ani si sa plecam cat mai tarziu posibil, asa ca am ajuns la cina in Constanta, la restaurantul turcesc Konak. Mancare ok, preturi in media tipului de restaurant, servire rapida, magazin turcesc atasat (probabil cele mai bune baclavale din CT). Gasiti preturile la ei pe site, nu mai pun lista aici, mai ales ca am mancat in exces toti 4. Totalul a fost de 400 lei.
Estimand totalul din ce a zburat de pe carduri, cam 2700 lei/2 persoane sambata + duminica la Mamaia, cu de toate.
In concluzie: da, Mamaia e mult sub gradul de ocupare traditional in perioada asta. Da, e o atmosfera de “extra sezon” prin partea populara a statiunii, si opulenta cam lipseste din partea nordica. Nu am fost anul asta in zona de sud a litoralului, dar din ce am citit, pare ca s-au inversat total polii de interes. Nu am parcat in zona publica pentru ca am avut parcare privata peste tot pe unde m-am oprit, nu stiu tot 100 lei, sau s-a mai ieftinit. Clar e insa ca 99% din locurile publice sunt libere, ceea ce contribuie la senzatia de “parasit”. Majoritatea locurilor cu faima isi mentin inca standardul cat de cat. Cei care au investitii serioase in spate probabil se vor reinventa/muta/supravietui. Ceilalti…la revedere. Constructiile s-au mai finisat fata de anul trecut, acum un santier activ are o sansa sa fie ascuns de o cladire terminata. Preturile de cumparare sunt un pic mai haotice, in sensul ca in unele cladiri pe care le urmeaream, unele apartamente au scazut, iar altele au crescut, fara sa identific vreun motiv anume.Parca simt un pic de disperare ca sa isi face aparitia, bannere mai mari, texte mai agresive, etc. Plaja cu siguranta a afectat notabil fluxul de turisti, e groaznica in zona largita, si asta combinat si cu restul de probleme ale zonei face aproape imposibila o propunere decenta dpdv turistic, mai ales ca majoritatea stiu cum era pana anul trecut. Vorba aia – plaja naspa, apa adanca, preturi mari, servicii loterie, parcare scumpa, viata de noapte pe butuci…de ce sa mai vina lumea?
preturi de croatia, split. Si la fel cu muntii dolomiti din italia, ba chiar in italia sunt chestii o idee mai ieftine…doza de cola luata de la 2900m 3 euro, late machiato de la refugiu de la 2200m 2.3 euro, apa 1l era 3 euro. Pizza aici in sat e 10 euro, alte feluri 12-16 euro la restaurant.
Ce treaba are una cu alta? Cat e zborul pana in Italia + masina inchiriata? Te urci pe autostrada si ajungi in 2 ore la Split? Poti face astea intr-un weekend?
Oamenii s-au dus pentru un weekend si s-au simtit bine si probabil si-au asumat ca nu vor gasi preturi de impinge tava. Viata mai trebuie si traita, nu e vorba doar de unde iti iei cea mai ieftina cola.
@ev21
Principala problemă este ca primești prea puțin de banii ăștia. Și asta este sentimentul când vi la noi pe litoral. Stațiunile din zona de sud au început sa mai schimbe ceva,insa tot ce înseamnă Constanța plus Mamaia și Năvodari au pretenții de Ibizza. Și da cam toate localurile astea cu pretenții de gourmet, dar noi luam carnea de la Metro trebuie sa dispară.
“Toata lumea a fost multumita de mancare, si cel putin chestiile pe care le-am comandat/gustat eu au fost foarte bune.“
Cu o singura exceptie pare ca au fost multumiti de ce au primit pentru banii dati.
Nu ca as recomanda cuiva litoralul romanesc dar mi se par aiurea comparatiile astea, “ce benveu iti luai de banii dati pe Kia aia” sau “iti iei apartament in Madrid la banii pe care ii dai in Cluj” etc.
si in italia dai banii astia si la 200 metri se construiesc blocuri?
urasc oamenii care zic ca e ok, ca uite domne, distanta mica. care distanta nene, ca la 1 ora de constanta ai plajele bulgaresti?
inteleg ca sunt oameni care isi permit si daca fac astia apa plata 50 euro, dar overall e o groapa. n-ai cum sa faci turism asa. nu are cum sa fie sustenabil. trebuie sa ai ceva in plus pentru aia 50 euro. pe cand la noi nu ai nimic.
Anul trecut in august am fost in Dolomiti si pe o raza de 100 km, camera pornea de la 500 euro/noapte.
Nu stiu cum ai facut comparatia.
Nu imi amintesc preturile de pe la cabane (Tre Cime Di Lavaredo), in taxa de 35 de euro pentru drumul de acces, mi s-a parut mult.
Si nu sunt zgarcit de fel.
Am raportat si eu ce am vazut. Nu am comentat sa critic.
@Razvan, 4 nopti in Dolomiti am gasit cu 1800lei, dar majoritatea cazarilor incep de la 2400lei/4 nopti din ce am vazut.
Pai da ma baieti, de aia nu ne intelegem: voi o ardeti pe sarakie si buget si autorul s-a dus pe opulenta, ca asa a vrut 😀 Comparam Opel cu BMW.
Poti face vacante ieftine oriunde in lume dar cum am mai zis – si nu v-a placut – nu doar despre asta e vorba.
@Razvan, ai scăpat un 0 în plus. Îți spune unu care umblă prin toată Italia, pe la diferite hoteluri. 500€ pe cameră nu prea găsești, decât prin cine știe ce spa de 5 stele plus….
Link mai jos pentru o Săptămână, cu demipensiune și spa inclus, 625€ de persoană.
https://holiday.parkhotel-bellevue.com/it/offerte/familien-vorteilswochen.html
Asa ca las-o mai moale Răzvan
Fisherman, cautat acum pe booking.com , Coasta Amalfa, 1 zi, sortat dupa pret (lowest first) 200 de proprietati gasite de la 1-165 pretul e sub 500 de eur, de la 166-> 200 pretul e peste 500. Adica cam top 20% , nu top 1% sau ceva exotic.
@Fisherman, nu am scapat nimic.
August 2021, Dolomiti, singurele cazari in zona (0-100 km de parcul national Tre Cime), minim 500 euro/noapte.
Am preferat sa conduc 150-200 km in plus pe zi si sa stam in Kals Am Grossglockner (Austria), pensiune decenta 160 euro/noapte.
Pesemne ca a fost anul trecut ceva legat de CoVid. Si prin Scandinavia o luasera preturile razna.
@Fisherman, nu am scapat nimic. Alea erau preturile.
Am stat in austria in Kals Am Grossglockner la o pensiune. 160 euro/noapte.
A trebuit sa facem naveta zilnic pana in Drei Zinnen.
Booking ie hoți….
Rezervările făcute direct la hotel sunt mai ieftine.
Parkhotel Bellevue Dolomiti: 635€ de persoană pentru 7 nopți cazare cu demipensiune (adică mic-dejun și cină), acces la spa. Deci sub 90€ pe zi….
Mai răsfirați….
Coasta Amalfi, perla Dolomitilor.
Fisherman, tu ai zis ” 500€ pe cameră nu prea găsești, decât prin cine știe ce spa de 5 stele plus…”, ca si cum vezi doamne e greu sa gasesti asa ceva.
Ce ma intereseaza pe mine cat ai dat tu nu stiu unde, uite tot pe booking (sac!) mamaia 7 nopti, 250 de eur (in total). Da’ mai bine ma duc la aia de stau cu cheia in gara, ca sa nu ma fure booking.
RaduQ, ti-a scapat faptul ca eu am raspuns la un comentariu care zice ca prin toata italia nu gasesti camere la 500 de euro?
Nu mi-a scapat nimic, doar stau mai prost cu geografia.
@Fisherman, cu ce sa o las mai moale omule? Eu iti spun ca asta s-a intamplat anul trecut in august, tu imi dai link de acum!
In al doilea rand nu as merge niciodata sa bat la usa unei pensiuni.
Pentru asta exista booking si alte asemenea.
Pe langa toate de mai sus, noi am incercat sa inchiriem in aceeasi zi, nu cu doi ani inainte.
Stiu, planificare, suntem prosti, bla bla bla.
Asta e, mai sunt si oameni prosti ca noi, care nu isi calculeaza si portiile de hartie igienica.
Răzvan ești cu atât mai prost cu cât compari o vacanță de 7 zile cu hârtia igienică. Știm toți că hârtia e mai importantă.
Dacă tu și ai tăi însoțitori nu ați fost capabili să găsiți un hotel bun, la un preț decent și a trebuit să faceți naveta sunteți proști. Mai rău decât analfabeții funcționali.
Eu întotdeauna îmi caut hotel în aceeași zi în care mă cazez, prin natura serviciului….
@Fisherman, nu ai merita sa iti raspund la cum mi te-ai adresat in ultimul comentariu.
Si pariez ca esti deranjat de Buhnici a jignit, a facut body shaming sau ce cacaturi de termeni ati mai imprumutat de pe la americani.
Si eu consider ca a derapat, dar, analfabetul functional cred ca esti tu.
Si am sa iti explic si de ce, nu doar sa te jignesc.
Paralela cu hartia igienica am facut-o in ideea in care am observat ca sunt unii pe net care vad in orice decizie a cuiva o greseala.
Si se apuca si scriu romane despre cum ei isi calculeaza totul, cum pleaca la 02:14:30 AM de acasa ca sa nu prinda trafic si alte rahaturi.
Nu toti suntem asa, nu toti vrem sa scoatem maxim din orice si nu pentru toti orice este relevant in proportie de 100%.
Prin expunerea experientei mele nu incercam sa iti arat tie ca eu sunt bogat si tu esti sarac, nu-mi pasa cine esti si cat platesti pe concedii.
Acum povestea, ca sa vezi cat esti de prost.
20 si ceva august 2021.
Eram in Lindau, Germania, urma sa facem un hike pe Zugspitze, dupa ce petrecusem o saptamana in Padurea Neagra.
Ne-am uitat pe vreme si in urmatoarele 3 zile ploua in toata zona, sudul Germaniei, nordul Elvetiei, nordul Austriei.
Am deschis gmaps si am zis sa vedem unde am putea merge la o distanta de 6-700 km, sa nu ploua in urmatoarele zile si sa putem face ceva trasee.
Zis si facut. Plecat din Lindau si cautat cazare in drum spre Dolomiti, iar cazarea aia despre care tu spui ca e 2 lei, era de la 500 euro in sus pe noapte! Nu exista alta in perioada aia!
Ce plm nu intelegi?!
Povestile ca iti iei tu cazare business in ziua aia raman doar povesti.
Oricine a calatorit business stie ca astea se gasesc usor, ca doar nu calatoresti business in muntii Pamir!
Pe de alta parte se vede cat de umblat esti, caci daca ai fi, ai sti in plm ca sunt locuri si tari in Europa asta unde NU gasesti cazare oricat ai plati!
Nu numai ca este scumpa, nu gasesti!
Du-te in Norvegia, Suedia, Finlanda, indeparteaza-te de orasele mari si o sa vezi ca sugi pla cu miile de euro in buzunar!
Nu exista suficiente hoteluri/pensiuni pentru zonele alea.
Acelasi lucru este si in Dolomiti, care sunt printre cei mai vizitati munti din lume.
Acum mars in pla mea la varsat dejectiile pe prietenii tai, nu pe internet.
„istețule”, nu înțeleg ce legătură este între ce spun eu și bunici cu prostiile lui.
Mulțumesc că ți-ai rupt 30 de minute din timpul tău prețios, doar ca să-mi dau dreptate.
Ăsta e defectul meu, le spun proștilor când sunt proști. Că poate au mai auzit de la alții și își pun câteva întrebări.
Revenind la subiect, parcul natural Tre Cime se găsește la nord de Cortina D’Ampezzo, cea mai scumpă stațiune montană din Italia. Pentru context. Sunt însă foarte multe stațiuni mai mici în apropiere, sătuce. Toate au punct de informații unde poți găsi cazare decentă și rezonabilă.
Voi ați vrut să faceți o „aroganță”, dar v-a ieșit pe nas.
Pro tip pe care nu-l meriți, dar mai sunt și alții ce pot fi interesați :
Când vreți să vă cazați într-o zonă, căutați cu google Maps. Micșorați harta, încât să vă dea și rezultatele neplătite, cele plătite au prețul, apoi sunați direct la hotel. In peste 90% din cazuri preturile sunt mai mici, chiar cu 50%. Dacă vorbiți frumos puteți obține camerele bune, ținute pentru clienții speciali. Eventual spuneți că au fost recomandați de un prieten…
Am dat link-ul unui amic care pleaca Maine 😀, sa nu se mire.
La Navodari era o tabara de copii. In fine, e minus cam pt majoritatea „investitorilor” de prin zona, speram sa devina o zona salbatica accesibila doar cu cortul.
Tabăra e recondiționată, arată mișto. Am văzut poze pe arhiblog.ro
nu fi trist ca ti-au dat manute rosii, astia sunt niste cocalari care faceau asta si daca anuntai ca arhiblog.ro a gasit leacul contra cancerului. cocleti.
A găsit leacul împotriva lui însuși? 🤔
Nu știu ce a fost postat pe arhiblog, dar tabăra de la Năvădoari nu mai există, așa cum o știam noi. Am fost acolo în tabără și știu cum era.
click.ro/paparazzii-click/imagini-dezolante-tabara-din-navodari-637560.html
https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/tabara-de-la-navodari-victima-intereselor-imobiliare.html
Ce mult ați mâncat!….Stati bine cu metabolismul! Eu m as fi îngrășat 2-4 kg după 2 zile din astea!
Mulțumim pentru info!
Alo…fara vergeturi pe litoral
buhn…. oh, stai
mie mi se pare tocmai invers, ca au mancat chiar putin si bun, unde sunt cefutele, unde sunt micii, cartofii prajiti si cascavalu pane? caracatita? bleax
Doamne da-mi prostul zilei de azi!
Asta cred ca este mantra patronilor de pe litoralul romanesc
Lidl și Carrefour Market în Thassos.
Taverne goale.
Atât.
Experiența culinară, gastronomică e o parte importantă a unui concediu, călătorii etc. Dacă din rațiuni financiare, unii preferă market-urile, înțeleg, că și grecii am înțeles că încep să se prostească, dar mai știu că sunt și ospitalieri.
Bai da, stii eu asta apreciez la ei. Vrei sa te spargi in experiente gastronomice, ai unde. Fructe de mare, nebunii, traditie, pesti, nebunii traditionale te fac si ei lejer de bani dar macar te simti bine si bai e bun. Vrei sa o arzi pe buget azi, gasesti mancare simpla, ieftina si cinstita frate. Iti arzi un gyros, un souvlaki, o ieftineala rapida dar bai frate, e proaspata carnea aia, nu te imbolnavesti, chestii basic fara pretentii pa buget dar fara bataie de joc. Primesti ce ai cumparat. La noi ieftin inseamna si prost. Si cateodata inseamna si niste perfuzii dupa.
Nu stiu unde ai vazut tu taverne goale….
In afara de apa si ulei picant is preturi medii spre mari dar nu exagerate. Ok, stiu s-a scumpit uleiul dar la apa cu 17 sau 20 lei 0.75 se vede cel mai bine logica combinata cu lacomia carciumarului. Ce gandeste el? Ca la fiecare masa de 3-4 persoane va fi minim 1 persoana care sa vrea apa nu suc sau alcool si ar fi pacat sa nu-l ardem. Intr-o lume normala ca si in statiunile din lumea buna apa nu e 4 euro, e 1.5 sau 2 euro o jumate de litru(da stiu, la 0.75 e 3.5 -4 euro. De ce e asa? Pentru ca apa trebuie sa fie cea mai ieftina bautura din meniu, e o regula. Sunt sigur ca rationamentul horecarului e ca nu vrea ca lumea sa ii ocupe masa stand 2 persoane o ora la o apa plata cu lamaie ca in 2003.
In HoReCa toti vor sa faca bani din apa in primul rand.
Oriunde, nu doar la Mamaia.
apa se pune cu pret mare ca sa nu-ti vina 4 handralai sa ia 2 cafele si o apa toti.
in schimb as face altceva: daca comanzi mancare, apa e din partea casei.
E de prost gust cu apa așa scumpă.
Timișoara, Unirii (zona 0) apă plata mare 16 lei.
Flat white 18lei. M-am uitat lung și eu și prietenii mei la bon. In special din cauza apei.
Mai ales ca e si marea aproape, atata apa..ar trebui sa fie..gratis
A reinviat blogul, cam asta e nivelul cititorilor pe aici, nu se uita la bani si se rasfata cu concedii de lux.
Ne pare rau de Eftimie, care anul acesta ajunge la Saturn.
Sovieticul, da de unde, la Techirghiol
or maybe Hisanus
L-a reînviat plătind ca să nu mai scrie și alții pe blog.
Cred că și-a schimbat BCR-ul locul de sponsorizare, mai degrabă…
Eftimie face plaja in Kamchatka.
La SeaOn aia parcarea privata era garantata sau primul venit primul servit. Pacat de shutUp era preferata mea.
Man, nu știu ce sa zic. Pe booking era specificat ca e garantat,am dat numărul de mașina și nu am avut probleme.
Multumesc. Am intrebat in ideea in care toate complexurile astea nu-mi par genul sa aiba 1 loc de parcare / camera. Am fost anul trecut la unii din Solid Residence sau ceva de genul, vis-a-vis de iaki, si desi teoretic aveau parcare, practic a fost de genul „lasati-o si dvs. la strada ca e umbra si e ok”
Prost nu-i ăla care cere…
Se pare ca pe termen lung, lucrurile se cam inverseaza
Știu că nu poți compara Mamaia cu nicio altă stațiune de lux din lume, însă mi se pare jegmaneală pe față.
Tot ce ai scris. Acum am fost într-unul dintre cele mai bune restaurante din orăselul unde-mi petrec vacanța in Sardinia. 2 Adulți + un copil:
3x sticle apă minerală, 1/2 vin al casei alb (este de la castiadas, cred ca era un foarte bun “costa molina”), 1 antreu ptr. 2 cu șunci, salamuri, măsline, diferite pâini de casă, etc. (nu l-am mâncat toți 3 ptr ca am mai comandat și altceva), 1x pasta tipică zonei cu cârnat etc., 1x platou de peste cu doi pesti mari (1x doradă, 1x???), 2x octopus, 8x garnele, 2 cafele (date pe gratis că băusem prea mult alcool și nu mai puteam bea limoncello). Totul inclusiv coperto. 96 de Euro + bacșis).
La Mamaia sunt prețuri de Londra sau New York, dar cine are, are….
Vinul nu este de la castiadas ci de la argiolas și se termină cu o nu cu a.
Man, 500 euro pe doua zile pentru doua persoane nu este foooarte mult.
Evident, nu poate plati un cuplu cu salarii minime, insa pentru cineva cu venituri medii, sa se relaxeze un weekend platind suma asta, nu este un capat de lume.
Omul a mancat ce a vrut, a stat unde a vrut, parcare privata si alte “artificii”.
Nu militez pentru litoralul romanesc, iar Mamaia nu am mai fost de minim 20 ani, insa nici nu cred ca TREBUIE sa mergem cu totii in Thassos la Lidl.
Cum spunea cineva mai jos, experienta culinara este parte din calatorie. Daca mergi in vacanta si mananci tot salata de rosii facuta de tine pe genunchi…
Ce tot o dati cu Londra sau New York?
In NY un sandwich la Subway este 12$, iar un espresso decent luat de pe strada minim 4$.
@Razvan nenea, salariul mediu e pana in 4000 lei in Romania. Adica 8000 un cuplu.
Cine isi permite sa cheltuie 40% din venituri pentru doar 2 zile?
Usor cu Londa si New York pe scari.
pentru salariul mediu te duci in alte statiuni, treci granita in Bulgaria,etc.
Mamaia a fost mereu cea mai scumpa statiune de pe litoral, dar la ce preturi a insirat autorul imi pare ca sunt similare cu ce gasesti la un restaurant mid-plus in Bucuresti.
AlexF, asa, deci ai dat 100 de EUR pe o singura masa (in 2 adulti + 1 copil).
Autorul a dat 550 de eur pe absolut tot pentru 2 zile (cazare, transport, mancare, bautura, si ce a mai pus el acolo). Unde e jecmaneala/diferenta aia enorma de pret?
Nu contest ca e mai bine sau mai rau acolo, dar daca vorbim doar de preturi nu e nimic de speriat. In italia 2 persoane lasi cam 120-150 de eur pe zi mancare (3 mese+ ceva gellato) daca manaci la restaurante (da’ stiu poti si sa mananci ciabatta mergand pe strada, cum poti sa o faci si la mamaia daca vrei).
@Vlad, “nenea”, 2700/8000 este 33%, nu 40%.
Daca tot iti place sa fim exacti cand vine vorba de medii 😀
Am zis “mediu” de bun-simt.
Mediu pentru mine inseamna undeva la vreo 4.000 euro/luna per familie, iarta-ma ca nu m-am gandit la statistica INS.
Cel mai important este ca daca ti se pare mult, scump, nu te duci, nene, ca nu te obliga nimeni.
Cand de peste 10 ani toate televiziunile si internetul urla ca o omleta este 30 lei la Mamaia si tu tot te duci in fiecare an si te vaieti ca e scump, ori esti prost, ori ipocrit.
Sa mearga la Olimp sau mai stiu eu unde cine nu isi permite Mamaia.
Pe de alta parte, autorul a expus experienta sa. Nu cred ca avea venituri de 8000 lei/luna.
@Vali, cum le permiti acestor indivizi sa ii numeasca prosti pe ceilalti cititori?!
Mi se pare incredibil cum unii de pe aici se erijeaza in aparatorii libertarilor de orice fel, dar la al doilea comentariu in care cineva nu este de acord cu ei, recurg la jigniri de genul “esti prost, tu si tot neamul tau!”
FOARTE URAT!
Sfatuitorule, daca te-as avea in fata, iti garantez ca te-as determina ca data viitoare cand iti vine sa numesti pe cineva prost, sa de gandesti de vreo 2000 ori inainte.
Si nu, nu cu violenta fizica.
Acel moment cand sucul, cafeaua sau milkshake-ul e mai ieftin ca apa. Oare cum reactioneaza daca le ceri apa de la robinet?
Pusă în sticle/bidoane și vândută drept apă îmbuteliată…quick maffs.
Sînt chiar obligați să ofere apă (de la robinet) GRATIS. Dar lumea nu știe.
Multumesc pentru articol, ma face sa nu imi mai para deloc rau de cele 10 ore de condus pana pe plaja in Grecia
Ei, dar ai ratat o ”experiență” de neuitat…
Se umfla pipota in mine cand vad decaderea si prabusirea litoralului romanesc. Are exact soarta pe care o merita. Ultima oara am fost acum 10 ani si mi-am promis sa-mi cheltui banii in alte parti – ceea ce am si facut. Ma bucur nespus sa vad ca haiducia se cam termina pe litoralul romanesc. Faliment usturator!
Eu nu ii inteleg pe astia care zic frate in vacanta trebuie sa mananci numai la restaurant, sa te respecti. Daca dai o tura de supermarket cica mai bine stateai acasa. Serios?
Nu frate, eu ma duc la mare de cate ori am chef, si chiar imi iau apartament de fiecare data (cu usa la dormitor sa bagam copilul mic la somn la 9 seara) bucatarie utilata, frigider, zona de luat masa).
Da, seara o cina la restaurant merge DACA nu suntem prea obositi, sau comandam.
Dar la pranz, cat iti ia sa fierbi niste paste cu un sos adus de acasa, sa faci o salata si sa desfaci 2 beri (avantaj poti sa iei cea mai cool bere pe care o gasesti acolo si sa o tii in frigider)?
In plus in apartament mananca si copilul fara probleme si se poate odihni familia un pic.
Inca in Italia daca te duci la magazinele cu chestii locale in drum spre camera, iti feliaza tot felul de salamuri si de branzeturi, au paste facute in ziua aia, beri artizanale iti ia inca 15 min sa incropesti o masa la pret decent.
De ce sa ma duc NUMAI la restaurant ca asa a auzit Gogu ca in concediu se mananca numai la restaurant?
Imi plac oamenii ce au atitudinea asta. Pentru copii o inteleg, e mult mai greu sa ii duci la restaurant si de multe ori nici nu are sens. Dar imi place sa vad barbatii ce comenteaza asa, mai ales cand acasa nu fac nimic, decat sa se bata cu mana pe burta, iar mai apoi isi sclavagesc partenerele sa le mai gateasca si in concediu, asta pe langa faptul ca le duc in cele mai banale statiuni din Grecia.
Am atitudinea asta, pentru ca persoana de mai sus nu trebuie sa se dea superioara ca vai de mine, GOGU mananca numai la restaurant. Ce-ar fi sa nu te mai simti atat de complexat si sa iti dai seama ca toata lumea mananca unde vrea si unde le e mai comod. Nu esti cu nimic mai destept sau bun ca ai fentat sistemul si mananci „acasa”. Unii merg in concediu sa se bucure de timpul liber si sa se deconecteze complet, altii merg si vor acelasi stil de viata de acasa, aia e.
Nu e nici o sclavageala, ca eu fac pastele. Daca nu are nimeni chef de gatit, comandam sau luam demipensiune (da, sunt si structuri hoteliere cu apartamente).
Pentru ca mergem des, mai taiem din costurile nenecesare.
In plus, si de asta raspund in special, se poate avea o relatie ok, fara sa te bati cu mana pe burta si sa ii impui chestii partenerului.
Noi avem intelegere, discutam si planuim dinainte si asa ne si distram si mai punem si deoparte.
Loft, de cand cu copil si eu fac la fel, inainte niciodata.
Problema pleaca de la cazare, sigur daca iei apartament (pentru ca ai copil si iti trebuie doua camere, kichineta, etc), atunci e ok sa faci tu (vezi ca nu e doar de gatit, mai ai de spalat si un vas, eventual dat o matura prin apartament daca stai mai mult, practic esti ca acasa:) ).
Daca insa stai la hotel scuza-ma, dar e de prost gust sa iti faci sandwichuri in camera ca sa nu iei micul dejun la ei. Cum te simti cand intra roomserviceul si iti gaseste cutiile de la prosciutto si firmituri in camera? Sau cand cobori la receptie sa primesti „glovoul”? Mie mi se par romanisme astea, pentru ca nu prea le-am vazut practicate de altii.
Noi facem asta cu apartamente pentru ca este mai ok pentru noi in situatia data, dar buget wise parerea mea e ca ce castigi ca nu mai mananci doar la restaurant dai extra pe apartament.
Mai ales ca experienta mea e ca la hoteluri poti sa fi mai tolerant cu „calitatea” (hence sa iei si chestii mai low budget) decat la apartamente (in sensul ca la hotel daca sa zicem imi refuleaza wc-ul in camera sau nu imi merge AC-ul, cer alta camera si asta e am o sansa sa se rezolve macar partial, la apt.- „succesuri” pe ce ai dat banii asta e pana la finalul vacantei)
Restaurantul nu este doar despre mâncare. E o experiență.
@Boris inteleg ce zici, ma duc numai la apartamente cu 8.5+, complet utilate cu frigider, hota, masina de spalat, cafetiera etc
Daca au mic dejun iau direct, daca nu au nu ma stresez, cateva chestii feliate sa le scoti din frigider nu e sfarsitul lumii.
Pur si simplu pentru mine acum nu mai are rost sa ma duc la camera simpla, e important sa avem conditii sa putem hrani copilul in liniste, aer conditionat sa ne relaxam si odihnim, nu sa astept mancare la un restaurant unde e cald chiar cu ventilator vara la 40°C (Cipru de ex), si mai si e obosit dupa zbenguiala.
Pur si simplu e ceva de confort.
In unele locatii s-a meritat financiar sigur, de ex am cumparat niste specialitati pe care daca le mancam in restaurant mi-ar fi luat si pielea de pe mine. Sa nu mai zic de o sampanie sau un vin bun.
Acuma na fiecare cum se simte mai bine, si noi mai alternam mai si iesim la terase etc dar nu obligat la fiecare masa. Si e bine sa ai optiuni. Vrei sa iesi ok, dar daca e copilul obosit, marait, o cina rapida, baie, poveste si la culcare (in camera separata)
Ei, asta nu a înțeles nimeni, că pentru orice turist cazarea și mîncarea trebuie să fie ieftine (mai ales că la noi nu e deșert, cresc roșiile și la colț de stradă). Iar cîștigurile mari se obțin din DISTRACȚII.
Loft, da, e normal si mai ok asa, dar nu e neaparat la fel pentru toti, mai ales cei care nu au copii.
@marinel, trebuie, cine a stabilit asta? Dar bine fie, cica de la anul cazare la mamaia o sa fie 10 lei/noapte si intratul pe plaja 200 de euro/zi, ca au zis ca banii tre’ sa iasa din distractie. Nu-ti convine dai 10 lei si stai in camera si mananci ieftin.
Ai căzut în extrema cealaltă… Ești cîrciumar, locator de plajă, cumva?
Altfel știi bine ce înseamnă distracție. Că nu mă deranjează deloc să fie 10k euro o șampanie adusă cu roaba, nu sînt nici șofer pe roabă să stau pînă dimineața la cheremul lor, nici nu plătesc eu consumația buzatelor, iar cine are de bani de aruncat, s-o facă.
nu cred ca preturile in restaurante vor scadea acum ca s-au imputinat turistii, din simplu fapt ca meniurile sunt deja printate :))
Boss, pe Coasta de Azur, la orice restaurant iti aduc sticla de apa rece de 1 litru din partea casei implicit. De la robinet, dar e buna. Poti sa ceri eau gazeause in loc, tot moka. Nimeni nu incearca sa te faca la bani prezentandu-ti Evianul sau Badoitul ca singura optiune daca ti-e sete.
Oricum conceptul de apa de lux e o tampenie, apa e apa. Dar asa sunt oamenii, vor totul sa fie de lux. Apa de lux, la fel ca orice produs de lux, e doar o declaratie. Unii o interpreteaza ca: „uitati saracilor ca eu imi permit asa ceva”. Eu o interpretez: „sunt destul de tampit sa platesc cat nu face”
Da asta e obicei franțuzesc de când cerul. Te așezi la masa și vine apa de la robinet în carafa oriunde în lungul și latul Franței.
Iti aduc oriunde in franta, doar ca p-acolo nu prea am vazut clienti sa se aseze la masa, sa ceara o carafa de apa de la robinet si sa scoata laptopul sa munceasca 3 ore, eventual mai cumpar un esspreso dupa 1.5 ore.
#Boris
Lasă bre că nici la greci n-am văzut să se supere horecarii cînd vin moșnegii la taifas de 2-3 ore și plimbă doar o ceașcă de cafea. Ca să nu mai spun de dezbaterile interminabile în prag de alegeri de prin taverne…
marinel, incearca sa faci asta la paris si mai vorbim despre ospitalitate in horeca prin europa.
La Paris… da… acolo și capra plină de rîie tot cu coada pe sus umblă. Aceeași cafea luată ”la varice” într-o bombă ”pă Șambelizee” are preț dublu dacă stai la masă. Mulți nu se pot căca de foame, dar mîndri tare…
Fara sa fac un inventar al cheltuielilor, sunt la origine din Constanta si mai am un apartament/doua acolo si ma duc frecvent vara la pentru pescuit de chefal si iesiri pe la Dunare sau Delta si o mai ard cu prietenii prin carciumi in Mamaia ca nu stau sa gatesc acasa pentru 2 zile.
Lasand deoparte mizeria arhitectonica creata de Mazare& co, Mamaia a intrat intr-o faza de maturizare care va dura probabil 10 ani. Din 4 terase va ramane una, cea cu mancare si servicii bune. Din 4 hoteluri 3 vor fi cumparate de unul care stie sa faca bussines.
Plaja aia latita aiurea se va eroda in urmatorii 10 ani si va ajunge la latimea din anii 70 (lata dar nu kilometrica). Tampeniile facute aiurea pot fi si demolate.
Am misunat pe acolo anul asta si constat ca au disparut cocalarii si cei cu venituri mici. Cei pentru care diferenta intre 2000 la bulgari si 4000 la Mamaia insemna extrem de mult. Servicii de calitate gasesti si in Mamaia, vezi OP, adevarat ca le cam cauti.
Eu nu as canta prohodul statiunii inca. Ramane un loc excelent de vacanta si economia de piata o va forta sa creasca standardele. Va ramane un loc scump probabil – pentru cine isi permite.
Poate pe undeva sper asta pentru am crescut la 2 pasi de intrarea in Mamaia si mi-a placut, cunoscandu-i de copil fiecare coltisor si descoperind cu prietenii cand haladuiam pe acolo fiecare hack care ne facea vacanta de vara mai frumoasa – fie locurile cu bere de import si pepsi all the time, patiseria aia buna unde aveau alune, plajele cu taxa si sezlonguri unde ne puteam duce evitand plata, cei 2 dolari pentru intrarea in discotecile faine de pe vremurile adolescentei.
Vorbim in 10 ani daca nu crapam intre timp.
sau baietii cu bani se vor muta pe como, amalfi, 2 sapt pe yacht printre insule si ii lasa pe localnici sa le crape buza.
ca la preturi e sub mykonos da pe la santorini asa.
Cred că nu își va reveni Mamaia la ce a fost în perioada de glorie ca stațiune de top, fițoasă etc.
Pentru că la noi este mereu vorba de modă. A fost la modă Costineștiul cu Vox, Neptunul, după Olimpul, a venit și rândul stațiunii Mamaia și acum să vedem ce o mai veni.
Sau poate că se vor muta în alte țări, sau poate va fi cool să se meargă la Galați sau Brăila. Nu ai fi spus pe vremea de fiță la Olimp că ar fi ajuns Mamaia ce a ajuns.
De stricat a stricat lăcomia și bula imobiliară. Pre multe betoane, este stricată stațiunea, trebuia să se oprească la timp cu construitul și betonatul, dar nu a fost să fie.
Probabil că va deveni iar o stațiune pentru familii și pentru toată lumea, cu prețuri mai mici, rulaj mai mare, dar ce a fost, nu.
Și nu există lux acolo unde este împinge tava.
Ar fi o soluție să fie făcută o stațiune de beție și AI peste tot, pentru tineri din anumite țări care caută să se îmbete zi de zi, dar trebuie scăzute masiv prețurile.
zici ca suntem pe Arrakis, asa preturi pun astia la apa plata…
eu am fost susținător și fan Mamaia de acum 20 de ani, când apăreau primele cluburi mișto (La Mania).. acum sorry dar este paragină. nu e posibil la ora 9 dimineața să troneze gunoaie pe promenadă… primăria aia nu are salubritate în subordine??
de asemenea, să nu ai toalete, dușuri pe plajă este inacceptabil.. eu m-am dus și m-am pișat într-o terasă abandonată lângă Zenith… să nu fiu nesimțit ca restul să mă piș direct în mare. singurele WC-uri amenajate sunt private la plajele de lux din nord
Legat de toalete publice: fiimiu, 4 ani, nu a avut rusinea de a nu face in mare.
Am incercat sa caut o toaleta in preajma, chiar sa traversez desertul pana la strada unde tot nu am gasit nimic. Asa ca imi cer scuze si promit ca nu mai vin.
Litoralul românesc e frumos. În vederile anilor ’70.
sigur, toate costă bani, dar experiența de a sta la plajă între blocuri în construcție pe de-o parte și combinat petrochimic pe cealaltă e neprețuită
dar unde mai gasesti tu plaja largita si nasoala, din categoria „daca mergeam doar noi doi, nu cred ca stateam acolo”?
Ia caută pe net ”beach în Necochea” (că nu prea am cum pune niște poze acum) să vezi ce de hoteluri pe acolo și plaja de 2 ori mai lată ca-n Mamaia. Dar prețurile sînt foarte accesibile, chiar și pentru săraci. Dar dacă ești comod și vrei ca din Haudi să sari direct în apă, e altceva…
Mamaia in pozele din 1965 arata ca si cum ar fi din 2065. Acum e toata betonata, efectiv ai senzatia ca-ti cad blocurile in cap, zici ca esti la piscina unui mastodont piperean sau pe dig in Crangasi, nu la mare. N-am avut niciodata senzatia ca sunt in vacanta sau ca ma deconectez intr-o sardelarie. Nu mai zic muzica cu care iti bubuie creierii. Iar preturile nu justifica nimic, poate doar japca din care au trait pana acum: ‘nu imbunatatim nimic, facem turism de weekend, sambata si duminica ii ardem pe bucuresteni’.
circula o glumita acum ceva vreme nu prea mult timp in urma…
3 machidoni se intalneau in Constanta si se intrebau ce mai face unul, ce mai face celalalt.
mache 1: P + 4
mache 2: P + 9
mache 3: P + 2
iar ceilalti doi: ba, sarac mai esti!
Astept sa fac o excursie in zona (fiind din Constanta) peste vreo 2 ani asa… poate prind ceva de genul: https://www.businessinsider.com/china-empty-homes-real-estate-evergrande-housing-market-problem-2021-10
Ar fi interesant, un fel de urban survival :))
Bancul e depășit. Vizavi de vaporaș, la ieșire din CT spre Palazu vor apărea niște P+15. Singura problemă e că li s-a impus un număr de locuri de parcare și neavînd spațiu trebuie modificat proiectul clădirilor de la 3 nivele subterane de parcare la 5.
frumi la strand moghioros da o poza din mamaia nu ai?
Am fost in extrasezon, prin mai in Mamaia Nord… praf peste tot, senzatia aia ca ai narile acoperite cu praf din ala de santier. Zgomot fie de la santierele in lucru, fie de la hotelurile cu terase care bubuiau bxele (desi erau goale, nu aveau deloc clienti).
Ne-am cazat intr-un camping inconjurat de betoane… si singurul lucru bun a fost marea infinita privita de pe plaja libera-libera.
Pentru mine litoralul romanesc este egal cu: vitezomani pe autostrada (aceiasi soferi merg legal de indata ce trec granita), cocalareala si prost gust prin statiuni, parasute care vin sa mai agate niste prostovani cu bani, mancare proasta / de multe ori alterata, cazari scumpe cu investitii minime si curatenie ce lasa de dorit, betoane si mizerie de la santiere in lucru, gunoaie lasate in putrefactie din cauza primariei, mult praf, lipsa wc-uri publice, lipsa spatiilor verzi amenajate…. si lista poate continua.
Muncim ca niste prosti zi de zi, statul ne baga tot felul de taxe si impozite ca sa isi sustina toate lichelele politice din posturi de conducere / sa dea pomeni (vouchere si alte beneficii) bugetarilor / sa isi bage toate parasutele prin posturi cheie. Sincer, m-ar durea inima sa duc bugetul de vacanta in litoralul romanesc.
Aleg bulgarii, aleg grecii… desi nu e chiar placut sa conduci 5-10 ore si cu copil, chiar si cu pauze.
Nu ii i teleg pe cei care merg la mare sa manance si sa bea, ori sa mearga in club. Asta poti sa o faci in Bucuresti. Cand mergi la mare, mergi pt mare, iar marea in Romania e urata dintotdeauna indiferent cat e parcarea sau sezlongul
Eu nu-i înțeleg pe cei care vin la mare să stea pe șezlonguri sau baldachine, în loc de nisipul fierbinte ca să ”trateze” și oasele, în loc să se umple de te miri ce bacterii de pe saltelele si plasticele alea jegoase.
Eu daca nu am sezlong, nu stau pe plaja respectiva.
Nu sunt fan sa ma bata soarele in cap si sa ma ard timp de 6 ore, nici sa imi intre scoicile in cur si sa ma umplu de nisip.
Imi place sa stau pe moale, intins, cu umbra, cu posibilitatea de a bea o bere rece pe care sa nu o vars pe jos din neatentie, sa citesc o carte, etc.
Nu decizi tu pentru ce merg la mare. Merg și pentru mare și pentru cluburi. Ai o problema cu asta?
Cluburile in general funcționează și ele sezonier, vara in București se cam închid.
Recomand plaja Gaia din oras (in spate la Spiru Haret), au muzica buna la un nivel decent, bere adusa din germania si plaja fina. Eu, ca localnic, acolo aleg sa merg, just my 2 cents nu dati cu parul
Omule!! Nu mai da pontul de zona aia c-o sa se strice :))
Observ o chestie, cocletii degustatori de mamaia nu prea fac distinctie intre lux si trendy.
Eu sunt mai pragmatic – ma duc la mare ca sa ma relaxez pe sezlong si pentru ca imi place mult apa si jocul valurilor.
Adica nu ma duc la mare pentru serviciile conexe – cum arata statiunea, cum arata restaurantele, ce preturi se practica.
Alea sunt doar efecte, consecinte ale primei reguli.
Deci, de ce m-as duce la Mamaia ? In teorie, pentru a face plaja si baie in mare, cum spuneam.
Si asta am si facut, timp de multi ani, pentru ca plaja si marea la Mamaia era belea, cu nisip fin, intrare lina in mare, mergeam zeci de metri cu apa pana la genunchi, curata.
Pentru a avea parte de asa ceva, la 3 ore de casa, eram dispus sa platesc acel premium (cazare mai scumpa, servicii mai scumpe).
Dar acel ceva a disparut.
Ai plaja lata, dar e tare si ascutita, nici nu o mai poti numi plaja. Apa se adanceste brusc, sunt gropane cat omul, poti muri intr- clipa de neatentie, la propriu.
Unii spun ca e ceva normal, ca peste cativa ani se va rezolva.
Nu vad cum, nisipul ala nu se macina in 5 ani si devine brusc fin, ii trebuie milioane de ani, e un proces geologic complex si lent.
Pe scurt, motivul principal pentru care mergeam la Mamaia a disparut, deci discutia despre cat costa o camera pe noapte, cat costa sezlongul sau o sticla de apa mi se par sterile si stupide.
Voi merge la Albena, unde am plaja la fel de lata pe alocuri ca la Mamaia, dar cu un nisip perfect.
Acolo da, sunt dispus sa platesc un premium doar ca ce credeti ? Nu exista acel premium, e 2 leva un sezlong, nu 20 de euro. Si o leva o apa, nu 3 euro.
La fel si Grecia – Creta, Lefkada, Santorini, Corfu – platesti premium, dar ai marea de un anumit fel, ai niste situri UNESCO World Heritage, deci stii DE CE platesti atat.
La Mamaia platesti mult ca sa te vada alti ghertzoi ca tine, e o validare incrucisata si cam atat, ca pe Dorobanti.
Discutiile astea despre litoraul romanesc vs Grecia tind sa devina ceva gen IOS vs Android.
Nu sunt superiori cei care stau pe nisip sa simta plaja, nici cei care mananca doar la restaurant, nici cei care se duc pentru club, nici cei care nu au mai fost de 10 ani dar isi dau cu parerea.
Nu e normal ca fiecare sa faca ce vrea/simte oriunde ii place lui?
Si nu ar fi normal ca discutia sa nu ajunga pe panta cu „prost e ala care..” sau „cocletele care..” sau „aia saraci sa nu …”
Doar intreb si eu.
Autovalidare prin proiectarea frustrarilor.
Nu stiu.. eu am ramas socat de cum s-a construit la gramada (stil Rio de Janeiro suburbs) in Mamaia Nord- Navodari… Adica ca la tzarani, de ce sa ne ascundem dupa deget.
In rest, preturile.. nu e prost ala care cere.. asa se spune… niciodata nu am cheltuit mai mult de 100 de lei pe rahaturi printre tarabele alea iar cu mancarea pe 2-3 zile am venit de acasa.
E multa fandoseala totusi ca, la final, cand tragi linie te alegi cu baie, un pic de plaja si cam atat…
N-as cheltui sumele alea pe care le-am vazut in articol.. nici daca as putea sparge 10.000 de euro intr-un wcnd pe litoral. Cum spunea cineva – ce mare frectie obtii de banii aia.. o saltea, un baldachin si cateva sucuri.. ? Hai sa fim seriosi… ! Suntem prea saraci ca sa ne mai bucuram la astfel de rahaturi.