600.000 locuințe goale…

”600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva”, a spus Tudorel Andrei. (sursa)

Cum se întâmplă asta? Bine, e de aflat câte din astea sunt în orașe și câte la sat, dar putem să facem niște presupuneri:

  1. o parte sunt închiriate la negru, cum se obișnuiește
  2. o parte sunt goale, pentru că nu cer de mâncare
  3. restul de 200.000 sunt deținute de politicieni, și sunt folosite pentru a adăposti seifuri, tablouri, amante și alte minuni

Învăț eu ANAF să-și facă treaba? Bună ziua, furnizor de curent, spuneți-ne și nouă câte din locuințele astea goale au consum peste 50 lei pe lună. Atât de simplu e.

 

imobiliare-2022-02

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

138 comentarii

  1. Buna ziua furnizor de curent, camera video din bloc, vecin de la bloc, spuneti-mi si mie astia ce mananca, cu ce se imbraca, ce vorbesc despre mine si daca au masina de scris…

    @Regim totalitar

    00
    • NOU
      #2

      E deja #regimtotalitar, dar nu pentru „ei”, ci pentru „noi”.

      00
    • păi, de asta am murit noi la 89?

      00
    • „spuneti-mi si mie astia ce mananca, cu ce se imbraca, ce vorbesc despre mine si daca au masina de scris…” – imagineza-ti sa stie deja asta fix de prin dreptunghiul pe care l-ai folosit sa scrii despre asta.

      Dar da, sa nu cumva sa afle guvernul cine are chiriasi la negru.

      O sa loveasca fix in cei mai nevoiasi si asupriti cetateni.. aia cu proprietati de care n-au nevoie pentru traiul personal dar din care fac business la negru. Dramatic nene.

      Imagineaza-ti sa iti rupa de la gurita ta de landlord, a caror proprietati le creste valoarea fara sa faci nimic, doar asa ca trece timpul. Drama curata. Agenturili. Coldea.

      00
    • Iarăși mica obsesie a lui Vali pt ANAF. Datele obținute în urma recensământului nu pot fi folosite pt anchete fiscale. Nici măcar pt inițierea lor. Deci…

      00
    • Pai o sa loveasca si in chiriasii care stau la negru. Adica majoritatea.

      Deja se zvoneste ca unii proprietari vor sa mareasca chiria folosind scuza celor 70 de lei / zi / refugiat Ucrainean oferite de statul Roman. Adica ~1278 Euro pe luna pentru o mama cu 2 copii (tatal a ramas sa apere tara).

      Daca voiai contract acum 4 ani se mai adaugau 100-150 euro la chirie. Nici nu stiu acum cat ar ajunge in plus.

      Nu ca n-as vrea sa se intre in legalitate, dar nici sa dea un salariu intreg la agentie + proprietar ca „taxa de instalare” si jumate de salariu in fiecare luna la chirie nu le-ar conveni majoritatii romanilor.

      00
    • Mda, e usor sa spui „maresc chiria”, numa’ sa si ai cui sa mai spui chestia asta.
      La chirii e cam la fel ca la cumparari – vezi o gramada de anunturi scumpe, dar nu inseamna ca atat se si plateste pentru o chirie. Se poate negocia la greu, mai ales daca ai chirias dispus sa plateasca la mai multe luni odata.
      Plus ca atat timp cat functioneaza idiotenia aia cu prima casa, orice amarat isi poate cumpara o garsoniera – ori, nu prea merge sa te duci mai sus de o rata cu pretul chirie.
      Bine, vorbim de chirii normale, de locuit, nu d-alea lux de videochat/ festival si altele.

      00
    • Datele de la recensamant nu sunt comunicate la ANAF. Personal, stiu pe cineva care s-a autorecenzat cu apartamentul in care sta cu chirie, dar fara contract inregistrat. Ca si cum ar sta la o ruda. Altii poate ca stau tot asa si nu s-au autorecenzat de frica ANAF, desi nu era cazul, dar se poate.

      Mai sunt apartamentele cumparate de investitori, pe care nici nu le inchiriaza.

      In blocul meu, jumate sunt nelocuite, si nici macar nu e bloc nou (dar sunt detinute de mosi care au casa altundeva sau locuiec la copii in strainatate). Si eu la randul meu am apartament gol si neinchiriat, intretinerea e sub 100 de lei pe luna, impozitul e si mai putin. Pe timpul pandemiei a fost numai bun de birou.

      In mare, e cum spune Vali, dar impartirea e la ghici.

      00
    • Foarte multi proprietari își declară cel puțin o parte din veniturile din chirii… pentru că ANAF. Pe ANAF îl doare la banana daca tu ai contract sau nu la acest moment. A dispărut obligativitatea înregistrării contractului de închiriere la ANAF, singura obligație revine proprietarului, sa declare veniturile.

      00
  2. Io cred ca Tudorel Andrei e gelos pe cei care au mai multe locuinte. 6 din alea 600000 sunt ale lui Nastase, cine stie cate ale ficusului…

    Eu cred ca esti foarte optimist gandidu-te neaparat la locuinte decente. Orice darapanatura lasata mostenire pe la tara este in sensul recensamantului o „locuinta secundara” si inclund sa cred ca de-aici vine grosul, satele sunt parasite, asa cum ti-ai dorit tu :)

    00
  3. Șef la ins, cu acces la date, nu l-a mâncat curiozitatea sa aplice niste filtre in excel. Numărul ăla e aruncat așa, la mișto. Daca se uită să vadă cat % din locuințele alea sunt în rural și câte in urban își cam făcea o idee.

    00
  4. Nu înțeleg această declarație. Ce înseamnă că sunt goale? Dacă sunt locuințe secundare, bănuiesc că majoritatea timpului stau goale, nu? Dacă am casă de vacanță la Bușteni, dar eu locuiesc și muncesc în București, mă voi duce la casa de vacanță câteva week-end-uri pe an, poate 1-2 săptămâni de concediu, nu? În restul timpului, ar putea fi goală. (am prieteni în scenariul ăsta).

    Doi: cum au stabilit că sunt goale? Bănuiesc că era una din întrebări la recensământ? (n-am idee, nu m-am recenzat, că nu mai locuiesc în țară de mult).

    Cunosc cel puțin 3 exemple de oameni care au apartamente în orașe de provincie mici, pe care nici nu le închiriază (că nah, cine naiba se mută cu chirie într-un oraș care nu are nici universitate, nici industrie, nici locuri de muncă?), nici nu le vând (că zic că n-au ce face cu banii, că ori îi cheltuie, ori se devalorizează într-un depozit la bancă cu o dobândă infimă sau zero).

    00
    • Ai buletin si pasaport romanesc? Ghinion, trebuia sa te autorecenzezi. Uite de aici vine problema!

      Bine, e si vina celor care au facut sistemul de autorecenzare pentru ca in cadrul unei gospodarii au definit un „sef de gospodarie” dar au omis ca alti membrii pot avea la randul lor cate o casa/mostenire pe undeva. Ori toate casele tuturor membrilor trebuiau declarate de „seful” de mai sus. Apoi erau mai greu sa declari separat si alte case.

      00
    • @Danyzus: Am, dar sunt plecat de mai mult de 1 an, deci conform regulilor, nu trebuie sa ma auto-recenzez.

      Dar din nou: locuinta secundara presupune, prin definitia termenului, ca o folosesti doar cand nu stai la aia principala.

      00
  5. In blocul de peste drum sunt cel puțin 3 apartamente nelocuite. Din 9
    Nu e niciodată lumina aprinsă.
    Alt exemplu, doua case in aceeași localitatea nelocuite si ajunse aproape paragina din acest motiv. Pe moștenitor nu il interesează nici sa vândă nici să întrețină. Localitate la 3 min de Câmpina, nu il fundul pământului

    00
    • E la dracu, in 20 de ani o sa fie padure acolo.

      00
    • Bucuresti, la 10min de mers pe jos de Arcul de Triumf:
      40 de apartamente in imobil.
      25 ocupate.
      60 de persoane la intretinere.
      Probabil la iarna vor fi cam 70 de persoane la intretinere.

      Doar un exemplu.

      00
    • GoGu, posibil sa stam in acelasi bloc. Sau cel putin sper. La fel, 10 min de Herastrau, 40 de apartamente, singurii care mai coboram media de varsta si foarte multe apartamente cu 0 persoane.

      00
    • @Cris
      Hai sa traiesti vecine/a!

      00
  6. „Nu intelegi tu”
    Piata imobiliara duduie, preturile cresc, e momentul unei investitii

    00
    • Daca oamenii marcheaza banu’ piata creste. Cand n-or mai marca oamenii banu’ n-o sa mai creasca.

      00
  7. păi, asta înseamnă cam 6-7% din totalul locuințelor; cum cea mai mare parte chiar sunt locuințe secundare neocupate, mai rămân probabil vreo 100k, câteva zeci/localitate, pe care ANAF-ul le suspectează că ar fi închiriate pe termen lung. bun.

    capitalismul românesc, așa bizar cum a ieșit, stă încă în zodia lui „Mircea, fă-te că lucrezi!”. fix asta era problema României, că gigel a închiriat apartamentul rămas de la bunici pentru 1000 lei/lună și nu plătește impozit.

    00
    • și nu-mi fac iluzii că cineva are nevoie de acordul meu sau că am vreun cuvânt de spus referitor la cum se cheltuiesc banii pe care statul mi-i ia din toate pozițiile. dar măcar un circ bun merit și eu: vreau să văd ANAF-ul că se ia de gât cu OMV sau cu Microsoft. da’ așa, să vină mr. Nadella cu diplomatul plin de dolari să plătească amenzile din România. asta da, aș aplauda ca o focă. pe ăștia micii poți să-i cauți și să-i arzi pe tăcute.

      00
  8. Bunicii dintre tata au murit în urma cu circa 8 ani, stăteau la tara, acolo nu sta nimeni, zona este neatractiva – BUM o locuință libera.

    Bunicii dinspre mama au murit acum circa 15 ani, tot la tara stăteau, aceeași situație- alta locuință.

    Cred ca cel puțin o treime dacă nu mai multe din alea 600.000 locuințe goale sunt în situația asta – adică sunt absolut nerelevante în orice statistica pentru ca acolo nu sta nimeni și nu le vrea nimeni.

    00
    • Pe partea mamei, de vreo 2 ani nu mai sta nimeni in casa unde a stat strabunica si pana acum 2 ani bunicul. Casa a fost a străbunicului, dar nu fost facută succesiunea de la generatia lui. Deci la nivelul mamei, ar fi al treilea nivel de succesiune. Acum ar trebui făcute actele si cautate rude pe care nici nu le cunoaștem. Mama a zis ca pentru 10k cat e casa si terenul, daca le cumpără cineva, nu stă se cheltuie tot atât pe acte. Casa se va dărăma singură ca nu e din cărămidă, crește pădure pe acolo și aia este.

      00
    • Si de ce nu incercati sa vindeti daca locul ala nu-l folositi? Pun intrebarea foarte serios. De ce sa stea un loc de casa in paragina cand poate sa vina unu sa-si faca acolo o casa sau sa-si faca o gradina de legume/cannabis sau un bordel. Eu sunt de parere ca fiecare m2 disponbil (excluzand aici zone non urbane) trebuie folosit cu cap

      00
    • Daca sunt 5-6 mostenitori si nu terminata dezbaterea mostenirii, toti au declarat in recesamant aceea locuinta a bunicii sau poate chiar nici unul?

      00
    • @Bruta
      De ce nu incercam sa vindem ….., bună întrebare. Pai sa vedem :
      1. Nu e nimeni interesat, adica nu e nimeni interesat sa cumpere ca asa de dat pe degeaba sunt o grămadă

      2.Mostenirea nu include doar casa, care nu are cadastru, ci și niște terenuri, de diferite suprafețe, în diverse locuri, care la fel nu au cadastru

      3.Ca sa faci cadastru pentru tot si sa plătești impozitele restante + taxa la notar costă cam 4.000 de euro (20.000 lei) plus drumuri și alergătura ca după cum probabil îți dai seama nici casa și nici terenurile nu sunt în oraș, sunt destul de departe

      4.Sunt mai mulți moștenitori, unii sunt plecați, o sora a murit și ea are alți moștenitori iar moștenirea ei nu s-a dezbătut – e complicat de adus toți la un loc

      5.Probabil casa ar putea fi vândută cu vreo 5-6000 de euro, dar nu e cert, ca încă nu a venit nimeni sa zică – Dau banii ăștia, dati-mi casa.
      Terenurile probabil ar putea fi vândute, dar pe sume extrem de mici.

      Deci ca să concluzionam- cineva ar trebui sa plătească 4000 de euro și sa meargă intr-o grămadă de locuri sa faca toate actele, sa se roage de toti moștenitorii sa vina la semnat, pentru ca la final sa se vândă totul (DACA SE VINDE) cu vreo maxim 8000 euro – adică rămân efectiv vreo 4000 euro care se împart la toți moștenitorii.

      Adică la final toată munca și alergatura valorează vreo 6-700 de euro – de asta nu se complica nimeni sa vândă

      00
    • @Mirel asta in condiiile in care actele sunt ok, nu ai trecut parcele/loturi gresite in titlul de propritate si nu iti mai trebuie hotarari judecatoresti pentru corectarea titlului. Alti bani, alt timp pierdut, de astepta, expertize.

      00
    • Dacă chiar nu e interesat nimeni și locul e abandonat mulți ani – uzucapiune

      00
    • @Cristian – „Dacă chiar nu e interesat nimeni și locul e abandonat mulți ani – uzucapiune”

      BUUUM ! – ai dat fatala, doar că – uzucapiunea sau prescripția achizitivă, este un mod de dobândire a proprietății sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neîntreruptă a acestui lucru în tot timpul fixat de lege (wikipedia)

      Deci după părerea ta dacă nu este nimeni interesat de un lucru iar locul este abandonat – poate fi dobândit prin posesia neîntreruptă……. pare o idee bună, dar are un mic impediment și anume ……cine exercită posesia neîntreruptă ??? – din moment ce locul este abandonat ?

      Adică după părerea ta dacă eu nu stau în casa lui bunică-mea și nu stă nimeni – cum ar putea să o dobândească cineva prin uzucapiune ????

      00
    • @Mirel, poate Cristian se referea să-l dobândești tu prin uzucapiune. :)
      Nu știu dacă e absolut obligatoriu să locuiești acolo. Dacă îmi amintesc corect, condiția era „să te comporți că un bun proprietar”: să plătești impozitele, să cureți și să întreții proprietatea, să-i culegi fructele (atât alea civile-chirii, arenzi, cât și alea „naturale”- fructele din pomi, chestii din grădină. Dar nu bag mâna un foc.
      Doar că tu știi că nu ești singurul proprietar iar acu’ 20+ ani când toceam eu astea termenul după care putea fi invocată uzucapiunea”de rea credință” era de 30 de ani.

      00
    • AB a înțeles ce am vrut să spun.

      00
    • succesiunea e foarte usor de facut ca se ocupa notarul taxa e 1% din valoarea de catalog a proprietatii. poate sa o ceara oricine e direct interesat nu trebuie sa fie toti de fata. cadastru trebuie facut dar tot nu e 4000 de euro… la una din proprietati topo a fost 2700 lei plus vreo 300 de lei taxe pe la priamrie + succesiunea 1700 lei. 2000m2 plus casa. iar umblatul e fix de 2 ori la notar… doar la sfarsit trebuie sa fie toata lumea sa ia la cunostinta si sa-si primeasca actele de proprietate.

      00
  9. daca punem o medie de 50k euro pe locuinta, rezulta 30miliarde euro…daca se scot la vanzare toate deodata nu sunt atatia bani pt achizitie…

    00
    • Prea putini lasă de izbeliște locuinte de 50k. O gramadă din cele părăsite sunt locuințe pe la țară, unde se dau alea mai bune cu ceva teren pe 20k. Deci media ta e mult mai jos. Plus că nu cumpără și nu se mută nici naiba in multe sate izolate de munte. E acum un val de mutat la sat și se dau exemple de tineri care se mută in zone de deal și munte izolate, dar eu zic că grosul e din persoane peste 40 care se mută la casă, in satele din jurul orașelor mari și medii.

      00
    • @geo

      Ai scris un comentariu bun.

      00
  10. Alte date sunt mai grave din articol. De exemplu faptul ca 46% traiesc in mediul rural. Este extrem de mult pt o tara europeana pt ca arata cat suntem de varza. in SUA si prin europa media e undeva intre 15 si 20%. Aia 46% sunt morti dpdv economic. Batrani sunt o gramada si posibil multi tineri sunt plecati la munca dincolo insa cu astia vei avea probleme peste 20-30 de ani cand nu vor putea munci si o sa vedem cazuri sociale la metru.

    00
    • hey! și eu trăiesc în mediul rural (sau mic urban) – bine că ai completat cu „dpdv economic”.

      totuși, tehnic vorbind, nu ai dreptate. un vecin de-al meu și-a vândut casa în urmă cu câteva luni pentru 200.000 USD (pleacă în America). i-am spus să-mi lase mie 10000, just in case. să aibă pe ce pune mâna când se va întoarce.

      00
    • Multe orașe mici din România sunt sate mai mari, transformate în orașe dpdv administrativ pe la inceputul anilor 2000. Ponderea locuirii in zone care arată și se comportă ca un sat, este mult peste 60% in Romania.
      Arată Fierbinți-Târg a oraș? dar Berești ? dar Iernut? Dar Dumbrăveni din Sibiu?

      00
    • Se traieste decent si in mediul rural. Important sa ai un job in raza de 30km. Cel putin prin zonele rurale pe unde ma mai invart, lumea o duce net mai bine decat in capitala sau prin alte aglomeratii.

      00
    • Cifrele statistice sunt doar niste cifre – depinde cum le interpretezi.
      Ce inseamna mai exact „rural”? Un sat cum e cel in care locuiesc eu, lipit de orasul Iasi, in care mai toti ladultii ucreaza in Iasi, iar copiii lor invata la scoli din Iasi, este rural?

      00
    • De unde le scoti ciocane? Media in EU de oameni care traiesc in mediul rural este de 30% iar pe primul loc este Lituania cu 56% parca. Iar suntem noi romanii scama din buric? :))

      00
    • Nu conteaza asa mult acel procent de 46% pentru mediu rural! Conteaza unde e wc-ul!

      00
    • Oameni buni, zonele rurale din Romania si Lituania sunt ca violurile din Suedia, depinde foarte mult cum le numeri.
      La noi traiesti oficial in mediul rural daca resedinta ta e intr-o localitate din in categoria sat sau comuna. Dar in definitia de dictionar a satului (conform https://dexonline.ro/definitie/sat) populatia trebuie sa se ocupe cu agricultura.
      Tin minte ca am intrebat o suedeza odata cum se zice la sat in limba lor. Mi-a zis ca ei nu prea au sate. Zic in gand „cum plm”? Ea de fapt nu considera sate localitatile dormitor cu 2-300 de locuitori care faceau naveta la oras si lucrau in industrie/servicii Satul bunicilor mei are vreo 600 de locuitori si nu e nici macar comuna. Mare parte din locuitori muncesc la oras ca paznici, la supermarket, in constructii, femei de serviciu etc. Pleaca dimineata cu autobuzul sau ceva cazan de masina pe care si-l permit si se intorc seara. Dupa unele definitii ala nu e sat (are gaz si asfalt, canalizarea e in constructie, in „orasul” vecin ai si strazi pietruite si canalizarea nu ajunge peste tot).
      La noi, populatia care intr-adevar se ocupa cu agricultura nu e 46%, e substantial mai mica, pentru ca oamenii fie si-au dat terenurile in arenda fie incaseaza subventia aia de la stat pe pamant si cam acolo se termina relatia lor cu agricultura.
      Plus ca, din cate mai tin minte, daca traiesti oficial la sat impozitele sunt mai mici si poti accesa ceva fonduri pentru localitati rurale, de aia nu e in interesul primarilor sa schimbe statutul localitatii.

      00
    • Eu nu cred ca se refera la periurban aceasta statistica.

      00
  11. In Vulcan, Hunedoara, is 4 din 14 apartamente locuite in scara pentru ca restul is plecati. Am si eu unul, il tin gol, nu merita sa il dau cu 100e pe luna pt ca nu imi scot banii nici macar de tv daca il strica. Ma duc 4,5 weekend-uri pe an la munte la ski, sau cu bicla. Mananca impozit vreo 200 lei si mai 400 iarna gazul. Sa il vand l-as vinde cu 10k euro – nu merita. Tot ce schimb din locuinta principala cu ceva mai nou (electrocasnice, mobila) duc acolo. L-am declarat nelocuit la recensamant. Din casa pana in straja fac 30 de minute.

    00
  12. depinde de oras, eu stiu cateva apartamente prin vecini pe la mine prin Suceava care nu sunt ocupate ca locuiau niste batrani acolo si au murit, iar mostenitorii sunt prin Italia/Spania/Anglia/Germania si n-au chef sau timp sa le dea in chirie, in plus e Suceava, nu e ca si cum e bataie mare pe chirii.

    dar totusi m-as astepta ca grosul sa fie inchiriate la negru.

    00
    • Nu-s închiriate la negru.
      Au plecat oamenii din ele, la muncă în altă parte, pur și simplu, iar de vândut nu se vând și nu se închiriază, că-i orașul sau satul mort sau nu vrea proprietarul sa cazeze „ciobani” în ele pentru 100 de euro pe lună din care ia statul jumate.

      00
  13. Nu sunt foarte eficiente controalele acestea. Adica si daca ai constatat ca este un consum mare de curent la o adresa unde nu locuieste proprietarul, este greu sa demonstrezi ca are pe cineva in chirie.

    Ar trebui sa ne axam pe a crea beneficii pentru cei care au contract de inchiriere declarat la ANAF:
    1. O lege a chiriilor care sa stabileasca clar ce drepturi si obligatii are fiecare parte. Asa inclusiv proprietarii vor alege sa plateasca taxe daca stiu ca statul ii ajuta sa recupereze eventualele pagube facute de chirias.
    Iar chiriasii cu siguranta ar vrea sa fie protejati de abuzurile proprietarilor.

    2. Beneficii clare pentru cei care au acte intr-o anumita localitate / intr-un anumit cartier: acces la locuri de parcare de resedinta (daca ai masina), acces la scoli si gradinite pe criterii de vechime in cartier (locuiesti de 10 ani, ai prioritate fata de cel care si-a facut mutatie cu 2 luni inainte), etc.

    00
    • @Andrei G – legi exista in lume insa niciodata sa protejeze proprietarul, in cazul extrem de fericit cei doi parteneri in relatie (proprietar/chirias) sunt egali.

      Ideal ar fi sa fie legislatie speciala pentru chirii si o parte din chestii sa fii urmarite de stat, ca sa zic asa. De exemplu – nu ai platit chiria si ai plecat? Vine statul si te executa. Ai distrus casa? La fel, vine statul si te executa pe unde esti – insa practic in lume proprietarul este vazut ca un element negativ ca are bani si orice se intampla este problema lui, nu a statului.

      00
    • tocmai ce au schimbat impozitatea la veniturile obtinute din chirii si tu vrei cai verzi pe pereti. p’astia ii intereseaza doar sa ia, nimic sa imbunatateasca!

      00
    • @Bigbear, atunci sa existe o lege a chiriilor care sa stabileasca drepturile chiriasului astfel incat acesta sa vada beneficiile unui contract legal fata de o simpla „intelegere” cu proprietarul.

      00
    • @Andrei G – amandoi trebuie sa aiba ceva interesant, nu doar chiriasul. Problema este asa – eu am un apartament si tu vrei sa inchiriezi, sa spunem 1 mie de lei pe luna. Daca facem contract pentru tine este bine sa te scazi la taxe cu chiria insa eu declar mia la taxe si platesc impoziti, de ce as vrea eu contract?

      Sigur ca este un venit ce trebuie declarat insa la nivelul scazut de colectare din Romania si la coruptia din sistem o sa dureze foarte mult sa vezi contracte pe scara rulanta.

      00
    • Tu ca proprietar care trebuie sa plateasca taxe nu o sa vrei contract. Dar daca eu ca potential chirias stiu ca voi fi protejat de lege o sa am un motiv sa fac presiuni si eventual sa semnez cu vecinul tau, care este dispus sa si legalizeze contractul.

      Este suficient ca una dintre parti sa aiba ceva de castigat.

      00
    • @Andrei g – nu, se numeste raportul cerere si oferta, este legea primordiala a unei piete si apoi depinde daca esti in postura sa refuzi si sa alegi altceva. Exact dupa cum vezi in statistica asta sunt multi proprietari care isi permit (asta e termenul!) sa tina un imobil gol, fara sa il inchirieze sau vanda. Tu vrei sa crezi insa ca chiriasul care nu isi permite sa cumpere o casa, are nevoie sa stea undeva ii poate impune proprietarului conditii – gen pret, contract, etc?

      O mare parte din chiriasi sunt amarati si nu isi permit sa aleaga, sa puna conditii. Aia tineri cu joburi bune si rezerve financiare sunt o minoritate, nu sunt reprezentativi pentru piata.

      00
    • @Bigbear, nu stiu daca nu intelegi ce spun sau doar militezi pentru drepturile proprietarilor de a nu plati taxe.

      Tu spui ca proprietarul isi permite sa stea 1-2-3 luni fara sa inchirieze apartamentul pana gaseste pe cineva care accepta sa-i dea bani fara contract. Dar logica ne spune ca daca face asta, suma pierduta in lunile alea ar putea sa fie mai mare decat taxele la ANAF.

      Si pornesti de la premiza gresita, cum ca piata ar fi in favoarea proprietarilor, cand de fapt acum este in favoarea chiriasilor:
      1. Ratele la banca au crescut – deci cei care au cumparat in rate vor trebui sa faca eforturi suplimentare pentru a le plati.
      2. Multi au investit in speranta ca vor creste preturile si vor vinde mai scump, doar ca numarul tranzactiilor imobiliare a scazut considerabil. Automat o parte dintre acesti investitori vor incerca sa gaseasca chiriasi pana isi revine piata.
      3. In continuare in jumatate din firme se lucreaza in regim Work From Home, deci cererea de apartamente in orasele mari a scazut. Eu am cativa colegi care au ales sa se mute inapoi in orasul natal si sa lucreze de acolo.

      00
    • @Andrei G – tu folosesti logica insa omiti niste realitati.

      Vali zicea pe aici de niste case de vanzare de 2 ani pe piata, da? Omul ala isi permite sa tina casa pe piata, pur si simplu, nu sta in loc sa o vanda. Exact la fel si cu apartamentele, ai zeci, sute, mii se apartamente pe piata care stau goale si sunt goale de 1-2-3-5 luni. Asta e o realitate si tu o omiti.

      Ca pierd bani, ca nu este rentabil, ca mai bine fac asa si altfel? Da, de acord cu tine la partea de calcule insa nu omite realitatea – nu se intampla, romanii continua sa mearga fara contracte si sa tina apartamentele goale.

      00
    • @Andrei, contractul oferă o serie de beneficii ambelor părți.
      1. Un contract scris reprezintă o probă indubitabilă în instanța cu privire la obligațiile și drepturile ambelor părților. În absența lui, în cazul unui litigiu, este foarte greu să dovedești prin alte mijloace existența lui în fața instanței. De pildă, chiriașul e obligat să restituie bunul imobil în aceleași condiții ca în momentul primirii, cu excepția acelor degrădări cauzate de uzura timpului și normala folosință a bunului. Un contract scris simplifică foarte mult lucrurile. Și asta poate fi extinsă la aproape orice neîntelegere care ar surveni între părți. De menționat că un contract, dacă legea nu prevede altfel, poate să fie format prin simplul acord de voință a părților. În cazul contractului de locațiune/închirere, el există și prin simplul acord de voință, adică chiar și o întelegere verbală, însă obligațiile/drepturile părților sunt incerte, iar în instanța un contract „nescris” e mai greu de probat. De exemplu, chiriașul ar putea să spună că locuia cu titlu gratuit acolo dacă proprietarul nu are probe care să dovedească o recurență a plății unei sume de bani (chitanțe, transferuri bancare de la chiriaș la o anumită dată). Foarte dificil de probat.
      2. Așadar, contractul e valid chiar dacă nu este în scris, forma scrisă fiind cerută ad probationem (ca mijloc de probă). Mi se avantajos pentru cel care închiriază să îl încheie. Că discuția era legată de ANAF, înregistrarea lui la ANAF reprezintă un avantaj pentru proprietar, fiindcă prin aceasta devine titlu executoriu pentru plata chiriei, așa încât dacă chiriașul nu își mai plătește chiria, proprietarul se poate adresa direct executorului judecătoresc, fără să mai fie nevoie de instanță.
      3. Din perspectiva chiriașului, un contract îl ferește de abuzurile proprietarului. Viziarea neanunțată sau chiar când lipsește chiriașul, care poate însemna violarea domiciliului, iar un contract dovedește condiția „fără drept” din conținutul infracțiunii respective. Sau să spunem că proprietarul se hotărăște să te evacueze pe nepusă masă, așa prin forță proprie, să te dea afară. Schimbă iala și îți dă un șut. Dacă ai contract, poți să chemi un lăcătuș și să intri fără frică în imobil.

      00
    • Și încă ceva. Este obligatorie declararea veniturilor la ANAF în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului (darea în folosință a imobilului). Să spunem că nu se încheie un contract în formă scrisă. Pe lângă faptul că o să fie greu de dovedit, proprietarul e susceptibil de o amendă între 500-1000 de lei pt. nedeclararea veniturilor în termenul prevăzut de lege, iar, în funcție de cât timp s-a scurs de la darea în folosință, am putea vorbi și de evaziune fiscală.
      Acum din ce am spus eu cred că e avantajos și chiar firesc să fie încheiat un contract scris înregistrat la ANAF, dar românul e învățat cu românisme.

      00
  14. ”600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva”, a spus Tudorel Andrei.

    Pai sa vina Tudorel aici in comentarii sa vada explicatii.

    00
  15. Alea din poza sunt blocuri facute pentru militari pe Antiaeriana (Bucuresti). Sigur nu-s goale.

    00
  16. asta cu inchirierea la negru se poate rezolva extrem de usor, exista o fisa de imobil la administratorul de bloc/scara, ala are de obicei in lista aia cine sta acolo

    unde stau eu in chirie din 20 de apartamente 5 sunt nelocuite, 7 au cate un blocatar, 1 cu 4 (2 copii) si unu cu 3 restul cate 2. blocul pare mai mult gol ca eu nu am remarcat mai mult de 15 oameni in blocul ala

    problema e ca multe din astea in care mor rudele, ori se vand ori mostenitorii spera ca o sa aiba bani sa mobileze/aranjeze sa puna in chirie dar esueaza lamentabil, eventual se cearta intre ei si apartamentele devin gen mizeria postata de tine acum cateva zile

    00
    • alta chestie, eu stau in chirie (declarata la anaf) dar am actele pe adresa de la ai mei, la fel si nevasta. vorbeam cu proprietarul acum vreo luna, ca ma sunase daca ne-am declarat ca locuim acolo sau sa stie sa declare el locuinta secundara nelocuita …

      daca la partea de acte ar fi simplu si normal as fi putut sa trec de 6 ani ca stau in chirie la adresa aia, dar trebuie sa mergi sa stai la coada, sa vina si proprietarul cu actele lui ca te ia in spatiu, ca una ca alta, asa mai bine nu m-am complicat cu asa ceva si probabil ca sunt multi in situatia asta

      00
    • eu stau in chirie (declarata la anaf)

      Ce inseamna asta? Te-ai dus tu la ANAF si ai zis „Declar ca stau in chirie la Xulescu la adresa…”?

      00
    • chiria e declarata la anaf. adica prop isi declarat vniturile obtinute = plateste impozit.

      00
    • @raul, daca la recensamant ati declarat ca nu sta nimeni acolo, ati gresit.
      Intrebarea era unde locuiesti, fara sa se tina cont de adresa la care ai tu buletinul.
      Atat tu, cat si proprietarul, trebuia sa declarati ca acea locuinta este ocupata.

      00
    • @Raul, stau cu chirie, cu contract de închiriere declarat (de proprietari- mi-au trimis un original cu nr de înregistrare) la ANAF.
      În baza contractului de închiriere și ultimului act adițional (am avut câteva, succesive), am obținut viză de flotant pt adresa în cauză fără a fi necesară prezența proprietarului (i-am cerut permisiunea înainte).
      Doar viză de flotant- un autocolant lipit pe spatele CI.
      dacă vrei să ți se emită CI cu adresa de domiciliu la locuința inchiriată, da, e necesară prezența proprietarului care declară că te ia în spațiu. Pt viză de flotant ai nevoie doar de un contract valabil. Viza se emite doar pt perioada de valabilitate a contractului.

      00
    • @Andrei G – intrebarea la recensamant este un ai domiciliul, daca ma uit in buletin domiciliul este la casa parintilor. daca mergi la orice banca si completezi un formular si pui la domiciliu orice alta adresa decat aia din buletin te pune sa schimbi

      si din stirile din ziare gasesti „xx-ulescu cu domiciliul la adresa X locuind fara forme legale la adresa Y”

      fix ce ziceam, ca legile din ro (alea cu dovada de spatiu la buletin) genereaza tot felul de cretinatati

      00
    • @ab – complicare inutila pentru mine, atata timp cat apartamentul la ai mei e in acelasi oras, e mai ok sa imi vina chestiile oficiale pe adresa aia, cine stie poate ma mut in alta parte si m-a complica sa schimb adresele in mai multe locuri. bonus contractul meu a fost semnat pe „1 an cu prelungire automata dupa perioada asta” l-as pune pe protierar la plimbari la primarie inutile si nici eu si nici el nu prea suntem adeptii timpului pierdut

      00
    • @Raul Nu e nevoie de proprietar ca sa iti faci viza de flotant. Mergi la poliție cu contractul parafat de ANAF și aia e. Când stăteam in chirie acum câțiva ani asta făceam.

      00
    • @raul, inseamna ca am inteles eu gresit cum trebuie completat la recensamant. Oricum mi se pare aberant sa ma intrebi care este adresa din buletin, in conditiile in care se presupune ca statul are deja aceste informatii.

      00
    • M-am autorecenzat, am declarat ca locuință principală locuința închiriată, baza legată fiind contractul de închiriere. Era valabil și la data de 31.12.2021 la care se raporta tot spanacul cu recensământul.
      Am declarat toate drăciile cerute pt locuința inchiriată: din ce e construită, camere, baie, tot ce voiau aia (unele informații le-am cerut proprietarului).
      Apartamentul propriu l-am declarat ca locuință secundară, nelocuită.
      Chiar e nelocuit. :) factura la curent vine 25-35 lei, că declar eu consumul „cu bătaie” (în iarna și primăvara asta a stat mama acolo o zi pe săptămână, venită la dentist), odată la câteva luni vine cineva de la Enel și citește contorul (e pe palier), fac o recalculare și atunci îmi vine o făcură de vreo 10 lei. Una din alea 600.000 e mea. Alta e a lu’ tata, c-a murit mamaie și e unicul moștenitor.

      Pot să presupun că am declarat ok pt că la vreo săptămână am primit dovada de recenzare. Și nu m-a contactat niciun recenzor să rectifice eventualele tâmpenii.

      00
    • @Raul, înțeleg. În cazul meu, locuiesc cu chirie intr-un oraș care nu este nici orașul unde îmi am domiciliul, nici orașul unde au locuința părinții mei.

      00
    • Ce adunatura de manute rosii, asa ceva nu s-a mai vazut 😀

      Tu ca si chirias nu ai de unde sa stii ca proprietarul declara veniturile din chirie in declaratia unica la ANAF deci nu ai contract „declarat” la ANAF pentru ca nu exista asa ceva.

      00
    • @Ev21, nu știu ce spanac face proprietarul cu impozitele pe venitul din chirie, nu e treaba mea.
      Dar pe contractul meu de închiriere și actele adiționale ulterioare e o ștampilă din aia pe care o pun instituțiile că o anumită hârtie a fost înregistrată la ele. Ștampila are denumirea ANAF și e scris un număr și dată de înregistrare.

      00
    • @ev21- ai dreptate – nu stiu ce declara proprietarul, in schimb la semnarea contractului a fost la anaf si am pe el o stampila cu nr si data, la fel s-a intamplat dupa 1 an cand a fost iarasi acolo ca am modificat perioada de valabilitate din „12 luni” in prelungit fara perioada determinata… eu presupun ca il declara.

      cand am semnat contractul stiu ca a alergat ceva ca aia de la finante nu voiau sa ii dea niciun nr de inregistrare pe ideea ca nu trebuie nicio inregistrare la ei, ci doar trebuie declarat la final de an

      00
  17. Rar sa gasesti un roman plecat in afara de peste 3 ani si sa nu aiba cumparat un apartament in RO pentru „intoarcere”.
    Luni am fost la niste amici veniti din IT ce au apartament in primele complexe de fite din oras. Seara la ora 10, iar in blocul de vis-a-vis, din 7 etaje, erau 2 geamuri luminate. Parcare generoasa (facut in 2012 cand inca se mai faceau parcari), dar jumatate era cam goala. Si vorbesc de complex cu 4 blocuri x 7 etaje.

    Din nou, daca ma uit la ce s-a construit in ultimii ani prin oras, majoritatea sunt nelocuite judecand dupa lumini seara. Daca analizezi cati sunt plecati in afara, 600k nu mai e o cifra asa mare.

    00
    • Trăim niște vremuri în care e periculos să gândim „nu stă nimeni acolo judecând după lumini seara” :)

      00
    • @robert nu sunte relevante luminile, cel mai simplu te uiti la intrarea in bloc pe sumele de plata de intretinere si nr de persoane. la mine in bloc 50% sunt pensionari 70+, astia la 9 dorm deja, ce lumina, ce discutii :)

      00
    • @raul, începând cu sfârșitul lui octombrie până pe la începutul lui februarie la 18.00 e beznă, măcar la bucătărie sau baie și măcar până la 19.00 sai 20.00 tot mai e câte o lumină.

      00
  18. 4. Folosite de bombardieri/clanuri să-și spele banii.

    00
  19. Cel mai socant la datele ins este numarul de persoane, de aprox 19 milioane care ar locui in Romania!

    In conditiile in care toti avem o gramada de rude si cunostiinte care locuiesc permanent in straintate. Aproape jumatate din colegii mei de generala locuiesc in strainatate (in general Italia, aprox 20 de oameni). Am si colegi de liceu si facultate, plecati. Toti cu familii, in general 1-2 copii.
    De unde ies cei 19 milioane. Inteleg ca o mai aduc din pix ca sa nu piarda din banii UE dar chiar au exagerat!

    00
    • ahahaha, erau aprox. 16 milioane jumate cu 3 saptamani inainte de 31 iulie… da, pixul a scris cam gros :) posibil totusi sa fi corelat datele preliminare cu cele de la evidenta populatiei si serviciul pasapoarte dar nu e corect deloc.

      00
    • Exista si aici o explicatie:
      Din motive birocratice, acel pasaport CRDS e inutil si generator de probleme. Asa ca multi din cei plecati afara „2-3 ani, sa strangem ceva bani de o casa acasa” prefera varianta CI de Romania + pasaport. Cu adresa la parinti, la rude, la prieteni, undeva.
      Banuiala mea este ca astia s-au autorecenzat frumos, cu domiciliul declarat in RO, tocmai ca sa evite surprize / frecusuri din partea autoritatilor.

      00
    • Plecatul in afara nu este egal cu renuntarea la domiciliu. Multi lucreaza la negru. Altii au anumite avantaje pastrandu-si resedinta local. Altii nu au domiciliul legal in strainatate (nu, evaziunea fiscala nu am inventat-o noi).

      00
    • @florin

      Pot confirma, știu personal o grămadă care sunt s-au recenzat online pe adresa din buletin fără nici un stres :))

      Și da, CRDS e o porcărie inutilă românească pentru că fără buletin nu mai poți nici să mergi la budă-n România, asta-nseamnă stat polițienesc de fapt dar asta e altă discuție.

      00
    • @manu144x, daca si Romania este stat politienesc…
      Mie mi se pare ca sunt momente in care cauti un politist si nu il gasesti. Vedem zilnic filmari in care Politia nu are deloc autoritate nu doar in fata infractorilor, dar si in fata cetatenilor de rand.

      00
    • Fiind CRDS, declar că e o mare porcărie: deși ești cetățean român, cu act eliberat de statul român, ei bine, o grămadă de formalități sunt imposibile fara carte de identitate!!!

      00
    • Eu vorbesc de oameni care au plecat „de tot”, nu sezonier „2-3 luni”.
      Unele foste colege de scoala sunt maritate cu barbati italieni.
      Am niste prieteni care printre primele lucruri pe care le-au facut a fost sa renunte la alocatia copiilor din Ro pentru ca in UK primeau mai mult si nu voiau sa isi ia o amenda pe aici din cauza asta.
      Cine a plecat cu familia nu prea cred ca sa gandeste la „avantajele” din Romania. Care or fi astea.
      Pe de alta parte, nu cred ca s-au autorecenzat prea multi: in primul rand ca nu cred ca le pasa prea mult.
      Cifrele sunt facute din pix.

      00
  20. Chiriile sunt prea mici sa merite deranjul de multe ori.

    00
    • In afara de 6-7 orase in care se mai invart studenti si oameni la lucru, in restul nu ai ce sa faci cu chirie. Doar sa ai noroc de vreun tataie ce cauta apartament la parter in locul casei de la tara. Sau vreun „rebel” ce pleaca de la parinti la 19 ani.

      00
  21. pai un exemplu clar pt mine, patronul si-a luat un apartament la mare, dar in mare parte sta nelocuit. Apartametul din cate am inteles pare a fi dintr-un rezidenț lu peste prajit construit de un neamprost.

    00
    • Numai in zona Mamaia Nord – Navodari sunt probabil vreo 15-20 de mii de apartamente nelocuite. Mai ales daca ne gandim ca in referendum trebuia sa notezi situatia la momentul Decembrie 2021, adica in timpul iernii.

      00
  22. NOU
    #107

    Cel putin 5% sunt ale „investitorilor” care au umplut Mamaia Nord de blocuri. Mai naspa e ca statistica asta nu a numarat apartamentele pe care le-a vandut Pascu in Dubai, ca saream de 1 milion…

    00
  23. Majoritatea sunt case la tara in sate mici fara utilitati departe de orase. Cel putin in zona Ardealului sunt astfel de sate unde cel putin jumatate din case sunt nelocuite, mai vin copii sau nepotii vara in weekend, mai frig un gratar si cam aia e.
    Casa parinteasca a tatalui meu e intr-un sat mic la vreo 40 de minute de Cluj, mai merge el o data pe luna sa coseasca iarba mai repara un gard mai schimba o tigla etc. Satul are asfalt pana la intrare si curent. Din 120 de case mai sunt locuite vreo 50, media de varsta e undeva la 65 de ani.

    00
    • Vinde-o, orice sub o ora din Cluj deja sare de 80-100.000€.

      00
    • @Flavius

      Din contră, n-aș vinde așa ceva pentru că inevitabil se va mai dezvolta infrastructura în jur și acele 40 de minute pot deveni 20, moment în care va sta altfel situația.

      00
    • Oricum in Cluj deja a sărit de 4000€/mp in blocuri noi, case la 20-30km nu mai găsești sub 300.000€.

      Proiectul ăla de după Chinteni Colina s-a vândut cu peste 400.000€.

      Eu văd prețurile in Cluj crescând in continuare

      00
  24. hai sa invat si pe ANAF un truc. alo, dl politician, medic, manelist, influencer etc… de unde aveti masina aia ca dupa taxele pe care le platiti nu v-ati permite-o nici in 50 de ani?

    00
  25. Domnule Pontasau x bugetar de o viata intreaga, de unde rahat aveti masina asta, casa, banii, ceasu’. Hai, davai ceas, davai palton si angajat pe minim pe economie in Costinesti la terasa la patron

    00
  26. Eu am doua in constanta, le tin goale, mai merg ocazional. Ideea e ca aveam niste bani si nu stiam ce sa fac cu ei..
    Am zis ca decat sa imi iau un seria 7 mai bine un apartament, oricum nu cere de mancare si merg tot in opel.

    00
  27. Recensamantul asta e facut din pix, nu o stim niciodata datele reale:

    – e o minciuna sfruntata faptul ca mai sunt 19 milioane romani, eu estimez undeva la 16-17, exemplu, absolventi de liceu promotia 1997, din 33 doar 11 mai locuiesc in Romania
    -numarul de locuinte goale e mult mai mare, o data din motivul de mai sus, au plecat tinerii, au murit parintii, gata, casa goala, pe motiv impozit mic/nu cere de foame/depozitam amintiri, apoi pentru ca cei plecati si-au cumparat o locuinta ca investitie
    – nu stiu care sunt criteriile pentru a defini o locuinta, in mediul rural sunt multe cazaturi, in scurt timp vom vedea si blocuri (cine le mai intretine, cine mai investeste, etc)

    00
  28. Mama a avut ocazia să ia un apartament cu o cameră pe vremea Împușcatului și acum stă gol. E în zonă bună, relativ, o să văd ce fac cu el. 20 de ani a stat gol și e folosit ca storage unit.

    La întreținere sunt trecute 0 persoane, iar la curent am un abonament pe cât consum. Și cum am consum 0, nu plătesc nimic. Doar impozit, asigurare, fond de rulment și căldură iarna (că nu se pun vecinii de acord cu repartitoarele).

    00
  29. Au început deja să se vândă:
    https://www.cotidianul.ro/piata-imobiliara-duduie/
    și nu se mai opresc.
    L-ați văzut / auzit pe Tudorel vreodată? E o catastrofă!

    00
  30. … pai toti politicienii, maharii, pochii, profesorii, generalii … au investit in apartamente, date in chirie pe naspa majoritatea. Cum ar fi ca acum sa se apuce de dat legi impotriva lor… never.

    00
  31. La 4 milioane de români plecați în afară, 600k locuințe goale mi se pare normal sa fie.

    00
  32. La punctul 3 este simplă treaba, de ce și-ar face rău singuri?

    Din același motiv pentru care majoritatea apartamentelor în regim hotelier de pe litoral oferă cazare la negru: o parte sunt deținute de către bugetari, inspectori ANAF, soții de polițiști, etc.

    La astea pe turism, este simplă treaba, îți iei un apartament într-o stațiune turistică, plătești cota de impozitare pe turism automat la impozitul pe proprietate, că vrei tu să locuiești permanent acolo, este treaba ta.

    00
  33. Am 3 case batranesti mostenire.
    Dilema este ce dracu sa fac cu ele. De vandut nu le cumpara nimeni, sa cada de tot nu imi vine sa le las.
    De dat de pomana nu sunt musterii si au cateva mii de mp teren arabil.
    Au tras gaze, apa si canalizare, dar aproape nimeni nu s-a racordat, pt ca casele sunt locuite de batrani si nu au baie, nu au nimic.

    Mai am un apt de la socri in Mangalia, care la chirie nu merge si e gol. De vandut preturile sunt mici si nu am nevoie de bani.
    Ca sa il scot la lumina ma costa enorm… dar nu cere de mancare.
    Tata are apartament la Bucuresti pt iarna, ca Radet e ieftin si casa de vara la munte, ca boierul.

    Viata e frumoasa, oamenii vor mai mult, mult mai mult!

    00
    • Acum câțiva ani o cunoștință căuta un apartament de închiriat pe termen lung – minim minimorum un an și nu găsea nici să dea cu tunul, pt că majoritatea apartamentelor urmau să fie închiriate în regim hotelier în iunie-septembrie.

      01
  34. Avem destule locuinte, nu mai are rost sa aducem muncitori asiatici.

    00
  35. Cifra poate fi si mai mare. Eu am luat in primavara, un apartament care nu mai fusese locuit, de 20 de ani. Era bransat la utilitati iar proprietarii plecati din ’90. Pe asta unde il includem, in prima faza, cu vechii proprietari?
    Si cam jumatate din apartamentele unde stau eu, sunt cam goale. Unele abandonate pentru moment, altele intretinute pt cele 2 saptamani cat se sta in Romania.
    Mai stiu un caz.. proprietarii plecati in Spania. Eu merg sa vad apartamentul
    Bine lucrat, acceptabil, daca nu vroiam nici nu zugraveam. M-am suedejit la 5000 de E. Am pierdut 20000. E acolo nelocuit. Ala unde e in cei 600000?
    Eu sunt mai drastic… Romania a ramas o tara de bugetari, pensionari, iar in privat, zona necalificata sau semicalificata, cu aia care nu puteau sa se descurce afara. De ce ai sta cu 400 E la o fabrica de cabluri in Romania?
    Tara asta nu e numai Bucale, Kolosvar, Iesu de alta data, Tomis si o frunce lata la Timisoara.
    Dupa generatiile anilor 70-80 se cam stinge lumina.

    10
  36. Contrar propagandei trompetelor imobiliare, un sfert dintre apartamentele din București zac deja goale! Puteți testa chestia asta empriric intrând în câteva scări de bloc la întâmplare și uitându-vă la tabelul cu nr. persoane de la întreținere. Care e cauza?

    Depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității și prin mortalitate masivă (locul 2 în lume conform CIA – The World Factbook 2022).

    Pleacă din țară populația tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte țări. În 2021, scăderea naturală a populației s-a triplat față de 2016!

    Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2021 sunt azi îmbătrânite și pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari.

    Cât de grav e declinul demografic? În următorii zeci de ani, populația totală a României va ajunge la maximum 7,7 milioane de locuitori, potrivit The Lancet. Deși ceva mai optimiste, datele Eurostat (sistemul de referință NUTS – Nomenclature of territorial units for statistics) confirmă trendul. Bucureștiul scade constant până în 2050. La fel și Clujul, Iașiul ori Timișoara. Toate regiunile românești din nomenclator sunt în proces de depopulare, cu o singură excepție.

    În tot acest timp, fondul imobiliar a crescut și continuă să crească, pt. că se construiește mult mai mult decât se demolează.

    10
    • satul românesc trebuie să moară. agricultura de subzistență trebuie să moară. terenurile deținute trebuie să intre în circuitul agricol mecanizat.

    • @Vali
      Am doua hectare la tara. Daca îmi dai 250 de euro PE AN renta viageră pe ele, ți le dau sa te speli pe cap cu ele. Daca vrei poți să construiești mall, zgârie nori de birouri, poligon de lansat rachete pe Marte, ce vrei tu.

      00
  37. Scara mea de bloc, în zona bună din Sibiu: din 34 de apartamente, 5 sunt goale, altul e sediu de firmă. În 92 de camere (am scăzut sediul) sunt 61 de persoane (practic 59 de dormitoare, ca 33 ar fi livinguri).

    00
  38. Recensământu poly!
    Uitati-va și voi noaptea la un bloc de apartamente din zona voastră să vedeți cate lumini sunt aprinse în apartamente.
    Daca oamenii au plecat la muncă în afara sau in alt oraș sau casele construite pe sol sunt neterminate de 10 -15 ani sau sunt pe numele părinților care locuiesc în aceeasi ograda, sunt locuințe secundare neocupate sau cum?
    In orașele mici sau la tara, unde totul e mort, daca vrei sa închiriezi, găsești pe cineva? Acolo lumea nu are nici bani de mâncare darămite de chirie.
    Regret că m-am autorecenzat și că n-am ținut ușa încuiată la recenzor cum au făcut alții.

    00
  39. Una din cele 600k recenzata „gola” imi apartine. Bucuresti, ultracentral, mama care figureaza la recensamant pe o localitate rurala din jurul Bucurestiului o ocupa o jumatate de an (iarna, la tara nu sunt conditii de locuit). Nu este practic goala, dar am fost nevoita sa o declar ca locuinta secundara nelocuita, mama avand domiciliul stabil in rural, unde si-a declarat locuinta principala de altfel. Asa ca sunt situatii diferite.

    01
    • Daca e ultracentral de ce nu il vinzi, cumperi o garsoniera pentru mama ta intr-o zona decenta si cu ce-ti ramane cutreieri continentul sau lumea?

      10
  40. e simplu, 1 din 30 de cetateni are o casa de vacanta

    01

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile