50Cent are probleme juridice

Să presupunem că aţi investit într-o companie care produce ceva. Aveţi 4 milioane de oameni care vă urmăresc pe twitter. Le spuneţi şi lor că pot face bani dacă vor cumpăra acţiuni la compania asta. Preţul pentru o acţiune a companiei creşte de la 29 la 39 cenţi, şi astfel sunteţi mai bogat cu 8,7 milioane dolari.

Pentru că trăiţi într-o societate civilizată, unde justiţia functionează bine, nişte oameni de la Comisia de Jucat Cărţi şi Investigat Tranzacţiile pe Bursă (aka SEC) s-a autosesizat şi a început să verifice dacă treaba asta e legală.

Aşa că 50Cent, că de el e vorba, a şters tweeturile cu îndemnurile şi şi-a sfătuit followerii să facă investiţii cumpătate, după ce consultă un broker.

La noi, Consiliul Concurenţe investighează de 5 ani preţul benzinei. Pentru că a investiga un lucru simplu durează sapte ani şi pedepsele sunt modice. Mai ţineţi minte cât a durat procesul primatei care şi-a sechestrat fiica 19 ani în beci în Austria? Trei săptămâni!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

7 comentarii

 1. Acum o sa scoata Robert Greene o carte cu a 51-a lege a puterii: “Fii responsabil” si modelul va fi tot 50Cent… Asta dupa cele 48 de legi ale puterii si dupa ce l-a ajutat sa fie “intelectual”…

  00
 2. Investigația aia durează de atâția ani pentru că s-au găsit nereguli clare, dar imediat se prescrie fapta.

  00
 3. Ce a facut el seamana foarte tare cu “pump and dump”. A promovat o companie obscura, realizand astfel un profit foarte mare. Sunt multe site-uri de “idei” de investitie care fac la fel, spunand ca pretul la actiunile companiei X sunt subevaluate si vor creste spectaculos(de obicei se iau in vizor penny stocks, adica actiuni cu pretul foarte mic). Insa asta e un fel de self-fulfilling prophecy. Adica avand foarte multi oameni care vor cumpara datorita sfatului tau, pretul va creste… Cei ce se o ocupa cu asa ceva, asteapta ca fraierii sa cumpere dupa care vand masiv, ceea ce face ca pretul sa scada(deoarece interesul pentru companie va deveni din ce in ce mai mic). Evident ca SEC nu e de acord cu asa ceva. E posibil ca 50 Cent sa nu fi avut intentii “malefice”, desi ceea ce a facut el mi se pare la limita legalitatii. Sunt curios ce se va decide in cazul sau.

  00
 4. Sa fim seriosi, CNVM’ul e o gluma proasta in Romania. Dupa legislatia americana, s-ar putea sa il acuze de “acquisition and investment brokerage” care necesita o licenta speciala. Daca sunt f. suparati baietii de la SEC, din 50 cent for ramane doar vreo 10…

  00
 5. 5 Cent, asta e se descurcă fiecare cum poate.

  00
 6. si ce te mira ? in primii ani de cercetari, seful Consiliului Concurentei era Mihai Berinde, care de vreo 2 ani e director Afaceri Corporative & Conformitate in cadrul OMV. Oricum investigatiile CC sunt pentru prosteala, nu vor descoperi nimic

  00
 7. Deocamdata 50 nu a fost acuzat de nimic fiindca nu a facut nimic ilegal.

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.