Telefoane care filmează 4K?

Pe bune? Samsung Note3 filmează la rezoluție 4K? Cât de disperat să fii să faci așa ceva, din moment ce telefoanele alea cu senzor cât unghia mică abia filmează HD?

Hai să comparăm cele trei formate principale:

Iată cum arată VGA: 640×480
Iată cum arată Full HD: 1920×1440
Iată cum arată 4K: 3840×2880

Comparați detaliile. Cam aia e. Da, știu, comparația e grobiană, dar când aud de senzori de 10 sau 20 megapixeli pe telefoane parcă îmi pare rău de idioții care pun botul la așa ceva. Oricât de buni ar fi Sony la a face senzori, 20 megapixeli pe telefon nu își au locul. E doar marketing.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. Telefoanele 4k nu întâmplător vin de la Sumsang. Încearcă oamenii să împingă oamenii spre cumpărarea de televizoare 4k (astea fiind echivalentele vechiului HD-ready de 720p, cele adevărate fiind cele 8k).

    În rest 100% de acord cu tine. Mai mult, din punctul meu de vedere trafictube ar trebui să interzică postarea clipurilor de noapte în format mai mare de 480p. Mănăncă timpul şi încarcă banda aiurea fără absolut nici un detaliu în plus, fie el filmat şi cu ultimul GoPro.

    00
  2. Ultimele 3 lansari ale Samsung sunt exact pe acelasi calapod: feature-uri care sunt incomplete/inutilizabile/marketing shit: Air gestures si eye tracking pe S4, Gear-ul per ansablu, si acum filmare 4k pe note3. Sigur mai sunt si altele, dar astea mi-au ramas pe retina. Este unul din motivele pentru care divizia de mobile samsung nu e deloc in gratiile mele. Par niste carpaci care lucreaza cu indieni ieftini si care livreaza produse ieftine.

    00
  3. Z1 arata mai bine decat orice telefon de pe piata, la ora actuala. fac si ei progrese, nu trebuie sa fii hater doar pt ca iti place iphone. :))

    00
  4. …inghetata!

    00
  5. E ca jocurile alea BrickGame… 999999 in 1 :)) ; marketing (se citeste „vrajeala pentru aia plini de bani”)

    00
  6. Eu vad alta problema – 5 secunde de video 4k = gata memoria de la tel.

    00
  7. Tu ai invatat una si buna: senzorul cu dimensiunea mai mare e mai bun. Foarte corect, dar sa sustii ca rezolutia nu conteaza e o prostie pe care o tot toci de ceva timp si m-am gandit sa te anunt ca rezolutia conteaza, chiar daca tu nu stii treaba asta. Intodeauna o captura in 4k va arata mai bine cand e scalata la 1080p in comparatie cu o captura nativa la 1080p in ambele cazuri facuta cu un senzor de dimensiune egala).

    In plus, rezolutia iPadului (retina) este de 2048 x 1496 deci ai nevoie de o captura facuta la minim 2k.

    E drept, traim in lumea ina care oamenii isi cumpara Full HD pentru a viziona continut SD. E drept si ca 4kul ala e mai mult de marketing, dar in realitatea captura aia facuta la 4k si playata la 1080p e cu adevarat mai buna decat captura de 1080p facuta pe aceasi categorie de senzor si iti garantez ca asa mic si pricajit cum e, vei observa diferenta.

    00
  8. Si inca ceva, anul asta cand am fost in vacanta am filmat cateva cadre landscape cu un senzor APS-C si cateva cu iPhoneul in conditii optime de lumina. Ei, cand le-am bagat in Final Cut si le-am gradat asemanator nu-ti mai dai seama care cadru e cu APS-C si care e cu iPhoneul. Desigur, in low light APS-C ul isi spune cuvantul, dar pe viitor daca fac progrese in a amplifica mai curat semnalul inainte de conversia in digital (ISO), senzorii astia mici sunt absolut remarcabili. Diferenta cu adevarat notabila e la obiectiv, unde obtii DOFul ala frumos si caracterul obiectivului.

    00
  9. @George:

    In principiu sunt de acord. Problema apare din faptul cum sunt folositi megapixelii in marketing si de setarile default cu care se livreaza toate aceste camere. Ar fi asa greu sa faca un senzor de 4K, dar sa-l marketeze ca 2K si sa livreze produse finale de doar 2K (insa la calitate impecabila)? Nemaivorbind de avantajul masiv care apare la dimensiunea fisierelor. Masele nu or sti ele detalii tehnice, dar e vina producatorilor ca i-au educat asa, cu cifre umflate degeaba.

    00
  10. @wave84

    Senzorul ala de 4K e demult acolo pentru ca 4k inseamna aprox 8 megapixeli. Nu au tras video la rezolutia nativa senzorului pentru simplu fapt ca nu-si permiteau sa scrie cu cel putin 35Mb/s.

    Iar intrebarea e copilareasca.

    00
  11. care senzor, care rezolutie, ce inghetata? da’ felina n-o observa nimeni? :-D

    00
  12. problema e dell si asus. primul ca nu a mai facut monitoare de vre-o 3 ani cred. da, monitoarele lor sunt cele mai bune. dar n-au decat monitoare 2k. si asta de cand a aparut asus eeepc, iar restul producatorilor au zis ca nu mai trebuie laptopuri cu rezolutie full hd ieftine.
    camerele foto in schimb au evoluat.

    00
  13. Posibil sa fie senzorul folosit in GoPro Hero 3 Black (tot de la Sony)

    00
  14. Camera de pe note 2 cred ca e printre cele mai proaste camere cand vine vorba de facut poze noaptea…

    00
  15. Micșorat e acelasi lucru.

    00
  16. @George: Citeste despre Nokia Lumia 1020. Foloseste un senzor de 41 mpx(de fapt 34 pt 16:9 si 38 pt 4:3) pentru a scoate imagini de 5 megapixeli. In acei 5 megapixeli este „distilata” toata informatia senzorului(oversampling se numeste technologia folosita de Nokia), fiecare pixel de pe imaginea finala continand informatia a 7 pixeli de pe senzor. Pozele rezultate vor fi de un decent 5mpx(mai mult nu iti trebuie) insa vor arata mai bine ca orice alt smartphone si chiar unele „point and shoot”.

    00
  17. @George: „playata”? Ei nu mai zi?

    00
  18. @jimmy:redata ii era greu sa zica!

    00
  19. @Ghest Pai asta e ceea ce sustin si eu.

    @Jimmy si @PlayActive
    Dap, imi era greu. Acum puteti sa va reluati si voi viata.

    00
  20. @Ghest Iar ala este un downsampling nu oversampling. Oversamplingul este cu totul altceva.

    00
  21. @zoso Eu abia acum dat click pe exemplele tale. Pai tu ai facut o captura de 4k ai scalat manual in HD si VGA iar apoi ne-ai arata ce ? Corect era sa tragi 3 cadre cu rezolutie nativa de 4k, HD si VGA pentru ca nu toti fac captura prin downsampling de la rezoltia maxima a senzorului.

    In plus, tu ai considerat ca lantul de captare (la nivel DSP) din fotografie este la identic cu cel din video. Te inseli, functioneaza diferit.

    00
  22. Da, e marketing. Asta pentru ca piata matura din punct de vedere tehnologic. E din ce in ce mai greu sa scoti telefoane noi la 6 luni si sa aiba si chestii revolutionare pe ele. Asa ca ambalezi gogosi in chestii cat mai sclipitoare.

    P.S. Dar sa nu fii trist. Acus, acus se lanseaza iPhone-ul 5S si o sa vedem fix acelasi lucru. Doar ca ambalajul e mai misto decat la Samsung,

    00
  23. Da, ca tu esti sfanta tereza. Textul ascunde multe detalii.

    00
  24. De-acum incolo voi formula: „domnule Petcu, imi cer scuze ca intervin, cred ca faceti o confuzie…” iar tu vei scrie articole „Nu vreau sa-l jigneesc pe domnul Imbecil, dar vreau sa-i reamintesc ca nu e frumos sa …”

    Toti punem o amprenta in exprimare. Asa cum tie ti seare ca ma exprim ca ceafa lata asa li se pare si altora. Daca iti pasa schimba-ti stilul. In viata conteaza ce spui nu cum o spui, drept dovada e blogul tau. Sper ca nu-ti imaginezi ca oamenii intra aici sa-ti admire eleganta, intra pentru ideea pe care o transmiti. Ceea ce pentru tine e grobian pentru altul poate insemna carisma. Ai fost la the wall ?

    00
  25. @George Te inseli. Se numeste „pixel oversampling”. Este un algoritm unic dezvoltat de cei de la Nokia. Nici un alt device nu este capabil de acest lucru. Cauta „white paper”-ul de la 1020 si lamureste-te.

    00
  26. Imi cer scuze pentru double post.
    @George Downsampling e o chestie „mecanica” cu pierdere de informatie. Ceea ce face tehnologia Pureview™ dezvoltata de Nokia pastreaza informatia si creaza un fel de super-pixeli, fiecare alcatuit din 7 pixeli de pe senzor.

    00
  27. NOU
    #31

    Dar ce zici de Nokia Lumia 1020 cu camera de 41mpx ?
    Vezi detalii aici:

    Crede-ma ca le-a distrus celor de la Nikon, Canon si alti ca ei ideea de aparat foto pentru tot omu’

    00
  28. Arata mai bine poza facuta cu VGA :D !

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube