O lămurire pentru cei care încearcă să explice ce a vrut Liviu să explice în articolul în care încerca să explice faza cu taxa pe lăcomie…

Mișto titlu, nu?

Liviu Alexa a scris un articol încercând să lămurească premisele taxei pe lăcomie, cu cifre, cu înjurături, în stilul lui binecunoscut. Cu câteva excepții, are dreptate.

Eh, acum au apărut unii care încearcă să explice a vrut Liviu să zică în explicația lui. Un exemplu e aici.

Și, la finalul acestui human centipede al explicațiilor, eu, încercând să le explic experților ceva simplu: profitul declarat al industriei nu e profitul real al companiei. Că nu e compania proastă să declare profit peste tot în lume, mai puțin în România, această Germjapolandă a lumii, unde se fac bani prea mulți ca să nu îi sifonezi. E la mintea cocoșului. De aia facturile Google sunt pe Irlanda, de aia facturile UBER sunt pe Olanda. Că acolo pot optimiza fiscal cel mai bine.

Ce vrea Liviu să spună e asta: bă, mâna de lucru e ieftină aici, ceea ce produceți costă mai puțin ca în Olanda sau Germania, salariile angajaților sunt mai mari acolo, infrastructura mai bună, pericolele mai mici, și cu toate astea voi declarați profituri minuscule Ceva nu cadrează. Și exemplul cu Dedeman e bun: și ei își plătesc angajații prost, și ei își storc furnizorii, și totuși au 14% profit. Asta după ce probabil și ei au optimizat fiscal tot ce au putut. 1% profit din vânzarea de carburanți? Pe bune?!

ps: nu fiți ăia cu “zici asta doar pentru că ești prieten cu alexa”. look at the facts.

human-centipede

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

98 comentarii

  1. FTW double irish dutch sandwich :)

    00
  2. 372 de request’uri, 44.12 MB si 194.4 de secunde mai tarziu s-a incarcat si ziardecluj.ro

    WEB 2.0 in 2019

    00
  3. e legal ce fac? daca da care e problema?
    acum cateva zile pe celalalt blog de mare angajament eram sfatuiti sa facem exact la fel in limitele legii, si nu pot sa zic ca nu sunt de acord. daca legea permite, de ce nu as face-o?

    ah, ca ne simtim noi un pic trasi pe sfoara… da’ cine ne trage? companiile alea sau noi ca am ales 30 de ani niste hoti care au creat un cadru legal care sa permita asa ceva, si care in rarele situatii cand cadrul nu permite totusi, nu sunt dispusi sa faca nimic pentru a se impotrivi acestor practici si a recupera pagubele?

    00
    • dupa principiul asta.. la fel de legala e si noua taxa, deci care e problema?
      doar ca lucrurile au mai multe straturi si se incadreaza intr-un context.
      acum.. unii sunt capabili si interesati sa il vada, iar altii nu (care e problema?).

      00
    • ideea este ca fac asa si prin tarile lor de provenienta, situatia prin SUA este dura ca binelea… au acelasi comportament dezaxat oriunde
      iar problema pentru noi este ca, ar trebui sa ne punem probleme cand se folosesc de banii scosi din economie pentru a-si impune modelul de salariu asiatic peste tot in lume

      00
  4. Toate firmele încearcă să se optimizeze fiscal ! Dar ce fac multinaționalele … Aici e diferența in a lucra cu contabilul Vasile sau cu firme specializate pe optimizări .

    00
  5. reminder: alexa e platit de psd sa isi dea cu parerea, si stim cam cat valoreaza parerile lui.

    Legat de observatiile tale: ce crezi ca se va intampla? ce vrem sa obtinem din asta? Sa nu fim vite pana la capat. Una e ca ne-am ales cu psd, alta e sa punem botul la argumentele lor.

    Legat de argumentele lui alexa: Are argumente bune, sau ii linge coaiele lui livache? eu as miza pe 2:

    „Sa te bati cu multinationalele nu e treaba usoara. Dragnea si-a asumat un razboi mare. Insa eu vreau sa vad cum va pune in aplicare strategia, care va fi tactica aleasa.”

    merita totusi un link si o citire.

    Hai sa vorbim despre un impozit pe profit la 5% pentru nenorocitele astea de corporatii, nu ca race to the bottom, ca ajutor pentru gigeii din romania care isi vad de bricolajul sau inghetata lor si nu ii duce capul sau nu au resursele sa „optimizeze”. Macar sa prezentam alternative, nu sa reciclam ce zice un lingau.

    00
    • man, ai transformat in lei suma aia din anchetă? de curiozitate zic.

    • Pe langa ca e platit de psd :) eu stiu cel putin 2 companii de pe lista aia care i-au dat cu flit la propuneriile lui de hai sa o numim „publicitate” si pe care le-a mai „analizat” in trecut.

      00
    • o sa-si declare Lukoilul profit de 2% daca ii pui profit de 5%, dupa ce va fi declarat inca 5 ani de pierderi

      00
    • imediat, dupa ce termin lista de cumparaturi in cazul in care castig la loto. Exercitiu mai productiv, zic eu.

      Se vede de la posta sinceritatea demersului: „Mihaela Triculescu, contabila primăriei din Cârcea, a ajuns peste noapte şefa Fiscului” asta se va ocupa de colecta?

      mk, livache se face ca se lupta pentru popor cu stainii raii, trompetele de serviciu isi fac treaba, tre sa fii cel putin fraier sa te apuci sa dezbati fondul cand e asa de gaunos demersul si scopul lor e fix sa iti pierzi timpul cu asta.

      apropo, au rezolvat acheta cu benzinarii rai, sau e tot in to do?

      00
  6. Și din experiență, și din discuții cu familie și prieteni stabiliți afară, știu că prețurile aici sunt mai mari.
    De ce naiba prețurile alimentelor sunt mai mari în România decât în Germania/Franța etc?

    00
    • Pentru că noi importam tot. Și când la prețul din germania mai adaugi transport și taxe aia e. Romanul nu cumpără șosete românești, el își ia de firma și apoi plânge pe Facebook că ne fură străinii. Sau își face credit să își ia Tv de firma, apoi urla că băncile îi fură… Hai sictir.

      00
    • Ar fi mai multe cauze…
      1. Suprafața agricolă fragmentată (în special pentru legume): costul pe kg mai mare, lipsa mecanizării, coșmarul logistic pentru supermarket/fabrică când vrea un flux constant de produse(ex: cum faci să îți vină zilnic 10 tone de roșii când ai de vorbit cu 50 oameni). Soluția ar fi importurile…
      2. Lipsa depozitelor: exportăm cerealele ieftin vara (cine nu le vinde repede rămâne cu ele în ploaie) și le importăm mai scump iarna.
      3. Infrastructura: același camion costă la fel la noi și în vest (sau diferență e foarte mică) însă dacă în alte țări face trei curse la noi face două. Plus că trebuie reparate mai des.

      00
    • Asta se intampla, pentru ca importam la greu si apar niste taxe in plus. Iar pentru produsele romanesti, climatul economic haotic+infrastructura precara, adauga o taxa de nepravazut, pe care toti o simtim. Daca lucrurile s-ar face predictibil, fara schimbari de azi pe maine, preturile ar scadea cu -5-10%, cu cateva mici exceptii. Cum insa lunile Decembrie, Ianuarie si Februarie sunt haotice, ca nu se inchide bugetul bine, avem preturile care le avem…

      00
    • NOU
      #16

      Pe de alta parte magazinele au costuri mai mici cu salariile, utilitatiile si servicile.

      00
    • E vorba (si) de volum. Costco (echivalentul lui Carrefour in Europa) are peste 3000 de locatii in America si peste 300 in Canada (mai au si prin alte tari) toate pline de clienti. Mai toate produsele nealimentare sunt din China cele alimentare din America si America de sud. Cu asemenea volum pot obtine niste preturi extraordinare si conditii foarte bune. Eu, de exemplu, am dat inapoi pana si produse alimentare desfacute de cateva ori. Am luat niste fistic cu wasabi, am gustat din el, nu mi-a placut si l-am dat inapoi (pret integral primit inapoi). Am mai luat niste caramele, am desfacut punga, dar erau ca alea de pe vremuri din Romania de se lipeau de dinti. Le-am dat si pe astea inapoi si n-a fost nicio problema. Am mai dat un lant de aur, de $1000, dupa vreo 8 luni (avea un defect pe carea nu l-am observat) de asemenea nicio problema.

      00
    • doar ca e o chestie falsa. Poate sunt produse mai ieftine, dar majoritatea nu-s

      00
    • Saracia.

      Dap, exact asta. Saracia asta e bagata tare in tara si multora le-a intrat in cap ca e normal sa dai 70-80-90% din venituri pe cheltuielile curente. Cand nu strangi bani pentru nimic important si veniturile iti cresc (caci asa se intampla de 15 ani de zile), ti se par normale preturile. Tu tot 70-80-90% din venituri dai pe mancare si intretinere.

      Pe scurt, piata accepta preturile.

      P.S. Totusi, in medie, preturile pe alimente nu sunt mai mari decat in Germania/Franta. Dar nici foarte departe nu sunt.

      00
    • Nu pot sa-i dau reply direct lui „animaloo”, dar pentru el e.
      Am stat in UK 7 ani si iti garantez ca produsele de curatat (detergenti, CIF, Domestos, gel de dus, pasta de dinti, etc.) sunt mai ieftine acolo ca in Romania.
      2 x avocado: carrefour: 10 RON / waitrose: 2GBP.
      Recent m-am uitat la reduceri Tommy H (aceeasi camasa): RO=350 RON / UK: 40GBP.
      In vara, benzina in RO a fost echivalent cu pretul de acolo.
      Ok, atunci cand produsele locale sunt in sezon (cirese, mere, struguri) sunt mai ieftine in RO. In rest, totul e la fel sau mai mult.
      Deci despre ce vorbim aici?

      00
    • @dodoi Eu am alta parere cu Costco. In primul rind trebuie sa platesti de membru anual ($60 / $120)…Daca esti o persona ce iti place mult si ieftin (calitatea nu e foarte buna) sau daca sa salvezi bani este mai important decat sanatatea, atunci da. Mie imi place mai putin, de calitate si pret OK…Ingramadeala mare, multe persone care nu fac altceva decat sa se impinga, lipsa de educatie etc. Mie imi place sa mananc fresh si daca e mai scump. In rest nu ma prea impresioneza Costco….De multe ori gasec marfa mai buna si mai ieftina decat acolo in locurile mai mici….Numai bine !!!

      00
  7. Multe firme fac investiții deductibile din impozitul de profit. Clar sunt multe care își maschează profitul prin tot felul de manevre, problema cunoscuta la nivelul european.
    Nu declară profit dar totuși țin angajați 2 milioane de români cu salarii la vedere pe cartea de muncă. Clar sunt de condamnat dar în lipsa unui Stat capabil sau ANAF functionabil nu multinaționalele sunt problema.

    00
    • Deci daca Dragnea fura, e clar de conadamanat, dar in lipsa unui DNA functional, nu Dragnea e problema.

      00
    • Hai sa o spunem pe a dreapta. Toata discutia e un rahat cu mot, in carea Dragnea si compania ne-au bagat cu maiestrie. Si noi punem botul.

      Uite aici, analiza din 2017, comparatie Romania-Germania:
      Impozitul pe profit contributie la buget: atat Germania, cat şi România circa 2,2-2,4% din PIB
      TVA – România 7,8% din PIB, iar Germania 7% din PIB.

      Hopa, suntem la aceiasi marja ca in Germania la cat colectam din impozitul pe profit. Si de ani si ani de zile, contributia a fost tot pe acolo, pe la 2% din PIB.

      Chestia asta cu multinationalele (in special bancile, caci oamenii urasca bancile cu patima) care fac sute de miliarde de euro profit pe care il ascund e doar o gogoasa care se vinde bine. Merge ca paravan foarte bine pentru a justifica orice crestere a taxelor.

      Strict in cazul sectorului bancar, discutia e oricum intoarsa exact pe dos: astia cica fac profit prea mult. Pai, ori fac mult profit, ori ascund profitul?

      00
  8. Ete fleosc, articolul ala e o prostie dintr-un cap in altul…

    Doua chestii: nu e deloc ok sa judeci un singur an, ci un ciclu. De exemplu, bancile hapsane din Romania au avut in 2017 ROE (return on equity – profit inpartit la capitalul social) de 14-15%, cel mai mare din UE – nu mai stiu cifra exacta, dar pe aici era. Huaaaa, au sarit in sus comunistii/pareristii care nu prea stiu economie, dar ca orice roman, au o opinie avizata despre orice. Ideea e ca daca te uiti pe ultimul deceniu (2007-2017), ROE iti da cam pe la 3-4%, nu cu mult peste media UE pentru aceasta perioda.

    In al doilea rand, chiar si asa, ROE al retailerilor de acolo, din „analiza” aia, este foarte comparabil cu media sectoriala in UE… e o chestiune usor măsurabila.

    Apropo, remarcati ca sunt 2 puncte diferite aici, fiindcă nici PSD-ul nu s-a hotarat care-i care si a marsat pe ambele directii: ori fac profit prea mare, ori si-l ascund.

    Bonus: de ce ar pleca Auchan cu profitul din Romania, unde e impozit pe profit 16% ca sa fie impozitati cu 30%+ in Franta. Logica economica deosebita…

    00
    • Legat de ultima frază, exact. N-au nici un interes să „mute profitul” afară. Că scot cash-ul, asta e partea a doua, dar îl scot tocmai în baza dublei-impuneri – plătesc în România impozitul tocmai pentru a nu-l plăti în Franța.

      A doua chestie: Alexa se ia aiurea de retail. Retailul are dintotdeauna marje mici. Plus că una e marja de profit și alta e profitul în sine. Dacă ai volum extrem de mare, cum au retailerii, chiar dacă marja e mică, profitul e suficient de mare (în numerar). Ăsta e modelul de business de jde ani.

      Mega Image sau Carrefour îți aduc roșii cu doi lei kilu’, iar țăranu’ din piață le vinde cu cinci lei. La doi lei kilu’, cît de mare poa’ să fie marja aia socotind prețul de cumpărare, transportul, taxele vamale și pierderile, că roșiile nevîndute se strică?

      La faza cu eMag, a dat damage masiv, Stanciu tremură de spaima ANAF-ului. Vai, cum se poate ca eMag să fie pe pierderi? eMag a băgat 65 mil. euro în ultimul depozit. Da’ la Cluj nu s-a auzit de investiții, care investiții se fac și din profit și care, prin urmare, se numesc, în contabilitate, pierderi și nu investiții.

      Alexa ar trebui să știe lucrurile astea, că face business de vreo 20 ani încoace, doar că se face că nu. Pînă acu’ vreo trei ani, omu’ respecta niște principii. De atunci încoace, zici că s-a vîndut PSD-ului, îl pupă-n fund pe Dragnea cu fiecare ocazie.

    • Nu se împiedică ei de un mizilic de 16% în România. E prea mare bătaia de cap să muți banii prin niște insule din care e mai greu să-i scoți după aia. Plus că există niște becuri roșii care se aprind cînd se fac transferuri prin zone de-alea. Nu mai e ca pînă acum zece ani, cînd puteai piti banii pe unde vrei. Dacă chiar ții morțiș să te scoți din profit, îl faci plecat în Bulgaria, unde plătești 10%. Dar, din nou, e mult prea complicat, prea multe beculețe roșii, prea multe potențiale greșeli, prea mare riscul să fii prins (și este), iar cînd te-au prins, te trezești ca Apple sau Google, cu 13 miliarde amendă de la UE.

    • NOU
      #28

      auchan poate sa plece cu banii in nicaragua pe baza unor facturi de consultanta

      00
    • Pentru că Ocean nu pleacă cu impozitul în Franța, ci pleacă prin Insulele Virgine unde e impozit 0 ;) Numai eu am citit azi știrea aia cu Gogu care piti 20 de miliarde prin paradisuri fiscale? Logică economică deosebită, neah…

      00
    • pe exemplul Emag… pe ce punem pariu ca astia isi vor tot baga investitiile in profit inca 50 de ani de acum incolo? si Luna are nevoie sa detina un depozit Emag

      00
    • @ silviu

      tu ai citit articolul ??

      fiecarei companii ii sunt analizate rezultatlele financiare pe ultimii 11 ani (2007 – 2017).

      de aceea ii „iubesc” pe # kondensatorii care posteaza si dau like fara sa dea click pe link sau sa CITEASCA direct de la sursa !

      https://www.ziardecluj.ro/ancheta-bomba-top-100-firme-din-romania-minte-dragnea-sau-nu-cand-zice-ca-multinationalele-declara-profit-prea-mic-am-verificat-eu-asta-ca-sa-nu-mai-pierzi-tu-vremea-citeste-aceasta-analiza-la-sange-si-pe-cifre-si-trage-tu-concluziile

      00
    • X-link, vaz ca te dai rotund, dar nu ești capabil sa imparti niste cifre amarate… mult-titratele marje de profit sunt doar pentru 2017, fiindca pe analist nu l-a dus capul sa faca o medie a acestei perioade si nici sa compare datele cu o medie sectoriala. Vad ca tu ai citit cu maaaaare atentie…
      Aspecte minore, nu-i asa? Plus ca ar mai fi aspectul la care nici eu nu m-am gandit, dar pe care l-a mentionat Alex… Romania e tara cu crestere mare, crestere care vine asa oricum? Nu, dupa investitii care ghici de unde sunt amortizate?!

      00
  9. o noua petarda psd. meanwhile dragnea este investigat de procurorii din brazilia ca sa afle de unde a avut bani pt casele de pe acolo.

    cu astia ar trebui inceput: lipitorile comuniste care au furat bani de la buget pt imbogatire personala.

    dar lupta cu strainii merge mult mai bine in Republica Socialista Romania. cel putin nu mai trebuie sa ne ascudem: suntem comunisti 100%.

    va las cu o intrebare: cate case si piscine in plus pt dragnea si cireada lui de vite din mariri de taxe? ca autostrazi, spitale, si altele ciu-ciu.

    00
    • Chiar alea din brazilia ? La cat incearca astia sa-l lege pe dragnea .. ma faci sa cred ca justitia e praf si nu vreau sa cred asta

      00
  10. Si eu mi-am pus problema cat se pricepe Liviu Alexa sa citeasca un bilant si cat timp a petrecut cu fiecare companie, mai ales ca fiecare are propriul context. Totusi, e fabulos cum se aliniaza majoritatea multinationalelor in 0-5% profit, mai degraba 3%. Luate separat, poate se justifica. Dar majoritatea? In industrii diferite?

    00
  11. Dreptatea e undeva la mijloc. Eu stiu un caz concret( nevasta’mea lucreaza la ei ) unde sediul mama din Olanda umfla bani la greu din romania pe tot felul de de contracte consultanta intre romania si olanda. Ce-i drept si romanii incearca sa i umfle se bani pe olandezi.Se fac inginerii financiare inclusiv la banii de deplasari si vacante( se deconteaza cazarea la vacante ). Ca regula orice buget orice buget se umfla pe principiul decat sa cerem prea putin mai bine cerem mai mult si taie ei daca nu cred ca trebuie atat. Olandezii( sunt si romani printre ei) regleaza totul pe contracte de consulanta cu niste sume fara logica. E genul ala de relatie fericita in care amandoi au amanti si se inseala

    00
  12. Inca un baiat care a descoperit apa calda. Comportamentul acestor companii, e cam acelasi peste tot in lume, optimizare fiscala la greu facuta de niste oameni platiti regeste. In anumite tari cu autoritati mai „omenesti”aceasta optimizare fiscala este de fapt o evaziunie fiscala cat casa, in altele este atat de bine facuta incat nici cei care au facut acele optimizari fiscale nu le mai pot da de cap. Cam cum sunt autoritatile romane in acest caz?
    Observ ca multa, lume ii canta in struna lui Dragnea, numai ca toti omit un singur lucru:TOATE TAXELE AU FOST IN FINAL SUPORTATE DE POPULATIE/PULIME. Asa ca nu inteleg bucuria….
    O alta chestie care mi se pare ironica, este faptul oamenii care sunt sefi la niste institutii care sunt cruciale pentru colectarea banilor, nu au absolut nici o experienta reala in afara de firmele de partid.

    00
    • „O alta chestie care mi se pare ironica, este faptul oamenii care sunt sefi la niste institutii care sunt cruciale pentru colectarea banilor, nu au absolut nici o experienta reala in afara de firmele de partid.”

      Stai, frate, ca te inseli. Noua sefa ANAF are experienta reala, acum doi ani era contabila la primaria Cârcea (si asta e pe bune). Carcea e o localitate aflata la 5 km de Craiova si are cam 3000 de locuitori.

      00
  13. NOU
    #39

    Banuiesc ca la banii pe care îi invart firmele astea, nu e o problema ca orice ban sa treaca mai intai prin firma din insule, iar la SRL-ul din Romania sa vina doar bani de salarii, nu ?

    00
  14. offropic: de pe iOS in Safari nu se mai vad comentariile. La fel si la cetin, nici autentificat nici delogat. ati instalat amandoi ceva anume care impiedica vizualizarea comentariilor?

    00
  15. Eu zic că Alexa s-a pișat pe textul ăla muncit al lui în momentul în care a decis să raporteze un adevăr, că multinaționalele plătesc bani de semințe pe post de impozite în România, la declarațiile lui Liviu Dragnea, un individ pe care nu prea mulți oameni îl bănuiesc că ar fi un român de ispravă.

    Să insiști atât că Liviu Dragnea are deptate, face textul lui Alexa susceptibil de alte chestii decât că avem în față un adevăr economic. Păcat! Mie îmi place Alexa, dar chiar nu pricep de ce trebuie ca un articol documentat atât să pară că trebuie să demonstreze că Liviu Dragnea bla bla bla…

    Articolul ar fi arătat același lucru și fără referirile la Liviu Dragnea. Sau poate chiar nu înțeleg ce a vrut să demonstreze, de fapt, de data aceasta, jurnalistul…

    00
    • Citește comentariile de aici și de prin alte locuri.

      Dacă ar fi scris Dragnea sau Teodorovici sau Vâlcov sau altcineva, cu degetele lor, acest text, pe urmă aproape toți ziceau: „Neh, zice Dragnea, normal, are interes să mintă…”

      00
  16. Înca de pe vremea lui Ponta s-a prins guvernul ca băncile externalizeaza profitul luând bani cu împrumut de la banca mamă, la un curs foarte prost, de asta BRD a primit ditamai amenda cand le-a interzis celor de la BNR sa ii verifice.

    De ce de-abia acum s-a trezit PSD sa ii amendeze ? Pentru ca au ajuns la fundul sacului, asta dupa ce anul trecut au confiscat profitul companiilor nationale si au cheltuit si fondul de investitii. Sunt curios ce vor face anul viitor: vor impozita Biserica ca în Grecia ?

    Florin Cîţu are pe Facebook un tabel cu promisiunile PSD+ALDE pentru 2018 vs. „realizari”. Toti indicatorii care arata deteriorarea economiei si se anunta masuri de austeritate:
    – PSD TAIE 39.6 miliarde lei in 2019 de la educatie pentru plata pensiilor speciale.
    – TAIE punctul de pensiei in ianuarie 2019 si promit „cresterea” la sfarsitul anului
    – CRESC TVA – anuland reducerea TVA de la 1 ianuarie 2019 dela 19% la 18%
    – TAXEAZĂ si reduc cu 50% profiturile sistemului financiar pentru a forta romanii sa-si RETRAGA banii din banci.
    -TAIE 3.2 miliarde lei prin inghetarea salariilor/indemnizatiilor pentru sectorul bugetar
    – NAȚIONALIZEAZĂ, de facto, Pilonul II de pensii.

    00
  17. NOU
    #49

    Mno, Liviu Alexa zice că a plătit din banii lui să facă investigația. Având în vedere că e plătit de pesede (după cum a apărut în niște articole), a se ghici cât a plătit de fapt Liviu Alexa din banii lui.

    Al doilea, oamenii ăștia răi de la G4media zic că și Dragnea junior a avut profit mic sau zero (https://www.g4media.ro/firmele-care-au-legaturi-cu-dragnea-profit-deloc-mic-sau-din-subventii.html). O fi și el un soroșit mizerabil? :)

    00
  18. Am citit articolul și pot spune că în domeniul furnizării energiei electrice cifrele sunt corecte, dar situația nu e prezentată în ansamblu. Asta însemnând că nu s-a analizat piața de energie în totalitate, cu momentul februarie 2017 cu tot. Prin urmare, deși corecte cifrele, era normal să nu aibă profit firmele de furnizare când piața a fost cum a fost.

    00
  19. Acum intrabarea e ce fac cu banii, ii exporta sau se duc sub alta forma tot in economia romaneasca? Sa nu uitam ca ei platesc si alte taxe in afara de impozitul pe profit.

    De exemplu santierul naval de la Mangalia ar fi fost profitabil daca nu cumparau totul la suprapret din Coreea. Desktopuri cu 3000 euro. Daca ii cauti sunt foarte usor de prins si dovedit. Dar cand la ANAF pui oameni atat de slabi ca si daca ar fi bine intentionati tot nu ar reusi sa faca ceva bun, asta iese.

    00
    • @Vax: irelevant unde se duc banii din profituri atîta vreme cît se plătește impozit pe ei în țară. Proprietatea privată e proprietate privată. Nici ție nu ți-ar conveni să vină Dragnea la tine și să zică: ai voie să cheltuiești salariul doar în țară, să se întoarcă banii în economie, deci nu mai plăti Netflix, Amazon, Alibaba, nu-ți mai face concediile în Bulgaria, stai aici. Desktopurile alea de 3.000 euro sînt taxa pe prostie a companiei, că nu a verificat cu atenție pe ce se duc banii, iar un directoraș a decis să facă o șpagă. Corupția internă, din companii, nu e pe bani publici, e pe bani privați. Mă rog, oarecum, că statul încă mai are acțiuni acolo. Dar dacă te-ai referi la orice companie privată, în care statul nu e acționar, chiar e irelevant unde se duc banii.

    • Mie îmi plăcea cum a tronat ani de zile pe șoseaua de la intrarea în șantier o reclamă imensă a firmei Hilti (care produce cele mai scumpe scule electrice). Parcă îi și vedeam pe coreeni cumpărând produse din Leichenstein, în timp ce orice multinațională din țara lor (Samsung, Daewoo, Hyundai etc) produce de la ace cu gămălie până la super-tancuri petroliere.

      00
    • @Alex Mihaileanu: spagi in privat se fac. Doar ca santierul de la Mangalia tinea de Daeweoo si caculatoarele se luau tot de la Daewoo Coreea. Adica un mod foarte elegant de a scoate banii din Romania.

      E corecta afirmatia ca statul nu imi poate spune ce sa fac cu banii mei drept si e valabila si pentru ce am scris mai sus. Raman totusi la ideea ca nu totul sta in impozitul pe profit. Adevaratii bani ies din taxele salariale si alte taxe.

      Si aia ce cred ca taxarea muncii in Romania se rezuma la impozitul de 16% sa stea pe margine, pentru 1000 de euro net (adica in mana pentru cei ce au deschis televizoarele mai tarziu) firma cheltuie cam 1750 euro (1000 net + 750 euro taxe ce merg la stat sub diverse forme). Iar ca sa nu ne oprim aici, din aia 1000 net apoi la orice cumperi iti mai ia 5% – 19% TVA :).

      Asa ca pe un profit de 100 milioane euro impozitul ar fi de 16 milioane euro ceea ce e pishwasser comparat cu ce inseamna 45% aplicat pe o baza salariala ce e mult mai mare. Luand exemplu Kaufland ce are cam 20.000 angajati cu un salariu mediu de 600 euro brut (deci NU net, ca net iese pe la 350 euro), reiese ca intr-un an statul doar de aici ia 65 milioane euro fara sa luam in calcul cat colecteaza mai apoi din TVA de la aceeasi oameni.

      Bunastarea nu sta in impozitul pe profit (ce oricum e mic la noi comparativ cu altii) ci in colectarea taxelor. Dar aici o punem pe una ce a fost contabila la sat (la propriu) si a picat concursul de 5 ori, sefa!

      Cum zicea o „doamna” dintr-o guvernare anterioara: „ciocu mic, acum noi suntem la putere” :)

      00
  20. Ca nu declara profitul asta e clar. Nici Apple nu o face in state de exemplu, nu au inventat apa calda. Tocmai au facut un deal ca sa plateasca sub jumatate, si asta pentru ca fiscul american chiar isi face treaba. Ati vazut ce calificata e sefa ANAF-ului? Cu oameni de genul o sa starpim coruptia si evaziunea din corporatii?

    Ce se uita foarte usor e ca sunt 3 milioane de angajati in privat care la salarul minim ar aduce la buget cam spre 400 de euro fiecare (1400 ron taxe plus 20% din ce iau cash prin tva la produsele pe care le consuma (am uitat de accize)).

    Astia sunt bani care intra in economie ca sa aiba ce fura justitiarii si pareristii platiti din firme private abonate la contracte cu statul. Ah, da, si salariile bugetarilor, pensionarilor, etc etc.

    00
  21. Știrea cu jurnaliștii plătiți de PSD a venit imediat după declarațiile lui Dragnea și articolul lui Alexa, cam greu de crezut intr-o coincidenta..

    Referitor la taxe și impozite, este deja unanim acceptat ca oricare stat trăiește din ele, deci toate partidele cum ajung la guvernare au câteva priorități majore, iar cea mai stringenta din ele este colecta banilor.
    Un exemplu evident este domnul cancelar Kurz, care după ce ne-a spus ca multinationalele trebuie să-și plătească corect dările la stat (!), ca nu-și face griji pentru firmele austriece, dar ele ar putea sa plece (!) sau consumatorul ar putea fi afectat de aceste decizii.. se duce frumos la el în Austria și anunță că va introduce o taxa asupra giganților din domeniul digital..

    00
  22. Vreau sa-l vad pe Zoso cat de bengos va fi atunci cand in pula mea v-a veni la putere Sica Mandolina si cu sor-sa Gorghiu.Sa il vad pe unde pula mea o sa scoata camasa.Fara suparare.

    00
  23. Dragnea si PSD au avut dreptate si cand ziceau ca in parnaie conditiile sunt mizerabile si infractorii sunt condamnati la moarte de fapt in Romania. Au facut ceva sa le imbunatateasca conditile? NU! Reabilitari? NU! Doar s-au folosit de o problema reala a unor oameni pt propriile interese. Cum subiectul nu le-a mai folosit s-au sters la anus cu oamenii aia si problemele lor si i-au aruncat la cosul de gunoi. Asa si cu multinationalele… ar putea sa plateasca mai multi bani sub forma de taxe si impozite in Romania? Probabil ca da… dar pt ce? Sa ii bage Dragnea si restul mizeriilor umane psdiste in buzunar. Mai bine sa ii tina… poate mai fac un loc de munca in plus.

    00
    • Da Cristian, cum zici tu, sa ii tina, cum i-au ținut ani de-a rândul pana acum, iar Băsescu Boc a tăiat din pensii și salarii ca nu le ajung banii – și nu ma refer la alea nesimțire și special de nesimtite, ci la alea ale muritorilor de rand ca părinții și bunicii noștrii, ca educatoarea și învățătoarea copiilor noștrii etc. – in timp ce pentru unii plata dărilor la stat este ceva relativ și la alegere..

      00
    • @Mihaela
      Cand au taiat Boc si Basescu pensiile? Ca eu imi amintec ca nu le-au taiat pentru ca nu i-a lasat CCR. Dar hai sa mai bagam o minciunica poate iese bine PSD-ul la vopsea.

      00
    • Alex, în postul tău ai spus mai mult decât aș fi reușit eu..
      https://riscograma.ro/4226/pensiile-au-scazut-totusi-cu-15/

      00
    • Boc a taiat pensii de fapt. Pensiile speciale. Nu din bunatate si iubire de tara, din cauza ca s-au terminat banii aia din pix. Nu ar strica inca o data. Dar PSD nu o sa faca asta vreodata, daca se ajunge la asta, o sa plece de la guvernare si o sa lase alti naivi sa o faca.

      00
    • A, stai ca vad ca mulți acuza psd ca taie pensii dacă nu le majorează cum au promis, de la 1 ianuarie..

      00
  24. Acele multinationale platesc taxele angajatilor la sanatate. Ce se intampla cand un angajat are nevoie de asigurare de sanatate la stat? NU sunt bani, doctori, dotari, dar avem microbi si bacterii. Deci, cine fura??? ANAF, CNAS, P$D, unde aunt banii din asigurarile de sanatate dl. pupator Alexa?

    00
  25. Vezi ca la dedeman sunt salarii chiar bune, peste 3000 lei + bonuri si diverse prime.
    In afara de petarda psd, e suficient sa tinem cont ca nu am auzit pana acum de vreo multinationala cu salariu minim pe carte si restul in mana, cum e la majoritatea firmelor romanesti.
    Cred ca ai pus articolul asta pt trafic, da se certe prostii:))

    00
    • „si restul in mana, cum e la majoritatea firmelor romanesti” nu vreau sa intreb ce inseamna „restul” sau cat e el sau ce inseamna sau profil au firmele alea si ce fel de angajati au. Soer ca nu ne referim la taximetristi

      00
  26. „Și exemplul cu Dedeman e bun: și ei își plătesc angajații prost, și ei își storc furnizorii, și totuși au 14% profit. Asta după ce probabil și ei au optimizat fiscal tot ce au putut. 1% profit din vânzarea de carburanți? Pe bune?!”

    Foarte corect, dar daca zici „look at the facts”, atunci hai sa punem pe masa niste facts. Ca te uiti aici si acolo si da cu virgula nu e un ‘fact’ de nici o culoare. Te uiti la niste chestii si ti (ni) se pare dubios, dar asta nu dovedeste nimic.

    Cand Google facea double si triple Irish sandwhich, cei interesati (aka alte tari care pierdeau bani in schema, gen UK) au pus cateva armate de contabili care au urmarit banii, au dovedid treaba si au pus tinta pe Irlanda si pe Google.

    Aici e treaba romaneasca. Stim noi ca se intampla ceva, nu stim exact ce dar luam masuri pe baza e ce ne putem noi imagina ca se intampla.

    00
  27. De curiozitate, a facut cineva o analiza similara cu toate taxele pe care le platesc firmele din top 100 la stat? Impozit pe dividende, contributii sociale, etc.

    00
  28. Ce titlu e ăsta frate? :))

    Am „murit” când l-am citit.

    Deşi nu e greşit scris, e funny.

    Pa. @zoso.media.words

    00
  29. N-ar fi interesant să bage Alexa un Guest Post aici, iar în ziua aia și a doua zi (dacă n-are timp din prima zi) să se ocupe de comentarii, să răspundă la întrebări?

    Cred că ar prinde bine pentru clarificarea detaliilor și pentru blog.

    Singurul lucru pe care eu l-aș întreba pe Alexa e dacă timing-ul articolul făcut de el are vreo legătură, câtuși de micuță, cu apariția articolului din Newsweek.

    00
  30. Stii ca ce a facut ala acolo e o pe alocuri o prostie facuta de un individ care nu intelege contabilitatea de baza?

    00
  31. Totuși după ce tovarășul Liviu e dovedit legal că ia smecleu de la PSD regular pe lună de ce ar trebui că noi să luăm în considerare părerea lui?

    00
  32. Liviu Alexa, in alta dezvaluire epocala spune ca niste blonzi cu zulufi de evrei, plus statul paralel, plus sclavii americanilor si sclavii francezilor (!) si-au dat mana sa subjuge Dacia milenara sub Ciolos presedinte. Proba: o poza cu un nenica in avion. Poate fi Coldea.

    Nefiind prost, executa o manipulare de calitate (de altfel in ultimii ani toate trompetele de ambele parti au devenit mai subtile): arunca niste adevaruri incontestabile (cat au declarat, cum au diminuat profitul, unele filiere etc – adevarat) si concluzioneaza ca Dragnea e un salvator (fals).

    Principiul este „if the glove don’t fit, you must acquit” sau the Chewbacca defense. Nu l-au inventat nici Liviu Alexa, nici Fox News.

    Altfel, omite grolosan si intentionat alte concepte: reinvestire profit, achizitii, plati contributii (la Dacia la un calcul sumar acestea sunt undeva la 7 mil. EUR / an), impozit dividende, contributii sociale si societale indirecte si tot tacamul.

    00
  33. O explicație pentru cei ce citesc O lămurire pentru cei care încearcă să explice ce a vrut Liviu să explice în articolul în care încerca să explice faza cu taxa pe lăcomie… :D

    00
  34. Impozitul pe profit e de fapt mai mult o taxă pe prostie. Pentru că dacă declari profit trebuie să dai bani statului. Care ia munca ta și o împarte aiurea, pe diverse combinații și afaceri de partid.

    În mod normal companiile reinvestesc profitul. Sau îl distribuie acționarilor – care plătesc ei impozit pe venit. Un stat decent are grijă să asigure un climat economic stabil, cu legi previzibile, să vegheze respectarea relațiilor economice, plata impozitelo, plata corectă a salariilor etc. Nu să vrea să acopere găurile din buget din impozitul pe profit.

    Dar nah, e mai simplu să zici că firmele declară profit mic, decât să zici că nu ești în stare să colectezi decât o mică parte din taxe și impozite.

    00
  35. La o citire pe repede-înainte, din ce scrie domnu’ Alexa înțeleg că dacă ești multinațională și n-ai profit de minim 14%, ca Dedeman, ești suspect de mânării cu banii și nu dai dovada de transparență.
    Eu l-aș ruga pe domnu’ Alexa să analizeze „din avion” următoarele
    – cum era Clujul acum 20 de ani și cum e acum – ca nivel de dezvoltare?
    – evolutia Clujului este datorată doar companiilor românești sau au avut și multinaționalele un oarecare rol ?

    Bonus – afacerea aia cu iaurt-minune era bazată pe iaurt românesc 100%, nu ?

    00
  36. Sunt unele meserii unde credibilitatea face 99% din treaba. Cand te plateste un partid (in cazul lui Alexa -PSD) credibilitatea ta tinde spre zero. Cam asta rezulta si din ce scrii – zero credibilitate. Dar sigur ca foamea e mare…indiferent ce intelege fiecare prin „foame”.

    00
  37. Liviu Alexa e un erou ca „a platit din banii lui” sa ia informatii legate de cifra de afaceri si profitul unor multinationale, care sunt informatii publice si a stat 15 minute sa faca niste impartiri ca sa vada cat la suta din cifra de afaceri e profitul declarat.

    Sigur, ce se intampla cu diferenta (minus impozitele platite) nu merita investigat. E scos din tara dom’le, le ramane lor, stiu eu! Dovada? Ceva plati facute? Nu ne trebuie, stim noi!

    Evident, o companie nu e proasta sa declare profitul real. Dar daca tu vrei sa pui o taxa pe ceva in plus, intai ar fi bine sa afli care e profitul real, nu sa zici ca e ceva nasol daca declari profit de 0.8%, ca profitul ala declarat nu se rezuma ca asa vrea muschiul tau sa puna pe hartie. Sumele trebuie sa bata si orice profit ascuns se misca cumva mai mult sau mai putin transparent, gen Samsung Romania vrea sa tina 4 miliarde, dar nu-i poate pune in contul firmei ci trebuie sa-i scoata din tara asa ca face contract de service (sau ceva) cu Samsung Irlanda si trimite acolo banii ca plata pentru servicii.

    O ancheta adevarata merge pe linia asta: cifra de afaceri, profit declarat, profit real, plati inventate pentru ascunderea unei parti din profitul real. Fara o acheta de genul ‘accounting forensics’ nu ai nici o baza reala sa pui o taxa. Ce te intereseaza pe tine ca ministru de finante sunt banii care nu ajung in economia nationala (sau macar europeana).

    Banii care ajung in Europa tu ii poti lua ca si fonduri europene (sigur, daca nu esti PSD si lumea se uita de 10 ori inainte sa iti dea ceva), banii care ajung la firme locale sunt impozitati, etc.

    La intrebarea esentiala: cat se pierde fapt? Alexa nu ajunge sa raspunda, pentru ca e mai preocupa sa-si planga de mila, sa injure si sa faca bascalie ieftina.

    00
  38. Problema e legislația ce permite optimizarea fiscala. Poate că aici trebuie intervenit, limitarea deducerilor din profit. Analiza la sânge a bilanțului contabil al oricărei corporații de către curtea de conturi și ANAF. Investigarea oricărei scurgeri de bani prin contracte de consultanta către firme din țara mamă sau către firma mamă.

    Un exemplu:
    Raiffeisen Ro a plătit facturile de construcție a turnului din Pipera de către Strabag. Proprietarul clădirii este Raiffeisen Austria. Banca din Romania plătește chirie acolo.

    00
  39. Asta, alexa, imi seamana cu serban nicolae. Niste ticalosi!

    00
  40. Am mai multe argumente prin care sa iti arat ca Alexa este ipocrit, iar articolul lui este ceva facut pe comanda pentru ca postacii PSD sa aiba ce sa raspandeasca pe FB, unele argumente ii vor desfiinta si pozitia si articolul. Sa incepem:
    – Alexa e platit de PSD (s-a dovedit asta),
    – A luat în discuție companiile multinaționale, nu și firmele de stat precum Hidroelectrica sau firme cu legături politice precum Tel Drum care au făcut un obicei din a-și ascunde impozitul pe profit,
    – PSD este partidul care ștergea din pix prin OUG datoriile celor mai mari datornici la buget,
    – pe lista multinaținalelor rele este și OMV Petrom, cea care îl plătește regește pe soțiul premierei Dăncilă,
    – PSD a făcut legislația care permite multinaționalelor să își ascundă profitul…

    00
  41. NOU
    #85

    Salutare,
    Să compilezi nişte cifre din raportări oficiale nu mi se pare vreo analiză de vreun fel, deci textul acela numai analiză nu este. Este o banală compilaţie de cifre, plasate în contexte anume create ca să poată susţine demonstrarea unei idei: că marele conducător are dreptate, că străinii ne fură şi tot aşa.
    Autorul ignoră câteva realităţi banale:
    1. „hoţii” nu încalcă nicio lege, spre deosebire de idolul lui, care e supra-anchetat de cât a furat. Pe aceleaşi legi îşi face inclusiv domnia-sa bugetul şi contul de P&L la firma dumnealui, în care probabil că strecoară şi factura la rata maşinii cu care merge cu familia la munte. Asta e optimizare fiscală populară :)
    2. Domnul ignoră subtilităţi de gen EBITDA, CAPEX, investiţii, provizioane, amortizări, rate, dobânzi şi tot aşa. D-aia nu e analiză, e compilaţie de venituri şi profit net, scoase din contextul general. Aş fi comparat măcar rata profitului net raportat la noi cu ceva benchmark la nivel de UE.
    3. Analiză ar fi impus ceva menţiuni la nivel de ramură industrială. De ce „bandiţii” din retail au rata profitului cât o au, de ce telecoamele, de ce ăia din energie şi tot aşa. În loc de ala ceva, ne-a umplut de adjective despre emag, vodafone şi ceilalţi vizaţi.
    4. Toată povestea are aspect de „demascare” de tip stalinist a chiaburilor din anii ’50 şi are mai puţină credibilitate decât prognoza meteo pe luna viitoare.

    Sigur, este dreptul oricui să încheie orice parteneriat comercal cu oricine, cât timp este legal. Cât este de imoral, nu-i pasă nimănui, nu-i aşa?
    Cum primeşti bani legal dinspre putere, aşa unii termină anul cu profituri mici, la fel de legal.

    00
    • Să compilezi nişte cifre din raportări oficiale nu mi se pare vreo analiză de vreun fel, deci textul acela numai analiză nu este.

      compilarea asta a durat o zi sau două, timp în care digi24 sau alții din bula noastră au scris/tradus cinci știri despre familia din detroit, bre wilson și alte asemenea.

    • @zoso compilarea putea sa dureze si 6 ani, daca lipsesc informatiile pertinente e doar o chestia partial facuta pe baza careia nu poti trage concluzii. Daca nu urmaresti unde se duce diferenta bani, degeaba.

      00
    • NOU
      #88

      @Zoso
      Asta e muncă de asistent, să aduni date într-un excel. O analiză aduce ceva valoare peste cifrele agregate, o concluzie-ceva, nu o înşiruire de adjective şi acuzaţii subiective.
      Dacă unghiul de abordare pleca de la MORALITATE, atunci avea un argument, dar el şi-a construit argumentaţia pe ideea că „Dragnea are dreptate” şi aici şi-a pierdut credibilitatea, pentru mine, amestecând legalul cu imoralul. Manualul de manipulare, ediţia Ţâşpe, capitolul coişpe, articolul Enşpe.
      Fără elogiul la Conducător şi fără retorica deplasată anti-unele-companii, fără insulta gratuită la adresa altei publicaţii, articolul ar fi avut ceva parfum de credibilitate şi obiectivul de manipulare era îndeplinit.
      Serios, dacă eu încep o conversaţie prin a te insulta, cam cât din ce spun mai auzi?
      :D

      00
    • omul vrea să elogieze conducătorul și să ignore că emag e pe investiții într-o piață în formare. e dreptul lui. de aia am zis că la unele faze greșește. asta nu înseamnă că tot ce scrie în textul ăla e greșit.
      de ce avem o problemă cu părerile lui alexa, dar n-avem una cu faptul că rise, g4media și alții publică servite?

      revenind, de ce nimeni din bula noastră nu scrie altceva decât siropoșenii sau servite? pentru că n-au asistenți să le adune date în excel?

    • trebuia să copiez tabelul de acolo și sa discutăm pe el.

    • Scrie-le Andrei, aici.

      00
  42. „compilarea asta a durat o zi sau două, timp în care digi24 sau alții din bula noastră au scris/tradus cinci știri despre familia din detroit, bre wilson și alte asemenea.”

    Deci e ok articolul, ca doar apreciem cantitatea de piese produsa record la strung/hectar, nu calitatea ei ? :) Basca comparatia cu altii mai prosti, din clasa vecina

    Analiza, ar trebui sa asigure si siguranta faptului ca datele nu sunt toxice. Or prin ignorarea unor conditii fundamentale de analiza, exact asta s-a intamplat. O analiza numai buna de racnit la megafon in mijlocul citadelei.

    Articolul e un inceput de campanie electorala pt dl.Alexa. Parerea mea. Iar ca discipoli , sa fie oare cei din #rezist, care stiu ce e ala grafic dar care din motive de insuficienta cultura ( de diverse tipuri) preiau informatia gata mestecata, avand impresia ca asa tocmai devin implicati in problemele cetatii ?

    Si-n #rezist timpul trece, leafa merge. Ecce nisa !

    Personal, desi sunt invidios ca nu am anumite formatii ale caracterului d-lui L.A, formatii ce mi-ar fi prins de minune in societatea actuala, declar, facandu-mi autocritica, spasit, ca nu-mi place de domnia sa. De gustibus. Educatie la hectar cu gura mare si figuri de secretari de partid, am mai facut vreo cateva decenii.

    Altfel nu ma indoiesc ca are palinca faina acolo la Cluj si catei si mai faini

    @zoso. Inteleg daca te superi pe mine si sa ma scoti de pe lista cadourilor de Craciun :)

    00
  43. Liviu Alexa stie cum e cu profitul, el nu a avut niciodata. Ciudat, ca nu pare ca o duce rau, cinele alea la Cabinet du Vin et Cocote is destul de scumpe

    00
  44. NOU
    #94

    inteleg ca vrei sa dai stiri si din afara bulei, dar nu poti sa dai share la o asa sursa… :(

    00
  45. Bai sincer eu nu inteleg cum de te intelegi tu si cu Arhi cu Liviu Alexa.
    Omul e una din curvele alea din media, diferenta intre Alexa si Gadea sau Badea fiind doar ca unul se vinde ieftin in timp ce aialalti o sug mai scump.

    Tot articolul respectiv e de fapt o panarama de analiza economica, care nu spune absolut nimic.
    Intreaba oricine stie cat de cat economie cam ce informatii poti deduce despre o firma analizand profitul net raportat. Si o sa iti zica cat de prost esti.

    O analiza despre multinationale se face pe baza de bilant contabil complet, daca vrei investigatie jurnalistica cauti daca muta banii in alte tari si cum ii muta, daca te duce cat de cat capul iti dai seama ca investitiile alea de zeci/sute de milioane de euro in fabrici se amortizeaza an de an si iti mananca din profit.

    Daca te duce cat de cat capul, iti dai seama ca e o tampenie sa compari marja de profit din retail alimentar cu marja de profit din bricolaj, ori sa iei in discutie profitul telekom (unde ai nevoie permanent de investitii in tehnologie) vs. profitul facut de o fabrica de caramizi (care investeste o data in utilaje si le schimba eventual peste 10 ani).

    Daca te duce cat de cat capul, iti dai seama ca marea evaziune din Romania (aia provenita din TVA nedeclarat si munca la negru) o fac fix ROMANII si nu multinationalele, iar complicitatea pentru zecile de miliarde din economia „gri” este cu sprijinul ANAF – al carei sef este acum iubita lui Darius Valcov, tovarasu’ no. 1 al conducatorului suprem pe al carui fund il pupa Alexa.

    00
  46. Eu aș vrea o anchetă și invers.

    Adică analizată creșterea veniturilor statului din ultimii 10 ani comparativ cu creșterea calității serviciilor oferite de stat.

    Unde s-au dus veniturile alea? S-au dus în drumuri, autostrăzi, cale ferată, spitale noi, spitale renovate, școli noi/renovate, etc.

    Și ceva echilibrat. Nici propagandă ieftină stil antena3 dar nici în cealaltă extremă.

    Să vedem totuși dacă are rost să luptăm pentru ceva in afară de pensii speciale și salarii la stat.

    00
  47. Boss, Alexa a ajuns mare analist economic ? Poate-l punem la Finante in urmatorul guvern…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile