3 din recrutare

Vorbeau prietenii care lucrează în IT despre ultimele oferte de joburi și mișcări prin companiile unde lucrezează, și au subliniat trei probleme pe care le întâmpină în mod frecvent.

Companiile care lasă recrutarea pe mana unor nepregătiți își merită angajații

Cred că fiecare companie trebuie să analizeze ce oameni de HR are, prin prisma celor pe care i-a adus în companie.

Sigur, sunt situații care nu depind de HR, dar uneori da. De alea e vorba, oamenii fie sunt incompetenți, fie au nevoie să se întoarcă la ospătărie.

Dacă nu poți să zici bugetul up-front, înseamnă că plătești prost

Experimentul ăsta continuă cu același succes. Întrebi cât și fie nu mai răspund, fie o dau în bălării. Am ajuns deja la punctul în care ele spun ce trebuie făcut, eu trimis specs la prietenii care se pricep și ei zic cam cât ia un om care face așa ceva.

Și da, dacă nu spui câți bani oferi, e pentru că plătești mai jos decât piața. Și știi asta foarte bine, că ai mai avut refuzuri.

Mi-ar fi rușine să lucrez ca recruiter la o companie și să știu că ofer salarii mici/necompetitive

Du-te și plânge-te la conducere. Nu se rezolvă? Pleacă în altă parte sau fă altceva. Pierzi și timpul tău, și pe al oamenilor pe care încerci să-i recrutezi.

Serios, pierzi timpul oamenilor pe care încerci să-i recrutezi, că doar 0,1% vin pe bani mai puțini undeva.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

69 comentarii

  1. Am intrebat niste recrutori despre partea de intrebari legate de buget, si problema arata asa – daca prima intrebare a candidatului e despre bani inseamna ca nu e de cursa lunga!

    00
    • Asta mi se pare contraintuitiva.
      Daca am o companie si un produs pentru care am facut evaluare de piata pe bune si vad ca are viitor si potential, nu am motive sa cred ca nu pot plati cum trebuie si pe viitor.

      Daca pe X il intereseaza banii si bugetul meu e ok, si omul e ce trebuie, atunci il iau in ideea ca daca face treaba buna si produsul creste, am de unde sa-l platesc si sa-l tin.

      Doi: in IT „cursa lunga”, realist, inseamna 2 ani daca ai noroc. Fix aia pe care nu-i intereseaza banii pleaca repede pentru ca se plafoneaza. Vor sa schimbe challenge-ul, descopera chestii noi de invatat pe care nu le pot face in proiectul actual, directia lor tehnica nu se mai pupa cu produsul actual.

      Mai rau e cand ai o echipa de oameni buni, senor developer (cum se zice in Mexic), pe care ii intereseaza challenge-ul si nu banii. Din aia, la plafonare, poti promova 1-2 (in functie de marimea companiei atunci) care primesc mai multe responsabilitati. Restul se dau cu capul de pereti pana apar joburi de tech lead, engineering manager, etc in alte parti.

      Si cam asta-i viata, cel mai bun lucru pe care-l poti face si sa pui bugetul la bataie in ideea ca in acei 1-2 ani niste oameni buni poti sa-ti faca produsul ca la carte.

      00
    • A fost amuzant cand s-a aflat la firma de cei care puneau intrebari pe un board anonim.
      Intrebarile cu „cand ne platiti curentul, unde s-au dus banii de fructe saptamanal la birou” veneau de la angajatii platiti cei mai bine, dar care aveau abilitatile de comunicare ale unei scanduri.

      Ideea e ca atunci cand intrebi si de salariul, ar fi bine deja sa fii ok si cu proiectul, nu invers.

      00
    • Nimeni nu mai e de cursa lunga in ziua de azi. Au apus zilele in care parintii nostri intrau in uzina la 25 de ani si ieseau la pensie tot de acolo, indiferent de salarii sau cacanariile la care erau supusi. Acum mana de lucru e mult mai volatila iar ideea asta in care angajatul trebuie sa traga cu sufletul si inima alaturi de companie este extrem de paguboasa. Pana cand haşerizdele vietii si managementul n-o sa inteleaga ca angajatul isi vinde practic timpul, abilitatile si eventual experienta PE BANI si mai ales ca, in general, acum oamenii sunt constienti de asta, o sa existe o vesnica problema cu forta de munca. Toti se plang ca nu exista resursa umana. Platiti salarii decente in plm, si o sa vedeti ca exista si ca e dispusa sa munceasca.

      00
    • Asta e o prostie. Eu muncesc pentru bani. Jobul nu e pasiunea mea si il fac din placere. Pasiunile mi le fac in timpul liber. Da, nu imi urasc jobul dar vin exclusiv pentru bani. Nu ma impresioneaza deloc harnelile corporatiste, ci doar cat platesti si sa nu te comporti ca un stapan de sclavi. Si daca consider ca ma platesti bine imi fac treaba cum pot eu mai bine.

      De exemplu ma contactase cineva pe linkedin sa imi propuna un job. Am intrebat, ca sa nu ne pierdem timpul aiurea, cat ofera. Mi-a zis ca nu imi poate spune, asa ca i-am zis ca acum castig x, daca e peste putem continua discutia, daca nu, nu are rost. Raspunsul a fost ca nu pot oferi atat, dar e o echipa faina cu birou foarte misto organizat si pozitionat central, ca fac team building-uri si tot felu de “beneficii”. Ok thanks!

      00
    • beneficii=să dorm, să stau cu familia, să beau, să dorm. restul sunt scheme.

    • Mi s-a intamplat cu o firma sa trec prin trei etape de interviuri, si pe principiul ca nu intrebam de bani de la inceput, abia in a treia etapa cand mi-au facut oferta am aflat ca bugetul lor era cu mult mai mic decat pretentiile mele. Deci timp aiurea pierdut de ambele parti.

      00
    • Acei recrutori inseamna ca sunt niste cretini sinistri care cred ca doar timpul lor conteaza. Pana la urma, de ce sa nu il frecam pe Gigel cu interviu cu HR, cu managerul de departament, cu femeia de serviciu si sa ii mai si dam vreo 2 teste de aptitudini si de colorat, ca sa ii spunem dupa ca salariul e 50-75% din ce castiga acum, ca doar are timp fraierul.

      00
    • In urma cu cativa ani am fost in proces de recrutare cu o firma importanta din Iasi (aia cu sediul pe Poitiers, pentru cunoscatori).
      Primul interviu – cel de HR, in care am discutat, printre altele, si de bani, adica suma minima pentru care m-as gandi sa fac o schimbare.
      Totul bine, au urmat test tehnic, interviu tehnic si interviu cu managerul de proiect.
      Si vine si oferta: 40% sub suma minima avansata de mine la primul interviu.
      Mda, multumesc pentru timpul pierdut, ne mai auzim … niciodata

      00
    • @Alex, în principiu cam toată lumea se duce pt exclusiv bani la muncă (da, știu, sunt unii dintre voi cărora le place munca, le plac proiectele, bla, bla, dar ziceți-mi dacă ați face munca aia grația, sau hai, treacă de la mine, pe maxim 30% din cât primiți acum pt ea-salariu sau bani în freelancing)…
      Dar știu oameni (nu eu, eu sunt proastă), care au plecat pe salarii mai mici (dar care totuși le acopereau necesarul de viață), dar cu alt mediu de lucru, alți șefi, mai puțin futai la creieri și mai puțină muncă.

      Dar da, muncesc pt bani, că timbildingurile, fructele la birou și alte spanacuri nu-mi plătesc rata, boabele pisicului, factura la gaze și mâncarea. Și poate nu-mi plac fructele alea și vreau altele, dă banii să-mi cumpăr singură ce vrea papila mea.

      00
    • Salut Ninja. Oare companiile pentru care recruteaza fac acte de binefacere? Nu cred ca e ceva mai sinistru in recrutare decat meteahna asta cu “sa nu vorbim despre bine”. De ce?!?! Nu am auzit inca pe cineva care sa accepte sa platesc rata la banca cu “o echipa misto, de oameni deschisi si comunicativi”, deci de unde gandirea asta?

      Also, am mai observat ceva ce mi se pare comic: recruterii aia care “vaneaza” oameni care abia au inceput un job nou, dar care probabil te-ar judeca daca ai aplica tu la ei si ar vedea ca te-ai angajat acum 3 luni undeva

      00
    • Ninja spune-ne ca esti HR-ist fara sa ne spui ca esti…

      00
    • Pai altfel as sta pe o insula in caraibe, normal ca pentru bani in plm muncim.

      00
    • Well recruiterii aia sunt pe cale sa-si ia o mica mare muie, cel putin pe partea la figurat daca nu si la propriu.

      https://www.reddit.com/r/Romania/comments/sziuok/ue_pregateste_obligatia_publicarii_salariului/

      In momentul in care e implementata treaba, daca pui salariul si vezi ca nu te cauta nimeni sunt curios ce scuze mai gasesc…ca nu vor sa munceasca oamenii sau realizeaza ca oamenii nu mai vor sa sclavageasca pe salariul minim + bonuri

      00
    • Am intrebat si eu niste recrutori care au fost la o tipa de pe publi24.
      Erau mahniti ca au discutat prima data de bani.
      Concluzia lor a fost ca tipa nu e de cursa lunga.

      00
    • @Ninja
      De ce sa participat la ore de interviuri ca sa imi ofere un salariu mic?
      Nu mai bine stim de la inceput ca se nu ne pierdem timpul?

      PS: Daca ai ai intrebat niste recrutori nu inseamna ca au dreptate, ci doar ca sunt idioti si tu la fel.

      00
    • @Ninja de la HR
      Barbata-miu are 36 de ani, si deci aprox 16 de munca. Plus minus.
      Isi cauta job, il suna prietenii tai din HR, il cheama, se invoieste cu greu pt interviu. Oamenii ii vad CV-ul si citesc ce stie sa faca. Si vin cu salariu oferit de 2500 lei la al doilea interviu. Serios? Hai sa ne facem un bine comun unul altuia. Pornim discutia de la ce ne doare si vedem de acolo.
      Daca tu ai impresia ca cineva lucreaza pt altceva decat bani in viata asta, reia viata de la 0, te rog, ca nu ai invatat nimic pana acum. Iar recruiterii aia sa faca la fel. E clar ca isi castiga banii degeaba daca vin cu declaratii puturoase ca aceea.

      00
  2. Referitor la recrutare, am si eu o intrebare pentru oamenii cu experienta.

    Sunt la primul job de aproape 5 ani, am avansat din pozitia de referent pana la pozitia de Suppy Chain Specialist si ma descurc destul de bine pe postul meu, ba chiar tin si locul sefului de depozit sau sefului de logisitca atunci cand acestia sunt in CO.

    Castigul meu este mediu, dar simt ca pot mai mult si nu stiu cum sa procedez in aceasta situatie pentru ca ma simt plafonat din punct de vedere salarial.

    Orice sfat…mai mult decat bine-venit.

    00
    • caută job de șef de logistică.

    • Nu știu ce înseamnă câștig mediu și care e salariul obișnuit pentru ce faci tu, dar pune-te pe piață și ai să afli cât valorezi.

      00
    • Discuta o marire. Daca esti intr-o zona competitiva cauta alt job. Daca nu gasesti pe domeniu cauta pe langa. Daca nu gasesti nimic si nu primesti nici marire gandeste o evadare din zona: skilluri noi, mutare sau job remote mai bine platit.

      00
    • Un profil de linkedin facut cat de cat cu cap, cred ca te poate ajuta si acela.
      Nu stii de unde poate sari un job bun. E bun sa fie făcut acolo, chiar daca nu-ți cauți in mod activ.

      00
    • ai mentionat deja 2 posturi pe care le poti inlocui. Realist nu vei obtine nici unul din aceste pozitii in aceasi firma decat daca pleaca unul din cei 2 sau daca firma isi mai deschide un depozit si te muti la noua adresa cu jobul. Fapt care duce la optiunea cea mai realista de a schimba firma cerand unul din cele 2 joburi pe care le vrei. Alternativ mai inveti ceva si mergi in exterior. Pe logistica se castiga foarte bine.

      00
    • Salut. Uite experienta mea, desi in cu totul alt domeniu. Simteam ca nu sunt platit suficient, desi produceam, eram vazut ca persoana cheie intr-un merge de proiecte, dar cam atat. Cand era nevoie de mine eram cel mai bun, cand era vorba de bani, mi se spunea ca m-am oprit din a mai invata chestii cand am inceput pe proiectul nou, desi proiectul nou nu avea nevoie de acele skilluri. Bun. Am zis ok, hai sa vedem, poate au dreptate. Am inceput sa merg la interviuri si sa cer cat credeam eu ca merit. Surpriza, in scurt timp am gasit un job care-mi oferea fix ce ceream.

      00
    • vb cu managerii actuali, spune-le ca vrei sa cresti.
      pleaca daca firma nu iti ofera alte perspective in urmatorul an.
      aplica la alte firme pt pozitia sef de logistica.

      00
    • Multumesc tuturor pentru sfaturi, chiar aveam nevoie.

      Am sa imi fac pentru inceput un profil pe Linkedin si in viitorul apropiat am sa aplic la cateva joburi pe aceste pozitii pentru a vedea despre ce e vorba, mai capat putina experienta pe partea de interviuri pentru ca pana acum nu am fost la niciunul si sa vad ce iese.

      Dupa ce imi voi face o idee despre ce se ofera in alte firme, am sa solicit o marire si in functie de raspuns…pot lua o decizie.

      00
    • @Vlad: Trebuie să pleci de acolo. Pe un post ca alea două pe care le suplinești când sunt colegii plecați
      Dar să o faci calm, strategic, fără grabă. Mergi la toate interviurile. Nu te lua după fraierii de pe aici care se lamentează că pierd timpul la interviuri. Sunt noii cocleți care cred că timpul lor e foarte important, dar de fapt lor le curge scuipat din gură de proști ce sunt
      Revenim la tine: ești articulat și îmi place mesajul tău mult. Dacă ești din Brașov, pot ajuta să te trimit la câțiva clienți/prieteni care posibil să îți ofere un job pe domeniul tău cu un up-grade sau măcar să încerce serios să te plătească mai bine

      00
    • Salut Vlad, tot in logistica sunt si eu, iti zic din experenta mea – am doar 3 ani in domeniu, am inceput ca agent simplu si de
      un an sunt team leader. Salariul in cazul meu se invarte pe la 5k dar in functie de zile lucrate pot ajunge si pe la 7k. Si eu pot sa suplinesc jobul sefului, si in unele cazuri ma descurc mai bine ca el, in special la relatia cu echipa.

      Acum depinde ce vrei si tu, eu ti-am dat cazul meu orientativ ca poate te ajuta. Bafta multa!

      00
    • @curly, asa am sa fac, o sa cercetez piata si o sa iau o decizie ulterior. Multumesc pentru disponibilitatea de a ma ajuta, eu locuiesc in Bucuresti, dar la o adica nu as zice Nu tinand cont ca de Bucuresti ma leaga doar serviciul.

      @My cal, chiar de ajutor informatiile de la tine. In astfel de situatie sunt si eu, cand suplimensc postul sefilor, oamenii din subordine sunt mult mai ok si mult mai productivi.

      00
    • Mergi la interviuri, vezi ce ofera piata.
      Daca preferi sa ramai aici unde esti, nu te obliga NIMENI sa pleci, dar macar stii cum arata piata si angajatorii din ea.

      00
  3. Si asta cu banii e cu dus si intors, ca ajungi in locuri unde faci multi bani dar mental nu iesi ok de acolo.

    Cred ca ideal e o balanta intre cultura companiei, oportunitatile in interiorul ei, remuneratia oferita si work-life stuff.

    00
    • De la o anumită sumă, da, începi să pui în valoare si „oportunități” și „balance”.

      Să luam tot exemplul IT-ului, așa cum a zis mai sus cineva, din locul actual pleci doar în câteva cazuri:

      – câștigi mai mult decât ai nevoie să-ți asiguri un trai bun, dar e mult stres și prea puțin timp liber, deci vrei ceva mai lejer care totuși îți oferă posibilitatea de a-ți păstra nivelul de trai
      – ești comfortabil cu jobul, colegii sunt mișto, programul e plăcut, dar parcă simți că meriți mai mulți bani și nu pare să existe posibilitatea de mărire sau promovare, astfel că-ți cauți ceva nou

      În ambele cazuri vrei să știi dinainte la ce pleci.

    • „cultura companiei” … really?

      00
    • confirm. am acceptat o scadere 6% ca sa scap dintr-un mediu de idioti toxici. ca mid/senior.

      00
  4. Exact!!!
    As mai adauga cateva:
    – Companiile nu cer feedback (pentru HR) la final pentru partea de interviu/recrutare;
    – Pregatirea tehnica precara. Inca se dau mesaje pentru pozitii de Java developer unor front end developeri cu experienta in JavaScript;
    – Filtrarea initial trebuie facuta la 2-3 maini sau de oameni extrem de competenti. Recent o HRita cu experienta de 4 luni a respins un CV de la un om cu potential pt ca avea 4 ani de experienta si jobul cerea 5 ani;
    – Nu mai raspund dupa o discutie sau interviu. Nu iti mai spun daca esti respins sau nu;
    – Adaugand la ce am zis mai sus, nu dau feedback la respingere. In cel mai bun caz ti se spune ca esti respins din cauza „insert 1 propozitie”. Nu stii daca CV-ul a fost praf, tu, raspunsul la o intrebare etc.

    *Nu e despre mine. Am experienta destula, am tinut interviuri si am fost intervievat de multe ori.

    00
    • „Companiile nu cer feedback (pentru HR) la final ” si daca cer, il cer degeaba, le zici vedeti ca ati promovat un salbatic bun pe tehnic dar care nu are soft-skils de nicio culoare, bonus de unde era un om oarecum ok (in sensul de nearogant) i s-a urcat si sefia la cap si solutia finala trebuie sa fie neaparat data de el, compania nu are ce sa faca cu el. Potrivit legii nu il pot da afara, daca il inlocuiesc el oricum ramane cu salariul prea mare pt postul de executie. Asta daca nu pleaca pe directia „cel care pleaca are ceva personal cu Xulescu”.
      Nu prea inteleg in anul 2022 supararea oamenilor pe lipsa feedbackului. Personal nu mai am nicio pretentie la vreun feedback, deci nu ma pot dezamagi. In al doilea rand oricum daca feedebackul e negativ pot fi 2 raspunsuri: fie am fost praf la interviu, fie am cerut prea mult fata de cat erau dispusi sa dea. In orice caz solutia e sa te pui mai bine la punct.

      00
    • Daca esti junior e important feedbackul. Altfel tu tot aplici cu acel europass de 3 pagini, plin de cursuri irelevante, dansuri populare si skilluri inutile. Multi vorbesc si raspund aiurea la intrebari. Ia roaga un candidat junior pentru orice pozitie din IT sa iti spuna in Engleza ce nu i-a placut la jobul precedent sau la facultate. In 30-50% din cazuri o sa zica o prostie. E important sa li se spuna incepatorilor sau celor cu experienta mai mica daca sunt cuidati in comportament sau exprimare. Toata lumea se fereste sa le spuna oamenilor ca sunt ciudati, au reactii naspa, se lauda excesiv etc.

      Legat de feedbackul pentru HR, daca exista „patroni/manageri” normali la cap cu siguranta il cer. Sa nu ceri feedback de la un IT-isti cu 10 ani de experienta despre tipa de la HR care are 1 an de experienta e ca si cum ti-ai lasa firma pe mana vanzatoarei din Cora. Cu siguranta o persoana fara cunostinte tehnice minime, fara experienta de viata si fara maturitate o sa ia deciziile bune legate de angajari.

      In rest ramane cum ai spus. Niciun ITisti nu vrea feedback si nu il intereseaza.

      00
    • ”daca sunt cuidati in comportament sau exprimare”. buna asta, Mofo.

      00
    • @Mofo: spui proștii pe bandă rulantă, dar ultima a luat potul: păi nu asta e chiar ideea când fac angajări, să descopăr dacă există ciudățenii la candidat?! Tu vrei să îl învăț să falsifice ce e el cu adevărat că poate ia plasă următorul recrutor. E și asta o strategie, să încerc popularea cu ciudați a concurenței….nu m-am gândit. Dar nici tu, îmi e teamă

      00
  5. Începusem să cred că sunt eu defectă. Am fost și sunt (inclusiv că bugetar) întrebată „îți place munca ta?”.
    Și eram cam în ceață:
    – în sensul „ceea ce faci te face să-ți tai venele pe lung?”. Nu e cazul, n-a fost cazul.
    – in sensul „dacă ai câștiga la loto vreo 2 milioane euro ai mai face această muncă?” Hell, no!

    Cei mai mulți nu le au cu subtilități d-astea.

    00
  6. Nu ar fi mai bine ca fiecare candidat sa-si spuna pretul? Ca la piata, fiecare sa zica cu cat isi vinde ardeiul, apoi compania sa aleaga care considera ea ca ofera cel mai bun raport pret/calitate.

    00
    • Păi nu așa a fost până acum? Problema e că s-au inversat rolurile. Companiile nu mai sunt cumpărătorii, ci vânzătorii.

      00
    • Mie imi e bine unde sunt acum. Imi place, sunt bine platit, all good. Si primesc mesaje pe LinkedIn ca ce bine ma potrivesc eu in alta parte. Pai daca ma vrei, vinde-mi locul ala. Spune buget, spune proiecte, spune ceva. Ah, n-ai buget, dar vrei sa stii cat cer eu si sa trimit eu CV-ul? Pai nu ziceai ca ce bine ma potrivesc? Cine vrea pe cine?

      00
    • Pai daca ma vrei, vinde-mi locul ala.

      true story.

    • „is a leading digital transformation whatever” – sold

      00
  7. Primesc destul de des mesaje via Linkedin. Singurul la care am raspuns in ultimii ani a fost unul la care mi s-a dat un interval de salariu direct in mesajul initial. Lucrez la un proiect relativ interesant, am ocazia sa invat chestii, colectivul e fain, cu manager-ul ma inteleg foarte bine.
    Realitatea este ca, in afara de mai multi bani, nu stiu ce mi-ar putea oferi alt angajator ca sa ma convinga sa ma mut. Iar faptul ca lasa discutia despre salariu la urma procesului de recrutare face sa ne pierdem reciproc timpul, mai ales in contextul in care ei ma cauta pe mine si nu invers.
    Mi s-ar parea de bun simt ca la orice descriere a unei pozitii sa fie specificat si un interval de salariu in care sa te poti incadra in functie de abilitatile tale.

    00
  8. Pfiu si eu care credeam că e cu recrutare din aia adevărată, de „sezon”. De aia de care te ferești…

    00
  9. Da si nu, e mai complicat de atat. Sa zicem ca am un proiect de 30 de oameni, simplificam si zicem ca sunt toti programatori. Din astia am nevoie de 5 arhitecti(salar lvl 3), 10 seniori(salar lvl 2) si 15 medii(salar lvl 1). Sunt 3 trepte de salarizare aici, chestia asta este deja negociata cu clientul de multe ori, nu prea e loc de flexibilitate. Pot sa-ti faca o evaluare tehnica si te incadrez in una din trepte, apoi iti fac oferta, nu vad nimic gresit aici. CV-urile sunt destul de mincinoase in ultima vreme, scriu acolo verzi si uscate, cand ii iei la bani marunti multi sunt varza, varza pe carne. Am avut la interviu bucatari sau operatori din fabrica(serios) care se vedeau medii. Apoi am avut mincinosi ce se dadeau seniori si scriau ca stiu baze de date in CV dar nu stiau ce e un FK sau o tranzactie, pe unul l-am luat la pula o data si mi s-a spus sa nu mai fac asta. Deja e plin podul de aplicanti ce au 2 ani experienta si se vad experti(arhitecti) si unul se jura ca nu intelege intrebarile mele dar el stie sa le caute pe google, sa-i dam o sansa. E funny sa fii si de partea cealalta la interviuri. HR-ista e o rotita in sistem, ea e pusa sa culeaga aplicanti. Ea nu conteaza, ce conteaza este interviul tehnic unde arati cat ai coaiele de mari si la aia le „dovedesti” cat vrei salariul. :D

    00
    • Oarecum pe acelasi subiect : e ceva defect la mine daca mi se pare aiurea ca la un interviu, intervievatorii vin cu intrebarile de-acasa si pun niste intrebari din teorie doar sa te **** aiurea la icre si implicit la salariu pentru ca dupa ce te angajezi sa afli ca nu vei aplica jumatate din chestiile care te-au intrebat la interviu sau ca nu intra in atributiile tale? Spre ex se intra in notiuni avansate de Selenium grid sa zicem, dar tu nu ai cum sa te atingi de infrastructura din spate pentru ca de asta se ocupa altcineva dintr-o alta echipa.
      Sa nu mai zic de cazuri cand intervievatorul e praf pe programare, dar venind cu intrebarile de-a gata de pe google etc. pare ca e scula pe meserie ca apoi sa descoperi ce poama e :D ?

      00
    • Nu cred. In primul rand ca te intreb pe baza CV-ului tau nu intrebari dampulea. Poate lucram cu alt tool de distributie dar clar o sa te intreb de Selenium grid si sa-mi explici ce ai facut mai exact cu el daca ai scris de el. Tool-urile seamana intre ele, si daca caut pe Oracle sau Oracle Cloud dar vine unul ce stie bine Azure sau M$ Sql Server o sa incerc sa-i vad nivelul pe ce a lucrat, nu o sa-l intreb chichite de Oracle. Nu asta e ideea, ideea e ca trebuie sa faci pula mare la interviul tehnic si nu cu secretara. :D A venit unul o data avion, lucrase cu Oracle-Spatial, proiecte mari de topologie si o gramada. Cand l-au intrebat de bani ne-a zis: eu lucrez doar consultant si nu pe salar, cer 6000 de euro pe luna si in banii astia va ofer consultanta o zi pe saptamana, daca aveti proiecte cu buget mare si probleme sa ma cautati, vreau doar sa stiti de mine. :D

      00
    • Lol! Si? Ati muscat?
      Adevaru e ca omu si-a ales o nisa buna. Dupa ce ai licentiat rahatu’ ala de Oracle Spatial cu minim 60000 (cu discount serios) si te trezesti ca e mai puturos ca sqllite spatial parca ai da 6000 sa vina unu’ sa-ti zica sa treci naibii pe PostGIS. Sau macar sa intelegi de ce poligoanele tale cu laturi comune desenate de manuta ta nu se unesc nici de ale dracu pentru ca float si epsilon.

      00
    • Nu dar ideea ramane: poti sa ceri si avioane si chiar sa si primesti atata timp cat esti bazat in general si specializat pe o nisa unde sunt putini.

      00
  10. Eu am avut 5 interviuri (domeniul auto) in 2 saptamani, au intrebat din prima ce salariu doresc. Se pare ca s-au mai schimbat lucrurile.

    00
  11. Asta cu salariul e un joc de-a soarecele si pisica. Cine spune primu o suma, pierde(de cele mai multe ori).

    Daca spune firma bugetul atunci tu iti poti adapta cererea ta. Daca tu castigi acum 2500 de lei si ai pleca pe 3000 de lei dar firma iti spune ca are un buget de 4000-5000 de lei atunci iti vei ajusta cererea.

    Daca tu spui primul ca ai vrea 3000 de lei sa schimbi locul de munca iar firma ar avea acelasi buget 4000-5000 de lei atunci de ce ti-ar da acei bani daca ai veni si pe 3000? Nu mai bine iti ofera cat ceri, iar peste un an vine firma si iti zice, uite aici o crestere de 20% ca ai facut o treaba buna anu trecut(3600 lei noul salariu). Tu est fericit ca ai primit o marire, compania fericita ca inca nu a ajuns la bugetul initial.

    Nu zic ca asa se intampla in toate companiile, ca nu am de unde sa stiu asta.

    00
    • *laughing in cineva s-a uitat la cursul lui Chris Voss de pe Masterclass* never split the difference aka cere ca nesimtitu ca sa ai de unde sa scazi apoi numesti asta negociere :)))

      00
    • eu am cerut x si mi s-a oferit x+15% pt ca ala era bugetul lor.

      00
    • @N, din punctul meu de vedere daca ceri prea mult e posibil ca interviul sa se termine in acel punct.

      Luam iar acelasi exemplu, un buget de 4000-5000 de lei. Tu vii si ceri 7000 ca sa ai de unde sa scazi. De ce ar continua angajatorul cu tine din moment ce tu ii depasesti bugetul maxim cu 40%?

      @corco, de asta am zis ca nu se intampla mereu asta.

      Revenind, ca o completare, mi s-ar parea normal ca lucrurile sa mearga asa:

      1. Compania te cauta pe tine sa te angajeze -> Compania zice prima bugetul (cumva ideea din articol).
      2. Tu cauti sa schimbi corabia -> Tu spui primul banii pentru care ai pleca.

      00
    • @lrpx clar. acum depinde si de prestatia de la interviu si de „foamea” care o au in a gasi om. Sunt unele firme care sunt intr-o permanenta cautare doar ca sa prospecteze piata dupa oameni buni si sunt altele care asteapta pana cand le ajunge cutitul pe os ca sa acopere pozitiile goale si atunci iau ciurucuri pe salarii mult mai mari decat ar merita.
      Ca o regula personala, daca firma negocieaza la sange pentru cativa firfirei, aia e o firma de evitat, pentru ca dupa semnare, mai pupi marire doar cand vii cu demisia in mana.
      Acum depinde si cum iti e norocul, dar in acelasi timp cea mai mare putere de negociere o ai inainte sa semnezi. De asta ma si apuca rasul cand vad diverse beneficii in anunturile de pe linkedin care sigur nu sunt stipulate in CM pe care il semnezi dar hei corporatistii vor drepturi si tara ca afara, dar putini sunt constienti ca ce nu apare in CM poate sa dispara imediat ce firma capata un renume ok in piata.

      00
  12. NOU
    #59

    Da eu merg la serviciu din respect pentru munca…nu am nevoie de salariu!!!
    Ce sa faci cu atitia bani?
    La mine la firma dupa prima luna de lucru, a venit seful cu un plic cu bani.
    M-a suparat foarte tare era sa imi dau demisia, m – am simtit ca medicul cand primeste spaga.
    Ce faceti sefu? vreti sa imi distrugeti viata?
    Eu vin aici din respect pentru munca, mai bine pastrati banii ca am auzit ca va construiti a 3 casa si va trebuie.Eu cu bonurile de masa ma descurc plus ca nevasta lucra la cantina primariei si aduce mancare gratis acasa.
    De atunci m-a facut angajatul lunii in fiecare luna si sunt tare mandru.
    In alta zi tot imi zicea hai ca trebuie sa inchid firma si eu am zis nu.
    Eu raman pana dimineata suntem doar cu o zi inainte pe proiect trebuie sa muncesc ca sa puteti sta linistit.
    Si multe lucruri minunate sunt la mine la firma numai ca nu am vreme sa va povestesc ca intru in tura.

    00
  13. Am fost sunat de o firma de recrutare din UK. Mi-au spus bugetul de la primul apel, am avut 3 discuții intr-o saptamana și zilele trecute a fost prima zi de lucru la noua companie.

    00
  14. Exact cum am zis si la articolul cu experimentul , cred c-ar fi funny sa dai din casa (postezi cateva print-screen-uri) ca sa vedem cat sunt de nepregatiti cei de la HR.

    00
  15. Super pro tip: nu răspunzi la mesaje in romană și nici la mesaje care caută poziția in România.

    In rest oamenii din afara sunt chiar ok; stiu ce vor și zic și salariile.

    Dacă ești foarte bazat pe ce faci poți câștiga bani mult fără sa stai 24/7.

    00
  16. Dupa 12 ani de startup-uri, scaleup-uri si enterprise-uri prin Vest m-as intoarce in RO.
    De unde incep? Cu cine vorbesc? Sunt agentii specializate acuma de head-hunting sau doar clasicul: da CV si bagam in sistem si ne auzim la pasti? Eu stiu numai de bestjobs (aia era pe vremea mea) si e dezastru pe recrutare acolo. Daca aveti exemple bune de ‘asa da recrutare’, nu fiti rusinosi si puneti aici sa stie lumea. Daca seful mare nu se supara, normal.

    00
    • @ioexist Din ce imi amintesc pe linkedin ai o setare pentru locatie, selectezi orasul care te intereseaza si o sa apari in cautarile HRitelor pt posturi in acel oras. Linkul asta s-ar putea sa te ajute

      linkedin.com/help/linkedin/answer/38594/change-the-location-on-your-profile?lang=en

      00
  17. Tot citesc că „X a primit o ofertă de la alta firma și acuma câștigă de 2 sau 3 ori mai mult”. Mă îndoiesc că a plecat de la 3000 de euro și i s-a ofertat 6000 – 9000.

    Văd că salariile stau in jurul a 15 000 de lei pe partea de programare.

    00
  18. Companiile de recrutare sunt, in mare parte, niste paraziti care profita de habarnismul impostorilor care ajung sefi in companii mari si de bunul simt al decenta angajatilor. Tot ce fac e sa mute banii dintr-un buzunar in altul. Ei se justifica de faptul ca au cheltuieli mari sa intretina aceste contracte (cu alte cuvinte dau de inteles ca platesc din aceasta marje de profit de 40% cota parte catre niste oameni din aceste companii). Cred ca stiti despre cine vorbesc: Luxoft, Vauban, Conti, Accenture, etc…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.