3 mizerii cu Mircea Coșea

Prezent la emisiunea “În fața ta“, economistul Mircea Coșea a spus câteva prostii colosale. Am scos din emisiune doar trei.

Mizeria 1

DNA e de vină pentru că nu avem investiții și construcții, pentru că a făcut anchete care nu au avut avut rezultate.

Păi, zic și eu, că nu mă pricep: dacă n-au avut rezultate, asta nu înseamnă că firmele anchetate ar fi trebuit să existe în continuare și să muncească mai bine, mai tare, mai mult?! Da, OK, e un inconvenient că ești anchetat, dar dacă tu erai curat, nu înseamna că trebuia să exiști în continuare și să muncești? Sau, imediat cum ești anchetat, dai faliment, deși nu există motive, că tu ești o firmă legitimă și cinstită…

A doua mizerie e aia cu angajații care nu mai vor să semneze nimic, de frica DNA, ceea ce e corect. Când știi că ce semnezi e penal, parcă nu vrei să înfunzi pușcăria ca să își ia șefu un Vuitton nou.

Mizeria 2

Investițiile cu bani europeni sunt mai scumpe decât cele făcute în parteneriat public-privat, pentru că UE ne dă bani, dar ne spune cu cine să facem studiile de fezabilitate. Și trebuie să vedem ce procent din acești bani se întorc în țară.

Aici se vede ticăloșia în formă pură. Pentru că și el știe că UE dă bani, dar și controlează cum se cheltuiesc, și nu poți face autostradă la ce preț vrei tu, trebuie făcută la același preț ca peste tot în Europa, dacă ignorăm și tâmpenia aia cu studiile de fezabilitate, ne facem că nu ne aducem aminte de contractul cu Bechtel, că nu mai știm de cine a fost semnat, ne concentrăm doar pe faza aia cu banii care rămân în țară.

Și răspunsul e simplu: aproape toți banii. Companiile care vor lucra aici, indiferent de unde sunt, vor lucra aici. Adică nu vor aduce de acasă curent, apă, impozite, cola, parizer, ciment și forță de muncă. Vor veni cu mașinăriile lor, vor veni cu un număr mici de șefi de șantier, arhitecți și alte tipuri de oameni, dar 90% din forța de muncă va fi locală. La fel și consumul.

Mizeria 3

Bulversarea minților afaceriștilor și politicienilor pentru că exportăm grâu și importăm cocă congelată. Exportăm materie primă și importăm produse nu foarte sofisticate. Ceea ce e adevărat. Dar sunt două probleme cu asta:

 1. Printre cei mai bogați oameni din orice județ sunt politicieni și finanțatori ai acestora. Ce îi oprește să pună pe picioare fabrici care să producă? Să facă mase plastice, cocă congelată, șaibe și naiba mai știe ce. Minim 50% din produsele din magazinele de bricolaj sunt importate. Nu putem face șuruburi? Nu putem prelucra lemn?
 2. Ce nu vede Coșea și știu foarte bine politicienii e că e un coșmar să deschizi o afacere în România. Nu doar că drumurile sunt rupte, dar birocrație de la toate nivelurile omoară idei și vise. Șpaga e religie.

De asta e amuzant când auzi aberații de genul “importăm produse nesofisticate”. Da, nenea, pentru că nu sunt oameni care să vrea să le prelucreze în țară, pentru că politicul se ocupă cu punerea de piedici mediului de afaceri. Iar ăia care lucrează cu partidul nu sunt interesați de producție, ei sunt interesați de șmenuri, șpăgi și alte mizerii. Și de trimis controale peste concurență. Coșea nu știe din astea. N-a auzit.

E greu să aperi PSD și să fii și logic când faci asta. Știu că pe net zice că e la PNL, dar nici PNL nu pute de oameni care au dat nasul cu sectorul privat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

46 comentarii

 1. Praf în ochii noștri.
  Banii grași sînt de vreo 2-3ani în afacerile cu armament.Mă întreb dacă dna-ul are o mînă atît de lungă încît să iasă din granițe.Pînă acum nici un politruc nu și-a adus “averea” din conturile externe.

  00
  • DNA – a avut mana destul de lunga. Acu nu mai are nimic. Toti au conturi in afara. E aproape publica informatia asta ( doar ca cei care pot si dovedi nu vor s-o faca deocamdata – DNA incepuse sa scormoneasca treaba asta cand inca mai putea s-o faca).

   00
  • NOU
   #3

   Dna nu a avut mână lungă în dosare ca EADS sau Microsoft apoi aici. Se umflaseră la un moment dat cu pădurile dar a trecut supărarea publică și s-au dus și arestările de fațadă.
   Evident, tot românii au fost ciuca bătăilor deși tornator sau schweighofer numai românești nu sunt.

   00
  • Pînă acum nici un politruc nu și-a adus “averea” din conturile externe.

   Cineva, tot din extern, le-a dat voie să-și vâre banii în conturi externe.

   00
 2. Coșea e un imbecil.
  UE a zis clar: vă dăm bani de infrastructură, dar vrem transparență.
  PSD: ă, plm…nu, că noi cum mai furăm?
  Într-o lume corectă, căcatul ăsta obez ar fi fost folosit pe post de combustibil la combinat.

  10
 3. Cosea tocmai a primit o sinecură in consiliul de supraveghere Transelectrica. Daca înainte era foarte vocal împotriva ,,nelegiuiților,,, acum nu este altceva decât un mielușel gata de taiere .

  00
  • unde plm ai vazut tu mielusel de 150 de kile?

   00
  • @Anda

   Pe vremuri era un banc cu Adrian Paunescu. Cica Paunescu ducea o capra de sfoara, se indrepta spre un targ de animale.

   Trece cineva pe acolo si intreaba:
   – Unde duci, mai, porcul asta?
   – Ba, esti, orb, nu vezi ca e capra?
   – Taci, bai, ca vorbeam cu capra!

   Cam asa si cu mieluselul Cosea.

   00
 4. investitie cu fonduri europene: intre 20-40% aport propriu restul bani europeni nerambursabili
  PPT: aport propriu nesemnificativ iar grosul banilor vin din surse private cu mentiunea ca investitia trebuie recuperata dupa un plan de afaceri bine determinat cu date clare de recuperare investitie si profit (se ramburseaza tot+ profit)
  Practic daca nu esti oligofren intelegi ca orice pret de achizitie ar avea investitia cu fonduri europene (oricum este o minciuna ca ar fi mai mare) este mai rentabila decat una in PPT unde dai banii inapoi

  00
  • tu ce faci acum, încerci să raționezi cu ticăloșia?

  • incerc sa inteleg cine pune botu’ la cacaturile lor

   00
  • oamenii care n-au o urmă de creier. sau nu vor să o folosească.

  • Cum, cine pune botul? O să vezi în mai. Între 30 și 40% din populație. Suprinzător e faptul că acest procent pune botul la tâmpenii debitate de acești dinozauri. Dacă le zicea unul nou, aproape necunoscut, înțelegeam cumva. Dar când le debitează un pdsr-ist vechi, fost ministru, fost parlamentar și euro parlamentar, traseist prin vreo 7 partide, practic unul din cei care pune umărul de vreo 25 de ani la realizarea dezastrului actual, parcă îți cam pierzi încrederea în capacitățile intelectuale ale celor care îl cred. Și asta mă sperie.

   00
  • @Johnnyfer: i-aș pofti și p-ăia 30-40% la combinat. Decât mulți și proști, mai bine puțini, da’ buni.

   00
  • aportul asta e pentru antreprenori privati! de exemplu primariile au 2% aport propriu la multe proiecte(probabil e la fel si pe infrastructura), deci nu sta in picioare acest argument!

   00
 5. Fmm cu gusa aia… sare cand vorbeste precum jeleul.

  Vorbe goale. Discuta ca sa vorbeasca, dar nu zice nimic.

  00
 6. “mizeria 1”: tu cred ca nu intelegi ce inseamna ‘anchetele’ alea. De obicei se blocheaza conturile. Absolut tot. Te mai lasa sa mai platesti salariile, dar nu poti plati furnizorii.
  Asa ajungi sa nu mai poti lucra si ajungi rapid la faliment.
  “Aaaa… esti nevinovat! Ne cerem scuze.”

  00
  • Nu prea intelegi pe ce lume esti,nu?

   00
  • Da bah baiatule… era plina tara de santiere inainte sa ii ia Dna pe baieti la intrebari.. se tot ridicau spitale, autostrazi, scoli, infrastructura de tot felul pana a venit DNA… niste nenorociti! Auzi si tu… le blocau conturile si nu mai putea face plati catre firmele de partid.. pardon, catre furnizori.

   00
  • Asa-i ca sunteti cam idioti si nu intelegeti ce am scris mai sus?

   01
  • Oradea – din 2008 pana azi au utilizat 250 de milioane de euro fonduri europene pentru refacerea centrului, modernizare infrastructura si modernizarea sistemului de termoficare. Primar de la PNL

   Ciugud, comuna Alba, pana in 2018 ajunsesera la 27 de milioane de euro fonduri europene investite. Primar PSD (fost, ca l-au data afara din partid)

   Pe de alta parte: Oficiului European Antifraudă (OLAF) a transmis la 30 septembrie 2016 catre DNA o sesizare prin care acuza autoritățile unui județ (Teleorman) de manarie de licitatie pe fata, falsificare de documente tehnice, manarii la verificarile de structura, cu pagube directe de 21 de milioane de euro din fonduri europene (dosarul Teldrum, in care e acuzat si Dragnea)

   Sesizezi cea mai mica diferenta intre ce au facut aia la Oradea si Ciugud si ce au facut aia in Teleorman? Da, stiu, DNA-ul e intotdeauna de vina, aia din Oradea sau Ciugud au pile la DNA, de aia s-a putut la ei.

   Citeşte întreaga ştire: Cazul TelDrum-Dragnea, dat ca exemplu de OLAF. România este campioana fraudelor cu bani europeni

   10
 7. eu nu cred că de 30 de ani mai putem spune că „lumea pune botu’” la ticăloșii, cred că atunci când votezi cu un patid de criminali și de hoți timp de 30 de ani ești la fel ca ei și nu vrei să se schimbe nimic, pentru că, normal, îți place situația, de-aia apar atitudini de genul „vrem să ne schimbăm, dar să înceapă alții”

  00
  • am greșit ecartul de timp, de fapt, poporul ăsta e neschimbat de mai bine de 100 de ani, altfel nu l-am fi avut pe caragiale

   00
  • NOU
   #28

   Ai gresit ecartul, poporul asta e neschimbat de 500 de ani, altfel nu aveam figurile triste de “domnitori” vanduti la turci, austro-ungari sau cui dadea mai multa protectie, pe spinarea prostilor de valahi.

   00
  • Ăia erau boierii, domnitorii stăteau cu frica în gât că boierul Mihnea putea să se ducă la Înalta Poartă, dădea un peșcheș, și-i zicea marelui vizir că domnitorul e cam de porc & că ar fi mai bine dacă el (boierul) ar fi la conducere.

   Altminteri… cam așa s-a întâmplat și după 1947, când comuniștii români le-au dat cadouri & concesiuni sovieticilor să-i lase să domnească cum vor ei, cu ce reguli interne vor ei, atâta vreme cât colaborau cu sovieticii (și de-aia mai auzi câteun comunist sau securist bătrân cum nu-i înjură pe ruși; fiindcă îi lăsau în pace în mizeria lor pipernicită, să-și bată joc de proști, noi, cum vor) și iată-ne.

   Și după 1989, când comuniștii și securiștii au dat mâna cu vestul, să predea tot-tot-tot, în schimb ca ei să aibă primele oportunități să-și vâre banii în conturi offshore și să-și dea copiii în școli de acolo (tot pe bani, evident) și să obțină fie protecție, fie acorduri individuale de a cumpăra proprietăți private, când e cazul să plece din țară… metoda monarhistă.

   Iar populația nu e mai presus de asta fiindcă toți (majoritatea) ar vrea să facă la fel cu cei de la conducere, numai că unii recunosc asta pe față, alții pretează la așa-zisa anticorupție (când, de fapt, ar face la fel imediat dacă preiau puterea).

   10
 8. Dacă și Digi a început cu din ăștia…!

  00
 9. Mizeria 1 – cercetare DNA simultan cu blocarea conturilor de către ANAF.

  00
 10. Mi se pare mie sau kkt-ul asta gras vomita fix argumentele ciumatilor?… RIP PNL!

  00
 11. daca asta e penelist, cred ca o prefer pe oana bogdan!

  00
 12. Ce am “auzit” eu vis a vis de fonduri.
  Uite ca numa de noi se leaga, pe polonezi ii lasa in pace, nu ii ancheteaza.
  La remarca: aia au peste 90% absortie si chiar daca fac manarii le fac cu cap, plus fac treaba, gen hai ca furam X% dar drumuri/scoli/alte cele a raspuns cu: hai lasa-ma! :))
  La noi problema cu astia e ca sunt atata de prosti ca nu stiu sa fure cu mortizor, doar pe moda veche.
  La Oradea de ex, se face cu cap, pe fonduri europene, rezultatele se si vad.
  Mai apar anomalii gen cate un om de la PSD la cate o directie/institutie regionala si imediat se apuca de furat (vezi cazul noilor sefi de la SAJ Bihor ).

  00
 13. e adevărat că ue trage sa cheltuiesti banii cu ei (uneori)
  la fel au facut si americanii cu ei in planul Marshall. au avut de unde invata

  intrebarea e: iti asumi si faci cu mzic ei, accelerand dezvoltarea, sau astepti sa faci cu resursele tale si cu sistemele tale de influenta, riscand sa nu iasa sau sa iasa prost

  nu e o intrebare usoara, chiar daca pare

  00
 14. Adevarul e ca economistii astia care stiu ei cum merge treaba… sunt tristi tare, pe langa ca sunt ticalosi, multi habar n-au de cum functioneaza o economie corecta si competitiva. In care nu exista profituri de 80% si in care salariile sunt sfinte, nu se merge pe stati ca luati salariul peste o saptamana ca trebuie sa-mi intre niste bani de la stat… sau de prin Panama.

  00
 15. Are dreptate, un alt exemplu este ca multi romani au dat p..a la straini si ea s-a intors la PSD sub forma de m..e.

  00
 16. Dacă vin chinezii să ne facă autostradă, cum zicea boul ăla de la transporturi, să vezi acolo impact minim în economie :))

  Ăia vin cu utilajele lor, oamenii lor, studiile lor, cred că-s în stare și s-aducă asfaltul și cimentul din China la cât de fixiști sunt. Până la urmă costurile transportului le includ în proiect, li se rupe că tot românul plătește până la urmă.

  Chinezul îți lasă 0 impact în economie, și rămâi doar cu factura și cu o autostradă chinezească care poate însemna multe.

  Înainte să sară compatrioții și tovarășii fani, nu mă refer că n-ar fi în stare să facă ceva de calitate, doar că una e când fac la ei în țară și riscă să fie spânzurați, alta e când fac în românia, țară coruptă de mâna a 3-a și nu riscă nimic.

  00
  • In plus, jegurile astia de psd-isti vor parteneriat public-privat cu turcii si cu chinezii. Adica mai ia urma banilor daca poti

   00
 17. Domnule comentator,
  Profesorul Cosa este unul dintre cei mai buni specialisti pe probleme de macroeconomie si nu cred ca (mai)are simpatii PSD-iste.
  Opiniile sale pun in evidenta existenta unor disfunctionalitati care exista in realitatea zilelor noastre.
  Referitor la opiniile dumitale :
  -mizeria 1: anchetarea unei firme se soldeaza de cele mai multe ori cu blocarea conturilor si cu retinerea unor persoane cu functii de conducere. Pana cand se dovedeste ca firma este curata, activtatea acesteia este practic paralizata si deci, nu poate continua asa cum din naivitate, sau din interes sustii dumneata.
  -mizeria 2 : d-ul profesor are dreptate cand afirma ca executarea unor lucrari de investitii in parteneriat public privat este mai ieftina decat cu folosire fondurilor europene care asa cum dumneata afirmi in mod corect nu pot fi furate. Aveti ambii dreptate, nu vad unde este mizeria 2.
  -mizeria 3: dumitale ti se pare normal sa expotri grau si sa importi coca congelata facuta culmea, din graul tau. Ia mai gandest-te.
  Concluzii :
  -afirmatiile sale nu sunt un atac la adresa DNA, ele exprima o trista/tragica realitate;
  -firmatiile sale sunt in mod evident (pentru cine are minte sa inteleaga) o dura critica la adresa guvernarii, chiar si cand este vorba despre DNA care este componenta a statului.
  Iti recomand sa incerci sa dezlegi tainele binomului moralitate-impartialitate in jurnalism. Pentru inceput.
  In speranta ca nu te indoiseti de buna mea credinta, te salut,
  Stefan ion

  00
  • Profesorul Cosa

   e extrem de greu să discuți cu cineva care greșește un nume de cinci litere. extrem de greu.

   nu cred ca (mai)are simpatii PSD-iste.

   se numește oportunism. că PSD nu s-a schimbat deloc între timp, e același partid de mizerabili.

   anchetarea unei firme se soldeaza de cele mai multe ori cu blocarea conturilor si cu retinerea unor persoane cu functii de conducere. Pana cand se dovedeste ca firma este curata, activtatea acesteia este practic paralizata si deci, nu poate continua asa cum din naivitate, sau din interes sustii dumneata.

   sunt și firme civilizate în românia. ele nu sunt anchetate. directorii nu sunt reținuți și interogați. oare de ce?

   d-ul profesor are dreptate cand afirma ca executarea unor lucrari de investitii in parteneriat public privat este mai ieftina decat cu folosire fondurilor europene care asa cum dumneata afirmi in mod corect nu pot fi furate. Aveti ambii dreptate, nu vad unde este mizeria 2.

   el susține că parteneriatul public privat e de dorit, dar nu spune că UE dă minim 60% dintr-o lucrare, deci cum e mai ieftin, să dai 60% dintr-o lucrare sau 100% din care să se fure 50%?

   mizeria 3: dumitale ti se pare normal sa expotri grau si sa importi coca congelata facuta culmea, din graul tau. Ia mai gandest-te.

   logica a trecut pe lângă cap și capul bănănăia idei. trist.

   Iti recomand sa incerci sa dezlegi tainele binomului moralitate-impartialitate in jurnalism. Pentru inceput.

   jurnalismul a murit sau a fost cumpărat de PSD.

  • și, ca să încheie conversația, nea ștefan a dat-o din top cu “Ai taria de caracter sa ma publici si sa imi raspunzi”. nope. nu discut cu idioți.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile