3 cu feminismul

Puneam niște acte în ordine și am dat peste contractul de vânzare al apartamentului din București și mi-am adus aminte de ceva amuzant. Pe contract e trecută soția tipului care a cumpărat și apoi el. Pe al meu la fel. El lua creditul pentru apartament, el plătea, dar ea nu doar că era trecută acolo, așa, la amuzament, era trecută și înaintea lui. Foarte egal.

Ați văzut vreun protest pe tema asta? Hai să ne păstrăm numele de fată la căsătorie, fetelor, dar hai să nici nu ne trecem pe actul de proprietate al casei, ce ziceți?

O chestie tristă: tipul își omoară sănătatea pentru că ea nu mai are chef să muncească. Dacă el comentează prea tare, ea bagă divorț și îi ia 1/3 din venituri până când cade lat. Mișto societatea, mișto capitalism, mișto democrație.

De ce să ne mirăm când ea moare și lui nu-i pare rău?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. Dacă eşti mic (sub 1.85 m), chel, cu burtă şi cu păr pe picioare, pățeşti de astea.

    Cei frumoşi nu pățesc. O femeie e fericită să te întrețină dacă arăți bine.

    Alea cu actele o fi fost o greseală…

    00
  2. Urmeaza comentariile de la ele . “ Sa i se mai faca doua implanturi !”

    00
  3. O situație amuzantă am pățit-o la notar când am mers să facem actele de vânzare-cumpărare pentru un teren. Merg să ne interesăm. Secretara de la cabinetul notariat îmi spune să aduc o copie de pe CI. Îi aduc următoarea zi și când i-o înmânez, îmi vede verigheta pe mână: „- Dacă sunteți căsătorit, aduceți și buletinul soției și certificatul de căsătorie. Cum așa, pe toate bunurile dobândite după căsătorie trebuie să apăreți amândoi.”

    Zic ” – Stați doamnă că nu este nimic intenționat, pur și simplu nu am știut”. Destul de supărată femeia.

    Oricum intenționam să ne trecem amândoi, dar situația a fost amuzantă :D

    PS: Apropo de tranzacție. Numai mie mi se pare dubios că trebuie să mă duc inițial să virez banii în contul vânzătorului apoi să vin la notar cu extrasul de cont? Când dai 25.000 Euro unui „individ”, parcă simți ceva furnicături. Nu vreau să știu ce se întâmplă dacă zice: „NU mai vreau să-l vând…” sau dacă zice că „Avea datorie la mine…” sau mai cine știe ce.

    Mă așteptam să îmi dea un număr al actului notarial să îl trec în descrierea tranzacției. E destul de dubios cum se dau banii înainte ca la…

    00
    • Cred ca depinde si de notar – eu mai intai am semnat si am fost intrebat cand dau banii. Si suma a fost dubla. Eu unul nici nu ma asteptam la asta si am virat banii imediat dupa semnare, via aplicatie si doar am dat send pe mail pentru confirmarea de plata.

      Si referitor la bunurile impartite, parca se poate cumpara in regimul separatiei de bunuri doar pe numele tau, chiar daca esti casatorit – e posibil sa ma insel, nu ma intereseaza in mod special acest aspect.

      00
    • escrow?

      00
    • Ceva de genul mi se părea OK. Adică tu îmi dai o hârtie „la mână”, cu ea mă duc la bancă și îi transfer banii vânzătorului în cont, iau extras de cont și în baza ăluia facem actul de vânzare cumpărare.

      Altfel, e ca și cum eu ți-aș trimite acum $50.000 în cont și tu mi-ai „promite” că maine îmi vinzi lucrul ăla. Nu mi se pare tocmai echitabil.

      Repet, totul s-a încheiat OK, dar pot să spun că am strâns puțin din fund. Adică fiind și prima tranzacție de acest gen, pot să spun că am avut niște rețineri dar dacă notarul a spus să fac așa, am zis că e o oarecare autoritate, dar tot am avut o reținere…

      Cred că există loc destul de a găsi o soluție cu adevărat echitabilă.

      00
    • Nu vad rostul sa apara ambii soti. Oricum la divort se impart toate bunurile dobandite dupa casatorie, indiferent pe numele cui sunt…

      00
    • Nu e chiar asa la notar sau cel putin nu a fost la mine.
      In cazul meu toate actele au fost semnate de vanzator si cumparator inainte de a se vira banii, dar NU au fost semnate de notar.

      Apoi cumparatorul a mers sa vireze banii catre vanzator. La banca cumparatorul poate specifica ca banii sunt „pentru cumpararea locuintei de la adresa X”. Textul aceasta va apare in extrasul de cont. La final notarul semneaza si el actele daca extrasul de cont este bun si tranzactia este incheiata.

      Vanzatorul nu se mai poate razgandi dupa ce a semnat actele pentru ca actele stau la notar pana vine extrasul de cont si notarul le va finaliza doar daca primeste un extras cu dovada platii, deci cumparatorul nu poate trimite banii si apoi vanzatorul sa zica ca nu mai vinde.

      Daca cumva se razgandeste cumparatorul si nu mai vireaza banii, atunci notarul nu mai finalizeaza actele si nu se mai face nici o tranzactie.

      Trebuie sa ai incredere in notar la metoda asta. E mai bine decat sa ai incredere in cumparator sau vanzator care cine stie ce fel de om este.

      00
    • @Zarax, exista mai nou, ca in timpul casatoriei, sa fie p… ma-sii.

      00
    • Zarax, s-a schimbat de vreo 10 ani codul civil

    • Trebuie să schimbi notarul. Tu ești cumpărător, tu alegi notarul. Cam așa e cutuma. Ce ai nimerit tu a fost un diletant sau un notar care proteja vânzătorul excesiv

      00
    • In general se semneaza actele de vanzator si cumparator, se merge la banca si apoi se revine la notar cu extrasul pt a se inmana actele in original. Vanzatorul nu se poate razgandi, a semnat deja un contract in fata notarului.
      Altfel, daca nu ai incredere deloc, se poate stipula un pact comisoriu parca se numeste, cand contractul devine valabil cand intra banii ( in general cand sunt banci diferite si intra banii de pe o zi pe alta) . Oricum in contract este stipulat ca cumparatorul poate solicita de la banca vanzatorului extras de cont cum ca au intrat banii, in caz ca acesta se razgandeste sau e de rea intentie.

      00
    • Se poate trece in contract un articol care sa specifice ca daca in timp de x zile cumparatorul nu vireaza banii in contul vanzatorului, contractul devine nul.
      Schimba notarul data viitoare

      00
    • Este probabil o chestie din Europa de est. Am vandut un apartament in Polonia și a fost exact la fel. La notar cumpărătorului i s-a spus sa vireze suma x în contul y. El a mers la banca a virat, a promit pe lângă extrasul de cont o fituica pe care scria ca banca asigura tranzacția sumei de bani (nu știu dece. Probabil se pot face smecherii cu conturi neacoperite….). Notarița a notat și a mers mai departe cu cartea funciara șamd. Nu a acceptat print screen…

      Se putea, dar costa în plus, ca cumpărătorul sa vireze banii i contul notaritei și ea să-mi vireze banii mai departe – habar nu am de ce s-ar face așa, dar era o opțiune.

      00
  4. Eu nu le invinovatesc deloc pe femei ca nu vor sa munceasca sau ca vor sa se concentreze pe copii. Mi se pare chiar laudabil. Cand ai 2-3 copii care fac eventual si sporturi diferite, mai bine stai acasa dcat sa dai 2/3 din venit pe bona.

    Dar daca vrei sa fii femeie din anii ’50 gen, trebuie sa intelegi de ce femeile alea isi tratau barbatii intr-un mod care tie ti se pare azi inacceptabil. Si nu, nu era prostie sau lipsa de inormare. Era un instinct sanatos.

    00
    • Adica doar femeia are dreptul sa fie cu copiii, barbatul da-l dreaq sa vina noaptea dupa ce au adormit, si dimineata sa plece iar la lucru nu ? Cand asa gandesc multi, nu-i de mirare ca se duce pe pl toata cosmelia. Si-asa rata divorturilor tot creste, la mai multe ! Si a casatoriilor in sens invers.

      00
    • @truly: pai, de, daca femeia n-are dreptul sa-l puna pe barbat sa duca el sarcina si sa nasca…

      00
    • Trb sa vina una sa baune.. ducand discutia in ridicol. Hai sa argumentez totusi
      1) nu o forteaza nimeni pe femeie sa puieze, de obicei e o decizie asumata (exista si varianta avortului in tarile cu apa calda)
      2) materialul genetic e 50-50
      3) sarcina dureaza maximum 9 luni, nu e o condamnare pe viata pt femeie si nu ar trebui sa fie nici pt barbat
      4) sa ridici problema nasterii tot in ziua de azi cand exista n metode de anestezie, si procesul in sine este infinit mai sigur decat chiar si in urma cu numai 100 de ani ? dupa aia cum te lauzi/plangi prietenelor cu x ore de travaliu ?
      5) barbatul duce si el sarcina, indirect si intr-o masura diferita evident
      ‘dragule mi s-au umflat picioarele, nu vrei sa… ‘ ?
      ‘pui, am pofta de … ‘ (la ore mici ale noptii preferabil)
      etc

      00
  5. ,,Hai să ne păstrăm numele de fată la căsătorie, fetelor, dar hai să nici nu ne trecem pe actul de proprietate al casei, ce ziceți?”
    Practic, că e, sau nu, numele unuia dintre însurăței pe actul întocmit după data cununiei civile, cred că este egal cu 0. Bunul este comun.
    Mă întreb de ce îți împiedici tu creierii în teme d-astea de disperați d-ăia care din cauză că n-au avut ceva vreodată, brusc, după căsătorie vor să aibă ceva pe numele lor. Tu îi aduci aminte, periodic, soției tale despre lucrurile din viața voastră la care tu ai contribuit mai mult? Exact.
    Atîta vreme cît există niște (nu-mi vine decît ,,minte a cocoșului” ca traducere) common sense într-o căsnicie, nu văd cum s-ar putea pune problema despre ce, pe numele cui e, sau cine a contribuit mai mult. Bașca stupiditatea asta cu ținutul cont cine a spălat vasele ultima oară sau cine a băgat rufe la spălat. Pe bune, acum…
    Dă-mi voie să cred că subiectele din categoria asta nu au ecouri în rîndul audienței tale. Cu toate că uneori se dau down vote-uri la comentarii compuse dintr-un cuvînt :)))))))

    00
  6. Ia te uita , o fi in gena femeii sa stea acasa la cratita. Nu poti nega ce iti eSte scris in ADN insa alea erau dor puturoase. Femeia puturoasa si barbatu betiv e combinatia perfecta. In cazul astora barbatu prost. Mai da-i dracu ca aia nu e barbati. Sunt folositi de niste curve lenese.

    00
  7. În ambele cazuri, alea erau două curve care au profitat de niște oameni. A doua a crăpat de ciudă, nu de cancer (și cancerul s-a simțit lezat când a-ntâlnit cățeaua cu pricina).

    00
  8. Cum vad eu lucrurile:
    Cat timp unul din soti e la munca, celalalt are grija de copii si casa. Cand cel de la munca se intoarce, nu e ok sa stea , daca celalalt nu sta.
    Adica nu e ok ca sotul sa vina acasa, si sa se aseze pe canapea la TV, in timp ce sotia lucreaza „ore suplimentare”. Daca unul are treaba in casa si celalat nu are nimic altceva de facut, normal e sa ajute.
    E ca si cum unul al lucra 8 ore si celalat 12.

    00
    • Asta daca cel care a stat acasa s-a trezit la aceeasi ora si cu tot atatea pauza ca cel care a fost la munca.

      00
    • Pauze, scz.

      00
    • Zarax, alea 8 ore pot implica (si de multe ori o fac) sefi tampiti, colegi cretini, clienti cu retard intelectual, sedinte nesfarsite cand nu poti nici macar sa mergi la toaleta, munca in exterior expus frigului si ploii, intr-un mediu periculos, toxic, naveta la ore de varf, chinuit creierii sa gasesti o solutie ACUM, stres cu motiv, stres fara motiv …
      In meseria de casnica e greu cu copii mici, daca au mai crescut, in special daca sunt deja la scoala, munca e mai constanta si mai previzibila. In plus, poate nevasta inca mai are treaba fiindca a luat o pauza de telenovele in mijlocul zilei.

      00
    • Cine kkt se mai uita la telenovele?!?
      Cine kkt se leaga la cap cu un om cate se uita la telenovele?!?

      00
    • @Zarax, alea 8 ore sunt de fapt minim 10, cel putin in Romania
      – 8 ore de munca + 1 ora pauza de masa + minim 1 ora drumul dus-intors

      Imi este greu de crezut ca partenerul care sta acasa munceste timp de 8-9 ore (nu luam in calcul pauza de masa), iar seara mai raman inca lucruri de facut.

      00
    • Exista vreun loc unde programul de lucru e 8 ore, si nu 8:30 sau 9?

      Asta una. Doi, in Bucuresti, putini sunt cei norocosi ca sa scape fara 2 ore petrecute facand naveta dus intors de la munca.

      00
  9. Daca sunt trecute numele ambilor soti pe actul de proprietate poate fi mai simplu ulterior. De exemplu, Maria vrea sa mearga cu actul de proprietate undeva (primarie, scoala, etc), dar pe act scrie Ion. O sa iti ceara si certificatul de casatorie intre Maria si Ion. E mai simplu daca scrie pe act Ion si Maria de la inceput.

    Bunul este comun oricum (asa cum s-a zis mai sus) conform altor legi despre casatorie.

    00
  10. După comentariile de aici, poți începe seria cu hateri. Aia erau prosti, alea erau curve.

    00
  11. În cele doua exemple pe care le-ai dat mai sus sunt doi bărbați timizi, fără coloana vertebrala. Nu există relație adevărată atâta timp cât responsabilitățile nu sunt împărțite în mod egal, aici incluzând și partea financiară.

    Cât despre numele amândurora trecut pe contract, dragule, nu te obliga nimeni sa te căsătorești, stai cu casa ta singurel, și când o sa te caci pe tine la bătrânețe sa te ștergi cu contractul tău de propitar.

    Vai, ce rele sunt femeile, cum profita ele de mințile curate masculine și le fura avuția. Grow a pair!

    00
    • @Daniela: dacă el moare primul, ea rămâne singură. Deci, ea se poate șterge la cur cu actul de proprietate, nu?

      00
    • E cam greu că într-un cu cuplu sa câștige amândoi la fel. Mereu vor fi discrepanțe între venituri. Și în relații trebuie sa faci și compromisuri, iar daca nu faci, nu o sa funcționeze pe termen lung.

      00
    • Și reciproca nu e valabilă,ele nu pot fi singure la bătrânețe, pentru că în ziua de azi bărbații ‘nu mai sunt bărbați’ ? 😉 Grow a capacity of logical argumentation ? 😀

      00
    • ca si cum te casatoresti ca sa te stearga sotia la cur cand vei fi batran, bai ce logica aveti unii.
      asta si cu aia „cum sa nu faci copil? pai si cine o sa-ti aduca un pahar cu apa cand o sa fii batran?”
      moartea ratiunii.

      00
    • Faina logica, nu ii convine sa lucreze la treburile casei dar o sa-i convina sa-l stearga la fund la batranete.

      That will happen :)

      00
    • cine e Daniela? ca sigur a mai postat pe aici cu alt nume :P

      @manu – crezi ca „Daniela” a ajuns cu logica pana acolo?

      00
  12. De ce sună totul sexist? Eu am văzut și situații invers, când cetățeanul nu a muncit constant în viata lui, sau când a dat toți banii pe femei, păcănele, pariuri sportive, bautură și țigări, iar ea a muncit, a ținut casa, a plătit dările și la divorț totul s-a împărțit în jumătate, că de! Erau căsătoriți, bunuri comune, bla bla. Deci sunt destule situații cu roiuri inversate. Nu e chestie de genul celui/celei care… E particularitatea fiecărei căsătorii în parte.

    00
    • Situatiile astea reprezinta mai putin de 10%.
      In general daca barbatul cheltuie tot ce castiga, iar sotia isi permite sa intretina o casa din veniturile ei, isi paraseste destul de repede sotul. Nu se ajunge sa discute despre impartirea unor bunuri achizitionate exclusiv de ea.

      00
    • @Andrei G ma intreb de unde iei statisticile astea. Ai facut macar un sondaj pe scara blocului?

      00
  13. Treaba tare: toate femeile se plang ca e greu sa cresti un copil (fiind in concediu, fara sa faci alt job decat sa stai cu copilul aia 2 ani, in romania).
    Si zic eu – treaba e simpla si daca am zis-o o data, o mai spun de o suta de ori: eu pot foarte bine sa stau acasa cu copilul in concediul de crestere si copilul va fi crescut OK, mancarea va fi calda cam pe la ora cand se intoarce doamna de la lucru, vasele spalate, curatenie in casa, tot tot tot! Dar cand vreau sa bag o fifa sau sa plec unde-mi tuna mie in cap in weekend, ai tacut!
    Si atunci doamnele umfla nasul si parca nu mai e asa greu sa cresti un copil. :D
    Adica nu s-au intalnit hotul cu prostul….

    00
    • Poate merge ce zici al doilea an, dar primul? In primul an de viata, il alaptezi tu? Si refacerea dupa nastere, poate o faci tot tu…

      00
    • Lucia, tu ai vorbit ca sa nu taci. Lasa feminismele acasa.
      Sunt femei care nu pot alapta din fel si fel de motive. Exista concediu dupa nastere cat sa te refaci, berechet chiar.
      Eu vorbesc de concediul de crestere a copilului. Hai sa nu ne lamentam aiurea ca starea de graviditate e o stare normala a femeilor, nu sunteti bolnave atunci.

      00
    • Ce feminisme? E pe dos, feministele vor cariera, nu sa faca copii si sa stea acasa sa-i creasca…

      00
  14. toate exemplele de genul asta sunt din SUA. nu ai ceva autohton?

    00
    • Pe autohton treaba se termină cu bătaie, eventual cu topoare implicate, și aia intră la altă categorie.

      00
    • ok. si atunci de ce trebuie sa ne pese? care e predica?

      00
    • Dacă citești cu atenție, cele mai ample discuții sunt purtate pe treaba cu actul de proprietate, deci chestia „autohtonă”. Celalalte două sunt băgate la „din lume adunate”. :)))

      00
    • chestiunea legata de proprietati in romania e dureroasa. sotul meu munceste din greu ca sa poata cumpara un apartament la care eu nu pot contribui (sunt casnica pt ca il insotesc pe el in tara unde e proiectul naval). eu vreau ca el sa apara ca fiind unicul proprietar, dar conform codului civil, in cazul unui divort bunurile se impart. ideal, toate proprietatile ar trebui impartite dupa gradul de contributie, dar motivul in romania, pentru 50/50 e protectia copiiilor (cred).

      00
    • @casnica – contract prenuptial? (prea tarziu probabil), clauza la contract? Declaratie pe proprie raspundere? Sau pur si simplu divort la notar, caz in care se impart bunurile si tu nu ceri partea ta de apartament. Zic ca se poate, daca chiar vrei. Dar eu cred ca va ganditi prea departe si puneti raul inainte.

      00
    • Haha. Am eu. Unui coleg ii divorteaza parintii, ea profesoara rea de gura si a dracu, el betiv progesionist prin armata parca. Vaca venea permanent cu ochelari de soare tip aviator daca ma intelegeti el pisat pe el prin crasme. La final s-au despartit imapartind si pantofii: unul ei , unul lui. Covoare perdele perne taiate , masa cu doua picioare etc. la final vita dracu e singura cu doua javre vainde capu ei. El s-a lasat de beutura si sta cu una mai tanara insa probabil nu asa limbuta. Pare fericit

      00
    • ,,in cazul unui divort bunurile se impart.”
      @casnica, vine un Gulliver uriaș, cu o sabie uriașă și taie tot pe din două?
      Sau, în cazul unui divorț îți poți exprima lipsa de pretenții cu privire la un anumit bun? Nu-i mai simplu?

      00
  15. Un prieten numea asta „the cost of having sex”.

    00
  16. eu stiu un caz in care sotul (mare director pe la o mare corporatie din Ro) a luat un credit inainte de criza in franci elvetieni (CHF) pe NUMELE LUI (pentru ca avea salariu mare si nevasta era pe minim) iar apartamentul pe care l-au cumparat l-a pus doar pe numele ei :D

    el avand 80 de kg la 1,85 cm iar ea 130 KG la 1,60 cm.

    Inca sunt impreuna dar daca se gandeste tipa, uitandu-se pe instagram, ca merita ceva mai bun, ce credeti ca se intampla? :)))
    Omul va fi declarat erou al feminismului!

    00
    • Sa meriti ceva mai bun si sa obtii ceva mai bun sunt 2 chestii diferite. Si la femei diferenta aia numai se amplifica.

      00
    • @Pensionarul, daca tipa se gandeste ca merita ceva mai bun, sotul va fi un „smecher” care a vrut sa se puna la adapost de rambursarea datoriilor si a luat teapa.

      00
  17. NOU
    #63

    Incelisme.

    00
  18. In partile de unde ma trag eu, familia e compusa din : OMUL si femeia
    💪

    00
  19. Deci, egalitate ar fi doar daca ar fi trecuta neaparat dupa barbat si acu’ nu-ti 50/50? Pai nu fi nebun si n-o lasa asa, du-te la un notar cu sotia si modifica-ti contractul ca sa restabilesti egalitatea…

    00
  20. Bunurile obrinute inainte de casatorie sunt protejate in Romania.

    Bunurile obtinute dupa casatorie sunt protejate daca poti demonstra ca veniturile pentru obtinerea lor te-au implicat doar pe tine.

    Daca ea a stat cu copiii acasa in timp ce tu produceai bani, automat se considera ca ai avut parte de ajutor in obtinerea acelor bani.

    Problema majora legata de divort este plasarea copiilor in majoritatea cazurilor la mama, chiar daca nu exista argumente stiintifice in favoarea acestei alegeri.

    Unul dintre profesorii mei ne spunea ca din perspectiva psihologica, studiile indica barbatii ca fiind per total parinti singuri mai buni si pentru baieti, si pentru fete.

    Nu ne-a dat sursa studiului, dar ma gandesc ca daca exista, il gaseste google.

    00
    • am incercat sa gasesc studiul, nu l-am gasit desi aveam impresia despre mine ca ma descurc cu gasitul chestiilor si stalkeritul, in schimb am gasit ca numarul tatilor singuri a crescut spectaculos cu 900% din 1945 pana astazi, atingand procentul extraordinar de 16% din totalul parintilor singuri, am mai gasit si ca tatii singuri au sansa de a muri prematur de doua ori mai mare decat mamele singure, probabil, de-asta, dpdv psihologic, e mai bine pentru copii sa fie cu tati singuri ;)

      00
    • Bunurile obtinute inainte de casatorie sunt protejate numai daca in timpul casatoriei nu s-au adus modificari de natura sa le sporeasca valoarea.
      Exemplu: un apartament la care s-au facut renovari substantiale, o afacere la care a fost majorat capitalul social, etc.

      00
  21. Iar au aparut toti specialistii in drept sa isi dea cu parerea pe aici: o fi, o pati, e mai pe stanga de fapt…
    Situatia e simpla: se trece si sotul/sotia pe actul de vanzare-cumparare pentru situatia in care lucrurile nu mai merg si ala care ar fi singur pe act se hotaraste sa vanda si sa bea/ascunda/joace banii la casino, la divort oricum se impart toate bunurile dobandite in timpul casatoriei.

    @Pensionarul, nu se intampla nimic tocmai pentru ce ti-am explicat mai sus. E dobandit in timpul casatoriei si e comun, chiar daca la taxe si impozite apare doar ea ca proprietar, nu poate sa vanda fara el. Si la notar, orice ai spune tu, ti se face verificare la starea civila ca sa vada daca esti casatorit sau nu.

    Referitor la partea cu „eu muncesc, ea nu munceste dar cheltuie”, astea sunt povesti de oameni care sunt prea idioti sa isi dea seama ca nu asa functioneaza o relatie si e cazul sa o termine, dar mai bine sa planga putin pe reddit decat sa faca ceva in genul asta.
    @zoso ii ia 1/3 din venituri copilul, nu nevasta… cel putin in romania, ca la americani oricum barbatii sunt mai jos decat cainele in problemele domestice.

    00
  22. In cazul in care creditul e pe numele lui si casa pe numele ei, cand vine kruk o sa o execute si pe ea. Si creditele sunt la comun

    00
  23. Astea sunt scheunaturi de oameni care nu avea ce cauta impreuna si-au ramas ca urmare a doua mari frustrari transformate intr-un singur compromis….. Si ma bate gandul ca nici la capacitati nu stau bine…
    Pe mine nu m-ar deranja nici o clipa ca femeia cu care-mi impart viata sa fie „casnica”, din doua mari motive:
    1. Suntem in 2019 in lumea in care poti face o gramada de chestii „de acasa”. De la a lucra freelance la a conduce si incerca propria mica afacere si explora oportunitati mai muolte decat intr-un „birou”.
    2. Copilul ala va avea un parinte langa el si un program mult mai bine pus la punct, se va dezvolta mai corect si va putea sa faca mai multe lucruri.
    Iar sa discuti cine spala vase si rufe in 2019…

    00
    • Casnica înseamnă casnica, nu freelance :))

      00
    • Eu ma refeream la „casnic” cu sensul de „parinte care sta acasa” nu de „lepra care rontaie bomboane toata ziua si-i pune coarne lu barbac-su’ cu antrenorul de tenis de plictiseala”. Din multe puncte de vedere casnic e si tapinaru’ asta.

      La fel cum freelance inseamna fix „iau un proiect la care lucrez 2-3 ore pe zi, cand am chef” nu neaparat „nu dorm noaptea asta ca altfel n-am ce manca luna viitoare”. In plus, nu cred ca vreo femeie care a petrecut niste ani in scoala si alti ani in profesie ar fi capabila sa traiasca avand ca unica grija bagatul de rufe in masina si dusul copilului la scoala. Nu poti, n-ai cum.

      Altfel, fara presiunea zilei de maine si scutind din start banii pe care i-ai dedica bonei si afterschool-ului cu program extins lucrurile arata al naibii de logic asa.

      00
    • Discutiile de aici se refereau la persoane casnice, care nu fac nimic in afara de treburile casnice si de ingrijirea copiilor. Automat nu au nici un venit din asta.
      Daca discutam de persoane care lucreaza de acasa, se schimba toate datele problemei.

      PS: sa fii freelancer nu inseamna automat sa lucrezi 2 ore pe zi, inseamna sa efectuezi o activitate fara sa ai un patron si sa iti negociezi fiecare contract in parte. Uneori poti sa muncesti mai mult decat cele 8 ore/zi pe care le-ai lucra intr-o corporatie. Totul depinde de cate proiecte poti obtine si cati bani vrei sa produci.

      00
  24. Vorbind strict la subiect – divorț și împărțirea împărăției si spousal support + kids aftermath – in Romania treaba e super decenta și mi se pare foarte limpede modul de calcul la fel și obligațiile de după, in cazul in care (din păcate sau din fericire, după caz) sunt și copii in ecuație.

    Vorbit de ce se întâmplă în alte țări sau pe alte continente, mă refer acum strict la Germania. In cazul in care chiar daca nu sunt copii la mijloc dar fosta partenera nu vrea / nu poate sa se întrețină singura după divorț, ești obligat legal sa plătești o anumită suma de bani, pe langa ceea ce dă statul (~400eur min, funcție de venitul curent al fostului sot; + puncte de pensie care ie iau de la tine și se dau la el/ ea, după caz). Am sa fac un guest post, poate o mărităm pe prințesa Ardealului in germania să facă un ban cinstit, se baga careva?

    00
  25. In armata aveam o vorba: „Noi nu spalam budele, noi facem sectoarele”. Asa si femeia independenta de la punctul 1, ea nu e „house wife”, e „stay at home mom”. Termenul stiintific e „terminologie insistenta”.

    00
  26. Îmi închipui ce jocuri de șantier aș fi făcut cu scroafa grasă, bolnavă de cancer:

    Ai belit-o fă, până la cotor! Banii sunt la mine, de acum te țin doar pe aspirine și compensate, sperând să mori cât mai târziu. În chinuri și beznă, evident… 😁

    00
  27. Eu am insistat că pe actele a două proprietăți să fie înscrisă doar soția.M-am gândit că,în cazul în care mor,să nu fie obligată să împartă cu moștenitorii.Lor le-am făcut moșteniri separate mulțumitoare.Deci există și cazuri în care este necesară o asemenea abordare.Am moștenitori foarte o.k. dar nu știu cu cine s-ar putea cupla și…

    00
  28. Pe mine ce m-a intrigat este că la noi în majoritatea căsniciilor se așteaptă ca femeia după ce că are un loc de muncă, cu venituri egale, mai mari sau mai mici decât soțul, nu contează aspectul acesta că toate trebuie să aibă grijă de casă. Să facă ”gospodăria”. Iar doamna nr. 1 nu numai că vrea să nu lucreze, dar nu vrea nici măcar să se ocupe de casă, iar el se întreabă dacă ea are dreptate? Ce diferență de mentalitate!

    00
  29. „Hai să ne păstrăm numele de fată la căsătorie, fetelor, dar hai să nici nu ne trecem pe actul de proprietate al casei, ce ziceți?” – ce legatura au una cu alta?

    Muncesti, platesti rate, dar nu cumva sa te treci pe actul de proprietate, ca ai alt nume. Intelegem ca tipul la care te referi platea singur (ca asa iti place tie sa crezi), dar in majoritatea cazurilor realitatea e mai complexa. Poate ea plateste facturi si cumparaturi, iar el rate.

    Nu mai fiti asa progresisti, ca doare capul.

    00
  30. Nu neaparat relevant, dar sunt trecut primul pe CVC :)))), m-am uitat acum ca nu am realizat la semnare.

    Also, aia la casatorie nu se poate decide inainte regimul bunulilor de inainte si dupa casatorie, daca sunt de-a valma au ba?

    00
  31. Toate bunurile dobândite în timpul căsătoriei, sunt comune. Doar ceea ce obțin soții pe cont propriu, gen invenții, sunt bunuri în proprietate personala. De doi ani sunt modificări la Codul Fiscal și impozitele pe proprietate sunt înregistrate pe numele fiecăruia din soți.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.