scris de Alina Constantinescu:
Există un “oraș” fantomă în România, unde un anunț pe un site de imobiliare arată că cineva vinde 13 blocuri, cu 50.000 euro/blocul.
E unul dintre puținele din România amplasate într-o arie naturală protejată, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Povestea acestui loc sinistru, care arată acum ca un gulag pustiit, este legată de cel mai mare eșec industrial al Epocii de Aur. Istoria sa începe în ’71, când soții Ceaușescu ajung în vizită în SUA. Află de la serviciile secrete că americanii au un proiect prin care vor să scoată energie din aderea șisturilor bituminoase, care sunt un fel de rocă îmbibată cu ulei. În ’72 ajung în vizită în China, unde află despre chinezi că au zăcăminte de șisturi bituminoase, dar n-au tehnologie să le valorifice. Așa îi vine Elenei Ceaușescu, pe atunci șefă la Institutului de Cercetare în Chimie, ideea să scoată curent din șisturi bituminoase, apoi să vândă în Orient tehnologia.
La Anina se descoperiseră zăcăminte de șist bituminos, însă nu fuseseră încă studiate din punctul de vedere al producerii energiei electrice. Acest lucru nu i-a împiedicat pe artizanii ideii să aloce 1 miliard de dolari, aproape jumătate din suma folosită la construcția Casei Poporului, pentru acest proiect.
L-au însărcinat pe primul ministru de atunci, Ilie Verdeț, să implementeze ideea. Proiectanții stabiliseră inițial amplasamentul termocentralei lângă Oravița, la 9 km de locul unde se află zăcământul de șist. Acolo ar fi avut sursă de apă, cale ferată pe care ar fi putut ajunge cărbuni din Iugoslavia, păcură din Libia, necesare pentru funcționare, pentru că șisturile trebuiau arse, cu cărbuni sau păcură sau gaze. Însă Elena Ceaușescu s-a opus importurilor, țara să se bazeze doar pe resurse interne.
Așa că s-a decis ca termocentrala să se bazeze doar pe minele locale și s-a hotărât amplasarea mastodontului cât mai aproape de zăcământul de șist, în vârful muntelui, lângă Anina. Nu conta că pentru funcționarea ei era nevoie de 40.000 tone de apă de răcire pe oră, iar aici nu era nici o sursă de apă. Nici că trebuia dărâmat un munte pentru a putea fi construită centrala.
S-au pus pe treabă, au dărmat un vârf de munte, au escavat milioane de metri cubi de stâncă, au tras apa la 500 metri înălțime și au contruit cel mai înalt turn din România, să disperseze cenușa pe o distanță cât mai mare.
Deși era clar că urma să fie un eșec proiectanții au ascultat orbește, fără a avea curajul să conteste decizia. Au fost angajați 4000 de oameni, veniți din diferite județe ale țării către un loc ce părea un El Dorado. Salariile muncitorilor erau mari, puteau ajunge și la 10.000 lei pe lună ( în 1985 un profesor de liceu câștiga puțin peste 3.000 lei net, un medic generalist puțin peste 3.500 lei).
Pentru muncitori s-a construit Orașul Nou Anina, un cartier cu peste 100 de blocuri, populate în scurtă vreme cu tineri veniți din Moldova, Oltenia, Maramureș. Orașul Nou avea și cinematograf, veneau în turnee și cântau Angela Similea și alți artiști ai vremii, aveau loc sărbători populare.
În scurtă vreme, după ce construiseră deja centrala, și-au dat seama că nu au cu ce să ardă șisturile, pentru că se extrăgea prea puțin cărbune din mina Anina. Nu-i nimic, aducem păcură în loc de cărbuni. S-a adus păcură pe o țeavă până la centrală, cu stație de pompare, dar păcura îngheța în conducte. Nu merge nici cu păcură? Nu-i nimic aducem gaz. Special pentru termocentrală, a fost făcută în doar 3 luni o conductă de 45 km prin munte, montată pe alocuri cu elicopterul, prin care să aducă gaz de la Reșita.
Toți cei care se ocupau de proiect au tăcut ani în șir, deși uzina nu funcționa cum trebuie; au continuat angajările până la 8000 de muncitori (populația de azi a Aninei este de aproape 7500 de locuitori).
Până la urmă centrală a fost pusă în funcțiune în ’84. A funcționat doar 4 ani, cu risipă uriașă, doar câteva ore pe zi, casele oamenilor și pădurile acoperindu-se cu cenușa. După nici 8000 de ore de funcționare, centrala s-a oprit de tot, în toamna lui ’88, când motorul de la generatorul turbinei s-a defectat și a fost trimis la reparat la București. N-avea să se mai întoarcă niciodată.
Majoritatea muncitorilor au fost disponibilizați. Peste 130.000 de tone de fier au fost furate și vândute la fier vechi. Alte bucăți au fost vândute la licitație ( o firmă din Austria a cumpărat și dezmembrat conducta care transporta gazul din Reșita, deși ar fi putut fi folosită pentru a racorda la gaze orașul Anina, care nu are gaze nici până azi). Un grec a câștigat licitația pentru restul, reușind să vândă la fier vechi 150.000 tone.
“Orașul nou” , pe vremuri populat de mii de oameni, e acum un cartier fantomă, unde mai locuiesc vreo 30 de familii, în condiții precare. Unele blocuri sunt terminate doar parțial, la stadiul la care erau la Revoluție și oamenii locuiesc doar la parter și la etajul 1, în sus blocul rămânând nefinalizat. Uneori cresc vaci, capre, care se adăpostesc în blocurile neterminate.
Un steag al UE, o grădiniță la parterul unui bloc, o cârciumă numită pompos Restaurantul Faraon, jocuri electronice, un magazin la parter de bloc amintește că aici trăiește o comunitate. Condițiile de trai sunt dure, apa curge o oră pe zi, amestecată cu mal, canalizarea e deficitară, încălzirea e pe lemne în sobe.
Inginerului proiectant al termocentralei eșuate i-a fost conferit în 2004 de către președintele țării ordinul de cavaler, pentru merite deosebite în domeniul energetic.Mihai Popa, profesor la catedra de Paleontologie din București susține că locul e unic în Europa, fiind un tezaur paleontologic, plin cu fosile – floră și faună, de peste 200 de milioane de ani și cere autorităților județene ca zona să devină parc paleontologic și rezervație. Ar fi poate o soluție pentru a remedia ceva din această catastrofă ecologică și eșec tehnologic.
Alina Constantinescu: am consultat diferite surse, din care menționez articole mai vechi (anii 2000) sau mai noi din wikipedia (Crivina Power Station), PressOne, Adevărul, reddit, Ziarul Financiar, citări din statistici Biroul Internațional al Muncii (pt a compara salariile în epocă), ziare locale de tipul info Caras Severin, unpret.ro (imobiliare), radio Reșita. Și am vorbit cu localnici din Caraș Severin unde am stat 10 zile în vara asta. Sunt cam aceleași informații peste tot. Mi-a scris ieri pe Fb o doamnă, pe care nu o cunosc, că a fost dintre proiectanți și că lucrurile s-au petrecut așa cum le-am relatat. Eu sunt un simplu cetățean, dar am ajuns în concediu acolo, m-a intrigat locul și am căutat apoi din diferite surse să înțeleg ce s-a petrecut acolo și așa legând cap la cap diverse surse am reconstituit firul evenimentelor care au dus la asta.
Doamna proiectant spunea că toți specialiștii știau că nu are cum să meargă, că nici în testele de laborator nu ieșea că șisturile ar avea suficientă putere calorică, dar nimeni nu a contestat/comentat nimic.
Pentru cei interesați de artă: Sabin Bălașa, cunoscut și ca „pictorul Ceauşeştilor”, a fost un pictor român, devenit foarte cunoscut prin portretele în care îi idolatriza pe Nicolae şi, mai ales, pe Elena Ceauşescu, „lucrări“ care i-au adus sume importante de bani.
Artiști precum Ion Jalea, Sabin Bălașa, Viorel Mărgineanu (primul pictor al „Casei din Scornicești“), Dan Hatmanu (autorul unui stupefiant tablou în care Ceaușescu ciocnește un pahar cu Ștefan cel Mare!), Ion Bitzan, Vasile Pop Negreșteanu, Eugen Palade, Corneliu Brudașcu, Eftimie Modâlcă, Valentin Tănase ș.a. se întrec în a-l surprinde pe lider în cele mai avantajoase ipostaze”.
Am avut un unchi, profesor universitar (Energetică, în domeniu), care mi-a povestit: A pus Ceausescu degetul pe harta… Aici facem!
De aceea e in varf de munte, ca nu gandeau. Vedeau harta ca o foaie. A pus tovarasul degetul acolo, acolo facem!
Profesor universitar… care nu gândea. Poate era mai de folos țării la C.A.P..
Stii diferenta intre profesor universitar si proiectant?
Diferenta intre unul care poate intelege ceva, fara putere de decizie sau implicat in proiectare, si unul care are putere de decizie, si/sau proiecteaza?
Nu stii. Ca daca ai fi stiut, nu ai fi comentat.
@Cristici: daca ai sub 50 de ani … taca-ti gura! Nu ii mai da tu lectii la Ceausescu si la generatia lui ce si unde sa faca.
Generatia ta n-a facut aproape nimic. In schimb va folositi din plin de ce a facut Ceausescu: drumuri, autostrada, cai ferate, canale navigabile, hidrocentrale, termocentrale, centrale nucleare, linii electrice, statii electrice, metrou, casa poporului, retele de gaz, etc, etc.
Noi nu suntem in stare sa demolam niste blocuri si sa largim niste strazi. Toate orasele mari din Romania se sufoca din cauza atator masini.
Din cauza generatiei voastre de retarzi imbecili e tara unde e acum. Idiotilor.
O natie de lingai ati fost, si inca mai sunteti. Prostilor.
Generatia ta de cacat a chemat minerii, din generatia ta de imbecili au iesit „baronii”, din generatia ta e Nastase, Patriciu, Oprisan si restul de idioti. Ma mir ca mai aveti tupeul sa vorbiti, cand „generatia voastra” a distrus tara asta.
Asta e generatia ta, prostule, uite AICI exemplul perfect de „generatia ta„.
Compara ce a facut „generatia ta” prin alte tari, unde e azi francezul, englezul, spaniolul, italianul, si ai sa vezi cat de idioti sunteti, „DACILOR”, comparativ cu restul.
„generatia ta”… nistre retarzi lingai, care azi l-ar vota cu doua maini pe prostul din text.
@Cryssy: Te rog, repeta dupa mine: Nu Ceausescu a facut toate chestiile alea, ci OAMENII.
Nu a pocnit din degete acel analfabet-psihopat si au aparut pufff, peste noapte.
Oamenii au muncit din greu ca sa ii indeplineasca megalomania lui si a „tovarasei”.
Da, oamenii aia, ajunsi la 60+ ani se uita inapoi si nu vad… nimic. Isi valideaza existenta cu fabrici-si-uzine, ca sa poata dormi noaptea impacati cu gandul ca nu au trait (chiar) degeaba.
Pentru ce trebuiau daramate casele din Puchenii Mosneni, Prahova si facute mizeriile alea de blocuri?
https://goo.gl/maps/N9NXtugbwJKL343X9
Pentru ca asa i-a traznit unuia care a ajuns, printr-un accident nefericit al istoriei, la conducerea tarii??
Oameni scosi din casele lor, despagubiti pe nimic, care si-au privit for-real cum intra buldozerul in munca lor. Vrei si nume?
@Cristici: boss, nu ne baga pe toti in aceeasi oala. N-am fost toti din generatia peste 50 spalati pe creier si cretini patentati.
Noi, astia din generatia +50 aveam undeva la 19 (in cazul meu) – 20 de ani in ’89. Noi am iesit in strada in decembrie ’89. Si tot noi scandam „jos Iliescu” in Piata Universitatii.
Tot noi am mancat bataie de la mineri in ’90.
Asa ca mai usor cu generalizarile.
@Miluch: ti-as da mai multe plusuri.
Nici eu nu sunt cu mult mai tanar. Daca luam speranta de viata din Romania ca etalon, am trecut in a doua jumatate a vietii.
Dar pot vedea: trec granita si vad ca altii o duc mai bine, orasele lor, chiar si foste comuniste, arata altfel. De ce? Oare de ce? Unde e problema? Ce aveau aia, si n-am avut noi?
So, desi sunt mai aproape de „generatia lor” (cea mentionata de gagiu) decat de cei tineri, am bunul simt sa vad, si eventual sa tac.
Pot face un serial despre cat de bun a fost comunismul, ca eu i-am vazut si parti bune, dar una peste alta a fost dezastruos, cu toate partile bune – foarte putine – pe care le-a avut.
Am sa revin cu un text, cu povesti culese in Italia, profesor universitar italian impresionat de romani pe vremea cand el era student, si se intalnea cu romani pe la cercuri internationale… am si asa ceva, bineinteles. Dar ce ar insemna asta? Nimic, trei cazuri in 23 de milioane de cazuri.
Per ansamblu, am fost varza. Trebuie sa recunoastem ca am fost varza. Trebuie sa privim global sistemul, tara.
–
Am un amic, milionar in euro, IT, educat in sistemul comunist, si putin dupa. Cum facem ecuatia?: Sistemul de invatamant comunist a fost bun, sau Bine ca s-a terminat comunismul la timp, ca baiatul asta nu ar fi fost milionar in euro, ci ar fi ajuns doar vreun sef de echipa la „Electronica” sau „Electroaparataj”? (ca nu era conectat in sistem, n-are ochi albastri, parintii i-au fost profesori de provincie)
–
Peste 20 de ani, copiii de azi ma vor intreba retoric: Unde erai cand Iliescu batea studenti? Ce faceai, cati ani aveai, de ce nu faceai nimic? Cati ani aveai la mineriade, sau cand X, cand Y? Ce ai facut, ce a facut „generatia ta„?
Iar eu voi avea macar bunul simt sa tac.
Desi am iesit la fiecare protest serios.
Am sa tac. Ca n-am facut nimic. Nimic mai mult, nimic care sa schimbe cu adevarat ceva. In nici un caz n-am sa o ard cocos, ca „fara noi…”
@miluch: n-as da vina in principal pe oameni: cand a aparut comunismul la noi, toti cei care s-au opus sau s-ar fi putut opune au fost trimis frumos prin puscarii si re-educare sau li s-a aratat pisica. sa nu uitam ca atunci aveam o societate profund agrara, asa ca aceia oricum nu erau foarte multi, asa ca a fost simplu sa fie inlocuiti cu tarani pentru care comunistii au fost dumnezeu: i-a scos din conditii la nivel de evul mediu si le-au dat educatie si apartamente in blocuri cu toaleta si apa, aia clar nu aveau cum se opuna. Apoi, cine s-a opus, cum a fost colectivizarea, a fost reprimat violent, iar generatiile urmatoare au fost spalate pe creier inca din vremea copilariei.
@perkele: blocurile alea de care vorbeste Miluch aveau toaleta in spate. De la sosea toa’su nu avea cum sa o vada.
Hahahahaha. Nu sunt sigur daca esti troll sau doar foarte prost.
cryssy, pe cifre asa…
ceausescu in 25 de ani a facut 100 de km de autostrada. in 30 de ani dupa sau facut vreo 800 si vor mai aparea cu hopuri si sughituri inca vreo 3 400 in urmatorii 4 5 ani.
ceausescu a INCEPUT cernavoda si s-a oprit la mai putin de 20% din lucrari, la doar vreo 3 ani din cei 7 programati. lucrariulkoe au reinceput in ’90 si acum avem 2 reactoare functinale sin inca 2 in „development hell”. daca continua distractia lu vladimir e posibil sa se inceapa lucrul serios la ele.
casa poporului este un mastodont extrem de scump si mai ales inutil, si el neterminat. nu stiu exact procentul dar nu e foarte mare.
retele de gaze si curent….ma faci sa rad. de aia sunt puzderie de localitati care INCA nu au gaze si destule nici curent in ciuda extinderii salbatice a acestor retele. nu mai vorbim de telefonie care in 90 acoperea probail mult mai putin de 50% din tara.
drumuri? alea sunt drumuri? inguste, prin localitati, practic sunt una dintre sursele principale de nemultumire, si direct si indirect, ale populatiei in ziua de azi.
cai ferate? vezi mai sus.
metrou? doar in bucuresti si ala era vai de mama lui. intre timp s-a extins cu aproape 50% si totul a fost modernizat enorm la ora actuala fiind aproape utilizabil.
deci ce exact a facut ceausescu? mult mai aproape de adevar ai fi daca ai spune ca lu’ cizmaru minune i-ar fi trebuit minim 100 de ani sa vopseasca ce s-a facut in ultimii 30, cu tot ce au furat ciracii lui ramasi in urma, si asta doar daca cumva reusea printr-un noroc chior s anu bage toata tara in faliment general si definitiv.
muie ceasuescule, acolo unde esti. protap fierbinte bai cacatule.
Nea Nicu cred ca a fost cel mai mare troll din istoria milenara a poporului roman. Era sa cad de pe scaun de ras cand am citit fraza cu „aici facem”.
Asta e ca bancul ala in care ii intrase lui Ceausescu o musca in masina in timp ce mergeau sa vada santierul Casei Republicii. Vazand ca da din maini inginerii au inteles ca trebuie sa demoleze tot.
@Cristici: ” trec granita si vad ca altii o duc mai bine, orasele lor, chiar si foste comuniste, arata altfel. De ce?”
Daca te referi la vecinii nostri imediat la vest atunci:
1. depinde pe unde treci granita: daca o treci mai pe la sud te loveste instant diferenta de peisaj, daca o treci mai pe la nord nici nu simti, ba din contra parca la ei e usor mai prost.
2. noi n-am avut comunisti cu inteligenta cel putin medie. PCR-ul inainte de razboi avea vreo mie si un pic de membri si nu era popular deloc pentru ca milita pentru dezmembrarea tarii. In felul asta nu ai cum sa atragi oameni de calitate, chiar daca aveau idei de stanga(exista in Romania pe vremea aia si partid socialist) . Practic la noi comunismul a fost instaurat de agenti sovietici si cozi de topor care numai binele tarii nu-l doreau. Alte tari din est au avut si comunisti mai patrioti si asta s-a vazut. Printre altele n-au nationalizat chiar tot, au mai permis initiativa privata, n-au facut varza completa. Noi am avut fix sistemul sovietic si, daca stai sa te gandesti, o ducem mai bine decat ceilalti care l-au avut (exceptand tarile baltice care-s de fapt judetele baltice asa ca nu conteaza).
Se „simte” satisfactia autorului cand loveste in comunism cu argumente. :))
Probabil ca asta a fost un esec.
Toate investitiile comuniste au fost asa?
E un text copy/paste, ca se stie ca sunt specialist in asa ceva.
Mi s-a parut perfect pentru aceasta zi aniversara…
Am si altfel de texte despre perioada aceea (scrise de mine, de asta asta), am sa le pun si pe ele.
Da. Majoritatea.
Mi-am dat seama din titlu dupa ce am vazut poza. Ziua lui Impuscatu’, tradat de lupii pe care i-a crescut…
Uneori lucrurile pe care le prezinti sunt in „alb si negru”. Eram curios daca ai pe „agenda” si lucruri ok care s-au petrecut atunci. Ma refer la zona economica.
Ceausescu fiind diabetic nu a putut sa fie „adormit” printr-o „blonda sexy”. Vezi Basescu.
Orice om are ego, iar pentru Ceausescu asta a fost „calcaiul lui Ahile”.
Nu am reusit sa inteleg inca doua chestii care mi se par legate si socante:
1. Dupa plata datoriei externe a „tinut cureaua” la fel de stransa ( frig, foame ) pentru cei mai multi.
2. In „ceasul al 12-lea” a incercat sa trimita masele acasa cu „va mai dau 100 de lei”.
Parerea voastra care e?
Oare era asa bolnav de la diabet + varsta in cat efectiv nu mai era rational sau „Directia 5” ii canta mereu cum ca e „Faraon” si nimeni nu poate sa il atinga.
Sa nu uitam ca la „lovitura” Poarta B s-a deschis din interior sa intre multimea care aproape l-a prins sus pe acoperis… O „asasinare” esuata as zice.
„tradat de lupii pe care i-a crescut”
Ceaușescu, această panseluță fără păcat. Amuzant.
>>Parerea voastra care e?
Ca esti imbecil. Plata datoriei externe a fost o tampenie, banii aia trebuiau folositi pentru investitii. A fost omorat pentru ca el a inceput primul, a trimis armata sa omoare civili.
@AlinP – saracu’ tovarasu, a cazut in mrejele tovarasei, dupa ce el fusese iubita lui gheorghiu dej in puscarie, cand a venit tovarasa si i-a pus-o pe fata, nu a mai vazut alte femei.
E o teorie periculoasa sa afirmam ca tot ce s-a facut, bun sar rau, i se datoreaza lui ceausescu, sau hitler, stalin, samd…….perioada comunista apartine poporului roman, ca daca centrala respectiva era o aberatie, si nu era viabila economic, puteau sa ii spuna ce nu e ok, si ar fi cedat , dar nu, cei din jur au preferat sa il linguseasca, sa ii spuna da , sa traiti tovarase, ca ulterior sa se dezica, sa il indice ca singur vinovat.
Pentru cine are curiozitatea, sa mai citeasca stenograme ale consiliului de ministrii, in care se discutau diverse probleme economice, si mai erau care isi spuneau punctul de vedere, il contraziceau.
Radu este asa greu sa raspunzi fara sa pari imbecil?
A fost omorat pentru ca asa a vrut Brucan !
Cauta stenograme oficiale, o sa vezi exact. Intai sterge-te la bot.
@AlinP: proiecte reusite ai in toate oranduirile sociale, dar ca sa ajungi la asa o catastrofa e nevoie de socialism combinat cu nitica putere absoluta.
Ce spui tu suna ceva de genul asta: https://www.youtube.com/watch?v=Iov6jyfKtRc
Toti au facut si lucruri care pot fi considerate bune in anumite circumstante, dar pretul platit pentru alea cateva chestii bune e cam mare. Mult mai mare decat in alte oranduiri sociale.
becaly, ideea era sa privim lucrurile rational si sa nu mergem ca oile cu „turma”… putini lupi pe aici.
@Alinp
Tovarășul și-a făcut reputație în partid nu doar pentru tovărășia cu Dej, ci și pentru că a participat la colectivizare cu pistolul. Adică dacă ar fi fost să fi avut un sistem corect tovarășul ar fi trebuit să servească câteva sentințe consecutive.
De asta aveau toți frică de el în partid pentru că era dispus să ucidă pentru ‘cauză’ fără nici o problemă.
Românii au făcut comunismul în același stil românesc de ‘merge și-așa’, nimeni nu citea marx din pasiune, dar asta era viața. Ceaușescu a fost fanaticul care a crezut și a ucis pentru idee.
Dacă vei citi mai adânc o să rămâi șocat că majoritatea lucrurilor bune au fost făcute de alții și el doar s-a laudat cu ele. Bodnăraș ne-a scăpat de sovietici, Maurer ne-a băgat pe felie cu vestul, vorbea 3-4 limbi, Florea Dumitrescu l-a convins să accesăm și integrăm cu economia vestului și mulți alți anonimi care au trebuit să lupte să convingă tovarășul de câte o chestie bună.
Practic te poți uita așa, domnia lui Ceaușescu a fost de fapt o luptă constantă a celor din jurul lui să nu îl lase să distrugă țara, iar după ce i-a eliminat pe toți, s-a înconjurat de lingăi, a avut mână liberă și în 5 ani ne-a dus la sapă de lemn.
Sună altfel parcă, îți imaginezi unde eram dacă nu era tovarășul și ajungea Maurer de ex, care era adevăratul factor pro vest acolo?
Dau niste concluzii din cartea polonezului Burakowski despre Ceausescu:
Stii bancu’ cu lupu’?
Auzi ma, daca era asa bine, de ce au ramas muncitorii brasoveni fara caldura in case, si fara mancare, si cu leafa taiata? Ca de-aia au iesit in ’87, nu de-altceva. Oameni cu familie, care munceau ma, in sectii neincalzite, si 6 zile pe saptamana. Ce-a facut ma ceausescu ala al tau desteptu’, de n-aveau astia de nici unele (chestii de baza, da?), dupa 8 ore de munca, in schimburi? Spui tu mie povesti, nici acum coloneii aia de securitate care i-au batut de i-au rupt, tovarasa care a luat cuvantu’ in sedinta si a sugerat ‘tribunalului poporului’ sa-i trimita la moarte, nici acum astia nu au platit pentru ce-au facut.
Prima data au strigat ‘vrem salarii’, si ‘vrem caldura in case’, asta au strigat ma, si au aruncat salamurile si rudele de cascaval de la etajul sediului judetenei de partid (acum Prefectura), ca numa’ unii aveau de toate, lingai cu gura mare, p-ailalti sa-i ia dracu’. De FOAME si FRIG au iesit in strada oamenii.
Si in Coreea de Nord se fac lucruri, si in China, dar CU CE PRET? Tu, voi, ati fi dispusi sa muriti de frig si foame, la lucru, in uzina? Si nu unde vreti voi cu lucrul, ci unde va repartizeaza Partidul, chiar daca productia e fara noima, produceti şpan şi impachetati fum. Si daca aveti idei contra, va iau baietii cu ochi albastri si va bat de nu mai stie nimeni de voi. Asta e idealul, viata de animal prins in cusca caruia i se da de mancare cat sa nu moara de foame?! Pentru siguranta blidului aluia, unii ar intra singuri in cusca bag seama.
Facutul de lucruri trebuie sa fie cu cap, adaptat la vremurile respective, nu productie pe stoc vanduta tarilor de mana a doua sau a treia.
manu144x, zici bine multe lucruri.
Economia a „inflorit” in timpul lui Maurer, asa este. Cineva student in anii 60+ imi spunea ca el din bursa de student isi permitea sa iasa in oras la restaurant in perioada aia.
Anii 70 au adus si prima criza a petrolului, dar si „infuzia” de la FMI.
Lovitura „sub curea” a venit in anii 81/82 cand ratiile au devenit „noul stil de viata” pentru cei multi iar TV-ul era la 2 ore…
Practic nici macar „paine si circ” nu mai exista pentru „linistea maselor”.
hash, stiu despre 87 – Brasov. Nu doar ca nu au patit nimic, unii dintre ei inca sunt in functii inalte.
Multi se arunca de cur cu ura, DAR cati dintre voi stiu ca si astazi in esalonul 2 si 3 in ministere sunt „in priza dinozaurii” de atunci.
Cum a zis un „tovaras”: dupa noi venim tot noi !
In unele ministere / corporatii au ajuns chiar NEPOTII lor… exemplu concret: fost sef DIE – conducerea Huawei.
Bun articol. Si ai scris foarte bine aici LIKE
Uite, vezi? Pot sa scriu si comentarii de sustinere unde faci bine.
@klaxhu
De fapt nu a scris, doar a copiat citand sursa.
@Cristici: GG, o istorioara interesanta de data asta,
Daca postai asta pe Facebook pana acum aveai vreo 100 de comentarii care spuneau „Uite domne, ce se construia pe vremea lui Ceausescu si acum nu se face nimic, lumea avea loc de munca bine platit si locuinta gratis”.
adevarul ca termenele de executie par SF pt ziua de azi
Anina e cunoscuta in zilele noastre pentru linia CFR Oravita-Anina. Peisaj superb, cale ferata sapata in munte de austrieci in sec. 19.
In orice tara capitalista linia aia ar rupe. Si la noi rupe, dar dupa standardele locale: 2 vagoane, vreo 60-70 de locuri in total, cara oameni o singura data pe zi, 2 ore dus, 2 ore intors, cu doar o ora de stat in Anina.
In Anina e o pizzerie spre care te directioneaza cu amabilitate excesiva nasul de la CFR. 10 minute de mers pe jos lejer pana in „centru”, 10 inapoi, iti ramane jumatate de ora sa mananci o pizza (decenta de altfel). Probabil business-ul unui director de la CFR.
Mai sunt 2 magazine, un muzeu (care parea inchis duminica), si inca un restaurant care parea si el semi-parasit, un loc de joaca relativ nou. A, si foarte important, un centru de afaceri construit pe bani europeni.
Gara Oravita e inchisa, biletele se cumpara doar online sau din tren. Daca te duci in weekend s-ar putea sa ramai pe jos, ca se dau bilete in limita locurilor. Certurile de rigoare. Parcare la nimereala, locurile din fata garii sunt ocupate de taximetristi bronzati care probabil stau sa pice fraierii care nu prind loc in tren.
Scriu aici pentru faza de pe twitter cu judecatorii si copii traficati de proxeneti.
Pana nu o sa se gaseasca cativa sa scoata pulberea neagra din cele 100kg de artificii (daca trece legea AUR), sa o baga intr-o oala presurizata si sa o detoneze cu un ceas casio, sub masina unor proxeneti, de sa li se topeasca lanturile de AUR in forma romaniei mari, pe oscioarele carbonizate… pana atunci nu o sa tremure nimeni si o sa tot vedem copii traficati.
Am citit despre perioada interbelica; sper sa nu se repete, ar fi ingrozitor. Am da in alta dictatura.
Autorul articolului, oricare ar fi el, habar nu are ce înseamnă 40.000 tone de apă pe oră pentru răcire, ori a cam încurcat unitățile de măsură ori a exacerbat special pentru gură-cască. Că se folosește multă apă la ”spălarea” rocilor, este adevărat, dar asta se recirculă.
Și apa de răcire se recirculă, condensează în turnurile de răcire, nu știu câtă apă este necesară pentru completare dar sigur este mai eficient să transporți apa și să o aduci la uzină decât să transporți pământul ăla cu șisturi, din acest motiv a fost centrala amplasată chiar lângă zăcământ. Acum modern se merge si mai departe, se „sparge” hidraulic subteran zacământul iar apoi este „spalat” de un flux de apă amestecat cu solvenți care dizolvă hidrocarburile conținute, fluxul de apă este permanent recuperat și recirculat, la suprafață se extrag hidrocarburile și apa se reinjectează în zăcământ.
Singurul risc este ca prin puțurile de injecție sau cele de extracție care nu sunt perfect etanșe să fie contaminată apa freatică din zonă.
Americanii au o rată de succes de 999 la mie, deci dintr-o mie de puțuri forate doar unul prezintă probleme si contaminează apele freatice, nu știu ce ar însemna asta în România, probabil vor fi mai multe accidente de contaminare.
Problema cu hidrocarburile extrase este că sunt scumpe, fără subvenții iese din discuție o astfel de afacere, doar când petrolul va fi în mod curent peste 80$ barilul va începe să fie ceva rentabilitate.
@eugen, vai, dar cum? doamna elena profesor doctor in chimie, savant de renume mondial nu stia din astea? cum se poate asa ceva..
O sa ii superi pe toti anti-comunistii ferventi (danc, antonio, alinp, marinel etc.) cu postarea asta :))
„Nu va mai luati de tovarasu. Daca nu il impuscam acum Anina era ceva grandios. O sa vedeti voi, peste ani istoria o sa il recunoasca pe Ceausescu ca un invingator” sau ceva de genul. Asa mi-a zis cineva acum o luna.
Cu cat trece timpul cu atat se inmultesc parerile de rau despre Ceausescu la toate categoriile de varsta.
A facut, dar a si omorat, dar pentru unii asta nu e o problema: „oameni mori oricum si acum uite nu se mai face nimic”.
Sa nu uitam ca datoria externa pentru care a fost transformata Romania in colonie de munca era de 12 miliarde de dolari si asta e doar un caz singular in care s-au ftut 1 miliard de dolari pentru ca nimeni n-a avut tupeul sa le spuna Ceausestilor ca au avut o idee proasta.
Asta a fost si cauza principala pentru care comunismul s-a dus iremediabil pe pla in Romania, aproape nimeni n-a avut tupeul sa il contrazica pe Ceausescu, iar acesta inconjurandu-se numai de sclavi a ajuns sa ia de bun tot ce se spunea despre el ca e geniul Carpatilor si a facut tot ce i-a trecut prin cap fara sa aiba vreun feedback negativ, iar intelectul lui limitat de ucenic pantofar cu tineretea petrecuta prin puscarii si-a spus cuvantul.
Blocurile alea arata mai bine decât 90% dintre “residence-urile” care se fac acum in București.
Pune 50k pe masa si sunt ale tale.
Hai ca ti-ai facut norma de internet pe ziua e azi. Ai scris un comentariu pe zoso.ro, ai mai dat 30 de like-uri pe FB, ai mai dat o geana pe xhamster. Vine acu seara, te uiti la survivor si dupa nani
Daca vrei sa scrii un documentar similar despre Abrud, te pot ajuta cu câteva informații și poze
De ce nu scrii tu, si sa intri la „guest author”?
Fa textul, brut, si trimite-l la adresa din blog. Ajunge la boier.
Mentioneaza daca ai nevoie de corectura pe el, daca vrei putin ajutor (eu trimit/eam textele sa fie citite de cel putin trei persoane inainte de publicare). Daca nu poate boss-ul, nu are timp, il preiau sa il trimit la cei care mi le corectau pe ale mele (sa mentionezi asta).
Daca nu scrieti voi, cei din zona, noi de unde sa aflam?
–
Daca textele mele sunt din ce in ce mai proaste, e ca nu mai are lumea timp de mine, sa corecteze, apar scrise direct din cap, fara alt „input”. lol
Bine scris.
Cam amesteci lucrurile. Pozele cu blocurile fantoma sunt din Anina – Orasul nou https://www.google.com/maps/@45.1064536,21.8693856,3a,75y,214.01h,92.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1skXal2u3IcHzfgn7E5pCi3Q!2e0!7i13312!8i6656
Anina fost oras miner de pe vremea austriecilor. Aici era cea mai adanca mina din Romania. Orasul nou a fost construit pentru minerii veniti din toata tara.
Centrala pe sisturi bituminoase Crivina (Anina II) e la cativa km departare. Adica aici
https://www.google.com/maps/@45.0276454,21.8264532,3a,90y,270.73h,94.01t/data=!3m6!1e1!3m4!1saWNzSM5yof3NWgNMOlD8Rg!2e0!7i13312!8i6656
Majoritatea muncitorilor locuiau de fapt in niste baraci din placaj, blocurile nu erau terminate
Pentru alimentarea cu apa a centralei s-au construit doua baraje – unul aici
https://www.google.com/maps/@45.0129289,21.9168524,3a,75y,242.77h,71.19t/data=!3m6!1e1!3m4!1s3IbrPWjWNtybP_HEd3i9uQ!2e0!7i13312!8i6656
Celalalt baraj nu a fost finalizat, a armas doar statia de betoane
https://www.google.com/maps/@45.0103268,21.9575571,3a,90y,206.79h,69.81t/data=!3m6!1e1!3m4!1sfNLJF723WtlxXieF96l6RQ!2e0!7i13312!8i6656
Tot aici, la Poneasca a mai fost o colonie de muncitori pentru constructia celor doua baraje.
Ca fapt divers, pentru a se vedea cum functionau lucrurile pe aici – Cand a venit Ceausescu in vizita de lucru cu elicopterul, securistii au turnat vopsea rosie pe munte, pentru a se vedea cat de bogat este zacamantul de sisturi bituminoase.
„Inginerului proiectant al termocentralei eșuate i-a fost conferit în 2004 de către președintele țării ordinul de cavaler, pentru merite deosebite în domeniul energetic.” – Proiectantul a fost ISPE – cel ce a proiectat cam tot ce inseamna sistem energetic in Romania, de la Termocentrale, Statii trfo, linii de IT. Esecul Termocentralei nu a fost din vina ISPE.
>>Esecul Termocentralei nu a fost din vina ISPE.
Sa zicem ca trebuie sa proiectezi o racheta care are rezervorul de combustibil la sol, legat cu un furtun de 10km. Tu iti dai seama ca nu va merge, pentru ca nu esti imbecil. Dar esti ticalos si o proiectezi oricum, ca atunci cand va exploda peste oameni nu va fi vina ta, tu esti doar un simplu executant.
D-aia a fost comunismul de cacat di d-aia inca are romania de tras, ca sunt oameni ca tine care nu isi asuma responsabilitatea si nici nu au pretentii de la altii.
Dupa 40 de ani inca va mai fute grija comunismului?
Având în vedere câți imbecili îl laudă și ar vrea să se întoarcă acolo (sau să se întoarcă comunismul acum, aici) și având în vedere consecințele sociale și economice pe care încă le mai produce, da, ne cam fute grija.
De acord cu AB. Eu aș uita cu drag vremurile alea dar nu mă lasă nostalgicii pwlii.
@ Cristici – ce jeg muist ești că nu dai la începutul articolului link către postarea originală a autorului. Către postare, nu către profil. Ba o mai preiei și integral.
Vali, Cristici face fix ceea ce condamni tu – cu dreaptă măsură! – de când ai blogul ăsta!
yeap. sunt un idiot. iar el nu mai scrie pe blog.
Cristici: – Bună, Am vazut textul tau despre Anina. As vrea sa-l preiau pentru un blog, cu citarea sursei, bineînțeles, și sa il pun lângă alte texte despre Anina – a făcut si ProTV reportaje in teren.
Alina: – Sigur, foloseste ce vrei din el. Poze, text, orice crezi ca ai nevoie.
Cristici: – 26 ianuarie, ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu.
Alina: – Da, da. Foloseste ce ai nevoie, multumesc pentru interesul aratat.
I-am dat link:
Alina: Super. Good timing azi:)
Faptul ca nu mai scrie Cristici pe blog… Nu e ca si cum Cristici isi facea reclama cu asta, avea afacere din asta, isi promova produsele, sau avea vreo agenda personala, vreun lobby de facut.
Faceam „munca voluntara”, „distractie”, „clacă”. Pierdere de timp.
Faptul ca nu mai scriu pe blog poate ma impulsioneaza chiar sa fac ceva util cu viata mea.
Cristici preia I N T E G R A L un text al altcuiva, din formatarea inițială a articolului nu reiese de nicăieri că citează, nu dă link și tot el pozează în ofensat!
Asta merită pusă alături de celelate scuze penibile!
@AI Core… si te asteptai la altceva de la Cris“copy/paste“tici?
Ultimile 20-30-40 articole sunt copypaste
Pacat, ca la inceput parea promitator, articole despre reciclari, ambalaje…
Desi si in articolele alea o ardea aiurea, macar erau muncite… acum doar copypaste si are articolul. Plus nelipsitele clipuri iutub
Estonia obtine 90% din necesarul de curent din sisturi bituminoase. La altii a mers si merge de rupe inclusiv in SUA dar asta e o ala disctuie. Cred ca daca ne-am fi apucat de proiect prin 60 ar fi fost functional. S-au apucat tarziu, s-au facut clar greseli, eram deja saraci pt asa un proiect faraonic.
Puteau sa inceapa la scara mica, un proiect pilot la 10% din valoarea si amploarea colosului si vedeau ce si cum, apoi faceau la scara mai mare. Ingineri cu pregatire ar mai fi fost dar preferau sa stea in randul 3-4 cand au vazut ca nu ai cu cine discuta.
Cunosc o doamna inginer (ceva cu hidrologia, tratarea apei) tanara fiind a facut de la zero o statie de tratare apa intr-un oras din Romania, cu promisiunea si intelegerea ca la final sa ramana director la acea statie plus unitatile auxiliare. Dupa 2 ani de munca, sedinte de partid si alte manele cu doua zile inainte de punerea in functiune a aflat ca a fost numit director unul din fii secretarului de partid de la judet. A terminat de pus totul in functiune fiind director tehnic cumva apoi a plecat prin detasare la un combinat de utilaj greu (fara nici o legatura cu hidrologia) si pana la revolutie nu a mai muncit o zi. Povestea ca din 85 pana in 90 cand a plecat prin demisie, venea la birou la 7, semna condica si citea ziarul pana la 4. Eficienta.
Pai si ceausestii asa si-au pastrat pozitiile ca orice alt dictator: te inconjori de oameni loiali care te sustin dar trebuie sa-i si rasplatesti cu pozitii si lasat sa fure si etc.
Obținea. Acum cumpara de la suedeji
@zoso, zi-mi sincer, care-i heatmap-ul pe articolul asta :)))
Tabloul lui Dan Hatmanu e crunt,. Google it.
Cristici e mișto pe blogul ăsta, om ok din popor fără beșini, cinstit și concret.
#Fuzzyfeelings, nu era normal să vb întâi cu Cristici, după care să ….?
ba pentru curiozitatea mea cati dintre voi care comentati asa aprig impotriva comunismului stati in apartamente sau garsoniere mostenite de pe vremea raposatului.
plm e ceva de genul ca folosesti iphone-ul si zici ca jobs e de cacat.
doar zic si eu.
Iar mesteci cacatul asta obosit? De parca Marx le-a proiectat. Sau de parca vreun ideolog capitalist a proiectat cladiri construite intre 1900 si 1946.Si latraii lui Ceasca comparau productia (cifrele alea umflate cu pompa) din anul 1980 si ceva numai cu anul 1938.
te-am gasit acasa puisor. bun hai hai cu curaj.
@vlad, si ce relevanta are ce spui? cati dintre voi lucrati joburi 9-5 ? practic 90% n-au de ce sa comenteze ca muncesc un job la firma, nu?
@NIX Din simplu motiv ca ar trebui aratat mai mult respect pentru oamenii care au suferit cu adevarat.
Care au construit cu sange la propriu.
Mortii lui Ceausescu a fost un nebun dar toti ce care au murit pe santiere au fost patrioti.
De ce sa le patam memoria cu cacaturi de genul asta?
Aiabde pe șantiere erau patrioti? Ca munceau unde erau obligati?
Tu esti prost d-ala cu „ba, sistemu cam suge… Vlad: dar de ce trăiești in el?”
@animaloo ba da jur ca as vrea sa port o discutie cu voi fata in fata si is curios de o ardeti tot asa cu jigniri ba esti prost etc.
si revenind la subiect tu ai impresia ca toti care au lucrat in santiere si au murit acolo erau dusi cu forta?
uite de exemplu daca citeai articolul salariile erau enorme.
1. Intri pe internet.
2. Spui o prostie fara sens.
3. Oamenii internetului iti spun ca ai fi cam prost.
4. Ii provoci la bataie imaginara, tu fiind foarte bun la bataie imaginara.
5. Oamenii internetului iti spun ca ai fi cam prost.
6. Adormi plangand.
Urmatoarea zi repeti.
Haha oamenii Internetului bă las.o dracului specie noua?
„salariile erau enorme” – deci erau patrioti? Stai sa imi sterg pula, ca m-a luat teama
Si da, in real life tot asa vorbesc. Nu am „personalitate de internet” si „personalitate de afara”. „Animaloo” nu e chiar de la faptura mea gingasa
@animaloo deja vezi ne înțelegem altfel.
Una e sa lucrezi la faimosul transfagarasan și alta e sa lucrezi casier la mega image.
Cam asta era ideea de patriot.
Avea zoso un articol legat de chestia asta.
deci, oamenii aia munceau unde erau trimisi, ca nu prea aveai cum sa iti dai demisia. „erau patrioti”
Ma da-ma naiba
astia de au tras 800km de autostrada nu-s patrioti?
Astia de construiesc acum blocuri peste blocuri, nu-s patrioti?
Aia de la mega de ce nu e patrioata?
eu aș zice așa: suntem o comunitate destul de izolată în Europa, destul de inexistentă în lume și singurul lucru la care ne pricepem și în care investim cantități aberante de emoții este să avem o problemă uriașă cu înaintașii noștri. care nu au fost nici mai buni, nici mai răi decât alții sau decât suntem noi astăzi; pur și simplu au fost oameni ai acelor timpuri și aia a fost viața lor.
Plus alte sute de fabrici, combinate cu eficienta sub zero, aratati acest articol nostalgicilor, s-a platit datoria tarii maica, aveam case maica.