Mi-am dat seama că scriu cele mai proaste şi mai inutile articole despre cum să întreţii un blog. Ori asta, ori le-am scris cu foarte mult timp în urmă încât nu mai contează. Sau, varianta de backup, ce ştiu eu despre bloguri?
Zilele trecute, zoso.ro au avut nişte probleme tehnice. Siteul a ieşit de sub oblăduirea mea de ceva vreme şi nu mai aveam detaliile tehnice. Când m-am săturat de oamenii care îmi tot spuneau că e bulit, mi-am băgat nasul pe acolo. M-am luat cu mâinile de cap. Ghidul ăsta e făcut pentru cine are urechi de auzit.
Ce sunt tagurile?
Pe scurt, sunt nişte filtre. Cu ajutorul lor, poţi sorta conţinutul. Vrei să vezi despre ce filme a mai scris Zoso, dar funcţia “search” nu te ajută foarte mult. Există tagul “filme” însă.
Mai multe sau mai puţine?
Eu am mers mereu pe varianta mai puţine. Mai puţine şi mai relevante. Da, ştiu, e al naibii de amuzant să faci ca Ioan T. Morar, să pui zeci de mii de taguri per articol, dar în momentul ăla şi-au pierdut utilitatea, devenind balast. Exemplu de taguri aiurea la un articol: reţeta, reţete, reţete cu peşte. Sau: Năstae, Adrian Năstase, Năstase Bombonel, Năstase corupt”. Nu.
Cum fac taguri relevante?
E bine să vă stabiliţi nişte taguri de început. Despre ce scriu pe blog? Despre ponei. Bun, atunci avem tagurile ponei, călărit, sexul cu ponei. Nu avem taguri ponei, ponei cu coadă, ponei verzi cu coadă, ponei verzi cu coadă roz.
Exemplu de aşa nu: reţete, reţete cu peste, reţeta. Exemplu de aşa da: reţete, peşte. E relativ la mintea cocoşului că dând click pe “peşte” veţi obţine reţete cu peşte. Că doar nu e blog despre pescuit, nu?
Google si tagurile.
Tagurile au fost inventate pentru google. Numai că între timp, google s-a cam prins că se facea mult spam cu ele. Cum facem să avem taguri bune şi google să le indexeze? Simplu. Taguri puţine, băgate în sitemap cu pagini diferite (am explicat aici cum e cu paginile diferite, nu m-a auzit nimeni). Par example, tagul “mizerii” are PR 4.
Taggingul articolelelor e o artă. Ai nevoie de foarte multă concentrare să tăguieşti un articol în care vorbeşte de politica cu “politică, numele partidului” şi niste calificative. Al naibii de greu.
Este binevenit acest articol. Clar si la obiect
Hai ca m-am si distrat de minune in timp ce citeam niste chestii foarte utile. Ai un umor teribil.
sunt un amuzant. si imi pot controla numarul de „i”uri.
Sunt o gramada de lucruri care trebuiesc luate in calcul cand vine vorba de Google. De obicei trebuie sa fi sigur pe tine, cand postezi ceva, sa setezi tag-urile potrivite de la inceput, fara a mai modifica lucruri esentiale apoi. In special wordpress „anunta” Google despre aparitia unui articol in momentul apasarii butonului Publish.
Multumim pentru sfaturi. Utile si oportune pentru cine intereseaza.
P.S. – nu va jucati cu „modelele” de permalink-uri. Il induceti in eroare pe Google si nu mai are incredere in site-ul vostru.
Deci ca sa finalizez…si imi cer scuze ca ti-am ocupat timpul… daca google va gasi o pagina goala pe blogul meu, o va scoate automat din rezultatele cautarilor pe google? :-ss
@Mircea Gherghina: in mai putin de doua secunde, desigur
lasa-ma sa ghicesc, ma musti de cur pe alte bloguri si aici esti cuminte?
whatever…te-am intrebat, nu ti-am cerut bani. daca vrei te musc si de altceva
@Mircea Gherghina: banuiam eu. acum fuguţa pe blog si baga articolul ala cu „zoso e prost si nu se pricepe la bloguri”.
Scuza-ma ca te deranjez…dar ce numar de taguri ai la ora actuala?
@Mircea Gherghina: 159
eroarea care apare pe maibun e din cauza unui virus..si ai sa vezi ca dupa repararea fisierului respectiv e posibil sa mai apara de 2 3 ori
Felicitari pentru articol! Unii chiar nu stiu cate taguri sa foloseasca per articol, de exemplu cum sunt eu, dar acum sunt lamurit.
Mai am o intrebare si nu te mai deranjez… daca accidental stergi un tag, google va consemna asta si nu va mai indexa paginile cu tagul respectiv?
@Mircea Gherghina: pai, care pagini? google indexeaza ce ii dai in sitemap, de obicei.
Ok am inteles…dar sa zicem ca Google a indexat deja niste taguri si acum le-am sters si ele logic nu mai exista in blogul meu, nu? Ei bine, voiam sa aflu daca google va sesiza ca nu mai sunt si nu vor mai aparea ca rezultate ale cautarii unor cuvinte.
@Mircea Gherghina: pai daca google intra pe gigel.ro/tag/vasile si ii da o pagina goala….
Siiii… acum toti cei care au aplicat metoda ta de sitemap se duc sa verifice PR-ul fiecarui tag in parte…
tag-urile astea din blogging sint doar o idee simplificata de „metadata set”, adica o modalitate de a organiza / cataloga / structura colectii de obiecte diverse -unii le mai numesc si „digital assets”.
pentru cine e interesat, probabil ca un wiki search pentru „Dublin Core”, sau EXIF-ul de la imaginile digitale, sint puncte de start destul de bune.
Sa te vad eu ce tag pui pentru ponei roz cu svastica :))
zoso.ro e infectat cu un trojan
index.php
wp-admin/index.php
wp-admin/index-extra.php
wp-admin/js/* (toate)
wp-includes/default-filters.php
wp-includes/default-widgets.php
wp-includes/js/*
wp-content/index.php
wp-content/plugins/index.php
wp-content/themes/index.php
wp-content/themes/theme/index.php
…..
aici gasesti un removal automat
http://www.bonus-slots.co.uk/
Btw, zoso.ro are niste troieni prin el
@zoso Care e faza cu imi pot controla numarul de „i”-uri? Nu am priceput-o. Avea legatura cu comentariul meu?
poate ajuta principiul asta: https://en.wikipedia.org/wiki/MECE_principle
@zoso: daca am 1000 de taguri google ma considera spammer? Dar categoriile de ce mai sunt?
nu mi-ai raspuns la intrebare…
la care din ele?
24. mugur a scris pe 20 Decembrie 2009, 11:33 pm Reply to this comment
@zoso: daca am 1000 de taguri google ma considera spammer? Dar categoriile de ce mai sunt?
@mugur: sunt doua.
ma rog, la amandoua
daca ai 1000 de taguri goale, e posibil sa da.
categoriile sunt web1.0. tagurile sunt web2.0
Pentru descrierea si tagurile din All in One Seo, pentru cei care folosesc, ce sfaturi ai avea? Mai multe, mai putine? Cate merg puse aici?