Zeci de localităţi inutile pe harta ţării

urlatiSusţin tare de tot ceva măsură de înmulţire controlată a ţăranilor (şi suedejilor, dar ăla e alt articol). Se vor elibera mai multe terenuri agricole, vor fi mai puţini imbecili care sa voteze, va mai creşte IQul naţional, numai chestii bune. Cel mai bun an agricol al României din ultimii ani şi recolta s-a stricat pe câmp, că ţăranul e prost şi căpos şi n-ar face loc tractoarelor, mai bine mai fată doi plozi, să aibă cine să sape ţarina.

Ce zice la gazetă:

O tremie dintre comunele din România – adică aproape 1.000 de unităţi administrative din totalul celor 2.861 de comune din România – se află în pragul falimentului, nu doar pentru că toate au luat credite şi nu le mai pot returna, ci pentru că nu mai au venituri şi nu mai au bani să funcţioneze – de fapt, unele, nu mai au bani nici pentru salariilor angajaţilor.

La nivelul oraşelor, mai ales a celor mici, situaţia este la fel de proastă. Aproximativ 10% din oraşele din România, din totalul de 217 au probleme cu creditele bancare, apreciază Dumitru Teodor Banciu, primarul oraşului Sălişte (lângă Sibiu), preşedinte al Asociaţiei Oraşelor din România. Altele, precum oraşele de pe Valea Jiului nu mai au bani de salarii, arată el.

Problema e simplă: oraşele şi satele astea nu colectează impozite din varii motive (mulţi şomeri, multă lene), ele neavând practic un motiv să existe. Că satul e o comunitate, unde lumea funcţionează muncind şi plătind cu produsul muncii lor traiul de zi cu zi.

Serios, văd articole cu satele care mor şi mi se rupe. De ce pana mea să mai pompezi apă şi gaz într-un sat cu doi locuitori? De ce să ţii administraţie locală, când îl poţi şterge frumuşel de pe hartă? De ce să consumi cerneala cu evidenţa lui?

Plus:

Vasile Sava, primar al oraşului Ţăndărei, cu o poplaţie de sub 20.000 de locuitori, este, spune el, pe linia plutirii. "În vine să mor când mă uit la venituri. Merg pe stradă şi îmi vine să opresc lumina măcar 2-3 ore pe noapte."

V-am zis io.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Soluţia e simplă: mai multe primării=mai multe surse de supt bani. Unele, într-adevăr nu produc cât cheltuie, dar sunt multe care produc destul şi banii sunt ‘redirecţionaţi’ către proiecte importante de partid(e).

    00
  2. Taranii s-au lenevit si s-au invatat sa ia ajutoare de la stat si subventii…cunosc sate de 150 de familii unde sunt 8 baruri si la toate cele 8 baruri le merge destul de bine…eu nu as acorda nici un ajutor (asta e alta poveste)…solutii exista dar nimeni nu vrea sa le implementeze…

    00
  3. La o scara mai mare, Romania pe de-a-ntregul este o tara inutila pe harta globului, insa UE nu ne desfiinteaza, face ce poate cu catarii

    00
  4. Imaginea e misto, si mi-am adus aminte de o gluma. Nu stiu daca acum se mai practica, dar mai demult trecea conductorul/controlorul prin toate vagoanele trenului, anuntand statia care urmeaza si durata stationarii. Apropiindu-se de Urlati, la intrarea intr-un vagon conductorul striga: „Urlati 5 minute domnilor!” :)

    Si chiar ca-ti vine sa urli cand vezi situatia din tara.

    00
  5. Titlul corect era „Sute de localităţi inutile pe harta ţării”

    ~Eftimie

  6. Multi tarani sunt betivi si prosti dar au putere de vot. Le-ai dat o tzuica, te-au votat.

    00
  7. Parerea mea e ca tot un fel de sat e si un oras cu pana in 100.000 de locuitori. Toate astea mici arata ca dracu, nu investeste nimeni in ele, nu se asociaza intre ei sa faca ceva breaz, merge totul ca pe vremuri, timpul sta in loc. Exceptiile sunt putine, gen Mioveni care are uzina Dacia-Renault si ala e un fel de Las Vegas al oraselor mici.
    Daca la sat 80-90% din cei cu varsta propice muncii sunt fie bugetari (angajati la primarie si la diferite regii, draci-laci), fie subventionati cu ajutoare de tot felul, la orasele mici minim jumatate sunt tot asa, ba cu subventii, ba angajati la primarie, la consiliul local, la regia de ape, la nu stiu ce de agricultura, la finante, la posta, la dracu sa le ia.
    Ori toti astia voteaza. Toate subventiile, ajutoarele si posturile bugetare date unor analfabeti din zona sunt mita electorala si oraganizare in teritoriu a partidelor. Niciodata nu se va sparge buba asta pentru ca nu e in interesul celor ce pot decide asta.
    Solutia e sa platim noi mai mult la stat ca sa le dea astora cati bani le trebuie sa aibe de bautura si sa mai ramana si pentru chestii care ne-ar folosi si noua, gen scoli, spitale, infrastructura etc. Deci propun marirea TVA si a cotei unice :D

    00
  8. @Nautilus Corect o solutie ar fi ca un grup de comune şi oraşe mici apropiate geografic sa se uneasca într-o “comunitate”, cu primar şi administraţie comună. De ce sa avem 5-6 primarii la 5000 de locuitori fiecare cu cate 20 de angajati (toti rude intre ei).
    Mergand pe acelasi fir logic de ca sa avem 41 de judete cand am putea avea doar 10 fara atata birocratie. Dar ups asta inseamna reorganizare teritoriala si cand s-a propus a sarit toata lumea de cur in sus ca e doar o masura populista a lu’ base si nu foloseste la nimic.

    00
  9. Problema este ca si statul ii lasa pe tarani sa leneveasca.
    Tatal unui prieten are o ferma piscicola in apropierea Iasiului. Se plange omul ca vrea sa angajeze oameni si nu are de unde, desi la barul din sat mereu e plin.

    00
  10. De ce un grup de comune şi oraşe mici apropiate geografic nu se unesc într-o „comunitate”, cu primar şi administraţie comună?

    ~Nautilus

    00
  11. Sa inchizi lumina in Tandarei… Doamen Fereste, ar fura aia si politia, de cand nu mai merge poata cu „bani pentru intretinerea copilului” din UK.

    00
  12. Daca faci ce ai zis (lege ptr limitarea inmultirii celor din mediul rural), nu ar mai avea nici cine face blogul asta, si nici cine comenta.
    Multora dintre noi ne place sa ne consideram sofisticati, dar aprozarul din sange nu se dilueaza usor.

    00
  13. @Ion – true

    00
  14. Multe lucruri sunt în neregulă. Nu vom putea niciodată să facem canalizare în sate care au 100 de locuitori în vârful muntelui și nici nu vom puteam plăti 20 dintre ei să lucreze la primăria din sat. Oamenii știu asta dar preferă să profite de micile avantaje pe care le au iar când le pierd înjură Guvernul deși în sinea lor știu că nu au dreptate. Reorganizare, reforma, eficiența munci, etc. sunt vitale pt o țară modernă.

    00
  15. @Acsel in momentul in care pretenul ala a lu tactu va plati si va trata cu respect angajatii sunt sigur ca chiar si in satul ala de betivi va gasi angajati? Pentru 5 milioane pe luna munca de la 8 la 22 nu vine nimeni!

    00
  16. acele localitati erau inainte pe vremea comunismului sursa de munca pentru fabricilie aflate la maxim 2-15 km departare. toti aveau ce munci, toti aveau bani si satele cresteau. ba unele se transformau si in orase. dupa 89 fabricile s-au inchis, statul nu mai ofera locuri de munca, toti satenii au devenit zombi care se hranesc din firimituri. doar marile orase o duc mai bine, dar nici alea bine. toate satele astea mici vor mai rezista maxim 30 ani, pana mor astia batranii. daca pana atunci nu se va gasi o solutie pentru ele, eu cred ca in locul lor vor fi 2-3 case si boieri care vor exploata pamantul.

    00
  17. @Radu si ceilalt: Bine ma ca sunteti voi Bucureshiteni

    00
  18. Bucuresti si restul, adica provincia, taranimea, pleava…
    :D

    00
  19. Omule, te depaseste problema… eu sincer nu mi-as mai da cu parerea fara sa cunosc bine lucrurile…

    Stii de ce nu are taranul bani si isi lasa recolta pe camp ? Stii de ce nu isi platesc taxele ? Pentru ca exista si acolo acei ‘interlopi’ (cuvant deja foarte utilizat pe la noi) care sunt pe mana cu primarul si cu gardianul din piata si nu ii lasa pe astia mai saraci sa isi vanda marfa. In schimb, vine si i-o ia din fata casei, la pret de nimic…

    Acum eu si cu tine, care stam in centrul orasului si ne vaitam ca s-a scumpit painea, nu ar trebui sa comentam aiurea despre lucruri pe care nu le cunoastem.

    Parerea mea.

    00
  20. Doua nelamuriri am eu:
    1. De ce primariile au voie sa ia credite? Oricum statul se imprumuta ca sa plateasca chestii (printre care si salariile din administratie plus miile de kilometri de autostrazi). Deci statul se imprumuta o data, primariile se imprumuta inca o data, iar destinatia baniilor este aceeasi, in ambele cazuri: salarii plus „investitii”
    2. Plata drepturilor salariale este creanta prioritara. Adica, dupa lege, prima si prima data sunt obligat sa platesc salariile, si abia apoi furnizorii si creditorii. Plus ca fondul ala de salarii este virat/asigurat de la centru (trezorerie, finantele publice). Daca primaria a primit banii de salarii pentru tot anul 2011 si acum nu mai are bani de salarii, ce dracu s-a intamplat cu banii aia? Au platit ratele din ei? Au facut petreceri? In mod logic, banii din fondul de salarii pot fi accesati si virati doar catre salariati, NU catre alte chestii

    00
  21. @Claudiu – chiar e bine, sa stii. M-am nascut si am trait 21 de ani in Pitesti, care are peste 150.000 de locuitori. Curtea de Arges, Campulung si satele din judetul Arges mi se par tot una, pe langa Pitesti. Na, acum esti multumit ca dau exemple ce n-au legatura cu Bucurestiul.
    Si da, m-am mutat in Bucuresti pentru ca aici pot sa traiesc mai bine. Nu ma bazez pe ajutoare sociale si pe angajare la stat cu pile, drept urmare imi trebuie un mediu de afaceri dezvoltat ca sa pot trai decent prin ceea ce fac.
    N-am d-astea cu patriotism local, cu Bucuresti versus provincie etc. Dar mi se pare greu sa traiesti decent din vanzarea de servicii si produse dintr-un oras cu sub 100.000 de locuitori. Daca tu ai descoperit cum sa faci asta, esti destept. Eu nu. D-aia am ales calea usoara – o „piata de desfacere” de cateva milioane de oameni, astfel incat sa necesite concurenta si inovatie.
    Succes!

    00
  22. masa de manevra politica trebuie sa fie saraca si aservita aparatului de stat.daca modernizezi cu adevarat administratia locala aparatele de scos voturi ale partidelor noastre parlamentare or sa ramana fara pulime.

    00
  23. trebuie inchise toate comunele,satele si oraselele sub 100k de mujici si mutati toti in orase sa vada si ei cum e sa ai apa calda mall si boxa la subsol. obligatoriu isi vor face blog, cont de facebook si vor lucra la multinationala.

    00
  24. am mai zis-o acum un an şi au sărit toţi pe capul meu: impozite mari pe terenuri. suficient de mari încît să-ţi pese dacă pe terenul acela este plantat ceva sau nu. suficient de mari încît să fii interesat să-ţi vinzi marfa (dacă o vinzi ieftin, nu da vina pe angrosist).
    cînd lenea va fi suficient de scumpă, situaţiile ca asta de mai sus vor dispărea.

    00
    • @nedormitul: yep. şi când plăteşti impozit o cârcă de bani, incepi să te organizezi sşi să vinzi la carfur, engros, cu acte.

  25. şi eu n-aş mai blama atît angrosiştii. ţăranul e ţăran să muncească pe cîmp, angrosistul este angrosist să cumpere marfă de la ţăran şi să o vîndă mai departe. asta e treaba lui. şi el are costuri, i se poate strica marfa în depozit, are un camion sau două, are nişte angajaţi, trebuie să obţină profit, că nu-i fundaţie de caritate, trebuie să stea zile şi nopţi prin pieţe şi depozite, că e ploaie, că e soare, caniculă sau ger.
    dacă n-ar exista angrosiştii, atunci toate orașele țării ar fi ocupate de ţărani cu zarzavaturi pe trotuare.

    00
    • @nedormitul: da, dar ţăranul nu înţelega asta, nu că angrosiştii n-ar vrea să cumpere pe nimic totul. el crede ca doar el munceşte. aşa că are nevoie să isi dea seama un pic de ce se intâmplă.

  26. „că ţăranul e prost şi căpos şi n-ar face loc tractoarelor, mai bine mai fată doi plozi, să aibă cine să sape ţarina”
    ce pl lor. Daca nau bani de paine sa isi cumpere cozonac.

    bre zoso, ideea e simpla. In 90 taranii si-au futut munca. Acum nu-s ajutati pentru ca e mai simplu sa cumperi o agricultura falimentara

    00
  27. @UN moldovean: Sarind peste faptul ca tu consideri ca e mult mai ok sa ai somaj decat sa muncesti, sa stii ca chiar nu avea de gand sa-i angajeze ca sclavi cu norma intreaga. Cat era salariu habar n-am, dar aveau echipament si masa asigurata.

    00
  28. @Acsel… offtopic: Macar stii ce reprezinta numele tau? „Echipament” aigurat? Interesant ce sa zic.. adica tu vrei sa lucrez la „pescarie” si sa vin cu echipamentul de acasa.. sau un mecanic auto la service sa vina cu echipamentu de acasa? Din foto pari a avea 18 ani.. inca nu ai dat piept cu viata! Comenteza despre ceva la care te pricepi! O zi bun!

    00
  29. Am fost recent până la aeroportul din Timişoara. În satele de pe drum plin pe marginea drumului de ţărani cu cartofi de vânzare. Un leu kilogramul. Asta în timp ce la piaţă la mine în oraş acelaşi cartofi la bişniţari costă 0,8-1 lei/kg, preţ care include costul mărfii, transportul, abonamentul de tarabă, salariul vânzătoarei şi profitul comerciantului. Idem strugurii de Recaş, la piaţa costă 2,5-3-3,5 lei/kg, în Recaş erau 4-6 lei/kg. Încep să nu mai înţeleg comerţul agricol românesc. În Ungaria dacă mergi la ţăran la poartă, primeşti marfa la o fracţiune din preţul de la piaţă. Mai mult, acolo există opţiunea de aţi culege singur strugurii de exemplu, bineînţeleş pentru un preţ şi mai redus. Este o activitate pentru timpul liber al orăseanului, weekendul ăsta mergem să ne culegem caise/pere/mere. Sistemul la ei funcţionează de mulţi ani şi are priză la public.

    00
  30. @UN moldovean: Ai dreptate, la ai mei 20 de ani nu pot spune ca am trecut prin viata, dar sunt sigur ca parintii m-au educat astfel incat sa nu-mi fie rusine de munca.

    00
  31. @Nautilus – Migratia cerne valori, creeaza concurenta si bataie pe locurile de parcare :D
    Eu in locul tau nu mi-as scrie numele de doua ori… apoi as incerca sa nu mai pun etichete tampite in momentul in care nu pricep ce spune cineva…
    Dar daca am fi toti inteligenti, unde ar mai fi farmecul, nu? :D

    00
  32. @Radu: în locul tău, aş ţine secretă calitatea de „bucureştean parvenit”.

    Din diverse motive, ori câte ori a avut loc o migraţie importantă de la oraş mic / sat spre Bucureşti, s-a stricat brusc atmosfera din Bucureşti, devenind conservatoare-ţărănistă: după războiul din 1877, a avut loc perioada furios-antisemită şi tradiţionalist-naţionalistă din anii 1880, după Primul Război Mondial s-a născut Mişcarea Legionară, după lichidarea „burghejilor şi entelectualilor” şi înlocuirea lor cu „elemente de origine rurală sănătoasă” a urmat perioada neagră a anilor ’50, după „industrializarea lui Ceaşcă” a urmat epoca „nunţii la cort, mersului la biserică în secret şi a porcului crescut pe balcon”, după ce au intrat în comă oraşele monoindustriale puţin înainte de 2006 s-a stricat iar atmosfera, devenind ortodox-conservatoare, becalistă, manelistă şi asexuată.

    Întotdeauna, încă dinainte de obţinerea independenţei, deci dinainte să existe România pe hartă, bucureşteanul a fost mai liberal, mai destins, mai îndrăzneţ şi mai inventiv decât cei din jur, deşi îl separau doar câţiva kilometri de ei. De aici şi conflictul „bucureştean contra ţăran” sau „purtător de cravată contra Dorel”.

    ~Nautilus

    00
  33. Am mers prin tara zilele astea si imi venea sa plang cand vedeam pe stanga si pe dreapta drumului porumbul uscat necules…

    00
  34. @sakura a punctat bine. Taranu roman care vinde la poarta e un nesimtit. Asta da.
    Restul cu impozite & shit, habar nu aveti ce vorbiti. Dar e simpatic.

    – in primul rand, pentru a avea o agricultura competenta, ar trebui sa apara mai multe asociatii. Pentru asta STATUL trebuie sa ofere facilitati. La noi: MUE
    – Pentru a lucra pamanturile, trebuie subventii pentru motorina sau, ca in tarile cu apa calda: motorina pentu agricultura. la noi: MUE
    – Daca vinzi imediat dupa recolta si nu ai niste contracte serioase, vinzi la un pret de rahat. Deci trebuie depozite. Revenim la partea cu implicarea statului. La noi: MUE.

    Voi continuati sa credeti ca starea agriculturii e asa ca taranu e lenes. Taranu e prost. Taranu a vazut ca poa sa mearga la constructii in spania sa castige bani. Taranu dupa munca bea si isi bate nevasta. Dar lenes, nu e.

    Practic, incet incet, vin italienii puternic peste noi. Noroc cu un trita fanita si un porumboiu.

    00
  35. voiai sa il culeaga verde, nu?

    00
  36. Biserica e mama si tata acestor mii de sate
    Romanii construiau 2 sate pe un deal si apoi hop si-o biserica…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile