WeWork a crăpat înainte să ia banii fraierilor

WeWork e o companie care cumpără clădiri și apoi închiriază spații pentru companii. A fost pornită în 2010 și anul ăsta era evaluată la 49 miliarde dolari.

Normal, la banii ăștia, trebuia să se listeze la bursă. Aici a apărut o problemă complicată. De fapt mai multe. Una e că fondatorul, Adam Neumann, și-a vândut acțiuni în valoare de 700 milioane dolari înainte de listare, ca un idiot. Apoi, în actele depuse la Bursă se vedea că compania pierduse 2 miliarde dolari în 2018. Apoi, pentru că alea 700 milioane nu erau de ajuns, Neumann a mai înțepat compania de 7 milioane, pentru că el deținea drepturile de autor pentru numele companiei lui, și compania le cumpărase de la el. Da, atât de idiot e omul (când vă spuneam anul trecut că Dorsey nu e prost, e doar lacom, ați strâmbat din nas).

Valoarea companiei e acum pe la 20 miliarde, listarea la bursă a fost amânată, Neumann a fost trimis la limbare.

Cum s-a ajuns aici? Păi, ideea companiei nu e rea: cumperi o clădire și o împarți în funcție de clienți. Dacă clădirea are 140 locuri de muncă și ai o companie care vrea 100 locuri, alea 40 le vinzi altora, uneori câte 20 odată, alteori câte 10, și tot așa. Ideea era să valorifici bine de tot spațiile alea, foarte bună, de altfel.

Scopul final al companiei era să ajungă pe Bursă, să îi facă bogați pe investitori și apoi să nu mai fie problema lor. Vezi Tumblr. Flickr.

fun-startup

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Dar daca nu era „ca un idiot”, cati bani ar fi putut scoate cash si in cat timp de munca? Asa Adam, a iesit cu 707 miloane cash azi, in loc de 1.5mld de „stai sa vedem”, fara munca de 15 ani, si fara riscul de a supravietui cu cladiri de birouri in viitoarea perioada de criza financiara.

    10
  2. nu poti sti care a fost motivatia lui per total, poate ca fondul de investitii care ii detinea compania nu se purta cum trebuie cu el si doar a vrut sa scape de ei asap… oricum din cate am inteles este o bula investitionala in Silicon Valley, multe banci si fonduri de investitii vor ori sa descopere viitorul Apple/Microsoft inca din nascare ori sa si-l creeze ele singure pompand bani in startups

    00
  3. e plin nasdaq de growth companies cu modele de business discutabile care ard cash la greu si care nu au facut profit (GAAP) vreodata si e discutabil daca vor face
    insiderii si bancile de investitii fac bani, restu is bagholders

    00
  4. WeWork e atat de valoros din cauza ca o companie la moda. La o comparatie cu un competior direct se vede clar ca evaluarea e mega-umflata:
    https://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2019/08/27/wework-is-the-most-ridiculous-ipo-of-2019/#2c694d091ad6

    00
  5. Nu e chiar asa de buna ideea cu impartiul spatiului, nu merge asa simplu. Am vazut multi cum se udau ca fata mare la maritis, oameni care habar nu au de bussiness-uri decat din citite si auzite(ce fain ca imparti cafeaua si frigiderul). Multe firme nu au cum sa-si imparta spatiul din multe motive. Ai un call center impreuna cu programatori/designeri/arhitecti/etc, e o varza sa-i asculti pe aia cum latra in casti si se cearta la telefon. Am 40 de programatori dar astia au zilnic sedinte intre ei in functie de proiect, au nevoie de sedinte in spatii separate. Daca e la comun spatiu incepi sa te bati pe sali de sedinte cu alte firme ? Am o firma ce face BI pt banci, tot felul de rapoarte financiar contabile. Stau cu alti agarici in birou de la firma lui Pulea Spataru sa se hlizeasca la ecran si sa-mi faca poze la situatii de conturi si alte cele ?

    00
    • WeWork nu e chiar pentru firme mari

      00
    • Am lucrat eu într-o vilă boiereasca veche (adică, partitionata varză) unde erau patru firme.
      Trăim in era pereților despărțitori din rigips, a geamului termopan (a GEAMULUI, nu a tâmplăriei din plastic în case boierești vechi, bleah!).
      Soluții sunt.
      O fază interesantă a fost când a dat faliment una din firme, 10 angajați, și în „sala balului” nu mai era nimeni. :)
      Acum, faceți „recompute” pentru o clădire nouă de birouri, gândită să fie clădire de birouri.

      00
    • Nu este cam cum zici tu…. Poate fi așa dacă vrei… Dacă nu firma de coworking îți face/ construiește/ modifica spațiul după cum dorești tu.

      În Berlin wework/ minds pace…etc. au chiriași firme precum Bertelsmann, VW, Allianz, EY, Delloite… Toate firmele „old school” vor sa fie hip… altfel nu mai găsesc angajați.

      Eu am deschis acum câteva luni 115 m2 de coworking… Acum am ca. 800 și pe la sfârșitul anului viitor voi avea ca. 2700, dacă renovarile sunt gata la timp… Principalii chiriași sunt firme normale mici spre medii și start-up-uri care nu doresc să-și cumpere infrastructura, nu doresc o locație mare de la bun început, dar doresc sa pot fi sigure ca au loc sa crească… Le pun la dispoziție Mobiliar, tehnică, internet de pana la 1Giga, locuri de conferințe, bucătărie, spații sociale. Funcționează…

      00
  6. *competitor

    00
  7. Spatiul poate fi compartimentat. Wework cumpara sau inchiriaza pe termen lung un spatiu mare apoi il compartimenteaza si il inchiriaza pe termen scurt pe o suma per metru patrat mai mare. Se adreseaza startup-urilor sau firmelor mici nu firmelor cu zeci sau sute de angajati.

    00
    • Ok deci practic cresc preturile pt unii care abia daca isi permit? Cam scartie biznisu

      00
    • Cei care abia isi permit spatii comune de lucru nu isi permit sa aiba un sediu propriu. Este o solutie temporara pana da firma faliment sau trece la urmatorul nivel.

      00
    • Nu cresc, grupeaza serviciile.

      Daca ai un ap in dristor 4 angajati si workload 100% cam de kkt umbli pe la asociatie sa platesti intretinerea, ca administratoru nu stie cu online.

      Pe langa astea te scuteste:
      -sa dai indexul la curent;
      – sa angajezi pe cineva sa faca curat;
      – diverse reparatii (se aduna intr-un an intr-un spatiu de birou);
      – sa faci cafea, cureti filtru, cumperi cafea;
      – transport: wework erau pozitionate in centru;

      Adunate, pentru un segment de clienti, chestiile astea fac mai mult ca un birou la wework.

      00
  8. Ca tot urmaresc atent chestiile astea: nu e chiar asa cum zici tu, in mare parte inchiriau cladirile, nu le cumparau. Dar asta e alta discutie… partea haioasa este urmatoarea, concurentul lor principal se numeste IWG (fostul Regus), companie care este deja listata si care face, la esenta, aceeasi chestie doar fara spoiala. Aia au la o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de dolari o capitalizare de 3,6 miliarde… WeWork aveau la apogeu o valoare de piata de 47 de miliarde… la venituri de sub 2 miliarde de dolari si la un grad de indatorare semnificativ mai mare decat IWG. Asta putea de la distanta a dubiosenie… apropo, „inovatia” WeWork a fost exact spoiala asta pentru hipsteri, fiindca IWG/Regus exista de vreo 30 de ani, deci ideea asta cu maximizarea utilizarii spatiului nu le apartine.

    00
  9. Ar merita un articol si despre Amoma.com si falimentul ei rasunator. Marea firma de turism si rezervari, in intreaga lumea, care de fapt detinea un server si 3 calculatoare. Au ramas turistii la receptia hotelurilor, pentru ca nu ii primeau in camere.

    00
  10. Vezi ca e mai complicat un pic. Cauta SEC filings daca vrei sa te distrezi. Neumann a facut mai multe invirteli acolo, gen cumparat cladiri pe persoana fizica si inchiriat catre propria companie. Aproape jumate din ele sint in nume personal (ma rog, pe alte firme de-ale lui). Basca, era CEO, da’ n-avea contract cu WeWork, el conducea firma pe motiv ca era fondator, nu administrator, tocmai ca sa nu-si asume nici o responsabilitate in caz ca vine politia sa-l salte pentru teapa. Pe principiul „ups, firma e-n faliment, naspa moment, nu e vina mea, eu sint doar landlordu’, m-ati gasit aici pentru c-am venit sa iau cheile”. De aia s-a dus pe apa simbetei WW, ca au inceput sa se prinda investitorii ca au bagat bani intr-o teapa. Mai ales japonezii. A vrut sa faca ceva acolo si nu i-a iesit cum trebuie.

  11. Ca si data trecuta de fapt problema este cine a evaluat WeWork la 45 bn? Iar problema va fii, nu mai sunt si alte chestii evaluate la fel?

    00
  12. Pai e bine la 700 de mil. lacom ar fi fost daca tintea 1.5 miliarde.

    00
  13. WeWork se adreseaza firmelor mici, startups si freelancerilor, care sunt ocupati cu cresterea afacerii si nu cu intretinerea si administrarea unui birou.

    00
  14. ”De fapt mai multe. Una e că fondatorul, Adam Neumann, și-a vândut acțiuni în valoare de 700 milioane dolari înainte de listare, ca un idiot.”

    Atât. Ăsta poate să fie singurul motiv.

    00
  15. Sunt o gramada de firme care ofereau aceleasi servicii inainte sa apara Wework care sa ceara de 2 sau 3 ori mai multi bani pentru aceleasi servicii.
    Modelul de business „Starbucks” unde faci o cafea mediocra si o vinzi super scump incep sa dispara de pe piata.

    00
  16. in bucuresti stiu o banCA CAre vrea sa ia spatii de co-work in toate zonele orasului, pentru ca angajatii sa se duca la cel mai apropiat co-work.
    Asa nu se mai plange nimeni ca trebuie sa mearga pana in Pipera si se poate reorienta cu chiria in orice cartier pe masura venitului.
    In plus, daca azi dormi acasa si maine la amanta, azi lucrezi undeva, maine altundeva.
    Evident remote work pare ca rezolva problema mai usor si mai ieftin, dar nu e asa. Acasa omul isi rezolva si alte probleme, sta cu coopilul si alte alea

    00
  17. Am stat un an într-un birou wework in Montreal și am încercat alte spatii de co-working. WeWork pe lângă Regus e ca Apple pe lângă Sony în materie de telefoane mobile. Compania e mult mai flexibilă decât Regus, serviciile sunt mai bune. Și da, e mai ieftin decât un spatiu de birou clasic, pentru că nu ai contract pe termen lung, nu plătești căldură, aer condiționat, internet, cafea, ba pe vremea aia dădeau și bere :) Managementul în schimb… Ditamai compania nu era capabilă să facă o facturare fără greșeli.

    00
  18. sa moara jana, daca faceam 700 milioane din vrajeala, toata lumea zicea ca-s deștept… cand ii face altu’… e idiot.

    00
  19. Se zice ca the future of work e remote. Si atunci este normal sa infloreasca afacerile cu spatiile de co-working. Orice lucrator remote ajunge intr-un punct in care nu mai poate lucra de acasa (de ex copii, separare viata familie/munca, si multe alte motive).

    Erau cool cafenelele, dar nu poti sa stai chiar toata ziua intr-o cafenea si sa fii productiv. Nu e o idee noua, insa astia de la WeWork sunt primii care au adus-o la nivelul asta. Insa cum zici si tu, totul e putred in legatura cu acea companie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile