Voi nu vreți să vedeți asta?

Ministerul Mediului vrea ca blocurile nou construite să se racordeze la centrale de cartier și să nu mai aibă centrale separate. Serios! Nu mai râdeți! E propunere!!! Bă, nu fiți cârnați, nu mai râdeți, e o propunere de la un nene de la minister! Inclusiv Ministrul mediului susține asta! NU! MAI! RÂDEȚI!!!

Să înțelegem mai bine despre ce vorbim: blocuri construite în câmp, fără asfalt, fără utilități uneori, fără autorizație uneori, fără pereți drepți, fără locuri de parcare, fără trotuare, fără spații verzi se vor racorda la centrale de cartier care vor fi construite în zonă.

Când? Detalii. Unde? Detalii. Cine va ceda acele terenuri? Detalii.

Nu săriți ca rața la muci pe “dar eu vreau să am 25 grade în casă și vreau să controlez eu…”, nu despre asta e vorba. Ci despre cum statul va cumpăra terenuri în zone rezidențiale, va construi centrale locale și va racorda la ele blocurile nou construite. Sincer acum, nu vreți să vedeți cum și în cât timp se va întâmpla asta?

fum-centrale-poluare

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

88 comentarii

  1. Centrale de bloc nu de cartier

    00
    • Varianta 2 este căldură de la radet, deci e vorba si de centrale sau puncte termice de cartier. Să vezi preturi de achizitie a terenurilor de către regiile autonome…

      00
    • Avem centrala de bloc. Este ok. Combinata cu o izolație corecta cred ca funcționează perfect. Exista costuri și trebuie preoccupare (revizie, mentenanță, reparații care se fac prin asociație – deci implica cheltuieli semnificative ca valoare absoluta dar decente raportate la nr de apartamente).

      00
    • Schema asta cu centralele de apartament a fost buna acum 15 ani, au vandut tot ce au putut in vremea aia, dar acum nu mai tine.

      Izolatia buna si centrala de bloc. This is the way.

      00
    • @G inainte sa imi iau apartamentul meu „pe persoana fizica” am locuit in chirie in Cluj in diferite cartiere in vre-o 7-8 apartamente unele cu centrala altele cu incalzire la comun cu repartitoare de caldura sau fara, izolate sau neizolate. De departe cea mai buna solutie este centrala de apartament. E singura care se muleaza perfect pe programul tau si cea cu costurile cele mai mici pe factura.

      00
    • Se enervase prea tare Zoso, nu mai citea clar, voia doar sa puna un rant :))

      00
    • @omu_negru centrala de bloc si izolatia buna merg mana-n mana.

      00
    • @Pisi, @Mahorcu, in articolul dat ca exemplu vad ca se vorbeste despre centrale de cvartal, care sunt ca dimensiune undeva intre centrala de bloc si centrala de cartier Alimenteaza 500 de apartamente, ceea ce inseamna undeva intre 10 si 20 de blocuri.

      Adica se aplica tot ce a spus Vali: Primaria trebuie sa cumpere un teren pe care sa construiasca aceste centrale de cvartal si apoi sa traga tevile catre fiecare bloc in parte. Asta in conditiile in care Primaria da autorizatii de constructii in zone in care nu exista nici macar strazi asfaltate.

      00
    • @ Andrei G Dar de ce trebuie sa apartina „statului” aceste centrale. De ce nu poate dezvoltatorul imobiliar sa gasesca o firma care sa furnizeze energia termica.

      00
    • @AndreiofB, sigur ca poate si dezvoltatorul imobiliar sa gaseasca o firma care sa construiasca centrala de cvartal.

      1. Dar atunci statul (prin intermediul Primariei) trebuie sa delimiteze aceste cvartale. Si sa spuna: „pana cand nu se construieste o centrala termina, nu se mai dau aprobari pentru niciun fel de alte constructii in cvartalul X”.
      Deasemenea mai trebuie sa vina cu si prevederea ca cel care construieste centrala este obligat sa o dimensioneze astfel incat sa poata alimenta toate viitoarele contructii care vor aparea.

      2. Si daca centrala este privata, ce faci daca peste 3-4 ani cel care o detine decide sa creasca preturile de 5-6 ori peste noapte? Si anul urmator le mai creste de 2-3 ori.
      – locatarii nu au posibilitatea sa se lege la alta centrala (ca este singura din zona);
      – infrastructura de electricitate cel mai probabil nu poate face fata la un consum care va creste de 5-6 ori cel putin;

      00
  2. Sincer acum, nu vreți să vedeți cum și în cât timp se va întâmpla asta?
    Ba da, dar nu pot răspunde la întrebare până când nu mă opresc din râs.

    00
    • Pentru o portie suplimentara de ras: acest lucru se va intampla cand primaria nu va mai da autorizatii noi de construit decat dupa ce expropriaza o zona, trage utilitati (inclusiv incalzire), amenajeaza strazi (fara stratul final) si spatii verzi, prevede spatii pentru scoala/cresa/gradinita/dispensar si alte servicii sociale, spatii pentru magazine, locuri de parcare, stabileste perimetrul si inaltimea constructiilor noi, apoi liciteaza concesionarea zonelor catre dezvoltatori care vor construi dupa parametrii impusi (nr de spatii, suprafete, aspect, locuri de parcare samd). Din banii obtinuti din concesionare primaria reia ciclul intr-o noua zona pe care vrea s-o dezvolte sau refaca.

      00
  3. Da…și utilități dimensionate corect pentru blocuri… Canalizare mai mare,conducte de apă cu debit mai mare sa ai presiune și la etaj,cabluri și transformatoare care nu pica, etc.
    El zice ce corect, așa se face in țările cu apa calda, autoritățile locale parcelează, trasează utilități,lumina,canal,apa,curent,gaze,iluminat,tot ce vrei și apoi scot loturile la licitație.

    Dar aia e in țările civilizate, nu aici la noi in Curlanda

    00
    • Asta nu o să vezi la noi. Când se proiectează rețeaua de apa / canalizare cse ține cont de planul urbanistic în care scrie de exemplu zonă de case. După asta se dau derogări la construit de blocuri și într-o zonă în care ar trebui să ai maxim 100 de familii acum ai 2000 cu rețeaua dimensionată pentru maxim 200.

      00
    • Sau zona in care nu e canalizare, ca primaria nu se oboseste, iar operatorul de apa zice ca nu e treaba lui. Ping pong intre astia, si intre timp nu se mai dau autorizatii de construire daca nu esti racordat la canalizare.

      Sah mat.

      00
    • @rdb, ar fi bine daca nu s-ar da autorizatii de constructie. Dar din pacate se dau si autorizatii si ne trezim ca avem cartiere intregi de blocuri unde toata lumea are fosa septica.

      00
  4. ….Și marmota învelea ciocolata…cumva propunerea vine de la posede? Ei au avut întotdeauna imaginație bogata…

    00
  5. Nu statul…..nicidecum.
    Statul stabileste obligatia si o basculeaza la dezvoltator. Mai departe….spor la treaba.
    Prin C-ta (si cred ca nu numai) cam la fel se face si cu extinderea retelei de apa/canal. O face beneficiarul si o preda cu incredere minunatului operator. Bine, stiu ca nu e acelasi lucru…dar concluzia e tot aia: statul stabileste obligatia. Mai departe….vedem noi.

    00
    • A pățit un coleg cu gazul, că Mazăre nu voia racordarea individuală. Adică și-a tras țeavă pe lingă gard, pe stradă, cale de vreo 250 metri pînă la intersecție, unde era gazul. Normal, a intrat in domeniul public, a cedat, numai să aibă gaz. Mai tirziu au venit meseriașii Engie și au legat toti vecinii, că acum aveau țeavă… Iar colegul, fiind cap de coloană nu mai avea presiune, că țeava a fost dimensionată numai pentru el, nu pentru încă 10 consumatori. Și ține-te de procese…

      00
  6. Eu am inteles ca pe langa centralele alea nou construite, vor construi si autostrazi urbane si interurbane, plus poduri si tuneluri pentru intersectiile importante. Tot asa, in camp.

    00
    • Nu în cîmp, ci pe hîrtie. Mai întîi să se stabilească traseul pe unde își vor cumpăra mafioții terenuri, pentru ulterioara despăgubire.

      00
    • Si supa ce se stabilesc traseele vor urma studiile de prefezabilitate, fezabilitate si postfezabilitate, reluate de cate trei ori la intervale de cinci ani de catre firme agreeate ca sa fie bine sa nu fie rau.

      00
  7. “Sincer acum, nu vreți să vedeți cum și în cât timp se va întâmpla asta?”

    Daca printr cititorii avem Vulcani sau Romulani TINERI, ei au sanse sa prinda finalitatea propunerii.
    Speranta de viata a generatiei actuale de oameni e mult prea mica pentru a vedea ceva pus in practica.
    Asta se intampla cand citesti carti sf de calitate indoielnica.

    00
  8. S-ar putea să-i oblige pe dezvoltări sa cedeze teren sau să construiască ei. Atunci sa vezi spectacol.

    00
    • Pai exact asa se va intampla sau ar trebui sa se intample si nu va fi absolut nici un spectacol. Se construiesc deja blocuri in romania cu centrala comuna pentru tot blocul. In apartament mai ai doar termostatul sa iti reglezi caldura. Nu e nici o mare minune si e elementar de implementat, doar trebuie sa existe obligatie legala pentru a face toti asta.
      Si probabil ca daca un dezvoltator va face mai multe blocuri intr-o zona, va putea pune si un singur punct de asigurare a apei calde si caldurii pt mai multe blocuri. Evident ca nu statul va face asta, ca nu are de ce sa faca statul si nici nu are cum. Cum nu statul ar trebui sa faca nici drumuri sau iluminat public in zonele rezidentiale. Nicaieri nu se intampla asta. Se impune dezvoltatorului sa faca, cum sa faca ce sa faca etc. si dezvoltatorul face daca vrea autorizatie sa construiasca. La noi nu se intampla asta pentru ca politicienii fie sunt dezvoltatori fie au sponsori dezvoltatori si nu au nici un interes dezvoltatorii sa mai bage niste bani in infrastructura zonei unde construiesc. Dar asa ar fi normal si civilizat sa se intample. Mai sunt exemple putine in care primaria a cazut la pace cu dezvoltatorul sa faca maxim cate un proiect tehnic la vreun drum sau pod si sa il doneze apoi primariei. Dar tot in sarcina primariei a ramas constructia efectiva. Nici macar pentru asta nu exista cadru legal, ci la noi e cu mica intelegere. Lejer s-ar putea face cadru legal clar care sa oblige dezvoltatorul sa faca ceva pt comunitate daca vrea autorizatie de constructie?

      00
    • Și în cazul asta cu cât crezi că o să crească preturile pentru apartamente? Că până la urmă centrala aia înseamnă un cost care nu e mic. Și cine va administra afacerea respectiva? Că pe lângă serviciu de furnizare mai există și alte cheltuieli.
      Și apropo de drumuri și rețele de utilități, de ce ar trebui dezvoltatorul sa asfalteze căile de acces prin cartier? De ce ar trebui să facă dezvoltatorul rețeaua principala de aprovizionare și canalizare (mă refer la cea din afara blocurilor)? Oricum toate sunt preluate de firmele care furnizează servicii de genul asta și cred că fără costuri. Tarifele la curent, gaz și apă includ și costuri de dezvoltare, așa că furnizorii ar trebui sa se ocupe de astea.

      00
  9. In esenta ideea nu ar fi rea.
    Vrei sa faci bloc? baga si 1 centrala/imobil.

    Din pacate marii dezvoltatori vor face o camera in care vor baga 30-40 centrale mici, de apartament (iese mai ieftin decat una profi, adecvata imobilului) – deci consumul/poluarea va fi la acelasi nivel.

    Iar bonus vor baga si impozit celor care au deja.
    FMM FSN

    00
    • Partea mai tristă este că acum găsești doar în condensare, care sunt mai scumpe și mai proaste. Motan mai au câteva modele clasice. Să vezi râs, când ajungi să plătești 6000 de lei pe o centrală, față de 2400.

      00
    • Nu mai sînt admise de cîțiva ani centrale clasice la instalări, ci numai cu condensare.
      Bine, Motan nu sînt chiar centrale, iar o Buderus ptr apartament este 3500-4000 lei.

      00
    • @jicaaa permite-mi sa nu cred ca o centrala care sa deserveaasca 30-40 de apartamente costa mai mult ca 30-40 de centrale individuale. Nu are nici o logica.

      00
    • @Zarax

      Nu am idee ce costuri au centralele profi.
      Mi-am bazat teoria vazand ce au instalat firmele de partid prin diverse institutii publice.
      Ori a fost caietul de sarcini facut extrem de prost, ori au ales ei cea mai ieftina posibil varianta.

      my 2c

      00
  10. Da, da. Și ciocolata învelea marmota in staniol. Fix ca in povestea pădurea din frumoasa adormita. Țin minte cum acum vreo 25 de ani, un sistem de termoficare al orașului, cu centrale modernizate pur și simplu a fost închis de primărie și am rămas în curu gol: fără căldură, fără apă caldă.
    Descurcați-va, bă. Oamenii inventivi și nevoiți au început să monteze sobe de teracotă pe gaze, reșouri de nichelină, dădeau drumul la aragaz și cuptor să facă cald, mai băgau o canapea în bucătărie să fie mai mai puțin de încălzit, ba o oală cu apă fiartă in camera, au montat boilere și instanturi pe gaz. Apoi au început să facă rate pentru centrale de apartament. S-au separat cu contoare de gaz apartamentele și au venit din proiect cu 2 focuri: centrală+aragaz. Mbooon, acum vor să interzică blocurilor noi. Dar băieții nu știu că în orașe de căcat, de genul Făgăraș, oamenii se încălzesc încă cu sobe sau poate chiar cu lemne la bloc?
    Sunt bune glumele.
    Deja discutăm de valul 5, care va apărea în februarie martie. Ce măsuri au început să ia ai noștri? Cică au scăzut numerele la îmbolnăviri, dar zilnic tot o mierlesc 250 de ai noștri, la 2500 de cazuri raportate.
    Ce-o fi in valul 5? Iar dă drumul la relaxare să se înghesuie imbecilii la munte și în pulă cu satelitul, să se calce pe mâini bolnavi și nevaccinați? Iar o luam la galop, cu cazurile? Apoi iar ne pun restricții? Au scăzut cazurile sub 2.5 la mie. De ce nu scot măștile in exterior?

    00
    • Atata hate de la ora asta… ei zic ca in blocurile noi. Dupa care vin cu o „actualizare” si pentru cele vechi. Vorba aia, pt constructiile fara avi, ISU au decis ei ca e ok, atata vreme cat ai o coala pe care scrii ca nu ai aviz ISU. Tu-daaa! Mindfuck level 99. Legat de pandemie, e abia valul 5, si e stiut ca noi luam masuri reactiv, nu proactiv. Exemplu: e ianuarie, ninge si ne miram, nu eram pregatiti, plm… sounds familiar? Legat de masti e si mai simplu: cum sa renunti la ceva ce nu a fost? In cacapitala si in imprejurimi, mastile se poarta la oglinda retrovizoare, in buzunar sau sub barba.

      00
    • Nu înțeleg de ce, după ce ai închis sistemul public de termoficare, m-ai lăsat 25 de ani să mă descurc cum pot și acum dintr-o dată ți-ai adus aminte de mine, și ai vrea să mă impozitezi.
      Vino cu țevi noi de la sistemul public, despăgubește-ma că am schimbat anul trecut centrala și mă racordez la sistemul public termoficare. Nu mă deranjează să plătesc și să poluez mai puțin.
      Urăsc chestia asta:hai să interzicem, hai să nu mai lăsăm, hai să impozităm, dar alternativa propusă de noi, ca stat, este pula în mână. Nu vrem sa mai faceți o chestie, dar nici nu vă dăm o soluție. Că așa este statul român, muis. Adoptă în orb propuneri de la UE, cu care atenție sunt de acord, dar să ofere și soluții.

      00
    • semi off topic:

      Ce mi se pare macabru este ,ca acum, dupa ce am avut 500 de morti pe zi, timp de mai multe zile, 200 de morti pare o cifra accepatabila. Crunt!
      Ca atunci cand ai mers cu 200 pe autostrada si in oras la 70 ti se pare ca stai pe loc.

      Diferenta e ca a disparut un oras mic de pe harta intre timp… si continua.

      00
    • Ai fost in Făgăraș vreodată? unde ai văzut tu sobe cu lemne la bloc? Confunzi cu Mioveniul, auzi oraș de căcat, bravo boss

      00
  11. ideea nu e rea, dar nu e nici buna.

    00
  12. Voi ati vazut pretul la gaz?
    Orice e la comun e un fail masiv dodv costuri implementare, mentenanta si mai ales running costs.
    Cand o sa ai N neplatnici, o sa inchizi centrala si dai drumul la AC.
    E o mizerie fara nicio miza decat fake news-urile despre centralale individuale care polueaza. E ca si cum daca dai drumul la aragaz mori de la pulberi.
    O astfel de CT comuna, merge non-stop.
    Problema estr ca pentru noi 23-25c e ceva dat de la D-Zeu.
    Mergeti in Germania aia civilizata, iar acolo aia au 15-18c in case, ca le place la Pol, nu pt ca ii costa de ii rup utilitatile.

    00
    • Stau cu cojocul pe ei saracii nemti.

      00
    • tot ce înseamnă gaz e nociv
      – poluează (altfel de ce ar dori UE interzicerea?)
      – pericol de explozie
      – pericol de sufocare cu monoxid – mori noaptea în somn fără să știi de ce

      00
    • La bloc in Germania ai fost? Acolo cum e, tot cu 15 grade?

      00
    • @Flat, cate cazuri de centrale de apartament care au explodat cunosti? Sau cate cazuri de persoane care au murit in somn intoxicate cu monoxid de carbon provenit de la centrala cunosti?

      00
    • Dacă mai zice cineva că ce bine e/recomandat e la 15-19 gr, îl invit să ia niște țurțuri și să și-i bage unde nu îl vede soarele și să mă lase în pace la cele 23-25 ale mele. Io nu zic nimănui câte grade să aibă în casă, așa că nimeni să nu pretindă drepturi asupra termostatul meu.

      Pzm, se crâmpoțește carnea pe mine sub 20 de grade la propriu (efectiv mi se contractă musculara).

      00
  13. Dacă sunt construite fără autorizație, nu se pot racorda la utilități.

    00
    • Și unde ai văzut tu, la noi, construcție fără autorizație?!?!
      Lăsați propaganda asta rasufalata…
      Mai ai să spui ca vine PSD la guvernare!!
      Oh… Wait…

      00
    • contra unei sume modice, „nu știu șefu cum s-au conectat, că eu nu…”

    • Atunci rostiți corect fraza: branșamentele ilegale la utilități sunt posibile cu complicitatea reprezentanților firmelor private care le administrează, începând de la nea Bebe care mufează cablul până la juristul din sediu care nu observă că la contract lipsește procesul verbal de recepție al construcției.

      00
    • Receptia se face doar cu utilitati!

      00
    • Lol, am facut eu reclamatie la o santier pentru ca nu curatau rotile camioanelor care carau pamantul si i-au amendat ca n-aveau AC :))

      00
  14. In capitala unde termoficarea e la pamant sa dai o astfel de lege inseamna sa fii idiot. Dar e directiva EU asa ca probabil va trece fara nicio problema. In maxim 3 ani vin si taxele pe centrale, stati cuminti.

    00
    • Gazul + taxa pe centrala individuală vor fi o treime din plata la Radet cînd vor dispărea și subvențiile gigacaloriei (la fel, regulă impusă de UE).

      00
    • Eu de 15 ani trăiesc cu centrală, cu gaz plătit cât a cerut furnizorul, fără subvenție, fără reduceri, fără manele populiste. Și ca mine sunt milioane de români, care nu au statut de asistați social ca bucureștenii. Și tot ieșim mai ieftin decât ăia subvenționați.
      Vai, plm, cât chef de hate am azi.

      00
    • Doctorul Oprescu avea o idee interesanta, sa dea caldura si apa calda gratis in capitala, dar nu l-a lasat statul paralel.

      00
  15. Asta e directivă de la uniunea europeană. O altă directivă va fi interzicerea completă a centralelor de apartament pe gaz. Cei de la ONE deja fac blocuri cu centrale de bloc sau cvartal, din câte știu eu. Or mai fi și alții.

    Dacă dezvoltatorul construiește în câmp, ar cam fi datoria lui să se asigure de utilități, nu? Ori face un plan cu primăria, ori își construiește singur centrala de bloc/cvartal. Dacă nu are stâlpi de curent electric, ce face?

    00
    • Ce sa faca, daca are nevoie de apa, isi trage apa, daca trebuie gaz, isi trage gaz, daca vrea canalizare isi face. Daca doar cu centrala poate vinde, face centrala, pe care o imparte ca si costuri pe apartamente.

      Primaria sta pe margine, eventual mai fluiera sau arunca cu sticle in teren, adica spagile de rigoare, apoi se apuca de impozitat.

      00
  16. la parinti la bloc au pus centrala de bloc acu peste 10 ani, constructie separata in capatul blocului, cam cat 2 locuri de parcare (5m pe 7m) ce alimenta 2 scari. De 10 ani nu mai functioneaza. Unii locatari nu au platit 2-3 luni si au taiat gazu cei de la furnizor. Bine, mai erau si celebrele furturi. Apoi au trecut toti la centrale de apartament.

    De ce centralele de bloc sunt o prostie ?
    Costurile /apartament sunt de 3 ori mai mari fata de centrala proprie. Exista costuri aditionale si mentenanta mult mai scumpa (ai repartitoare, citire repartitoare, imparteala costurilor posibil sa nu poate fi facuta exact, de exemplu pe mc de apa calda, la noi s-a decis 15% ca fiind apa calda, insemna 30 lei /mc de apa calda asta acu 10 ani). Poluare mai mare, centrala de bloc trebuie sa functioneze non-stop, pe cand aia de bloc, doar 10 minute cand ai nevoie, in rest sta oprita.

    Referitor la CET, CET-ul e de 5 ori mai scump ca centrala proprie, din cauza randamentului slab si pierderilor

    00
  17. Cum a inceput totul.

    Imi aduc aminte cand blocul unde locuiam acum vreo 20 si ceva de ani era racordat la sitemul de termoficare al orasului.

    Apa calda cu portia, daca te apucai sa faci dus la 21:50, riscai sa faci unul semi-scotian (apa fierbinte nu mai venea).

    Si aveam cate unul, doi pe scara, care nu plateau (de cele mai multe ori cand luau salariul oamenii, intretinerea ramanea undeva la urma, dupa pachetul de tigari si petul de „Timi” la 2 litri).

    Si lipea la intrare administratorul o coala A4 pe care scria mare. ca din cauza celor care nu au platit de peste 1 an de zile intretinerea, se va opri incalzirea si apa (asta era undeva la sfarsitul unei luni fruguroase de februarie).

    Pe vremea aia nu exista nici macar ideea de apometru, daramite ca fiecare apartament sa fie racordat individual la incalzire.

    Si un vecin care lucra peste hotare, cu dare de mana a venit si a montat o teava de gaz separata si asa au aparut centralele de apartament. Era gen: Laser frate!

    Vom trece si peste asta, vodca sa fie!

    00
    • Asa a fost si la apartamentul alor mei. Din cauza unuia care platea o data pe an ceva la intretinere, tot taiau apa calda si caldura, pana s-a ofticat unul si si-a montat centrala.

      Restul i-au luat exemplul, a ramas ala singur in bloc care avea nevoie de apa calda, apoi pentru ca s-au adunat prea multe datorii, a vandut apartamentul. A venit altul in locul lui, a platit datoriile, si-a pus si el centrala.

      In oras nu mai exista CET-uri, toti au centrale. Daca era vreo modalitate sa primeasca apa calda si caldura in parametri buni, plus debransarea individuala a rau platnicilor, nimeni nu si-ar fi pus centrala de apartament.

      Centralele astea au aparut ca o alternativa la sistemul existent prost. Nu ca au fost oamenii aia mai cu mot. Au vrut apa calda si caldura la orice ora, si erau dispusi sa plateasca pentru asta.

      00
    • super, milioane de centrale, cu puțe fumegânde
      și respirați ce aer?

      00
    • @Flat, ce nu intelegi tu, este ca proiectul propune centrale de bloc. adica in loc de 50 pute fumegande, va fi una de 50 ori mai mare. din punct de vedere al poluarii, emai naspa un singur cos in loc de 50, pentru ca prin 50 cosuri gazele evacuate se dilueaza mai repede. treburi elementare, stim ca esti impotriva centralelor, desi traiesti cu una in casa.
      asta da, masochism.

      00
  18. Pentru blocuri ar trebui sa instaleze ceva ce in germana se numeste Blockheizkraftwerk adica o centrala termica care produce caldura prin arderea gazului si in acelasi timp e conectata la un generator si produce curent. Avem ceva de genul asta pentru spitalul in care lucrez. Si-a acoperit investitia dupa 5 ani. Acum se produce caldura si apa calda in profit. Pentru consumator mici (casa privata) nu renteaza, dar pentru un bloc sau mai multe legate intre ele, da.

    00
  19. In orice tara cu apa calda, no pun intended, fix asa functioneaza blocurile: au centrala lor de bloc sau sunt mai multe legate la una de cartier: pt ca eficienta, pt ca termodinamica, pentru ca multe motive. Ca romania cu implementatul mai greu este una, dar ideea in sine e buna: daca cineva construieste un bloc, nu face doar un rahat de 4 pereti si poate cu putina izolatie: tb sa se gandeasca sa faca lucrurile ok, ca daca fac o mizerie de instalatie tot in capul lor o sa se sparga problemele dupa aia. Accountability, o chestie care scapa multor romani: se vrea doar data tzeapa, luat banii si fugit. Aia e stilul. Doar cu legi schimbi asta, nu schimbi naravul omului asa repede.

    00
    • Tocmai asta este problema la noi, implementarea. Ideea nu este rea, dar sa propui asa ceva intr-o tara in care statul nu reuseste nici macar sa asfalteze drumurile in multe zone „rezidentiale” este de domeniul fantasticului. Ca sa nu mai spunem ca in multe locuri nu exista sistem de canalizare si ne facem iluzii ca vom avea tevi de apa calda trase la fiecare bloc.

      00
  20. Momentul acela cand locuiesti intr-o cladire de apartamente construita in 1907 si primesti caldura si apa calda de la CET-ul de cartier dat in folosinta in 1900. De toti banii pe care ii platesti, 24 x 7, nu asa, la nivel declarativ, 2 ore pe zi apa calaie si calorifere de 25 de grade ca la RADET in Drumul Taberei iarna trecuta.

    La Bucuresti RO nu s-a putut nici pana acum, „ca comunism, ca otomanii, ca pozitia geografica, ca rusii” …..

    00
  21. Asta imi aduce aminte de o discutie cu un nene in 1991 care sustinea ca nici in 25-30 de ani nu vom avea autostrada de la Constanta la Arad/Oradea/ granita cu Ungaria, doamne cat am putut sa rad atunci de „prostia” lui. Acum il pomenesc mereu in diverse discutii, eu am ajuns un „nene” care nu mai spera ca apuca sa vada acea autostrada finalizata, el s-a dus demult in alta lume.

    00
  22. Eu nu cred ca guvernul asta rezista un an. Deja au inceput sa-si arate coltii unii la altii, nici nu sa uscat cerneala pe protocol. Declaratii de genul asta cu centrale de bloc/cartier/planeta sunt din categoria celor sa opriti motorul la semafor, penibile ! Stai ca am una mai interesanta: stiti ca au zis ca o sa plafoneze preturile la energie, o sa se dea compensatii, minuni. Mai ales o sa aiba grija de saraci si amarati. S-a facut ceva ? Aham. Deja vin facturi marite cu 20-30 % la curent si gaz. Lemnul de foc are pret de cocaina. Nu se face nimic, stati linistiti.

    00
  23. Handi* p* la* nenorociti au supt ca lipitorile toata viata. Sa ii vad la munca in mina!
    Nu au fost in stare sa intretina ceva dar au pretentii !!! @*&^%^%$

    00
  24. Nu isi pune nimeni problema daca o centrală de bloc chiar poluează mai putin decat suma centralelor din apartamente?
    CET -ul da, ca e la marginea orașului si are coșurile alea înalte, dar ca si CO2 cantitatea tot aia este.

    00
    • pai hai să o luăm logic: cum se consumă mai multă putere, încălzind apa local sau încălzind-o la 2-3km distanță și transportându-o prin conducte?

    • Și ține cont ca societățile de termoficare au SUTE de angajați!!! Necesarul ar fi sub 50

      00
  25. Uitati-va la mizeria asta de pe site-ul Termoenergetica, cum e bine sa te racordezi la sistemul de stat, comparativ cu centrala proprie. Si ce argumente puerile au, ca la fiecare intarziere, esti debranşat, comparativ cu sistemul de stat, unde te mai păsuieşte lumea.
    https://www.cmteb.ro/_incluse/img/casete/infografic.png

    00
    • Da, am vazut ca o posteaza ca exemplu pozitiv Flat prin diverse locuri. Ce nu spun apologetii incalzirii centralizate e ca acum a ajuns vreo 1200 de lei pe Gcal daca pui la socoteala si taxele de cogenerare.
      Banii aia in plus fata de pretul platit de unde cred ei ca vin? Tot din banii oamenilor, (semi)direct prin taxe sau indirect si cu dobanda in viitor. Caci nu avem replicator-ul lui Powell.

      00
  26. Am locuit intr-un bloc in Bucuresti care avea centrala de bloc pe peleti. Fiecare apartament avea termostat programabil si un sistem prin care se masura temperatura apei la intrare si la iesirea din apartament, astfel incat sa platesti fix cat consumi. Da, era foarte bine si ieftin. Vad ca sunt multi care se opun ideii de centrala de bloc, dar asta doar pentru ca le lipsesc informatiile necesare si isi dau ei cu parerea despre cum ar fi, argumentand ca centrala de apartament e cea mai buna. Pai ce sa vedeti, blocul ala avea 2 scari, construite la vreo 2 ani distanta. In prima scara au pus centrale de apartament. Era asa bine cu centrale de apartament incat vecinii din scara respectiva cautau solutii sa monteze centrala de bloc. E adevarat, exista si varianta mai neplacuta, pe care am experimentat-o intr-un bloc vechi din centrul Bucurestiului, care de asemenea avea propria centrala dar pe gaz, fara niciun fel de contorizare (totul era pausal), iar costul cu gazele se impartea in functie de suprafata. Acolo n-a mai fost deloc ieftin, pentru ca nu beneficiam de vreo subventie, si nici centrala nu era cea mai eficienta. In concluzie, centralele de bloc nu sunt deloc de ignorat, iar centrala de apartament nu e cea mai buna varianta.

    00
  27. Hai mai trebuie sa va invat eu? /s

    Dezvoltatorii sunt mana in mana cu primariile. Se vor spala niste bani seriosi in tranzactiile astea de „cumparare inapoi” a terenurilor. Asta daca nu se ajunge la renta direct.

    Cum ar fi ca statul sa inchirieze teren de la dezvoltatori pe care sa construiasca centralele de cartier/ansamblu ?

    Sau, si mai frumos, statul cumpara/inchiriaza teren de pe parcela dezvoltatorului, pe care mai apoi un alt privat o cumpara/inchiriaza iar de la stat. Si ajungem cu un carnat masiv de cumparari/vanzari si subinchirieri, dar nu se construieste nici o centrala.

    Raman niste fundatii, gropi in pamant timp de vreo 5-6 ani pana cand in final se toarna betonul si poate peste 10 ani apar primele asemenea centrale.

    Se va trage din toate directiile de asta ca sa iasa banul.

    00
  28. M-am activat târziu pe subiect.

    Ca să îți răspund la întrebare printr-o întrebare, de ce trebuie să facă statul ceva? Sau primăria?

    Constructorul unei zone rezidențiale trebuie să prevadă acest lucru în acel teren cumpărat.

    Apoi se constituie o asociație de locatari, întreținerea se plătește la un organism privat specializat pe asta.

    Organismul privat se descurcă să plătească la furnizorii de gaze, etc

    Îți dau exemplul meu în fr: noi locatarii, suntem responsabili de centrala rezidenței. Dacă se strică, noi plătim reparația și tot ce trebuie.

    Primăria sau statul nu are nici o treabă.

    00
    • Intelegi ca proiectul de lege se refera la centrale de cvartal, nu de bloc? Adica tu daca vrei sa construiesti un bloc, trebuie sa te intelegi cu alti 10 constructori de blocuri si sa faceti o centrala comuna.
      Si sa spunem ca ai reusi sa te intelegi cu ei. Dar daca momentan esti singurul constructor, ce faci pana se aduna mai multi?

      00
  29. Îmi povestea cineva dintr-un rezidențial de prin 2000 cum face frigul în octombrie-noiembrie că blocul era izolat prost.

    Și zic „ok, dar n-aveți centrală?
    „Ba da, dar e de bloc, și vecinii nu vor să consume de acum…”

    Mișto, ce să zic.

    00
    • Și aici se poate legifera ușor.

      Când temperatura este inferioară la X grade pe o perioadă de X zile, atunci pusă în funcțiune centrala.

      Un regulament al asociației votat de locatari ar trebuii să fie suficient

      00
    • @Gany pe proprietatea ta nu poate să-ți spună statul când să pui centrala în funcțiune.

      00
  30. La “ calitatea” la care se construieste in Romania vom avea saptaminal explozii de blocuri din cauza centralelor “ construite”.Pare exagerat?Pai cine-ar fi crezit ca incendiile de spitale(cu morti si raniti) vor fi lunare,devenind stiri banale?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube