Dacă vreți să dați la ASE sau știți pe cineva care vrea asta…

Fiți atenți aici:

După ce a scos examenul de admitere de câţiva ani, conducerea ASE a mai luat o decizie surprinzătoare: studenţii care iau mai puţin de nota 5 la examen pot promova totuşi, dacă au rezultate bune la activitatea de la seminar, iar media celor două note este de cel puţin 5.

Credeți că au făcut asta din mărinimia lor proprie și personală? Sau pentru că ce vând ei acolo nu se mai caută așa de mult în lumea reală?

Da, OK, contabilitate, management, vag utile. Dar prea puțini care învață management ajung manageri, și de obicei ăia care au și ceva aplecare pentru asta sau le pică biluța să se nască în familia care trebuie.

Dar până la urmă poți fi manager și fără facultatea de management și poți duce comanda la masă fără un master în turism.

Așadar, dacă vreți să dați la ASE sau știți pe cineva care vrea asta, spuneți-i să se reorienteze.

 

film-gringo

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Ase-ul e genul de facultate care o faci ca sa ai facultate ca se cere la angajare…si dupa aia vezi tu in ce domeniu te bagi. Oricum job-ul se invata la locul de munca… nimeni nu se bazeaza pe facultate ca sa stii orice din lumea reala…poate doar in domeniile f tehnice.

    11
    • *pe care

      00
    • Uite asa cred si astia care nu au luat bacul sau nici nu s-au prezentat. Ei cer 2000 de lei net si o sa invete din mers lucrurile. De ce ai avea impresia ca un nene care vrea sa faca bani ar investi niste bani intr-un putoi care nu stie sa faca nimic si nu are o minima garantie ca o sa scoata bani de pe urma ta. Da, in afaceri e despre bani, il doare in pl pe alaa ca esti un geniu neinteles si ca nu iti gasesti locul in societate. Daca ai tai te-au pupat si ti-au zis ca esti special, sa stii ca nu e asa. Pe langa tine, mai sunt cativa mii de speciali. Faptul ca nici macar nu te-ai sinchisit sa iei bacul cu nota minima, demonstreaza ca esti lenes si neinteresat si nu prezinti interes.

      10
    • @Eu… eu doar am prezentat realitatea din Romania, nu un ideal al meu. Poti sa te superi cat vrei. Adevarul este ca facultatea NU TE PREGATESTE pentru piata muncii! Eu personal nu am avut nimic de castigat ca am facut ASE-ul. Doar ca am trecut acolo in CV si arata frumos. Dupa primul an cand am vazut cum sta treaba, m-am angajat frumos la o banca si am.inceput sa INVAT LA LOCUL DE MUNCA. Am inceput cu salariu mic( nu minim pe.economie) si pe masura ce deveneam mai bun mi s-a marit si salariul. Poti sa te dai tu cu curul de pamant cat vrei dar asta e realitatea.

      11
    • Doar o facultate că se cere la angajare, după aia vezi tu in ce domeniu…da, dar asta cu „vezi tu dupa aia ce faci” e după orice facultate. Problema e sa nu fii nevoit sa-ti schimbi domeniul. Daca ai făcut ASE îți găsești în domeniu, daca ai făcut ecologie, mai puțin sau mai prost.

      10
    • Ai ales prost facultatea. Rolul facultatii este de a te introduce in domeniul respectiv. Facultatea trebuie sa iti formeze gandirea si logica pentru domeniul respectiv. Eu am terminat o facultate tehnica. Si cum zicea si cineva mai jos, daca esti bun, iti gasesti de munca in orice domeniu.

      10
    • @Cristian dacă în loc de Ase făceai ceva gen Ingineria Mediului sau Agroturism la Agronomie crezi ca mai erai angajat la bancă pe același post?

      10
    • Dupa cum am spus in primul comentariu, exceptia este cazul in care faci o facultate mai tehnica.

      00
    • @vlad, a terminat facultatea, încă nu s-au „bagat pe job”.

      00
  2. Cea mai ironica parte este ca … fix pe partea economica avem lacune mari. Sigur, suntem tari pe IT. Avem programatori buni. Dar ce fac ei? Scriu cod pentru firme din alte tari cu ape mai calde. Sunt niste simpli executanti. Ca sa ajungi sa ai tu produsul tau romanesc, ai nevoie de sefi de echipa, de leadership, de management, de marketing serios. Fix ce, teoretic, preda ASE. Inclusiv la nivel politic, in administratie, atat la putere dar mai ales la opozitie, partea organizatorica, managementul, nu exista. PR-ul e sub orice critica la toti. Iar problema oricum e mai complexa. Si daca inveti de exemplu ceva notiuni de management, te duci si te angajezi in firma intreprinzatorului roman care oricum le stie el pe toate si nici nu te lasa pe tine sa implementezi ceva, ca oricum el stie mai bine si mai bine faci cum zice el. E un cerc vicios.

    10
    • și tu ai lucrat in companii, și eu am lucrat în companii. știm prea bine amândoi cum patronu e șef, și dacă vii cu o idee bună face fix invers ca să îți arate că se pișă pe tine.

    • Ai mare dreptate. Imi pun mainile in cap cand am de-a face cu o afacere din Romania. Am intalnit:
      -tipografie unde art director e contactat pentru pret, apoi se merge in productie, productia calculeaza, se duce inapoi la art director, care trimite un email spre client. Evident, e scump, asa ca clientul se duce la concurenta, care a pus un calculator de pret si formular de comanda pe site.
      -Am fost angajata ca inginera intr-o fabrica. Lasand la o parte ca e legea junglei pe acolo, dar am stat 2 saptamani fara sa am nimic de facut (si dupa am plecat). Inginerul imi spunea doar „citeste ceva prin sistem”, managerul vroia task-uri practice. Cand mi-am bagat pl si ma jucam pe calculator in fata managerului, am fost transferata la alt inginer si am primit task-uri cat sa-mi ocupe 2-3 ore din 8.
      -am vrut sa comand flyere, carti de vizita si niste abtibilduri pentru bicicleta. Am reusit sa extrag pretul doar pentru carti de vizita. Cel pentru flyere a fost „vedem noi”, fara niciun fel de termen limita. Pentru abtibilduri m-a sunat insasi patronul sa-mi explice arogant ca el face, dar costa (evident, n-am reusit sa aflu un pret), ca el trebuie sa cumpere materiale, ca face nu stiu cum etc.
      -orice incercare de a negocia un pret este oprita cu „doamna, avem costuri!”, zici ca e vreo afacere in lumea asta fara costuri
      -orice intrebare despre pretul cam mare se soldeaza cu „oferim calitate”, fara niciun alt detaliu
      -tata a discutat zile intregi cu o tipografie, in numele meu (ca sa fiu sigura ca nu-mi pun „taxa de diaspora”). Intr-un final, se ajunge la „trimiteti manuscrisul si coperta”. Am mentionat „dupa cum am discutat”, atasat fisierele si nu mi-a raspuns nimeni la email. Cand a sunat tata sa vada de ce, omul a spus ca mailul meu era vag, habar n-avea cine vorbise cu cine, asa ca nici nu si-a batut capul.
      -am contactat o agentie de marketing in ideea ca ei stiu mai bine decat mine despre reclamele platite la facebook. Scopul era sa-mi scad costurile. Am primit un raspuns direct ca ei nu-mi pot scadea costurile fiindca exista comisionul agentiei, dar le pot da detalii si ma sfatuiesc ei pe gratis. Au exclus complet varianta ca poate setam gresit chestii, imaginea era naspa etc.
      -am vazut client plangandu-se de serviciile unei firme si firma il injura. In public.

      Eu as zice ca oameni cu studii in economie si management sunt foarte utili. Dar fie facultatea ii invata numai prostii, fie nu-i lasa nimeni sa se desfasoare la un job.

      00
    • Sau, din experienta proprie: iti accepta ideea si la prima sedinta o spune de parca el ar fi venit cu ea. Ma rog in cazul meu este vorba de o tanti, nu de un nene… Mi s-a parut extrem de penibil, mai ales ca atunci cand am dat ideea, erau cam toti colegii de fata, care de altfel au participat si la sedinta. Ce e mai penibil este ca atunci cand a zis hai sa facem asa si pe dincolo, la final ma intreaba pe mine daca am inteles :)))…si i-am zis…pai asta spusesem eu sa facem..cum sa nu inteleg. E, s-a facut ca nu aude, a trecut peste si peste cateva minute iar intreaba daca am inteles…

      00
    • Toti managerii aia din IT, marketing si alte domenii, provin tot din domeniile respective. Nu poti sa manageriezi un proces pe care nu il intelegi, pentru ca ajungi sa te conduca angajatii. Managementul e bun ca si master. In domeniile tehnice o sa vezi ca toti managerii de proiect, liderii de echipa si managerul mare provin din randul angajatilor.

      00
    • NOU
      #15

      @Ioana
      Pai da, te intreba daca ai inteles cum merge treaba pe plantatia dumneaei. Dar tu, nu si nu!

      00
    • @Eu
      Sunt consultant in IT. Echipa in care lucrez e coordonata de o doamna doctor in geologie. Treaba merge brici, madame prinde din mers acronimele si termenii. Nu ca ar interesa-o, ea coordoneaza task-urile, termenele de implementare, si preia bulshituri de la superiori, pardon, mediaza situatiile.

      00
    • Pai e doamna secretara. Cand aveti o problema tehnica sau aveti nevoie de un sfat, cui va adresati?

      00
    • Daca tot e vorba de IT as avea si eu un comentariu.
      Tu mereu promovezi produsele bitdefender.
      Din pacate in Canada produsele bitdefender sint inexistente. Exista pe rafturi in magazine dar lumea nu cunoaste produsul. Promovarea este undeva aproape de zero si se pierde in multitudinea de alte antivirusuri. Acum ca Kaspersky dispare din magazine in USA era de asteptat ca bitdefender sa atace piata puternic. Nimic!
      Oare chiar atit de incapabili sint cei care promoveaza bitdefender in America de Nord?

      Un lucru care-l vad si este aproape de domeniul meu (biochimie):
      Firmele farmaceutice mari inchid centrele de cercetare si dezvoltare in America din cauza costurilor ridicate si le muta in tari in lumea a 3-a. Inchid tot iar seful de grup pleaca in tari ca China sau India. Si acolo el foloseste cercetatorii ca o extensie a lui:
      Le spune ce sa faca zi cu zi si apoi analizeaza singur rezultatele. El decide, el e creierul iar restul doar executanti.
      Banuiesc ca lucruri similare se intimpla in IT.
      Problema e ca in felul acesta e greu ca o tara care doar furnizeaza mina de lucru ieftina sa se dezvolte si sa scoata pe piata propriile produse.
      Poate ma insel, dar asa vad eu lucrurile de aici.

      00
  3. Dreptul si/sau stiinte economice se cer la marele greu la concursurile pentru posturi la Stat. Well…

    00
  4. Da, titlul e alarmist. Dupa care am citit tot si mi-am adus aminte ca asa era si la Poli acum 10 ani. Ba mai mult, ti se facea medie intre puncte luate pe prezenta, nota seminar/nota laborator/nota finala si doar aia trebuia sa iasa peste 5 ca sa treci.
    Ex: 10 p prezenta curs, 20 seminar, 20 laborator, 50 examen final -> total 100, minim 50 ca sa treci.

    00
    • Nu-i adevarat, trebuia sa iei un punctaj minim și in examen. Si oricum nu prea erau șanse să iei nota maxima la seminar dacă erai praf. Pt prezența nu prea se dădeau puncte, doar 1-2 profesori mai încuiati

      00
    • Da, la fiecare materie era alegerea profesorului cum isi facea punctajul.
      Nu la toate era cu minim la examen.

      00
    • Mănânci cacat prietene!

      00
    • Are dreptate. Nu la toate trebuia să iei nota de trecere la examen. Dar deobicei erau materii mai neimportante.

      00
    • Eu am intrat in ‘92 la Poli. Deja admiterea era mai usoara. Nu puteam trece primul an cu restante. Peste trei ani, puteam trece cu 4 restante. Fast forward dupa 8 ani (yeah, am facut Medicina intre timp), si la ultimele doua restante ma intrebau asistentii de ce am venit la examen, ca trecusem deja numai pe baza lucrarilor de peste an.

      00
  5. ASE, ce sa facem la ASE, noi nici bacul nu prea ne batem capul sa il luam, pentru ce plm cand statul da 2250 de lei ajutor de somaj accesibil direct dupa ce ai picatul bacul sa pot sa bag lejer toata vara fornite si pubg dupa ce o trimit pe mama sa imi ia tigari si cola din bani ei.

    FFS … subventia (ajutorul de somaj) este acum de 2250 de lei, 900 de lei era

    00
    • La un anumit nivel, gagiul cu „macar cu permisul pot să conduc si eu o mașină” are dreptate. Nu tre să dea toți BAC-ul, dar tre sa existe oportunități și reale diferite de facultate, că așa vrea mă-ta ca sa nu se facă de rușine la parastase.

      Și iar vine cu mue psd, ca abramburica androneasaca a desființat scolile profesionale.

      Niste detalii aici: https://www.parintiicerschimbare.ro/efectele-restructurarii-scolii-profesionale/

      O sa recunoașteți un nume acolo: Valer Dorneanu, un nene care acum e mare judecător la CCR…

      Votati pesede în continuare, că e de bine.

      00
    • Bacul n-ar trebui sa existe, doar admiterea la facultate (obligatoriu cu examen , la toate facultățile).
      In marea schema a lucrurilor, a fost pierdere totală de vreme să învăț pt examenul de limba și literatura română , sa comentez despre Ilie Moromete, când puteam sa dedic și timpul ăla ( o parte :)) tot matematicii și economiei, care mi-au trebuit la admitere. Mai ales că Moromeții mi-a plăcut în clasa a 11-a, când s-a predat, a trebuit să dau teze și lucrări din el la momentul respectiv, job accomplished…de ce sa revii la bac tot la el? Trebuie eliminate redundantele astea de secol 19 din învățământ.

      10
    • Subventia (ajutorul de somaj) este acum de 2250 de lei, 900 de lei era. Te agiti ca broasca la trasnet. Subventia se da angajatorului. Adica ala primeste 2250 lei. Din care plateste salariul net al angajatului absolvent, plus taxe la Stat. Ceea ce vine in mana prostanului fara BAC un salariu minim. Nu castiga nimeni nimic, pentru ca angajatorului ii ramane pe luna un cacat din subventia aia.

      00
    • Nu poți elimina bacul, fiindcă nu-i poți obliga pe toți să introducă examen de admitere. Cu atât mai puțin dacă vorbim de universități din străinătate. Cât despre proba la limba română, fără subiectul 3 (partea de literatură/comentarii) poți lua maxim 7. Ai mai avea și în acest caz 2 puncte de pierdut fără să pici examenul. Deci, din moment ce bacul nu te interesează, povești din astea cu învățatul pentru bacul la română sunt niște vrăjeli.

      00
    • Ce vrajeala? mie chiar nu mi-a placut sa-mi pierd timpul cu invatat la romana si biologie :) Mi-a placut ce invatam, dar nu in momentul ala, cand aveam in cap intratul la facultate.
      Toata lumea ar trebui sa elimine bacul sau echivalentul lui, nu numai Romania.
      Aia cu 7 n-am inteles-o. Oricum la admitere am dat din economie si matematica, bacul n-a contat.
      Nu pot fi obligate? Ah, intr-o lume in care ar fi posibila eliminarea bacului, ar fi posibila si obligarea introducerii examenului de admitere pt toate facultatile.

      00
    • @m

      Gândești ca un comunist. Nu mai gândi ca un comunist.

      00
  6. Automatica si calculatoare – asta e viitorul

    00
  7. Pe vremea când am dat la facultate, cei mai slabi la matematică dădeau la ISE (actualul ASE). Observ că lucrurile nu s-au schimbat

    00
    • Mananci materie maronie. ASE-ul avea unul dintre cele mai grele examene de admitere la matematica. Nu degeaba vorba „intri greu, iesi usor”.

      01
  8. sunt în facultatea aia profesori, ca madam crăciun, care oricum nu te lasă să treci examenul dacă nu te-au văzut la seminarii, îți inventează tot felul de motive, ajung până la înscenări de încercări de fraudare, doar să le iasă banii și din restanțe, aia cu 4 în examen e ultima problemă a facultăților; problemele reale ar fi că nu țin pasul cu tehnologia, că te obligă să faci seminarii aiurea când materia poate fi parcursă și acasă, că chiar dacă faci seminarii, la examen te trezești cu materie în plus, neanunțată, și dacă nu te-a dus pe tine capul să înveți mai mult, sau dacă n-ai noroc s-o-nveți din instinct, pici examenul sau îl iei cu o notă jalnică, că nu există nici un mod de sancționare a unui profesor rău-intenționat, sunt șefi pe tarla, la fel cum ulterior, patronii sunt și ei niște șefi de tarla

    01
    • nu am avut norocul sa ma intalnesc cu madam craciun (doar la un examen la care era de paza, dar seria noastra nu era la ea), dar am avut noroc de Basanu…

      00
  9. Problema cu facultate de acest tip este ca-i dezavantajeaza intr-un final chiar pe cei slabi sau mediocri.

    Cand esti foarte bun, poti termina orice si vei excela in acel domeniu, vei fi angajat, vei face bani etc.

    00
  10. Fără master în turism merge, dar fără master în comunicare nu ai nici o șansă să prinzi un post de ospătar.

    00
  11. Pare ca urasti sincer ASE-ul asta, ai dat admitere acolo si n-ai intrat ?
    Faza cu nota din seminar este pentru a incuraja prezenta, generatia de milenici trage chiulul la greu. Iar reversul medaliei este si mai des intalnit, daca n-ai fost la seminar si ai 10 in examen se aduna cu 2 si primesti nota finala 6.

    Pana una alta ASE este un brand care iti asigura angajarea rapida, pentru ca inca se mai face scoala acolo iar examenele se iau pe bune, nu ca la „facultatile” particulare.

    00
    • Pare ca urasti sincer ASE-ul asta, ai dat admitere acolo si n-ai intrat ?

      pare că urăști femeile, ai vrut sa dai acolo și n-ai intrat?
      de ce vrei să fii prost și începi fix cu asta? pe bune?!

  12. Am făcut ceva facultate in Italia. Poli.
    Nu știu cumne asta cu prezența in România, dar acolo nu prea erau absenți!
    În plus, sălile de lectură era PLINE!!! nu aveai loc dacă nu veneai de dimineață, eventual. Idem in vacanțe – sălile de lectură erau pline cel puțin jumătate.

    00
  13. E foarte bun Ase-ul! Era și acum vro 12 ani când l-am terminat eu… Acum nu ma încurcă absolut deloc diploma de la Ase in cariera de ofițer maritim…:)

    00
  14. Unul dintre cei mai buni programatori pe care-i cunosc e absolvent de ASE – Relatii Internationale.

    00
    • Spune asta ceva despre cazul general?
      Dacă nu mă înșel, Bill Gates nu a terminat facultatea. Care e concluzia aici?

      00
    • la fiecare milionar care n-a terminat facultatea sunt un milion care n-au terminat-o și lucreaza la kfc.

  15. Poate ca nu au comunicat foarte bine (poate nici nu vor implementa ideea cum trebuie) dar nu este o masura proasta. Se numeste „evaluare continua” si este mult mai eficienta decat evaluarea traditionala, pentru ca unii studenti sunt emotivi si pica examenele chiar daca invata, pentru ca poti sa fii bolnav sau obosit in ziua examenului, pentru ca poti sa ai nesansa sa nu pici pe subiect etc, etc

    Eu am avut de-a face atat cu sistemul de evaluare traditional (7 puncte din 10 erau date de nota de la examen) cat si cu sistemul de evaluare continua. In primul caz, numarul studentilor admisi in primul an a coincis cu numarul absolventilor. In al doilea caz din 90-100 de studenti admisi in primul an au terminat facultatea aproximativ 25

    00
  16. Inca un comentariu despre educatie:
    In Canada sumele pe care le platesc studentiii pentru educatie sint controlate de guvern exceptie cei straini.
    Din acest motiv ecuatia e foarte simpla: Cit mai multi studenti straini, cu atit universitatea are mai multi bani pe care ii cheltuieste cum vrea ca doar este autonomie universitara.
    Este o goana continua dupa cit mai multi studenti straini. Ce conteaza ca nu vorbesc limba, ce conteaza ca nu au educatia necesara…totul pentru bani.
    Acuma studentii straini vin in Canada pentru specialitati importante: inginerie, stiinte etc..si cu cit ai mai multi cu atit nivelul educatiei scade pentru ca daca pica prea multe examene pleaca din universitate cu bani cu tot.
    Canadienii, multi sint fraieriti cu tot felul de programe de studii fantoma care poate suna bine dar sint complet inutile si nu iti gasesti job cu ele. In fapt, majoritatea programelor a caror nume se termina cu „studies” fac parte din aceasta categorie:
    Women studies, Greek studies, Irish studies si lista e foarte lunga.
    Toate aceste „studies” sint benefice pentru unviersitati datorita costurilor reduse si aduc bani comparate cu departamente unde instrumentele si consumabilele sint scumpe.

    Ce vreau sa spun este ca la ora actuala multe unviersitati au ca prim obiectiv atragerea studentilor pentru a face cit mai multi bani iar calitatea invatamintului este undeva in urma.

    00
  17. Eu sper ca s-au prins toti ca ASE-ul e doar o fabrica de someri. Poti sa ajungi vanzator si fara diploma de la ASE. La fel, la McDonald’s te angajeaza si fara licenta ASE. Nu constituie un avantaj.

    00
  18. Nu înțeleg de ce este considerată atat de șocantă această măsură luată de conducerea ASE.S-a întamplat și la case mai mari,chiar la universitatea unde studiez,UMF Iași(sunt student la farmacie în anul 2).
    Era mult mai ușor să se treacă examenele pană acum 3 ani.Noi de obicei la o materie dăm 2 examene:unul practic și unul scris(în sesiune).Trebuie să ai minim 5 la ambele ca să promovezi.Pe vechiul sistem puteai să ai de exemplu 8 la practic și 2 în sesiune.Ieșea media 5,erai promovat.Acum….te duci la restanță,eventual și la reexaminare(la mine se pică în prostie la unele materii).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.