Cam asta e mizeria lăsată după o zi de oamenii veniți la spital. Majoritatea sta o oră sau două, puțini mai mult de atât, și în timpul ăsta aruncă pe geam mucuri de țigară, hârtii, ambalaje, plicuri de ceai, șervețele folosite. Oameni pe care, dacă îi întrebi, vor o țară mai civilizată și mai bună. Desigur. Doar că trebuie început din altă parte, normal că din altă parte.
Mănânc la fastfood-ul Auchan-ului un sandwich. Mese înalte, lânga aproape fiecare masă disposer gen mcdonalds, să-ți arunci resturile și să pui deasupra tava. In 15 minute și trafic pe acolo de vreo 50 de consumatori am fost SINGURUL care nu și-a lăsat lăturile pe masă, în sau pe lângă tavă. Nu, nu lauda de sine e scopul acestui comentariu.
Sa se bage tavi cu fisa. Pentru 50 de bani sa vezi ce organizati devin. Daca ar baga taxa 1 leu pentru accesul in anumite zone din Bucuresti sau abonament anual 100 de lei traficul ar scade cu un sfert in zonele respective.
@Valeriu: Ehe, de cînd aștept eu un program de reciclare (măcar) cum era pe vremea lui Ceașcă: sticla de 0,5L – 1 leu, aia de 1L – 2 lei, aia de lapte sau de șampanie – 3 lei! Acuma îmatea i zic că, fie!, să nu le mai luăm în seamă recipientele de sticlă (că nu afectează mediul prea mult – după fărîmițare, se fac nisip la loc) însă pt cele din plastic ar trebui musai să fie! Și nu idioțenii dintr-alea cum erau acum vreo 10 ani (căci acum nici atît nu mai e) pt unele sticle, adică să ai bonul care arată că le-ai cumpărat din unitatea respectivă.
1 leu din ziua de azi e aproximativ egal cu 1 leu din 1989. Astăzi nici măcar n-ar fi nevoie să restitui 1, 2 sau 3 lei pt un recipient. Sunt convins că un tarif de returnare (fără bon! – asta deja am zis că e ”moartea pasiunii”) de 10 bani pt peturi de ORICE capacitate ar curăța munții și cîmpiile de asemenea deșeuri. Poate că mulți vor prefera să le arunce în continuare însă, precum precis știți, tomberoanele sunt ”pieptănate” zilnic de oamenii ai străzii, oameni nevoiași care cu siguranță vor exploata această resursă (sună cinic, dar a ne face că ei nu există e încă și mai cinic!).
PET-urile nu sunt refolosibile, sunt reciclabile dar nu valoreaza 10 bani recipientul. Mai bine s-ar da amenzi fara exceptie, ai aruncat pe jos un muc de tigara 50 de lei, ai aruncat ambalajul de la un snickers pe jos 50 lei. Daca nu platesti amenda(amenzile cel mai probabil) timp de un an te da statul in judecata si te executa silit.
Principala problema e ca suntem noi jegosi si aruncam pe jos nu ca nu reciclam (asta e alta problema). Si aici sunt diverse motive: proasta crestere, nepasare, lipsa de cosuri de gunoi etc.
E vorba de categoria de oameni cu care ai de a face. La auchan mananca, in principal, oameni din patura de jos: saraci si needucati. Drept urmare nu isi duc tavile. Urmareste acelasi lucru la food courtul de la mall si o sa vezi ca e un procent mult mai mare de oameni care isi duc singuri tavile de la masa. Urmareste acelasi lucru la Mc sau KFC si o sa vezi ca sunt exceptii cazurile in care oamenii nu isi debaraseaza singuri tavile.
Deci nu mai trageti concluzii generalizatoare dupa niste experiente strict personale si observatii facute doar in anumite situatii/locatii.
civilizarea se face cu forta
In Nuremberg(probabil si in restul tarii) sticle de suc aveau o taxa(de reciclare) de 50 centi per sticla si primeai banii inapoi cand te intorceai cu sticla de unde ai cumparat-o sau in orice alt magazin.
mi se pare cel mai ok sistem care se poate implementa si la noi
@John: plot twist: Auchanul e la Mall..
@Emi, probabil John se refera la mesele din interiorul supermarketului, de la vitrinele cu mancare gatira versus foodcourt-ul (unde sunt mici restaurante, terase, etc) din mall-ul unde se afla si hipermarketul auchan.
@gc: Nu stiu cat valoreaza un PET folosit dar in Suedia platesti in plus pentru fiecare PET/doza/sticla intre 1 – 2 coroane suedeze. Ai posibilitatea sa le returnezi la orice magazin, fara bon (exista compactoare care accepta PET/doze sau sticla). La sfarsit poti sa alegi daca donezi suma adunata sau printezi un bon pe care il poti folosi la cumparaturi.
@E: bine zis.
Sa gandim si mai elementar: fumezi o tigara in drum spre munca si, in loc de a petrece 5 secunde din viata ta sa o stingi si sa o arunci la cos, care sunt la tot pasul, arunci mucul de tigara pe jos. Eu in 20 de ani de Bucuresti nu am vazut pe cineva sa aleaga a doua varianta. Eram in Cismigiu marti si am vazut pe cineva sa o faca totusi. Glumeam cu compania ca omul respectiv sigur nu e roman, ci strain daca face asta. Am verificat si era adevarat. Spaniol.
Corectie, prima varianta. Dar cred ca s-a inteles ideea.
În Oradea au introdus la un moment dat ceva lege locală care interzice și aruncarea de mucuri de țigări pe jos, amenințând cu amendă de 500 de lei. S-au dat câteva amenzi, s-a prezentat situația prin presă. Nu s-au civilizat toți, majoritatea aruncă încă pe jos. Cu toate astea, am observat mulți oameni stingând țigara la coș și aruncând-o la gunoi, nu pe stradă. Toate coșurile stradale au plăcuțe metalice pentru stins țigări și 50% dintre ele sunt murdare de scrum, semn că lumea – cel puțin o parte din ei – mai încearcă și civilizația.
Crezi ca englezoii nu sunt la fel de murdari?Asta depinde de fiecare in parte
Diferenta intre noi si „englezoi” (sau nemti, ce cunosc) este ca prin anii ’60 s-au introdus amenzi draconice la aruncatul gunoiului pe strada. Noi chiar si de le-am avea in legislatie, ce ne omoara pe noi nu este inexistenta legislatiei. Ci nerespectarea ei, organele de ordine nu o aplica.
A fost de curînd un articol aici despre chiștoace aruncate pe geamul mașinii și am fost uluit de intransigența multor comentatori: ei condamnau feroce pînă și scrumatul țigării în afara autovehiculului!
Eu aici sunt pt: scrumat, fie! (în fond, e doar niște cenușă. Ăia care zic că, avînd și ei geamul deschis, le-a intrat scrumul în ochi mint de-ngheață apele: cam singurul mod în care s-ar putea întîmpla așa ceva e să STAI în coloană iar un vînticel potrivit ca direcție ȘI intensitate să conlucreze). Chiștoc (adică filtrul plus ce-o mai fi), niciodată, indiferent de condiții!
sa vedeti in franta ce se arunca chistoace pe jos. ma rog, in paris. mai ales unde sunt terase pe trotuar, fumezi tigara si chistocul direct pe trotuar. obiceiul cu ultimul fum tras din tigara inainte sa te urci in autobuz e si aici, de doua ori porceste, o data ca intri cu tot damful de tigara in autobuz, a doua oara ca arunci chistocul in statia de autobuz.
bine, dubios dar rar vad chistoace gramada pe strada. am vazut ca salubrizarea are un fel de aspirator gigantic, electric cu care trag toate chestiile astea + frunze, etc.
asta ca sa inteleaga nea Vali ca schimbarea nu incepe de la individ ci de la stapanul lui.
sa ceri unui individ sa inceapa schimbarea cu el e ca si cu peturile, poti sa-i spui cat vrei de vorba buna pisicii si cainelui sa nu faca aiurea prin casa, pana nu e arati litiera si in caz de stoicism ii si bagi cu nasul in propriul rahat facut aiurea, nu invata.
asa si cu romanii. surprins ca ai aruncat hartie, chistoc pe strada? 50 de lei amenda pe loc 500 de lei in 48 de ore. la o comuna precum bucurestiul e suficient sa angajezi doar 30 de agenti care sa patruleze zilnic o alta zona din bucuresti si garantat ai 300 amenzi pe zi. in juma de an s-ar duce vestea, prietenii ar povesti ca si-au luat-o, s-ar duce vestea si bag mana in foc ca doar in primul an s-ar injumatati procentul celor care arunca pe jos.
daca asteptam sa se civilizeze lumea, in ritmul actual as zice ca ne-ar lua intre 50 si 75 de ani.
but, then again, importante sunt statuile, politia locala amendeaza batranici care vand 10 fire de patrunjel, whatever….
H.
Nu e normal sa scrumezi in spatii publice/pe geamuri, asa cum nu e normal sa te pisi sau sa scuipi pe jos. Nu pentru ca poluezi sau murdaresti ceva, ci pentru ca tine de educatie, de cei 7 ani de-acasa, pentru respectul pe care trebuie sa-l porti celorlalti cu care imparti un spatiu public.
sa scrumezi…asta e ma problema: scrumul de la tigara. La noi se caca lumea pe strada dar scrumul e baiul.
zic sa incepem de la a sta ca pieton la rosu chiar daca nu trece nici o masina.
Civilizația nu împlica spălatul pe creier.
Da, știu, veți da cu minusuri.
Subiectul implicit al articolului este unul drag mie, poate si de asta simt nevoia sa comentez mai mult decat de obicei. In Germania, cel care trece pe rosu este nu doat „tztzait” de catre cei care asteapta cu el la stop, ba mai mult, daca trece unii incearca sa il traga in spate fiindca este privit ca un sinucigas care tine cu tot mortisul sa fie calcat de un camion. 10-20 de secunde de asteptat in plus, cu riscul de a pierde tot restul vietii. E un calcul atat de greu de inteles? Inca o piesa din puzzle care ne poate face sa intelegem ce nu merge bine aici.
Eu stau, ca nu stiu de unde poate veni cu viteza o masina al carei sofer stie ca are verde si trece in tromba.
La naiba, in Buc trebuie sa te ultra-asiguri si pe verde. Pe rosu tre’ sa fii paranoic la asigurare.
ce ma amuza povestile despre germania
Dude de ce la tine toate videourile au o tenta creepy?Ba in beci, ba pe strada noaptea vorbind in soapta…jeeez…nu poti sa faci si un video cu un gratar stand la iarba verde si ascultand manele?
N_AM BURTĂ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Majoritatea staU
Sta, pentru ca este EA – majoritatea…
Acel moment cand crezi ca 7.5 cm inseamna pwula mare si vine Titi cu ai sai 25 si jumatate.
Ii este cuiva teama ca altcineva decat oamenii stau? Atunci de ce sa pui singularul?
Se pune singular cand majoritatea aia formeaza o entitate mai importanta in context decat suma indivizilor. Ex: Majoritatea a votat pro, astfel legea a trecut. E important ca a votat majoritatea. Daca votau doar Gigel si Costel nu trecea nicio lege.
Revenind la text i se pare cuiva mai important ca multi oameni stateau putin sau era acelasi drac daca doar Gigel si Costel stateau putin?
Florin$$bo$$_de_bo$$
Brava baieti. Prosti, da multi!!! FMM de majoritate, de scoala si de google !!!!!
https://diacritica.wordpress.com/tag/majoritatea/
http://vorbesc.ro/6539/majoritatea-oamenilor-este-sau-majoritatea-oamenilor-sunt
http://analfabeti.ro/majoritatea-este-sau-sunt-cum-se-scrie-corect
Civilizatie e atunci cand nu arunci nimic pe jos.
gravitatie zero.
Nu e numai atat, mai sunt muulte alte chestii care lipsesc, de ex:
https://feher.live/2017/10/05/referendum-pentru-introducerea-lapidarii-in-constitutie/
Nu există țări civilizate, ci doar țări bine amendate. Prigoană dixit
Cine a zis că vreau o Românie mai bună?
ce injuraturi mi-am luat la un articol mai demult cand i-am zis unui taranel ca orasean nu te numesti cand te-a fatat ma-ta la elias ci atunci cand stii la ce foloseste un cos de gunoi…
Pe de alta parte, nu am vazut niciun cos de gunoi toata filmarea. Daca stii ca ai o problema cu gunoiul pe sectiunea aia de strada, pui 10 cosuri. Nu e garantat ca va functiona 100%, dar incerci.
Am crezut si eu, o buna perioada, ca mai multe cosuri ar rezolva problema gunoiului de pe jos. Insa cand realizezi ca exista tari extrem de curate, desi cosurile de gunoi sunt aproape inexistente, intelegi ca totul tine de educatie. Ce fac ei cu gunoiul pe care il produc in strada? Il baga in buzunar sau geanta si il depun, fie la primul gunoi intalnit, fie la cosul personal de acasa.
Trebuie sa intelegem ca gunoiul, produs de noi in strada, este al nostru personal, proprietatea noastra, si nu are nimeni nici o obligatie sa-l preia din mana noastra si sa-l duca acolo unde ii este locul. Faptul ca avem sansa sa intalnim un cos de gunoi este doar un bonus.
sa mai descriu 2 situatii din mandrul bucuresti..
pe strada la mine au montat cosuri de gunoi din 20 in 20 de metri. si intre fiecare doua cosuri, o bancuta. nu zic ca nu erau necesare sau ca nu sunt folosite. gunoaie pe jos gasesti in continuare ca si inainte, doar ca acum gasesti si in cosuri. semn ca popendulatia se delimiteaza destul de clar in 2. aia care inainte tineau hartiuta in buzunar pana gaseau un cos acum se debaraseaza de ea in primii 20 de metri. restul cei care aruncau pe jos, arunca si acum tot pe jos.
intr-un parc cunoscut din bucuresti s-au montat cosuri noi. destul de multe. nu au fost insa scoase toate alea vechi. lumea care se preocupa cu aruncatul la cos nu sta sa aleaga, arunca ce are de aruncat la cos. compania de salubritatea nu le goleste decat pe alea noi… restul nu sunt responsabilitatea lor desi de obicei sunt pline pana la refuz sau chiar dau pe dinafara. ah, sobolanii zburda vesel….
Ce sa mai zic de astia de la noi de la serviciu, dupa ce ca sunt cosuri de gunoi peste tot, si colorate si scrie si pe ele care pentru ce e, si ditamai corporatistii lu’ peste, le e lene sa arunce unde trebuie. Bineinteles ca au opinii despre toate alea, gradul de poluare, civilizatie (nu mai zic!), incalzirea globala, politica interna si externa… Sigur, oameni cu studii din cele superioare, trente scumpe si educatie aleasa.
eram la ikea la hotdogi, la o masa din aia de stat in picioare langa mine, un cuplu cu copilul, long story short au ajuns sa se certe cu o femeie de la curatenie ca de ce sa nu lase el laturile pe masa ca el nu e un sarac sa se deplaseze el sa arunce la gunoi, ca aia de ce e platita, nu sa stranga dupa el ?! wtf !!!
depinde de cultura. in Asia te cearta daca duci tu gunoiul, e femeie platita pt asta
uite eu la ikea duc tava. ca e ok. pui pe suporti. ikea e gandita bine, deh nordici
la mcdonalds nu o duc pt ca mizeria aia de usa rabatabila de la cos e prost facuta, nu se deschide fara sa pui mana pe ea, incomoda si dai toate alea pe tine cand vrei sa le arunci.
Buna ziua,
Situatia este exact la fel si in cazul mizeriei facute de cainii personali. Eu am unul si zau daca simt vreo mare cheltuiala cu pungutele alea. Merg o data la doua luni la magazin si iau cate 15-20 de suluri si imi ajung. Problema este ca probabil ma numar printre aia 1% care strang mizeria cainelui si o dau la cos. Si in parcul unde imi plimb eu cainele sunt cosuri cam la 20 de metri distanta. Ba majoritatea celor cu caini ii duc in tarcul special amenajat ca sa isi faca nevoile acolo, ca e tarcul cainilor si nu trebuie sa stranga. De parca nu tot cainii lor alearga apoi prin mizerie si o cara acasa. Dupa parerea mea tot cu amenzi se civilizeaza lumea. De buna voie o sa fim mereu 1-2%.
Taxa pe ambalaje ca-n Germania. 50 de bani plătiți garanție la casă, pe care-i recuperezi pe un bon de cumpărături, atunci când duci ambalajul la reciclat.
Minţi grohăite.
* si nu te mai uita la televizor!