Aș vrea să văd și la noi “Eat well for less”

Televiziunea ar fi un mediu mult mai plăcut dacă, pe lângă Capatos și Măruță, am avea și emisiuni de tipul “Eat well for less”, care e un serial britanic despre cum să mănânci bine pe bani mai puțini decât o faci acum.

În timp ce scriam ultima frază mi-am dat seama că o parte din români sunt campioni la mâncat ieftin, dar nu și la mâncat bine sau măcar decent, de unde și nația de obezi subnutriți care suntem pe cale să devenim.

Asta ar fi mai important decât labageala cu “dar vai, ce se întâmplă cu panama papers, grecia, turcia, nisa” și alte manele, care au locul lor în contextul internațional, dar care n-au o prea mare relevanță sau impact în viețile noastre, când noi nu mâncăm ca lumea, nu dormim ca lumea, nu nimic ca lumea.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Eat well for less = Eat less for less

    Pai daca sunt obez vreau si mai mult pe less. Vreau Eat more for less.

  2. NOU
    #2

    28% dintre romani dorm pe canapea! suprinzator pentru mine. nu stiu voi ce credeti despre asta.

  3. Este un pic diferit la ei, pentru ca ai de unde, adica multi cumpara semipreparate, fish&chips, burgheri, etc si pot gasi mai ieftin preparate sanatoase, salate, legume, peste. In schimb la noi cel mai ieftin este sa mananci cu euri: britanicii nu au franzela de sub 1 leu cu grau modificat genetic, parizer de 4 lei si asa mai departe, de aceea statistic stam bine cu pretul alimentelor, pentru ca se ia in considerare la analiza cel mai iefitn salam, ea mai ieftina paine etc, dar nu se spune ca de fapt calitatea nu se poate compara, a ridicat aceasta problema chiar si Presedintele Consiliului Concurentei, pe calitate similara la noi este mult mai scump. La noi mai ieftin este doar sa mananci in principal gatit sau cateva legume la nesfarsit, morcovi, cartofi sanatos, ma refer la marea masa a popendulatiei, daca se ia in considerare salariul mediu, desigur. Dar as fi curioasa sa vad o astfel de emisiune, clar m-as uita sa vad la ce si cum se raporteaza :) si desigur ar avea succes si este altceva decat cele mentionate care m-au facut sa renunt la TV (cu exceptii gen seriale de pe AXN, de exemplu pe langa programe din strainatate)

  4. Ah, deci ai vrea sa vezi la noi la TV o emisiune culinara, nu? Pai sunt cateva, hai sa le numaram: 1. Aia a lu’ Dinescu unde iti face capu calendar despre cat de misto e mancarea romaneasca si la sfarsit iti pune lautari la masa; 2. Aia a lu’ Tudosiei care te face sa te simti vinovat pentru saorma de ieri; 3…. cam atat, nu?

  5. Sunt mai multi factori care ajuta la a avea o viata mai sanatoasa.

    Treaba e ca ponderea lor trebuie determinata de fiecare persoana in parte pentru ea insasi deoarece nu exista o reteta panaceu, ci doar niste factori de care trebuie sa tii cont si sa ii adaptezi la tine si la stilul tau de viata.

    Factorii aia sunt, fara a avea pretentia ca lista e completa:
    – sport, miscare, adica fara sedentarism, in limita posibilitatilor ofcors
    – dieta
    – odihna, care conteaza extraordinar de mult
    – stresul si in general cum ai grija de creierasul tau (garbage in, garbage out)
    – viata ta si cam cat de calitativa e (dupa standardele fiecaruia ofcors)
    – metabolismul si cum iti influenteaza fiecare din factorii de mai sus metabolismul

    Pana la urma ce zic eu nu e s.f., ci ceva banal si de bun simt pe care marea majoritate a oamenilor carora le pasa de ei fie le stiu fie le deduc in cateva minute.

    Partea mai grea e disciplina.

    • Pai.. cand te duci la doctor, dupa ce te consulta (ca sa nu zici ca ai venit degeaba) iti spune: „E posibil sa fie din cauza stresului, a lipsei de miscare, a alimentelor de proasta calitate, a lipsei de odihna, etc.. Hai sa-ti dau o reteta cu ce trebuie sa iei de la farmacie…ca sa-ti ameliorezi simptomele…”

  6. Daca faci emisiuni de genul asta oamenii sunt mai sanatosi, deci mai putina publicitate la medicamente sau suplimente alimentare… :)

    Intr-o nota serioasa: greu de crezut ca o asa emisiune ar avea succes… Romanii sunt destul de snobi din pacate. Prefera sa ii dea cu mc si orice e la moda doar pentru ca e in trend.

    • Come on, chiar asa big pharma conspiracy in legatura cu absolut tot?

    • Nu generaliza. Dupa ce ajung la varsta de 30 de ani majoritatea celor din orasele mai de doamne ajuta, unde lumea este mai informata, incep sa aiba mai multa grija la ce baga in ei.

      Cei de la oras care baga zilnic mizerii in ei sunt aia care au fost de mici hraniti cu porc prajit la ceaun, jumari si carnati si care repeta obsesiv „lasa ca inainte lumea manca orice si nu murea”, fara sa se gandeasca ca media de viata, fara probleme majore de sanatate, era de maxim 45-55 ani la „aia de dinainte”. Dupa care venea cosmarul bolilor cronice de inima, ficat, stomac, bila s.a.m.d..

      Cei de la tara or baga slanina si tuica la greu, dar au o alta conditie fizica fata de oraseni, asa ca prind majoritatea 70 de ani fara a deveni obezi.

      Bolile cardiovasculare sunt in schimb foarte prezente in cazul celor doua categorii, indiferent ca sunt oraseni sau de la tara.

  7. E clar ca noi, zilinic, nu mancam ca lumea… Dar cand vine cate-o sarbatoare religioasa… gata frate….! Mancam ca si cand ne-ar fi invitat Dumnezeu la masa. Iar asta e un semn de foame nationala. Un popor bine alimentat nu baga in el pana boraste numai la Paste si la Craciun ci se alimenteaza corespunzator pe tot parcursul anului astfel incat sa nu cante de sarbatoare cand a taiat porcul…. Un neam de hamesitzi….

  8. Emisiuni de genul asta nu o sa vezi decat la un post national gen TVR, care sa nu fie „sponsorizat”. Se pare ca singurele emisiuni „de interes general” pe care le-om vedea sunt alea cu nu consumati zahar si sare prea mult, cine stie cat or costa si mesajele alea…
    Cum TVR nu mai produce niciun format nou, n-o sa vedem ceva de genul prea curand.

  9. good point. sau cum sa faci naibii o firma sau sa sustii o afacere…

  10. Mai degraba la noi ar avea succes o emisiune care sa te invete cum sa bei mai mult cu mai putini bani.
    Ar putea incepe cu un episod pilot in care Ion, un tanar anteprenor, ne dezvaluie secretele prepararii celebrei tuica din pufoaica si gainatz innobilata in bidoane de plastic de 20L . Vom afla inceput la doar 20 de ani cu doar un ajutor social si 50 de la tatal sau, iar acum are o piata de desfacere in 10 sate si o cifra de afaceri de 10.000 euro doar din tuica si tigari de contrabanda.

  11. Pai.. niste cartofi prajiti studentesti cu oua ochiuri deasupra sau o fiertura de orez cu spinari de pui parpolite in ulei sau un ghiveci de legume, reglabil din paine, cam toata lume isi permite, nu? Sunt retzete cunoscute din mosi-stramosi, nu e nevoie de emisiune TV.

  12. Romanul e neam de moldoveni… ii place sa manance, adica
    „le are cu mancatul”… De asta si au succes micii, carnaciorii, pastrama… cam tot ce miroase bine si poate fi bagat in fizic si clatit cu o bere…
    E in karma acestui neam, in gena ancestrala de iobagi infometati… deci n-ar trebui judecati.

  13. eat well. eat well for less e cam imposibil, poata daca mananci mult, altfel nu vad cum ai manca mai bine cu mai putin decat niste preturi de fastfood, unde mai pui ca trebuie sa consumi timp sa cumperi si sa pregatesti mancarea si sa o si depozitezi iar daca n-o depozitezi consumi mai mult timp pentru a te gandi ce vrei sa mananci maine, poimaine.

  14. Pai … hai sa luam la puricat retetele traditionale romanesti: o sa vedeti ca majoritatea sunt configurate sa umple stomacul cu senzatie de satzietate si mai apoi se concentreaza pe valoarea nutritionala. Cu alte cuvinte, in loc sa mananci un cotlet de carne macra la gratar, iei carnea de pe cotlet o dai prin masina de tocat, o amesteci cu orez si mirodenii si rezulta niste sarmale de care poti sa tragi 2-3 zile. In loc sa mananci branza goala, mai bine o amesteci cu coca si rezulta placinta – nu are calitati nutritionale in plus dar tine de foame.

    Dar nu e numai la romani. Si la italieni, pizza era mancarea saracului – ce mai ramanea de la prepararea hranei boagatilor se punea pe o lipie si se dadea la muncitori sub forma de pizza. Ulterior, metoda de umplut rapid stomacul s-a rafinat si a ajuns delicatesa.

  15. Cum, bre, nimic ca lumea? Eu credeam că noi futem ca lumea!

  16. Să mănânci bine pe bani puţini e redundant.
    E la fel ca ăia care susţin cu vehemenţă că sucul Cola light sau zero e fără zahăr, de 10 ori mai nocivă. Acelaşi lucru şi cu ciocolata pentru ăia care ţin post.

    La fel şi asta, să mănâncă bine pe bani puţini… ai mai mult succes să arzi un cub de gheaţă.

    • ”Să mănânci bine pe bani puţini e redundant” = dacă mănînci bine, e de la sine înțeles că o faci pe bani puțini.
      Prin urmare, de citit ce înseamnă de fapt cuvîntul ”redundant”.

    • ati luat prea multa coca fara cola

    • @Hash

      Să mănânci sănătos înseamnă bani,mulţi bani.
      Vrei să-ţi dau exemplu? Legume, fructe & ouă eco, de exemplu.

      Să te văd atunci, cu banii puţini, ce faci.

    • @Alupigus: Exact. Și tocmai de aceea te-am invitat să cercetezi ce înseamnă ”redundant” căci din felul cum ai folosit acest cuvînt reiese taman pe dos.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile