Ce vrea cumpărătorul de imobiliare în 2018

Un sondaj făcut la un târg de imobiliare care se desfășoară zilele astea la Capitală ne spune ceva:

Cele mai căutate beneficii la achiziția unei locuințe sunt discounturile, respectiv accesul la transport. De cele mai multe ori, amplasamentul locuinței reprezintă și factorul principal în alegerile cumpărătorilor, drept pentru care noile complexuri construite în afara Bucureștiului au pus bazele transportului privat. Locurile de parcare, bucătăriile mobilate și finisajele sunt următoarele beneficii aflate în topul criteriilor posibililor cumpărători.

Mai citiți o dată. Contează prețul, locația, parcarea, bucătăria și finisajele sunt pe ultimul loc. Finisajele sunt pe ultimul loc.

Deci de ce se construiește prost, ilegal, fără locuri de parcare și fără utilități?Pentru că asta vrea cumpărătorul. Asta vrea și de asta are bani. I-ai dat bucătăria utilată și nu îl mai interesează nimic. Nu mai aduce un avocat să se uite la contract, nu mai aduce un inginer să se uite la construcție.

Cerere și ofertă. Ce rost are să construiești bine daca publicul caută altceva? Ce rost are să faci locuri de parcare sau să legi utilitățile dacă se cumpără și fără? Nu zic că doar asta se caută, dar marea majoritate a cererii ține cont de criterii în ordinea aia când cumpără.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. In vanzari avem o vorba : Nu cumpara clientul ce vrea el. Cumpara ce vrem noi .

    00
  2. Asta e o problema aparenta. De ce se uita oamenii la pret prima data? Pentru ca nu au bani multi si e greu sa traiesti in Romania cu minim/mediu pe economie avand si o rata si locuind intr-un oras mare. De ce avem salarii mici? Pentru ca tara e condusa de analfabeti si prosti (vezi cazul secretarului de stat din min economiei), pentru ca patronii vor profit tot mai mare nu o perspectiva buna de viitor cu angajati sanatosi si fericiti, pentru ca bancile vor la finalul unui credit de 50.000 euro 110.000 euro in loc sa se multumeasca cu 90.000… Sa faca un studiu si printre oamenii care au bani peste medie. Pentru ITisti de exemplu, pretul e criteriul principal? Nu cred. Deci daca oamenii din tara ar avea salarii ok nu am avea problema asta.
    Apropo, sa nu uitati sa mergeti la vot in weekend. Ne va ajuta acest vot in viata de zi cu zi.

    00
    • Votul din weekend e util ca tzatzele la taur.

      00
    • Il va ajuta pe Dragnea. Te tine cum te va ajuta? Ca nu se schimba nimic juridic. Mai degraba stai acasa daca vrei sa faci ceva constructiv.

      00
    • Mofo era sarcastic

      00
    • Mai sa fie: cum sunt de vina intotdeauna altii, numai sarmanii cetateni români sunt niste adevarati sfinti martiri.
      Ai dracului parlamentari, cum se aleg ei intre ei, odata la 4 ani si n-are cine sa le faca.
      Patronii astia, cum profita ei de saracul muncitor si nu mai lasa pe nimeni sa se faca patron, il omoara dom’le daca incearca sa ridice capul din multime.
      De aia fug toti in afara, sa doarma cate 5-6 intr-un dormitor de maxim 2 persoane, pentru ca in afara se stie ca domneste cinstea si corectitudinea si politistul te vaneaza daca te vede ca arunci chistocul de tigara pe strada si iti da o amenda de nu-ti mai trebuie a doua oara.
      Huooo PSD, din cauza voastra tara asta merge prost! Nu din cauza cetatenilor care fura care cum pot, cand si de unde pot.

      00
    • Singurul lucru cu care sunt de acord este asta: „De ce avem salarii mici? Pentru ca tara e condusa de analfabet”. Dar nu inteleg de ce dai vina pe patroni si banci, de ce crezi ca ei ar fi dispusi sa-ti faca tie o favoare? Intr-un mediu economic ostil si impredictibil, e normal ca patronul sa incerce sa scoata cat mai repede profit. Banca incearca sa scoata cat mai multi bani, nu vad o problema aici, tu compari bancile de la noi cu cele din alte tari mai dezvoltate care au alta economie? In momentul in care tara va fi condusa de oameni competenti care se vor gandi mai intai la mediul economic, investitiile vor creste, vor fi mai multi patroni, salarii mai mari, si vor dori sa-si pastreze angajatii. Da na, mentalitatea la romani e invers: noi suntem saraci ca aia au mai multi bani, noi nu suntem niciodata de vina. E mult mai usor sa dai vina pe altii decat sa incerci sa faci tu ceva mai bine, mereu sunt altii care au bani si aia sunt vinovati.

      00
  3. Am fost pus în situația recentă să caut apartament, poze înșelătoare sau preluate, care arată (cum va arăta în 1-2-3-7 luni respectivul apartament) dar zona întotdeauna a lăsat de dorit, pentru mine nu neapărat dacă este departe de oraș atât timp cât am cât de cât apropiată stația de metrou dar dacă aerul este poluat si este aglomerație terestră sau șantier, proiectul de achiziție pică !

    00
  4. E ca la masini: ai 10k disponibili dar cumperi cu 11k, dupa ce ai negociat de la 12k. Si nu mai ai bani de cauciucuri, de revizie sau asigurare, pentru ca mia aia in plus ai imprumutat-o.
    Asa e si la apartamente – ai 60k disponibili (credit, whatever…) si cauti ceva care dupa negocieri si discounturi ajunge la 65k. Mai te imprumuti la un prieten, parinti, mai un credit de nevoi personale sa ai de acte. Dupa ce ai semnat contractul nu mai ai bani nici sa iti pui un covoras la intrare, asa ca e de inteles ca vrei bucataria mobilata.

    Cat despre platit un specialist sa se uite inainte la produsul pe care vrei sa dai banii, nu avem aceasta cultura. Cand esti la limita cu banii, pare o cheltuiala nejustificata sa platesti un servicu. Cum, de ce sa platesc eu un avocat sa se uite la acte? ma uit eu, ca oricum nu inteleg nimic, sau nici nu mai ma uit, ca mi-e rusine sa cer actele dezvoltatorului si mi-e teama ca nu mai vrea apoi sa-mi vanda.

    00
  5. Finisajele nu dau calitatea constructiei. In „termeni” imobiliari aceastea sunt gresie, faianta, parchet etc.

    Daca primesti casa alba fara finisaje de lux cum se numesc la noi, dar primesti bucataria utilata, este mai bine pentru un cumparator aflat la inceput de drum, mai ales ca o bucatarie este undeva la 10.000 de lei.

    00
  6. La Cluj nici nu prea se fac blocuri noi gata finisate. Totul se vinde la stadiul de semifinisat și fiecare își face cum îi place sau cum își permite.

    Cunosc un dezvoltator care a încercat să construiască blocuri cu materiale mai bune, instalații din generația nouă, interioarele din spațiile comune finisate cu bun gust cu materiale mai scumpe, termopan triplu, etc.

    Când a ajuns cu construcția la instalația electrică și-a dat seama că lumea vrea ieftin, nu calitate. Și omul a tăiat și din prețuri și din calitate. A început să taie din costuri (cabluri de cupru mai ieftine, tub de PVC in loc de copex riflat ignifug, mai puține prize și întrerupătoare, țevi PPR în loc de cupru sau henco multistrat, uși interioare chinezești, șape mai subțiri, etc..)

    00
    • Lasa ca nici cu dezvoltatorii nu mi-e rusine. Daca constructia ajunge la 450euro/mp ei il vind cu 1200 ca sa-si faca vila si Mertz dupa prima afacere.

      00
    • La oradea pretul unui apartament il costa pe constructor 15000 (incluzand terenul si toate cele) dar el e smecher si il vinde cu 45…

      00
    • Cred ca nu ai inclus spagile.

      La mine in oras s-a retrocedat un parc mic, gen teren de fotbal comunal cu niste copaci pe langa, si dupa retrocedare s-a pus gard si s-a umplut de constructii. Cateva case, un bloc de 2 etaje etc. Ciudat ce rapid a mers retrocedarea + vanzarea. Pe acolo sunt si niste costuri ascunse.

      Totusi nu neg ca isi iau masina dupa prima tura de cladiri vandute.

      00
    • Cu spaga inclusa la nivel decent(pentru accelerare aprobari avize autorizatii, pe fond funciar este alta problema dar la oradea nu sunt probleme de acest gen caci noile blocuri se construiesc pe fosta zona industriala din oras)… am un fost coleg de liceu ce construieste case, subcontractat si la cateva blocuri. Pe constructorul mare il costa 15 000 (am precizat, oradea) construirea unui apartament la un bloc de vreo 9-10 etaje… locurile de parcare aceeasi problema, media sub 1 loc/apartament si alea cu plata de 4-5000euroi daca nu ma insel+intabulare.

      00
  7. Cred ca in primul rand se alege o locuinta in functie de suprafata utila si locatie. Cati metri patrati imi permit de ex. In centru, cati la 10 min de centru si tot asa. De asta apare si problema transportului si a accesibilitatii. Iau mai departe dar cum ajung unde am eu treaba. Apoi cred ca toata lumea ia in considerare si varsta imobilului si calitatea constructiei cat se poate vedea.

    00
  8. intreb pentru un prieten, ce cacat vede inginerul la o constructie care este deja anvelopata si are finisajele facute in interior? vede ce otel beton s-a folosit sau calitatea betonului, poate vede cum a fost lipita izolatia sau cum s-a realizat tencuirea peretilor??????

    00
    • mecanicul ce vede la mașina asamblată deja?! de ce duci mașina la verificat înainte de a o cumpăra?

    • Ce vede un medic cand se uita la tine?

      00
    • Ce vede un medic cand se uita la tine?

      am eu un răpsuns, dar iau ban dacă îl zic.

    • Sau medicul ce vede la un om bolnav fara sa-l taie ?

      00
    • Pe la langa ce poate vedea doar „cu ochiul format”, poate lua probe fizice daca considera necesar, se poate uita pe acte, poate viziona filmarile din toate etapele de executie, se uita pe testul de beton, poate masura valori pe diverse trasee etc.

      00
    • Un specialist in constructii poate sa vada foarte multe.
      – in apartament – compartimentarea, respectarea normativelor in constructii care spun ca dormitorul trebuie sa aiba x mp sau bucataria sa aiba fereastra, zidurile, stalpii si grinzile daca sunt drepte sau strambe; instalatiile interioare si calitatea acestora;
      – cladirea in ansamblul ei, de la subsol la acoperis, se vede daca s-a construit pe repede inainte, sa ia banii la fraieri;
      – cartea tehnica a cladirii – unde vede daca si ce autorizatii are constructia; executia lucrarilor, pe etape; vede cine a semnat pe diferitele faze ale constructiei; vede materialele folosite;
      – sunt sanse ca omul sa cunoasca diversi oameni implicati in respectiva constructie – diriginte de santier, arhitect, structurist, firme care au facut instalatiile. Poate afla daca otelul e adus din China, daca betonul e de la statia aia care livreaza sub standard si daca muncitorii care au lucrat la constructie erau cam betivi si de la coada vacii.
      – probabil ca nu o sa iti spuna cu subiect si predicat toate „neplacerile” sau ilegalitatile vazute, dar daca e „groasa” iti poate spune ca ar fi cazul sa cauti altceva.

      00
    • Ce sa faca ma? Sa ia proba? Tu crezi ca un constructor ar fi de acord sa ii rupa din izolatie si din perete? Degeaba te uiti pe video, tu crezi ca cineva filmeaza cum se construieste un bloc secunda de secunda? Si face pe testul de beton? Una este testul de beton de la statie si alta este ce ajunge la destinatie, sa nu mai vorbim despre decofrari… dirigintele de santier 99% din cazuri nici macar nu vine pe teren

      00
    • Username checks out.

      00
    • Pai daca nu poate lua proba, filmulete nu-s, test de beton nu-i, pe diriginete nu l-a vazut nimeni omul pe care l-ai angajat iti va spune ca nu e un bloc bun si ca trebuie sa mai cauti.

      Vezi analogiile de mai sus – daca te duci sa testezi masina si samsa… aaaa, proprietarul nu vrea sa te lase sa ii dai 150 pe autostrada tu insisti sa o cumperi?

      00
    • Blocul unde am cumparat eu a avut toate astea. Nu le are, pa. Nu stiu in ce lume traiesti tu, dar nu cred ca suntem compatibili. Spor la achizitii :D

      00
  9. @zoso „..dar iau ban dacă îl zic.” neinteligibil boss, fii om!

    00
  10. Pai e simplu. Dupa nunta, avem sa zicem 5000-10000 de euro. Zbang ne trebuie casa ca deja e gravida in 6 luni. Mergem frumos la targ, gasim ap din porumb si incep „negocierile”. Costa 60k 2 camere ? Dar e la cheie ? Ne da si o bucatarie cadou(un parci de pal de 1000-1500 de lei max) ? Gata, am semnat. Pb e ca ei de fapt nu au bani, ei iau din banca aproape tot si nu mai au bani nici sa treaca strada. Ei nu ar avea bani in veci de renovarea unui ap vechi.

    00
    • Chiar ma miram graba de insuratoare la 20 si ceva de ani…

      00
    • Pai se grabesc si pt ca nu au bani. :) Dupa nunta ramane ceva, 2 salarii chiar si de entry lvl ajung pt un credit comun in porumb si un logan.

      00
    • Sa inteleg ca daca ei sunt saraci ar trebui sa locuiasca sub un pod?

      00
    • Nu. Sa intelegem ca din cauza saraciei „la cheie”+”parci de mobila” bate chestii care te afecteaza rau pe termen lung gen locatie + infrastructura deficitara.

      00
    • Normal ca asa e, traim in tara cu 40% anaflabeti functionali. Cati oameni din tara asta crezi ca inteleg conceptul de „delayed gratification”, sau mai pe romaneste: strang din buci acum ca sa-mi fie mult mai bine pe termen lung.

      La cum arata statisticile cu romani care traiesc cu salariul de la o luna la, cred ca nici 20% din populatie nu se gandeste pe termen lung (asta insemnand nu doar sa nu cada casa pe mine la primul cutremur, ci si de genul ce fac la pensie, cum ma descurc daca peste 20 de ani meseria mea nu mai exista, etc).

      Dar stai linistit ca exista o piata si pentru aia 20%, inclusiv in imobiliare.

      00
    • Dupa ce se muta peste ceva ani o sa inceapa vaitatul: ne-au taiat drumul scurt de acces de pe terenul lui X si ocolim acum prin comuna Y. Nu sunt parcuri, magazine, benzinarii aproape. Nu sunt trotuare. Canalizarea nu merge bine. Mocirla. Vaci si oi langa bloc. Imping carutul cu bebe printre buruieni. Nu e scoala in zona sau gradinita. Ambrozie la greu. Dar hei… am primit o bucatarie de 1000 de lei din Dedeman cadou.

      00
    • Sună a Florești.

      00
    • Sună a Otopeni.

      00
  11. Pe mine tocmai finisajele astea „de-a gata” nu m-au convins la blocurile noi. Pai daca tot iau apartament nou, vrea sa pun ce gresie/parchet vreau, nu sa mi se impuna 3 modele de duzina din care sa aleg. Care mai atunci ideea ca imi fac apartamentul/casa cum vreau eu cand de fapt cum vreau eu inseamna cum vrea dezvoltatorul?

    00
    • Vezi primul comentariu, al lui Tsunami :)

      00
    • Poți să alegi alte materiale dacă ai noroc să-l iei din timp. Eu sufăr maxim că am gresie în bucătărie și pe hol, dar mi-e groază de dezastrul din casă dacă încep s-o schimb, deci rămâne așa momentan. :(

      00
    • Nu te impiedica nimeni sa iei ce vrei tu. Cele 3-4 modele date de constructor sunt cele care se incadreaza in banii alocati de el. Eu cand am luat apartament pentru copil mi-au dat un cost in care sa ma incadrez (gen 30 lei/mp) si mia-u dat adresa magazinului. Am luat ce i-a placut copilului si am platit diferenta. La fel la parchet si usi. La baie am luat nou lavoarul pe care l-am vrut, le-am dus factura si ei ne-au dat banii pe care-i alocasera ei pentru lavoar. Puteam alege orice, mai putin centrala care era deja achizitionata de ei pentru ca am rezervat apartamentul cam tarziu.

      00
    • Sincer orice se poate daca iei apartamentul din timp. Poti sa-l negociezi la rosu si sa faci tu finisajele. La mine in bloc sunt vecini care au venit chiar si cu tevi, calorifere si geamuri termopan proprii. Eu am schimbat doar gresie/faianta si parchet, ca mi se parea prea mare bataia de cap.

      Am auzit de dezvoltatori care nu accepta nici un fel de modificare, dar eu sincer nu vad de ce ai accepta asa ceva.

      00
    • Ca sa se intample ce spuneti voi mai sus, de cele mai multe ori trebuie sa dai un avans consistent, peste 15%. Altfel, platesti finisajele dar poti sa alegi sa nu ti le monteze. Cunosc suficient de multe persoane care au procedat asa si mi-e ciuda ca n-am facut la fel.

      00
    • Nu este nici un avans de 15% nu stiu de unde ai scos asta. Este exact acelasi avans pe care l-ai fi dat oricum + pretul finisajelor extra.

      Eu am dat avans 5%, iar la vanzare cumparare am mai venit cu niste bani, iar diferenta din credit (as fi putut sa platesc un avans mai mare de la inceput dar nu am vrut). Costurile de finisaje extra au fost cam 1-1.5% din pretul apartamentului).

      00
    • In general dezvoltatorii nu accepta sa aduci tu finisajele dorite pe motiv ca daca toti ar face asta chipurile s-ar intarzia predarea lucrarii (care oricum mereu intarzie din cu totul alte motive). Am auzit de foarte putini care accepta, sau sunt de acord sa opreasca la rosu si sa-ti aduci tu oameni sa puna ce vrei tu, dar platesti ca si cum ei ar fi pus finisajele, nu-ti scad la pret.

      00
  12. In urma cu 2 ani am inceput sa caut un apartament, preferabil 3 camere, in Bucuresti. Intre timp nu mai este o prioritate si prefer varianta de a sta in chirie. Insa la apartamente care costa peste 120k euro am urmatoarele pretentii:
    -costructie cu materiale de calitate
    -bloc impozant sa zic, nu 7 etaje cu 2 apartamente pe etaj sau construit pe un colt de strada
    -acces din minim 2 strazi
    -parcare; daca este subterana sa aiba rampa acoperita si incalzita. Am avut ocazia sa am loc de parcare subteran cu rampa descoperita si fara sistem de incalzire, iarna am ramas blocat in parcare…
    -compartimentare normala (la pretul de mai sus am gasit apartamente stil vagon, cu un hol de 1.5m latime prin care trebuia sa te strecori sa ajungi in fiecare camera, sau apartamente la care treci prin sufragerie, dai intr-un hol in loc de balcon si dupa aia ajungi in dormitor; baie de dimensiuni normale, nu 6mp; fara camere cu tot felul de forme ciudate impuse de constructia pe colturi de strada si incercam sa acoperim fiecare bucata de pamant disponibila, fara sa tinem cont de forma finala…)
    -blocul vecin sa nu fie la o distanta mai mica de 20m, am intalnit asta la un complex ce se construieste in Domenii, practic urmatoarea faza a constructiei va bloca toata lumina apartamentelor din blocul 1 sa nu mai spun ca poti vorbi linistit cu vecinul de vis-a-vis)
    -fara denumiri de kkt, gen Luxyury, Penthouse si altele, in conditiile in care vinzi un cotet de 3 camere cu 65mp utili

    00
    • exact ce ai inteles, asta imi doresc eu, sa-mi inspire siguranta la o prima vedere. Ca urmeaza ulterior o analiza amanuntita e alta poveste, insa nu am incredere in blocurile de 4 etaje cu 2 apartamente pe etaj construite si vandute de privati.

      00
    • „bloc impozant”

      ce ma?

      00
  13. Ce vrea cumpărătorul de imobiliare în 2018? un site cu filtre calumea și adrese verificate, mai am un pic și mă pun să mai fac unul

    00
    • fără o lege care să asigure exclusivitatea, nu se poate face nimic.

    • Pai de ce lege pentru exclusivitate? E decizia agentului daca accepta genul ala de proprietate, unde nu are nici un control, doar ca face un leu daca gaseste un cumparator.

      00
    • neavând nici un control, nu are nici un interes. deci nu știe proprietatea, nu ii face poze, nu îi pasă.

    • Ai dreptate, insa meciul e oarecum corect. Un agent nu e in stare sa demonstreze de ce ar trebui sa aiba exclusivitate iar un vanzator nu vede avantajul in asa ceva.
      La final de zi vanzatorul nu primeste nimic, nici sfaturi, nici reprezentare iar agentul are sansa sa afirme ca vinde acea proprietate, insa nu o cunoaste si nici nu lucreaza pentru proprietar, el doar incearca sa faca o tranzactie inaintea altora, nu sa obtina un pret cat mai bun pentru vanzator.
      Nu cred ca poti obliga un vanzator la reprezentare exclusiva prin lege.

      00
  14. NOU
    #63

    Apropo de imobiliare, poate ma lamureste cineva:
    De ce p**a mea se construiesc majoritatea apartamentelor cu dormitor+ o bucatarie mai mare la care îi zice living ? si marketate drept „apartament cu 2 camere” ? si cine p**a mea cumpara asa ceva ?

    00
  15. Si eu sunt curios. Cand stateam la 3 camere desfintasem debaralele si se marise bucataria dar am scos si usa de la living ca statea aiurea asa fara debarale si cu o usa ca dadea in hol dar fara perete in directia deschiderii… atunci as fi avut doar 2 camere + living cu bucatarie sau 3 camere + bucatarie?

    00
    • Boss,living e camera aia mare de la americani in care ai si un fel de bucătărie. Americanu nu prea face mici in living ,deaia isi permite astfel de camera. Apropo,debaraua e ceva rusesc,livingu americanesc. Unde e apartamentul tau?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile