Vodafone finalizează achiziția UPC

Vodafone a finalizat achiziția UPC, cu aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului Concurenței. Vodafone a preluat operațiunile fondului Liberty Global din România, Germania, Cehia și Ungaria, plătind pentru asta 18,4 miliarde euro.

UPC era foarte mișto acum 15 ani, că erau singurii care aveau internet decent și organizare cât de cât, cot la cot cu RDS (păstrând proporțiile desigur) și în ciuda rețelelor de cartier sau micilor furnizori de internet, care făceau haos, nu aveau proceduri, nu aveau echipe pe teren și alte minuni.

Perioada nasoală pentru ei a fost când au început să fie atacați din toate părțile, pe partea de internet de RDS și operatorii GSM, pe partea de TV de toată lumea. Deși s-au ținut tare, s-a văzut că nu au putut face față.

Vodafone câștigă 1 milion de abonați și niște oameni care se pricep la TV și cred că devine cel mai mare operator telecom din România.

vodafone-upc

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Inca un pas spre oligopol iar varzafone e departe de ce s-ar numi o firma populara, n-o sa ne creada copiii cand or sa le zicem ce preturi aveam la net pe vremea noastra…

    • Acum 20 ani erau o gramada de furnizori de internet in Romania. PCNet, FX, Kappa, DNT, Astral, RDS Net, TotalNet, etc….si preturile erau prohibitive pentru un utilizator casnic. Cine isi aduce aminte de servicii de genul 64/4 Kbps la gen 200 USD/luna?
      Piata s-a dus in jos la preturi pentru ca 1. a fost concurenta; 2. a permis tehnologia (mai ales ca a permis tehnologia).
      Legat de situatia actuala, unde ai practic 4 jucatori mari care dau internet la „persoane fizice” (Telekom, Digi, UPC si DCS), achizitia UPC de catre VDF nu o sa schimbe cu nimic situatia. Din contra, UPC o sa devina si mai puternic si o sa isi permita sa deschida mai multe POP-uri/sa isi extinda reteaua => se va mari concurenta in anumite zone (mai ales rurale/in orase mici) unde in cele mai multe locuri exista doar un singur operator.
      Nu exista niciun overlap (sau e fff mic) intre VDF si UPC, deci situatia in niciun caz nu o sa devina mai nasoala, are toate sansele sa devina mai buna. Si prin asta nu ma refer (in stilul cel mai romanesc posibil) doar la pret!

    • Lol, nu are cum sa devina situatia mai buna cand exista monopol deoarece ei la propriu vor face regulile si pretul si uite asa incet incet vom avea preturi la net ca in UK si Germania adica de la un 50-60 de euro.

    • Nu poti face monopol pe un domeniu unde nu existi. Vodafone n-a avut niciodata televiziune prin cablu si internet fix. Cum are monopol aici, preluand o companie care face asta?

    • Preturi de 50 de euro pe luna in Romania nu va exista pana nu va permite puterea de cumparare si nici atunci nu cred ca isi vor permite.

      Pentru ca nu are cine sa iti plateasca asa ceva. Astia hipsteras-corporatistii toti meleonari in lei vechi, ar plati, dar restul care au salariu 2000 de lei pe luna sa plateasca 50 de euro pe internet este imposibil.

    • @TGC: Pretul la internet a scazut datorita retelelor de cartier in care se distribuia un abonament din ala de $200 la 10-12 oameni. Tehnic era contraventie, dar cat timp nu sareai calul, nu zicea nimeni nimic.

  2. de sclavi probabil nu se leaga nimeni, cineva mai trebuie sa faca si teren, sa vanda contracte. la sefime e interesant cine ramane, nu cred ca e loc pentru toti.

  3. Eu i-am susținut cât am putut menținând abonamentul scump când venea RDS cu oferte de dumping. Am apreciat ca s-au ținut departe de politică și au oferit net decent la oameni obișnuiți. O sa păstrez abonamentul mai departe.

    • Nu-mi dau seama daca esti ironic sau chiar vorbesti serios.

    • Atunci poti sa mergi la cea mai apropiata casierie si sa le lasi 10 RON ca sa ii sustii sa achizitioneze UPC. Mai bine sustineai operatorul cu cel mai bun raport calitate pret si nu o companie care a avut tarife astronomice pentru ce oferea doar pentru ca nu exista o concurenta.

    • Din punctul meu de vedere, care am si cunostinte tehnice, Vodafone are cea mai buna retea de fibra + telefonie mobila ( in aceasta combinatie ).
      Și am si un abonament UPC Business care merge foarte bine.

      Acuma na, pentru fomiști, e ceva mai scump…

  4. Am o vaga impresie ca pe vremea aia se chemau Astral, iar procedurile au venit abia cind au fost cumparati de Liberty.

    • Când erau Astral erau OK. De când sunt UPC sunt varză. Bine, nu chiar de când sunt UPC, cred că de la momentul în care au început să „optimizeze procese” pentru vânzare.

    • NOU
      #14

      Cristian Banu are dreptate. UPC nu avea decat TV in Romania atunci cand a preluat Astral. In nici un an au pierdut jumatate din clientii Astral.

  5. Achiziția nu include focus sat, așadar rămân fără satelit, doar cablu

    • Doar antena de pe bloc ramane ca e model vechi, cablul il preiau ca are mult cupru.

    • Focus sat era divizia satelit a UPC , N-am inteles de ce Vodafone a refuzat sa-i preia . toate marile astea conglomerate telefonie-inetnet-televiziune, au si tv satelit Orange, Digi,Telekom
      Focus sat a fost preluat de M7 group care la randul lui a fost preluat de grupul Canal+

    • Focus Sat l-au vândut separat către M7 Group pe la sfârșitul anului trecut.

    • „În februarie, Vodafone a anunțat că negociază achiziția unor active din Europa ale Liberty Global,”

      DE CE crezi ca l-au vandut ? Nu cumva ca Vodafone a spus de atunci că nu-l preiau ?

  6. ah, acum inteleg de ce de la 60 lei acum 1 an in ultimul timp platesc 90 pentru internet si tv.
    Ma pregatesc sa reziliez si sa raman pe internet de mobil, se misca bine, chiar mai bine decat reteaua lor fixa care pica in fiecare seara.

    • Am avut si eu ideea asta geniala. A m vrut sa inlocuiesc rahatul de ADSL Telekom de 17 Mbps cu o cartela 4g tot Telekom. Adica sa-i bat cu propriile lor arme
      Am luat o cartela de test si am infipt-o intrun modem-router si prima saptamana era excelent . Sarisem direct la 60 Mbps download. A doua saptamana -dezastru
      Caderi inexplicabile de viteza asa incat 4 zile din 7 nu a trecut internetul de 12 Mbps download
      La internetul ala de rahat fix am viteza aia de 17 garantata prin contract, cade -ii sun si le-o bag
      La internetul mobil- nu e garantat nimic, e best effort , merge -bine , nu merge -iarasi bine

  7. UPC a pierdut enorm când RCS si Telekom au avut ideea să își facă televiziuni de sport. A rămas fără cele mai importante competiții si a pierdut sute de mii de clienti. Nu stiu ce vor face de acum înainte în această privință. Oricum, Vodafone a scazut mult ca si calitate a semnalului si serviciilor. Eu am plecat de la ei cand am vazut ca nu au semnal pe litoral. Litoralul românesc, desigur. Am rezistat destul crezând că plătesc in plus dar primesc ceva pe masura pretului. Acum Vodafone a ajuns scump si prost.

    • NOU
      #23

      Sa vezi ce semnal ioc ai la vodafone pe zona caracal.

    • NOU
      #24

      Pe litoral sunt praf la semnal astia de la Vodafone. Ii suni si iti spun ca ai tu peretii din tabla zincata si ecranezi semnalul.

      La ultima intrebare pusa celor de la Vodafone, in urma cu o saptamana, mi-au zis ca la Neptun nu e semnal pentru ca STS are nevoie de trafic cand vine Dragnea si PSD-ul la plaja, la vila lui Ceausescu.

    • Salut,
      ca exemplu sunt si eu: am renuntat la upc din cauza sportului care lipsea cu desavarsire. La vodafone inca pastrez cartela dar imi permit, e prepaid la 4 euro. stau in oras si am un semnal de 2 bani la vodafone…noroc ca cei de la digi au retea stabila in zona atat pe fibra optica cat si acoperire beton la telefonie mobila.
      vodafone chiar au ramas de caruta, cel putin pe unde umblu eu…

  8. internetul tot varza a ramas, degeaba te lauzi cu viteze mari cand tu tot cu modem de cacat umblii, internet prin cablu coaxial, viteza upload de acum 15 ani. poate cu achizitia asta fac si ceva imbunatatiri la capitolul asta, pana atunci prefer la concurenta

    • Nu ma pricep la cacaturi de astea de retelistica , dar 50 mega / secunda pron coaxial cred ca ii de bine. Pret 60 ron / luna cu cablu + hbo. Am dreptate?

    • NOU
      #28

      Nu. 150 lei – Oringi – cablu tv digital ptr 5 televizoare, 1 abonament ptr satelit (la tara), net gigabit/wireless, 4 numere de telefon nelimitat orice retea nationala, 2 telefoane luate de curand a caror rata e platita prin abonament – un Samsung A50 si Samsung A70, internet mobil limitat (ptr la tara fac hotspot).

    • daca nu te pricepi la retealistica atunci de ce iti mai dai cu parerea? viteza cu care descarci tu pornachele nu inseamna ca e neaparat de bine iar viteaza aia e cam standardul de ceva ani si nu mai reprezinta prioritatea numarul 1, depinde si de alti factori, daca ai venit de la sat e posibil sa ti se para mega wow.

    • @ mahershalalalal : Tonul raspunsului tau denota lipsa de educatie si grandomanie specifica oamenilor priceputi in retelistica. Fiecare admin se crede un zeu. In fine. Acum expica si mie ce nu e bine la internetul ala , insa fara atidutinea de Admin. Poti?

    • @Daniel
      Nu-i nimic uau să fii admin, crede-mă.
      Am cunoscut frizeri, care sunt software testeri, programatori, plus alte meserii d-astea fancy, făcute de oameni banali ca sărăcia.
      Trebuie să practici și să-ți un pic ce faci.
      Nu spun că ultima oaie poate practica meseria asta, dar rețelistica la nivel de autobază, scoate iconița, bagă iconița o poate face oricine.
      Când lucrurile chiar se împut, companiile chiamă artileria grea, freelanceri sau firme cu inalt nivel. Pentru 99% din timp, e suficient un gigel cu ochelari, ușor alcoolic, profund misandru, gras și neck beard.
      Sunt suficiente aptitudinile sale de onanist sub acoperire.
      Dar pentru cine nu știe oleacă, pare SF.
      Nici Linuxu nu mai e ce-a fost.

    • lololol dar folosirea cuvantului „cacaturi” ce educatie denota?

    • NOU
      #33

      Buey, Linuxul nu mai e ce a fost, dar gramatica limbii române este …. UoooU!!! Mai ceva ce era acum 20 ani.
      Să fii cel mai priceput la rețelistică dar să nu știi că ”umblii” nu se scrie așa este semn că gramatica e pe cai mari. Se ajunge foarte greu la ea.

    • Cu respect, dar daca stai la concurenta, cum poti stii calitatea serviciilor UPC? Vitezele lor de internet sunt stabile, download-ul e foarte bun in general, cei 500 promisi sunt undeva la 450 in teste pe WiFi pe 5Ghz prin acel modem „de cacat” Connect Box, care are, cu antenele sale interne, aceeași acoperire cu Archer-ul C5 cumpărat anterior de mine la sute de lei, dar ala are 3 interne si 3 externe. Nu zic de torrente (20 Mbps fără fluctuații), iar upload-ul e constant la cei 25 promisi, decent totuși. Toate astea prin acel coaxial, care imi da si Maxim la Tv, cu Sport, HBO (+ HBO Go) (+ acel fix inutil), la 79 de lei. Si asta fara sa taie ei din canale importante din grila, cum ii mai apuca pe cei de la RCS, de mai taie o Antenă, un Discovery etc. Concluzia mea a fost ca, deși mai scumpi, stiu pentru ce plătesc si primesc EXACT asta, simplu si fara surprize.

  9. Eu am internet fix și televiziune de la UPC, deoarece Erdeesh se cacă pe ei la mine în zonă cu 100Mbps de 12 ani, de când au băgat fibra la țară, la Mioveni.
    Le-am cerut o conexiune mai mare, că prețul plătit era la fel, ca ăla de 300 de Mpbs, și mi-au spus că atât permit echipamentele.
    Să nu mai zic, că la RDS se deconecta frecvent, la prima bășină de vânt. Nu știu de ce, nu mi-am bătut capul. Laptopul merge fără probleme, că am stat săptămâni întregi pe wifi mobil și nu s-a deconectat odată.
    Am luat direct dă la UPC internet d-ala mare, dă burgheji, de 500 Mbps, cu rutăr moca, ConnectBox d-ala alb și sunt mulțumit de el.
    Pentru Netflix, pornoșaguri și torenți e ideal. Stabilitatea conexiunii m-a interesat, apoi viteza.
    Sper să nu exagereze cu prețurile, după ce i-au cumpărat Vodafon, că-i piș în poșetă și pe ăștia și mă mut pă 5Ge.

  10. NOU
    #36

    bai nene, cum adica retelele de cartier faceau haos ? ahm ? in loc sa ziceti mersi ca SI datorita retelelor de cartier aveti acum net ieftin si bun, tot dati cu noroi. Ua ! Daca nu erau retelele de cartier o generatie intreaga nu mai aveau calculatoare si nu se faceau aitisti si corporatisti. Gandeste-te cati isi permiteau licentele la soft-urile pe care au invatat programare si etc..

  11. UPC a majorat pretul pachetului cu net si Tv (inclusiv HBO Max) de la 91 la 98 de lei. Au motivat ca s-a scumpit curentul… Problema e ca au dese intreruperi pe cablu, net-ul e acceptabil (cade mai rar)

  12. eu inca mai am tv prin cablu de la upc. abonamentul ala facut acum 25 de ani de tata. acum cateva luni mi-au marit pretul cu vreo 15%. de la 21 la 24 de lei :)).

    sa vedem ce iese, dar presimt o reziliere pentru ca in continuare vodafone este singura companie telekom cu care NU am nici un fel de contract.

  13. Vodafone are internet fix, fibra optica pentru persoane juridice, insa au fost axati dintotdeauna pe segmentul business, acum se pare ca trec si pe persoanele fizice si apropo zoso sunt 2,1 mil de clienti la UPC

  14. Upc sau dupa vechiul nume Astral au fost o mizerie sinistra dintotdeauna. Toata lumea mai putin ANPC-ul stia de clauza de neconcurenta cu Rds. Era o vreme cand trebuia sa stai 2 ore la coada ca sa arati ca ai stat doua ore la coada sa platesti.
    Upc e o mizerie continua.

    • Ca UPC au fost de la bun inceput o mizerie, nu te contrazic. pentru ca era o perioada cand mareau preturile lunar sau la 2 luni. Cand am facut reclamatie asupra acestui aspect, mi-au spus ca nu pot mentine acelasi pret din cauza taxelor si cresterii cheltuielilor.
      Dupa ce au preluat o firma de cartier si RDS-ul a inceput sa preia clientii UPC, nemultumiti de calitatea si preturile practicate de acestia, au inceput sa-si trimita agentii prin bloc cu oferte sub tarifele RDS-ului, insa era mult prea tarziu pentru ei. Oricum, calitatea serviciilor RDS era mult superioara inca de atunci fata de ei.
      La ora actuala nu stiu daca si-au mai imbunatatit serviciile deoarece nu mai sunt la ei de vreo 10-15 ani, si nici nu am informatii de la cunoscuti despre acest aspect.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.