Vize de flotant, părinți autiști și învățământ prost

Zilele astea e întâmplă o goană după vize de flotant în zonele bune, pentru că părinții vor sa își dea copiii la o școală generală cât mai bună. Gândul are un articol lung pe tema asta. Am trei idei pe tema asta:

Nu se poate face ordine în școli. Profesorii și învățătorii incompetenți sau șpăgari nu pot fi dați afară, madam Blându, aia filmată când făcea scandal că a primit șpagă puțină s-a întors la catedră de pildă, sunt zeci de dinozauri care nu vor să iasă la pensie și predau în sictir.

Nu e corect ca părinții să se spele pe mâini de ce se întâmplă la școala din cartierul lor și să profite de școlile altor cartiere, care au avut un pic de bulan și au descoperit un manager bun, care a pus școala la punct cu bani puțini, a reparat gardul, a vopsit-o și a dotat-o, atrăgând astfel niște dascăli buni.

E mai simplu să pui capul între urechi și să vezi de copilul tău decât să faci pressing să rezolvi problema pentru tot cartierul. Pentru că învățământul e corupt și copiii sunt fragili.

 

filme-hard-candy

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Daca e necesar, ma ofer sa o transport la si de la scoala pe Ellen Page…

    00
  2. Thumbs up for Ellen Page!

    00
  3. Si asta o scrii tu, stand comod pe canapea si fara sa ai vreun copil.

    00
  4. zoso, crezi ca e corect sa impingi un micut nevinovat intr-o lupta cu sistemul ? din pacate nu se ingramadesc ei adultii sa-si apere drepturile cand e cazul

    00
  5. Ca fapt divers, in cel mai bun liceu din orasul meu, inca preda o profa de romana care a suferit 3 accidente vasculare cerebrale, asta in ciuda faptului ca cel putin 2 generatii de elevi s-au plans ca nu au facut nici macar 40% din materia pe care o aveau de parcurs pentru bac.

    00
  6. Nu exista scoala pusa la punct cu bani putini!!! Cand am facut eu liceul, erau parinti care discutau direct cu directorul ce sa faca pentru a dota material liceul. Cand am fost la reuniune, directorul ne povestea despre piedicile birocratice din procesul de donatie (bani, echipamente).
    Alte licee au Asocia Absolventilor ce se ocupa cu colectarea de bani pentru liceu.

    00
  7. Si,,, spui ceva nou?

    00
  8. Nu, dacă aveai și tu 2 copii înainte să scrii articolul ăsta cu siguranță învățământul era mai bun!:)))))

    00
    • @Toma Dumitru: mi se pare mișto logica asta. daca nu faci muzică, nu poți spune ca o piesă este proastă. dacă nu ai copii, nu poți vorbi de educatie. plm.

  9. Da, pentru că toți părinții devin experți în învățământ după ce devin părinți, chiar nu ți-ai dai și tu seama?:)))))

    00
    • @Toma Dumitru: ah. eu mă gândeam că, făcând liceul pedagogic și păstrând legătura cu mediul sunt mai in temă, dar aparent nu e chiar așa.

  10. Acesti dinozauri batrani din sistemul de invatamant raman in sistem deoarece nimeni nu mai doreste sa intre si sa lucreze pe un salariu de 700 ron. Si când se mai incumeta cate unul care doreste sa predea la catedra se loveste de examenul de titularizare, examen la care foarte multi obtin note de 2 si 3.

    00
    • @neba: eronat. dinozaurii au ajuns la salarii de 20-30 milioane de-a lungul timpului, de aceea nu vor sa plece. că ar avea pensie de doar 10.

  11. si daca aleg sa nu ma lupt sa schimb sistemul de rahat insemna ca-s autist ?! .. esti cu pluta … si undeori sa traiesti „ceva” chiar iti poate schimba viziunea despre acel ceva .. hai, fa un copil, pune-ti sufletul in el si poi arunca aiurea cu noroi daca mai poti !

    10
  12. Daca as fi un dinozaur dinasta nu as vrea nici eu sa plec la pensia de 10 milioane.

    00
  13. NOU
    #17

    Un mare punct pe i. Lipsa implicării nu duce decât la lipsa performanţei, pe bani puţini sau pe bani mulţi. Părinţii încă băltesc în convingerea că e mai bine să îşi aibă copiii (de parcă părinţii sunt la şcoală, nu copiii) la o şcoală unde „tătucu” învăţător/prof are grijă TOTAL de educaţia tinerelor vlăstare în loc să se implice prin acţiuni voluntare care să aducă valoare, materială şi spirituală. Dinozauri sau debutanţi (aici includ şi dascălii şi părinţii), sunt puţini cei ce îşi asumă sarcini suplimentare. De ce? Comunitatea a dispărut, munca independentă lipseşte, pseudo-voluntarii vociferează pe la colţurile Asociaţilor de Părinţi în loc să îşi spună ofurile în deplină sinceritate. Şi nu salariul este cel care imprimă această meteahnă pentru cadrele didactice de nădejde, ci faptul că nimeni nu le controlează în mod transparent şi profesionist activitatea. Băltesc şi unii şi alţii, şi părinţii, şi profii. Vestea bună este că şi cele mai urâte bălţi au nuferi. Din păcate deocamdată este singura veste bună. Nu se face primăvara, dar poate începe.

    00
  14. Eu nu prea inteleg valoarea scolii actuale in Ro si sunt serios. Pe timpul meu am dat ex sa intru la liceu, am dat bacalaureat ca sa scap din liceu, am dat ex la facultate si ex de licenta sa scap de acolo. Evident, nascut la tara am plecat la scoala la oras ca sa pot intra la un liceu bun.
    Astazi? De ce nu as locui eu intr-un sat linistit, copiii ar face scoala in gluma si ar fi mereu premianti, ar lua medii bune sau f bune la capacitate si apoi ar intra la liceul dorit, de preferat tot unul intr-un orasel mic aproape de casa sau oricare din oras, intri la o facultate pe baza de dosar si o termini cumva.
    In afara de medicina, Poli si Ase de Bucuresti restul hartiilor au cam aceeasi valoare daca nu esti sef de promotie, nu realizez diferenta intre ala care a fost in cea mai buna scoala dintr-un oras mare si ala dintr-un sat prapadit cat timp mediile sunt la fel si au aceeasi sansa la liceu, si la fel se aplica rationamentul la liceu ca sa ajunga la facultate.
    Nu spun ca inainte se facea mai multa carte, e o chestie subiectiva si greu de cuantificat, insa sigur o diploma de facultate inseamna ceva, azi e derizorie, e un „must have”.

    00
  15. @ Vali, ce naiba știu ăia cu liceul pedagogic și care păstrează legătura cu mediul respectiv? Dacă nu au copii să tacă! N-au habar despre ce vorbesc! Oricând poate să le dea lecții o vasluiancă cu 4 copii făcuți la beție!:)))))

    00
  16. dacă ar putea ieși la pensie

    00
  17. Nu exista scoli bune in Romania. Chiar daca exista sunt incluse intr-un sistem prost, deci…

    00
  18. Eu am fost ieri de mi-am inscris pruncul in cls1… Si surpriza, era inscris si cineva care avea domiciliu la mine in scara, cu toate ca nu au copii mici (deci ii prin flotant). Acum, daca comentez undeva , o sa ma bage cineva in seama ?

    00
  19. Eu am intrat in Cervantes in ’97. Stau in Crangasi (Sectorul 6) iar scoala e pe Plevnei (Sectorul 1). O prietena a intrat Scoala 150 tot in ’97. Ea sta in Militari iar scoala e la Eroilor. 90% dintre elevii din Cervantes si din Scoala 150 stateau in alte zone, iar restul de 10% erau straini sau suedeji.
    Am prieteni din copilarie cu 3-4 ani care au facut tot Scoala 150 si tot la modul asta s-au inscris. Asta inseamna anii 2000-2001.
    Uite o chestie si mai tare: aveam in clasa I 2 colegi care aveau fratii mai mari cu 4 ani tot in Cervantes. Asta inseamna ca aia erau din promotia care a inceput in ’93.
    Au trecut mai mult de 20 de ani de atunci. Cam asa evolueaza lucrurile pe la noi.

    00
  20. Nu, Vali. Ar trebui să ai un copil la vârsta de clasă pregătitoare, să vezi cum începi să auzi cu aproape 2 ani înainte de la alți părinți … du-te, caută, nu mai sta că pierzi locurile! Zic eu.. hai, vere, mă leși?
    Și prin toamna-iarna 2013 mă apuc eu să mă interesez unde duc copilul la școală. Ghici, ce aflu? Erau deja ocupate locurile în proporție de 70-80%. Fiecare învățător are un dosar unde sunt fișe completate de părinți cu acte și tot ce trebuie începând de anul trecut.
    Da, știu, înscrierea oficială a început de ieri, dar nu prea e deloc așa.
    Da, m-am înscris neoficial din noiembrie.
    Da, mi-am mutat reședința pe hârtie în circumscripția școlii.
    Ți se pare de porc ? Dă și tu de 2 ori din cur, fă un copil, fii în situația mea și comentăm după împreună la o bere.
    Până atunci, poți să spui că o melodie e proastă, că România e varză la fotbal sau că Ponta e cel mai prost prim-ministru ever, dar până nu o să ai copii….

    10
    • @Razvan: gata, boss, mă pun pe treaba și te anunț. dar nu te sucești după aia că nu știu despre ce vorbesc, da? deci copil=legitimitate pe teme de copii, da?

  21. dinozaurii nu dau si ei examen de re-evaluare ceva?

    00
  22. @vladone
    „hai, fa un copil, pune-ti sufletul in el si poi arunca aiurea cu noroi daca mai poti !”

    Calmeaza-te, baiete! Nu iti mai varsa nervii pe aici. Nu e nimeni de vina ca ai facut tu copil si ca noi am ales sa nu facem asa ceva din diverse motive. (nu vrem/nu ne permitem/etc.).

    Acum e prea tarziu sa te mai plangi de conditiile din Romania! 90% din aia care fac copii o fac doar pentru ca pot, nu sunt ei prea isteti de felul lor.

    „si undeori sa traiesti “ceva” chiar iti poate schimba viziunea despre acel ceva .. ”
    Nimic mai fals.
    Trebuie doar sa iti folosesti putin creierul si sa faci un exercitiu de gandire, nu trebuie neaparat sa traiesti acel ceva.
    Mie nu imi plac copii, nu vreau sa am, nu vreau nici sa ii vad; dupa logica ta ar trebui sa fac copil ca e posibil sa mi se schimbe viziunea. Wow! Nu ai gandit-o mult pe asta, nu-i asa? Eh, ia sugi tu o pla, e posibil sa iti placa si sa ti se schimbe viziunea, nu?

    00
  23. Am asistat la o faza misto cand am fost la teatrul de papusi care are ca public tinta copii 1-4. Inainte de spectacol pe langa anuntul facut de teatru s-a trezit un profesor sa ia in particular pe cativa elevi preventiv pentru a-i opri anticipat de la a folosi telefoane, ei nefacand nimic in mod special. Am zis bine, na el ii stie mai bine. In timpul spectacolului ii suna profului telefonul care nu era pe silentios si el raspunde la telefon deci luminandu-i moaca plina de inteligenta nativa. Punctul de geniu al profului a fost pe sfarsit. Era o piesa trista, printul fericit si trebuie sa faci piesa ceva mai vesela sa nu traumatizezi copiii. Normal erau faze la care pustii radeau si reactionau foarte pozitiv la ce se intampla pe scena. Cand era treaba in toi intra la loc proful in sala se uita spre ai lui si intreaba ‘Ei, da ce-i cu veselia asta? Gata!’. Stateam si ma uitam, copiii stiau ca si grup de la sine cand sa fie atenti si cand sa rada, iar trecerea intre momente era bine speculata de catre actori. Poate unii invatatori ar trebui sa realizeze ca nu instruiesc robotei ci oameni empatici si foarte sensibili. Cand le-a spus ‘da ce-i cu veselia asta?’imi imaginam grupul ideal pentru profesori, niste robotei care rad la comanda, anemic, dar nu mai mult de 2 secunde, aplauda dar nimic mai mult si in general nu ies din patratelul ala destinat al lor pentru a nu periclita linistea profesorilor si evolutia lor liniara ca vajnici membri ai acestei societati minunate.

    00
  24. Ideea este mult mai simplă. Ca să faci pressing să îmbunătățești școla din fața blocului trebuie timp și, cumva, ar trebui să te apuci de asta înainte chiar de a te căsători. Cum în România nu s-a auzit încă de planificare, apar tot felul de scurtături.

    00
  25. Toti adultii se transforma in autisti in momentul in care devin parinti. Crede oare cineva ca americanii sunt f incantati sa-si dea copii la scolile publice din Bronx sau Harlem sau francezii sa-si tina copii in scolile de stat, pline de magrebieni (cetateni altfel), din cartierele marginase ale Parisului ? Nu ai copii nu stii despre ce vorbesti esti doar parerist….

    00
  26. Ce-aveti bre? Zoso are copil. E ok.

    00
  27. Dincolo de atitudinea asta de razboinici de la tastatura, chiar as vrea sa vad cum incepeti voi sa riscati viitorul copiilor intr-o lupta cu sistemul. Ma numar printre cei care au facut viza de flotant acum un an pentru a inscrie copilul cel mic la scoala din cartier la care e si fratele lui, intamplator alta decat cea arondata, pentru ca pe vremea cand l-am dat pe cel mare la scoala nu exista aceasta arondare. Am avut parte de profesori de sport care abuzeaza verbal si fizic copiii, am facut demersuri de schimbare impreuna cu alti parinti cu succes destul de limitat. Am avut (si inca am) parte de copii cu necesitati speciale, dar lasati sa invete in clasa normala in care invata si copilul meu de ceva comisie cretina. S-au facut memorii la managementul scolii pentru a schimba situatia, dar fara succes deocamdata. Legislatia e asa de vaga incat lasa nastere la multe interpretari. Ganditi-va ca vorbim de chestii punctuale care sunt foarte greu de schimbat si apoi aratati-mi voi cum aveti de gand sa schimbati intreg sistemul… De la tastatura e simplu sa arati cu degetul.

    00
  28. Şcoli bune, dascăli buni…
    Degeaba duci copilul la o şcoală bună, dacă acasă nu-i spui că la şcoală trebuie să se ducă să-şi antreneze dovleacu’! În momentul în care dascălul îşi ia guguloaie de corn cu lapte în cap sau trebuie să stea să fie zeflemisit de cine ştie ce petardă de copil îşi bagă pluta-n toată clasa.
    Am plod în clasa a 4-a şi învăţătoarea a zis clar, de la început „lucrez mai atent cu cine merită”. În primă fază toţi corecţii politic s-au inflamat. S-a dovedit mai tîrziu că ştia ce zice.
    De curînd m-am apucat de germană. Profa cu care fac, are serii de toate vîrstele. Am asistat la discuţii cu părinţi care îi reproşau că nu se văd rezultate. Am aflat, după, că 90% din părinţii care îi reproşau asta: 1. Nu ştiau o boabă de germană şi 2. Habar nu aveau că plozilor nu le arde de germană.
    Degeaba există şcoli bune şi dascăli buni dacă nu le citim, întîi, instrucţiunile de utilizare.

    00
  29. Asta cu „scolile bune” e o mare tampenie. Daca este sa invete copilul invata si la o scoala de fite si la una de cartier, daca este sa traga chiulul o face la fel in ambele parti. Poti sa iti trimiti plodul la ce scoala vrei tu, daca nu te ocupi de el, daca nu il supraveghezi, daca nu ii insufli dorinta sa invete …. degeaba.

    PS. Nu iau in calcul aici scolile din zonele rau famate unde copii au probleme cu golanii sau copii super dotati care chiar au nevoie de o atentie speciala.

    00
  30. Da’ prețul locuinței crește dacă se află lângă o școală bună? În SUA dacă vrei o școală bună, trebuie să ai banii pentru a lua o casă lângă o școală bună. Vorba lui zoso: ”MUTĂ-TEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!”.

    00
  31. NOU
    #37

    My 2 cents, de parinte emigrat prin alte parti, pe hartie mai vestice si civilizate (dar doar pe hartie).

    Fenomenul descris mai sus se aplica peste tot, nu este o smecherie tipic romaneasca. Aici, in UK, e deja obisnuit ca parintii sa-si inchirieze case in “circumscriptia” scolilor bune, pentru perioada aplicarii (trebuie sa demonstrezi ca locuiesti si platesti taxele locale la adresa respectiva in perioada in care ti se proceseaza aplicatia pentru scoala).

    In situatia scolilor particulare de elita, se ajunge la niste nebunii de nu v-ar veni sa credeti (cumpararea de proprietati in zona, sponsorizari cu sume mari ale scolii, etc.). Si vorbesc aici de scoli la care taxa lunara depaseste cu mult un salariu bun din Romania.

    Cat despre taxele de scolarizare, nici nu mai vorbesc. La stat, intr-adevar, e gratuit, dar sunt o serie de taxe care tot se aplica (mancarea de pranz, excursii, activitati extra-curriculare, etc.). Diferenta este forma de organizare a scolilor, de multe ori fundatii, care permite implicarea financiara a parintilor intr-o maniera cat se poate de clara si legala (inclusiv dpdv taxe).

    Si chiar si asa…se plang la nivel national ca sunt un urma asiaticilor la nivel de invatatura, desi in curicula IT apar de exemplu lectii de webdesign entry-level la 7 ani, dezvoltarea de aplicatii la 11, etc.

    00
  32. @bipbip
    Monstruos :
    „Am avut (si inca am) parte de copii cu necesitati speciale, dar lasati sa invete in clasa normala in care invata si copilul meu de ceva comisie cretina. S-au facut memorii la managementul scolii pentru a schimba situatia, dar fara succes deocamdata.”

    Cam care ar fi acele necesitati speciale si de ce acei copii nu pot respira acelasi aer cu geniul cu care ai avut binevointa sa blagoslovesti scoala? In afara de copii care ar putea avea o problema psihica care ii predispune la un comportament necontrolat violent nu exista nici un alt motiv pentru care un copil sa nu poata invata intr-o clasa normala.

    Vad cu tristete ca una dintre primele lectii predate copiilor este intoleranta Alaturi de smecherie si violenta (verbala, fizica) sunt clar bazele pentru un viitor luminos.

    00
  33. @zoso Eronat! Tata e dinozaur si are salariu de 14 milioane, nu de 20 – 30 cat zici tu. Si nu cred ca e corect asa, dupa 35 ani de predare fara intrerupere…

    00
  34. Daca e apuci sa agiti apele, copilul tau va avea de suferit, pentru ca nu poti schimba singur mare lucru. Eu am patit-o in liceu, am avut numai 6 la purtare. A fost maica-mea intr-un consiliu si au inceput profesorii sa tipe la ea. Imi pare rau ca nu m-au lasat sa intru atunci inauntru, dar poate numai terminam vreodata liceul, daca intram. E de cacat, directoarea liceului mi-a zis ca profesoara pe care vroiam sa o inlatur a fost impusa de inspectorat sau ceva si ca nu poate face nimic. La inspectorat mi-a zis ca e adusa de nu stiu cine mortii lui si ca nu pot face nimic. Cand traiesti si in afara blogului, afli ca multe lucruri se fac pe pile.

    Ca o concluzie, nu prea conteaza ce stii, cat conteaza pe cine stii.

    00
  35. @Catalin
    „Monstruos :

    Cam care ar fi acele necesitati …In afara de copii care ar putea avea o problema psihica care ii predispune la un comportament necontrolat violent nu exista nici un alt motiv pentru care un copil sa nu poata invata intr-o clasa normala.

    Vad cu tristete ca una dintre primele lectii predate copiilor este intoleranta Alaturi de smecherie si violenta (verbala, fizica) sunt clar bazele pentru un viitor luminos.”
    Geniule, ai pus punctul pe „i”. Exact de un astfel de copil cu probleme psihice e vorba. Genul de copil care are nevoie de asistenta psihologica permanenta, care perturba orele, injura si bruscheaza invatatoarea si colegii, copil pentru care parintele insista sa invete intr-o clasa normala, dar sta pe holul scolii in timpul orelor, ca sa aiba odrasla unde sa fuga din clasa. Copil care fuge din clasa ca vrea acasa si loveste pe toata lumea. Evident, invatatoarea trebuie sa plece dupa el ca sa-l impiedice sa paraseasca scoala, evident, astfel compromitand orele. Copil pentru care parintii agreeaza cu educatoarea sa aduca psiholog asistent, iar cand acesta vine il lasa sa astepte pentru ca nu isi aduc odrasla la scoala 3 zile la rand, lasand-ul pe psiholog de fraier. Dar, evident, trebuie sa ignor efectele negative aduse clasei de un astfel de comportament, pentru ca tie ti se pare ca dorinta de a-i asigura copilului meu si colegilor lui o atmosfera normala de invatare reprezinta discriminare. Iti urez din toata inima sa ai parte de un astfel de coleg pentru copilul tau si apoi sa imi dai lectii de toleranta. Unde, in mintea ta geniala ti se pare ca dau lectii de violenta si smecherie?
    PS: perechea de parinti geniali care l-au conceput pe asta a conceput inaintea lui o sora mai mare cu 5-6 ani cu exact aceleasi probleme de comportament. Au fost asa de multumiti de rezultat ca au mai scos unul.

    00
  36. @zoso – man, salarizarea din invatamant e o mare bataie de joc. Eu stiu o tanti care iese anul asta la pensie, educatoare intr-un sat, 35 de ani de munca, gradul 1, comisie metodica, sef de catedra (ca s-a desfiintat postul de directoare la gradinita, a trecut in cadrul scolii), are liceul pedagogic, nu are colegiu, si ia 16 mil. Recordul absolut, inainte de Boc, cu spor de directoare, spor de tara, inainte de taieri a fost de 22 de mil.
    O educatoare incepatoare ia 8 mil.
    O vanzatoare cu 8 clase la un magazin ia 7 mil.

    00
  37. @zoso – eu nu contest ca nu stii despre ce vorbesti, ma refeream insa la viata la tara care e putin diferita de cea de la oras.
    PS. sa nu uitam ca nu ai copii deci nu esti calificat pt discutia asta, da?

    00
  38. „mi se pare mișto logica asta. daca nu faci muzică, nu poți spune ca o piesă este proastă.”

    sigur ca poti spune ca o piesa este proasta. poti spune orice. dar daca ai cunoaste ceva teorie muzicala ai putea explica si de ce. dar pentru ca nu intelegi structura, textura sau dinamica unei compozitii, tot ce poti spune este: cvartetul de coarde nr. 1 al lui bach este peste cel al lui mach. intrebat de ce, vei da din umeri, vei spune ca suna bine, ca e parerea ta, ca iti place tie etc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile