Ştiţi senzaţia aia stupidă de accident pe cale să se întâmple şi nu puteţi face nimic pe tema asta? Cam aşa se întâmplă azi cu România: suntem un accident pe cale să se întâmple şi nimeni nu (poate) face nimic pentru a împiedica asta.
Întâi, avem nişte guvernanţi care trag de timp şi nu fac nimic pentru a îmbunătăţi starea maşinii care o conduc spre accident: nu investiţii, nu eutanasieri, nu nimic. Iar decontul va veni la anul, fără dubii. Noi o ştim, dar nu putem face nimic, ei o ştiu, dar lor nu le pasă. Aşa a început şi Grecia, şi Spania, şi Italia, şi Portugalia.
Pe frontul muncii stăm bine: generaţiile care vin după noi au ascultat poveştile părinţilor şi cred că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu, ca doar aveam de muncă, aveam linişte, aveam case, şi nu vor să se adapteze la realitatea înconjurătoare.
În final, mâncarea începe să se scumpească. Partea amuzantă este că ţăranul care abia subzistă azi îi va râde cu superioritate în nas orăşeanului din debaraua lui plină cu grâu, porumb, un porc şi 10 găini, că el are pământ şi ce mânca şi orăsenii nu, ‘ra-ţi ai dracu’ voi cu citeala şi zmartfoanele voastre!
Starea masinii pe care o conduc spre accident.
Dar NU ne ducem incet. Ne ducem RAPID la fund, cu viteza sumelor de pe http://www.porcisme.ro. Asta-i Romanica noastra!!!
Ce „uită” să le spună părinţii dobitoci puradeilor naivi e că dacă nu aveau rude rămase prin satele de unde i-a adus regimul comunist la oraş, ar fi murit de foame pe vremea lui Ceauşescu. Pentru că lipsa alimentelor din galantare era suplinită cu materie primă furnizată de la mămica şi tăticu de la ţară, şi creşteau găini pe balcon, pui în cada de baie şi porci pe bloc. Şi mai „uită” să le spună cum le erau luate animalele cu forţa (ia încearcă să-i iei acum unuia aripioarele picante de sub nas, să vezi cum urlă pe internet că-i încalci drepturile), cum erau scoşi cu forţa la parăzi de le îngheţau izmenele pe ei de frig iarna, cum erau forţaţi să meargă la muncă unde vroia statul („vai, eu repartiţie la Cuca Măcăii? ia mai bine mai dau o tură de mall, poate mă vede vreun Făt-Frumos”).
Am trecut pe la TurboHalle si am vazut ce a ramas din uzina care construia motoare de avion. E trist de tot. Am distrus multe uzine de top si am vandut la fier vechi utililaje perfect functionale ce costau milioane de euro. Un singur motor de avion costa 2-3 mil de euro. Atunci le fabricam noi si nu dadeam doi bani pe ele.
Acum ne miram ca trebuie sa platim milioane de dolari pt un singur laminor de tabla. De 20 de ani distrugem si nici acum nu am terminat. A mai ramas Oltchim si altele.
In stilul asta o sa cultivam porumb peste tot si o sa muncim la banda ca in India.
sa ne schimbam leii in EUR, USD, CHF, NOK pana la sfarsitul anului, sa ne facem stocuri de produse, sa ne cumparam cutite si pistoale….
Cam asa e! Starea asta de neliniste o am si eu
Asta este motivul pentru care tanjesc sa ma mut intr-un satuc uitat de lume, sa am gradina mea si curtea plina de gaini. :))
Aşii pomenilor electorale au venit la putere în mai 2012. De atunci, inflaţia s-a triplat.
La anul pe vremea asta, lumea nu-l va regreta doar pe bietu’ toarşu’ Ceauşescu, ci şi pe mult hulitul Emil Boc. E înfricoşător momentul când realizezi că pe vremea lui Boc trăiai mai bine.
Si nu ne-o meritam??cu mana si cu stampia ne-am facut-o…Astia suntem cu astia defilam..
Romanii nu-s o natie care sa recunoasca ca au gresit, asa ca eu cred ca pe Boc il vor regreta abia peste cativa ani.
O sa fie trist cand o sa vad cum toata lumea se plange ca X e vinovat, in conditiile in care nimeni n-a facut nimic, toata lumea s-a uitat cum trec apele peste noi si n-au actionat, au votat cu sacosele si pixurile si au stat pasivi la tot ce se intampla, preocupati fiind doar de silicioanele Biancai.
@Andreea: şi năstase a fost cel mai bun prim ministru abia la 5 ani după ce a terminat mandatul, deci e posibil să ne dăm seama in 5 ani că boc a făcut bine că a tăiat salariile când a făcut-o.
este inadmisibil ca in 2012 sa existe peste 10 cazuri de intarzieri de trenuri de sute de minute datorate furturilor de pe traseele CFR.
@Acru>> foarte adevarat. am si rpezis ca asa se va intampla. dupa scandaluri si „jos Base!” si betia de moment ramai cu stomacul gol
In facultate un prof destept ne-a demonstrat de ce e mai bine si profitabil sa contruiesti o fabrica de la zero decat sa cumperi una ceausista si sa o retehnologizezi. E mai bine sa o iei de la zero decat sa tot carpesti.
Poate ca e bine ca bubele astea sa se sparga o data, prea sunt pansate an dupa an de niste nenorociti de politicieni
Legat de partea cu studentii, este absolut ridicol cum se inghesuie toti la facultati fara viitor.
Pentru un post de secretara se bat SUTE de absolventi, care mai de care mai „pregatiti”: licentiati, cu masterate ba chiar si cateva doctorate ratacite printre Cv-uri. Desigur, nu stiu sa scrie romaneste sau sa deschida un fisier Excel, dar ei sunt pregatiti sa devina direct manageri si directori, fac altii treaburile astea minore.
Te intrebi, ce a fost in capul lor cand s-au inscris la facultatile respective ?
Ce se asteptau sa faca, dupa studiul unor discipline gen: Jocuri de afaceri, Managementul relatiilor internationale si a Politicilor Europene, Combinari de intreprinderi !?
Director de banca? CFO la Oltchim? Sef la departamentu’ „Mergers&Acquisition”? Ei si inca 100 de mii?
Si atunci termina facultatea si fluiera a paguba, ii injura pe guvernanti, se apuca de un master sa nu stea degeaba, baga si un doctorat, sa fie, si se angajeaza vanzatori, sa nu crape.
În iunie 90 am avut onoarea să mă deplasez spre litoral cu trenul, în acelaşi compartiment cu un nene si o tanti aflaţi la o vârstă de 40 – 50 de ani, eu cu gagica fiind pe vremea aia la un sweet seventeen. Deci da?, la cateva zile (bine, erau luni, da’ psihologic parcă trecuseră 72 de ore) după asasinarea oligofrenului care ne conducea de vreun sfert de veac. Ei, şi ghici ce, ăştia doi necăjiţi din tren ne explicau mie şi gagicii că era mai bine pe vremea comunismului, că acum e prea multă zăpăceală, prea multe partide, prea multe consignaţii (cine a prins anii 90 ştie despre ce vorbesc), prea mulţi privatizaţi, etc etc. Îmi amintea de o fază dintr-o carte despre războiul civil american, când imediat după eliberare, un negru bocea pe marginea drumului şi ruga trecătorii să îl ajute să ajungă la foştii lui stăpâni, că s-a săturat de atâta libertate, având în vedere că îi este foame şi nu îi dă nimeni să mănânce.
Asta suntem noi, homo sapiens. Pentru unii (puţini), libertatea e importantă. Pentru restul e important să fie furajaţi la ore fixe, să aibă un coteţ să îi apere de ploaie, şi dacă există şi un mic cost pentru viaţa asigurată (trăitul într-o fermă de valorificat proletari), asta e, îl plătim bucuroşi.
Cred că la alegerile din decembrie vor câştiga socialiştii cu un scor zdrobitor, şi peste 4 ani România se va bate de la egal la egal cu Belarus. Adică poporul ăsta s-a fript de 2-3 ori, a ales dreapta, capitalismul, etc, dar acum gata, nu mai merge, vrea cu hotărâre comunism. O să aibă ceea ce vrea. Nu o să aibă mai multă plăcintă, ci din contra, mai puţină, dar asta e partea faină a lucrurilor: când le explici că nu poţi mânca mai multă plăcintă decât ai în farfurie, se enervează şi te înjură, ca pe un băsist nenorocit ce eşti :).
Mie mi se pare usor fantezista chestia asta cu agricultura, „macar cat sa ne sustinem familia”.
Unu la mana, oamenii nu mai sunt apti pentru genul ala de munca fizica.
Doi la mana, habar n-au ce trebuie sa faca pe camp ca sa aiba o cultura de ceva (porumb, grau, fasole, cartofi).
Crezi ca daca le dai 2 seminte de bio si o sapa in mana, vor sti sa creasca porumb sau fasole? Si chiar si asa, presupunand ca pot sa faca chestia asta, o sa trebuiasca sa faca parte dintr-o comunitate, pentru daca cresti doar rosii si ardei, nu ai ce manca iarna. Iar sa cresti doar grau si porumb nu e chiar o solutie, pentru ca e foarte mult de muncit sa faci asta, iar o familie compusa din 1 barbat + 1 femeie + 1 copil (sau 2) nu au forta sa ingrijeasca un petec de pamant.
Deci oamenii vor trebui sa stea intr-o comunitate, care va deveni un fel de jungla. Intr-un grup e tot timpul unul care e alfa si inca vreo cativa pe langa el care aspira sa fie. Iar conflictele interne din genul asta de comunitati ne vor duce inapoi cu vreo 200 de ani.
Poate exagerez (de la paranoia, ofc), poate am dat fast forward in capul meu, dar cred ca nu doar agricultura pe balcon ne salveaza.
@green: că mare dreptate ai!îmi aduc aminte ca ieri cum se înghesuia lumea să cumpere motoarele alea, erau niște cozi, se striga să se dea decât un motor, să ajungă la toată lumea!, apoi plecau oamenii veseli cu ele pe umăr, le puneau pe avioane și porneau fericiți la împrăștiat îngrășământ pe câmp!
Na, si uite d-aia m-am mutat eu la taranoaia. Cu acces la net de 16 mb (grrrr) si semnal la telefon numai intr-un picior in mijlocul biroului.
Dar – am inceput sa aud ploaia…. si cainele…. si cocosul….
1) Inflaţia a crescut pentru că a crescut şi cursul valutar, ca formă de a mai aduce nişte banii la buget. Dacă stai să calculezi, diferenţa între 4,2 din 2010 şi 4,5 din 2012 e chiar mai mică decât inflaţia la lei. În rest, eu resimt cam peste tot o presiune asupra preţurilor, astfel că nu sunt mulţi cei care riscă să le crească.
2) Nu prea văd ce „pomeni electorale” sunt anul acesta pe care să le plătim anul viitor. Restituirea a 8% din salariile bugetarilor e parţial acoperită de inflaţia de 5%, de ci, putem spune că deja plătim la ea, iar restul majorării care trebuie făcută în decembrie, mai vedem. Alte majorări salariale nu există, majorări de pensii nici vorbă. Licitaţii publice puţine, bani europeni nexam, cam greu cu pomenile. Pur şi simplu nu prea mai sunt bani.
3) Treaba cu majorarea impozitelor locale este de fapt o ajustare la inflaţia din ultmii 3 ani.
4) Indicatorii macroeconomici sunt mai degrabă stabili şi se îmbunătăţesc. Dincolo de scandalul şi circul zilnic, Ministerul de Finanţe a rămas sub controlul FMI şi nu există derapaje. Până şi pedelacii au renunţat la moţiunea de cenzură contra lui FG.
Există mai multe premise ca 2013 să fie un an mai bun decât 2012:
– 2012 a avut 2 luni cu vreme extremă care au paralizat economia (o lună de iarnă şi una de vară). Estimarea mea merge undeva spre 3% din PIB pierdut din cauza vremii, cel puţin, 1,5-2% din agricultură, restul din celelalte ramuri ale economiei.
– 2012 a avut 4 guverne (îl pun la socoteală şi pe cel care va ieşi din alegeri). Cum economia românească este puternic dependentă de stat, incertitudinea a afectat multe afaceri şi a pus on hold multe proiecte. (Alt cel puţin 1% din PIB pierdut).
– Datorită incertitudinii şi a instabilităţii politice s-au amânat proiecte, investiţii, unele dintre ele care vor fi demarate în 2013.
– În 2013 va fi un nou model de Logan care va mai creşte vânzările Dacia, Ford va produce ceva mai mult la Craiova.
Nu aş zice că sunt optimist, ci doar că nu cred că e chiar atât de rău.
Cat timp nu face nimeni nimic si oamenii sar dintr-o trasura electorala in alta ne meritam soarta si e semn ca ne convine situatia. Stam si asteptam…..
Foarte adevarat articolul din capital. Am ales IT, si „pe bara” am stat doar cat sa-mi mut biroul dintr-o firma in alta; cei de aici de unde lucrez eu (majoritatea cu facultate de Geografie) spun : „Da’ de ce el (se refera la mine) are salariu dublu fata de mine ? Ca eu am 15 ani de munca in institutie !”, iar raspunsul directorilor este „pentru ca tu nu poti sa pleci de la noi, pentru ca nu ai unde in alta parte, dar daca lui maine nu-i mai convine aici, sunt zeci de firme care platesc chiar mai bine decat noi !”.
Suntem o tara plina de absolventi de relatii internationale, drept, psihologie, jurnalism si finante-banci.
Si legat de inginerie … daca esti inginer si nu iti gasesti de munca, inseamna ca esti prost (si aici ma refer si la nivel de inteligenta, cat si la pregatire). NU EXISTA domeniu de inginerie care sa nu se caute la noi.
Citindu-l pe Cristian Banu, mai ca-mi vine sa dau o tura de mol. Da’ sa nu ne culcam pe urechea aia…
@Andreea: el e foarte optimist, s-a ingrăsat în ultima vreme şi nu e speriat de o eventual foamete, are de unde slăbi. eu sunt circumspect.
@Cristian Banu: comentariul tău îmi aminteşte de viziunea atât de răspândită printre români că dacă noi ne facem cât de cât treaba o să fie bine. Nu e aşa, dintr-un motiv foarte simplu: un an pierdut (2012) trage în jos competitivitatea României, asta în timp ce competitivitatea mondială a luat avânt exact în 2012. Mai pe româneşte: zeci de mii de fabrici, uzine şi afaceri româneşti care în 2011 vindeau în UE (România exportă 80% din producţie în UE) în 2013 nu vor mai exporta, că slovenii, polonezii, turcii, indienii, chinezii, taiwanezii, americanii, etc, vând produse superioare la preţuri mai mici. Profituri puma, impozite şi taxe plătite către bugetul româniei puma, şi se intră frumuşel în fabulosul cerc vicios al crizei: nu sunt bani, nu sunt salarii, nu se cumpără bunuri, deci afacerile nu merg, şi drept urmare nu se investeşte (cum să investeşti? afacerile nu merg!), nu se crează locuri de muncă, nu, nu, nu.
Ce ai spus tu acolo sunt fursecuri. Ar merge dacă societatea ar fi o fotografie statică, dar din păcate suntem într-un film, concurenţii se mişcă, şi un an întreg de mint rubbing este extrem de mult şut dat în propriile oo.
@Cristian Banu: nu cauți tu, mai bine, la tine pe blog articolul ăla de prin 2010 parcă în care ziceai că piața imobiliară nu mai are cum să scadă și’o să tot crească precum făt-frumos și’i dai republish?!? că tare mult îmi place optimismul tău!
Era un nene foarte tare care a prezentat criza economica si care o prevestea chiar. Concluzia lui? Daca vrem ca odraslele noastre sa traiasca bine, ar fi bine sa avem niste pamant si sa invatam sa facem agricultura, macar cat sa ne sustinem familia. Si sa folosim seminte bio, nu cumparate din comert si modificate.
Poate ca va dura 30, 50, 100 ani, dar treaba cu petrolul se va termina si degeaba vom avea masini scumpe si gadget-uri, cel mai tare va fi cel care va avea mancare pentru el si cat sa faca troc cu altii.
Astea-s prostii, romanu n-a trait niciodata mai bine in toata istoria lui.
O ducem din ce in ce mai bine, dar ne si vaitam din ce in ce mai mult.
ps: LA MUNCA BA!
@Andreea, eu nu spuneam ca daca ii dai la om samanta si sapa o sa si stie sa faca ce are de facut. Taranii se nasc cu agricultura in sange? Tu ai stiut sa folosesti computerul de cand te stii? Toate se invata, nu-i asta problema, ca doar nu de maine cade toata economia si pana maine trebuie sa stii totul.
E de ajuns ca o familie largita (2, 3 familii) sa munceasca impreuna si gata, deja ai productie. Nu a zis nimeni ca vei avea aceasi varietate de mancare, dar se poate trai cu paine, cartofi, supe, carne de porc, vita, pui etc.
@zoso, de fapt, am slăbit
@al_core – articolul e tot acolo. Legat de asta, acum eu caut activ să cumpăr un apartament cu 3 camere. Da, preţurile s-au prăbuşit, dar la apartamente proaste, la parter sau ultimul etaj, sau prost plasate. Cele bune nu au scăzut prea mult.
Cristian Banu cred ca are provider de alcooale in loc de laptar. N-ar strica sa ne uitam si pe la vecini. Incepand cu SUA si terminand cu Japonia. Si apoi tragem concluzia si ne imbatam. Da tare mi-e ca nu de fericire…
PS: Zoso, dupa mintea mea de inginer cred ca ai un dezacord intre subiect si predicat („Aşa a început şi Grecia, şi Spania, şi Italia, şi Portugalia.”)
Bunicul meu, inainte sa moara pe la 87 de ani, imi zicea ca o sa vina vremuri cand o sa ii multumim ca ne-a lasat atata pamant la tara. Ca cine a avut pamant si i-a fost drag lucrul nu a murit niciodata de foame. Si ca o sa vina o vreme cand o sa ne intoarcem la sat. No’ incet, incet vad ca a avut dreptate.
Ne duce tot la fund pentru ca a avut cine sa fure de 20 de ani incoace.Noi oamenii de rand suportam toate consecintele.
@al_core Ne înghesuiam chiar noi când fabricam IAR 99 și IAR 93. S-au inghesuit si italienii si englezii pt ca au folosit acelasi tip de motoare pe avioanele lor până in anul 2000. E vorba de Rolls-Royce Viper Mk632-41M. Dar noi am pus botul la PR-ul care ne spunea ca industria noastra e fier vechi. NU era deloc asa.
Acum vedem ca trebuie sa platim 1 miliard (1.000.000.000 de EURO pe avioane de lupta) si mai vedem cum ne pleaca inginerii buni din tara pt ca nu mai au unde sa lucreze.
NU mai fabricam IAR 93, IAR 99, IAR 330 Puma, IAK 52, ROMBAC 1-11 si altele, le cumparam. Banii pleaca in afara. Acum calculeaza tu cat porumb trebuie noi sa cultivam ca sa cumparam 10 avioane cu 100 de locuri!!!
Pentru cultura ta generala iti spun ca un avion de vanatoare costa 70 milioane euro, iar un motor 4-5 milioane de euro. Un motor de avion dureaza cam 500 de ore dupa care trebuie inlocuit. Romania ar avea nevoie in realitate de 100 de avioane de vanatoare.
Ca idee, o minte creata a decis ca http://www.porcisme.ro sa fie cenzurat in reteaua ministerului de interne. Probabil si in alte retele ale institutiilor de stat. Tare, nu?
Un articol competent in presa din Ro (ma refer la cel din ZF) ? Mare minune.
Si mai mare minune ca il critica cineva pe Isarescu (altfel vazut ca un erou de catre bizonul mioritic) si politicile lui imbecile de a tine leul sus artificial – chestie care a pus serios umarul la descurajarea exportului si, implicit, a industriei Ro.
@Cristian Banu: Asa e, nu s-au prabusit. Se vand/cumpara in draci 2 camere la 100000, 3 la 130 si 4 de la 160000 euri in sus in Bucuresti, s-au mai ieftinit nitel alea din Ferentari si Pipera.
„Eu chiar cred ca va fi mai bine in 20 de ani.” Asta este un banc sec de acum 30.:) O zi buna la toti!
@Cristian Banu>. te contrazic.
preturile au scazut mult, e o diferenta enorma fata de ce era in 2009, si nu doar pentru apartamentele de la parter
Eu cred ca, de fapt, fundul l-am atins de mult, intre timp am cazut din sac prin gaura din stanga si acum plutim in deriva pana ne vom dezintegra.
@Radu: nu ai mai fost de mult la o agenţie imobiliară să vezi cât costă un apartament comunist în Drumul taberei, nu-i aşa?
Și încă o chestie pt cei care încă mai cred in prostia ca pentru produsele comuniste nu era cerere – https://www.zf.ro/auto/cum-a-ajuns-aro-de-la-top-5-masini-de-teren-vandute-in-lume-la-un-experiment-esuat-de-privatizare-10194209
Se cam apropie razboiul si probabil ca n-ar fi rau sa ne indepartam cat de cat de orasele mari si zonele foarte poplate. Niste provizii si un satuc retras undeva la munte n-ar fi deloc o idee rea. Ideal ar fi un bunker in spatele casei, dar e un pic mai greu de realizat…
E tare de tot lista de pe http://www.porcisme.ro.
Apropo, ati vazut cum se imprastie insecticidul cu avioane sau elicoptere, ca sa dispara tantarii ? Mnoa, ceva de genu’…
@ Green
Cam idealizezi industria ceausista. E drept ca nu trebuie nici generalizat, ar cam trebui studiat caz cu caz. Dar, din experienta mea de lucru acolo, inclusiv pe pe platfoma uriasa industriala de acel gen, pot sa iti zic asa:
1. industrializarea fortata din anii 60-70 a adus industrii in Romania care era la un nivel acceptabil tehnologic pe plan mondial. eram cam pe acolo, dar atentie: AM CUMPARAT TEHNOLOGIA, nu am produs-o noi, asta ca sa fie clar. Alegerile au fost insa destul de proaste: cine avea nas vedea ca aia destepti incepeau sa mearga spre productie industriala cu consum redus de energie/materie prima si adaus mare de inteligenta (semiconductoarele de putere mica explodasera, unii incepusera deja studiile la semiconductoarele de putere mare, adica alea utilizate acum in trenurile de mare viteza). Noi am dat-o pe combinate chimice si petrochimice mamut, otelarii mamut, constructii de masini unde se folosea cupru si lucru manual la greu (aveti idee cum se bobina un motor? semi-manual, spira cu spira, cu ciocanul de lemn), locomotive si alte chestii
2. Industria asta nu a reusit sa stea in picioare, sistemul creat nu a fost sustenabil. Era nevoie permanenta de cercetare sau, in lipsa, de achizitionare periodica de tehnologie noua. Mai crede cineva ca poti vinde o clona de Renault 12 in anul 2000? Sau locomotive diesel facute dupa licenta ABB din anul 1966 in anul 2000? La finalul anilor 70 s-a blocat orice import de tehnologie si orice investitie noua. Industria a ramas sa fie batuta cu biciul pana la final ca sa plateasca datoriile. La inceput anilor 90 cam in orice domeniu industrial eram tehnologic cu 5-10-15 ani in urma fata de ce era pe plan mondial.
3. Industria asta nu a reusit sa stea in picioare. Era nevoie de organizare. De management. Adica de sefi. Ori asta in comunism, nema. Promovarea se facea prin PCR (pile, cunostinte, relatii). Aia buni nu erau platiti in niciun fel in plus fata de lenesii patentati. Rezultatul? Toti deveneau lenesi. Lipsea spiritul capitalistului care verifica la sange cat a cheltuit, cat a vandut, de ce nu se vind produsul X. „Nu conteaza”, zicea sefimea, in socialism nu exista faliment.
Cam asta era situatia in anii 90, cand am iesit din regimul ala idealizat acum. Ce era de facut? DE VANDUT. TOT. Asta era de facut. Trebuiau privatizarile facute pe bani putini, dar cu garantii mari. Si cautati doar aia care aveau ce le trebuie: experienta, piata, management, tehnologie. Unde s-a facut asta, rezultatele au fost ok. S-a retehnologizat fabrica, se produc produse noi pe baza cercetarilor facute de aia care au cumparat, sunt oameni angajati acolo, dar pe salarii destul de mici. Nu e grozav, dar atat am putut. Unde nu s-a facut asta si s-a mers pe idea „da de ce sa nu avem si noi o companie mare de stat, ca ia uite, putem sa vindem inca in Iran si Brazilia”, rezultatul a fost clar: companiile au crapat. Urat. Studiu de caz: Electroputere Craiova, cea care a inchis fabrica de locomotive definitiv in aceasta primavara, dupa 20 de ani de la vizita istorica a lui Iliescu acolo, care a zis ca ar trebui sa avem si noi o forma de stat mare, cum au francezii Renault-ul. Ei, tovarase Iliescu, acum avem un mall hidos acolo si cam atat. Am pierdut 10 ani critici in perioada ’90-2000 si cele mai multe companii de stat nu au mai rezistat.
@silicon_v Știu la ce te referi și bineînțeles există multe decizii proate luat chiar de Ceaușescu în persoană sau de cei de lângă el. Noi suntem o țară mică, fără resurse mari, însă eforturile pe care le făceam atunci ca să stăm în rând cu cei mari sunt de admirat.
Silicon_v a punctat foarte bine situatia din industrie. Cauza principala pentru o competitivitate scazuta este blocajul importului de tehnologie „gandit” de Ceausescu spre sfarsitul anilor 70 – inceputul anilor 80.
Exact in acea perioada au inceput sa fie introduse in industrie 2 elemente extrem de importante : PLCul si convertizorul de frecventa. Nu vei gasi o fabrica moderna fara asa ceva. Automatizarea proceselor industriale s-a facut cu ajutorul PLCului, iar economia de energie (motoarele electrice sunt responsabile de 40% din consumul mondial de electricitate) pleaca de la convertizorul de frecventa.
Si ca sa dau un exemplu tot din Craiova. Cand Ford a preluat fabrica de automobile a inceput prin a face curatenie : liniile de productie Daewoo s-au aruncat pur si simplu, desi echipamentele nu erau atat de uzate moral cum a fost cazul in multe alte situatii.