Viața la casă: nu trăiești dacă n-ai vecini idioți

Eu încă nu am, dar merg în vizită la niște prieteni care stau într-o zonă de case noi, care e în plină dezvoltare. Și mi-au povestit două chestii amuzante, care merită date mai departe.

Drumul de acces

Oamenii și-au luat loturile, s-au apucat de planificări și după aia și-au dat seama că trebuie să lase un drum de acces, fiecare câte 3-4 metri din terenul lor. Normal, nu toți au vrut. Și sunt străzi care se opresc la jumătate, pentru că proprietarul a fost căpos. Și mai distractivi sunt căpoșii care au impresia că sunt șmecheri și că ei fac un bine că cu cedează, că strada lor nu va fi una de tranzit și, cel mai bonus bonus, vor avea două ieșiri. Și vine unul în spatele lui care face la fel, nu cedează teren și căposul inițial trebuie acum să ocolească două străzi pentru a ajunge la el acasă.

Strada neasfaltată

Ca la noi, oamenii își fac casa și, în funcție de ce grangur se mută pe stradă, e asfaltată sau nu. Eh, pe străzile astea neasfaltate există întreprinzători, care vor să fie bine la toată lumea, găsesc oferte de pietriș sau griblură, vorbesc cu toți vecinii sa cotizeze să nu mai aibă noroi pe stradă și se agită să fie bine. Și apar deștepții: păi, eu am gipan, mie nu îmi trebuie. Și vine prima ploaie și deșteptul își împotmolește gipanul în noroi. Cheamă pe cineva să îl tracteze, le scuipă în cap semințe celor care vor pietriș și merge mai departe. Și face așa de vreo 3 ori și începe să se înmoaie, mai ales că spălatul mașinii și tractatul l-au costat până acum cât l-ar fi costat lucrarea. Dar tot nu cedează. Ba promite că îi ia și lu’ iubi un gipan, ca să nu aibă și ea probleme. După care o lasă moale și vine spășit și spune că se ocupă el de lucrare, că așa nu se mai poate.

In-a-Lonely-Place-1

Am mai studiat piața și cred că până la urmă construirea unei case e cea mai bună soluție. Mai bună decât o casă în Schei sau una cumpărată la roșu de la un idiot care nu o mai poată termina pentru că a vrut 6 dormitoare și sufragerie de 100mp, deși e doar el și urâta lui.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. De vecini caposi e plina Romania.
    La tara e si mai grav, unde nu sunt intabulari si schite..etc..unde smecherii acapareaza si isi contruiesc garduri pe domeniul public, pentru ca nimeni nu are ce le face(sunt alergatorii din campanie,prieteni cu primaru’)

  2. Casa se izoleaza… lucru de care astia care stau la bloc au auzit doar ca e o chestie pe care tre s-o faca primaria…
    Daca o izolezi bine ( min 10 cm polistiren, sau vata minerala) si pui si tamplarie ok – nu ai probleme.
    Ce uita majoritatea e podul – si ala trebuie izolat… altfel, degeaba izolezi doar peretii…

  3. @lecampeur – daca nici clasa medie nu-si permite o casa, atunci sa ne mutam cu totii la bloc

  4. Casele noi, in zone noi dezvoltate vin cu problemele cele mai multe, de aceea mare parte din casele vechi costa asemanator cu alea noi nu vin la pachet cu vecini tembeli, tembelii sunt deja inmuiati.

    Diversifica zona de cautare nu doar Schei, cauta zona str Ghimbaselului(Bartolomeu), sau prin cart Florilor, sau zona Blumana(Lunga, De Mijloc, Morii, M. Viteazu)… poti gasi chestii interesante insa nu neaparat ieftine…

    Cu sigurata vei putea locui la casa doar daca iti place sa ai activitati zilnice( flori/gazon, tigle, curte, iarna de dat zapada etc).

    Spor la cautari

  5. @lecampeur

    apartament neizolat, parter, beci sub el, socrii. 3-4 milioane pe luna de iarna la incalzire.
    acu l-au izolat, sa vada cat costa anul asta. (centrala)
    apartamet izolat, et.1 ~1.2-1.5 mil pe luna incalzire iarna (unde stau momentan, centrala)
    la mine in restul timpului cand opresc centrala 15-30 de lei pe luna gaz.

    ai mei la tara, 11-13 milioane lemnele/pe an. pe teracote + cazan pe lemne la baie. ar costa probabil mai putin daca ar pune centrala pe lemne, dar s-au obisnuit cu sobele. mai ales ca ma ocup eu de spartul lemnelor.
    in banii astia se include incalzirea de iarna (23 grade in casa), facut focul la baie minim de 3 ori saptamanal, (cand e ger si in fiecare niata in miniteracota, nu numai la cazan), aprins cuptor de paine cel putin lunar. gratare, sobele pentru prelucrare porc.
    gatitul gen ciorba e pe butelie (1 butelie la 3-4 luni). casa e decenta, living + camera parter, 2 camere + dresing la etaj. izolata clasic cu polistiren de 10.

    acu mai conteaza zona in care esti (diferenta / gaz lemne), oricum, stiu destula lume care si-au facut case si au pus initial centrala pe gaz, dar ulterior au trecut la lemne. pentru ca ii rupe la buzunar incalzirea pe gaz. si bineinteles, si ce ai in cap. respectiv ultimul paragraf referitor la idiot.
    construirea casei e cea mai buna idee, problema de cele mai multe ori e terenul respectiv. adica eu nu mi-as face casa la loturi, sa stau pe 500 de m2 si sa vad vecinii mai aproape ca la bloc.
    oricum, eu mi-am gasit si locul ideal de casa + trenul aferent, si mai sunt inca 4 zile pana cand termin casa la rosu. de abia astept sa plec definitiv din oras.

  6. normal ca daca e omu si urata vrea 10 camere si sufragerie de 1000mp. daca vrea sa se ascunda de urata o poate face acasa, nu sa fuga cine stie pe unde.

  7. Mai bine iti construiesti un bloc si il izoleaza primaria.

  8. Casa e cea mai buna solutie, fara nici o discutie.
    Cred ca in 70-100 mp iese mai mult decat decent. Izolatia e intr-adevar eftina, cel mai bine este sa nu te zgarcesti la mesteri. Noi in familie ne-am ocupat personal de lucrari mai putin instalatiile sanitare si incalzirea centrala. Am ramas surprins cat de eftin poti sa iesi daca nu esti cretin cu marmura de Carrara pe 2 mp de terasa sau mai stiu eu ce.
    Caramida+polistiren/vata + termopane = confort excelent nu doar iarna.

  9. Casa este cea mai proasta solutie de locuit pentru clasa medie si asta din cauza ca munca de intretinere si cheltuielile de habitat sunt muuult mai mari. Ca idee iarna ai toti peretii afara plus tavanul de la toate camerele.

  10. @zoso drumurile ca drumurile… distractia mai mare e cu fosele si puturile ;) daca vrei sa construiesti, ia in calcul o cheltuiala cu filtre si statie de dedurizare

  11. Apropo de izolat, la noi la Brasov primaria nu a izolat blocurile, locatarii din banii lor au izolat, nu ca la capitala.

  12. @zoso trebuie sa fii si putin plecat de acasa sa cumperi teren fara drum de acces. Sau drum de acces cu problemele descrise de tine.
    Ok, solutia tribunal poate rezolva problema, dar e de durata.
    Sfatul meu e sa te uiti pe schita cadastrala unde ai terenul si imprejurimile. Adica vezi si vecinii pe schita si vezi si drumul. Daca drumul e trecut pe schita si terenul tau are deschidere la el, esti ok. Bine la un teren sint multe de luat in calcul. Inclusiv vecinii. Nu vrei sa dai de unu care in fiecare weekend da maneaua la maxim la gratar.

  13. @lecampeur, dupa ce blocul in care locuiesc parintii a fost izolat, factura la gaze a scazut cu aprox 100 lei. 2 camere, microcentrala.
    In alta ordine de idei, casa fara termoizolatie este tichie de margaritar. Apropo, se termoizoleaza si planseul, nu doar peretii

  14. lecampeur are parțial dreptate, în general costurile sunt mai mari la o casă.
    Evident, nu din cauza izolației, ci din cauza simplului motiv că suprafața este mai mare.
    Că nu treci de la un apartament de 60mp la o casă de 60mp, treci la una măcar de 100mp (sau în unele cazuri 60mp doar sufrageria).

    În rest, discuția se poate lungi mult și bine, și casa, și apartamentul au fiecare avantajele și dezavantajele ei.
    Totul e să le iei în considerare pe toate în funcție de nevoile tale.

  15. E bine sa ai casa, nu se compara cu statul la apartament, dar doar in anumite conditii! Cand mai am drum prin Bucuresti, merg pe centura de obicei, si deodata vad acele case, unele imense, pur si simplu in camp, sau langa soseaua de centura, cale ferata, fara drum, nimic, oribil! Asa ceva nu as vrea. Ar trebui sa fie destul de aproape de oras, sa fie amenajat placut, arhitecura la fel, nu 5 case, si langa un bloc de 10 etaje, ca aia sa imi arunce chistocul in cap! In cartierul unde stau, sunt numai blocuri, dar un smecher a obtinut cumva autorizatie, si si-a tras o vila destul de maricica, dar cum a facut soarta, in spatele lui s-a ridicat un bloc cu 5 etaje, va dati seama, superb

  16. sa vezi ce frumos o sa fie cand dai copii la gradinita din sat.

  17. Ma intreb cati din cei care au dat thumbs down la comentariul lui lecampeur detin o casa.

    user de exemplu nu-si da seama ca nu poti compara o casuta cu 2 camarute cu o casa cu 3-5 camere pe 2 nivele + pod, indiferent de tehnologia de izolare folosita. Also, 23 grade daca stai mai imbracat, eu asa tin casa pe timp de noapte cand lumea se baga la somn si se inveleste.

    Also, la o casa nu e vorba numai de cheltuielile cu caldura dupa cum singur va descoperi. Intretinerea presupune o groaza de alte lucruri.

    Smecheria maxima a facut-o un prieten care si-a construit o casa imensa, cu o caramida speciala care are polistiren in componenta, are lejer peste 200 mp locuibili si sistem de incalzire bazat pe pompa de caldura (google it for more info). Dar e f scump si amortizarea se face in 10-15 ani cred.

    On a side note, referitor tot la comentariul lui, el a abia asteapta sa plece din Bucuresti dar daca locul de munca e in oras succes la iesit/intrat de luni pana vineri. Asta daca nu cumva este un caz cu totul exceptional si are locul de munca accesibil dinspre partea de unde vine. Dar si ala se poate schimba.

  18. izolat/neizonalt – sunt mult mai multe probleme. am studiat si eu de mult timp problema (am avut in plan o casa in afara bucurestiului):
    – iarna, esti ultimul pe lista la deszapezire – daca nu stai pe strada principala. Daca ninge iarna si vrei sa mergi dimineata la servici, vaslesti la lopata pana iti iese pe nari (sau astepti sa plece toti vecinii inaintea ta ca sa faca ei asta);
    – scoala buna in apropiere – ioc. De obicei, cartierele alea cu vile noi sunt prin comunele din jurul bucurestiului cu scolile la nivelul local (probabil ca si la bv e tot ceva de genul asta);
    – ca sa iti duci copii la o scoala din centrul orasului – incepe distractia: spaga, trafic, batut tot orasul pentru sedinta cu parintii, rezolvat problema luarii copiilor de la scoala la pranz, samd;
    – daca esti chiar in camp si nu ai vecini pe langa tine, poti sa ai sansa de un crivat sa bata direct in geamul tau. Si nu-i prea ok. Ca sa nu mai zic ca tot campul ala e plin de pet-uri si de pungi de plastic luate de la cine stie ce groapa de gunoi improvizata;

    samd. asa ca, am zis ca mai bine mai astept.

  19. te invit pe la mine in Green Valley sa vezi si un cartier reusit :)

  20. Legea din romania te obliga sa cedezi teren pentru drumul de acces al vecinilor. Desigur, vecinii trebuie sa te despagubeasca.

  21. Oricat ai izola o casa tot nu e la fel de izolata ca la bloc, unde in stanga ai izolatie de 3 metri, jos izolatie de 3 metri si sus izolatie de trei metri, cu aer cald. Deci clar costuri mai mari. Asta in cazul in care n-ai vecini care se incalzesc la bec.

  22. Sunt exact in aceeasi situatie dar pe langa drum ne-am propus sa facem si iluminat pe strada. Se gaseste intodeauna unul care sa spuna ca nu da pana nu dau toti sau ca altul care nu da din principu – „sa faca primaria!”. Am strans greu de am pietruit si acum mai trebuie sa cotizam pentru iluminat ca nu ies calculele daca „rebelii” nu platesc. Cum naiba sa-i faci sa contribuie?

  23. Orice teren trebuie sa aiba drum de servitute. Pe care il cedezi obligatoriu.

  24. Sa te gandesti foarte bine … si oricine altcineva care vrea casa:
    – casa este un lux care se plateste FOARTE scump
    – casa inseamna bani … FFFFFFFFFFFFF multi bani … mult mai multi decat isi imagineaza oricine la inceputul unei astfel de investiti
    – casa inseamna munca … pentru toata viata = devii sclavul casei PE VIATA !
    P.S. Am stat pana in 96 la bloc. Din 96 pana in prezent la casa. Iar acum caut si ma voi muta din nou la bloc. (asta a fost experienta mea personala. Nu se aplica in 100% din cazuri evident dar … aveti mare grija la ce va inhamati … doar atat)

    • @Claudiu: eu stau la casă de 4 ani. problemele au fost ca s-a spart o țeavă in perete, deci dat o parte din perete jos, reparat și pus la loc 8 plăci de faianță și cada de baie care curgea, desfăcută, reparat, pusă la loc. mi se pare ok.

  25. ce imi trebuie mie la o casa – sa aiba un maxim de 500 mp de curte (chiar nu vreau sa cresc animale in oras, sa fie in oras, sa fie izolata, sa fie confortabila si calda, eventual cu un semineu, sa fie trotuar, sa fie parc in zona, sa fie magazin, scoala in zona;

    toate astea fac sa creasca valoarea unei case, proprietarii din cartiere noi de case ar trebui sa inteleaga valoarea adaugata pe care o presupune trotuarul si parcul.

    cum ar fi daca s-ar strange 200 de proprietari si ar cumpara fiecare 50mp de teren, l-ar comasa si ar face un parc ? 2500 eur investitie, eu zic ca ar creste cu mai mult de 5000 eur valoarea casei proprii.

  26. Cosminel
    casa la ai mei are 3 camere, ca nu le trebuie mai mult. si nu sunt camarute. camaruta numita dresing e ceva mai mare decat dormitorul meu de la apartament. camera in care stau eu acolo e cat sufrageria.
    + pod.
    nu cred ca poti sa imi zici mie ca nu am cea mai mica idee despre ce inseamna sa stau la tara, avand in vedere ca de mic copil am stat la tara la casa (cea batraneasca) merg la ai mei de vineri pana luni. (si-au facut ei casa noua acu vreo 10 ani)
    casa pe care am facut-o eu are 4 camere. (3 etaj, 1 parter). de mai mult nu e nevoie.

    23 de grade e temperatura ambientala cum ar veni in casa. din living se ajunge pe scara la etaj din care dau cele 2 camere. in mod normal cu teracota de jos se incalzeste si livingul si cele 2 camere ca se lasa usile deschise. daca e mai frig, se pornesc si sobele din camere, caz in care daca lasam usile alea 2 inchise cand ne bagam in pat, temperatura ajunge pe la 28+. pentru ca o terator da caldura de rupe. si o si pastreaza bine.
    la bloc eu tin termostatul pe iarna 22, si stau in chiloti. poate sunteti voi mai frigurosi.

    smecheria aia maxima se amortizeaza in mult mai multi ani. pentru ca nu e vorba doar pe pompele de caldura si lucrarea aferenta, este vorba si de materialul din care e facuta casa. cat l-a costat, 50.000+ euro ? nu imi spune ca se amortizeaza in 15 ani, ca nu are cum.

    bucuresti, fereasca sfantul.
    stau in brasov.
    si de la mine de acasa fac cam 20 de minute pe jos pana la munca.
    de unde o sa ma mut, fac aceleasi 20 de minute (20 de km distanta), dar cu masina. sau autobuz. o cheltuiala in plus la benzina/bilet. iar pentru copii primaria are autobuz special. si deplasarea se face pe un drum foarte bine intretinut. dn13.

    si pe de alta parte eu cand ma gandesc la stat la casa, nu ma gandesc la mutat apartament/casa si gata.
    ma gandesc la un caine prin curte, un cotet cu gaini, o gradini cu legume, iazul e deja sapat si popendulat, vita si fructiferii sunt plantati … daca te muti doar ca sa zici ca stai la casa, din punctul meu de vedere mai bine nu te muti. daca o sa publice arhi un text pe la sfarsitul lunii, o sa povestesc acolo prin ce am trecut pana la stadiul curent, si cum arata.

  27. Cosminel, temperatura recomandata este intre 21-22 de grade. Ce e peste e bolnavicios, iar daca iti raceste copilul des, sa stii ca de la asta e.

  28. Cosminel: 23 de grade…inveltit?
    Sambag, zici ca sunteti neam de subsaharieni.

  29. @alexnicolae: Unii toaca 100mp de verdeata din curte cu cate 2-3 masini pe care n-au unde sa le parcheze si tu vorbesti de parcuri. 5000 de euro in plus la pret doac pentru ca exista un parc minuscul in incinta casei? Sa fim seriosi …

    Cel mai misto e cand construiesti pe o „strada” noua si trebuie sa platesti stalpi poate si transformator pentru a avea acces la energie electrica. Mereu sunt doi – trei care trebuie sa se mute cat mai repede si au nevoie de curent iar restul carora li se rupe si asteapta ca stalpii sa fie platiti de fraierii aflati in impas.

  30. Constructie de la zero negresit, astfel stii exact ce materiale au intrat in ea.
    Cand cumperi o casa la gata, apar intrebari. Cum stii ce tip de beton a fost bagat in fundatie/placa etc? Cum stii cat fier a intrat la armari (stalpi, centuri etc)? Si multe, multe alte detalii legate de structura de rezistenta.

    Cu rabdare, ca dureaza ceva timp, o sa te stresezi si o sa ai momente de genul „mai bine luam una la gata si nu mai aveam stresul asta” insa la final, dupa ce vei vedea/afla detalii despre ce inseamna constructia unei case vei realiza ca ai facut f bine ca ai pornit-o del a zero.

  31. Mai, toate ca toate, am patit si noi faze cu drumul, cu electricitatea, cu apa, cu conectarea la furnizorii de net si de cablu, etc, tot soiul de destepti care zic ca ei nu vor, da’ pe urma totusi le trebuie… .

    Dar cel mai naspa si mai naspa a fost cand s-au apucat sa-si construiasca casa langa noi niste vecini atat de prietenosi ca nu mai suportam atata prietenie. Adica ei cica veneau sa munceasca una-alta pe la casa (nu se mutasera inca) dar tot ce faceau, in practica, era sa ne fileze pe noi sa ne facem aparitia pe la vreun geam sau, doamne fereste, prin curte. In secunda aia, abandonau totul, se auto-invitau si se infiintau la noi, unde stateau cu ceasurile. Efectiv cu ceasurile!

    Noua ne era cam jena sa dam semnale clare ca noi nu suntem, totusi, chiar asa de sociabili si ca dupa job am mai face si noi altceva decat sa ascultam povestile lor interminabile.

    Pana la urma, dupa ce s-au mutat si au continuat sa ne asalteze cu vizitele ca ajunsesem ca in comediile alea cu vecini nebuni, nici nu mai aprindeam becurile la parter seara, ca asta era un semnal pt vecini ca nu suntem in dormitor, prin urmare e OK sa vina in vizita, am pus totusi piciorul in prag si asa, cat de finutz am putut, am explicat ca nu, chiar nu avem chef sa ne vedem cu ei in fiecare seara. Ne mai viziteaza si acum, cam asa, o data pe saptamana :)

  32. Andrei, ajungi ca taica-meu care s-a apucat acum multi multi ani de consolidat peretii la casa in care tocmai se mutase. La ora actuala casa arata ca un buncar atomic (fiindca nu stii ce armaturi a bagat constructorul), si el inca intareste la pereti, pune plasa de sarma si cimenteaza peste, etc…

  33. pentru toti cei care comenteaza cu izolatia la tavan e bine sa stie ca mai nou sunt reguli si pentru izolatia la pardoseala si la soclu, nu de alta dar prin tavan pierzi 15-20% si prin pardoseala 10-15% insa disconfortul este mult mai mare la pierderea prin pardoseala.

  34. prin bucuresti scad preturile intr-o veselie. ce anul trecut era 150.000 anul asta e 100.000 sau mai jos.

    urmaresc piata de vreo 3 ani, din interes personal.

    si cred ca in doua luni o sa ma mut! :)

  35. @mr. Armatura, se subintelegea, sper, ca o casa de la zero se face dupa un proiect, in care sunt detaliate cantitati/materiale etc

  36. frumos articol. din pacate e si foarte actual si adevarat.

  37. 15 km de Brasov, cartier aranjat asa cum trebuie, drumuri de acces pietruite, apa, curentul si canalizarea cadou de la dezvoltator, iarna daca uita Primaria sa bage buldozerul vine nenea dezvoltatorul cu buldozerul lui, acces in cartier supravegheat samd. … nu e gaz (inca) dar am dat o tura pe la oamenii din cartier si mi-au spus ca nu-i intereseaza, au deja centrale pe lemn si e ok.
    Vin seara acasa si am impresia ca sunt in concediu …. merge gratarul, ceapa si morcovii (si altele) sunt din gradina, … ce mai, viatza !! :-)

  38. macar voi aveti caldura;stau la bloc cu niste vecini cu mentalitate din vremea lui Ceausescu,care nu vor sa deschida caldura desi suntem asociatie de proprietari pe o singura scara de bloc si putem deschide si inchide din subsol cind dorim,dar noi am stat si saptamana trecuta cu radiatoare electrice(eu am si doi copii)pe care am fost obligata sa-i tin in frig,in ziua de vineri 4 oct.au stat cu hainele de iarna pe ei sa-si faca temele asa frig era in casa;unii locatari s-au incalzit cu aragazul si radiatoare crezand ca asa este mai ieftin,eu cred ca energia termica este mai ieftina dacat cea electrica;cu banii care o sa platasec incalzitul unei camere puteam plati incalzirea intregului ap.(2 cam.)si nu trebuia sa stau in frig.

  39. Oricat ai izola casa nu ai izolatie un apartament in fiecare parte. Eu stau la etajul 2 din 7. Am acoperisul izolat de 5 etaje de 2,8 metri fiecare. De asta e naspa sa stai la bloc la parter sau ultimul etaj…sau pe laterale. Oricat de mult vei izola o casa iarna vei intra de afara in living. Ai hol la intrare?! Eu am un hol de 2 etaje de scari pana in fata usii. La mine la intrarea in casa iarna sunt 20 de grade, la tine la casa sunt -20.
    Cumnata-miu sta la casa care are suprafata aprox cat uin apartament cu 3 camere…sa zicem vreo 100m patrati utili. Plateste iarna cu centrala proprie 7-8 milioane la gaze.
    Clasa medie din Romania nu isi permite statul la casa…nici macar achizitia ei. Salariul mediu in Romania e 1.600 de lei lunar. Cu banii astia romanul mediu nu isi permite nici chiria la garsoniera in Berceni

  40. A…vad ca se vorbeste de temperatura din casa iarna. Eu la bloc izolat termic cu caldura RADET iarna trecut aveam 30 de grade in casa si dormeam cu geamul deschis. Nu am repartitoare sau robineti la calorifere din pacate…deschisul geamului e singura solutie :D Beat that :)))

  41. casa inseamna ca tot timpul ai treaba:
    acoperis, gard, pod, pivnita, hambar, caini, gradina, fosa, incalzire, izolatie, geamuri, garaj, curte, iarba din curte, asfaltul din curte, zapada din curte etc. etc. aaaaaa
    bonus pe vremea lui Ceausescu: butelii, lemne, carbuni, facut focul
    bonus in zilele noastre: suedeziada imprejuratoare. unei colege tocmai i-au spart minunatie de casa cu instalatii solare, firma de paza & shit, scos alarma din perete. golit tot ce era de valoare. paguba totala
    nu mai stau la casa cat oi trai

  42. @le campeur. Fratele tau are o problema cu casa aia,probabil n-are acoperis :). Casa in tunari,parter etaj si pod,150 mp, maxim 600 lei iarna gazele, mai mult n-am platit.si la apartament de 3 camere,bloc vechi de caramida,neizolat,fara repartitoare venea intretinerea 520 lei…

  43. Nu stau in Brasov, dar daca as lucra acolo mi-ar placea sa stau in Cristian. Nu stiu de ce toti prietenii mei brasoveni fug de acest loc. Cica e departe…
    Oricum, ma amuza teribil dorinta oamenilor de a se muta in camp. Si hai ca pe cei de la casa poate ii inteleg… dar multi se muta la bloc in camp :)

  44. @lecampeur. Prietene, am senzatia ca esti in eroare. Clasa medie nu e formata din cei ce castiga salariul mediu pe economie :) . Clasa medie este formata din cei care castiga de pe la 4 000 in sus. Eu, de exemplu, ma consider ca facand parte din clasa medie si castig in jur de 10 000 lunar.
    Te rog sa ma crezi ca-mi permit casa in care stau, casa pe care am construt-o de la zero si la care am muncit 4 ani foarte lungi.

  45. Cei care i-au dat dislike lui lecampeur idealizeaza viata la casa si viata la tara.
    Realitatea este ca nu termini niciodata cu munca si cu sfantuiala atunci cand stai la casa.
    Fie ca ai sau nu chef trebuie sa dai zapada, sa maturi frunzele, sa tunzi iarba, sa lupti cu cartitele, sa stropesti pomii, sa tai lemne, sa ungi poarta, sa desfunzi scurgerea, sa scoti buruiana dintre pavele, sa scoti cenusa, altele si altele. Plus ca ai cheltuieli cu incalzirea, cheltuieli uriase si disconfort. Daca ai centrala cu gaze te frige factura iar centrala cu lemne ii da caldura si apa calda cat timp arde focul. Asa ca voi barbati vanjosi va treziti din zori va duceti fuguta la centrala injurati pana se aprinde si incepe sa bage caldura. Se crapa soclul, se scorojeste vopseaua, se infunda hornul, rugineste poarta, sa lasa gratarul, se inunda beciul, se umple fosa, toate costa bani, multi bani.
    Imaginea idilica cu cei care stau la gratar si baga beri in nestire este din pacate doar o utopie deci nu, ori ai bani destui ca sa-i platesti pe altii sa se ingrijeasca de ce am zis anterior ori la bloc.

  46. @zoso și dacă izolezi crezi că polistirenul te scapă de facutura de 800ron la gaz și 500ron la curent? Hai să fim serioși! Dacă mai ai și un copil mic … cc @lecampeur

    @Mihnea asta cu 10000 mi-a plăcut.

  47. Ma, daca e asa de naspa locuitul la casa, cum oare au reusit bunicii nostri?
    Cum de aia de la tara reuesc sa locuiasca la tara, cum de acum 15 ani nu se auzise de izolatii, termopane si alte din astea, SE TRAIA MULT MAI PROST, si totusi se putea?
    Cum au facut?

    Si mi se pare amuzant cand toti spun „e de rahat traitul la casa” dar e plin de case noi in jurul oraselor.

    Ceva e in neregula, nu credeti? :)

  48. Și mai ales când te muți la mama dreaq, în curu câmpului, și vrei să ai la cheie toate utilitățile, să nu te faci de râs la rude, sau să nu se râdă de copilul tău la școală…

  49. @Mihnea, noi vorbim de clasa medie din Romania. Cine castiga 10.000 de lei lunar e un om bogat. In puma mea…iti cumperi un Logna full in 3 luni cu banii din salariu si o Octavia in 6 luni. Du-te frate si canta la alta masa.

  50. Pacat ca am gasit tarziu aceasta pagina! Noi ne-am mutat de la bloc la casa de vreo 8 ani. In comparatie cu blocul e minunat. Si nu exagerez! Mai ales in privinta intimitatii si linistii. Poti sa pui capul pe perna si sa tragi un pui de somn la orice ora din zi si din noapte. Iesi direct din casa afara imbracat sau dezbracat, nu sta nimeni sa-ti poarte de grija. Noi avem si niste garduri potrivite ca sa ne asigure intimitatea. Ai natura langa tine, o priveliste superba. Nu trebuie neaparat sa cresti gaini sau porci. Noi in afara de doua pisici nu avem nici o oratanie prin curte. Ne-am plantat copaci si flori, iarba o tundem o data pe saptamana, cand sunt caldurile toride de vara, chiar mai rar. De udat uzi de placere cand nu ploua. Copilul meu sta mult in aer liber, ceea ce este foarte sanatos. Noaptea daca vrea sa sara sau sa tropaie prin casa nu trebuie sa-l opresc pt. ca nu deranjeaza pe nimeni. Nici macar nu ne-am tras gazul pentru ca stanga-dreapta nu avem nici un vecin si ne-ar costa prea scump, avem sobe de teracota care dau bine caldura iarna. 25-26 de grade se fac in casa peste tot cand tinem usile deschise. Pe lemne, intr-adevar dam multisor: in jur de 2 800 lei pe an, dar asta pentru ca am exagerat eu cu caldura prea mare din camere. Acum si copilul a mai crescut si n-o sa mai consumam atat de multe lemne. Caldura prea mare si aerul uscat nu i-au facut bine fetitei mele! Sobele se mai infunda si trebuie curatate vara bine, trebuie sa faci zilnic din toamna pana in mai focul, daca esti mai friguros, dar nu e un capat de tara! Sotul meu este plecat zilnic la lucru si eu ma descurc cu aprinsul focului la trei sobe si nu ma plang ca voi barbatii! Comoditatea asta va face sa pareti lenesi!Orice-ar fi, nu se compara cu statul la bloc unde in cea mai mare parte depinzi de vecini si administrator. Aici daca uiti apa deschisa, ca se mai intampla din pacate, nu-ti vine vecinul de jos si-ti face scandal la usa. Rezolvi situatia singur si linistit, fara sa-ti faci dusmani. Daca ti se-nfunda o chiuveta, la fel…nu ai circ cu vecinul. Simti nevoia sa asculti muzica la 3 dimineata, nici o problema, atata timp cat nu scoti boxele pe geam ca nesimtitul. Poti sa te-ntorci noaptea cand vrei, sa mergi apasat pe gresie, sa vorbesti tare, fara retineri ca poti trezi pe cineva in mijlocul noptii. Locuitul la casa inseamna in primul rand libertate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile